Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. nov. 16, 2024 23:27

Hozzászólás a témához  [ 2907 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 59  Következő
Csöves erősítő 
Szerző Üzenet
platina tag

Hozzászólás 
Bandiras2.
A klasszikus Williamsonról találtam valamikor angol nyelvüt. Ha érdekel megkeresem. /feltéve ha megtalálom /

szer. jan. 11, 2006 13:04
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
bandiras2 írta:
Valaki feltenne egy komplett építési leírást képekkel, szövegezéssel? Google-n kerestem, de még angolul se nagyon találtam.
THX

Van egy pár RTÉK-ból fényképezett cikkem, ha érdekel. Az FW-s tárhelyemre nem tudom feltenni, mert azonnal törlik a méret miatt :(
Ha ráérsz, akkor felteszem az itthoni szerverre, de készülj fel hogy 10k a feltöltésem :)

szer. jan. 11, 2006 12:43
Profil Privát üzenet küldése Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Valaki feltenne egy komplett építési leírást képekkel, szövegezéssel? Google-n kerestem, de még angolul se nagyon találtam.
THX

szer. jan. 11, 2006 12:27
platina tag

Hozzászólás 
Mócsing írta:
Cak azt állítottam,és úgy ahogy a leírásban szerepel,és azóta is tökéletesen működik . Az AC szimetriával nem is foglalkoztam .

Elhiszem , hogy tökéletesen működik , nekem is működött , de jobbra számítottam .
A fázisfordító csövek anódellenállásai ha azonos értékűek , ( ahogy a kapcsolásban szerepel ) akkor nekem jelentős eltérés volt a két csőről levett feszültségben , már nem emlészem pontosan , de V-os nagyságú eltérést mértem , amit az Ra megváltoztatással +- tudtam javítani .

Üdv.

hétf. jan. 09, 2006 22:41
platina tag

Hozzászólás 
Cak azt állítottam,és úgy ahogy a leírásban szerepel,és azóta is tökéletesen működik . Az AC szimetriával nem is foglalkoztam .

hétf. jan. 09, 2006 22:19
platina tag

Hozzászólás 
2XSE106B vasra a megadott menetszámok és tekercsosztásokkal készült a kimenő , ez a vas 260W , nagy ablakmérettel .
Nekem a meghajtás sem igen tetszett , nehezen lehetett beállítani az AC simmetriát .
A keresztezési torzítás kis jeleknél jelentkezik , ha alacsony a nyug. áram.

Üdv.

hétf. jan. 09, 2006 22:05
platina tag

Hozzászólás 
A kkor az tényleg nem volt jó . Egy az egyben ,ahogy le van írva ,úgy csináltad a trafókat ? Nálam 8 Ohmos műterhelésen 35W-nál jelentkezik a torzítás, 0 átmenetnél.Úgytudom ez a tipikus B osztáju torzítás .
Mekkora vasat használtál ?Nálam 5.5kg-ot nyom darabja .

hétf. jan. 09, 2006 21:46
platina tag

Hozzászólás 
Mócsing írta:
EL34.
Mi bajod volt a kimenővel ? A táp túlságosan le van egyszerűsítve,de a kimenők amiket nekem tekert,szerintem jók. Rossz a mV-mérőm,ezért csak hanggenerátorral és szkóppal tudtam megmérni.20Hz-nél már egész
jó volt a színusz,és 90kHz-nél kezdett torzítani. /20W-on /
A Williamson biztos hogy van ilyen jó,vagy jobb ,még nem hellottam .
Arról csak rajzaim vannak,kimenőről nincs adat .
Habár ,belegondolva lehet hogy az is van, 6L6-hoz .

