Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: csüt. jan. 09, 2025 23:34

Hozzászólás a témához  [ 139 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3  Következő
szinuszjel generátor 
Szerző Üzenet
a fórum lelke

Hozzászólás 
watt!

Egy egyszerűbb méréshez elég, de nem látom értelmét ennyire lebutítani a generátort, ami sokkal többre lenne képes. Erről beszéltünk egész eddig, nem kell ahhoz a fix számú frekihez ragaszkodni, lehet interpolálni, és akkor 50-100 előre kiszámolt értékkel elég lesz a felbontás sweep módban.

A 20-30 éves magyar távközléstechnikai szintadómat 0-1,2 MHz-ig be lehet állítani 1 Hz-es pontossággal könnyedén, de nekem sikerült egy CGA monitorra szinkronjelet adni is. Ne akarjunk már elavult műszert tervezni! :-) Akkor is, ha hangszóróméréshez elég lenne. Hangszóróméréshez egy primitív kézi műszert kellene tervezni.

pén. jan. 06, 2006 17:29
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Bevallom nekem nem jött le, hogy ez exponenciális lenne, de most mindjárt rányomok egy grafikon varázslót. :)
Meg is néztem, tényleg! :oops:
De valami nem tetszik, hogy pl. 6kHz körül már 50Hz-es lépések vannak.
Ez a mérést nem zavarja?

pén. jan. 06, 2006 16:11
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
watt írta:
fdsamano
De hiszen ez csak a freki táblázat, nem?
Én arról írok, hogy hogyan lehetne megoldani PIC-el, hogy úgy vezérelje a DDS-t, hogy sweepeljen a freki két kiválasztott freki között exponenciális frekinövekedési sebességgel, megadható idő alatt, lehetőleg 0,1Hz lépésközzel.
Az én táblám nem a frekikhez tartozó értékeket tartalmazná, (azt a PIC incrementálná) hanem olyan viszonyszámokat, amik a freki növekedés sebességét adná meg a PIC-nek, attól függően, hogy a freki melyik szakaszban jár az expo létrán.

Ha nem ragaszkodsz az állandó 0,1 Hz-es lépésközhöz, hanem egy konstans értékkel szorzod az előző értéket, akkor automatikusan exponenciális lesz a sweepelés. Kb. olyan, mint a SpectraLab esetén. A konstans növelése gyorsítja a sweepelést, csökkentése lassítja. Ezt persze vissza lehet számolni, és időtartamban kijelezni, mert úgy valóban kényelmesebb. Vagy időtartamban bevinni, és a PIC-cel kiszámoltatni a szükséges konstans értékét.

pén. jan. 06, 2006 16:09
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Én a freki beállítást inkrementális jeladóval gondoltam, ez jóval kényelmesebb kezelő felület. Csinálhatod gombokkal is, de gondold át alaposan, hogy mikor növeled és mikor csökkented a léptetés sebességét!

Igen ez elég kényes dolog. Van itt bent nálunk néhány műszer, ezekben ilyen módon oldották meg az alapjel beállítását, nekem nagyon tetszik és jól használható, ha már az ember megszokta az időzítéseit. De ez már inkább ízlés dolga, nem akarok ezzel fárasztani senkit.. :)

pén. jan. 06, 2006 15:39
gyémánt tag

Hozzászólás 
fdsamano
De hiszen ez csak a freki táblázat, nem?
Én arról írok, hogy hogyan lehetne megoldani PIC-el, hogy úgy vezérelje a DDS-t, hogy sweepeljen a freki két kiválasztott freki között exponenciális frekinövekedési sebességgel, megadható idő alatt, lehetőleg 0,1Hz lépésközzel.
Az én táblám nem a frekikhez tartozó értékeket tartalmazná, (azt a PIC incrementálná) hanem olyan viszonyszámokat, amik a freki növekedés sebességét adná meg a PIC-nek, attól függően, hogy a freki melyik szakaszban jár az expo létrán.

pén. jan. 06, 2006 15:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
Az E oszlopba kiszámolt értékeket kell szerintem kerekíteni, átszámolni hexába, és azt kell átküldeni a DDS-be.

pén. jan. 06, 2006 14:39
gyémánt tag

Hozzászólás 
A képletet kicsit feljebb beírtam, de megismétlem:
f(out)=f(mclk)/2^28*FREQREG.

