Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. nov. 16, 2024 17:50

Hozzászólás a témához  [ 72 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő
Walkie-talkie építés 
Szerző Üzenet
vas-tag

Hozzászólás 
na akkor van egy normális kapcsolási rajz amit érdemes megépíteni és működik is ?
gyakorlaton megépíteném :)

kedd feb. 16, 2010 16:25
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
A fene akar a kőbaltától építeni:) A telefonban VCOtól kezdve a kész nagyon pontos modulátorig minden megvan egy hibrid(?) tokban,de ha azt a GSM sávon elkezdem négyszöggel hajtani,legfeljebb GSM jammernek lesz jó,amíg a 10körmöről le nem kapnak.

Amúgyis az RF résztől kezdve az egész hiper kritikus,épp az a lényeg,hogy megértsem és lássam a létező telefonokból mit lehet barkácsolni.
Ezt az analóg jelesdit kezdem érteni,de még sok a fehér folt.
Az újabb nokia telefonokról már tudom mit merre keressek,de átkozott bga az egész,még belemérni sem lehet.
A nagyon régi féltéglákhoz meg semmi szervízleírás,amibe kapaszkodhatnék,de még reménykedem,hátha előások valamit.

A DECT telcsikhez már találtam pár adatlapot mégis,persze a kezem ügyébe eső készülékekben pont nem azok a tokok vannak..mégse rongyolhatok be a médiába és feszegethetem szét az összes kirakott készüléket.. :D
Most annak is örülnék elsőre,ha sikerülne a gyári DECT telefon mögé egy kis erőlködőt és egy 1,8as külső antennát tenni,úgy hogy működjön is..(lehet eleve nem fog,mert a nagy antenna "szétüti" az elejét,vagy a vég kezd gerjedni,és szétlöki a környéken az összes 1,8as cuccot).

A GSM téma kicsit nagyobb lélegzetvételű lesz.Egyébként határozottan emlékszem,hogy volt 4 srác..(talán kandósok?) akik megoldották már ezt még a 90es évek közepén,laptopon olvasgatták akárkinek az SMSeit..hogy azóta mi lett velük,meg az egész cuccal,kitudja.

szer. jan. 18, 2006 16:18
a fórum lelke

Hozzászólás 
Igen, jól emlékeztem, lényegében annyiról van szó, hogy a fázismodulátor előtt megszűrik a jelet, hogy az IQ modulátort ne négyszögjel vezérelje, hanem a szűrő kimeneti jele, ezáltal a kimeneti spektrum szebb lesz.

Szerintem neked először diszkrét elemekből kellene megcsinálni,
ami megoldható pl. úgy is, hogy egy nagyobb frekit leosztasz mondjuk 2-vel, és ugyanezt megcsinálod még 1x, de ellenfázisú bemenő órajellel akkor nagyon pontos 90 fokos fázistolt jelet kapsz. Ha ezt a 4 jelet kapcsolgatod, megvan a fázismodulátorod, és még 1xű is. mad rajzolok.

Ezzel ugye 4 fázishelyzetet lehet előidézni: 0,90, 180, 270 fok, azaz eccerre 4 digitális szimbólumot tudsz átvinni. Ha növeled a fázishelyzetek számát, akkor ez növelhető. Persze ekkor érzékenyebb lesz a zajra. A modemek ezt automatikusan választják ki, hogy milyen "felbontást" engednek meg. Persze ott még amplitúdó-modulációval is keverik a dolgot.

Szerintem első körben egy 8 bites PCM jel átvitelét kellene megcélozni, már ez is jó átvitelt biztosítana. Aztán meg lehet próbálkozni különböző GSM kodekekkel, de ezek inkább PC-n realizálhatóak egyszerűen. A kész chipekről tényleg kevés az info.

szer. jan. 18, 2006 14:47
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
RosCo:Elvileg ezek fázismodulációk,a szakmai szlengben az "IQ modulator" nevű fázisforgatók csinálnak ilyet.
De mégsem egészen,mert ott ttl jel általában a bemenet,és 90%-al forgatnak,ideoda,itt meg valami furcsa analóg jel már a modulátor bemenő jele is.
Hogy a telefon hogyan pakolja rá a bináris adatfolyamot erre a jelre és később a tuloldalon hogyan kaparja vissza,egyenlőre rejtély.Aminek a megoldásához sehogyan sem jutok közelebb,senki nem ért ezekhez,leírás egy hang sem,és még elég gyors memóriás szkóp sincs kéznél,nemhogy spektrumanalizátor.
Mostanában ezeket olvasom,csak okosabb nem leszek tőlük:
http://www.emc.york.ac.uk/reports/linkpcp/appD.pdf

A kis szobatelcsi (DECT) majdnem ugyanaz mint a GSM 1800,ugyanúgy időmultiplexelt,virtuális csatornák,keretszervezés,titkosítás,hibajavítás..nem egyszerű az biztos.

Modellfiú:Jóreggelt,ezen szenvedek már 2hete.Igen,igénytelenül átalakítás nélkül is lehet,kis távolságra működik.Nem kell semmiféle vonalszimuláció,két kézibeszélőt kell ráhergelni a bázisra,azokkal lehet "interkom" beszélni,ha mindkettő eléri a bázist.Persze az nem a "4ezres kategória" ami tudja ezt,de nem vészes 15alatt van néha egy 2kézibeszélsős szett.Vagy simán sorban rányomsz egy tápegységet,vagyis építessz egy primitív vonalszimulátort,és sima készüléket használsz.Hátránya pl,hogy nem lehet visszafelé "csengetni",csak a kézibeszélőt tudod a bázison a keresés gombbal csipogtatni.

szer. jan. 18, 2006 14:17
arany tag

Hozzászólás 
Egy ilyen vezeteknelkuli tejlefont nem lehet atalakitani walkietalkienak?Ill. ha rakapcsolsz kivul egy masik telefont a helyhezkotott reszere mekkora feszultseget kell adni ra es mely vezetekre?V. mindegy?

szer. jan. 18, 2006 9:19
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
ezüst tag

Hozzászólás 
MotoHacker írta:
Sheldon:Most akkor egy gúny vagy komoly? Minden érdekel ezzel kapcsolatban,már ha elárulsz többet,mit sikerült már használnod és mire.