Nekem csak 35Hz től ment ezzel a kimenővel 20Hz környékén szkópon is látható tozítást produkált (AC 15V eff. )kb. 28W -nál .WILIAMSON-ra átépítettem , a kimenő 5K-ra méretezve még EL34 csövekkel UL-ben is jobb volt .

hétf. jan. 09, 2006 10:39
platina tag

Hozzászólás 
EL34.
Mi bajod volt a kimenővel ? A táp túlságosan le van egyszerűsítve,de a kimenők amiket nekem tekert,szerintem jók. Rossz a mV-mérőm,ezért csak hanggenerátorral és szkóppal tudtam megmérni.20Hz-nél már egész
jó volt a színusz,és 90kHz-nél kezdett torzítani. /20W-on /
A Williamson biztos hogy van ilyen jó,vagy jobb ,még nem hellottam .
Arról csak rajzaim vannak,kimenőről nincs adat .
Habár ,belegondolva lehet hogy az is van, 6L6-hoz .

hétf. jan. 09, 2006 9:47
a fórum lelke

Hozzászólás 
Hát ez így van, eccerű rétegtekercselés szokott lenni. De nem szól rosszul. Én két hajléktalan TV-ből termeltem ki a trafókat, és a PCL86-okat.

vas. jan. 08, 2006 23:14
platina tag

Hozzászólás 
Az a baj, hogy a régi csöves rádiók AM része is csak 4,5kHz-ig visz át, mint minden középhullámú rádió. Szerintem a hangfrekis résszel (így a kimenő trafóval) sem görcsöltek sokat. Nem hiszem, hogy a 20kHz-es felső határfrekit célozták volna meg...

vas. jan. 08, 2006 19:55
platina tag

Hozzászólás 
furious:

Szerintem annyit biztos megér a dolog, hogy ha beszerez az ember 2 egyforma régi cuccost, hogy legalább a trafókat és a csöveket nem kell megvenni egy sajáthoz.

Üdv: Deka

vas. jan. 08, 2006 19:24
platina tag

Hozzászólás 
steelhand írta:
Kedves Mócsing!
Az RT2001 évkönyvében található egy 35W-os végerősítő E988C és EL34 csövekkel. Ezt szeretném szépen, lassan megépíteni, persze csak akkor ha azt mondják rá többen is, hogy megépítették és jó kapcsolás.
Vélemény rola.

Szia !
Ha javasolhatnám , nem ezt kellene megépítened , ahogyan előttem is írták , a táp és a kimenő méretezése sem igazán korrekt , én is kipróbáltam , de nem tetszett . WILLIAMSON kapcsolása szerintem sokkal jobb és nem kerül többe , található hozzá számtalan leírás és jobb hangot produkál .

Üdv.

vas. jan. 08, 2006 15:10
platina tag

Hozzászólás 
Szervusztok .
Plachtovits Úr módszere a Quad tekercsre : kiszámolás,szétszedés,módosítás,ez néhányszor ismétlődik,osztán a végén jó.Ami a leírásban szerepel az garantáltan működik.

pén. jan. 06, 2006 17:45
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves steelhand és Többiek!

Ajánlom figyelmetekbe a "Kimenőtranszformátor méretezése" oldalt itt, a fórumon.
Néhány számítás, érdekes leírás is van ott, méretezés, ellenőrzés.

Az a 35W-os kapcsolás nekem is tetszett, de ahelyett, inkább egy UL-kapcsolást építek meg, úgy gondolom, az stabilabban építhető. A QUAD-kapcsolás is jó, de pont a kimenőtrafóra nincs pontos menetszám-adat, illetve a leírásban ugyan van, de nem 100%-ig az a jó. Sajnos a QUAD-féle kimenőtrafóra senkinek sincs pontos tekercs-számítási adata, ezért nem tudni, hogy a megadott tényleg 100%-os lesz-e minőségben.
Sok sikert az építéshez!
Üdv! SMA

pén. jan. 06, 2006 17:11
arany tag

Hozzászólás 
HI Mócsing
Az ÉK-ban valóban ott a trafó leírása, csak azt írtad, h "A tápot és az időzítőt viszont érdemes komolyabra építeni." Erre hittem azt, h tudsz valami jobb trafó leírást.
A szabadon álló csővek valóban nagyon szépek, de aránylag dobozolni szeretném a kicsikét. Gyerek, macska, asszony biztosra :lol:

pén. jan. 06, 2006 13:06
platina tag

Hozzászólás 
Helló Steelhand .
Az ÉK-ben van a trafó leírása ,panelrajz stb. Papírból a cikkben szereplő vastagságokat használd,lakkozva ,biztos hogy jó lesz .
Én Plachtovics Úrtól rendeltem őket /a cikk írója /.
Hájend körökben szívesen használják a légszereléses módszert, az enyém is így készült . Megkell adni macerásabb mint a panel,viszont a szabadon álló csövek látványa miatt megérte .
Úgytudom nem használnak kétoldalas lemezt , sőt az üvegszálast sem kedvelik .

