Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. jan. 11, 2025 9:55

Hozzászólás a témához  [ 217 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5  Következő
Spektrum analizátor - fények otthonra 
Szerző Üzenet
ezüst tag

Hozzászólás 
:idea:

pén. dec. 02, 2005 0:01
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Hozzászólás 
nem tudom elképzelni a dolgot se tvn, se szkópon, de még lcd,tft,crt kijelzőn se, hogy igazán szépen mutatna!
Egyáltalán miért akarjátok kikerülni a ledes megoldást, szvsz ez adná a legnagyobb látványát a dolognak, és végülis nem is lenne egetverően drága, mert ekkora mennyiséget ~250db már meg lehet venni nagykeráron! persze mindenképpen csak téglaledekben gondolkozom 8)

kedd nov. 22, 2005 13:16
a fórum lelke

Hozzászólás 
Ez sztem nem is szkópon, hanem egy átalakított TV-n, vagy monitoron nézne ki jól.

Az a baj, hogy ilyen kis relatív sávszélességű, ráadásul hangolható szűrőt csak többtagú LC illetve kristáyszűrővel, és keveréssel lehetne előállítani. Majd még gondolkodom a dolgon, mert a ledesnél 100x jobban néz ki az tuti...

kedd nov. 22, 2005 10:44
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Béláim az Úrban!
Lehet, hogy gagyi az ötlet:
HF sávszűrő ami hangolható. Szkóp fűrészfeszültségével söpörtetni a sávszűrőt. Igaz nem ledes, de látványos...

kedd nov. 22, 2005 8:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
crom3x írta:
:idea: :!:

Ugynezem lassan elmeletben kesz lesz a dolog, csak kellene valaki, aki meg is epiti. En nekiallnek, de igy is egy masik cuccon dolgozom, meg ha az ember hetvegen van csak otthon, es akkor is reggelig katonabucsuztato bulin van, akkor nemnagyon jut ido erre.
Nos megejtettem egy szimulaciot a szurokre, 8) es ha a neminvertalo bemeneteket egy dioda nyitofeszultsegevel megemeljuk(katod gnd-re, anod a + bemenetre, valamint egy 10k ellenallas a vcc es anod koze), akkor a kimeneten eltunik a csucsegyeniranyito miatti feszultsegeses. :D
Azt is megtudtam, hogy a kimeneti fesz nem koveti tokeletesen a bemenetet, hanem nagyobb jelnel a kimenet egy kicsit elmarad(kicsit logaritmikussag fele hajlik). :shock: Ja meg annyit, hogy ugy nez ki, a szuro kimeneten megjeleno jel amplitudoja nem fugg a frekvenciatol, mert 160Hz, 400Hz es 1kHz-re is majdnem azonos volt az amplitudo a kimeneten, :twisted: tehat nem kell a kimeneten azzal a potmeterrel a helyet foglalni, eleg az eloerositonel egy ponton szabalyozni. :!: :idea:

hétf. nov. 21, 2005 19:44
ezüst tag

Hozzászólás 
:idea: :!:

vas. nov. 20, 2005 15:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Hova lenne a dioda katodja kotve? Jo lenne, ha lerajzolnad, mondjuk a muveleti erosito kimenetetol a dolgot.

Szűrő OPA kimenetéről egy ellenállással tovább, majd egy ellenállás a testre, és vele párhuzamosan a dióda. Az osztót úgy kell beállítani, hogy az OPA nem tudja túlvezérelni a PIC-et. De ha az OPA-k +-5V-ról mennek, akkor ilyen gond nincs.
Amúgy is valószínű, hogy nem lesz 2V-nál több a kimeneten, ezért lehet, hogy nem is kell osztó, esetleg egy 4,7V-os zener, egyéb feszanomáliák kivédésére.
Így akkor végül marad egy ellenállás az OPA kimenetéről és egy dióda anóddal testre, és egy zener szintén testre.