A1 cellában 10, A2 cellában A1*1,008, ezt copy, majd paste A3-A1024-be.
A 25 MHz/2^28 nálam 0,0931322574615478, E1 = A1/0,0931322574615478, E2 = A2/0,0931322574615478 és így tovább

Szerk.: Javítottam, mert elb*** 2 helyen is

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára fdsamano pén. jan. 06, 2006 14:40-kor.

pén. jan. 06, 2006 14:35
a fórum lelke

Hozzászólás 
Ja, most látom, hogy ebben a táblázat ROM. Kár, ha statikus RAM lenne, akkor bármilyen hullámformát kiadhatna.

Idézet:
Most azon gondolkodom, hogy a táblázatból milyen idő elosztásban kéne kivenni az új értékeket, hogy a frekiváltozás sebessége közelítsen a görbéhez. Lehet, hogy egyenletesen is jó lenne? Mondjuk 200 részre, vagy 500 részre(lehet több is) felosztva a görbe alá eső frekiváltozás sebesség görbét?

Természetesen egyenletesen.

Én a freki beállítást inkrementális jeladóval gondoltam, ez jóval kényelmesebb kezelő felület. Csinálhatod gombokkal is, de gondold át alaposan, hogy mikor növeled és mikor csökkented a léptetés sebességét!

Idézet:
Durva hangolás esetén elég a DDS-be csak a 14 MSB bitet áttölteni, finom hangolás esetén pedig csak a 14 LSB-t.

Kivéve ha épp határon van az LSB. Akkor meg már egyszerűbb ha mindig frissítjük mindkettőt.

pén. jan. 06, 2006 14:31
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Azt hiszem nem a fájlokban van a hiba, megnéztem a régebbi leveleimből sem tudok letölteni. Valami rák van a gportalban még szerencse, hogy csak minden szökőévben... :) Ha lejön akkor reagálok. Esetleg egy képlettel, szöveggel előrébb juthatunk, lehet, hogy egy log sort készítettél excelben, vagy ettől bonyibb? Egyébként az expo görbe az emelkedő, ahogy SPafi is mondja... :)

pén. jan. 06, 2006 13:47
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nekem megvan, onnan tanulom

pén. jan. 06, 2006 13:41
gyémánt tag

Hozzászólás 
megvan az adatlap? (ha nincs elküldöm)

pén. jan. 06, 2006 13:36
gyémánt tag

Hozzászólás 
A DDS kimenő frekvenciája:

f(out)=f(mclk)/2^28*FREQREG

tehát a master órajelet el kell osztani 2 a 28-ikonnal, és ezt szorozni a frekvenciaregiszterbe töltött számmal.

pén. jan. 06, 2006 13:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Durva hangolás esetén elég a DDS-be csak a 14 MSB bitet áttölteni, finom hangolás esetén pedig csak a 14 LSB-t.

rájt!

Idézet:
A szinusznégyzet jelsorozatnak a reményét se látom, a fázistolás mértékét mondjuk 12 biten kell beadni egy soros porton, a következő minta beadásáig az oszcillátor szabadon fut ezzel az értékkel.

Igen a soros port lassú ehhez, bár hangfreki tartományban talán..

Megjött a levél, de sérült lett az xls. Lehet, hogy be kéne csomagolnod(zip)

pén. jan. 06, 2006 13:28
gyémánt tag

Hozzászólás 
A DDS tud szinuszt és háromszöget, a háromszögből már nem lehet gond négyszöget csinálni, akár változó kitöltési tényezőjűt sem. A DC szinteltolást viszont már a DDS-en kívül kell megoldani.
A szinusznégyzet jelsorozatnak a reményét se látom, a fázistolás mértékét mondjuk 12 biten kell beadni egy soros porton, a következő minta beadásáig az oszcillátor szabadon fut ezzel az értékkel.

pén. jan. 06, 2006 13:25
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Lehet, de csak akkor, ha a léptetés gyorsabb egy bizonyos értéknél, különben a finom hangolgatásnak keresztbetesz.

