|
Szerző |
Üzenet |
elektrocad
ezüst tag
|
Üdv mindenkinek!
Szendru, az alábbiakban olvashatod a Power Tools egyes funkcióit. Nem csak Gerber nézőt tartalmaz, több más funkciót is, sőt az Eagleba egy plusz eszközléc is beszúrható. A program, az Eaglehoz hasonlóan angol és német nyelven működik és sajnos magyar leírás nincs hozzá. A Power Tools egy programgyűjtemény, nem egyetlen program, de egybe van integrálva (egy telepítőfájl kb. 4 MB). Tegnap feltettem a linket, letöltheted, nézd meg mit tud, helpet is tartalmaz.
Extended Toolbar for EAGLE
This utility adds an additional free configurable Toolbar to EAGLEs Board, Schematic and Library editor.
Gerber to EAGLE-Script Converter
This utility allows for import of Gerber data into Eagle from other programs using RX274 or 274X format.
Bitmap Processor / Converter
This Tool helps you to modify, process, vectorize Bitmap files (BMP, GIF, JPG and DIB), Windows Metafiles (WMF and EMF) and Symbol files (ICO and CUR) .
Also you can create EAGLE Script Files from these Bitmap files.
DXF to EAGLE-Script Converter
This utility is very powerful and allows you to import drawings from other DXF output capable CAD packages. One use for this is perhaps importing into Eagle your company’s custom frames.
Configuration
Helps you to set the Language and Registration for switching to registered version
DXF Output Converter
This utility allows for the DXF output to other CAD packages that accept DXF input.
Fast Find Tool
This find tool can help you to find an element/signal on a board or an element/net or bus on a schematic (also on using of more than one Sheet) in a fast way.
Execute Tool
This ULP can execute any application you want.
Scale Tool
You can scale elements on your board. This is very useful for your board documentation; blowup views etc.
Dimension Tool
You can insert dimensions on your board drawings for mechanical characteristics, e.g. Length/width dimensions ect. Have Eagle react as a standard drawing CAD tools. What is unique is that these dimensions are created automatically, AutoDIMENSION.
Dimension Tool1
User Language Program: Writes dimension texts on the visible drawing elements.
Dimension Tool2
User Language Program: Writes dimension line arrows and texts on the visible drawing elements.
Dimension Tool3
User Language Program: Writes dimension link lines and texts on the visible drawing elements.
Arc Tool
User Language Program: Creates Arcs in various variants
Snapscan, a szerzői jogok magyarázatába most nem akarok belemélyedni. Ez egy szellemi tulajdon, amit a törvény ugyanúgy véd, mint bármely más tulajdont, amit nem lehet számítógépen vagy fénymásolón sokszorosítani. Az, hogy valaki a saját tulajdonát kinek adja oda, az a tulajdonos magánügye, amennyiben valaki a más tulajdonát engedély nélkül terjeszti, az már lopás. Aki a saját tapasztalatai alapján ír egy másik leírást, tőlem közölheti. Elég ennyi, vagy fejtsem ki bővebben?
Ha már az elektronikával foglalkozol, miért sajnálod a pénzt az évkönyvért? A leírás éppen a Light program használói számára lett közölve. Egyébként egy fillér hasznom sincs az eladott példányszámból, sőt én fizettem a leközlésért.
|
vas. jan. 08, 2006 10:53 |
|
|
Charlie61
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 834 Tartózkodási hely: "Acélváros"
|
elektrocad
Kérésed teljesítve, én már rég elfelejtettem, hogy anno feltettem oda a beszkennelt írásodat.
Egyébként 1979-től minden évkönyvét és kiadványát megvettem az RT-nek. Ezzel a feltöltéssel nem az volt a célom, hogy kárt okozzak Neked, vagy a kiadónak, akkoriban valaki kérte, ezért került fel a tárhelyre.
