Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: pén. jan. 10, 2025 8:55

Hozzászólás a témához  [ 36 hozzászólás ] 
Túlvilágon járó alkatrészek... 
Szerző Üzenet
a fórum lelke

Hozzászólás 
Az egyik egypólus lett. Lehet hogy még jó...

csüt. jan. 05, 2006 9:54
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ezek tuti rosszak? Kimerted multimeterrel?

:mrgreen: :mrgreen:

csüt. jan. 05, 2006 9:38
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
http://www.hvlabs.hu/tmp/tesla/dead.jpg
http://www.hvlabs.hu/tmp/tesla/dead2.jpg

csüt. jan. 05, 2006 9:34
Moderátor

Hozzászólás 
Nóra Norbert írta:
Iranytu írta:
A tantálelkónál azért durvábbat még nem láttam!

Miért, mi rosszat tett? Esetleg valakinek képe nincs felrobbant, elpukkant, elfüstölt tantálról? Én még nem igazán tapasztaltam meg ezen 2lábúak halálát...

nekem már sikerült tanált sütni. Menetrázlatos lett a trafó és kicsit nagy feszültség jött ki a szekunderen. Ezt annyira nem díjazta a tantálkondi, hogy köddé vált. Szépen le is rakódott a műhelyben mindenre ;)
A szaga kb 1 hónapig volt érezhető. A belepett cuccokon meg hónapokig...
A lábai is eltüntek, soha nem találtam meg őket

kedd jan. 03, 2006 22:25
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Hozzászólás 
Ha már elkó nekem is van 1 sztorim

Még középiskolában tápegység készítés és mérés volt a feladat. Osztálytársam bőszen szerelget, én mellette ülök és épp a szendvicsemet fogyasztom, mikor óriási durranás és fehér por lepi be a szenyámat. :o Az 1000uF-s szűrőkondit fordítva kötöte be és pont felém nézett. Így kis híján fejbe lőt vele de szerencsére csak éhen maradtam nem volt kedvem +enni a szenyát kondenzátoros mártásban :lol:

kedd jan. 03, 2006 19:35
arany tag

Hozzászólás 
Iranytu írta:
Béláim az Úrban!
Meg kell védenem az orosz elkókat!
(mármint a katonai kivitelt...)
:twisted:

Hát, az Elektronyika VL-100 bizony határozottan NEM katonai kivitel. Itten van a kezemben egy 15V os, 500uF-os kondi. Súlya kb 40 gramm, 0,4mm alu lemez házzal megáldva. Tiszta időzített bomba, és rengeteg volt ebben a TV-ben!

hétf. jan. 02, 2006 19:03
gyémánt tag

Hozzászólás 
Igen, azok azok. Foglalat nincs, azert olyan a labuk, amilyen, mert maga a lab meg tudja tartani a kondenzatort, ha megfelelo a furat. Igy nem a forrasztas van igenybeveve, ha pl razkodik az aramkor.
Jaigen, csak a nagyobb meretu elkoknak ilyen a laba.

hétf. jan. 02, 2006 17:53
platina tag

Hozzászólás 
_Danko_ írta:
Nagyobb elko alatt ertek pl 10000uF/63V, vagy 470uF/400V -s kondikat. Ezek ilyen "snap-in" tipusuak mar.

Ez is offtopic, meg lamulas, de ezek a 'snap-in' elkok azok, amikbol csakegy-egy karomszeruseg a ket lab? Amugy van ezekhez valami foglalat, vagy mi?

hétf. jan. 02, 2006 17:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
Gafly írta:
> Esetleg valakinek képe nincs felrobbant,
> elpukkant, elfüstölt tantálról?

Nem sok neznivalo van rajta.
Ket lab all ki a NYAk-bol....

:mrgreen:

hétf. jan. 02, 2006 15:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
> Esetleg valakinek képe nincs felrobbant,
> elpukkant, elfüstölt tantálról?