pén. jan. 06, 2006 12:53
arany tag

Hozzászólás 
Srácok, nagyon köszi a válaszokat, egyre jobban belelkesedem (most kb 8:39 van :D )
Itt bent a cégnél zsákszámra van skiccpausz. Véknyabb a zsírtapírnál.
Az idő mint olyan nem túl sürgető. A trafókat inkább azért szeretném magam tekercselni, mert érdekel és sokkal jobban esik úgy hallgatni valamit, h a lehető legtöbb dolgot magam készítem. (Már néhány fémhüvelyt is beszereztem, meg elektrolitot a kondikhoz :shock: :lol: )
Csővek vannak othon egy jó nagy dobozzal, még a fenn említettek is kellő mennyiségben. Ezeket a fater hajdanán összevállogatta. Első körben ezekkel próbálom ki, oszt ha meg lennének pruccanva akkor deeler.
Kedves Mócsing, merre találom azt az építési leírást a trafóról? Szívesen átböngészném.
És köszi a válaszokat.
Ja még egy kérdés. Érdemes-e a panelt kétoldalasra készíteni? Mármint az alkatrész oldalon futna a negatív.

pén. jan. 06, 2006 8:50
platina tag

Hozzászólás 
Danko.
Amikor építettem az erősítőmet,akkor volt nagyon mirofóniás mikor elfelejtettem bekötni a negatív visszacsatolást .

csüt. jan. 05, 2006 18:07
platina tag

Hozzászólás 
Bizony,a trafók közel felét jelentik a költségnek.

csüt. jan. 05, 2006 17:59
gyémánt tag

Hozzászólás 
steelhand írta:
Ezer hála.
kérdés :lol: milyen jellegű a trafótapír? Olyan mint ami a trafókban van? Szinte bármilyenben amiben van? Remélem körülményes volt :shock:
Magyarul:olyasmi papírt szerezzek be amit trafókban találni (régi tv)?

Az eredeti tekercsszigetelésre használt trafópapírt úgy kell elképzelni, mint a közönséges zsírpapírt, csak sokkal vékonyabb kivitelben. Ha esetleg tudsz szerezni ún. "biblianyomó-papírt", az is jó.

Nem reklám:
E88CC-t, EL34-et itt kapsz: http://www.tubeprofi.com/
Kedvező az áruk, de igen jó minőség, a végcsöveket párbaválogatva is kérheted, sőt, ha veszel, így kérd. Ne tévesszen meg a külföldi lap, a dealer, Losonci Róbert Mo-n is tevékenykedik. A gyártó honlapja: http://www.jj-electronic.sk/

Egyébként ha így magad tekered a trafókat, ki fogsz jönni 100ezer alatt.

csüt. jan. 05, 2006 17:07
platina tag

Hozzászólás 
Szervusz Steelhand .
Nagyon elégedett vagyok vele. A tápot és az időzítőt viszont érdemes komolyabra építeni.Véleményem szerint jó kapcsolás ,másrészt,jó építési leírás van hozzá .
Trafó :Szerintem használj síma megfelelő vastagságu papírt,és soronként kend be lakkal,az a lényeg ne agresszív oldószerest használj ,hanem pl. kétkomponensüt .A lakktól a papír egészen hasonlatos lesz a tekercselő papírhoz,és egyben megvan az impregnálás is. Nekem bevált .
Ha nekiállsz,itt biztos kapsz segítséget.
Üdv.

