Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: csüt. jan. 09, 2025 20:34

Hozzászólás a témához  [ 34 hozzászólás ] 
Erősito szakemberek ide! 
Szerző Üzenet
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok!
Ugy döntöttem kiprobálom, ugy csináltam hogy graetzrol a kondira, aztán arrol az erosito nyákján lévo kondira. Egyáltalán NEM BÚGOTT! SŐT TELJESEN ALAPZAJ-MENTES! Nagyon tetszk nekem ez ez ic. 16cm-es maniac hangszorok vannak rajta(asszem 120W sinus) és elég jol adja a mélyet. Állitom hogy a TDA7294 nem tetszett ennyire. Vettem rá pár száz forintért bordát. Mivel tok nagy az ic kicsit nehéz volt szigetelni, de megoldottam.

Nagyon szépen köszönöm nektek a segitséget!
//EO

vas. aug. 31, 2003 0:08
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves neo001 és Többiek!

Tudunk segíteni, persze csak ha Te is akarod. :)
Nem olyan nehéz ez, mint amilyennek látszik, a táp vezetékezése is így lesz a lehető legrövidebb.
A végfokba a bejövő jelet természetesen a végfok panelban kell testelni, ha van gyári ajánlott nyák-terv, érdemes azt megcsinálni, vagy hasonlót, de egyszerűt.

Mellesleg, ha Valakinek vannak PC-processzor-hűtőbordái, akkor nem nehéz azzal szigetelt kivitelben, független végfokokat készíteni. A panelre kell felfogatni, a panelen másik lyukon keresztül rögzíthető az egész végfok. Én is használok ilyeneket, mert olcsón hozzáférek, megfelel ilyen feladatokra. Ekkora TDA, LM - IC-hez ez éppen elég, ha nem diszkózni akarunk velük.
A ventillátor nem szükséges, az többnyire már úgy is döglött.
A kb. 6x6cm-es 1,5cm magas bordák elég jók, de ha nagyobb van, az még jobb. Próbáljunk szervizekből ilyeneket kérni, cserélni, érdemes.
Üdv! SMA

szomb. aug. 30, 2003 13:42
ezüst tag

Hozzászólás 
Sejtettem hogy nem lesz ez igy jo nekem. Hát ha te mondod akkor kiprobálom!
Köszönöm mindenkinek. Mostmár ugyse tudtok segiteni, ha ez igy nem megy...

szomb. aug. 30, 2003 13:21
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves neo001 és Többiek!

Nem jó az a huzalozás, amit írtál; "a Graetz-ről a végfokba, onnan a kondikra ..." - ez nem jó.
Az "egy csomópontban van a ... " - ez sem jó.

A trafóról a Gaetz-hídra, onnan a kondikra és innen, a kondikról megyünk bele a végfok panelbe, illetve innen visszük a testet a hangkimenetre.
Ebben az esetben nincs brumm, a másikban van.
Üdv! SMA

szomb. aug. 30, 2003 11:00
ezüst tag

Hozzászólás 
Hát akkor még ezen gondolkodom egy picinyket. Minek bele aza pw-gnd(8,2,18,24pin)?
adatlap_: http://wwww.ges.cz/sheet/t/tda7386.pdf

pén. aug. 29, 2003 23:15
a fórum lelke

Hozzászólás 
"Számit párhuzamos kötésnél a sorrend?"

Elvileg nem számítana, csakhogy minden vezetéknek van ellenállása is (a vékony rézfóliának meg pláne!), ezért igazi párhuzamos kapcsolás csak akkor alakítható ki, ha az elemek 1-1 csillagpontba futnak be.

"Vagy mégse igy. Egy csomoponton van a graetz meg az erolkodo, meg a kondi."

Ha így van, akkor máshol van a gond, de továbbra is a földeléssel.

pén. aug. 29, 2003 22:21
Profil Honlap
ezüst tag

Hozzászólás 
Spafi:

Akkor megvan a hiba oka?
Mert:
A nyákra nem fért rá 10000uF(ki hinné), igy aztán a Graetz-röl rákotottem az erösitöre, aztán pedig a pufferre. Számit párhuzamos kötésnél a sorrend?
Vagy mégse igy. Egy csomoponton van a graetz meg az erolkodo, meg a kondi.

Vasti:

Igen jogos hogy száz hertzet hallottam. Mivel 2*12voltos, ezért a középnél találkozott a két tekercs. Kettészedtem a két találkozást. Aztán meg kimértem a vezetékeket, hogy melyik melyik tekercs. Aztán párhuzamosan kötöttem öket(de nem szembe egymással).