Nem sok neznivalo van rajta.
Ket lab all ki a NYAk-bol....

hétf. jan. 02, 2006 15:10
arany tag

Hozzászólás 
Iranytu írta:

Miért, mi rosszat tett? Esetleg valakinek képe nincs felrobbant, elpukkant, elfüstölt tantálról? Én még nem igazán tapasztaltam meg ezen 2lábúak halálát...

hétf. jan. 02, 2006 15:07
gyémánt tag

Hozzászólás 
Huh nekem egyszer a 63V-s low-esr elkoim kaptak 80V-t. Es legnagyobb meglepetesemre nem melegedtek, nem sziszegtek, es amikor kikapcsoltam a tapot, egesz sokaig tartottak ezt a feszultseget.

hétf. jan. 02, 2006 14:41
platina tag

Hozzászólás 
Hálát adok, mert a kezeim között még egy elkó sem robbant fel. Nem szeretném a plafonon látni.
Ellenállás viszont annál inkább :twisted:

hétf. jan. 02, 2006 14:38
gyémánt tag

Hozzászólás 
Béláim az Úrban!
Meg kell védenem az orosz elkókat!
(mármint a katonai kivitelt...)
:twisted:

3db 1000uF 30V-os jószág kb 10percig kapott 45V-ot, és semmi nem történt! Mármint addig, míg rá nem jöttem, hogy a szimmertrikus trafó egyenirányító része diódás kétszerezőként éledt fel...

a kis elkóknak azért nincsen bevágva, mert az alsó műanyag kupakot nyomja ki. Utánna viszont megy mint a rakéta...

hétf. jan. 02, 2006 14:36
a fórum lelke

Hozzászólás 
Próbálj régi ruszki elkót robbantani. Műgyanta az alja, sehol egy bevágás. Mélyedést ütött a faajtóba.

hétf. jan. 02, 2006 14:27
gyémánt tag

Hozzászólás 
Es akkor a nagyobb elkokon miert van megis ilyen kemeny anyagbol az alja?
Nagyobb elko alatt ertek pl 10000uF/63V, vagy 470uF/400V -s kondikat. Ezek ilyen "snap-in" tipusuak mar.

hétf. jan. 02, 2006 14:10
platina tag

Hozzászólás 
Pedig az alja is azért van már gumiból és nem kemény műanyagból, hogy ne robbanjon akkorát. Ha nem hirtelen kell füstölnie hanem relatíve lassan termeli a gázt, akkor ott engedi el és nem kerül sor a robbanásra. Ha hirtelen kell, akkor durr... Ha még mindig kemény műanyaggal lenne lezárva a lábaknál akkor előbbi esetben is robbanna.
A bevágást egyébként a kicsiknél valóban elhagyják.

hétf. jan. 02, 2006 13:34
platina tag

Hozzászólás 
Ros-Co. írta:
elvileg azért van a bevágás a tetején, hogy ne lője le a kupakot, hanem ott nyíljon ki.

Kis elkon meg nem lattam bevagast, ellenben robbano 22u-s kondi altal utott lyukat a vakolatban mar igen (nem krater volt, leginkabb csak a festek jott le, de a szemnek tizedennyi is sok).

vas. jan. 01, 2006 23:03
a fórum lelke

Hozzászólás 
elvileg azért van a bevágás a tetején, hogy ne lője le a kupakot, hanem ott nyíljon ki. Vszleg téged nem szeretnek az alkatrészek :wink:

vas. jan. 01, 2006 22:51
arany tag

Hozzászólás 
qrva kondik...
Ezek ak öcsögök feszélyeznek akár nagyteljesítményű erősítő, vagy inverter, vagy pc táp, vagy esetleg TV van előttem.
Mi a biztosíték arra hogy nem félszeműkén fogfom befejezni a javítást...
rohadt kcösög elkók. Nem hiszem el hogy nem lehetne valahogy biztonságosabbá tenni őket.