Szó sincs gúnyról, komolyan elkondolkodtatott a hozzászólásod.. :) Fel akarom szerelni magam műszerekkel, hogy végre megint foglalkozhassak elektronikával,csak nem gondoltam arra, hogy ilyen célra használjam a begyűjtött darabokat.. Amint valamilyen eszközt készítek használt telókból, publikálni fogom :)

kedd jan. 17, 2006 11:14
arany tag

Hozzászólás 
Akkor jol gondoltam.Tvnel hasznaltak regen,valami ilyesmi ugrott be.
Betiltottak az SSB-t nehogy mar valakinek jo legyen.Kinlodjon csak az FM-mel.Masik hatranya azFMnek:tobben azonos csatornan adva hatalmas hangzavart hoznak letre.SSBnel mindenki hallatszik.
Ha mar digitalis,olyan cuccos kellene ami a mobilhoz hasonloan kis csomagokat keszit,majd kis csomagokban sugarozza ki oket.
Pl lenne egy folyamatos uzemu 1W-os radio.Ha ugyanez 0,25 masodpercig adna 4W-on az aramfelhasznalas ugyanaz,a hatotav 2x-es.

kedd jan. 17, 2006 11:11
a fórum lelke

Hozzászólás 
Lehet, mert a két oldalsáv külön-külön hordozza ugyanazt az információt. Te kiválaszthatod DSB esetén melyikből demodulálsz. Ennek akkor van jelentősége, ha pl. egy zavarjel esetén csak az egyik oldalsáv zajos, akkor áttérhetsz a másikra. Mo-on a CB-knél betiltották az SSB-t mert ha változik a kimenőjel teljesítménye a beszéd függvényében, az gyakran a silány minőségű TV-kben, rádiókban zavart okoz. (szelektivitás teljes hiánya :)

FM-et lehet használni, igaz ennek (ahogy hallom) nem annyira jók a tujaldonságai. SSB-nél zajosabban ugyan, de még érthetően lehetett "kommunikálni"

MotoHacker: Mi is az a GMSK? Tudtommal ez egy FSK, csak meg van szűrőzve a jel, hogy még kisebb ávszélességet foglaljon.

A digitális átvitelen már én is gondolkoztam. Hihetetlen hogy ezek a cordless telefonok milyen kis teljesítményel is elboldogulnak... De vajon tömöríti a hangot, vagy egyszerű fapad 64K-s PCM kodeket használ+valami bitkeverési trükköt???

kedd jan. 17, 2006 10:15
arany tag

Hozzászólás 
DSB-s adast LSBn es USB-n is lehet vetelezni?Mire/hol hasznaljak?Sok ertelmet nem latom(bar a fele adoeljesitmenyt megtakaritja).

kedd jan. 17, 2006 9:10
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nincs abban az oldalsávelnyomásban semmi bonyolult,kell hozzá vagy egy létraszűrő,vagy kész szűrők is vannak.Az FM-el kapcsolatban valószínű nem úgy érted ahogy én,mindegy,végülis van külön FM AM és SSB moduláció egyik sem "kompatibilis" a másikkal.Én éppen GMSK modulációt "gyártok" házilag,vagyis gyártanék.. :)

hétf. jan. 16, 2006 21:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
MotoHacker írta:
Az SSB moduláció inkább fm mint am moduláció,

Nem. Az SSB az amplitudó-móduláció. Méghozzá elnyomott vivővel, elnyomott oldalsávval. Legalábbis előállítását tekintve mindenképpen am.
Mondjuk a végeredménynek sincs sok köze az fm-hez...

Egyébként home-made esetén ne szenvedjetek (oldalsávelnyomással való szenvedésre gondolok) SSB-vel, simán alkalmazzatok DSB-t. Egy gagyi IC, pl. so42 megoldja, de egy egyszerű diszkrét ringmodulátorral is műxik.
Igaz, kétszer akkora "helyet" foglal a sávban a DSB-jel, de az meg kit érdekel:)))

hétf. jan. 16, 2006 20:06
gyémánt tag

Hozzászólás 
Az SSB moduláció inkább fm mint am moduláció,de ebbe most nem bonyolódok bele.minél kisebb a használt sáv,és a rádiójel "felesleges" energiatartalma,annál hatékonyabban lehet adott teljesítménnyel beszélni.A nagy GHz feletti frekvenciákat csak most kezdik kiismerni az amatőrök,a profik már régebben használják,meglepően jó az áthatolóképességük.

hétf. jan. 16, 2006 19:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szobatelefon vevő és adórésze egy erre a frekire készült bélyegnyi modul.Ugyanz a készülékben és a bázisban is.Miliwattokat tud,a "végfok" valójában egy negyed körömnyi BGA céltok.A használt moduláció a GSMnél használt modulációhoz hasonló.Az antenna is "szuper" két darab hajlított drót szó szerint.Egyenlőre "küzdök" vele,1.8G már nem az a frekvencia,ahol összeforrasztunk két görbe lábú tranzisztort és máris működik.

hétf. jan. 16, 2006 19:25
arany tag

Hozzászólás 
DSB-FM?Az mi?DSB-AMrol tudok,de FMbol a szelest WBFM es a keskenysavut NBFM ismerem.
Valami koze lehet a modulacionak a hatotavolsaghoz mert ssb uzemmodban olyan tavolsagba is osszekottetest lehet letrehozni ahol az FM meg szignalt se produkal.
A hosszabb hullamok(27MHz)maskepp verodnek vissza.Magasabb freki jobban elnyelodik a tereptargyakban.
A szobatelefon vevoresze eleg jo es nem gagyi antennaval szerelik.10mWtal jo helyrol 20km-re is elszolhat.Mar amelyik.
Parabolara mar en is gondoltam,v long Yagi antennacsoport.
Ft60 vasarlasan gondolkozom.