Lehet nem pontosan fogalmaztam. Arra gondoltam, hogy minél tovább nyomom a gombot, annál gyorsabban léptet. Ha elengedem, akkor újból lassú(de ez is az elengedés és az újbóli megnyomás között eltelt időtől függően lassulna), majd egyre gyorsuló. Így bármelyik tartomány meg lehet közelíteni relatív gyorsan, majd egyesével beállítani a kívánt értéket.

pén. jan. 06, 2006 12:55
gyémánt tag

Hozzászólás 
Körülnéztem és a smd-nél www.smd.hu van AD9833 és még néhány egyéb darab is. 2e+fa nagyságrend, ami nem vész.

Spafi
Igen én is erre akartam terelni a dolgot, mert táblázatban nagyon sok elem lenne, ha megfelelően nagy felbontásban akarjuk a frekit változtatni.
Ez a DDS tudja a frekire vonatkozó érték bevitelét is kezelni, tehát csak egy 28bites számot kell áttolni a következő frekihez(persze ez a szinusz, négyszög és háromszög esetén megoldás) Tehát van két szélső érték a két szélső frekihez rendelve, és e kettő között kell a PIC-nek számolnia, logaritmikusan(lehet, hogy tényleg exponenciálisan, de akkor mitől logaritmikus a B-s hangerő poti?) növelve a számlálás sebességét(egyre növekvő sebességgel növelni a frekit).

Ezt talán egy Timer számlálóba megszakításkor írt új kezdőérték megfelelő ütemben való betöltésével, növelésével lehetne megtenni, ami megszakítást okozna egyre sűrűbben, ahol az átvitelt kezelhetnénk le a DDS-felé. Igaz, még mindig csak ott tartunk, hogy egy számot kéne logaritmikusan változtatni az időben.
Itt jöhet a táblázatos megoldás. A táblázatból a megszakítások ütemét(új frekiadat átvitelének üteme) lehetne kivenni megfelelő időpontokban.

Most azon gondolkodom, hogy a táblázatból milyen idő elosztásban kéne kivenni az új értékeket, hogy a frekiváltozás sebessége közelítsen a görbéhez. Lehet, hogy egyenletesen is jó lenne? Mondjuk 200 részre, vagy 500 részre(lehet több is) felosztva a görbe alá eső frekiváltozás sebesség görbét?

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára .watt pén. jan. 06, 2006 13:07-kor.

pén. jan. 06, 2006 12:52
a fórum lelke

Hozzászólás 
Idézet:
Meg lehet oldani, hogy bizonyos idők eltelte után a léptetés üteme gyorsulna, ill. nagyobb léptékű lenne.

Lehet, de csak akkor, ha a léptetés gyorsabb egy bizonyos értéknél, különben a finom hangolgatásnak keresztbetesz.

Vagy be lehet tenni két gombot, egy finom és egy durva hangolót, ami sweep üzemmódban mondjuk az alsó és felső frekvenciahatár beállítására is használható. Vagy a DC szint szabályzására.

Most ne nézzetek hülyének, de én ezt a készüléket karakterisztika-rajzolónak is felhasználnám, végülis minden benne van, ami ehhez kell. Sőt a normál DC karakterisztikákon kívül AC paramétereket is lehetne mérni vele a munkaponttal paraméterezve.

pén. jan. 06, 2006 12:33
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Az igazán értékes műszerhez viszont talán kevés a 10 bites D-A-val rendelkező DDS, ahhoz inkább talán 14 bites kellene. A 10 bitesnél a jel-zaj viszony csak 60 dB körül van, vagy fogalmazhatjuk úgy is, hogy 0,1% a torzítása.

pén. jan. 06, 2006 12:26
a fórum lelke

Hozzászólás 
Nem kell feltétlenül mindent táblázatból kiolvasni, lehet számolni is. Sőt ha nem akarjuk beszűkíteni saját lehetőségeinket, akkor muszáj számolni. Arról nem is beszélve, hogy egy PIC-ben tudomásom szerint nagyon macerás és pazarló módon lehet programban táblázatot megadni.

