Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: pén. nov. 15, 2024 15:32

Hozzászólás a témához  [ 26 hozzászólás ] 
Túlfesz. védelem 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
1N5908

kedd aug. 26, 2003 19:51
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves arnd és Többiek!

Igen, az a supressor, vagy tranziens-supressor.
Egy baj van vele, 5V-os nincs tudomásom szerint, de 12V-ra, 13V-ra, már léteznek, használhatók is, nem csak egyszer, mint egy Zener-dióda. :)
Hasonló tápokban valamiért mégsem használnak ilyeneket, miért?
A hálózati oldalon igen, ott előfordulhatnak a 250V-os supressorok, vagy hasonlók, elsősorban zavarvédelem miatt.
Üdv! SMA

kedd aug. 26, 2003 15:46
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ajánlom a linket.
Ott kifejtem a lényeget...
Kép is van beszúrva.
http://www.lx.hu/messages.php?group_id= ... erPage=400

Üdv. mindenkinek
STOL

kedd aug. 26, 2003 0:03
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Bocsánat: SUPPRESSOR (nem mindegy) :)))

hétf. aug. 25, 2003 20:58
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hi SMA!

Leírnám mégegyszer ha már a tirisztoros lassú.

!!!SUSPRESSOR!!!

Ez speciális zéner, kifejezetten túlfeszvédelemre!
Jó vastag lábak, kilo amperes terhelhetőség.

Zénert csak az üzemszerűen méretezett túlfesz/áramra ajánlott használni.

Egyáltalán lehet még kapni csavaros tokú zénert
(variációk ZX81-re, már aki érti a kis gyenge poént)

A 400W-os codegen már a 120X120-as ventijű???

üdv arnd

hétf. aug. 25, 2003 20:49
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Laj és Többiek!

Nyugtasd meg magad és a Többieket is, ez a 400W-os Codegen már a "jobbak" közé tartozik.
Eddig egy ilyent javítottam, azt is forrasztás-hibával.
Tűrhetően néz ki belül, egy-két kritikus helyen már "dögösebb" alkatrészek vannak benne.

Én megmaradnék a Zeneres-zárlat-okozó védelemnél, az ugyanis kellően gyors, míg az a tirisztoros lassú-lassabb.
Olcsóbb is a Zener, van műanyag tokban 5W-os ( 1N53..), befér minden tápba.
Üdv! SMA

vas. aug. 24, 2003 15:59

Hozzászólás 
Csak hogy magamat nyugtassam, egy 400W-os Codegen táp belefér a normális táp kategóriájába?Valamint ebbe a tápba milyen védelmeket építenek bele?MOst vettem 2 hete, és érdekelne, hogy jó vétel volt-e?

pén. aug. 22, 2003 13:58
gyémánt tag

Hozzászólás 
Tirisztor katód test, tirisztor anód +5V, tirisztor gate, test felé egy 100nF...2,2uF (nem elkó) és egy 4K7...10K ellenállás.
Két darab 1N4148 dióda katód is ide csatlakozik (gate) az egyik 1N4148 anódra 12V zener anód, katódja a +12-ra, a másik 1N4148 anódra meg egy 4V7...5V1 zener anódja, katódja meg a +5V-ra. Állítható táppal megnézedd, hogy hol kapcsol be kicsit lehet módosítani a gate párhuzamos ellenállásával, illetve zenerek cseréje és plusz 1N4148-ak berakásával (kisebb zéner + pár darab 1N4148).
Az ellenörzést nem csak külön külön a két bemenetnél hanem egyszerre is meg kell nézni. Stabil 5V, 12V macerál illetve fordítva.

üdv arnd

ui.: katód a csík

pén. aug. 22, 2003 8:21

Hozzászólás 
Kedves Fórumtársak!