hétf. jan. 16, 2006 16:13
gyémánt tag

Hozzászólás 
Pmr-nél azért nincs "ez meg az" (szinte semmi),mert egy 50éves technikára (dsb fm) épül..no nem véletlenül.Ha a PMR egy komolyan használható dolog lenne,és nem játék,érzékeny érvágás lenne a távközlési piacnak.Meg aztán,csak ne tessék messzire,titkosan,ingyen és sokat beszélni..ez ilyesmit sosem díjazták.
A "hatótávolsághoz" közvetlenül nem sok köze van az alkalmazott modulációnak,vagy információátviteli módszernek.
Mindenesetre városi környezetben érdekes módon jobban "áthatol" a nagyobb frekvencia.Majdnem onnan elérem a szobatelefon néhány ezredwattjával a bázist a szobában,mint ameddig két gyári pmr jól hallja egymást kézből,holott utóbbi teljesítménye sokszorosa a kistelefonénak.
Igazából nagyon kevés a kisérlet a korszerű modulációkkal és digitális beszédátvitellel,így nincs is mihez hasonlítani,hogy pl 1,8G-n mennyi power kellene egy Bp-Szeged összeköttetéshez mondjuk.
Mindenesetre mellette szól még,hogy a "műholdas" parabolákkal már jól "nyalábolható" az 1,8G,vagyis olcsó eszközzel hatalmas "antennanyereség" érhető el.
Magánvéleményem,hogy az építőiparnak is elő kellene írni valamiféle digitális "trönkölt" szabványt,és ehhez való rádiókat.Aki pedig nem azt használja iparszerű munkahelyen,veszélyes munkák közben,azt szénné lehetne büntetni.A PMR pedig maradjon az ami,olcsó egyszerű engedélymentes kis "alaprádió".
Persze épp most nehezítik meg a rádióamatőrködést is rögtön az alapnál..úgyhogy nálunk ezek nem egyhamar várhatóak.
De ha most azt mondanám,tudok adni digitális 5w-os rádiót (nem százezrekért),ami jó esetben lehallatszik 50km-re is,átjátszóval lefedi majdnem országot,szerintem érdekelne téged is..meg még ki mindekit..:)

szomb. jan. 14, 2006 19:19
arany tag

Hozzászólás 
8 csatorna.38 Szelektiv zajzar.
Senki nem mondta hogy ne digizd,titkositsd az atvitt infot.
A pmrnel azert nincs fullduplex uzemmod mert
1 sok aramot fogyasztana az allando adas,nagyobbra kellene meretezni a vegtranzisztort+huteset.
2 Nem megoldhato mert a fullduplex analog radiok 2 kulonbozo frekit hasznalnak egymastol MHZ-s tavolsagokra.Az 1esen adva elnyomod a 8ason bejovo jelet,tul kicsi a frekitavolsag.
Fullduplex is lehetseges lenne CB-PMR parositasban.
A gsm technika valoban teljesen mas,ott kapkodja ki a telo a neki szolo kis adatcsomagokat.
Valamit rebesgettek az uj szabvanyrol:digitalis PMR,16 csatorna.Lehet hogy GSM tomoritest hasznal.Zaj az nem lesz csak mint a teloknal,de hatotavolsagban valszeg visszalepes.

szomb. jan. 14, 2006 11:24
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hány csatin is lehet a PMR-nél beszélni? Ha beszélgetsz valakivel,hányan is hallják/hallgatják szólnak bele,nyomnak bele,akármi..?
A PMRnél pont ezek miatt nincs fullduplex és tisztességes átjátszó,csak papagájozás.
Semmi köze a GSMhez amit hegesztek,a digitális szobatelcsik frekijein lenne,van ott vagy 1000 szabad csatorna..:D

pén. jan. 13, 2006 23:41
arany tag

Hozzászólás 
Visszaolvasgattam,2km-t akarsz elerni P2Pvel.
Szerintem oszd el 2 vel.Vagy inkabb 4gyel?Amilyen gagyi antenna a mobilokon van...40m magasan levo toronnyal kommunikal,nem masik teloval.Bar egy kulso Yagi sokat segit,nekem is 4Xesere novelte a hatotavot.Jon a kabel a masik Yagihoz,elmeletben 16X lesz,gyakorlatban majd meglatjuk.
Olcsobb egy pmr.Viszont mobilt tenyleg nehez lenne lehallgatni.

pén. jan. 13, 2006 23:19
arany tag

Hozzászólás 
Nem ertem hogy akarod megoldani.Ha a mobilszolgaltatokon keresztul akkor mobiltelefonos nettel Voip valami jo tomoritessel.P2P kapcsolattal viszont nem nagy lenne a hatotav.

pén. jan. 13, 2006 23:02
gyémánt tag

Hozzászólás 
Akart a fene 27megára bármit építeni...1.8gigára,na az igen.. :D

pén. jan. 13, 2006 20:24
arany tag

Hozzászólás 
A forum elejen 27 megas Wokitokit akartatok epiteni.Telefonnal nem fog menni.Pda tudja de draga(Skype).PMR vagy CB radiot javaslok.Vagy ingyenbeszelgeteses kartyat.
Ha viszont csak forraszgatni akartok idotolteskeppen akkor vegyetek ugy hogy egy szot se szoltam.

pén. jan. 13, 2006 18:28
gyémánt tag

Hozzászólás 
Modellfiu:Mi 27mhz? ez kinek szólt? A most szokásos digitális futkosóstelefonok 1,8gigán mennek.Csak éppen időosztással.Egy csatin akár 20-50-100 db is.

Sheldon:Most akkor egy gúny vagy komoly? Minden érdekel ezzel kapcsolatban,már ha elárulsz többet,mit sikerült már használnod és mire.

pén. jan. 13, 2006 16:06
ezüst tag

Hozzászólás 
MotoHacker írta:
[...]
Olyan keverők,oszcik,szintézer,modulátor,stb,ami ma is vagyonokba kerül,elég csak az egész alapórajelét adó 13MHz-es VCTCXOra gondolni.Kicsit "idióta freki",de szinte labor pontosságú digitális frekimérő építhető vele,+30 és -20 fok közt a frekvencia hibája 10Hz alatti nagyságrendben van(és még ennél is pontosabban "regulázzák" a telefonban),fáziszaja gyakorlatilag mérhetetlen.