csüt. jan. 05, 2006 16:34
arany tag

Hozzászólás 
Kedves Mócsing!
Az RT2001 évkönyvében található egy 35W-os végerősítő E988C és EL34 csövekkel. Ezt szeretném szépen, lassan megépíteni, persze csak akkor ha azt mondják rá többen is, hogy megépítették és jó kapcsolás.
Vélemény rola.

csüt. jan. 05, 2006 15:28
arany tag

Hozzászólás 
Ezer hála.
kérdés :lol: milyen jellegű a trafótapír? Olyan mint ami a trafókban van? Szinte bármilyenben amiben van? Remélem körülményes volt :shock:
Magyarul:olyasmi papírt szerezzek be amit trafókban találni (régi tv)?

csüt. jan. 05, 2006 14:32
arany tag

Hozzászólás 
csöves kivezérlésjelző:
http://amigos.amiga.hu/boz6_gad/hang/kiv.html

csüt. jan. 05, 2006 14:01
platina tag

Hozzászólás 
otlm:
http://img.tar.hu/tanulo2/img/18678917.gif#3
Üdv.

csüt. jan. 05, 2006 13:47
arany tag

Hozzászólás 
Ezért említettem a 2 CD-ROM házat. Abban el is férne állítva. Mailcímem pedig a nickem, megdobva egy @gmail.com végződéssel.

(gmail megjegyzés: A gmail nem fogad exe kiterjesztést. Zipben sem, de zippelve, és átnevezve jpg-re fogadja) :D

csüt. jan. 05, 2006 12:41
gyémánt tag

Hozzászólás 
Béláim az Úrban!

bandiras2->fekvő elektroncső?!? Nem szerencsés... Függőleges helyzetre találták ki... Várható a katód-fűtés zárlat, főleg úgy, hogy a számítógépház mindig rezonál...
Kellene egy e-mail cím, ahova a képeket be tudom csatolni.

Tab120L-> öööö... ...lehet, jó ötlet!... ...ismerve magamat (grafitbomba lett volna a jelem az óvodában?) , és Murpfy ragaszkodását hozzám...
:lol:

csüt. jan. 05, 2006 12:37
arany tag

Hozzászólás 
Iranytu írta:
Béláim az Úrban!

Javaslom, hogy úgy kezd, mint én:
ne kész erősítőt berhelj, hanem magad épísd! Sokkal nagyobb élmény!!!

ha érdekel küldök doksit, fényképet->küldj egy e-mail címet.

Engem érdekel!!!
ugyanis megláttam ezt:
http://prohardver.hu/c.php?mod=10&id=14087
A csöves cuccokat mindig is szerettem, de sajnos még soha sem foglalkoztam velük.
Ezt szeretném utánépíteni(azaz izé...gányolni.) valamilyen formában, a bele nem számít, csak az hogy stereo legyen, és elférjen egy(esetleg 2) döglött CD-ROM házában a mechanika helyén(nameg hogy még én is meg tudjam csinálni, habár leírás alapján nem lesz gond, csak ne kelljen hozzá laboratórium, és különleges műszerek). bemenete hangkariról, kimenetre 8 Ohm Videoton hangfalak lennének.
Tapasztalt buherátor vagyok, de nem műszerész.

csüt. jan. 05, 2006 12:17
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hello,

Idézet:
Kérdés: húzalt és magot merreől lehetne beszerezni?
meg prespánt és trafótapírt?

Huzalt a Villértnél, http://www.villert.hu , magot http://www.realaudiotechnika.bacska.hu/ ... 0part1.htm , ill. http://www.fastron.co.hu/hu/index-01.html . Utóbbi nemtom, h ad-e még kiskerben. Prespánt és trafópapírt már így nem kapni, esetleg tekercselőknél kell kunyizni. Ill. lehet helyettesíteni. Én pl. egy kötészeti üzemből hoztem el anno egy olyan papíranyagot, ami tul.képpen megegyezett a trafópapírral, csakhát a nyomdászok másra használták, ill. máshogy hívták.

Üdv.

