Szerző |
Üzenet |
djsms
Moderátor
|
Ros-Co. írta: Jééé valaki rájött Engem a TDA1524 (ez ún. egyenfesz. vezérlésű hangerő, hangszín szabályozó) annyira megszívatott, hogy csak na.... A quad elé betéve csak egy óriási sistergést lehetett hallani. Nem akartam elhini, hogy ez enyire sz*r lehet. Dehogynem. A másik a túlvezérlés hatására jelentkező csipogásszerű hang. A TCA730/740 páros sem tesz csodát az utánépítők szerint. Az LM1036 talán jobb eredménnyel kecsegtet, Tévedés ne essék, az i2C is egy ugyanolyan FET-es szutykot vezérel, ami a hangszínszabályozó aktív eleme. ezt nehéz jól megcsinálni, és nem is nagyon sikerül. Az autórásiók hangját üzembiztosan tönkreteszik ezekkel az integrált sz*rokkal. (tisztelet a kivételnek, mert a felsőbb kategóriában is megoldják, csak szerintem DSP-vel...) Na ezekről ennyit....
na ez nem csipog túlvezérlésnél, hanem kattog Közben a bemenetváltónál is felfedeztem eme káros hatást, így sajnos azt is mechanikusra kell alakítanom Ezzel viszont elértem azt a lélektani határt, hogy nem érdemes pénzt fektetni bele, mert annyira nem szólnak jól a csipogók sem... Inkább lecserélem a centert egy normális középsugárzóra és majd winampból megoldom a hangszínt. A digit rész meg mehet a kukába képletesen szólva
|
kedd nov. 29, 2005 0:40 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
Jééé valaki rájött
Engem a TDA1524 (ez ún. egyenfesz. vezérlésű hangerő, hangszín szabályozó) annyira megszívatott, hogy csak na....
A quad elé betéve csak egy óriási sistergést lehetett hallani. Nem akartam elhini, hogy ez enyire sz*r lehet. Dehogynem. A másik a túlvezérlés hatására jelentkező csipogásszerű hang. A TCA730/740 páros sem tesz csodát az utánépítők szerint. Az LM1036 talán jobb eredménnyel kecsegtet,
Tévedés ne essék, az i2C is egy ugyanolyan FET-es szutykot vezérel, ami a hangszínszabályozó aktív eleme. ezt nehéz jól megcsinálni, és nem is nagyon sikerül.
Az autórásiók hangját üzembiztosan tönkreteszik ezekkel az integrált sz*rokkal. (tisztelet a kivételnek, mert a felsőbb kategóriában is megoldják, csak szerintem DSP-vel...) Na ezekről ennyit....
|
hétf. nov. 28, 2005 23:57 |
|
|
djsms
Moderátor
|
Némi kísérletezés után arra a következtetésre jutottam, hogy ez a két digitális ic kombo egy kalap kaki
Az elsőt megtartom, mert kényelmesen lehet vele bemenetet választani és a mute funkció is egész baráti, viszont a hangerő&hangszín ic megy a kukába... Annyira műanyag hangja van, hogy az elképesztő. Hegesztettem gyorsan analóg hangszínszabályzót és mintha csodát tettem volna az amúgy gyengusz rendszerrel! Szóval már csak egy 6 csatornás potit kell szereznem... No meg valami középsugárzót, mert a gyári csipogókból kicsit hiányzik a közép is.
Jah, a szubláda is meglepően jól teljesít mostmár! Közepes hangerő mellett kiváló hangot produkál, csak még kell neki egy szűrő, hogy csak a neki teccő frekisávot kapja csak meg, mert gyárilag elég sok közepet is szól.
|
hétf. nov. 28, 2005 20:42 |
|
|
djsms
Moderátor
|
végre van egy kis időm tovább játszani a hangcuccal. Nos a mélyet direktbe kötve egész tűrhetően szól, tehát van értelme játszani vele. Most ott tartok, hogy a hangszínszabályzó nem működik, a hangerő pedig igen, holott mindkét funkció egy ic-n belül van megoldva. Miként lehetne kideríteni, hogy a vezérlő részen van a hiba vagy az ic döglött meg félig? Ugyebár i2c-n jön a parancs
|
hétf. nov. 28, 2005 19:19 |
|
|
Isti_
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 161 Tartózkodási hely: Szombathely
|
Hát az az igazság én még nem tekertettem trafót, de vki biztos van itt aki már igen &meg tudja mondani kb mennyibe kerül.. Én azért azt gondolom mindenképp olcsóbban jössz ki mintha vennél egy újat.. Ha bemész egy jó elektro boltba ott elirányítanak h hol tudsz tekertetni & venni..