Haragszotok, hogy nem segítetek? Kellene az a rajz... :(

csüt. aug. 21, 2003 15:24

Hozzászólás 
Sajnos jelenleg (meg még jó sokáig) nem tudok normális tápra költeni. Rengeteg egyébb kiadásom van, örülök, hogy a codegenre futotta.

sse: ha a hwsw fórumról van a rajz, akkor azt azt hiszem én is ismerem. De azért a biztonság kedvéért jó lenne ha elküldenéd/belinkelnéd - légyszíves - a kapcsolási rajzot. :)

Érdekelne egy triakos rajz is.

kedd aug. 19, 2003 11:14
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hi!

A zénerek nem 30A-50A korlátozására lettek kitalálva, az 5W-os változatok is már nagyon brutálisan nagy darabok (csavaros tokozás). A suspressor diódákat viszont pont erre találták ki (1KA-1,5KA)nagyon vastag lábú kb 3A diódának kinéző tokban de 1000A-1500A terhelhetőséggel.
A tirisztoros megoldást azért korrektebnek érzem, jobban "belőhető" a határolási fesz, a "rövidzára" is korrektebb.
A PC tápokban használt meghajtó trafó megoldást általában nem használják más tipusú kapcsolós tápokban, pedig roppantul szellemes megoldás, mert nem kell a kapcsoló elemek meghajtásához az összes energiát a szekunder oldalrol átpumpálni. De ezért cserében, ha a szekunder oldali vezérlést leakasztjuk, akkor egy önmagában is rezgőképes 50% kitöltési tényezővel üzemelő mindent pusztító tápot nyerünk, az elektronikus fénycsőmeghajtó, ill. halogén izzó tápok is ezen az elven működnek csak ott a trafó feszültségei erre vannak tervezve. A régi AT-s tápok ezzel az elvel indultak el, (nincs stby táp) az önrezgő mód átnyom egy kevés energiát a szekunder oldalra ahol qrva gyorsan fel kell élednie a vezérlő IC-nek, azért, hogy a kimeneteken ne emelkedjen meg nagyon a tápfesz ezért a vezérlő IC magas tápfeszröl üzemel (35-40V) de már 10-12-röl is működőképes, így még a káros kimeneti fesz kialakulása előtt elindul a vezérlés. E- miatt veszélyes az elindulás a kapcsolós tápoknál.
Jó hűtés,105C kondik , illetve gondos NYÁK terv-el azért lehetne ám tuti tápokat csinálni de akkor nem lenne ekkora piaca...

üdv arnd

vas. aug. 17, 2003 1:09
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Mono és Többiek!

Nyugodtan vitázhatunk. :)

Általában az elektromos készülékek meghibásodása bekapcsolákor jön létre.
Ez ellen megfelelő túlméretezéssel lehet valamennyire védekezni, tökéletes védelem nincs, sajnos.
A PC-tápok többsége szemét konstrukció, szemét módon összeszerelve.
Én eleve nem szeretem a kapcsoló-üzemű tápokat, sose tudni mikor és miért "száll el".
Még a TV-készülékek tápjai valamivel jobbak, de ez is csak a "márkás" készülékekre igaz.
Üdv! SMA

szomb. aug. 16, 2003 10:50
arany tag

Hozzászólás 
SMA:

Való igaz, jobb nem lesz, csak a folyamat nyújtható vele! :)
Kapcsolós elosztó jó dolog, nekem természetes is, a monitor, hangfal, ill. a vízhűtéshez elengedhetetlen szivattyút így egy mozdulattal lehet árammal ellátni.
Standby része is szállt el egy tápnak a kb. 6-ból a környékemen, irtó kicsi a hűtőfelülete és ugye akkor légmozgás sincsen. Viszont a tápok java érdekes módon a bkapcsolás pillanatában füstöl és gyullad ki - sajnos szó szerint. Egyes tézisek szerint a szabályzókör adja meg magát még könnyen az olcsóbb tápokban. "Más" fórumban, ahol inkább fellelhető vagyok, egy érdekes kérdés merült fel: pusztán tápegység szempontjából jobban kímélheti-e a pusztulástól a gép folyamatos járatása?

