Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szer. nov. 20, 2024 6:20

Hozzászólás a témához  [ 21 hozzászólás ] 
RCA kompozit video 
Szerző Üzenet
arany tag

Hozzászólás 
Köszi az ötleteket! Először összerakom a bemenetváltót, aztán majd kipróbáljuk az IC-ket.

hmli

kedd máj. 22, 2007 20:38
Profil Privát üzenet küldése
a fórum lelke

Hozzászólás 
hmli!

Ez kell neked: NJM2246! Küldök DIP tokost, ha kérsz!

vas. máj. 20, 2007 8:52
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Esetleg 3 db ilyen IC-t használni a célra?
http://www.analog.com/UploadedFiles/Data_Sheets/ADG804.pdf

Valami ukontrollerrel vezérelni és műv. erősítővel megoldani az illesztéseket? De nézz körül az Analog IC-i között, hátha találsz neked megfelelőt!

vas. máj. 20, 2007 0:10
platina tag

Hozzászólás 
hmli írta:
Sziasztok!
Nem akartam új topikot nyitni, úgyhogy UP...

CD4052-vel szeretnék egy bemenetválasztót építeni TV-hez. 3 jelforrás, 3 jelút. Jobb-bal-kép.

Az IC tökéletesen működik videofrekin is, 1 kivétellel. Bekapcsolt állapotban is van 60-80 ohmos ellenállása, ami miatt sötétebb lesz a kép. Mivel csak és kizárólag ezen keresztül kap a TV jelet, elég feltolni a fényerőt, vagy barátkozzak meg egy videoerősítő fokozat építésével?

hmli

Háát, igazából, igen illik tenni egy video erősítőt.
Most hogy olvastam CD4052, eszembe jutott, hogy a minap kaptam szét egy beltéri egységet és annak a scart csatlakozó nyákján láttam ilyen IC-t és szépen körberakva tranyókkal, na bumm, hát akkor ez is arra volt. DE természetesen ez nem befolyásolja azt, hogy kellene egy video erősítő fokozat.

Amúgy én is ilyen problémával küzdök. Relés videójel kacsolgatást kell kiváltanom valami félvezetővel. Amennyi kapcsolást eddig megnéztem, mindegyiken volt valamilyen erősítő fokozat.

üdv

szomb. máj. 19, 2007 19:49
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok!
Nem akartam új topikot nyitni, úgyhogy UP...

CD4052-vel szeretnék egy bemenetválasztót építeni TV-hez. 3 jelforrás, 3 jelút. Jobb-bal-kép.

Az IC tökéletesen működik videofrekin is, 1 kivétellel. Bekapcsolt állapotban is van 60-80 ohmos ellenállása, ami miatt sötétebb lesz a kép. Mivel csak és kizárólag ezen keresztül kap a TV jelet, elég feltolni a fényerőt, vagy barátkozzak meg egy videoerősítő fokozat építésével?

hmli

szomb. máj. 19, 2007 19:24
gyémánt tag

Hozzászólás 
buenos írta:
kösz. rákerestem párra, nem látszik tisztán, de mindnek színes műanyagja van. szóval jó lesz az is. ilyet meg minden bokorban találni.

amúgy aljzat panelra forrasztva, abba csatlakoztatható rca-s video kábel.

fejlesztőkártya lesz video programozás-gyakorláshoz, nem egy bolti készülék. azért nem kell doboz. ilyesmiket nem szoktak bedobozolni.

Értem. Egyébként egy apróbb doboz 1-2e Ft max., de ha nem lesz dobozolva, hát nem lesz dobozolva. Remélem nem veszed tolakodónak, hogy még mindig ezen lovagolok. :oops:

A tényleges lényeg, hogy illesztett legyen a rendszer. Ha RCA-t használsz BNC helyett, már azzal is beleszólsz a rendszerbe, de az már nem lényeges, hogy fémházas vagy műanyag az RCA.