|
szomb. jan. 07, 2006 20:27 |
|
|
szendru
ezüst tag
|
Tisztelt tapasztaltabb alkalmazók! Legyetek szívesek felvilágosítani, mire jó ez az Eagle PCB Power tools? Ha az alapprogramban meg tudom csinálni a Gerber file-okat, egy viewerrel meg tudom nézni, mit csináltam, mi pluszt nyújt ez a program? És hogyan kell kezelni? Üdv szendru
|
szomb. jan. 07, 2006 19:36 |
|
|
snapscan
platina tag
|
Igazándiból nem értem a problémát. Ha kell a cikk, akkor elektrocad szívesen segít, idézem: "A leírás nálam igényelhető.". Ha más adja oda valakinek ugyanazt, akkor nem tetszik neki. Tudom, pénz csak abból van neki, ha megveszik az említett újságot. Így meg nincs belőle semmi. De ha ő adja oda, akkor sem. Sztem ez nem más tollával ékeskedés semmiképp, hiszen ha a cikk rendesen lett szkennelve (nem néztem meg, nekem megvan az újság), akkor ott a szerző neve. Az más kérdés, hogy nem jogos ezt átadni. Egyébiránt ebben az esetben a szerző is csak közvetetten kérheti adott embert, hogy távolítsa el a honlapjáról, nemde? Hú, szóljatok rám, hogy ne offoljak. Esetleg magánba valaki, hogy a jogi hátterét hol találom...
|
szomb. jan. 07, 2006 19:11 |
|
|
edl
gyémánt tag
|
DDL!
Idézet: A könyvben szereplő cikkek, ábrák, illusztrációk, ill. azok részei szerzői jogi védelem alatt állnak. Azokat részben vagy egészben bármilyen módon reprodukálni, adatrögzítő rendszerekben rögzíteni és/vagy tárolni, nyilvánosságra hozni (az iskolai oktatásban történő felhasználás kivételével) a kiadó egyértelmű engedélye nélkül tilos!
Tehat kozvetetten igy a szerzo jogai is serultek, h ki lett teve tarhelyre a cikk.
Persze, ha igy gondolkodnank, nem tartanank sehol, szoval ertem Chipcad-et, csak nem ertek vele egyet.
|
szomb. jan. 07, 2006 18:54 |
|
|
DDL
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 790 Tartózkodási hely: Föld nevű sárteke egy sáros szigete
|
Inkább kitöröltem, mert nem akarok itt fölösleges vitába bonyolódni a szerői jogokról.
El kell menni egy konyvtárba és lemásoltatni a cikket...
Üdv: DDL
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára DDL szomb. jan. 07, 2006 18:58-kor.
|
szomb. jan. 07, 2006 18:47 |
|
|
elektrocad
ezüst tag
|
Az Eagle Power Tools sajnos csak Windows verzióban létezik. Nem a Cadsoft terméke, de a demója (egyes méretekben, mennyiségekben korlátozott) letölthető a Cadsoft oldaláról:
ftp://ftp.cadsoft.de/eagle/userfiles/misc/eagle_power_tools_415_beta.exe
|
szomb. jan. 07, 2006 18:00 |
|
|
elektrocad
ezüst tag
|
Üdv KAMA3!
A Power Tools-ban a DXF konverzió működik. Azt azért meg kell, hogy mondjam, a konvertált ábra csak egy rajz marad. A léptékkel egy kicsit játszani kell, hogy megfelelő legyen. A CorelDraw-t nem használom, a DXF sem abban készült, de remélem meg tudod nyitni.
Az alábbi linkról letölthetsz egy zip fájlt amelyben egy DXF fájl és egy az Eagle BRD ablakában található, a DXF-ből generált ábra látható.
http://www.elektrocad.tvn.hu/kep/proba1.zip
|
szomb. jan. 07, 2006 14:59 |
|
|
KAMA3
platina tag
Csatlakozott: hétf. ápr. 11, 2005 10:48 Hozzászólások: 924 Tartózkodási hely: Budapest XI
|
Elektrocad: Udvozollek a forumon! olvasgattam az oldaladat, es megakadt a szemem az Eagle power tools programleirason. Abbol is fokent a DXF-Eagle kapcsolatrol kerdeznek. Van tudomasod, hogy egy CorellDraw ban rajzolt muszer elolap korvonalat at tudom-e buveszkedni ilyen DXF formatumra, es onnan az EAGLEbe?
Tulajdonkeppen mar reg elkeszult a szerkezet, de kivancsi vagyok, mennyi idot sporolhattam volna meg, ha hasznalni tudtam volna ezt a funkciot.
elore is koszi
|
szomb. jan. 07, 2006 14:01 |
|
|
elektrocad
ezüst tag
|
A beszkennelt leírás eredeti forrásában, a Rádiótechnika évkönyv 2. oldalán - ahol a tartalomjegyzék található - a bal alsó sarokban egy keretben a következő olvasható:
A könyvvel kapcsolatos minden jog fenntartva!