Az exponenciális (miért lenne logaritmikus?) fv-nek csak néhány pontját érdemes tárolni (3 dekád átfogáshoz 50 már elég), köztük pedig lineárisan interpolálni, így tetszőleges felbontás elérhető (ami a PIC számábrázolási felbontásába belefér). Mondjuk célszerű ezt 32 biten elkövetni a kerekítési hibák elkerülésére. Ha jól emlékszem, már létezik ilyen PIC.

Persze ezt az egészet ki kell egészíteni egy felhasználói interfésszel, amiben meg lehet adni a kívánt funkciókat és paramétereket.

És ha már DDS, akkor nyilván illene más hullámformát is generálni, min. fűrészt, háromszöget és négyszöget, esetleg színusznégyzet impulzussorozatot, amit a PIC-nek kell kiszámolnia és betölteni a DDS-be.

Egy DC eltolás is nagyon jól tud jönni, mondjuk a PIC egy portján 8 bites létra D/A-val. Ezen a kimeneten sweep esetén megjeleníthetjük az időtengelyt (szkóp vízszintes eltérítéséhez), vagy a frekvenciamarkert is.

Hogy ez az egész vezérlés real-time legyen és pontos, az igényel némi programozói tudást, de így egy valóban értékes műszer jönne létre.

pén. jan. 06, 2006 12:13
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Vettem észre, szépen visszapattant

pén. jan. 06, 2006 11:54
gyémánt tag

Hozzászólás 
200 ezer sorosat? :) Tudom maximalista vagyok, ha tized hertzenként akarom léptetni a wooblert, de ahogy én értelmezem ez sem lehetetlen..
Ja ha küldöd, akkor a watt@gportal.hu -ra küld.. (a regisztrációs email címem már régen nem jó, csak nem lehet változtatni..)

pén. jan. 06, 2006 11:24
gyémánt tag

Hozzászólás 
Küldök egy excel-táblát

pén. jan. 06, 2006 11:18
gyémánt tag

Hozzászólás 
Én mindenképpen a gomnyomásos beállítást részesítem előnyben, de lehet akár két beviteli mód is egyszerre.
Hogyan is oldottad meg a logos freki növelést?

pén. jan. 06, 2006 11:15
gyémánt tag

Hozzászólás 
Akár az A-D-vel, akár egy fel-le léptetéssel viszed be az adatot a PIC-be, az mindenképpen csak egy cím lesz, és a tényleges adatokat táblázatból kell kivenni. A-D-s bemenetnél 1 kword elég (2 bájt), ha finomítani akarod a hangolást, akkor nagyobb kell. A logaritmizálás nem gond, még én is megoldottam kb. 5 perc alatt.

pén. jan. 06, 2006 11:00
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nézegettem én is ezeket, tetszenek. Én is ezt a AD9833-t néztem ki, csak még nem néztem itthon mennyi és hol. Meg most két nagylélegzetű projectben vagyok benne, ezért ez most nem fér bele, de szerintem előbb utóbb kell nekem is egy ilyen.

A freki beállítás léptetésének megoldására lenne egy javaslatom(láttam). Meg lehet oldani, hogy bizonyos idők eltelte után a léptetés üteme gyorsulna, ill. nagyobb léptékű lenne. Ilyenkor az is kényelmes, hogy az elengedéskor nem azonnal vált alap léptetésközre, hanem csak egy kis idő után. Ezzel jól lehet közelíteni értékeket le-fel.
A sweepwlés logaritmizálása már komolyabbank tűnik, de biztosan van rá jó megoldás, más nem táblázatból, bár ez igen nagy tábla lenne, valószínűleg nem ez a megoldás. Hát egyelőre ennyi.

pén. jan. 06, 2006 6:04
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nézegettem a legolcsóbbnak tűnő AD9833-ast, bőven elég lenne.
1,008-as szorzóval 10 Hz-től 34,4 kHz-ig lehetne hangolni 1024 lépésben.
Nagy örömömre nem csak a fázisléptetést lehet beadni neki, hanem egy frekvenciaszorzót is, igy valamivel könnyebb a helyzet. Úgy megörültem, hogy ki is számoltam Excelben a frekvenciaregiszterbe írandó értékeket. Szóval, a nagyja megvan :D

pén. jan. 06, 2006 2:44
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Képzelem, miket mértél egy ilyen ocsmány mérőjellel . . .

Hát nem is ezzel mértem.