Egy pici kondi a nagyobb frekik miatt nem árthat, mert a mintavételezés lassú egy 5KHz-es jelhez képest, ezért kicsit pufferolni lehetne.
Ekkor viszont megint szóba jön egy ellenállás a kondival páhuzamosan, hogy legyen mi kisüsse.
Az ellenállás után egy félutas egyenirányítónak megfelelő hullámosságú jel lesz, mert a negatív periódust levezetjük a diódával. Ha germániumot használunk, akkor -0,3V lenne a negatív maradék, ami a jóval nagyobb pozitív periódus mellett nem nagyon számítana. Az eredő szinte mindig pozitív lenne. (első elképzelésem szerint)

Ekkor a dióda nyitó feszültsége nem számítana, mert a jellel nem lenne sorba.

szer. nov. 16, 2005 14:07
a fórum lelke

Hozzászólás 
Sztem a dióda nyitófeszültségét kétféleképpen kellene kiváltani.
-schottky legyen
-fel kell nyomni a jelet, mondjuk 10V-ra, aztán vissza lehet osztani... A nagyobb tápfesz nem probléma, a műv. erősítőnek stabilizálni sem kell.

szer. nov. 16, 2005 13:23
gyémánt tag

Hozzászólás 
Mondjuk en eddig monoban gondolkodtam, de lehet akar stereoban is. Ezt viszont nem ertem:
watt írta:
Elég ha a bemeneteket negatív fesz ellen védjük osztó után egy föld felé irányított Anódú diódával. Ekkor mindig a vátófesz csúcsát mérnénk be az adott mindtavételi időpontban.
Hova lenne a dioda katodja kotve? Jo lenne, ha lerajzolnad, mondjuk a muveleti erosito kimenetetol a dolgot.

szer. nov. 16, 2005 9:33
gyémánt tag

Hozzászólás 
Elég ha a bemeneteket negatív fesz ellen védjük osztó után egy föld felé irányított Anódú diódával. Ekkor mindig a vátófesz csúcsát mérnénk be az adott mindtavételi időpontban.

Potyo jól érzékeli a történetet, amit már tömören próbáltam leírni. Szerintem így jól működne. Van TL074 SMD kivitelben, nem is lenne nagy a nyák, de elvileg 6db sima IC sem okozna túl nagy gondot. Tranyós meghajtás biztosan kell. Elvileg izzókra is ki lehetne hegyezni. Nekem ez már meglenne, bár mint már jeleztem képeket mozgatni sokkal látványosabb, mint ugráló oszlopokat nézegetni. Mondjuk a kettő nem ugyanarra való!

Azt nem értettem mire kell a -12V? A szűrők működnek akár 5V-ról is, ha a kimeneti szintjü nem több mint 1V. Persze könnyebb megoldani +-tápról és valóban a PIC ezt is meg tudná oldani néhány tranyóval és kondi+diódával. Meg aztán tényleg a tápot is ki lehet alakítani +-5V-ra, mert ennyi bőven elég.

szer. nov. 16, 2005 6:01
ezüst tag

Hozzászólás 
:hm:

szer. nov. 16, 2005 1:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
En csucsegyeniranyitora gondoltam, de a dioda nyitofeszultsege tenyleg gondot okoz. Esetleg be kell vinni a jelbe egy kb 0.7V-nyi dc komponenst, de ezt meg vegig kell gondolnom.
A 18f4x20-nak 13 analog bemenete van, es 36 I/O portja

pén. nov. 11, 2005 13:50
arany tag

Hozzászólás 
Megelőztem:)))
18F6310/8310
De azért vki ellenőrize le. Én úgy vettem ki, hogy 11 A/D csatija van.

pén. nov. 11, 2005 9:49
a fórum lelke

Hozzászólás 
Az A/D-re a váltófeszt akarjátok kötni, vagy egy csúcsegyenirányítót?

Ha váltófesz megy be, akkor meg kell határozni a csúcsértékét szoftveresen.
A diódákkal a nyitófeszültségük a gond, ami kis hangjelnél problémát okozhat... Gondolom aki épített kivez. jelzőt az tudja...