Mert:
- standby kör ilyenkor jól van hűtve, ill. más körülmények közt üzemel,
- a tápok mások gépében is jelentős többségben a bekapcsolás pillanatában (standby->power on!) csattantak el

Bár ott végkövetkeztésként eljutottunk már ide, amivel én "berobbantam", hogy minőségi tápegységre csere a legolcsóbb, legegyszerűbb, legbiztonságosabb érzés.
Sajnos szerintem javítani sem édemes ezeket a tápokat, ugyanis valahol már a konstrukciójukban sem túl meggyőzőek.

Ez persze pusztán az én véleményem, szó ne essék arról, hogy vitázni szeretnék, főként nem Veled - mondom ezt az alapján, amiket eddig olvastam tőled.

pén. aug. 15, 2003 15:53
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Mono és Többiek!

Amit írtál, mind jó dolog, de ettől nem lesz "jobb" a táp, legfeljebb tovább bírja, - ez is valami.
Én azt szoktam javasolni a PC-tulajoknak, hogy vegyenek egy kapcsolós-elosztót és kapcsolják ott is ki az egészet, tehát nem marad áram alatt a táp sem. Én is így használom.
Ez kíméli a táp STANDBY-áramkörét, ez is növelheti az élettartamát.
Amiket eddig javítottam, azoknak kb. a fele a készenléti-táprész hibája miatt volt "szervizelni", a többi pedig megfutás miatt, teljes javításon.
Néha reménytelen javítani, annyi minden megy el benne, hogy nem éri meg.

Amit 6PeppeR9 - Barátunk szeretne, az hagyományos táppal oldható meg igazán jól, bár igen drága lenne a kért áramokra, igaz legalább 20-évet működne.:)
Trafós, hagyományos, hő- és terhelés-kompenzált, stabil tápra gondoltam, kb. egy olcsóbb gép árából kijönne. :)
Üdv! SMA

pén. aug. 15, 2003 15:37
arany tag

Hozzászólás 
SMA: Igen, ha belegondolsz ez az említett ár a gép árának kb. 10%-a. Ennyit szerintem nem szabad sajnálni tőle (sajnos van, aki mégis). Valóban, nagyon kevés bolt az, ahol ilyen esetben garanciális problémának tekintik a dolgot. Tudom, dolgoztam régebben azon a "fronton" is. Tobábbiakban nehezítő tény lehet még az is, ha a gép nem komplett gépként lett vásárolva, hanem több helyen, mi hol volt olcsóbb, esetleg már néhány home-made upgrade-n esett át a konfiguráció. Ilyenkor általában egymásra mutogatás van a cégek között (nem mindig, de mi mindig kifogjuk :) ).

Valamint a winchester, VGA kártyáról tett említésedhez még szerintem tegyük hozzá nyugodtan a legtöbbször felbecsülhetetlen értékű adatainkat, amik az elfüstölt vinyón voltak.

Egy biztos, hogy akármilyen védelmet teszünk rá utólag a tápegységre, annak _biztosan_ ki kell bírnia egy megfutáskor kialakuló áramcsúcsot is, hogy a FET-ek, diódák, biztosíték, trafó, fólia, akármi előbb menjen tönkre a tápon belül, mint a védelem. Ezt nagyon biztosra csinálni nem egyszerű történet, igazán megnyugtató - számomra - akkor lehet(ne), ha látnám "élesben" is működni, azaz tesztelni lehetne. Erre valami kis esély lehet otthoni körülmények között.