Az általam is használt FFT-analizátort és a mérési körülményeket a Méricske c. topicban tárgyaltuk, esetleg kukkants be oda is, itt van az első oldalon. Tulajdonképpen a program tartalmaz szinuszgenerátort is, sweepelési lehetőséggel együtt, nem is kattog, van benne fehérzaj, rózsazaj, minden, ami az akusztikai mérésekhez kellhet, de azért nem árt, ha van az embernek egy számítógép-független, hordozható szinuszgenerátora.
A PIC-ek fórumbeli főmágusa, watt valami véletlen folytán még nem keveredett ide, ha szagot kapna, szerintem belecsapna ebbe is, akusztikai témákban is érdekelt.
Ha jól számolom, akkor - logaritmikus lépéseket és 10 bites A-D konvertert feltételezve - két egymás utáni frekvencia egymásnak 1,0068-szorosa lesz. A zenei félhangok aránya 1,05946, a 10 bites viszonyszám ennek csak töredéke. Pl. 440 Hz után 442,992 Hz következik, átlagos fülű ember nem hallja talán túl durvának a lépést.

csüt. jan. 05, 2006 2:49
arany tag

Hozzászólás 
" Mert megadhatom a frekvencialépés nagyságát, ami 100 Hz alatt elég nekem 1 Hz-esnek, de 1 kHz-en már túl kicsi, 10 kHz-en pedig még kisebb. Ha a lépés logaritmikus lenne, akkor már használhatóbb lenne."

Ez abszolút normális elvárás és meg is lehet oldani.

" A legnagyobb bajom vele pedig az, hogy minden frekvencialéptetéskor kattan egy jó nagyot. Ez valószínűleg program(ozói) hiba, a jel nem ugyanabból a fázisból megy tovább, mint ahol a léptetés előtt volt. Elképzelhetőnek tartom, hogy a DDS-ben ezt korrektül megoldották, nem is kell vele foglalkozni. "

Nem csodálom, hogy használhatatlan. Képzelem, miket mértél egy ilyen ocsmány mérőjellel . . .
A DDS kimenő jele szerencsére fázisfolytonos, ott ilyen problémák nincsenek.

" A sweepelést például egy hangszóró impedanciamenetének vagy egy hangváltó átviteli görbéjének a felvételekor lehet jól használni. Az alkalmazott FFT-analizátor tulajdonságai miatt 1-1,5-2 perc alatt kellene logaritmikusan végigsöpörni 20 Hz-től 20 kHz-ig."

Gondoltam, hogy valami hasonló feladatot oldasz meg vele. Egyébként ha csak simán wobblerezel, akkor talán nem is fontos az FFT analizátor, hiszen ismert a mérőfrekvencia, csak szintet kell mérni. Erre a célra az Analog Devices-nek elképesztő logaritmikus detektorai vannak, könnyedén átfognak akár 90db-t is. A kimenetükön már rögtön a bemenő jel logaritmusával arányos dc jelenik meg, ezt egy PIC-kel beolvasni és soros adatként belenyomni egy PC-be gyerekjáték. De maradva az eddigi felállításnál, a számodra alkalmas módon sweepelő generátor is tökéletes megoldásnak látszik, ha az analizátorral egyébként elégedett vagy. A jelek szerint nem nagyon tolonganak a programírásra a fórumtársak :) , így azt hiszem rám fog maradni a feladat. A héten össze kell raknom néhány ilyen áramkört, az egyiket megpróbálom kicsit vallatni ilyen irányban is.

csüt. jan. 05, 2006 1:27
gyémánt tag

Hozzászólás 
hqp, én tulajdonképpen néha használok egy teljesen szoftveres hanggenerátort (mert éppen feldobta a talpát az XR2206-osom), amelyre talán lehet azt mondani, hogy DDS-elven működik; korábban megadtam a linkjét: http://www.daqarta.com
De nem szeretem.
Mert megadhatom a frekvencialépés nagyságát, ami 100 Hz alatt elég nekem 1 Hz-esnek, de 1 kHz-en már túl kicsi, 10 kHz-en pedig még kisebb. Ha a lépés logaritmikus lenne, akkor már használhatóbb lenne.
A legnagyobb bajom vele pedig az, hogy minden frekvencialéptetéskor kattan egy jó nagyot. Ez valószínűleg program(ozói) hiba, a jel nem ugyanabból a fázisból megy tovább, mint ahol a léptetés előtt volt. Elképzelhetőnek tartom, hogy a DDS-ben ezt korrektül megoldották, nem is kell vele foglalkozni.
A sweepelést például egy hangszóró impedanciamenetének vagy egy hangváltó átviteli görbéjének a felvételekor lehet jól használni. Az alkalmazott FFT-analizátor tulajdonságai miatt 1-1,5-2 perc alatt kellene logaritmikusan végigsöpörni 20 Hz-től 20 kHz-ig.