vas. jan. 01, 2006 21:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hali!
Nekem a múltkor sikerült elküldenem egy 4700u/45 V-os kondit...
ugyanis...
volt váltófeszültségű, vezérelhető áramforrásom + egy ventillátorom ami hangos de egyúttal letépi a fejemet is. :)
Történt hogy betettem a ventit vinyóhűtésnek, rá az áramforrást, graetz-hidat, utána multiméterrel kimértem hogy hogyan is kell rátenni a ventit meg a kondit (puffernek használtam).
És méregettem bőszen, de fel is tűnt hogy a ventit rákötöm a graetzre, megy is, de a multiméterrel fordított polaritást mérek.... és nem tűnt fel valami abszolút triviális dolog.
Rákötöm a graetzre a kondit, először csak rövid időre, hátha fordított tényleg a polaritás és nem teccik neki -- de ment.
Rajtahagytam, fél órával később meg pukk. Na mondom szép mi lehetett ez -- a kondi volt az utolsó amire gondolni mertem... mondván hogy az jól van bek5ve... és itt jön a csattanó... hogy a multiméterbe fordítva lett bekötve a mérőkábel. Tehát fordítva volt rajta a kondi kb. fél óráig...
Rulz :D És mindezt csak utána vettem észre... legközelebb már ezt se felejtem el megnézni. :/

szomb. dec. 31, 2005 19:40
arany tag

Hozzászólás Re: Túlvilágon járó alkatrészek...
Nóra Norbert írta:
Sziasztok!

Egy egyszerű sztereo erősítőm van itthon, jelenleg TDA2030A típusú IC-vel felépített végfokkal, szépen felújítva. Kaptam valamelyik nap két darab hangszórót...mondom ki kellene próbálni, hogyan szól. Nagy hangfalakat lekötöttem. Találtam egy RCA-t rövid vezetékpárral szerelve...á, mondom, ez jó is lesz a célra. Ráforrasztottam a hangszórót, persze helyes polaritással. Rádugtam az RCA-t a kimenetre. Kicsit mozgattam az RCA-t, mondom, legalább jól érintkezzen, ha ráadom a zenét. És EKKOR történt a nagy pukkanás a végfok felől. A hiba az én készülékemben volt. Korábban ugyanis trágya módon forrasztottam meg (sietség miatt) a vezetékpárt az RCA-ban. És ez volt a vesztem, mert zárlatos lett a csatlakozó belül. Mondanom se kell, elég nagyot szólt a végfok...alkatrészekről, ha lehet, képpel/képekkel illusztrálva!

Hasonloan szivtam meg TDA2030 plusz zarlatos RCA-val.Annyi kulonbseg hogy nalam 4 darab tda2030 szallt el mire rajottem,hogy zarlatos a csatlakozo. :( Az volt a gond,hogy csatlakoztatas nelkul nem volt zarlat,csak amikor az ajzatba egy bizonyos dugo csatlakozott.(onmagaba n a dugo sem volt zarlatos) Mentsegemre szoljon haverom eroltette a hangszorok rca-val valo csatlakoztatasat,pedig hangsulyoztam hogy azt nem szoktak ilyenre hasznalni.

szomb. dec. 31, 2005 2:40
platina tag

Hozzászólás 
Megépítettem az urbán féle 300W-os erősítőt kb fél éve. Labortápra rá, minden frankón működött. Utána rákötöttem a saját tápjára. "Kicsit" többet kapott mint az előírt tápfesz (~80V). Rákapcsoltam egy walkmant, egy nagy hangfalat, és kb 1A-es áramfelvételnél eldurrant minden. A fetek rövidzárba égtek, és az elöttük lévő gate ellenállások sorban, mint a géppuska sorozat. felrobbantak. Otthoni tüzijáték volt. Olyan fénye volt mintha magnéziumot égettek volna. A szobában az asztal felett, az ellenállás elszenesedett darabjai lebegtek. Mint a konfetti eső, csak ezek fennmaradtak a levegőben. Aztán anyám most vette észre, hogy a függöny televan ilyen fekete csíkokkal.
Azóta urbánost soha..
A képből nem sok látszi, csak egy fekete folt kb :)

Kép

kedd dec. 27, 2005 11:41
gyémánt tag

Hozzászólás 
4700u/16V elkó véletlenül 35V-ot kapott, és hanggal jelezte, hogy nem tetszik neki, és kitépve a vezétékeit a panelből. Aztán néhány BRX49-nek elszállt a feje, ott maradtak a lábai. 2 drb BUP202 véletlenül kapott nagyfeszültséget a gate-re, és azóta egyikük vezet folyamatosan, a másikuk sosem(tisztára graetz tönkremenés fíling). Volt néhány megsült ellenállás, zárlatos dióda, leégett led. LM317 a bemeneti elkó rövidrezárásának hatására ment tönkre. Viszont ha erre az lm317-re teszünk három diódát, akkor ez tényleg tönkretehetetlen.