A tápegység "jobbításra" mindenképpen célszerű lehet - szintén szerintem - a belső hűtőbordák felületének megnövelése (én kb. megháromszoroztam az enyémet), az elkók nagyobb hőmérséklet tűrésűre cserélése (sok tápban 85C fokos van, e helyett a 105C-os jobbnak tűnhet), valamint a teljesítmény ellenállások nagyobb méretűre cserélése is sokat segíthet a "folyamat lassításán" :)

Ha már így szóba jött a dolog, ajánlom mindenkinek, akit zavar a tápegység hangja, hogy akár reszelővel, fűrészlappal távolítsa el a tápegység dobozából kiütéssel-préseléssel kialakított "rácsot", helyette egy kör alakú nyílás legyen a ventilátornál. Ide pedig elektronikai alkatrészboltban kapható fényes, "drót"-ból készült ventilátorrácsot tegyen. Az eredmény füllel hallható, ugyanis a szélzaj ezen a rácson szinte nem alakul ki semennyire->nincs "anyag" az áramló levegő útjában!

Az enyém ilyen lett:

http://www.nexus.hu/mono7806//tap.jpg

pén. aug. 15, 2003 13:13
arany tag

Hozzászólás 
SPafi: Rendben, így érthető(bb) a dolog.

Viszont szerintem most Te értettél félre, én ugyanis a PC esetén a tápegységet magát tekintettem egy alkatrésznek, nem pedig az őt alkotó elemeket. Sajnos a gagyi, olcsó tápegyégekkel csak rossz tapasztalataim vannak, rengeteg adatvesztés, instabil működés, megmagyarázhatatlan lefagyások, újraindulások, tönkremenetelük esetén nem kevés alkatrészt (és pénzt) vittek magukkal. Olyan környezetben mozgok, ahol relative sok PC fordul elő, így kialakult egy "kép" bizonyos tápegységekről és ez nem túl színes. :(

Szeretem az elektronikát, szeretek is foglalkozni vele, szeretem a PC-vel kapcsolatos dolgokat. Egy viszont biztos: a PC táp az az a fajta állat, amin én nem spórolok. Mellesleg szerintem arról is érdemes lenne beszélni, hogy hogyan lehetne biztosra tesztelni is a védelmi áramkört, figyelembe véve azt a tényt, hogy egy tápegység tönkremenetelekor lezajló folyamat nem biztos, hogy konstans dolog... :(

Az alkatrész működéséről persze lehet beszélni, én csak azért írtam ezeket, mert én jó néhány tápegységhalált átélve egy gagyi, olcsó tápegység mellé berakott védelmi áramkör esetén sem hagynám ott nyugodtan a gépemet éjszakai letöltésre, arról nem is beszélv, hogy ezek a tápegységek negatív tulajdonságai közül csak egyre lehet megoldás ez a fajta védelem.

pén. aug. 15, 2003 11:32
a fórum lelke

Hozzászólás 
Kedves Mono!

Félreértettél, én egy szóval sem utaltam arra, hogy spórolni kellene, egyszerűen csak kíváncsi lennék rá, hogy mehet-e szakadásba egy Z-dióda anélkül, hogy iszonyatos áram folyna rajta. Olyan elképzelhetetlen, hogy az ember ismerni akarja az alkatrészeket, amiket használ?

"miért kell egy olyan alkatrészen spórolni, amikor az a PC-ben is, ugyanúgy, mint az összes elektronikai készülékben létfontosságú szerepet tölt be?"

A PC-kben nem egy alkatrészen, hanem az ÖSSZESEN spórolnak, nem is keveset! Ha nem így lenne, eleve nem is kéne sem z-dióda, sem tirisztor.

pén. aug. 15, 2003 11:17
Profil Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Ezt írta SPafi:
-----
Van valaki, akinek dokumentáltan szakadásba ment a z-dióda, és nem csak a zárlati áram égette szét?
-----

Nos, mivel esetek többségében elmondhatjuk, hogy hozzávetőlegesen 100 ezer forint értékű magántulajdon "megvédése" a cél, szerintem a topikindítónak elég lehet egy nem dokumentált szakadás is ahhoz, hogy letegyen erről a szándékáról! :)

Úgy mindenkitől kérdezném esetlegesen gonolatébresztő szándékkal: miért kell egy olyan alkatrészen spórolni, amikor az a PC-ben is, ugyanúgy, mint az összes elektronikai készülékben létfontosságú szerepet tölt be? Amikor valaki erősítőt épít, miért törekszik arra, hogy minél tökéletesebb tápegysége legyen, míg amikor elkölti az erősítő alkatrészeinek egész számú többszörösét számítógépre, akkor figyelmen kívül hagyja ezt a dolgot?