csüt. nov. 10, 2005 20:39
gyémánt tag

Hozzászólás 
En ugy kepzeltem, hogy kell az eredeti aramkorbol az eloerosito, valamint annyi savszuro, ahany savot akarunk, a savszurok kimeneteit pedig a pic analog bemeneteire tesszuk. A pic-re egy mondjuk 10x10-es ledmatrixot akasztunk(ha kell, akkor tranzisztorral meghajtva-kelleni is fog :D ).A foprogramban el kell inditani az a/d atalakitast, amikor az kesz, megszakitast okoz, akkor at kell kapcsolni az a/d-t a kovetkezo csatornara, amikor kesz, akkor a kovetkezore, stb. Az a/d atalakitasnal eleg, ha csak a nyolc bites felso reszt hasznaljuk, ez nem muszer lesz. A konverzio eredmenyet elosztjuk mondjuk 25-el(egyszeruen kivonassal, amig nem lesz alulcsordulas), es az igy kapott ertektol fuggoen kapcsoljuk a ledeket. A matrix meghajtasahoz egyszeruen egy timer megszakitassal lepkedunk oszloprol oszlopra. Hogy mennyi ideig tart egy egy osztas, meg egyeb muveletek, ki kell szamolni, de szvsz kb. 1000 mintavetellel szamolhatunk csatornankent es masodpercenkent.(10 sav eseten) Ez pedig mar a jobol is megart a sok kategoria. :D Plusz dinamikusan lehet valtoztatni az a/d konverter szintjeit, tehat valtozo hangero mellett is lehet teljes kivezerlest kapni. ]:->
Szerintem ez igy mar nem egy alkatresztemeto(mondjuk ellenallas, meg kondenzator tovabbra is sok kell, de lehet smd-t is hasznalni), es meg mindig gyors. Annak utana kell nezni, hogy melyik pic-nek van 10 vagy tobb analog bemenete, de ez a legkisebb problema, mert watt kollega ugyis beirja nemsokara. :D Memoria nemsok kell bele, ugyhogy nem is lesz olyan draga. A -12V eloallitasa okozhat meg nemi fejtorest, de a pic ket szabad laba meg nehany alkatresz segit ebben(valami invertalo kapcsolast kell epiteni). Ha sajat tapja lesz a cuccnak, akkor meg ez sem problema.
Persze ha valaki leprogiz egy Fourier transzformaciot valos idoben, akkor az o megoldasa a nyero :twisted: , de addig szerintem ez az olcson jot kategoria.

csüt. nov. 10, 2005 19:23
arany tag

Hozzászólás 
Engem érdekelne...
Leginkább az, hogy hogyan is lehetne ezt pic segítségével (plusz ezzel azzal) megcsinálni.
üdv

csüt. nov. 10, 2005 15:54
ezüst tag

Hozzászólás 
kissé leült az érdeklődés :?

szer. nov. 09, 2005 19:24
gyémánt tag

Hozzászólás 
Tab120L írta:
Hu, beragadt a :D gombom?
Az melyik :?:

Ilyen digitális órát én is terveztem, 7490+7447/kijelző+órajelgenerátor lett volna, de csak a kapcsolásig jutottam. Rágondolni is rossz most, hogy a számítógépem időzített bekapcsolását egyetlen pic csinálja, miközben mutatja az időt nyolc darab hétszegmensű kijelzőn, soros porton keresztül tudom konfigurálni, meg programtól függően egyéb dolgokra is alkalmassá lehet tenni.

vas. nov. 06, 2005 19:25
ezüst tag

Hozzászólás 
honnan tudok letölteni protelt, és melyik vert érdemes használni?

vas. nov. 06, 2005 14:29
arany tag

Hozzászólás 
Háj!

Én csak egy ajánlást teszek: Protel

Ha egyszer elsajátítod ennek a működését, a világ bármely részén megállod a helyed bármit bárhogy tervezel vele, és mindenhol a világon tudnak is gyártani belőle...

...de ez csak egy ajánlás; más biztos, hogy sokkal egyszerűbb programo(ka)t fog mondani.

pén. nov. 04, 2005 22:03
ezüst tag

Hozzászólás 
nos nincs skópom, és féligmeddig fiókaljárol fogok épiteni, de persze nem ez az első áramköröm! Amit eddig készitettem annak azok élesztgetésével se nagyon volt próbléma.. persze az egészet csak hobbi szinten csinálom, és gyakran nem is nagyon értem részletesen, hogy mi hogyan is működik, és rábizom arra aki a kapcsolást készitette! Ti milyen nyáktervezőt ajánlotok? Amivel régebben csinálam panelokat annak a nevére sem emlékszem :oops:

pén. nov. 04, 2005 19:35
gyémánt tag

Hozzászólás 
OFF

Ros-Co. írta:
Hozok egy példát: Az első digit. órámat sima TTL-ekkel építettem meg. számláló, 7 szegmens dekódoló stb. Semmi MUX, az iskolakapcsolás...
Már az gond volt, hogy bekössem a kijelzőt, mindenhova 8 db ellenállást...
Aztán kiderült, hogy 5V-on legalább 2A-t eszik. Akkor még nem volt ilyen stabilizátorom, úgyhogy a tápelátás külön gondot okozott. A tetemes részét maguk a TTL ic-k fűtötték el :)
Aztán kiderült, hogy a sok IC miatt, ha éppen egy több bites számláló váltás van, akkor a tápon akkora ugrás keletkezik, hogy hibásan számol. Na itt hagytam abba az alkatrésztemetőt