A könyvben szereplő cikkek, ábrák, illusztrációk, ill. azok részei szerzői jogi védelem alatt állnak. Azokat részben vagy egészben bármilyen módon reprodukálni, adatrögzítő rendszerekben rögzíteni és/vagy tárolni, nyilvánosságra hozni (az iskolai oktatásban történő felhasználás kivételével) a kiadó egyértelmű engedélye nélkül tilos!
A saját hozzáfűznivalóm:
Amennyiben valaki a programhoz saját tapasztalatai alapján egy saját tollából származó leírást közöl, semmi kifogásom. Ezért ezen a fórumon szólítom fel charlie61-et, hogy honlapjáról haladéktalanul távolítsa el az általam írt cikket!
Aki az Eagle-val kapcsolatban segítséget kér, annak szívesen válaszolok.
Elektrocad
|
szomb. jan. 07, 2006 12:45 |
|
|
firnisz
ezüst tag
|
Legkevésbé sem akarok más tollával ékeskedni,csak a segíteni akartam...
Egyébként pár oldallal feljebbről linkeltem be.
|
szomb. jan. 07, 2006 11:26 |
|
|
elektrocad
ezüst tag
|
Ugye egyetértesz azzal, hogy nem szép dolog más tollával ékeskedni. A szóban forgó leírást én jelentettem meg a Rádiótechnika évkönyvében és hidd el ezt nem ingyen közölték le. Egyéb kiadásra, közreadásra nem kapott senki jogot. A leírás nálam igényelhető.
Üdv
Elektrocad
|
szomb. jan. 07, 2006 10:37 |
|
|
firnisz
ezüst tag
|
|
pén. jan. 06, 2006 19:41 |
|
|
dzsolt
vas-tag
|
Sziasztok!
Nincsen meg valakinek scannelve az évkönyves leírás?
|
pén. jan. 06, 2006 18:14 |
|
|
elektrocad
ezüst tag
|
szendru írta: T. tagok!
Már hülyére kerestem magam és nem találok egy igazán jól használható gerber viewer-t. Vagy primitív, nemigazán mutatja meg, nem nyitja meg, stb., vagy shareware, demo, stb. Olyan kellene, talán a Vive Mate volt ilyen, amibe behívva a gerber 274 és Excellon file-okat, egyből értékelhető képet nyit meg az egyes gerber file-okból létrehozva. Ebből következtetnék arra, hogy nem hülyeség van a file-ban. Arról már álmodni sem merek, hogy pl. egy behívott board-ra ráhúzva láthatnám, helyes-e a megadott rajzolat, maszk, fúrópozíció, stb. Ki ismer ilyen szabadon (vagy "erőszakosan....) letölthető, nyitható progikat? Köszi előre is a tolongó felajánlásokat: Szendru
Üdv Szendru!
A ViewMate ma is létezik és Free. Régebben a Lavenir -é volt jelenleg a Pentalogix -é. Letölthető a http://www.pentalogix.com/Products/ViewMate/register.cfm
címről.
|
csüt. jan. 05, 2006 15:07 |
|
|
elektrocad
ezüst tag
|
Válasz néhány kérdésre, amit még más nem válaszolt meg:
DDL részére:
Amennyiben valahol megtalálod valamelyik backup fájlt, az ERC paranccsal megnézed a különbséget - ez egy Text editor ablakban lesz látható. Viszont, ha nem találsz ilyet, az automatikus kapcs. rajz készítésre nincs mód. Az automatikus backward/forward anotation csak mindkét, SCH és BRD, meglévő és megnyitott fájl esetében működik.
SH részére:
Az SCH-ban miért vastagítod a vonalakat? Az csak egy elvi kapcsolási rajz. Semmi összefüggés nincs az SCH és BRD vonalvastagságai, WIRE, között. A BRD-n a routolás során minden egyes WIRE szélessége beállítható, vagy utólag módosítható. A program mindig az utolsó beállított vastagsággal rajzol, amíg azt nem módosítod. A kitöltés a következő, a program leírásából idézettek alapján végezhető:
Copper Pouring (rézfelületkitöltés)
A POLYGON parancs segítségével egy adott rétegen meghatározhatjuk azokat a területeket,
amelyek egyazon összekötéshez tartoznak. Amennyiben a területen olyan kivezetések is
találhatók, amelyek az adott összekötéshez kapcsolódnak, a program azokat automatikusan
összekapcsolja. Azokat a kivezetéseket, amelyek az adott felületen áthaladnak, de elektromosan
nem kapcsolódnak, a program automatikusan elszigeteli a beállított szigetelési távolsággal.