Más:

elkészült az új műhelyerősítőm, méghozzá csöves kivitelben!
"Ha már lúd, legyen kövér" alapon 70 éves csöveket használtam fel, persze a többi alkatrész is fiókok, dobozok mélyéről vadászott lom.
http://www.r-type.org/exhib/aaa0316.htm
http://www.r-type.org/exhib/aaa0328.htm
EBC3+EL3, utóbbi trióda üzemben megy.
Itt is használták őket anno: http://oldradio.uw.hu/Pics/Etw/Schems/sch_st2044.jpg
Ja, és igencsak elégedett vagyok a hangjával! Igaz, a végcső munkapontja már nem áll be (korral jár :) ), így 10W a nyugalmi disszipáció... Az előcső munkapontját pedig csak úgy hasraütésre állítottam be. :)
Hálótrafó egy régi csövi lemezjátszóé, kimenő egy 5K/4ohm-os rádiókimenő.
Sasszi még nincs, de valszeg nem is lesz :wink:
Fotó sincs, de nem is merném betenni...

csüt. jan. 05, 2006 11:38
gyémánt tag

Hozzászólás 
_Danko_ írta:
...akkor elhallgat a sipolas, es nem sipol...

:lol: :P

csüt. jan. 05, 2006 10:11
gyémánt tag

Hozzászólás 
Igen, mikrofoniara gondolok en is. Gerdes, hogy mi inditja el a rezgest.

A "nyak" :D a hangfalon van, te a falap es a hangfal kozott 1 reteg papirzsebkendo van, hogy ne karcolja meg a falapot a falap.

csüt. jan. 05, 2006 10:09
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
Talán valamiféle rács-mikrofónia jelenség lehet. De gerjedhet is, ha ilyen szép a nyák... (én is így szoktam :wink: )

csüt. jan. 05, 2006 9:56
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ha mar feljott a topik, kerdezek egyet :-)

Van egy "premium quality tube power amplifier" -em :)) ami neha olyat csinal, hogy sipol. Nem a hangszorobol jon a sipolas, hanem a vovek kornyekerol. Ha megkoppantom as ujjammal a deszkalapot, amin van ez, akkor elhallgat a sipolas, es nem sipol. Aztan, egyszercsak ujra elojon. Van amikor rovidebb, van amikor hosszabb ido mulva kezd el sipolni.

van valakinek valami tippje, hohy mitol sipolhat?

A kapcsolas:
triodakent kotodd EL84-es push-pull kapcsolasu vegfok, 300V-s anodtappal, E88CC-s "long-tailed-pair"-el. Visszacsatolas nincs.
Premium Quality Tube PowerAmp:
http://sziget.mine.nu/~danko/aramkor/tu ... -small.jpg
:-)

csüt. jan. 05, 2006 9:48
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Kedves edl!

Türelem, idő rendelkezésre áll. Ezek a leginkább:) Csővek vannak egy halommal, tapasztalata van a fateromnak. Régen sok csővest építettek, de már egy jó ideje nem. Tőlle vannak a csővek.
Pénz- no comment, de mivel sok idő kell hozzá és az idő pénz.... :shock:
Pénz gondolom az igényes, jó minőségű alkatrészekre kell.
Köszi a válaszokat, imádlak benneteket.
Ha kérdésem lesz a rendszerrel kapcsolatban zaklatlak benneteket! :twisted:

Kérdés: húzalt és magot merreől lehetne beszerezni?
meg prespánt és trafótapírt?

köszi

csüt. jan. 05, 2006 8:48
platina tag

Hozzászólás Re: sw
furious írta:
Úgy gondoltam ha meghallgatok 2 régi csöves rádioból kiszedett erősítőkből gányolt sztereó erősítő komplexumot, akkor abból el tudom dönteni hogy érdekel- e csöves hangzás.

Ebből sok mindenre lehet következtetni csak a csöves hangzásra nem...

Üdv: DDL

csüt. jan. 05, 2006 8:38
gyémánt tag

Hozzászólás 
Iranytu írta:
Kérdés: szétszedve működött, dobozolva gerjed. lehet, hogy elkötöttem valamit (földhurok nincsen). Ha leveszem a visszacsatolást a gerjedés elhallgat. Meddig szabad csökkenteni a visszacsatolást?
dobozolás óta nem volt időm foglakozni vele. Lassan ideje. :-)

Nem lehet, hogy dobozoláskor véletlen fordítva kötötted be a kimenőtrafót? Mert akkor csináltál szép kis +VCS-t :) Ha a VCS-t lekötöd, akkor természetesen megszűnik a gerjedés.

csüt. jan. 05, 2006 0:55
gyémánt tag

Hozzászólás 
Béláim az Úrban!