Üdv: Isti
|
vas. nov. 27, 2005 12:43 |
|
|
Knight
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 115 Tartózkodási hely: Győr
|
Isti_: Amikor ezt az üzenetet írom, akkor percre pontosan ugyan az a csatlakozási időpontunk és a hozzászólásaink száma
|
szomb. nov. 26, 2005 22:25 |
|
|
Knight
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 115 Tartózkodási hely: Győr
|
Melyik az olcsóbb lehetőség?
- ha újratekertetem, vagy..
- ha veszek 1 újat
..és melyiket hol tehetem meg?
|
szomb. nov. 26, 2005 22:23 |
|
|
Isti_
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 161 Tartózkodási hely: Szombathely
|
Idézet: hogy néz ki 1 ilyen hőbizti? Letekertem a szigetelést de nem látok semmit. Mondjuk a primer kör alul van, szal ha ezt nem szokták kivezetni akkor ígyis úgyis le kell tekerni a trafót nem?
Hát a sec körbe nem láttam még hőbiztit, ha máshogy nem férsz hozzá a primerhez akkor le kell tekerni sajna..Kinézetre van többféle is, hengeres v téglatest alakú, de lényegtelen, ha vmit találsz benne akkor az lesz az
Üdv: Isti_
|
pén. nov. 25, 2005 15:39 |
|
|
djsms
Moderátor
|
Még annyi kérdésem lenne mára, hogy a mélynek a két LM1875T miért úgy van hídba kötve, hogy a második ic bemenete egyszerűen földre van kötve? Oda nem invertált jelet kellene tenni?
|
pén. nov. 25, 2005 0:18 |
|
|
djsms
Moderátor
|
Videoton írta: Úgy látom, megy ez segítség nélkül is.
Az analóg része nem volt olyan vészes. A digitálissal lesz inkább gond, de lehet az is csak látszólag nehéz
|
pén. nov. 25, 2005 0:16 |
|
|
djsms
Moderátor
|
SPafi írta: djsms!
Ez egy egyszerű földhurok-mentesítés.
erre nem gondoltam...
viszont ugyan az a távirányítója, mint a genius home theatre 5.1-nek! A hangerő full kompatibilis, a többi gomb kicsit másként, de működik!
|
pén. nov. 25, 2005 0:10 |
|
|
shalafi66
gyémánt tag
Csatlakozott: vas. aug. 07, 2005 18:32 Hozzászólások: 1643 Tartózkodási hely: Mezőkövesd
|
Úgy látom, megy ez segítség nélkül is.
|
pén. nov. 25, 2005 0:06 |
|
|
djsms
Moderátor
|
no megszólalt a cucc
első benyomás: kár volt küzdeni vele, úgy szól mint a moslék...
a mély egyelőre rossz. Hiába tekerem a hangszínt nem le se halkabb se hangosabb. Éles próba holnap, mert az asszony már alszik
|
pén. nov. 25, 2005 0:04 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
djsms!