Próbáljuk meg a panel felső rétegén a GND összekötésen kitölteni a rézfelületet. Töltsük be a
Demo2.brd lapot, a RIPUP GND Enter paranccsal távolítsuk el a GND huzalozást. A DISPLAY –
None billentyűvel kapcsoljuk ki az összes réteg láthatóságát, majd kapcsoljuk be az 1-es (Top),
17-es (Pads), 18-as (Vias) és a 20-as (Dimension) rétegek láthatóságát. Aktiváljuk a POLYGON
parancsot és írjuk be a következőt::
GND Enter
Ezzel a következőkben megszerkesztett sokszöghöz (polygon) a GND-t rendeltük. A bal felső
sarokban a réteglistából válasszuk ki a felső réteget (Layer Top), és a panel sarkaira klikkelve
rajzoljuk meg a polygont, végül klikkeljünk kétszer, ami bezárja a sokszögünket. Aktiváljuk a
RATSNEST parancsot, amely kiszámítja a kitöltendő felületet, ez egy kis ideig eltarthat. Láthatjuk,
hogy a kitöltött rézfelület a forraszfelületekkel (Pads), a forrasztás alatti hőelvonás csökkentése
érdekében, 4 keskeny vonallal van összekötve. A többi kivezetés a GND rézfelülettől el lett
szigetelve. Ellenőrizzük a következő beírásával:
SHOW GND Enter.
Amennyiben a kitöltött rézfelületet tartalmazó NYÁK lapunkat elmentjük, az újbóli betöltés után
csak a polygon körvonalai lesznek láthatók. A rézfelületet a RATSNEST paranccsal tehetjük
láthatóvá.
tomi52 részére:
Amennyiben az a problémád, hogy egy PAD-ra több oldalról jövő kapcsolódás esetében nem tudod kiválasztani, mely irányba, mely csatlakozást routolod, a megoldás a következő:
A még légvezetékekkel összekötött PAD-ra kattintasz a bal egérgombbal - persze előzőleg bekapcsolod a Route funkciót - erre a kurzor alakja egy négy irányba mutató nyílra változik és az egyik légvezeték világosabb sárga lesz. A jobb egérgombbal való kattintgatással válogathatsz a légvezetékek közül. Mindig a világossárga lesz az aktív, azt routolhatod.
HA5HU részére:
Gyula, az általad leírtak szerint megfelelően működik a földfólia megjelenése. Sajnos másként menteni nem lehet, a megjelenéshez alkalmazni kell a RASTNETS funkciót, lásd néhány sorral feljebb.
Sonar-X és mindenki részére:
Az Eagle Standard verziója (4 réteg és 160 x 100 mm -es panelméret) non-profit licenszben nagyon kedvező áron érhető el mindenki számára. Használata esetében nem lesznek olyan problémák, hogy nem tudom megnyitni, hibakódot jelez, összekuszálja a vezetékeket, stb. Ráadásul a gyártó még támogatást is nyújt. Akit érdekel látogasson el a http://www.elektrocad.tvn.hu oldalra és írjon az ott található e-mail címre.
|
csüt. jan. 05, 2006 13:24 |
|
|
Charlie61
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 834 Tartózkodási hely: "Acélváros"
|
DDL írta: Háát sajnos ezeken már túl vagyok... Rendszer újratelepítés után derült ki, hogy nem csináltam bizt. másolatot erről az egy állományról. Természetesen most kellene piszkosul...
Azért én megpróbálnám, annak ellenére, hogy formázva volt a HDD.
Azt nem ismerem, amit akki javasolt, ellenben amiket mi használunk ilyen célra (adat visszanyerés "házilag" ), a GetDataBack és az Easyrecovery Prof. A legutóbbi mentés körülményeit leírom Neked, hátha ad egy kis reményt.
A történet röviden: Adott egy 120-as HDD, egy rendszer, és két egyéb partícióval. A rendzser újratelepítése, beállítása után a kedves user készített egy Ghost mentést, majd időnként a változásokat követendő újabb mentéseket. Egy rendszer összeomlás után Ghost indít, majd visszaállítás, csak a hibát ott követte el, hogy a mentett partíciót teljes lemezként állította vissza. Így a 120-as lemezét egyetlen partícióvá varázsolta, természetesen az eredeti rsz. mérettel. Ezáltal a két adat partíciója, és az azon lévő adatai eltüntek. Ezután következett az új telepítés, majd telefon, hogy segítséget kérne, ha lehet. A telepített rsz. alól létre lett hozva a két további partíció, majd a fenti program telepítése egy vendég HDD-re, a mentés is szintén ide. Ahhoz viszont már valóban nagy szerencse kellett (nem lett azóta felülírva), hogy néhány, a mentés után készült doksit, levelezést az eredeti rendszerből visszaállítson a program. Szerintem egy próbát megérne.
|
hétf. jan. 02, 2006 18:41 |
|
|
SH
vas-tag
|
Sziasztok!