Egyetértek furious csöves próbaerősítős véleményével.
Én is ugyanezt csináltam.
Boldog gyermekkoromban csöves tévéket bontottam, és egyéb rituális rémtetteket követtem el.

Javaslom, hogy úgy kezd, mint én:
ne kész erősítőt berhelj, hanem magad épísd! Sokkal nagyobb élmény!!!
Szerintem a csöves technikának az a trükkje, hogy emberközeli.
A saját munka gyümölcse (kicsit sárga, kicsit savanyú, de saját termesztésű narancs :-) ), az, hogy bármilyen régi bontott alkatrészt (nekem a randa nagy zöld ellenállásokkal készült (TV...)) bele lehet zúgatni, kicsit sistereg, de meleg hangon szól, és a cső világít...
Szóval, egy élmény!

nem kell betojni, ugyanis ha rákeresel az ECL86-ra, találsz egy csomó kapcsolást. gyakorlatilag az erősítő a táptarfóból, a csőből, és a kimenőtrafóból áll. A többit akár légszereléssel össze lehet rakni.
Pl. én egy farostlemezre lábakra csavarozva rögzítettem a csőfoglalatot (2 db, mert egyből sztereót csináltam...) és 2 db forrfület csavaroztam le.
a kettő közé egy vastag rézdrótot forrasztottam. (Ő a test...)
Az egészet legnagyobb meglepetésemre 1-2 óra alatt raktam össze.
Ráadásul ingyen.
A táptrafó egy csöves rádióé volt, PCL86 a TV-kből lett kitermelve, a kimenőtrafó szintén TV-ből, a készülékház szalagparkettából...
igazi retro zerodesign!
még a 14,5V-os fűtés is úgy lett 6,3V-ból összetákolva.
egyenirányit, majd egy fesz. 3x, után éppen 14-5V-ra állt be a fesz :-)))
ha érdekel küldök doksit, fényképet->küldj egy e-mail címet.

Kérdés: szétszedve működött, dobozolva gerjed. lehet, hogy elkötöttem valamit (földhurok nincsen). Ha leveszem a visszacsatolást a gerjedés elhallgat. Meddig szabad csökkenteni a visszacsatolást?
dobozolás óta nem volt időm foglakozni vele. Lassan ideje. :-)

szer. jan. 04, 2006 23:13
ezüst tag

Hozzászólás sw
Úgy gondoltam ha meghallgatok 2 régi csöves rádioból kiszedett erősítőkből gányolt sztereó erősítő komplexumot, akkor abból el tudom dönteni hogy érdekel- e csöves hangzás.Viszont elég nagy valószínűséggel elsőre biztos nem sikerül olyat gányolni ( nagyon kevés tapasztalattal csak úgy fülre) ami alapján egy szinte filozofikus magasságú kérdésben döntene az ember, mégpedig hogy csöves-e vagy nem csöves lesz Az Erösítö.Plusz még azt hallottam hogy a Tesla Operetában lévö csövek ECL 86 és társai, Lengyelországban készültek, és nagy ívben kerülni kell öket.Mindezeket figyelembe véve megéri-e a boncolást, gányolást ,pénzt, vért, verejtéket, és könnyeket az hogy csak lehet hogy egyszer fogom meghallgatni és utána úgy döntök hogy mégse a csöves az én világom. Szóval Ti milyen érveket hoznátok föl az mellett hogy csöves erősítőket hallgattok?Megszerettétek első hallásra? Összehasonlítottátok tranzisztororos és IC erősítőkkel? Kíváncsi lennék egy csöves erösítő olyan tulajdonságára amit nem lehet számokkal (torzítás, wattok) kifejezni.Remélen nem voltam túl offtopic.

szer. jan. 04, 2006 22:22
ezüst tag

Hozzászólás 
furious írta:
....Még le lehet beszélni a teljes szétszedéséről. :D
.....