szer. jan. 04, 2006 22:33
arany tag

Hozzászólás 
[quote="Ros-Co."]Néha jól eshet ilyen funkció ha kézzel kell sweep-elni, a legjobb lenne ha mindkettőt tudná. A jeladóval ez is megoldható.[/quote]

Csak program kérdése. A DDS-sel mindkét funkció gond nélkül megvalósítható, sőt korábban lehetetlen feladatokat is meg lehet vele oldani. Én is tisztelem a régi idők alkotásait, de a világ (főleg ebben a szakmában) iszonyú gyorsan változik.

Érdekelne egyébként, hogy pontosan mire is akarod használni az eszközt, legalább fejben elkezdem a program írását :)

szer. jan. 04, 2006 21:52
gyémánt tag

Hozzászólás 
Akusztikai mérésekhez ez a célszerűbb. Bár, ha belegondolok, a zsebrádión még kisebb felbontású (180 fok) a hangolási lehetőség, mégis jól elvan. Professzionális rádiózásban én se tudnám elképzelni ezt a megoldást.

szer. jan. 04, 2006 21:27
a fórum lelke

Hozzászólás 
Néha jól eshet ilyen funkció ha kézzel kell sweep-elni, a legjobb lenne ha mindkettőt tudná. A jeladóval ez is megoldható.

szer. jan. 04, 2006 21:09
arany tag

Hozzászólás 
Hát nem tudom. Én akárhogyan is próbálom, nem sikerül elképzelnem az a szituációt, amikor egy háromnegyed fordulatos tekerentyűn kell beosztanom egy teljes sávot ahelyett, hogy tetszőleges lépésközzel, frekvencia határokkal és hangolási sebességgel használjak egy műszert és az első lehetőség tetsszen jobban. De hát ízlések és pofonok különbözőek.

szer. jan. 04, 2006 20:52
gyémánt tag

Hozzászólás 
Rendszerint nem a tized Herzeket és tized decibeleket kell vadászni. Egy hangszóró rezonanciafrekvenciáját bőven elég 1 Hz-es pontossággal ismerni. Egy erősítő átviteli sávját sem fogod tized-század decibeles pontossággal megadni, az ahhoz tartozó század-herzes frekvenciával.
Egy kőműves sem foglalkozik 1 cm alatti mérettűréssel, majd a vakolat kihozza, a maradékot meg a festő kigletteli.

szer. jan. 04, 2006 13:39
arany tag

Hozzászólás 
Igen brülön egy gombbal egész pontosan be lehet állítani mondjuk az egyikben ami nekem van van digit frekimérő is és átkapcsolható a skéla logaritmikusra ill lineárisra, és egész pontosan beállítható ha épp az kell.
Mondjuk nem tized Hz pontossággal de az nem is gyakran kell akkor arra ott van a nagyobb felbontásu frekimérő mellette.
OZ

szer. jan. 04, 2006 13:18
a fórum lelke

Hozzászólás 
És ezzel az egy gombbal át lehet fogni a 20-20000 Hz-es tartományt?!? Hogy lehet így pontos frekit beállítani?

szer. jan. 04, 2006 9:09
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
A 20-30-40 éves Brüel & Kjaer szinuszgenerátorokon egy teljesen körbe forgatható gomb van, de a hangfrekvenciás tartományt kb. 270 fokos tartományban állítja elő. A sáv elején és végén a jel lekapcsolódik.