Erről eszembe jutott az én órám, amit anno csináltam :D Asszem 17 db TTL ic van benne :D Egy darabig elvoltam a nyáktervezéssel :D
Kezdtem az alkatrészek beültetését, a kijelzőket hagytam utoljára, na ezt nem kellett volna :D Mikor már minden bentvolt kiderült hogy a kijelzőket fordított sorrendben terveztem a nyákra :D Ekkor már nemvolt mit tenni, vezetékkel kötözgettem keresztbe őket :D Fél napom ráment :)
Utánna persze elsőre nem működött, az össz műszerezttségem egy multiméter volt :D 2 nap volt a javítás :D De azóta kopp-kopp hibátlanul megy, igaz dobozt még azóta sem kapott, de így szép :D

Csak egy elrettentő példa: az 1Hz-es órajelgenerátora 4 db ic-t vett igénybe :D

ON

Szerk: Hu, beragadt a :D gombom?

pén. nov. 04, 2005 9:44
gyémánt tag

Hozzászólás 
Én is azt gondolom, hogy azon felül, hogy az alap topic kérdés ki van merítve és csak építeni kell a kapcsolást, nem árthat tovább vinni a témát, mert érdekes lehet. Megjegyzem, hogy a fénymátrixos-vasfüggönyös emberkék nem elégednének meg egy snassz spektrum analizátor vizuális élményével, mert elég semmitmondó az ablakban. :) De ha zene ütemére ill. frekijére különféle alakzatok mennének át egymásba, az már kezdené érdekelni "őket". :D
Szerintem nem feltételnül kell leprogizni a szűrést. Egy TL074-ben, vagy LM324-ben(mert ez is teljesen jó lenne) 4 opa van. A sávszűréshez kettő kellhet, de lehet, hogy egy is elég lenne. Itt ugye a hangminőség másodlagos, csak egy arányos jelet kéne kapni. Egy PIC 13 A/D bemenetével már lehetne kezdeni valamit. Nem feltétlenül kéne sztereónak lenni, vagy ha sztereó, akkor elég lehet a 2x6 sáv(ezt 3 vagy 6db LM324-el szűrni lehetne).
Az külön művészet, hogy milyen kép jelenjen meg a mátrixon a frekik függvényében, hogy jól mutasson!

pén. nov. 04, 2005 7:18
a fórum lelke

Hozzászólás 
Aha, ez nem rossz ötlet! Nekem is ilyen bontásból van MT8870. Talán jó lesz vmire. A szűrője tílleg kiváló minőségű. Állati zajos jelből is felismerte-

csüt. nov. 03, 2005 22:14
gyémánt tag

Hozzászólás 
Viszont ha megelégszünk 0,5s "tárcsázási sebességgel" akkor 8db bőven elég 32 csatornára,lehet multiplexelni itt is..akadnak kisközpontok amik így csinálják! :) 8870 egyes változatai nagyon gyorsak 0.1s-0.08s-0.07s (!) hosszúságú kódot megbízhatóan felismernek.Ja és turkálóból 100ft-os ic,de ha egy lerobbant központot jelképes áron megkap az ember,ott ha szerencséje van mindegyikhez külön kristályt is kap.

csüt. nov. 03, 2005 22:02
a fórum lelke

Hozzászólás 
Akkor van értelme ezt az algoritmust használni, ha sok csatornás elemzésre van szükség. 32db MT8870 nem semmi helyet foglal, az analóg illesztőről nem is beszélve... De ez persze izmos vasat (pl. xilinx) feltételez.

csüt. nov. 03, 2005 21:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ros-Co:mért ne lehetne ide való? :) Ez tetszetős téma,ha most lenne agyi és időbeli kapacitásom erőlködőt építgetni,biztos,hogy párhuzamosan már programoznám neki az előlapot 8)
Elég tetszetős kütyü és ha egyszer valaki megírja,utánna már a fénymátrixos-fényfüggőnyös emberkék is tudnak az ablakon spektrumanalizátort villogtatni a benti zene ütemére :)
DTMF dekóder az amit nem szabad és érdemes pic-re megírni,a klaszikus feladat úgyis a kódok állandó figyelése,ezt a dekóderek jobban ellátják,közben a pic mással foglalkozhat.Kár egy okos mikrokontrollert lefoglalni erre,mikor amúgysem képes olyan gyorsan és akkora "zajból" kihámozni a kódokat mint a céltokok.