A doboz egyébként a rendszer árnyékolását segíti. Csak ezért tartottam fontosnak.

csüt. jan. 19, 2006 0:36
arany tag

Hozzászólás 
nem lesz dobozban, de lesz földréteg.

szer. jan. 18, 2006 17:06
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Bocs, akkor te most mégsem lengő aljzatot akarsz, hanem NYÁKba ültethetőt... Nehezen jutunk dűlőre. Ebből a fajtából még sosem láttam "árnyékoltat", ahol a meleg ér be lett volna burkolva. DE, kérdeznék megint egyet: a panelod árnyékolva van? :roll:

Üdv
Inhouse

szer. jan. 18, 2006 16:41
arany tag

Hozzászólás 
ok marad a műanyag.

úgy értettem, hogy ahol csatlakozik, ott még árnyékolt, csak a hátulja nem. a hátulján a szabadban megy egy fémdarab, a panelig.
pl. ez:
http://www.hqvideo.hu/page.php?skel=sub ... acklevel=1

szer. jan. 18, 2006 16:35
platina tag

Hozzászólás 
Lehet, hogy valamit félreértettem, de az RCA aljzat eleve árnyékolt. Az a 3-4 MHz pedig a műanyag RCA dugón is vidáman átmegy, minden gyári cucchoz ilyet adnak.

szer. jan. 18, 2006 16:10
arany tag

Hozzászólás 
kösz. rákerestem párra, nem látszik tisztán, de mindnek színes műanyagja van. szóval jó lesz az is. ilyet meg minden bokorban találni.

amúgy aljzat panelra forrasztva, abba csatlakoztatható rca-s video kábel.

fejlesztőkártya lesz video programozás-gyakorláshoz, nem egy bolti készülék. azért nem kell doboz. ilyesmiket nem szoktak bedobozolni.

szer. jan. 18, 2006 16:04
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
RCA csatlakozóra szeretném kivezetni az egyik áramköröm kompozit video bemenetét, és kimenetét.

Árnyékolt csatlakozó (fémházas) kell hozzá? vagy jó a sima műanyagházas RCA?

Bocs, hogy nem találtam ki egyből a gondolatod, csak részben... :roll:
Kérdezni is tudni kell...

Tehát kábel fog kilógni a cuccból és arra akarsz lengő RCA aljzatot rakni????

Valahogy még mindig nem tiszta...k***a drága cucc, de nem dobozolod be...

Egyébként nézz meg pár olyan gyári cuccot, amin RCA dugó, vagy RCA lengő alj van, hány fém és hány öntött műanyagos van köztük...

Üdv
Inhouse

szer. jan. 18, 2006 15:47
gyémánt tag

Hozzászólás 
A doboz is k* drága, vagy mi a f* van? :lol: (Most elengedtem magam)

Legutóbb négyrétegű nyákot egy Analog Devices IC-nél láttam, ami egy 8x8-as vagy 16x16-os videomátrixot valósított meg. De ezt is csak úgy megjegyeztem.

A lényeg, hogy a jel minősége nem azon fog múlni, hogy fémházas, vagy műhanyagházas RCA-t fogsz használni. Vagyis teljesen mindegy. Egyébként én akkor már nyákba szerelhető BNC csatlakozón gondolkoznék. Csak így több helyet fog elfogalni a nyákon. Mondjuk igazán azt se értem, hogy nem ugyan dobozolsz, mégis nyákra szerelhető csatlakozókkal készíted el a panelt. Így a dobozos megoldást szokták megoldani. De mindegy ez is, mert ez már a te dolgod én nem szólok bele.

szer. jan. 18, 2006 13:13
arany tag

Hozzászólás 
a netes árlistákon összesen egy fémházasat láttam, nem vagyok benne biztos, hogy az panelba való, mert bazinagy "támpillérei" vannak. Meg persze egymás melletti, nem feletti.

ez az:
http://www.hqvideo.hu/page.php?skel=sub ... acklevel=1

Esetleg máshol van jobb? (lomex/kontha: nincs)

A video-kban fémházas?

szer. jan. 18, 2006 12:24
arany tag

Hozzászólás 
Én az eleén is úgy gondoltam h nem lesz a dolog bedobozolva, ha be lenne akkor a fémház leárnyékol, ahogy már előttem is mondták, de mivel nem lesz fémház, én kitartok az árnyékolt mellett.
Ahogy Csaba is mondta, az illesztettség a lényeg a visszaverődés miatt.