szer. jan. 04, 2006 1:58
a fórum lelke

Hozzászólás 
Persze, egy két tengelyen forgatható 25/100 fordulatos beállító szervvel sokkal jobban be lehet lőni egy frekit, de ezt azért ne egy ványadt log. potival akarjuk utánozni, mert az nagy csalódás. (Nem tudom, hogy a B&K-n mi van, de a 20-30 éves magyar szintadókból kiindulva a 100 fordulat lehet a minimum.) Annál már csak jobb lehet a forgó jeladó. Azzal is lehet tized Hz-eket léptetni, csak programozás kérdése (sebességérzékeny felbontás).

szer. jan. 04, 2006 1:35
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nem dolgoztatok még B&K szinuszgenerátorral, azért nem értitek.
Felhasználói oldalról kb. olyan a felvetésetek, mintha azt javasolnátok, hogy az autó volánja helyett használjak C64-hez való joystickot, vagy kézzel pötyögjem be, hogy hány fokkal akarom elforgatni a kerekeket. (Bocs)

szer. jan. 04, 2006 0:06
arany tag

Hozzászólás 
Én sem értem ezt a ragaszkodást a potméterhez. A Ros-Co által említett inkrementális adó rendkívül kellemes hangolóeszköz, de akár egy számbillentyűzetet is rá lehet pakolni és akkor direktben bepötyögöd a frekit és kész. De ha már mindenképpen mikroprocesszoros kőbaltát akarsz csinálni (bocs :) ), akkor ajánlom az Aduc824-es mikrovezérlőt, abban 24 bites A/D van . . .

kedd jan. 03, 2006 23:23
a fórum lelke

Hozzászólás 
Igen, ha potival akarod tekerni, és nem inkrementális jeladóval... Akkor akárhány fordulat is lehet... Pl. léptetőmotorból lehet ilyet csinálni, vagy a Lomexnél készen 800Ft

kedd jan. 03, 2006 22:49
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kezdem kicsit jobban érteni. Tehát még egy egyszerűbb típus is 24-28 biten tárolja a fázisváltozás értékét. Ehhez képest a szűk keresztmetszet a PIC A-D konverterének a felbontása lehet. A 10 bit viszont elég az 1000-szeres frekvenciaátfogáshoz.

kedd jan. 03, 2006 22:27
arany tag

Hozzászólás 
" De meddig hajtható a PIC? "

Ezt most nem igazán értem. A DDS chip minden funkciót ellát, a PIC csak a különféle funkció regiszterek feltöltésére (a bonyibb példányoknál), valamint a frekvencia előállítására szolgáló ún. fázisakkumulátor (az a regiszter, amelyikben az órajelenkénti fázisváltozás van leírva) értékének beállítására szolgál. Ez bármekkora sebességgel megtörténhet, a DDS ettől függetlenül működik a saját órajelével. Egyébként egy átlagos képességű PIC-kel simán meg lehet csinálni pl. azt, hogy egy analóg bemenetet folyamatosan A/D-zik, a beolvasott értéktől függően módosítja a dds-be küldendő frekvencia leíró értéket és ezt folyamatosan tolja be a chipbe. Így simán lehet digitálisan előállított FM jelet létrehozni egyszerűen programból, mindenféle analóg áramkörök nélkül. De ha wobblert akarsz építeni, akkor is tökéletes, mert beállítod a frekit, utána beolvasod a mért értéket, eltárolod vagy kiküldöd pl. soros porton, utána pedig növeled a frekvenciát és így tovább..
Frekimérésre a dds vezérlése mellett simán használható, de minek, ha tudod, mit programozol a dds-be, akkor csak ki kell írni egy kijelzőre ezt a frekvenciát és kész.

kedd jan. 03, 2006 21:55
gyémánt tag

Hozzászólás 
hqp írta:
100kHz ?? :D :D :D

Van 1GHz-cel működő példányom is. Persze ez erre a célra túlzás, de az egyszerűbbek is 20-50 MHz-ig hajthatók.

De meddig hajtható a PIC? Hány órajelciklus kell a szükséges műveletek végrehajtásához, beleértve a jeladó poti A-D konverzióját is? Használható-e esetleg ugyanez a PIC frekvenciamérésre?

kedd jan. 03, 2006 21:20
arany tag

Hozzászólás 
100kHz ?? :D :D :D

Van 1GHz-cel működő példányom is. Persze ez erre a célra túlzás, de az egyszerűbbek is 20-50 MHz-ig hajthatók.