csüt. nov. 03, 2005 21:46
a fórum lelke

Hozzászólás 
Bocsi ha túl elszálltam a témától :( Nem is ide való...

csüt. nov. 03, 2005 21:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
crom3x:Szerintem egyenlőre maradj ennél ha nincs szkópod.Esetleg amit Hegman linkelt nézd meg.Ott rajz is van,panelterv is van,külön panelon vannak a ledek tehát ha emellett döntessz elsőre,akkor is érdemes ugy csinálni,hátha később más változathoz vagy másra is jó lesz a led panel.
Ha igényesen építessz nem fiók aljáról,és nem az lesz az első áramköröd,a belinkelt verziót is el lehet indítani,kis szerencsével kapiból megy.Lényeg a gondos munka,precíz forrasztás,IC-k foglalatba,esetleges diódák és elkók polaritása kétszer is átnézve(úgy láttam a rajzon minden helyesen van,nincs megtévesztő panelféretervezés vagy kapcsolásirajz elkötés).Ha készen vagy vele,érdemes először IC-k nélkül bekapcs,aztán sorban a dolgokat egyenként belepakolni.A teszteléshez audio jelforrásnak használhatsz számítógép hangkártyát,bármelyik zeneszerkesztővel tudsz tetszőleges szinuszt kinyomni,így ellenőrizheted,hogy nagyjából jó-e a kütyű.(szegény ember audio generátora)

csüt. nov. 03, 2005 21:14
ezüst tag

Hozzászólás 
ez elég borzasztóan hangzott, de legalább ti jól elbeszélgette, és eszmecseréltek! sajnos az én tudásom az eredeti kapcsolás megértésénél majdnem kimerül.. :oops: ,de azt tényleg szivesen venném ha ajánlanátok vmi egyszerübb kapcsolást, mert ez tényleg nem csak első látásra alkatrésztemető! ja nem egyszerűbb, hanem kevesebb alkatrészigénylő, vagy olcsobb kapcsot :D

csüt. nov. 03, 2005 20:39
ezüst tag

Hozzászólás 
:cry:

csüt. nov. 03, 2005 18:15
a fórum lelke

Hozzászólás 
Ok, bocsi nem rajtad húztam fel magam, hanem más dolgon :oops:

Azzal valóban nem vagyok tisztában, hogy milyen az átlagos felkészültsége és műszerezettsége a lelkes építőknek, gondolom nem túl jó... Lehet hogy meghaladná egy ilyen áramkör a képességeket. Nem tudom...

A uC-k korában valóban olcsóbb és egyszerűbb megcsinálni a dolgot, de kell tudni programozni. Ráadásul ehhez nem is kicsit (FFT)

Más:
eszembe jutott, hogy van egy FFT-szerű algoritmus, amit szoftveres (PIC-es) DTMF dekódoláshoz használnak. Ez egy adott frekvenciájú jelhez valamint az ehhez fázisban 90 fokkal eltolt jelhez hasonlítja fázisban a bemenő jelet. (ez akár két XOR kapu is lehet!)

Namármost ha a bemenőjel tartalmaz a referencia frekihez közeli jelet, akkor (fázistól függően) vagy az órajelhez, vagy a 90 fokkal eltolt társához tartozó fázisösszehasonlító nagyobb értéket fog "mutatni".
Ennek a hardveres realizálása szerintem nem annyira bonyolult. Meg lehetne spórolni a szűrőket, illetve az a jó, hogy az órajellel hangolható lenne az egész.
Na vmi iylesmire gondoltam:
http://www.hvlabs.hu/tmp/fft.gif

Közben rájöttem, hogy ez sajna csak az adott freki detektálására jó. Az viszont pl. fényorgonában még jól jöhet...

csüt. nov. 03, 2005 15:13
gyémánt tag

Hozzászólás 
Oké,félreértettél,nem kötekedésből írtam,sosem azért írom.
Próbáltál már ilyet csinálni? Elég könnyen oszcillátor lesz belőle..
Namost akinél nem a gógyi hanem pl a műszer hiányzik,ott eleve esélytelenség esete forog fent.Itt is akad kollega,aki TV-t szeretne javítani szkóp nélkül..ugyebár.
Namost ez egy játék,ha ehhez szkóp meg 6ládányi alkatrészkészlet (a szórások miatt) meg egyebek kellenek,akkor a játékot elrontottuk,mert meghaladta saját szintjét.
Digitális órának nem érdemes mapapság nekiállni diszkrét tokokból(mint sokminden másnak sem) ez egy mikrokontrolleres alapfeladat.Minden feladatnál megvan a rászabott ésszerű keret.