Nos én biztosan nem szedném szét, főleg, hogy működik is. Talán a korom teszi, de nekem nosztalgiám van az ilyen készülékek iránt. Sokan gyűjtik a csöves rádiókat, elképesztő roncsokat képesek felújítani működőre. Talán el is lehetne cserélni valami erősítőre.

Amúgy meg kérdéses, hogy hogyan is szól egy ilyen masina. Az egy dolog, hogy az inyencek jobban szeretik a "csöves hangot", de azért az ilyen kommersz célra készült ketyeréknél természetes volt az akár 10 %-os torzítás is. Ezek nem HIFI célra készültek. Hozzáteszem, hogy nem ismerem ezt a készüléket, lehet akár kivétel is.

Ha már régit újítanál fel, inkább valami erősítőt kéne keresni, egyik-másikat állítólag nagyon szép hangúvá lehet módosítani. Én is belevágtam ilyenbe, sajnos még nem értem a végére.

Üdv: András

szer. jan. 04, 2006 16:48
platina tag

Hozzászólás 
Steelhand .
Én is az RTÉ-ből építettem EL34 -el,arról van szó ?

szer. jan. 04, 2006 10:26
arany tag

Hozzászólás 
http://www.atatan.com/~s-ito/amp/yakinori.html
Hat ilyen beszolast en is tudok Cortez baratom.

kedd jan. 03, 2006 22:27
gyémánt tag

Hozzászólás 
Béláim az Úrban!

furious-> ugyanaz, mint Edl-nél!
Egy kép jött le teljesen.
Jelentős mennyiségű por...

Remélem nem úgy dolgoztál mint az a nő, akit egy órás ismerős mesélt...
Maca bejött az üzletébe, és előkotort egy kakukkos órát.
analóg dolgokra gerjedő barátunk már dörzsölte a kezét...
Anyu kvarcóra betétet akart a fatestbe, és a régi mutatókat kérte rá.
De, hát elképzelhető, hogy javítható, csak tisztítani kellene...
Ó, én már kimostam...
...ugyanis a maca rongyba belecsavarta, és betette az
AUTOMATA MOSÓGÉPBE!!!!!!
A belseje no comment... ...bár a faragványok tiszták voltak
...az órás hónapokig álmában felsírt...

kedd jan. 03, 2006 22:16
gyémánt tag

Hozzászólás 
furious írta:
Készítettem néhány fotót a már említett Operetáról.Még le lehet beszélni a teljes szétszedéséről. :D

http://elektronky.xf.cz/fotkyhu.htm

kommentárokat szívesen várok.

5 perce várom, h a képek betöltődjenek... Pedig ADSL-em van...

kedd jan. 03, 2006 21:13
gyémánt tag

Hozzászólás 
steelhand írta:
Háj mindenkire!

Srácok, az RT2001 évkönyvében található erősítőről tudtok valamit mondani? Érdemes megépíteni? Illetve, ha jól veszem ki az írásból, akkor kellene elé egy előerősítő. Stimm? CD és Rádióra lenne. Szobai hangosításra, of course...
Előre is köszi a reflektálást.

Szia,

Érdemes, de sok idő, sok türelem, pénz (min. 100 ezer), és némi tapasztalat kell hozzá.
Ja, és előfok nem kell, hisz' vonalszintű a végfok bemenete, a CD, rádió, stb... kihajtja.

kedd jan. 03, 2006 21:06
ezüst tag

Hozzászólás 
Készítettem néhány fotót a már említett Operetáról.Még le lehet beszélni a teljes szétszedéséről. :D

http://elektronky.xf.cz/fotkyhu.htm

kommentárokat szívesen várok.

kedd jan. 03, 2006 20:53
arany tag

Hozzászólás 
Háj mindenkire!