Üdv: Isti_

szer. jan. 18, 2006 11:53
arany tag

Hozzászólás 
egész végig a nyákos aljzatról beszéltem.
Panelt tervezek, ami nem lesz bedobozolva. Lesz rajta kompozit kimenet/bemenet. Kicsi kell legyen a panel, mert k****drága. (4rétegű, és nem a video IF miatt)

A DVD-kben, video-kban fámházas aljzatok vannak?

Most egyikőtök azt mondja, nem jó a műanyag, másikótok szerint meg jó. Most akkor mi van?

szer. jan. 18, 2006 11:41
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:

Itt most a dugóra gondolsz? Igen, józan ész szerint jobb a fémházas, de nem biztos, hogy bárhol is észreveszed a különbséget a képen. A szerelése viszont mindenképpen jobb, valamint tartósabb is.

Idézet:
Leginkább olyan lenne jó, ahol egymás felett van a kettő, így az egyik kb 2-3cm-re lenne a panel felszíne felett. Sajnos ilyet csak műanyagban láttam, fémbe meg egymás mellettit. Ez utóbbi nem lenne túl előnyös nekem, a hely miatt.

Itt meg már NYÁKba ültethető aljzatról beszélsz?
Van lehetőséged arra, hogy vegyél olyat, mint a gyári készülékeken van, 2-4-6-8 RCA egyben, és NYÁKba ültethető. Vagy 2-4-6-8 RCA egy bakelit lapon forrfülekkel. Vagy 1-esével rakod, fúrsz neki lukat a dobozra, ebből rakhatsz aranyozottat is. Nem lesz tőle jobb a kép, de van akit megnyugtat és a felület nehéz körülmények között is fényes marad...
Ja, rakhatsz rá lengő aljzatot is, kilógatod a vezetéket és arra. Ebből is veszel fémházasat és teljes az örömöd! :)

Üdv
Inhouse

szer. jan. 18, 2006 11:12
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sajnos a kérdést nem igazán értem. De leírok pár dolgot, amit hasznosnak vélek.

Az egésznek a lényege az illesztettség. A kompozit videojeles rendszereket 75 ohm-osra szokták tervezni. A legjobb 75 ohmos koax kábelen továbbítani a jelet és ehhez BNC csatlakozókat használni. Ha mindenképp RCA kell, akkor léteznek BNC<->RCA átalakító. Az egyéség belsején nem jelentős a táv ahhoz, hogy beleszóljon az illesztettségbe, az árnyékolást pedig a fémházra kell bízni.

szer. jan. 18, 2006 5:30
arany tag

Hozzászólás 
ok. kösz.

szer. jan. 18, 2006 0:03
arany tag

Hozzászólás 
Hali!

Nem tudom milyen áramkör, de ha nézhető képet akarsz akkor megfelelően árnyékolt kábel kell, ha ez megvan még mindig semmit nem ér a megfelelő csatlakozók nélkül, tehát én mindenképp az árnyékoltra szavaznék...

Üdv: Isti_

kedd jan. 17, 2006 23:43
arany tag

Hozzászólás RCA kompozit video
Hali!

RCA csatlakozóra szeretném kivezetni az egyik áramköröm kompozit video bemenetét, és kimenetét.

Leginkább olyan lenne jó, ahol egymás felett van a kettő, így az egyik kb 2-3cm-re lenne a panel felszíne felett. Sajnos ilyet csak műanyagban láttam, fémbe meg egymás mellettit. Ez utóbbi nem lenne túl előnyös nekem, a hely miatt.

kedd jan. 17, 2006 21:30
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 21 hozzászólás ]