Lesz foto, de sajna Webkamerám van, nem bizti hogy minden fog látszani. Probálgattam ma a még azt a bizonyos SVR-t, meg AC-Gndt, de sztem az jo. Ja amugy kiprobáltam arrol a táprol amin a mostani erölkodom(nem a tárgy erolkodo) nem bug. Ez(TDA7386) bugott.

Esetleg ha mégse sikerülne, vagy az IC lenne rossz, abban az esetben ajánlhatnátok nekem olyan IC-t ami hasonlo teljesitményű, nem baj az se ha nem 4X, csak vmi olyat ami ha nálam nem megy akkor tapasztalatbol tudjatok segiteni.

A TDA7386 szegeden vettem és a Satel kftnél, 3800Ft volt.

//EO

pén. aug. 29, 2003 21:22
a fórum lelke

Hozzászólás 
"Földet az IC csak ott kap ahol kell(tápok, illetve egy helyröl kap a 13. láb is"

OK, csak kérdés, hogy konkrétan honnét?

"Lehet baj az is, hogy hogy van az ic nyákján vezetve a föld?"

Lehet. Attól függ, hogy hogyan vezeted, mi hol van bekötve.

Pl. ha a graetzről megy a nyákra az áram, és onnan tovább a pufferre, az a garantált brumm, de máshogy is el lehet szúrni.

A legjobb az lenne, ha tudnál készíteni egy fotót, amin minden látszik.

A 10000 uF leginkább csak teszthez jó, ha tényleg ki akarod használni a 4*20W-ot, amit valójában tud az IC, akkor minimum 22000, de inkább 47000 uF a megfelelő kondi. (De nem ettől búg.)

pén. aug. 29, 2003 20:11
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
neo001!

Kétutas egyenirányító (ha jól gondolom) meg 10.000 uF kondi mellett nem igazán hallhatnál brummot...

Szerintem földhurok féle jelenséggel van dolgod, bár nem tudom, hogy mit hogyan kötöztél.

Én a múltkor raktam magamnak össze egy erősítőt. 0 a brumm, amit csináltam: _minden_ föld egy pontból indul ki, a jelvezetékek (bemenet -> hangerőpoti, hangerőpoti -> végfok) árnyékolásai csak egyik végükön (a potinál) vannak földre kötve, és a közös pont a pufferkondik negatívja. Innét indulnak a tápföldek is (ki gondolta volna ;-) , meg a hangszórókimenetek földjei is. Nagyon elégedett vagyok vele, mert totál zajtalan ;-))

Mindazonáltal lehet, hogy ennek a 4x45W-os végfoknak összességében kevés lesz az a 10.000 uF. Bár ki tudja, van, aki a kis kondira esküszik ;-)) Én meg még nem szórakoztam azzal, hogy próbálgassam a kondikapacitás és a hangminőség közötti összefüggést... Az viszont tuti, hogy terheletlen állapotban - üresjáratban - 1000 uF-ról sem szabadna 50Hz-et hallanod.

Különben meg most jut eszembe: ha kétutas az egyenirányítód, akokor abból 100Hz-et kellene hallanod, nem? ;-)) Nem is értem, mi az, hogy párhuzamosan kötötted a két szekunderét a trafónak?! "Középleágazásos", 2x12V-os volt a szekunder? Akkor a közepe a "föld", aztán két dióda, vagy Graetz híd, vagy mittudoménmi a két maradék kivezetésre, és úgy jó ;-))

Üdv!

pén. aug. 29, 2003 15:22
ezüst tag

Hozzászólás 
neo001!

Mennyibe kerül ez a TDA7386 IC és hol lehet kapni egyébként?

Köszi
Sinter1

pén. aug. 29, 2003 9:10
ezüst tag

Hozzászólás 
Ó be ki____am magammal! Most hogy felraktam a hangkártya uj meghajtoját javulást vártam. Kaptam is. A szateliteknek adja a basszust a szemét, a fülem meg kiszakad a magastol(másik erolkodo+creative 5.1). Nem lehet leszedni. Csak azárt szedtem le mert lehet állitani a mély crossover frekvenciját. Mindegy az erősitóm baja megmaradt. Kiprobálom másik tápon.

Szasztok

pén. aug. 29, 2003 8:04
ezüst tag

Hozzászólás 
Hali!