SMA !
Semmi vész, hogy nem vagy PIC guru, akkora ez a szakma, hogy sajnos már nem lehet mindenhez érteni. Egyébként egy DDS chipet, PIC-et és tápot tartalmazó áramkörrel tudnálak kisegíteni, amihez viszont programot kell írni, mert ami van hozzá, az nem erre találódott ki. Mivel sk nem tudod megoldani, ezért:
1. Türelmesen megvárod, amíg lesz időm megírni (csak buddhistáknak javallt :) )
2. Valakit befűzöl itt a fórumon, hogy írja meg.

Szóval ez a helyzet. Jobbat sajnos nem tudok felajánlani, mert fülig ülök a melóban.
Üdv
HQP

kedd jan. 03, 2006 18:38
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves hqp és Többiek!

Semmilyen gyakorlatom és elméleti ismeretem sincs a PIC-ről, nem is akarok ezekkel foglalkozni, ez nem az Én területem.

Milyen vasat adsz?
:)

Amit a Conradnál láttam leírva, viszonylag egyszerű és elég sok mindent tud, az ára sem borzasztó, kb. 20.000Ft. ez szerelt áramkör, tehát működőképes, csak a táp és a dobozolás marad, amit meg kell csinálni.
Érdekel, csak nincs semmi egyéb rőla. :(
Üdv! SMA

kedd jan. 03, 2006 15:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Működési elve tulajdonképpen igen egyszerű. Van egy tároló, amibe betöltjük, órajel ciklusonként mennyivel változzon a kimenő jel fázisa. A pillanatnyi fázisértéket egy belső ROM-ba égetett táblázat segítségével átszámoljuk amplitúdóvá és egy D/A konverter segítségével létrehozzuk ezt a feszültséget. Így az órajellel léptetve ciklikusan előáll egy szinuszosan változó kimeneti feszültség. A frekvencia megváltoztatásához mindössze a fázisakkumulátornak nevezett tárolóba írt számot kell megváltoztatnunk.

Igen, így igen jó lehet. Ha a mintavételezési frekvencia 100 kHz fölött van, márpedig miért ne lehetne, akkor egy viszonylag igénytelen aluláteresztő szűrővel alacsony torzítású jelet kaphatunk.
Persze a céljainknak és a szokásainknak megfelelően kell egy potméter, amelynek a szöghelyzetével logaritmikusan arányosnak kellene lennie a kimeneti frekvenciának. Kezd érdekelni a dolog :)

kedd jan. 03, 2006 2:16
arany tag

Hozzászólás 
Szia SMA !

Egyetlen mentségem, hogy eddig nem nagyon követtem ezt a topicot.
Én RF célokra használok DDS-eket, vagy 8 éve építettem az első áramkört.
Pont ilyen masinám nincs készen, a kéznél lévő hardverre progit kéne írni. (meg valami kimeneti erősítőt, ha nagyobb szint kell) Ha PIC programozásban otthon vagy, akkor semmi vész, adok egy vasat meg néhány instrukciót, ha nem, akkor viszont némi türelmet kérek, mert nem vagyok eleresztve szabadidővel mostanság.

Üdv

HQP

hétf. jan. 02, 2006 22:00
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves hqp és Többiek!

Erre a DDS-áramkörre már rákérdeztem, de senki nem jelentkezett, hogy ismerné.
A Conrad is árul komplett ilyent, de nincs elég információ az egészről.
Érdekelne egy hangfrekvenciás DDS-áramkör, 20Hz-20kHz-ig elég lenne, 1:1000 sweep-funkcióval, vagyis Wobblerként kellene működnie.
Esetleg gyári készülék is érdekelne, elfogadható áron.
Üdv! SMA

hétf. jan. 02, 2006 14:16
arany tag

Hozzászólás 
Igen, egészen jól állnak a dologhoz. De ha csak 1-2 db kell, néhány típusból én is tudok adni.
AD9852-höz még panelem is van.
A honlapomon fenn van a nyák rajz és egy egyszerű program is.
http://ha7hq.atw.hu

vas. jan. 01, 2006 18:46
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 139 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3  Következő