Erre a projectre a gógyi esetleg ott igaz,hogy megírni mikrokontrollerre az egész játékot akár 20-30 csatornával egy tokban akár sztereo vagy 4 csatornás kivitelben.Alapnak belök egy logót,vagy futófeliratot,ledemózza a készítő dicsőségét,aztán mehet a móka,pl a hangszínszabi előtt is mutatja mind2 csatornában a jelet,meg vágás után is.Tessék,ez 100% gyári szinvonalú megoldás,már csak produkálni kellene.Ez tényleg mindössze gógyi kérdése,egy deka szkóp semmi nem kell hozzá,200ledet mártixba meg 4AD bemenetre 4 csatornát bárki be tud kötni,a gond nem is itt kezdődik.

csüt. nov. 03, 2005 14:39
a fórum lelke

Hozzászólás 
keresem....

ez általánosan:
http://www.nutsvolts.com/~downloads/fetjul.pdf

Ez egy szinusz oszci, de a szűrőket felismern:
http://www.edn.com/contents/images/605506f1.pdf

ebben meg az ultrahang tartományra szűrő is van (ha jól látom)
http://njsas.org/projects/bat_detector/ ... 7_sch.html

még:
http://www.fairchildsemi.com/an/AN/AN-88.pdf

csüt. nov. 03, 2005 13:52
gyémánt tag

Hozzászólás 
Azert egy mintakapcsolast kerhetunk cmos kapuval?

csüt. nov. 03, 2005 13:51
a fórum lelke

Hozzászólás 
MotoHacker: Az áramkör úgy jóval egyszerűbb, kevesebb alkatrészt tartalmaz, olcsóbb. Az hogy a működésének megértéséhez kell némi gógyi... Hát ez van.
Tapasztalat, hogy ha valami nagyon sok alkatrészt tartalmaz, hiába egyszerű a működése, csak sz*pás van vele.

Hozok egy példát: Az első digit. órámat sima TTL-ekkel építettem meg. számláló, 7 szegmens dekódoló stb. Semmi MUX, az iskolakapcsolás...
Már az gond volt, hogy bekössem a kijelzőt, mindenhova 8 db ellenállást...
Aztán kiderült, hogy 5V-on legalább 2A-t eszik. Akkor még nem volt ilyen stabilizátorom, úgyhogy a tápelátás külön gondot okozott. A tetemes részét maguk a TTL ic-k fűtötték el :)
Aztán kiderült, hogy a sok IC miatt, ha éppen egy több bites számláló váltás van, akkor a tápon akkora ugrás keletkezik, hogy hibásan számol. Na itt hagytam abba az alkatrésztemetőt. Később egy db PIC vígan megoldotta a dolgot, mindenféle szívás nélkül.

A CMOS kapuk valóban rejtenek némi buktát, de tapasztalataim szerint a legutóbbi típusok már nem szórnak annyira. Egyébként láttam már, hogy valaki diszkókeverőpultot épített iylenekkel, és nem is volt rossz. Érdekes módon a kapu nem is annyira zajos.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Ros-Co. csüt. nov. 03, 2005 13:57-kor.

csüt. nov. 03, 2005 13:33
gyémánt tag

Hozzászólás 
watt írta:
A vasfüggönyöm sokal dekoratívabb szerintem, bár nem zenére megy. :)
Ez marhajo otlet, marmint megcsinalni zenere. Eddig csak olvasgattam a topicot, magamban megalmodtam, hogy valamilyen 18f-el milyen marhajol meglehetne csinalni multiplexben hajtva a ledeket, mondjuk 10 csatornasan. Asszem jobban belemelyedek. Milyen dioda hasznalhato a hangfreki egyeniranyitasara? 1n4148 jo oda?

csüt. nov. 03, 2005 13:16
gyémánt tag

Hozzászólás 
Pont iylen multiplexelt amit Hegman linkelt :) Én is gondoltam erre,de kapásból elvetettem,mert "érzésre" is ugytünik,legalább annyi meló.
Kicsit megnézegetve kiderül,hogy a rengeteg szinkron,analóg választás,multiplexelés aligalig egyszerűsíti alkatrészmennyiség szempontjából,bonyolultság,átláthatóság,éleszthetőség szempontjából pedig sokszorosára bonyolítja.Ez az alap "alkatrésztemető" átlagos gyakorlattal egy multiméterrel feléleszthető.Égne az arcom,ha valaki odahozza,hogy nem megy,és bekapcsolnám a szkópot hozzá.
A multiplexelt változatnál,ha valami gond van,komoly kétcsatornás szkóp és az áramkör teljes átlátása nélkül meg vagyunk lőve az időosztás miatt.
Ráadásul ez audio ármakör..nem szeretjük az időosztás ttl berregő jelét becsatolva hallani sehol,tehát mindenképpen külön táp,még így is megszórhat eztazt..mint ötlet jó,de aligha kifizetődő.