Ez egy egyszerű földhurok-mentesítés.
|
csüt. nov. 24, 2005 23:44 |
|
|
Knight
arany tag
|
hogy néz ki 1 ilyen hőbizti? Letekertem a szigetelést de nem látok semmit. Mondjuk a primer kör alul van, szal ha ezt nem szokták kivezetni akkor ígyis úgyis le kell tekerni a trafót nem?
|
csüt. nov. 24, 2005 23:25 |
|
|
shalafi66
gyémánt tag
Csatlakozott: vas. aug. 07, 2005 18:32 Hozzászólások: 1643 Tartózkodási hely: Mezőkövesd
|
Előfordul az ilyen.
|
csüt. nov. 24, 2005 23:25 |
|
|
djsms
Moderátor
|
Kimértem! A táp részen van az előfok is és itt jön össze a két test... Agyam eldobom...
|
csüt. nov. 24, 2005 23:20 |
|
|
djsms
Moderátor
|
no, a bemeneten +18V egyenfesz van. Ez gondolom valami belső felhúzó ellenállat miatt lehet. Kívül van egy lehúzó ellenállat a bemenet testjéhez. Ha a bemenetet közvetlenül a kimeneti testhez kötöm akkor szépen 0V lesz a kimeneten is. Ezek után felbátorodtam és összekötöttem a két földet és ahogy azt szerettem is volna szépen beállt a kimenet 0V-ra. Tehát a végfok rész mostmár jó! Csak azt nem értem gyárilag miért nincs összekötve? Lehetséges, hogy valamelyik IC lenne ennyire kényes az előfokban? Bár ott közös a test a végfokok tápjával.
A visszarajzolás felesleges, mert teljes mértékben a doksiban adott kapcsolás van 5x egymás mellé téve. Csak a be és kimenet földje nincs összehozva. Esetleg a táp panelen oldották volna meg? Ez igen nagy baklövés lenne...
|
csüt. nov. 24, 2005 23:18 |
|
|
shalafi66
gyémánt tag
|
Áh, nem lehet olyan bonyolult, hogy vissza kéne rajzolni. Gondolom egyoldalas.
|
csüt. nov. 24, 2005 23:12 |
|
|
Isti_
arany tag
|
Legjobb lenne visszarajzolni & úgy átnézni, persze tudom..ez nem könnyű.
|
csüt. nov. 24, 2005 23:10 |
|
|
shalafi66
gyémánt tag
|
A kapcsolás gondolom hasonlít az adatlapn ajánlotthoz. Az Ic bemenetén ? Volt van? Valszeg ott is egyenfesz akkor, ha a kimeneten az van. Ezt kéne megszüntetni. Sztem kövesd végig, honnan jön a jel-test. Nem lehet olyan bonyás.
|
csüt. nov. 24, 2005 23:08 |
|
|
djsms
Moderátor
|
Videoton írta: Valahol nincs szakadás? Sajnos naggyon vizuális típus vagyok, míg nem látom, nehezen tudok segíteni... A TDA2032 nem ismerős. Nem 2030? Hibajelenség, pl. "Nem szól"? Hja és az adatlapokból látod, nagyjából milyennek kéne lenni a kpcsolásnak. Odáig kéne eljutni, hogy a véger. megszólal.
Szakadás nincs, már többször ellenőriztem. Továbbá eléggé kézenfekvő lenne a két földet összehozni, mert van, ahol egymás mellett fut!
A tda2032 nekem sem ismerős, de igen valószínű, hogy a tda2030 klónja. Bekötésileg ugyan az és a körítése is mindenben megfelel.
Hibajelenség: egyenfesz a kimeneten. Hangszórót így inkább nem is dugnék rá
|
csüt. nov. 24, 2005 23:02 |
|
|
shalafi66
gyémánt tag
|
Valahol nincs szakadás? Sajnos naggyon vizuális típus vagyok, míg nem látom, nehezen tudok segíteni...
A TDA2032 nem ismerős. Nem 2030?
Hibajelenség, pl. "Nem szól"?