Még nem ismerem jól az Eagle-t. Tudna valaki abban segíteni, hogy az sch-ban megvastagított vonalak miért nem vastagok a board-on? Ha az
elhelyezett alkatrészek esetében vastagítom meg a kérdéses vonalakat esetenként összeérnek.
Másik. Van-e lehetőség az üres helyek földfóliával való kitöltésére?
Jó munkát, sziasztok,
SH
|
vas. jan. 01, 2006 21:28 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Van fent az eszköztárban egy begépelőmező, amikor mozgatni tudod az alkatrészt, na abba kell belegépelni a szöget.
|
vas. jan. 01, 2006 19:42 |
|
|
Benyaa
platina tag
Csatlakozott: pén. jún. 17, 2005 22:01 Hozzászólások: 798 Tartózkodási hely: Budakalász
|
Hogy lehet egy alkatrészt, pl. ellenállást az egyik lábához képest tetszőleges szögben elforgatni?
|
vas. jan. 01, 2006 19:09 |
|
|
akki
gyémánt tag
|
DDL írta: Formáztam a vinkót.... Üdv: DDL
ez nem gond, próbáld meg.
|
vas. jan. 01, 2006 4:50 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Néztem eagle fórumokat, de úgy tűnt nem nagyon találtak mások sem megoldást erre...
|
szomb. dec. 31, 2005 23:06 |
|
|
DDL
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 790 Tartózkodási hely: Föld nevű sárteke egy sáros szigete
|
Formáztam a vinkót....
|
szomb. dec. 31, 2005 22:31 |
|
|
akki
gyémánt tag
|
Próbáld meg visszaállítani, persze ha nem íródott azóta felül.
http://www.jufsoft.com/badcopy/?rid=BadCopy&vid=3.80
|
szomb. dec. 31, 2005 19:20 |
|
|
DDL
platina tag
|
Háát sajnos ezeken már túl vagyok... Rendszer újratelepítés után derült ki, hogy nem csináltam bizt. másolatot erről az egy állományról. Természetesen most kellene piszkosul...
|
szomb. dec. 31, 2005 19:11 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Meg asszem vannak ilyen Recovery segédprogik is, amivel a törölt file-ok
visszaállíthatók, ha nem olyan régen törlődtek, és még nem íródtak felül...
|
szomb. dec. 31, 2005 16:41 |
|
|
_Danko_
gyémánt tag
|
Vagy esetleg nezd meg, hatha megvannak me'g a backup file-ok.
Erre gondolok:
blablabla.s#0
blablabla.s#1
[...]
blablabla.s#9
Igaz, ez lehet hogy nem egyezik a BRD-vel, ezesetben meg inkonzisztens lehet a NYAK es a kapcsolas. De lehet hogy hamarabb "ossze lehet parositani" oket, mint ujrarajzolni a kapcsolast, es ujrarajzolni a NYAKot.
|
szomb. dec. 31, 2005 16:37 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
A lomtárba tuti nincs ?
|
szomb. dec. 31, 2005 16:34 |
|
|
DDL
platina tag
|
Kellene egy kis segítség. Letöröltem egy schematic fájlt, viszont a hozzá tartozó board állomány még meg van. Miképpen lehetne ebből újra sch-t csiholni ami ugyanaz lenne mint a brd, hogy a kapcsolat meg legyen közöttük újra? Természetesen újra rajzolás nélkül.
|
szomb. dec. 31, 2005 15:44 |
|
|
PMH
ezüst tag
|
Lenne meginn egy kérdésem, a helyzet az hogy felrakok külömböző tokozású alkatrészt, hagyományosat és SMD-t, összekötözgetem a lábait úgy ahogy illik a gumikötelekkel. Megakarom terveztetni a NYÁK-ot a hagyományos alkatrészekkel meg is csinálja, de az SMD-s eket úgy hadja ahogy volt! Miért, és mit kell csinálnom hogy jó legyen? Egy VQA13-as alá kéne berakni két meghajtót, a panel egyik és a másik oldalára! Miért nem megy??
|
szer. dec. 28, 2005 6:41 |
|
|
Deka
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 630 Tartózkodási hely: Kecskemét
|
Sziasztok!