Jó ötlet! Eszembe sem jutott, hogy ilyenre használjam.. :D

pén. jan. 13, 2006 12:20
arany tag

Hozzászólás 
Ha mar ugyis 27MHz,miert nem veszel 2 regi hasznalt CB-radiot?Egy tizesbol kijon,es biztos mukodik.

pén. jan. 13, 2006 8:31
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hoppá,kétszer kezdtem el egy mondatot az előbb..sebaj.A kékfog működik a telefonok közt,de csak az infrát váltja ki,a pmrt semmiképp,mert szabad térben is silány,pár méter a hatótávolság.Magának a telefonnak a hatótávolsága a jó kis hibajavítással és digitális beszédátvitellel lenne 2w körül vagy 3* akkora,mint egy PMRnek.(ráadásul bibibí,ezt halgassa le aki tudja)
Sajnos ehhez programozni kellene a telóban a DSP-t is(a freki gondok mellett),arról pedig egy fél betű,nemsok,annyit nem sikerült még megtudnom :(

kedd jan. 10, 2006 16:15
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sajnos eredeti funkciójára is alkalmas telefonnal ez úgy néz ki,nem fog sikerülni.Most épp teljesen "kifordítani" próbálom a telefont,de közben áttértem a még régebbi DCT1-2 készülékekre,mert "20rétegű" panelon ahol minden BGA,elég nehéz bármit barkácsolni.A múlt héten legalább 4telefont nyírtam ki,van egy kazal bontott alkatrész,csak épp azt sem tudom mi jó mi nem.
Mindenesetre régi telefonokkal kapcsolatban minden infó és komplett olcsó készülék forrást örömmel fogadok.Régi ericsn "féltégla" van pár,de ahhoz meg rajz és leírás nincs,pedig már 20filecserélőt meg mindent feltúrtam utánna.
Mindenesetre a régi lepukkant gösömö telefon olcsó,már ahol még megvan,nem került a kukára szó szerint sajnos,
ugyanakkor sok szép alkatrész akad bennük bontva is,de (talán a gyárak kapálódzása miatt) ez elég elhanyagolt terület,kevés barkácsoló tudja,mi van a telefonban.
Olyan keverők,oszcik,szintézer,modulátor,stb,ami ma is vagyonokba kerül,elég csak az egész alapórajelét adó 13MHz-es VCTCXOra gondolni.Kicsit "idióta freki",de szinte labor pontosságú digitális frekimérő építhető vele,+30 és -20 fok közt a frekvencia hibája 10Hz alatti nagyságrendben van(és még ennél is pontosabban "regulázzák" a telefonban),fáziszaja gyakorlatilag mérhetetlen.

kedd jan. 10, 2006 16:08
ezüst tag

Hozzászólás 
MotoHacker írta:
Ígyvan emberök,megvan a nagy ötlet,ha ez sikerülne...!!!
Kb 3x akkora menybe mennék,mint a távrecsegőktől :) Tehát:a teló mindent tud,a soft meg flash-ben van benne...a régebbi DCT3 nokiák belét pl mostmár elég jól fel lehet deríteni...mekkora show lenne már a sok kukára kívánkozó 3110,stb,stb telcsit éppen szabad GSM csatikon egymásra uszítani!!:))

Milyen jó, hogy begyűjtöttem őket :D Van pár s*emens, n*kia, panaszkodik, er*ccson (sem S*nyE... :) )

kedd jan. 10, 2006 11:01
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ígyvan emberök,megvan a nagy ötlet,ha ez sikerülne...!!!
Kb 3x akkora menybe mennék,mint a távrecsegőktől :) Tehát:a teló mindent tud,a soft meg flash-ben van benne...a régebbi DCT3 nokiák belét pl mostmár elég jól fel lehet deríteni...mekkora show lenne már a sok kukára kívánkozó 3110,stb,stb telcsit éppen szabad GSM csatikon egymásra uszítani!!:))

vas. dec. 25, 2005 21:17
a fórum lelke

Hozzászólás 
Skori írta:
Valami olyasmirõl hallottam, hogy amelyik telefonban van bluetooth annál csak szoftver kérdése, hogy másik telefora tudjon beszédet is átvinni. Persze a hatótótáv kicsi, de bizonyos esetben egy pmr-t kiválthat.....

az is csak szoftver kérdés, hogy teljesen kihagyja a szolgáltatót!

Tudsz ilyen progit nekem? :D

egyébként amelyik teló engedi, hogy a felhasználó programot futasson rajta, symbian, linux vagy windows alapú, ott is kérdéses, hogy mennyire programozható a különböző fjúcsor, bt, hallgató, mikrofon, stb.

szomb. dec. 24, 2005 19:09
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Valami olyasmiről hallottam, hogy amelyik telefonban van bluetooth annál csak szoftver kérdése, hogy másik telefora tudjon beszédet is átvinni. Persze a hatótótáv kicsi, de bizonyos esetben egy pmr-t kiválthat.....

szomb. dec. 24, 2005 11:55
a fórum lelke

Hozzászólás 
na, akkor remélem letisztult, hogy ingyenduma (szolgáltató nélkül) nincs és nem is lehetséges, amiről ti beszéltek az a ptt.

Már maon is müxik, a vesztelnél mindenképp. a ptt, ahogy fentebb is írták, sokszorosan csomagolta sz*rság. A beszédfelvétel bekerül egy mms-be, az mms wap/web protokolon keresztül továbbítódik (mindegyik mms, a mostani is, mégha nem is tudtok róla), a wap/web pedig gprs-en. (ezenkívül a wap még kommunikálhat csd-n, hcsd-n, edge-n és ussd-n is)

ingyendumára elvi lehetőség persze van, pl. a BT (kékfog) keresztül, hogy mást ne említsek. Azonban az ingyendumától a készülékgyártók félnek, mint ördög a tömjénfüsttől, mert onnantól reszelnek nekik a szolgáltatók. És a készülékeket legnagyobbrészt a szolgáltatók forgalmazzák.
Tehát, ha ingyendumára fáj a fogatok, akkor - elsőkörben - tessék milliószám kártyfüggetlen készüléket vásárolni a szolgáltatón kívül, hogy a gyártók ne legyenek arra kényszerítve, hogy 101%-osan a mobiltársaságok kedvébe járjanak.

szomb. dec. 24, 2005 3:41
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
MotoHacker írta:
Az elmondott szöveget tulajdonképpen egy MMS be csomagolja össze,átbobja,lejátsza,stb.