Én a környzetemből összegyűjtve fel tudok mutatni legalább 6 darab tönkrement PC tápegységet, kivétel nélkül a low-end kategória (Acorp, JNC, Sky-Hawk,...). Mindegyikbe új táp került, mindegyik minőségi tápegység lett, mindegyik tökéletesen működik a mai napig. 10 ezer forint környékén nagyon jó tápegységeket lehet kapni, melyek eleve tartalmazzák az alapvető védelmeket.

Ha épít valaki egy ilyen áramkört azzal tulajdonképpen mit ér el azzal szemben, hogy mindenekelőtt venne egy új tápot?

pén. aug. 15, 2003 10:11
a fórum lelke

Hozzászólás 
A tirisztoros megoldás tökéletes, de szerintem a z-diódás sem rossz. Amennyire én tudom, tényleg zárlatba megy el. Csak sajna előtte még megnő a feszültsége.

Van valaki, akinek dokumentáltan szakadásba ment a z-dióda, és nem csak a zárlati áram égette szét?

U.i.:

A zéner-dióda megnevezés hibás, zéner effektus létezik, de egyrészt nem minden z-dióda működik így, csak a kis feszültségűek, másrészt Zéner úr nem járult hozzá a névhasználathoz. A z betű a karakterisztika alakjára utal (a hivatalos magyarázat szerint).

csüt. aug. 14, 2003 22:21
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hi!

A relés lekapcsolás felejtős (lassú), zéner elég, esetleg speciális tulfesz zéner (szuszpresszor) ami Kilo Amperokat elvisel, de inkább tirisztor ami az 5V-ot zárja rövidre, egy 10-15A-es tiristor csúcs árama 60-100A is megvan.
A gyári tápoknak nem a vezérlés stabilitása a gyengéje, bőven megfelelő PC-be, hanem inkább a belső ellenállás az amit le kellene csökkenteni...

Az áram megfutás, hát szerintem nem éri meg vele foglalkozni ha valami elpukkan hát az úgyis elpukkan, de azért van erre is megoldás speciális Hall IC ami minden eggyes kimenet (vezetékenként) áramát figyeli. Ezzel a megoldással csak régi Philips AT-s tápban találkoztam, szerintem 20000 HUF alatt nem valószínű, hogy található ilyen védelem, sőt...

üdv arnd

csüt. aug. 14, 2003 17:02
arany tag

Hozzászólás 
amit kapni lehet az 2-3000ft és van benne 2 tirisztor, 2 zener meg 2 ellenállás. én ezt épitettem meg. 400V/25 amperes tirisztor, 12Voltos zener meg az 5voltos részrhez is egy tirisztor meg egy 5voltos zener. igy az 5voltos rész 5,5 volt körül csinál zárlatot, a 12voltos rész meg 12,5 körül (zenertöl függ). Ha akarod lerajzolom.

csüt. aug. 14, 2003 16:37
arany tag

Hozzászólás 
SMA: Hadd fűzzek annyit hozzá, hogy gyakorlatban nem feltétlenül megy zárlatba a Zener, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy a legegyszerűbb táp is kitol magából az 5V-os ágán legalább 20A-t. Ekkora áram esetén egy 5-10W-os Zener nem nagyon rúg labdába.