Esetleg tudna valaki küldeni Eagle 4.11 verzióhoz egy license.key fájlt? Az enyémet újabban nem fogadja el! A neten meg csak egy olyat találtam, amivel furcsamódon nem lehet menteni.
dekaa@freemail.hu
Előre is köszönöm!
Üdv: Deka
|
pén. dec. 09, 2005 22:11 |
|
|
tomi52
ezüst tag
Csatlakozott: kedd okt. 18, 2005 18:14 Hozzászólások: 37 Tartózkodási hely: Budapest
|
KAMA3 írta: Hat nem..
Nyomd a CTRL -t utanna bokj oda az egerrel.. meglasd onnan fog kezdeni, ahonnan te akarod!!!
Kössz!
|
pén. dec. 09, 2005 17:39 |
|
|
CBR
ezüst tag
|
Teszteltem, nalam tökeletesen müködik.
Eagle v4.15
http://upload.dvhk.pl/content.php?id=42312
|
pén. dec. 09, 2005 17:10 |
|
|
KAMA3
platina tag
Csatlakozott: hétf. ápr. 11, 2005 10:48 Hozzászólások: 924 Tartózkodási hely: Budapest XI
|
Hat nem..
Nyomd a CTRL -t utanna bokj oda az egerrel.. meglasd onnan fog kezdeni, ahonnan te akarod!!!
|
pén. dec. 09, 2005 17:02 |
|
|
tomi52
ezüst tag
Csatlakozott: kedd okt. 18, 2005 18:14 Hozzászólások: 37 Tartózkodási hely: Budapest
|
Most először terveztem kétoldalas nyákot, viszonylag bonyolultabb kötésekkel. Beleszaladtam egy olyan problémába, hogy egy-két sok lábat összekötő vezeték esetén nem akarta engedni, hogy én határozzam meg, honnan indítom a kötést. Hogyan lehet erről lebeszélni?
Próbáltam a "Set.."-ben kapcsolgatni, de nem tapasztaltam változást. Most csak úgy tudtam megoldani, hogy egy-egy kész kötést kivettem, aztán a problémás megrajzolása után visszarajzoltam. De gondolom, nem ez a "profi" megoldás. Melyik paraméter felel ezért?
Üdv András
|
pén. dec. 09, 2005 11:04 |
|
|
KAMA3
platina tag
|
Kezdetnek megteszi, ha lopsz egy alkalmas tokozast: a triac.lbr bol a TO220DSH tokozas jo is lesz.. bekapcsolod az osszes layert, kijelolod, es kivagod(vagolapra)... most jon a transistor-fet.lbr athebriganyolasa..
megnyitod, Package szerkesztonel ujat hozol letre, az elobb emlitett nevvel(TO220DSH) majd ok... lett egy ures teruletunk, amire szimplan a beillesztes parancssal ravarazsolod az elobb kivagott tokozast... mentes elott illik atnevezni a kivezeteseket, mert a triakok kivezetesei mashogy szolnak, mint a FET-eke..(A1,A2, cserel S es D re, a G maradhat)
Mentes...
Most jon a Device szerkeszto, itt kivalasztjuk, mondjuk az IRF540 es FET-et... lathato, hogy letezik mar egy sima TO220 as tokkal szerkesztett valtozata... alul raboksz a New gombra, kivalasztod a listabol a TO22DSH tokot, adsz alul neki egy Varians nevet, majd ok.. johet a Connect gomb... itt azert illik utanna nezni adatlapban, hogy stimmelnek-e a kivezetesek.. ezt persze a package szerkesztoben kellett volna megtenni, de jobb kesobb, mint soha... vegulis nem fustgeneratort epitunk..