Szóval akkor ez nem is beszédcsatornán megy, hanem IP alapon, pl. GPRS-en mint az MMS?

Sajna nem tudom elképzelni, hogy ez nálunk majd ingyenes lenne...

Üdv: tAB

pén. dec. 23, 2005 17:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
RosCo:De van,mostanra kitisztult.Ami a filmben van,az hálózaton át megy,csak épp ingyen van(ott),azért ezt használják és nem hívást.Az elmondott szöveget tulajdonképpen egy MMS be csomagolja össze,átbobja,lejátsza,stb.
Ami közvetlen,az egy majdnem PMR funkció,fullduplex,késleltetés nélkül megy,csak épp digitális,mint az otthoni szaladgálóstelefon.A szolgáltató ebbe nem tud beleszólni,hogy megy vagy sem,maximum kitiltja a csatornákat a telefon szervízmenüjében eladáskor,de azt vissza lehet kapcsolni.

pén. dec. 23, 2005 14:14
gyémánt tag

Hozzászólás 
sg.hu írta:
A hagyományos telefonhívástól eltérően a PTT használatával a hang adatként továbbítódik...

Mért, a sima hívás hogy menne? Analógan? :D

csüt. dec. 22, 2005 12:36
a fórum lelke

Hozzászólás 
Én úgy tudom, hogy a mobilok nem tudnak hívásfelépítés nélkül kommunikálni. Mo.-on is lesz ez a szolgáltatás PTT (push to talk) néven. Azt olvastam, hogy 20 másodperces hangüzenetet lehet küldeni, csoportosan, vagy 1 kijelölt személynek, melyet közel azonnal megkap.

Ezt láthattátok a filmen. Ilyen PMR, vagy CB jellegű közvetlen beszélgetés úgytom még nincs. (legalábos Mo-on) Lehet hogy bizonyos készülékekben ténylegesen beépítenek egy másik adó-vevő egységet, de ilyenről még nem hallottam.

ui. csak meglett...
http://www.sg.hu/cikkek/37932
http://www.sg.hu/cikkek/33721

csüt. dec. 22, 2005 9:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
MotoHacker írta:
Az valami kezdetlegesebb módszer,de az a sorozat jópár éves,ott már akkor ilyen "csodatelcsik" voltak,jaja.

Tegnap akartak velem cserélni egy ilyen "rondaságot". :)http://www.nokia.hu/id58863.html A leírása alapján ebben is van ilyen funkció. A magyar hálózatok vajon támogatják? (A magyar mentalitást figyelembe véve kétlem... Nehogymá ingyé' tudjunk beszélni, mikor pénzt is lehet kérni érte...)

Üdv: tAB

csüt. dec. 22, 2005 8:53
gyémánt tag

Hozzászólás 
MotoHacker írta:
HEHe,szokolból az általánosban "rádiótechnika szakkör"ben megcsináltuk,tettünk rá PTT-t és RF erőlködőt,átbeszéltünk vele a suló túlfelére,sőt az egyik srác aki a suli mögötti utcában lakott rendszeresen hazatelefontált vele.
Mindezt még az átkosban,amikor elképzelni nem tudtuk a
...kb akkoriban, még Janibácsi volt a nagyvezír... már hallani lehetett CB rádióról, hogy azzal a pógár is beszélgethet.
Akkor bementem a nagy szoci bizóba ami az akkori Majakovszkíj /most Király/ utcában volt. Ha valami nyugatról bejön az ott csapódik le.

Megkérdeztem az eladót, egy szódásüveg alja mögül kitekintő kissé kövéres fújtató emberkét, ..
(persze ez nem volna baj, ha normális az illető, akkor minden tiszteletem az övé)
Szóval feltettem a kérdést, hogy Cb rádió adó-vevőt lehet-e kapni náluk.
Erre vissza kérdezett, "micsodát??".
Aztán megpróbáltam elmagyarázni miről van szó, de akkor csitítgatott, hogy ne emlegessek rádióadót mert nemszabad meg hú mi lesz itt.

Erre oda hívta a rendészt mert tele volt a nadrágja az általa főbelövéssel fenyegetettnek vélt eszköz neve hallatán. Persze a rendész már normálisabb fazon volt és egszerüen közölte, ha a kollega azt mondta, hogy nincs akkor biza nincs. Végül nem akartam tovább vitatkozni, hogy a "kollega" mit mondott és mit nem és ott hagytam őket.
Ezt csak érdekességnek írtam le. Akkoriban még így néztek a rádió adóra egyes helyeken.

Aztán kicsivel később lettem CB-s. Ha valaki onnan ismerne a cb-5408 moncsicsi becenév az akkori szakállam miatt egy lány elnevezett :) a 3-as 11-es csatornán szoktam tartózkodni. Írnék még neveket de nem hiszem, hogy járt innen valaki arrafelé. Na ennyi erről.

csüt. dec. 22, 2005 7:46
gyémánt tag

Hozzászólás 
Az valami kezdetlegesebb módszer,de az a sorozat jópár éves,ott már akkor ilyen "csodatelcsik" voltak,jaja.

csüt. dec. 22, 2005 1:38
gyémánt tag

Hozzászólás 
MotoHacker írta:
Meg az is,hogy ezt a funkciót egy ideje mobilokba is pakolják,most kezd ebben a "köznépi kategóriában" elérhető lenni,hogy hívásfelépítés nélkül beszélhetek valakivel,per-to-per...