Ez az analóg üzembe húzott cmos kapu tetszik,de szűrőt csinálni belőle nem biztos,hogy egyszerű..az biztos,hogy az egyes gyártmányok máshogy viselkednének..utánépítési bukásfaktor tart a végtelenhez.
Ha olcsón kellene kifejleszteni egy ilyet,mondjuk eladásra,úgy megint más,mert nyilván minél kevesebb költségből összerakható,annál több a lóvé rajta,eladni ugyanannyiért lehet kb.Akkor vesz az ember 3kiló egyforma 4011et és reménykedik,hogy a szórás az elviselhetőség határán belül marad.Végülis ez nem műszer,hanem dekoráció,némi eltérés nem számít.

csüt. nov. 03, 2005 11:52
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
A szűrőket ki lehetne képezni analóg üzembe húzott CMOS kapukból (CD4011, 4069) így egy tokban akár 3...6 szűrő is elfér, meredekségtől függően.

Tudsz ilyen szűrőt mutatni? Egy kapu mekkora meredekséget tudna? (12dB ?) sáváteresztő kivitelben godolkodtál?
Egyébként ha kicsi és praktikus szűrő lenne, akkor hozzá jönne egy 40lábú SMD PIC és kész a dolog, csak a progit kell megírni. Kezd tetszeni az ötlet, bár a sok LED engem zavar és nem tartom túl látványosnak. A vasfüggönyöm sokal dekoratívabb szerintem, bár nem zenére megy. :)

csüt. nov. 03, 2005 11:35
a fórum lelke

Hozzászólás 
A tíz vagy több sávos nekem egy kicsit alkatrésztemető. Ha figyelmesen megnézzük az LM3914/15 adatlapját kiderül, hogy elég gyors. Kérdésem: nem -e lehetne multiplexált meghajtást kialakítani. Az LM3914-nél közös az anód. A LED-eket, (a sorokat) 1 db IC hajtaná meg, és mondjuk egy 4017-tel lehetne az oszlopokat kapcsolni. Először az első, második, harmadik, stb. Az analóg bemenetet meg valamelyik analóg kapcsolóval (CD4016, 4066, 4067) lehetne váltani. És ez még mindig 3 db IC.

A szűrőket ki lehetne képezni analóg üzembe húzott CMOS kapukból (CD4011, 4069) így egy tokban akár 3...6 szűrő is elfér, meredekségtől függően. Ez így már egészen alkatrész-free lenne.

csüt. nov. 03, 2005 10:33
ezüst tag

Hozzászólás 
Üdv!
Én http://www.elektroda.net/download/dwpl.php?file=inne/pe/analizator_widma.pdf ezt a kapcsolást építettem meg, csak a nyákot átterveztem hozzá a saját ízlésemnek megfelelően.
Hegman

csüt. nov. 03, 2005 8:14
gyémánt tag

Hozzászólás 
Tudsz linket ajánlani?

csüt. nov. 03, 2005 6:55
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nos,kíváncsiságból utánanéztem,lehet a web-en találni nagyobb pic-ekre is fft-t,tehát nem volt egészen igazam,elvileg mikrokontrollerrel is megvalósítható.Kész projectet még nem találtam,de a többtíz oldalas gyak. átláthatatlan asm és C források nekem sokkal hátborzongatóbbak mint ez a kis analóg cucc,a maga pár fokozatával.Persze egy szines pl telefonkijelzős megvalósítás rengeteg csicsával egyetlen tokkal szép feladat vérprofiknak,kérdés van-e egyáltalán valami értelme :)