Bocs a relytélyes dolgok miatt. A toroid 2*12V-os volt, de ugyesen 2é vágtama tekercset és párhuzamoson kötöttem be öket(ez tuti nem gáz, az egyenrángato lehet beteg).
A hidat probanyákba forrasztottam, meg bele sorkapcsokat, és a kondi.Jo nagy cinhegyet raktam, ugyhogy "átfér" rajta az áram. Egy hangszoro ha be van kötve, akkor kb. 0.4A(csúcsérték) vesz fel. Földet az IC csak ott kap ahol kell(tápok, illetve egy helyröl kap a 13. láb is). A jelforrás Discman, és elemrol megy. A belöle jővö kábelen csak az egyik földet kötöttem be, a másikat levágtam(árnyákot kábel). A másfeles az teszi, hogy előtét kondinak egy 1,5uF-s kondit tettem be. Lehet baj az is, hogy hogy van az ic nyákján vezetve a föld? Igen, a 10-es lábon ott a kondi(elko, elivel polaritáshelyes. Asszem meg sem szolal nélküle).

//EO

pén. aug. 29, 2003 7:49
a fórum lelke

Hozzászólás 
"Mivel autoba valo cucc vagyis IC, ezért a tervezök szeint ugy sincs ott 50Hz mert egyen és annyi."

Nem igazán. Az adatlap szerint egészen tisztességes brummelnyomása van. Persze csak megfelelő bekötés esetén. Pl. a 10-es lábra be van kötve a 47 uF? A jelföldet pedig azért ügyesen kell bekötni, hogy ne legyen földhurok!

A jelforrás nem ugyanarról a tápról megy, mint az erősítő?

"Még a másfeles kondi is majdnem kevés, most az van benne."

Mi az, hogy "másfeles kondi"?

pén. aug. 29, 2003 2:17
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia neo001!

Nem zárlatos (melegszik-e) a híd egyik diódája? Nagyon rejtélyes dolgokat írsz Te itt nekünk... Milyen rajzolatú/földelési rendszerű nyák-lemezt készítettél?

Gilszkilabor

pén. aug. 29, 2003 0:23
Profil Privát üzenet küldése Honlap
ezüst tag

Hozzászólás 
Hello Gilszkilabor!

A táp áll egy szekunder 12V-os toroidból, az egyenirányito egy B80 C7000-es hid, illetve egy 10.000uF-os elko van rajta. Ha az S-GND-t bekötöm földre, akkor már az van hogy bug(mindenféle bemenet és elötét kondi nélkül is!)

//EO

csüt. aug. 28, 2003 22:59
gyémánt tag

Hozzászólás 
Most milyen tápegységről megy? Írd le pontosan!

csüt. aug. 28, 2003 22:29
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Köszönöm hogy foglalkoztok még velem. Az igazság az hogy a baj nem szunt meg. Összeraktam, leszereltem a labortápról és találgassatok mi volt. Iszonyat nagy bugo alapzaj alias 50 Hz. Ugye a labortáp szépen szurve volt. Mivel autoba valo cucc vagyis IC, ezért a tervezök szeint ugy sincs ott 50Hz mert egyen és annyi. Még a másfeles kondi is majdnem kevés, most az van benne. Nem tudnátok segiteni mit tegyek? Az LC szurö jo lenne erre? Vagy áltatom magam?

Köszi a segitséget.
//EO

csüt. aug. 28, 2003 21:07
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ha a kondi jó lett volna.... ;)

csüt. aug. 28, 2003 19:39
arany tag

Hozzászólás 
De ezen a rajzon van bemenőkondi!
Szal egyenfeszt elvileg nem erősíthetett volna...

csüt. aug. 28, 2003 18:46
gyémánt tag

Hozzászólás 
Eh-Eh-Eh!
Ezt már én is eljátszottam, csak TDA1554-el.
Ezek a végfokok műveleti erősítők!
Tehát egyenfeszt is tudnak erősíteni.
Pl.:
Ha nincs bemenőkondi, és megfogod mind a bemenő "madzagot", mind a
testet, azzkor a hangszórón megjelenik az 50Hz-es gerjedés, és elindul befele a membrán is......
Ez azért van, mert nincs kimenőkondi, ami leválasztaná a hsz.-t!

csüt. aug. 28, 2003 17:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves neo001!