Hm, akkor a Discovery-n az OCC-ben is így beszélgethetnek? Ott is CB-znek a mobillal, én meg csak néztem :D

csüt. dec. 22, 2005 1:05
gyémánt tag

Hozzászólás 
Egyébként fillérekért osztogatják ezeket a digitális vezetékes-futkosós lakástelcsiket,ráadásul ezekben minden van ami a GSM telókban,fulduplexek,tömörítenek-titkosítanak is,hibajavítás,meg minden.Van vagy 100mW kimenő,antenna nincs rajta,de talán azt sem kunszt tenni,van már két sávos is!Én eddig az utca tuloldaláról beszéltem vele,az 80m és 3 téglafal légvonalban,de a minőség itt nem romlik,hanem mikor már nem bírja a hibajavítás,előbb ugyanúgy "áthidaló kellemes zajt" pakol bele a hiányzó csomagokhoz(időszeletekbe),aztán szakadozni kezd.
Ez csak a telókról-CBről jutott eszembe.
Meg az is,hogy ezt a funkciót egy ideje mobilokba is pakolják,most kezd ebben a "köznépi kategóriában" elérhető lenni,hogy hívásfelépítés nélkül beszélhetek valakivel,per-to-per,tehát nem a GSM hálózaton keresztül,hanem a két telcsi közti privát digitális titkosított csatornán,korlátlanul,fullduplexben,ingyen.Állítólag KMekre működik..fura,hogy a szolgáltató nem tiltakozik,ha ez elterjed senki nem fizet "házon belüli" hívásokért egy fillért sem,a klasszikus PMRnek sem kis "érvágás" ez,minek vegyek pmr-t mondja majd az egyszeri ember,ha a telefonok eleve tudnak ilyet.

csüt. dec. 22, 2005 0:55
gyémánt tag

Hozzászólás 
HEHe,szokolból az általánosban "rádiótechnika szakkör"ben megcsináltuk,tettünk rá PTT-t és RF erőlködőt,átbeszéltünk vele a suló túlfelére,sőt az egyik srác aki a suli mögötti utcában lakott rendszeresen hazatelefontált vele.
Mindezt még az átkosban,amikor elképzelni nem tudtuk a mobiltelefont....mindeki csodagyereknek hitte az egész csapatot,aztán tessék,az egyik zöldséges,a másik ügynök..magamat meg nem is említem..ehh:(
De azért jó buli volt,később,ha már rádiónk volt,és mi voltunk a "nagy nyolcadikosok" még "biztonsági szolgálatot" is adtunk,igazgatói engedéllyel,még karszallagunk is volt :wink: ))

csüt. dec. 22, 2005 0:45
a fórum lelke

Hozzászólás 
Ötletem van: végy 2 db kis szintézeres zsebrádiót. (nem a most kapható gagyikat, egy rendes kijelzőset, amiben rendes PLL van)

A vétel ugyebár az OK. a helyi oszcillátor frekije 10,7MHz-cel nagyobb mint a kijelzett érték. Nosza ezt ki kell vezetni, és egy kicsit felerősíteni. Ez nem akora katasztrófa a mai tranzisztorokkal, bár 100MHz-en már be kell tartani a nagyfrekis szerelés szabályait.

Vételnél egyszerűen választasz egy üres frekit, adáshoz kell egy kis buherálás, mondjuk az adás gomb aktiválja az erősítőt és megyom egy memória helyet, ahol 10,7MHz-cel kisebb freki van beállítva :)

A moduláció megoldása sajnos egy kicsit bonyolultabb feladat, mert a PLL-be bele kell túrni. Érdemes olyan kisrádiót választani a bütykölés céljára, aminek ismertek az IC-i.

Ennél eccerűbb, olcsóbb, stabilabb megoldás nincs. A cucc az FM sávban ad, tehát zavarhatsz vele vkit, ezért elvileg nem szabad használni. De a 40Mhz-eset sem! Szerintem a PMR lesz itt a jó megoldás...

szer. dec. 21, 2005 15:31
arany tag

Hozzászólás 
Idézet:
vevő: http://jap.hu/electronic/rf/rx.gif
adó: http://jap.hu/electronic/rf/tx.gif

Ezeket összelehetne kombinálni egy LM386 -os erősítő ic-vel.

49 MHz -es walkie-talkie: http://jap.hu/electronic/rf/wt.gif

Az első kettő egy kb 20 éves orosz rádió távirányítású játékautó kapcsolási rajza :!: . Az eredeti rajza nekem meg van, meg az autó is. Felejtős.
A 49 megás egy szintén hasonló korú "3 tranzisztoros" dzsunkatech zajkeltő, még felejtősebb.

szer. dec. 21, 2005 14:41
gyémánt tag

Hozzászólás 
Norby1 írta:
Havertól 100 méterre lakom, eltudnánk úgy helyezni ezt a vevőt, hogy lássák egymást.
Jó lenne a hangminőség?
Milyen teljesítményű ez a CB?
Érdemes megépíteni???
Szupreg rendszerü vevővel 100 métert időnként át lehet hidalni, amikor nem nagy az éterzaj.

Sőt, egyszer áthidaltam egy békásmegyeri tetőn lévő antanna és a saját 20-50mW-os szupreg rádióm között vagy 15-20km távolságot zajmentes időben hegytetőről.

Viszont volt amikor ugyanolyan rádióval nem lehetett felszólni a tetőn lévő antennáig.
Szóval ez gyerekjátéknak jó de egyébként nem megbízható.

Persze több Wattal már át lehet szólni nagy távot de viszont az eléggé etikátlan, hogy egy nagyobb adóval bele szólok az éterbe viszont arról nem tudok meggyőződni, hogy azon a csatornán beszél-e valaki.

A szupreg vevő sávszálessége hatalmas. Vagyis a szomszéd csatornákon forgalmazókat legalább olyan jól hallod mintha ott beszélnének ahol te adsz. A vevő legalább 20-40 csatornát átfog. Talán többet is, persze egyre gyengülő érzékenységgel.

Szerintem ha van rálátás akkor próbálkozz egy-egy kínai lézerpointerrel a fényt modulálva.
Beállítod a fókuszt némi széttartásra a jobb cálozhatóság kedvéért, persze csak ha gondok vannak a pontos célon (vevő optikán v. vevő foto érzékelőn) tartással.