kedd dec. 27, 2005 11:33
ezüst tag

Hozzászólás 
Én mondjuk képekkel nem tudom alátámasztani, de kb negyed kiló BD,BC végfoktranyót durrantottam el a Cleopátrámban :D

kedd dec. 27, 2005 10:23
platina tag

Hozzászólás 
HA5DZS írta:
Réges rég, amikor még saláta voltam, rászántam magam az SMD forrasztásra. Szereztem is régi mobiltelefont, gondoltam jó lesz kiszedni belőle a ledeket....
Szomorúan konstatáltam, hogy a ledek felolvadtak a pákahegyre, így nem lett pici villogóm... akkor :D

En egy sittes pakahegyet reszeltem meg, hogy egyszerre tudja melengetni az SMD alkatreszek ket labat... ha elotte csipesszel megfogtad az alkatreszt, nem ragadt fel a hegyre..

rengeteg teloban csereltem igy ledeket.. mignem bejottek a szinesek...

kedd dec. 27, 2005 8:46
a fórum lelke

Hozzászólás 
Az első TUrbán-os végfokomat próbáltuk ki barátommal.

Bedugtuk, kb. 18V-ot kapott egy akksitöltő trafójáról, szól, minden OK.

Pár perce hallgatjuk egyszercsak ssssssssssdurrrrrrrrrrr!!!! Cimborám úgy megijedt, hogy kiszaladt a szobából. Kiderült hogy a tápszűrő kondi fordítva volt betéve. Vicces volt, ahogy az elkó kihajtogatta a körülötte lévő ellenállásokat stb... A vékfok ment elkó nélkül is tovább....

hétf. dec. 26, 2005 22:54
arany tag

Hozzászólás 
Réges rég, amikor még saláta voltam, rászántam magam az SMD forrasztásra. Szereztem is régi mobiltelefont, gondoltam jó lesz kiszedni belőle a ledeket....
Szomorúan konstatáltam, hogy a ledek felolvadtak a pákahegyre, így nem lett pici villogóm... akkor :D

hétf. dec. 26, 2005 22:46
gyémánt tag

Hozzászólás 
Béláim az Úrban!
Eh' van még mit tanulnom...
csak a képet... ...nehogy Murphy itt jegyzeteljen a sarokban...
Tantálelkó... ...mond valakinek valamit?
A nyák közepébe majdnem lyukat égetett...
Apropó, a topic mehetne az elektro rémtörténetek témába!!!

hétf. dec. 26, 2005 18:10
gyémánt tag

Hozzászólás 
Tab120L írta:
...egszercsak felszállt belőle a működtető füst :) Kicseréltem, az újjal meg ment tovább a cuuc :)

Üdv: tAB

Ezek szerint ismered a működési elvet.
Amíg be van zárva a tokba a füst addig működik a kütyü.
ha kiszáll belőle akkor nem megy tovább, vége. :D

hétf. dec. 26, 2005 17:53
gyémánt tag

Hozzászólás 
Én erre vagyok a legbüszkébb: :D

http://skodatuning.fw.hu/temp/LM311.JPG

Még azóta sem sikerül így hosszában elrepesztenem egy IC-t sem :D

Még a mai napig nemtom mi lehetett ennek a baja :) PWM erősítőben volt komparátor, egszercsak felszállt belőle a működtető füst :) Kicseréltem, az újjal meg ment tovább a cuuc :)

Üdv: tAB

hétf. dec. 26, 2005 15:42
gyémánt tag

Hozzászólás 
_Danko_ írta:
Egy resze annak a mareknyi alkatresznek, amit sikerult elpukkantanom, mialatt tapot barkacsolgattam:
http://sziget.mine.nu/~danko/aramkor/dscn8135.jpg
A bal also sarokban van egy-ket "gyongyszem" :-)

Egy ideje mar nem is gyujtom az ilyeneket, igy is epp eleg kacat van a szobamban :)