Sajnos sokáig nem volt NET hozzáférésem, csak most olvasom soraidat. A bemeneti csatoló kondi értéke nem okoz ilyen jellegű hibákat, mint amit leírtál. Valami más, valami relytéjes dolog történhetett... A lényeg, hogy végre rendben működik!

Gilszkilabor

csüt. aug. 28, 2003 8:06
ezüst tag

Hozzászólás 
Igen, közben rájöttem, hogy az hogy ott tantál van, nem baj. Most e bemeneten lévő kondit kicseréltem 1uF-ra, és olyan gyönyörűen muzsikált, a hangszoro is egyben maradt a végén. Ja és az ic is.

Köszönöm a segitségedet Gilszkilabor!
Nem jok a gyári számok??

//EO

csüt. aug. 21, 2003 8:46
gyémánt tag

Hozzászólás 
Azért, mert a standby-on tantál elkó volt, attól jónak kell lenni...

szer. aug. 20, 2003 12:53
ezüst tag

Hozzászólás 
Tudom hogy eccerű, pont ez dühit benne. Adtam neki 2A is miután beindult a standby. Elsönek azért nem ment, mert véletlen tantál elkót raktam be a standbyra.

Köszönöm a segitséget!

Meg fogom probálgatni ezeket!

szer. aug. 20, 2003 12:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hi!

A 0,4 Amper biztosan kevés egy ilyen végfokhoz, nyugodtan állítsd 2 A-re, amit a táb bír. 4 Ohm terhelésen esetleg az is kevés lesz... 8 Ohmos hangszóróval kevésbé melegszik egy végfok mint 4 Ohm-ossal, tehát az nem lehet a hiba oka. Hát, ha tudsz ismért dolgozni, szép sorban bróbálgasd ki fenti tanácsaimat...

Nagyon egyszerű az a rajz, sikerülnie kell!!! :)

Gilszkilabor

szer. aug. 20, 2003 12:30
ezüst tag

Hozzászólás 
Hali!

Persze, tudom, hogy 4 db végfok van benne. A táp egy labortáp, max 40v/2A. 16V-ra és 0,4A-ra állitottam a biztonság kedvéért szét ne égjen az ic ha nem jo a cucc. Namost a nyugalmi áram 2-300mA közt van(nem mértem, csak az analóg órára emléxem).
Az st-by igen, de ha a mute is kap akkor ugy néma lesz. A benetet és hangszorort is átkötötttem a 4-esre. Nem érintettem kézzel sajna, nem volt annyi eszem, műhelybe ma meg nem tuti hogy megyek(nincs áram). A táp meg 40 kilo nem tudom felcipelni.
A beneten a kondik kerámiák, probáztm műanyag tokkal is.
Elsőnek az volt a baj, hogy a 13-as lábra nem kötöttem földet, igy hát nem működött. Ahogy rákötöttem feléledt, és marhára meleg lett a cucc. A hangszoro 8Ohmos, lehet amiatt melegszik jobban. Arra gondoltam, hogy elsönek nem égett ám a hangszoro! Hanem megemelkedett az áramfelvétel, pedig a hangerő konstans volt!

//EO

szer. aug. 20, 2003 12:12
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia!

Értem már! Ez egy olyan IC, aminek négy bemenete és négy kimenete van.
Először vizsgáljuk meg, hogy jó-e még a végfok!

Ugye a tápfesz nem több, mint 18 V?
ST-BY és MUTE bemenet üzem közben kap legalább 3,5 V-ot (adatlap)?
A hangszóró csatlakozási pontokon 1/2 tápfesz mérhető?

Ha igen, akkor a kiemenetre kapcsolt hangszóróból búgást kell hallanod, ha a hozzátartozó üres bemenetet kézzel megérinted! Miből áll a tápegységed? Mekkora a nyugalmi áramfelvétel? Jók a kapcsolásba épített kondenzátorok? Nem vezet át valamelyik bemeneten lévő kondi (amiatt is kerülhet egyenfesz. a hangszóróra)?

>Aztán hosszas gondolkodás után átkötöttem egy másik csatornára, ahol pedig iszonyat módon elkezdett bömbölni

- Felzételezem, hogy tisztában vagy vele, hogy egy kimenethez csak egy bemenet tartozik, tehát négy mono végfokod van egy tokban. Amit leírtál (mostani idézet), az arra is utalhat, hogy nem a megfelelő bemenetet vezérelted és csak áthallás szólt a hangszóróból.

Gilszkilabor

szer. aug. 20, 2003 11:47
ezüst tag

Hozzászólás 
Hali!