Arra viszont oda kell figyelni, hogy 25-30 mA-nél több ne follyon át a lézerchipen, inkább kevesebb mert ha nem tudod tartani a 40 celziusz alatti üzemi hőmérsékletet akkor elszállhat egy olcsóbb lézer led.

Ezen kívül legyen legalább akkora hűtőfelülete mint amit gyárilag rászereltek. 20-25mA-en nem melegszik nagyon, de amint fentebb leírtam...

A másik ami nyáron árthat neki a tűző nap okozta felforrósodás.
Egyes lézerek (a kínaiak is) 40c-ig bírják a melegedést üzem közben.
Viszont ha a nap felforrósítja 50 celziuszra a lézert akkor már be sem kapcsolhatod veszélyek nélkül.

Ki kell próbálni de a naptól és a forróságtól óvni kell üzem közben.
Legalábbis a katalógusadatokban régebben megnéztem és ezt írták.

Az áramkör felépítése gondolom magától értetődik. /lehet analóg vagy digi/
Ebbe viszont nem szeretnék mélyebben bele menni mert menet közben kell tervezgetni jusztírozni sokminden szempontból.

kedd dec. 20, 2005 21:43
ezüst tag

Hozzászólás vókitóki
A téma kezdőnek, és mindenkinek akit érdekel! :

Ezeket nézd meg: http://jap.hu/electronic/rf.html
vevő: http://jap.hu/electronic/rf/rx.gif
adó: http://jap.hu/electronic/rf/tx.gif

Ezeket összelehetne kombinálni egy LM386 -os erősítő ic-vel.

49 MHz -es walkie-talkie: http://jap.hu/electronic/rf/wt.gif

http://www.freeinfosociety.com/electronics/schemview.php?id=1870

http://www.uoguelph.ca/~antoon/circ/rfosc-1.htm

http://www.epanorama.net/links/radio.html

szer. dec. 07, 2005 10:47
ezüst tag

Hozzászólás 
Helló!

Olvasgattam a cb adó vevőről, amit skori tett fel a fórumra.
Havertól 100 méterre lakom, eltudnánk úgy helyezni ezt a vevőt, hogy lássák egymást.
Jó lenne a hangminőség?
Milyen teljesítményű ez a CB?
Érdemes megépíteni???

Helló!

szer. nov. 23, 2005 9:45
gyémánt tag

Hozzászólás 
Igen, ebben maxxximálisan igazad van!!
Ez tudatosan bennem is felmerült de ennyire nem akartam a mélyére nyúlni mert akkor
felmerül a kérdés miért írok ilyen keveset amikor a... nem akartam bonyolítani.

Ezt ugyan nem írtam le de megpróbáltam érzékleltetni, hogy lehető legkedvezőbb körülmények között
(megfelelő kapcsolásban és hűtött környezetben ..folyékony nitrogénben..:) ) mi az a legtöbb aminél
nagyobb teljesítményt még el sem lehet képzelni semmiképp azzal a megadott alkatrésszel.
Nyilván még ennyit sem ahogyan le is írtad de a tárgyalt értékek megleptek engem és ezt próbáltam megvilágítani,
hogy nem igazán valósak ahhoz a lehetőségek.

Talán még annyit hozzá tehettem volna, hogy a megadott paraméterek a szélsőséges értékeket jelzik de az alkatrészt szinte sohasem üzemeltetik azon.

Köszönöm a helyesbítést.

vas. jún. 26, 2005 11:27
gyémánt tag

Hozzászólás 
balu1: Egyetértek azokkal amiket írták, de egy apró dologban hadd füzzek hozzá egy kis korrigálást, mert már másoktól is olvastam hasonlót.

Ha van pl. egy 40V 25mA-es tranyód akkor ezek az adatok csupán annyit jelentenek, hogy ennyi a max amit a tranyó kibír. Vagyis lehet hogy a tranyó 1W-ot tud elfüteni, de az is lehet hogy csak 0.1W-ot.
Azonkivül az, hogy mennyit tud elfüteni és hogy mekkora teljesítményt lehet kivenni egy ebböl készült erösítöböl az eléggé külön dolog (pl. függ attól hogy A, B, C osztályú erösitöröl van-e szó és még pár dologtól)

A másik dolog: egy 40V-os tranyóval készült, mondjuk CB végfoknak max 20V-os tápot adhatsz. Ugyanis amikor a tranyó lezár (pl. B v. C osztályban megy) akkor a másik félpeiódus és a tápfesz összegének a feszültsége terheli. Tehát pl. egy 28V-os tápra készült adótranzisztor névlegesen 60V-os (persze a max tápfesz erösítöben csak 28V lehet, de ha másra használod akkor C-E között 60V-ig igénybe lehet venni)

vas. jún. 26, 2005 10:24
gyémánt tag

Hozzászólás 
Helló
Nézem ezeket a rajzokat és egy kicsit elcsodákozoztam rajtuk. Pontosabban nem is a rajzon hanem azon, hogy ilyen szuperregeneratív rendszerü vevőtől komolyabb kapcsolatot vártok. Persze működnek sőt jól érzékenyen működnek ezek a vevők és a környezetben előforduló adásokat szépen, elég jó érzékenységgel veszik is... ..vagy 40-80 csatornán keresztül mindet egyszerre! Egy időben CB rádióztam és akkor voltak ilyen szupreg rendszerü játékaim is a komolyabb pl "PresidentGrant" mellett. Vannak tapasztalatok is ezzel kapcsolatban.

A közölt kapcsoláson szereplő adó oszcillátornál transzformátoros tápfeszültség modulációt alkalmaznak ami igen jó hatásfoku AM modulációt eredményez amit egyidőben engedélyeztek is hazánkban. Persze azóta európaizálódtunk de már ennél korábban átvették a nyugati szabványt, vagyis az FM (frekvencia modulációt). Ez nem okoz a környéken rádiózavart az AM-el szemben. Egy amplitúdó modulált adást ha jól meghajtották akkor a modulációs csúcsoknál négyszögesedett és még a szomszéd kábeltuneres tv-jéből is az szólt akkora teljesítményü és széles spektrumu felharmonikus tartalmat produkált. Ezért korlátozták le később a lehetőséget fm és ssb üzemre.