Sokkalta inkább tartom én is célszerűbbnek egy _minőségi_ tápegység beszerzését. Mindemellett ha működik is az elmélet, akkor egy "elhalálozás" esetén a védelmi áramkör is, valamint a tápegység is kuka, új tápot kell venni. Akkor viszont nem valószínű, hogy szintén hasonló árfekvésű (és minőségű) tápegység kerül a régi helyére, ha a user állandó. Így megintcsak eljut odáig, hogy vesz egy minőségi tápot. Célszerűbbnek tartom így tehát, ha ezt mindenféle védelmi áramkörök építése nélkül teszi meg első lépésben a felhaszbáló, kizárva ezzel további pénzkiadást és a védelmi áramkör esetleges nem tervezettként való működése miatti álmatlan éjszakákat (amikor is otthagyná a gépet egy DivX kódolásra, letöltésre, stb.).

Remélem nem vetted túl ellenségeskedésnek ezt a hozzászólásomat, de elektronikában (ezen belül kapcsolóüzemű tápegységeket is építő) valamelyest jártas fórumtársad volnék. Mégis azt ajánlom, hogy amennyiben felmerül a gyanú, hogy a gépben nem túl megbízható tápegység keringeti a levegőt, ez esetben célravezetőbb és olcsóbb megoldás egy minőségi tápegységet venni. Ebben megtalálható a megfutás elleni védelem mellett jó néhány védelem, jobban is terhelhetőek, hőmérséklet függő ventilátor fordulatszám szabályzás miatt még halkabb is egy nem annyira komoly terhelés esetén a gép.

Valami ilyesmire gondoltam, amikor minőségibb tápegységekre gondoltam: DTK, Chieftec, Enermax.

csüt. aug. 14, 2003 16:33
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ilyen öngyilkos áramköröket ;-)) készen is lehet kapni: egy szabad tápcsatira kell rádugni, és kész.
De azt nem tudom már sajnos, hogy melyik nagyker árlistában láttam: majd utánanézek.

Üdv!

csüt. aug. 14, 2003 16:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves 6PeppeR9!

A PC-táp kimenetének védelmére, hogy túl magas feszültség ne lépjen fel, a legegyszerűbb megoldás egy-két 5W-os, vagy 10W-os Zener-dióda beépítése.
Az 5V-os kimenetre pl.5,6V-os Zener jó, egyben némi előterhelése is a tápnak, ezt közvetlenül kell beforrasztani a kimenetre.
Ugyanezt még a 12V-os kimenetre is meg lehet csinálni, tehát ide egy 13V-os Zener-dióda kell.
Ha véletlenül megugrik hiba miatt a kimeneti feszültség, akkor ezek a diódák "zárlatba mennek" és e-önfeláldozó tevékenységükkel védik a fogyasztókat.

Ha nem tetszik, akkor preciziós-stabilizátort kell építeni a meglévő, valóban katasztrofálisan gyenge PC-táp helyett, de ez sokba kerül.
Üdv! SMA

csüt. aug. 14, 2003 15:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
Inkabb vegyel egy normalis tapot a PC-be.

csüt. aug. 14, 2003 15:36

Hozzászólás 
Helló!

Kéne nekem egy NAGYON MRGBÍZHATÓ kapcsolás, amit egy pc táp kimenetei után szeretnék kötni.

Védenie kéne az esetleges feszültség-, áram megfutástól (1V-os eltérés esetén pl. 220V-ot lekapcsolja egy relével).

A 12V-os részen olyan ~10A-es terhelést kéne elbírnia, az 5V-os részen pedig ~25A-est. Ezek igen túlméretezett értékek, ha a memóriám nem csal.

Szóval kedves kollégák, a feladat adott - kellene a minél profibb megoldás, ésszerű határok között (max. 10eFt anyagköltség)!

Az sem lenne hátrány, ha stabilizálni tudná az 5-12V-ot. Pl. ne legyen soha sem 4.89V.

csüt. aug. 14, 2003 14:46
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 26 hozzászólás ]