Srácok, az RT2001 évkönyvében található erősítőről tudtok valamit mondani? Érdemes megépíteni? Illetve, ha jól veszem ki az írásból, akkor kellene elé egy előerősítő. Stimm? CD és Rádióra lenne. Szobai hangosításra, of course...
Előre is köszi a reflektálást.

kedd jan. 03, 2006 14:07
a fórum lelke

Hozzászólás 
oshifis: a GU81M viszonylag könnyen beszerezhető, és az ára sem annyira vészes. Talán ezzel lehetne OTL-t csinálni A hálózati trafónak a mikrosütő trafót javaslom. Egyetlen dolog, a több KV megfelelő szűrése...

No meg a fűtés...

csüt. dec. 15, 2005 13:47
ezüst tag

Hozzászólás 
Rang3r írta:
Kedves SMA.

Abban valoban igazad van, hogy a trafo tekercseles (legyen szo akarmilyen tekercsrol), nem eppen leanyalom ami nagy figyelmet es korultekintest igenyel. Nekem egy hazilag barkacsolt tekercselom van(kezi meghajtasu, nem motoros), amelyet ellattam egy szamlaloval, igyhat legalabb annyival konnyebb a dolgom, hogy nem kell kozben meg szamolnom is. Ami a meneteket illeti, egy ido utan nekem is esik ki a szemem, ezert van ugy, hogy akar 1 vagy 2 napig is eltokolok egy trafoval.

Halozati trafot nem olyan nehez csinalni. Meg kell tekerni a primert (240V-ra...esetleges kivezetessel 115-nel), majdpedig szekundernek a futest es az anodot. Ilyenkor meg lehet sporolni is a drottal, hiszen, ha 2 oldalu egyeniranyitasra van szukseg, akkor ki lehet cselezni, hogy nem tekerem meg 2x a 250V-ot, hanem megoldom egy athidalassal.
A kimeno trafo valoban rizikosabb, hiszen nem mindegy, hogy 2 lampa vegzi a vegerositest, vagy 1. Es termeszetesen az sem mindegy, hogy a vasmag tetejet siman illeszted a tobbi reszhez, vagy papirral kell elvalasztani.

Az is igaz, hogy en ra voltam kenyszerulve a hazi tekercselesre, mert nekem nem volt penzem megvenni az uzletbol. De termeszetesen, aki megteheti, annak en is csak javasolni tudom, hogy vegye meg keszen.

Üdv!
Hébe-hóba benézek ebbe a topicba is ez már régen történt így hát már egy hónapos hozzászólásra reagálok egy rövidet.
Én is építettem egy trafótekerőt egyszerű fajta:
számláló+tengely+kar és tekerem
Saját magamnak, főként hálózati trafókat tekertem, egyszer rámjött hogy csinálok magamnak egy csöves erősítőt. A kimenő trafóra amíg kisérletezgetek, nem akartam költeni, magamnak tekertem meg.
Ehhez a Rádó és Filmtechnika 1949(!) évfolyamában x számában 64. oldalán talátam egy cikket ami alapján kis módosítást eszközölve a tekercselőmön, már nem folyik ki a szemem a helyéről. Ugyanis ebben a számban van egy egyszerű szerkezet arra, hogy miként lehet a sorvezetést megoldani egyszerűen a házi tekercslőkön. Egy pillanatra sem vitatom, hogy házilag nem lehet olyan minőségű tr-t csinálni mint "iparilag", de akinek nincs rá lehetősége vagy pénze, ezzel a megoldással is próbálkozhat.
Így egy egyszerű nem túl nagy teljesítményű hálózati trafó megtekerése sem volt több mint pár óra egy kimenő meg egy délután.
Rádió és Filmtechnikát meg le lehet innen onnan tölteni pdf-ben
üdv
Hegman

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Hegman csüt. dec. 15, 2005 14:34-kor.

csüt. dec. 15, 2005 13:33
platina tag

Hozzászólás 
Kispályás... Az igazi egy OT-400 1 kW-os adótriódával lenne (Tungsram gyártotta, szerintem még beszerezhető). De ezek sem lehetnek rosszak:

http://www.uibk.ac.at/c/c7/c704/museum/ ... qq151.html

csüt. dec. 15, 2005 10:34
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 2907 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 59  Következő