Ejha, szép termés :) Nem kíméled az alkatrészeidet :)

hétf. dec. 26, 2005 15:29
gyémánt tag

Hozzászólás 
Egy resze annak a mareknyi alkatresznek, amit sikerult elpukkantanom, mialatt tapot barkacsolgattam:
http://sziget.mine.nu/~danko/aramkor/dscn8135.jpg
A bal also sarokban van egy-ket "gyongyszem" :-)

Egy ideje mar nem is gyujtom az ilyeneket, igy is epp eleg kacat van a szobamban :)

hétf. dec. 26, 2005 13:22
platina tag

Hozzászólás Re: Túlvilágon járó alkatrészek...
Nóra Norbert írta:
Egy egyszerű sztereo erősítőm van itthon, jelenleg TDA2030A típusú IC-vel felépített végfokkal, szépen felújítva. Kaptam valamelyik nap két darab hangszórót...mondom ki kellene próbálni, hogyan szól. Nagy hangfalakat lekötöttem. Találtam egy RCA-t rövid vezetékpárral szerelve...á, mondom, ez jó is lesz a célra. Ráforrasztottam a hangszórót, persze helyes polaritással. Rádugtam az RCA-t a kimenetre.

Ez mehetne az elektronikai remtortenetekbe is, ui. az RCA csatlakozo elegge erdekes valasztas erre a celra:)

Amugy erdekes, hogy a rovidzar, tulmelegedes, forditott polaritas, meg minden ellen vedett, adatlap szerint tonkretehetetlen IC-ket mindenki ropogosra suti:) (nalam pl. beleegett a hutoborda az asztal lapjaba, szinten TDA2030A)

hétf. dec. 26, 2005 13:17
platina tag

Hozzászólás 
A TV-mnek egyszer az RCA-jára volt kötve a fényképezőm "tv-nézegetős"kábele, és ennek csatiját véletlen beleejtettük a konnektorba, levágta a biztositékot, ment a TV :D
Na, elmegyunk othonrol egy kicsit szorakozni, hazajovunk kb 3 ora mulva, nyomoma bekapcs gombot, sekép-sehang :(
na szétszedjük, hmm szét égett az egész a RAMOk azt hiszem most is mennek egy DAEWOO tévében, de nem tudom pontosan.
az antenna csatlakozo még menthető vol, de a többi nem :(

hétf. dec. 26, 2005 13:08
arany tag

Hozzászólás Túlvilágon járó alkatrészek...
Sziasztok!

Úgy gondoltam, jól jöhet egy ilyen topik is, amiben jónéhány sorstársamnak is eldurrant valami a kezében/közelében, saját hibája, illetve külső/belső hatások miatt. Azt gondoltam, össze lehetne foglalni egy ilyen képes, leírásos témában, ki hol hibázott, mi történt a kicsi/nagy készülékével. És mivel ilyen topikot nem találtam, így nyitottam egyet... 8)

Kezdeném én a sort, mint önként jelentkező:

Egy egyszerű sztereo erősítőm van itthon, jelenleg TDA2030A típusú IC-vel felépített végfokkal, szépen felújítva. Kaptam valamelyik nap két darab hangszórót...mondom ki kellene próbálni, hogyan szól. Nagy hangfalakat lekötöttem. Találtam egy RCA-t rövid vezetékpárral szerelve...á, mondom, ez jó is lesz a célra. Ráforrasztottam a hangszórót, persze helyes polaritással. Rádugtam az RCA-t a kimenetre. Kicsit mozgattam az RCA-t, mondom, legalább jól érintkezzen, ha ráadom a zenét. És EKKOR történt a nagy pukkanás a végfok felől. A hiba az én készülékemben volt. Korábban ugyanis trágya módon forrasztottam meg (sietség miatt) a vezetékpárt az RCA-ban. És ez volt a vesztem, mert zárlatos lett a csatlakozó belül. Mondanom se kell, elég nagyot szólt a végfok...

És ezentúl beszéljenek a képek:

A hibásan forrasztott csatlakozó:
http://users.atw.hu/pupak/csati.jpg

És ennek az eredménye:
http://users.atw.hu/pupak/vegfok.jpg

Tehát szóljon ez a téma az eldurrant, elfüstölt, szénné égett alkatrészekről, ha lehet, képpel/képekkel illusztrálva!

hétf. dec. 26, 2005 12:38
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 36 hozzászólás ]