Hja és az adatlapokból látod, nagyjából milyennek kéne lenni a kpcsolásnak. Odáig kéne eljutni, hogy a véger. megszólal.
|
csüt. nov. 24, 2005 22:50 |
|
|
djsms
Moderátor
|
kicsit méregettem a végfokokat. A tápfesz szépen megvan, +- 20V A kimenet testje megegyezik a tápfesz közös pontjával, viszont a bemenet testje és a kimenet testje között kb 17V-ot mérek és a tápfesz testjéhez képest is 17V van a kimeneten. A be és kimenet testjének nem kellene ugyanannak lennie?
|
csüt. nov. 24, 2005 21:02 |
|
|
Isti_
arany tag
|
Knight írta: Idézet: a kapcsitáp ugye mint nevében is benne van kapcsolgat. Ez tud okozni némi zajt is, ami esetleg meghallatszik a "végterméken" is. de ha jól tudom ez a frekvencia minden esetben messze meghaladja a hallható frekvenciatartományt (nem úgy mint pl. az 50Hz a hálózaton). Ha így vesszük, még előnyösebbnek is kéne lennie ebből a szempontból, nem? Igazából sztem nem a frekit hallod, hanem a freki által kapcslgatott eszközökből eredő zajt. Idézet: Hali!
Általában szoktak rakni hőbiztit a trafóba is! Tekerdd le a szigetelést és meg fogod találni. Már találkoztam ilyennel, de nekem sajnos menetzárlatos is lett a primer
De hátha neked nem.
Pár trafóban nekem is elszállt a hőbiztosító, talán nálad is csak ez a gond.
|
csüt. nov. 24, 2005 17:53 |
|
|
Hutty
arany tag
Csatlakozott: szomb. nov. 05, 2005 8:45 Hozzászólások: 224 Tartózkodási hely: Budapest
|
Ránézésre olyan 200-250 VA-s toroid. Ha igen akkor 6-10 ezer ft-ből újat vehetsz, vagy szépen letekered a huzalt, megszámolva, és a vasra újratekeri 1 trafós. Ebben az esetben megspórolod a vasat+ a pluszpénzt, amit a lecsupaszításért kérnének.
A 400W RMS meg igazából egy rövid (milisec - sec) idő alatt leadott csúcsteljesítményre értendő, ami a pufferkondiban tárolt energiával valósul meg.
|
csüt. nov. 24, 2005 17:27 |
|
|
Knight
arany tag
|
Idézet: a kapcsitáp ugye mint nevében is benne van kapcsolgat. Ez tud okozni némi zajt is, ami esetleg meghallatszik a "végterméken" is.
de ha jól tudom ez a frekvencia minden esetben messze meghaladja a hallható frekvenciatartományt (nem úgy mint pl. az 50Hz a hálózaton). Ha így vesszük, még előnyösebbnek is kéne lennie ebből a szempontból, nem?
|
csüt. nov. 24, 2005 13:28 |
|
|
djsms
Moderátor
|
Knight írta: Mi a hátránya a kapcsolóüzemű tápnak az audio kapcsolásokban? Gondolom van, különben nem lenne toroidtrafó az összes High-End erősítőben.
a kapcsitáp ugye mint nevében is benne van kapcsolgat. Ez tud okozni némi zajt is, ami esetleg meghallatszik a "végterméken" is.
|
csüt. nov. 24, 2005 9:04 |
|
|
Knight
arany tag
|
Mi a hátránya a kapcsolóüzemű tápnak az audio kapcsolásokban?
Gondolom van, különben nem lenne toroidtrafó az összes High-End erősítőben.
|
csüt. nov. 24, 2005 1:13 |
|
|
CyberDragon
platina tag
|
|
csüt. nov. 24, 2005 1:05 |
|
|
djsms
Moderátor
|
na, a két PT adatlapja megvan. Már látom, hogy I2C-vel lehet őket vezérelgetni. De hogyan? Ez sajna nincs benne az adatlapban...
|
csüt. nov. 24, 2005 0:57 |
|
|
djsms
Moderátor
|
Ha nem haragszol az én problémáimat is behozom ebbe a topikba, mert erősen témába vág
Szóval addig már eljutottam, hogy naggyából feltérképeztem a panelokat. Szerencsére nagyon logikus felépítésük van és jól elkülöníthető részekre bontották. 4db ic adatlapját viszont nem találom sehol
PT2322-S, PT2323-S, TDA2032A és LM1875T.
Az első kettő szinte biztos, hogy valami 6 csatornás audio, csak azt nem tudom miért van belőle kettő "sorba kötve". Az utóbbi kettő meg ugye végfok Azok datasheetje annyira nem fontos, de jó lenne, csak hogy biztos legyek magamban.