Mentes... Bezar... Update... Use... parancsokkal hasznalhatova is tetted az uj tokot...
szolj, ha valami nem vilagos..
|
csüt. dec. 08, 2005 18:56 |
|
|
potyo
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3691 Tartózkodási hely: Ada
|
KAMA3 írta: fogod az alkatreszhez tartozo Package rajzolatot, csinalsz rola masolatot Na ez az, amire én nem tudtam rájönni, hogy hogyan kell. 1-2 szóban leírnád
|
szer. dec. 07, 2005 18:22 |
|
|
KAMA3
platina tag
|
Atrajzolod a .LIB ben... en is igy csinaltam.. a lenyeg, hogy erdemes varianskent csinalni, es akkor ugyanaz az alkatresz ketfele forrszemet fog kapni.. kesobb lehet valasztani a hagyomanyost is ha az kell..
fogod az alkatreszhez tartozo Package rajzolatot, csinalsz rola masolatot, es a kozepso labat eltolod, altalaban a hutozaszlotol tavolabbi iranyba, elmented, es a Device tervezoben letrehozol egy uj varianst.. ennek megvan az az elonye, hogy kesobb is tudod majd hasznalni
|
szer. dec. 07, 2005 8:14 |
|
|
Benyaa
platina tag
Csatlakozott: pén. jún. 17, 2005 22:01 Hozzászólások: 798 Tartózkodási hely: Budakalász
|
12V azért már csak nem húz ívet
Én a 80A-től jobban félek azért. Ez a lekaparásos nem nyerő, mert a láb mellett akarom húzni a fóliát. Akkor majd a rajz exportálása után belenyúlok valami képszerkesztövel, és "kiradírozom" azt a pint.
Melyik opcióvall lehet tologatni a lábakat?
A pinswap mire jó?
|
kedd dec. 06, 2005 18:51 |
|
|
KAMA3
platina tag
|
Benyaa írta: Most dolgozok egy kétoldalas panelon, de máris felvetődött egy kis problémám. Adott egy FET, és egyik lábát csak az alján szeretném beforrasztani a többit meg a tetején. Mivel nagy áramok vándorolnak, ezért nem akarom az alsó forr szemeket is megtartani, mert csak pazarlás, ott úgyse lesz beforrasztani. Illetve ugyan ez a tetején is. vagyis 1 forrszem az alján, és 2 a tetején. Van erre valami megoldás?
ha te csinalod, akkor a maratas elott lekaparod a festeket a megfelelo helyeken... egyebkent sem a nagy aramok miatt aggodnek, ilyen esetben... a nagy feszultseg szokott ivet huzni... de azt meg tudod csinalni, hogy a kozepso labat kijjebb tolod egy raszterral, vagy kettovel, es akkor nagyobb lesz a labak kozott a tavolsag... en is szoktam ezt a trukkot alkalmazni triakoknal..
De EAGLE ben nem tudod kikapcsolni sehogy.. a Via, a Pad az egy- egy layer, nem szetvalaszthato.. ha bekapcsolod, akkor mindket oldalon latszodik..
|
kedd dec. 06, 2005 18:38 |
|
|
szendru
ezüst tag
|
T. tagok!
Már hülyére kerestem magam és nem találok egy igazán jól használható gerber viewer-t. Vagy primitív, nemigazán mutatja meg, nem nyitja meg, stb., vagy shareware, demo, stb. Olyan kellene, talán a Vive Mate volt ilyen, amibe behívva a gerber 274 és Excellon file-okat, egyből értékelhető képet nyit meg az egyes gerber file-okból létrehozva. Ebből következtetnék arra, hogy nem hülyeség van a file-ban. Arról már álmodni sem merek, hogy pl. egy behívott board-ra ráhúzva láthatnám, helyes-e a megadott rajzolat, maszk, fúrópozíció, stb. Ki ismer ilyen szabadon (vagy "erőszakosan....) letölthető, nyitható progikat? Köszi előre is a tolongó felajánlásokat: Szendru
|
kedd dec. 06, 2005 12:21 |
|
|
Benyaa
platina tag
|
Most dolgozok egy kétoldalas panelon, de máris felvetődött egy kis problémám. Adott egy FET, és egyik lábát csak az alján szeretném beforrasztani a többit meg a tetején. Mivel nagy áramok vándorolnak, ezért nem akarom az alsó forr szemeket is megtartani, mert csak pazarlás, ott úgyse lesz beforrasztani. Illetve ugyan ez a tetején is. vagyis 1 forrszem az alján, és 2 a tetején. Van erre valami megoldás?
|
hétf. dec. 05, 2005 20:43 |
|
|
firnisz
ezüst tag
|
Srácok!
Ha újra elérhetővé tennétek 4.11-hez a reg.kulcsot azt marhára megköszönném.Most cseréltem gépet és rengeteg minden úszott...