Tahát nincs semmi, csak igy csináltam:
http://www.tar.hu/palako/erolkodo.gif

//EO

szer. aug. 20, 2003 11:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hi!

De hogyan van kialakítva a négy bemeneted? Ha bármelyikre rákötöd, akkor arról szól a végfok? Ez valami keverő és/vagy összegző szerű dolog? Ha két bemenetre két különböző jelet adsz, akkor mindkettő szól(na) egyszerre vagy mégis csak van valamilyen szelekció?

Gilszkilabor

szer. aug. 20, 2003 11:13
ezüst tag

Hozzászólás 
Hello Gilszkilabor!

Nincs csatornaválasztom, csak ugy rákötöttem a végfok egyelöre kiálló kábeleire teszt gyanánt.
Igy tahát azt mondhatom hogy mechanikus, mert fogoma kezemmel azokat kábeleket, amiket be akarok kötni, és bekötöm.

//EO

szer. aug. 20, 2003 11:04
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia neo001!

Úgy tűnik, hogy a csatornaválasztóban lehet a "kutya eltemetve". Miből áll az nálad? Elektronikus vagy mechanikus?

Gilszkilabor

szer. aug. 20, 2003 11:01
ezüst tag

Hozzászólás 
Az azt jelenti, hogy van négy csatornája, vagy mi. Na most mivel egy égetni valo hangszorom van, ezért egy csatornára kötöttem jelet, meg hangszorot. Csak az nem tiszta nekem, hogy mért van az, hogy a 4 csat. meg se nyikkan, a 3. meg szétégeti a hangszoromat. Asszem hogy hangszoro nélkül, szinte nem is volt meleg, egy orán keresztül be volt kapcsolva bemenö jellel hangszoro nélkül. J nagy a borda, csak az IC nagyon meleg. Mondjuk 4 csat. meg minden, de csak egyet hasznéltam. A 4. csaton "búgott" meg ciripelt a zene, a 3. meg leégett. Nem kéne ennek azonosnak lenni? Pl arrra gondolok,, hogy vagy nem szol egyik se, vagy szol az összes.

Megnézted a nyákomat? Feltettem!

Köszönöm a hozzászólásod, jo hogy ilyenekben is kapok segitséget.

//EO

szer. aug. 20, 2003 10:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves neo001!

Nehéz az ilyen távdiagnózis... ha a membrán "kijött", akkor nyilván egyenfesz ült a kimenetre. Ezt a hangszóró égett szaga is alátámasztja. Nem gerjed a végfokod? Elegendő a hűtése? Jó a kábelezés? Bróbáld meg úgy üzemeltetni, hogy csak üresjáratban. Bekapcsolva, hangszóró nélkül. Ha úgy jó, akkor hangszóróval, de bemenőjel nélkül. Ha így is ok, akkor kösd a bemenetre a készüléket, de zene nélkül próbáld! Ha így is jó, akkor szép lassan, egyre növekvő hangerővel. Ezeket a próbákat néhány perc időtartamban ejtsd meg. Előbb-utóbb valamelyik ponton kiütközhet valami probléma. ott kell keresni a bajt!

További jó égetést kívánok!

Gilszkilabor

még valami:
> "hosszas gondolkodás után átkötöttem egy másik csatornára" -ez mit is jelent???

szer. aug. 20, 2003 10:49
ezüst tag

Hozzászólás 
Kedves Mindenki!

A bajom az lenne, hogy épitettem egy jo kis erősitöt TDA7386-ból(4x45W). Hosszas gyözködés sok kondicser után végre megszolalt, de csak ugy ciripelt. A jelgenerátor egy discman maxra tekerve. Aztán hosszas gondolkodás után átkötöttem egy másik csatornára, ahol pedig iszonyat módon elkezdett bömbölni. Csakhogy lejjebb tekertem, és aztán (a hangerőt nem változtatva) elkezdett nőni az áramfelvétel, (+0,5A) na meg forrosodni. A hangszóró közepe, meg tök "kijött" és ugy szolt, de egy idő után jo kis égett szag jött a hangszorobol. Most hülnek a műhelyben. Arra gondoltam, hogy rossz lehet az IC? Vagy kisérletezés közben szétvágtam? Ja másnak nem lett semmi baja, nem égett el semmi.

Válaszokat, és érdeklödést előre is köszönök!

//EO

szer. aug. 20, 2003 10:14
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 34 hozzászólás ]