Apropó a két LM hídba van kötve. Az egyik bemenetére jön egy közösített jel, míg a másik bemenete egy 22k-s ellenállattal egyszerűen földre van húzva. Ide nem az LM(1) invertált jelét kellene vezetni? Miért jó ez így?
|
csüt. nov. 24, 2005 0:47 |
|
|
Knight
arany tag
|
djsms írta: Ha jól hallottam a te cuccod igen nagyot tud szólni! Bár a 400W-ot kicsit túlzásnak tartom. Minden esetre ha valóban ekkora a teljesítménye akkor elvileg nagyobb trafó kell, hiszen a veszteséggel is számolni kell. Vagy rosszul gondolom? A hangerőre nincs panaszom (hangosítottunk vele már több házibulin is), a 400Wban meg csak azért hiszek, mert van THX minősítése (bár manapság már semmi sem garancia ). Hát a doboz hátuljára 720W van ráírva (mint a legnagyobb felvett teljesítmény). Csak ez már nekem soknak hangzik. orosza írta: Általában szoktak rakni hőbiztit a trafóba is! Tekerdd le a szigetelést és meg fogod találni. Már találkoztam ilyennel, de nekem sajnos menetzárlatos is lett a primer
De hátha neked nem.
Erre nem is gondoltam. Köszi a tippet! Mindenképp meg fogom nézni.
|
csüt. nov. 24, 2005 0:08 |
|
|
orosza
ezüst tag
|
Re: Segítsetek, h újra zajt kelthessek!
Hali!
Általában szoktak rakni hőbiztit a trafóba is!
Tekerdd le a szigetelést és meg fogod találni.
Már találkoztam ilyennel, de nekem sajnos menetzárlatos is lett a primer
De hátha neked nem.
|
szer. nov. 23, 2005 23:55 |
|
|
djsms
Moderátor
|
üdv a hangrendszer javítók táborában Én épp ma szereztem egy halott codegen (fadobozos) 5.1-es rendszert. Sajna ennél több infóm nincs róla, így marad a szétszedés és feltérképezés.
Ha jól hallottam a te cuccod igen nagyot tud szólni! Bár a 400W-ot kicsit túlzásnak tartom. Minden esetre ha valóban ekkora a teljesítménye akkor elvileg nagyobb trafó kell, hiszen a veszteséggel is számolni kell. Vagy rosszul gondolom?
|
szer. nov. 23, 2005 23:53 |
|
|
Knight
arany tag
|
Segítsetek, h újra zajt kelthessek!
Hali!
Van nekem 1 Logitech Z560 hangrendszerem, ami már lassan 3 éves lesz és a garancia csak 2 évig tartott sajna.
A baj pedig igen 1xű: elszállt a trafó. A főkapcsoló a mélysugárzó hátulján van ezért a trafó szinte mindig áram alatt van. Elmentem hazulról pár napra és mire visszajöttem nem kapcsolt be. Mivel a trafónak halk búgó hangja van (és most nem hallottam) 1ből a biztosítékra gyanakodtam. Szét is szedtem a cuccot, de a biztosíték ép volt és a kábel sem kontaktos mert ott még mértem a feszt. Na ekkor kezdtem aggódni ... kiszedtem a trafót és lemértem: hát a primerkör szakadt. Fogalmam sincs hogy történhetett. Még nem láttam leégett trafót, de gondolom annak vmi külső nyoma is lenne (szag, elszíneződés). Mind1, a lényeg, h nem tudom hogyan orvosoljam a dolgot.
1. Újratekertetem a trafót
2. Veszek másikat
3. Esetleg nem toroid vagy kapcsüzemű.
Annyi gondom van még, h csak saccolni tudom a paramétereket. Az eredeti kb. 2x23Vot adott le, a hangrendszer pedig elvileg 400W RMS teljesítményű. Ez most azt jelenti, h nekem is kb. 400Wos trafóra van szűkségem?
|
szer. nov. 23, 2005 23:36 |
|
|