Hagy regisztráljak Kronutz-nak
Köszi
|
hétf. dec. 05, 2005 20:22 |
|
|
Sonar-X
arany tag
|
Nem tudom a következő problémával találkozott e már vki:
Leszedtem a legalizert, de nekem olyat csinál utánna, hogy
össze vissza kuszálja a vezetékeket. A forrpontok meg az alkatrészek maradnak
a helyükön, de a vezetékezést össze vissza b@ssza mikor
újra megnyitom.
Erre nem tudja vki mi a megoldás? Mert így elég macerás bármit is
csinálni.
üdv sonar
|
hétf. dec. 05, 2005 8:32 |
|
|
HA5HU
vas-tag
Csatlakozott: csüt. dec. 01, 2005 15:12 Hozzászólások: 3 Tartózkodási hely: Nyíregyháza
|
Kedves KAMA3!
Köszönöm a segítséget, nagyon kezdő vagyok, még biztosan lesz egy- két kérdésem.
Üdvözlettel: Gyula.
|
pén. dec. 02, 2005 9:09 |
|
|
KAMA3
platina tag
|
Jo kerdes... ha a keret ott van, akkor mindegy... ha gerbert csinalsz belole, akkor ott lesz a folia... nyomtatasnal nem figyeltem, de asszem nem is probaltam ugy, hogy elotte ne nyomtam volna ratsnest
Gondolom ratsnest nyomtal, utanna mentetted, es visszahivas utan nem jelenik a folia...
Nalam is ezt csinalja, csak idaig nem tudatosult bennem.. valahogy sose izgatott.. szerintem ez nem hiba... en legalabbis szeretem, ha tervezes alatt latom a poligonal korbezart teruletet normalisan... aztan ha nyomtatok belole, akkor ratsnest..
|
pén. dec. 02, 2005 8:12 |
|
|
HA5HU
vas-tag
Csatlakozott: csüt. dec. 01, 2005 15:12 Hozzászólások: 3 Tartózkodási hely: Nyíregyháza
|
Szervusztok!
Az alábbi gondom van. Adott egy kétoldalas nyák, a TOP oldalon polygonnal szerkesztett földfólia, minden szép elmentem, majd visszahívom és nincs fólia csak keret. Ha kiadom a Rastnets parancsot a fólia visszajön. Miként lehetne elmenteni a brd-t?
Minden segítséget köszönök.
Üdvözlettel Gyula.
|
csüt. dec. 01, 2005 21:14 |
|
|
szendru
ezüst tag
|
T. KAMA3!
Köszi a nyomtatási infót, tényleg rájöttem tegnap este, csak erre a faktornál jelölhető nagyításra nem. Így aztán egy mini (1:1)-es rajzom lett, amitől gutaütést akartam kapni, utánna kínomban printscreennel kikaptam (fehér háttér beállítással), persze szürke lett. Na akkor az Xnview-ban átalakítottam fekete-fehérre és így nyomtattam ki. Na ennek vége, gondolom a faktort 3-ra is választhatom és akkor még egy kicsi Nyák is jól értékelhető beültetési rajzot ad. Na, pillanatnyilag szinte mindent tudok -a következő tervezésig... akkor majd megint előjöhet ez-az. Mégegyszer köszönöm mindenkinek és amit tudok, azt szívesen továbbadom. Üdv: Szendru
|
csüt. dec. 01, 2005 18:33 |
|
|
KAMA3
platina tag
|
Idézet: Más: Próbáltál-e már beültetés segítéséhez Silk screent nyomtatni, lehetőleg 2:1 ben, hogy látsszon is valami, ha kicsi a Nyák?
Szerintem a homlokodra fogsz csapni...
Boardon kijelolod a 21 (tPlace) es a 25(tNames) os reteget ha ertekek is kellenek, akkor mehet a 27(tValues) es is... a Pads(17) reteget is erdemes kekapcsolni. A tobbit kapcsold ki, mert azt nem akarod kinyomtatni.. de szerintem mar rajottel, hogy a zígül csak azt nyomtat papirra, ami a monitoron van. Aztan a print menunel van egy olyan, hogy scale faktor. oda irjal 2 ot...
aztan ok..
|
szer. nov. 30, 2005 17:52 |
|
|
Sonar-X
arany tag
|
KAMA3 írta: Van benne dogivel, alapbol
con-subd.lbr
ha nem latod az Add panelen, akkor kapcsold be mellette a pottyot a Control panelen, hogy zold legyen.
Kösz így már müxik
|
szer. nov. 30, 2005 16:10 |
|
|