szer. nov. 02, 2005 22:01
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ez még nem olyan vészes,végülis sok egyforma modul,mehet egy kaptafára is,mint az analóg keverők.Akár nézhet ki ugy is mint azok,tehát lehet egy tucat egyforma panel,ha ugy egyszerűbb gyártani.A jelet egyszerűen koax viszi végig a panelokon.Persze lehetne intelligens kijelzővel is,de akkor a sávok jelét jó gyakran egy (sok?)DA-val be kellene juttatni valami CPU-ba,aztán még a kijelzőt is frissítgetni.Közel nem lenne ilyen hatásos ráadásul egy buta digitális kijező.Az minden deckben lehet,de ilyen effekt csak nekünk,csak itt csak most :) Ha meg a cpu is ledmátrixot hajt,tulajdonképpen sokat erőlködtünk semmiért.
Más lenne a helyzet ha a szűrés is menne valós időben digitálisan,de erre kicsi az esély...először kb a 386osok voltak képesek szép,valós idejű spektrumanalizátor effektre..kevés cuccban van ekkora erő,az meg drága..ja és még le is kell ám programozni :shock:
Ebben épp a kőbaltás analóg és moduláris megvalósítás a szép,amellett,hogy majdnem olyan jól néz ki egy sor program nélkül is mint valami intelligens cucc.
Szerintem :)

szer. nov. 02, 2005 21:31
a fórum lelke

Hozzászólás 
itt már annyi a pepecs, meg a mechanikai eló, hogy inkább meg kéne csinálni egy OLED-es 4x20 karakteres alfanumerikus kijelzővel...
Nem tudom milyen gyorsan lehet frissíteni, és képes-e alternatív karaktereket kirajzolni, hogy meglegyen a fénysor...

szer. nov. 02, 2005 19:45
gyémánt tag

Hozzászólás 
Csináljátok SMD-re..szép feladat a panelt megtervezni,de nagyon király az eredmény,nem ekkora tepsi.Most ráadásul csak egy kijelző az egész,aztán akkora mint egy kisebb deck,és az alappanelen csak a szűrők vannak a srácnak,azok a nem túl bizalomgerjesztő kinézetű ic foglalalt lábsorba dugdosott szalagkábelek viszik tovább a sávonkénti jelszintet az előlapra épített kivezérlésjelző tokokhoz.Ez így moduláris,meg beleférne a dobozába még 4csatorna vagy 20sáv,de a ledek már nem az előlapra az oda pakolt ICktől.
Én két kis "előlap formátumú" panelra tenném fel,akkor a dobozban lehet valami hasznos kütyü még,pl egy erőlködő,a kivez.jelző csak egy szép előlapot ad neki.A szűrő panelt mindenképpen SMD-re csinálnám,esetleg vegyes szerelés nomrál ic és SMD passzív cuccok a másik oldalra.A kivezérlésjelző panelt is "kétoldalról" ültetném be,hogy az IC-k és a ledsorok lábai közt árfedés lehessen,ne kelljen egy km-et kihagyni a ledsorok közt az ICk miatt.A két (immár párhuzamos és azonos méretű)panelt ehelyett a szalagkábelkígyó helyett egyszerűen forrszemekbe forrasztott alkatrészlábakkal kötném össze,esetleg a mechanikai szilárdság miatt a sarkokon csararos távtartót is beraknék.
A dolog igazán szépen csak akkor mutat,ha kap egy megfelelő előlapot,erre már a panel méretének és a doboznak a megválasztásakor gondolni kell.Tehát pl egy szokványos dobozba vagy sűlyesztetten kell a két panelt az előlaphoz képest beszerelni és a valódi díszelőlapon réseket vágni a led soroknak,vagy áttetsző sötét plexit alkalmazni díszelőlapként.

szer. nov. 02, 2005 19:05
ezüst tag

Hozzászólás 
:hm:[list=][/list]

szer. nov. 02, 2005 16:26
platina tag

Hozzászólás 
Egyébként a kijelzés lineáris vagy logaritmikus? Honlap alapján lineárisnak tűnik. Szerintem érdemes lehetne átalalkítani logaritmikusra.

Üdv,
Jimi

szer. nov. 02, 2005 11:33
platina tag

Hozzászólás 
Megnézném akkor.
Valami kis méretű kéne. Én úgy gondoltam, hogy a ledsorokat egymás mellé kéne tenni. Itt a képen látszik, hogy közte van még pár alkatrész. Mert nekem ez egy erősítő elején lenne beépítve.

szer. nov. 02, 2005 9:11
ezüst tag

Hozzászólás 
hali Benyaa!
végre van akit érdekel!
minap kaptam egy nyákrajzot, ha érdekel szólj, és akkor átküldöm.

szer. nov. 02, 2005 8:53
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 217 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5  Következő