Egyébként még cb-s korszakom kezdetén és később is játékként voltak tapasztalataim hasonló kis rádiókkal. Ennek a leközölt rajznak az adóját így nem tudom megmondani, hogy mekkora teljesítményü a rajz alapján (legfeljebb néhányszor 10 mW) de a feltüntetett tranzisztor adatai szerint ha minden a maximumom működik vagyis a tápfesz 40V és áramfelvétel is csúcson van akkor sem lehet több 1 Wattosnál semmiképp (BF199 40V 25mA) főleg 9-12 V-ról nem. Ha a maximális elvi adatokat számoljuk 1 Wattot tudna a tranzisztor 40V mellett.

Egyébként az ilyen kicsi párszortíz mW teljesítménnyel sugárzó adó egyszerre többtíz csatornát átfogó szélessávu vevővel szinte csak gyerekjátéknak használható.

Ezeknek nagyon szélsőséges tulajdonságai vannak.
Volt olyan eset, hogy valaki levitte a ház alá (a 7.-en lakom és a 10.-en volt az antenna) és a ház alól már nem tudott felszólni a tetőantennára mert nappal a 14-es csatornán (24,125 ha jól emlékszem) nagyon nagy (9+) volt a zaj. Kiment a pirosba a műszer a surrogástól.

Viszont volt olyan eset amikor kitekertem bringával Leányfalura és ott feltekertem a hegytetőre. Onnan hallottam egy Békásmegyerről jövő adást (sok zavaró áthallás mellett). Ráismertem a cb704 hangjára. Jól kivezérelt adó volt. Odaszóltam neki mire válaszolt. Még valamekkora térerőt is mutatott a műszere a 10-15mW adóteljesítményem hatására. Persze akkor nem volt zaj és még ami segített, hogy jó pozícióban voltam az egyszerű kihúzható teleszkóp antennámmal.

Tehát azt tudom mondani összefoglalásképpen, hogy a legjobb adó egy jó pozícióban lévő antanna. Ennél csak a jó pozícióban levő jó hatásfoku antenna ami jobb, sőt ha még ha irányított is az a csúgy. Viszont vevőnek nem szabad szélessávut választani mint ez a szuperregeneratív mert a környező adásokon kívül minden zajt összeszed. Ez a szupreg finoman fogalmazva egyszerüen szörnyű ha komolyabb dologra szánjuk.

A szupreg vevő elve: A rádiófrekvenciás jelet egy széles sávu bemeneti rezgőkör választja ki és bejuttatja egy a bejövő rádiófrekvenciás jelek által szabályozott mértékü visszacsatolással gerjedésben tartott tranzisztorra aminek ilymódon felfokozott erősítését használják ki egyetlen tranzisztoros rádióvételre. Mivel a gerjedés kijut a vevő antennájára így igen nagy zavarforrást jelent a környezetre.

Komolyabb célra a szuperheterodint lehet használni.
A szuperheterodin működési elve a következő:
Szuperheterodin vevõk általában helyi oszcillátor jeléhez keverik a bejövõ jelet és a kettõ különbségébõl adódik a KF jel. Lehet kettõs transzponálást is használni, ekkor megkülönböztetjük az elsõ KF-et a második KF-tõl. Az elsõ KF igen nagy frekvenciájú, célja a tükör frekvenciák kiküszöbölése, a második inkább nagyon alacsony frekvenciájú, célja a nagy erõsítés biztosítása.
Ennek a pontos megépítéséhez és behangolásához viszont már gyarkorlat és műszerezettség szükséges.

Mégegy ami nagyon fontos. SZUPERREGENERATÍV VEVŐT NE KAPCSOLJ MAGASANTENNÁRA!! Pontosabban rá lehet kapcsolni és a vevőnek semmi baja nem lesz (legfeljebb egyszerre hallasz rengeteg adót egymáson), viszont a környékbeli ősszes rádió-tv tulajdonos megőrül. A szupreg vevő elvéből kifolyólag egy szélessévu zajjal szórja be a környezetét és ez komolyabb antennára kötve igen hatásos zavarforrást jelent. Vagyis nem az adó alapján fognak bemérni hanem a vevő zavarsugárzása az ami miatt kihívják a zavarelhárítást akik jönnek keresni a bejelentett zavar okát.

Ezek a legfőbb figyelemet érdemlő jellemzők.
Ha valaki mégis rászánja magát, hogy ilyen a kínai piacon párszáz forintért kapható játékot építsen amatőr alkotási vágyaktól hajtva, onnan kezdve esetleg érdemes tovább taglalni, hogy az áramkörben helyén van-e egyik-másik alkatrész. Addig viszont erősen meggondolandó, hogy erre a közölt kapcsolásra pazarolja bárki is az idejét.

vas. jún. 26, 2005 6:36
a fórum lelke

Hozzászólás 
Úgy látom itt rádiós adatlink készül. Azért nehogy azt higgye valaki, hogy csak rárakok a koaxra egy végfokot osz OK. Ennél picit bonyolultabb a dolog.

gugliban keress rá:
-baycom modem
-TCM3105
-packet radio

vagy az új megoldások:
Wireless LAN, cantenna, 2,4HGz helix stb.

Egyik megoldás sem igazán működőképes. Előbbivel az amatőrrádiósok próbálkoznak, de kihalóban van. Valamint gondolom sokan keveslik az 1200baud-ot...

A WLAN olyan szerencsétlen frekvencián van (minő véletlen :wink: ) hogy a hatótávolság növelése nehezen lehetséges. Igazából csak akkor jön össze ha van optikai rálátás. Nem jók a tapasztalataim.

Egy jó rádiós link nem egyszerű dolog. Ha van eredményem szólok, mitn ahogy ezt más topicokban is írtam...

http://forum.terminal.hu/viewtopic.php? ... r%E1di%F3s

hétf. jún. 06, 2005 20:41
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 72 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő