Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. nov. 16, 2024 9:52

Hozzászólás a témához  [ 28 hozzászólás ] 
Nyákszakadás 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
A többit privátban, mert OFF.

Üdv, Funkee

szomb. feb. 04, 2006 0:27
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Azóta nem nyúltam hozzá. Szépen elraktam ahogy kell és most pihen. Nincs annyira szétcseszve a penel. Ha nem sikerül megcsinálni, akkor is legalább elmondhatjuk, hogy söröztünk egyet. És még ki is próbálhatjuk, hogy mit művel a mikrohullámú sütőben.
Amúgy milyen sört vigyek?

pén. feb. 03, 2006 22:22
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kispedro!

Akár meg is forraszthatom neked, de első körben csak arra gondoltam, hogy kapsz pákát meg mindent, én meg diligálok :)
Funk írta:
(Asszem csepeli vagy. Ha gondolod, ugorj át hozzám. Van minden stuff a javításhoz, csak sör nincs. :) )

Azt is vedd figyelembe, amit aaa123 is írt. Ha nagyon szétcsesződött a nyák, akkor nálam sem találsz gyógyírre. minél vacakabb állapotban van a nyák, annál kevésbé lesz tartós a végeredmény.

Üdv, Funkee

pén. feb. 03, 2006 18:42
a fórum lelke

Hozzászólás 
@kispedro
Idézet:
Talán ha egy tűvel bekenném a kis lekapart részt gletvasszerrel, akkor tuti megfogná a cin. De inkább nem nyúlok már hozzá. Majd Funk ír, hogy elvállalja-e.

Hát,miért nem midjárt bórax-al?
Ha,ez megejted Funk mester,még több láda sörök unszolásra sem lesz hajlandó köszönni sem neked :wink: :D Maradj az idézet második részénél.

pén. feb. 03, 2006 16:02
Profil Privát üzenet küldése ICQ YIM Honlap
arany tag

Hozzászólás 
http://www.hqvideo.hu/page.php?skel=sub ... acklevel=1
Valahogy így néz ki.
Nem akartalak megbántani, de azért megkérdezhetted volna előtte itt a fórumon, hogy mégis, hogy kellene nekiesni egy SMD panelnek.
Sok ilyet látok és ezeknek a helyrehozása 5-10 x akkora munka (ha még egyáltalán lehetséges), mint ha normális szerszámokkal kezdesz neki...
Egyszerüen azt nem értem, hogy az emberek miért nem értik meg, hogy jobban megéri akár 10000-ért is venni egy normális pákát, vagy, ha van már pákájuk, akkor 1500-ért egy hegyes pákahegyet, mint tönkretenni a 20-30 ezer ft-os dolgokat. Már csak azért is, mert a megvásárolt szerszámot nagy valószínűséggel még máskor is tudod majd használni...

vas. jan. 29, 2006 14:15
a fórum lelke

Hozzászólás 
Kispedro!

Tisztítás: először friss ónnal vagy külön gyantával és egy sodrott huzallal le kell szedni a fölös ónt, aztán a gyantát denaturált szesszel, (vagy hasonló, tiszta apoláris oldószerrel) leoldani (mondjuk kis kemény géz pamaccsal dörzsölve), de amit a képen láthatunk, annak egy részét szerintem simán le is lehetett volna fújni.

vas. jan. 29, 2006 0:39
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ezt a bevonatos dolgot nem tudtam. De nem gond, mert már nem szoktam egy jó ideje forrasztgatni, csak nagyon ritkán. Meg a melóhelyen is ilyen forrasztójuk van a műszerészeknek és tudok kérni, ha esetleg tönkremenne.
aaa123: Én bevallom őszintén, eddig azt sem tudtam, hogy létezik ilyen szalag. De még most sem tudom, hogy hogyan néz ki. Engem csak az bántott egy picit, amit a képre írtál. Hogy nem kellett volna lefényképezni, hanem inkább eldugni a nyákot. De részemről nincs harag, nehogy félreértsd!

vas. jan. 29, 2006 0:22
arany tag

Hozzászólás 
kispedro írta:
aaa123: Most tőled nem kaptam semmi segítséget, de azért köszi, hogy hozzászóltál. Azért fényképeztem le, hogy lássátok, így könnyebben tudjatok segíteni nekem. Tudom, hogy jól elqrtam, de szeretném végre rendbe tetenti, mert nincs másik telefonom, és zsetonom sem, hogy vegyek egyet.
Spafi: hogy takarítsam le a nyákot? Mivel?
Amúgy a forrasztócsúcsom elejét kiköszörültem én elég hegyesre, de szerintem így is elég durva. De azért nem nevezném háznyi méretűnek. Ja és 250C fokra állítottam a cuccot, mert nem akartam, hogy szétégjen, vagy felváljon valami a nyákról. Így is csak picitket érintgettem oda a hegyet és mindig fűjkálgattam az érintgetések között.
Bevallom, még sosem csináltam ilyet, így nincs tapasztalatom benne. Úgy gondoltam, hogy megtudom csinálni, de nagyon nem akart sikerülni. Talán ha egy tűvel bekenném a kis lekapart részt gletvasszerrel, akkor tuti megfogná a cin. De inkább nem nyúlok már hozzá. Majd Funk ír, hogy elvállalja-e.

Dehogynem segítettem.. Próbáltam célozni arra, hogy vegyél kiforrasztó szalagot, és rendes forrasztó ónt. Azért ha normális ónt használsz, szó nélkül meg szokta fogni az ilyen dolgokat, valamit nagyon elbénázol, ha mégsem :( . A túl hideg páka sem mindig jó... Azt meg a mai napig nem értem, hogy az emberek fele miért nem használ kiforrasztó szalagot, inkább szétvakarja, leégeti "leszippantja" a fél nyák-ot...

szomb. jan. 28, 2006 23:59
arany tag

Hozzászólás 
Pont ezért az elfogyásért nem érdemes köszörülgetni. Legalábbis sokszori használatnál. Inkább érdemes egy gyárilag hegyes pákahegyet venni, és az így tovább élhet :)

szomb. jan. 28, 2006 23:51
platina tag

Hozzászólás 
Idézet:
akkor már nem szedi fel olyan szépen az ónt, illetve nem lehet olyan szépen forrasztani vele.

Felszedi az, csak szep lassan elfogy a rez magja. en egy ilyen serult hegybol koszorultem magamnak SMD alkatresz kiforraszto hegyet. Ha mar tonkrement, holtaban is legyen hasznos alapon. eleinte csak a 0306 os SMD ledek kiforrasztasara hasznaltam, direkt olyanra is koszorultem. aztan szepen feltagult, es most mar jo 1206 ra is::))

szomb. jan. 28, 2006 23:42
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
arany tag

Hozzászólás 
kispedro...a háznyi méretű hegyért bocs, csak kicsit eltúloztam, hogy a méretek képben legyenek :)

Egyébként apám cégénél az átlagnál kicsit durvább sörtéjű fogkefét! szoktak használni kisebb és érzékenyebb NYÁK-ok tisztítására...végülis nem olyan drága, egyszer érdemes lehet kipróbálnod :)

De ha esetleg neked nem válik be a módszer, aztán nem betenni a nagymama fogkefetartójába, mint újfajta ízesített fogkefeként :D

Idézet:
forrasztócsúcsom elejét kiköszörültem

Ez viszont nem biztos, hogy túl jó ötlet volt, főleg ha Weller kaliberű pákáról van szó éppenséggel nagy heggyel. Csak mert ezeknek a hegyeknek van egy speciális külső bevonata, és ha az megsérül (akármilyen környezeti behatástól vagy direkt módon), akkor már nem szedi fel olyan szépen az ónt, illetve nem lehet olyan szépen forrasztani vele.

szomb. jan. 28, 2006 23:16
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kispedro!

Rendben. Keress meg magánban.

A felszerelés tányleg nagyon fontos, ahogyan arra többen is céloztak, de a gyakorlat nem helyettesít semmit.

Üdv, Funkee

szomb. jan. 28, 2006 22:08
gyémánt tag

Hozzászólás 
aaa123: Most tőled nem kaptam semmi segítséget, de azért köszi, hogy hozzászóltál. Azért fényképeztem le, hogy lássátok, így könnyebben tudjatok segíteni nekem. Tudom, hogy jól elqrtam, de szeretném végre rendbe tetenti, mert nincs másik telefonom, és zsetonom sem, hogy vegyek egyet.
Spafi: hogy takarítsam le a nyákot? Mivel?
Amúgy a forrasztócsúcsom elejét kiköszörültem én elég hegyesre, de szerintem így is elég durva. De azért nem nevezném háznyi méretűnek. Ja és 250C fokra állítottam a cuccot, mert nem akartam, hogy szétégjen, vagy felváljon valami a nyákról. Így is csak picitket érintgettem oda a hegyet és mindig fűjkálgattam az érintgetések között.
Bevallom, még sosem csináltam ilyet, így nincs tapasztalatom benne. Úgy gondoltam, hogy megtudom csinálni, de nagyon nem akart sikerülni. Talán ha egy tűvel bekenném a kis lekapart részt gletvasszerrel, akkor tuti megfogná a cin. De inkább nem nyúlok már hozzá. Majd Funk ír, hogy elvállalja-e.

szomb. jan. 28, 2006 22:05
arany tag

Hozzászólás 
SPafi írta:
Idézet:
ilyen felszerelésekkel

Érdekes, én nem látom, hogy hol írta le a felszerelését!

Ja, elég a végerdményt látni, abból lehet mindenre következtetni...
Én inkább eldugtam volna ezt a panelt szégyenemben ezek után, nem lefotóztam volna, ha már ennyire szétbarmolom... Nehogy most bárki is megsértődjön, de jó szerszámok nélkül nem lehet normálisan dolgozni. Szétbarmoltok egy 20000 Ft-os telefont, miközben 300Ft ért lehetne venni egy vacak ónszívó szalagot... Most a normális pákáról inkább nem is beszélek...
Normális forrasztóónt már 200ft-ért is lehet kapni egy keveset ... (mondjuk párszáz telefonhoz is elegendőt)

szomb. jan. 28, 2006 21:38
gyémánt tag

Hozzászólás 
Én SMD-re egy elég széles weller hegyet használok a "cinem" is elég vastag. Nem ezen múlik a forrasztás sikere, pl.: LED-et leginkább két vékonyhegyű pákával szoktam eltávolítani, de sima smd ic-ket széles pákával forrasztok be, hőlégfúvóval ki, ssop-nál (kétszer sűrűbb smd lábak!) viszont az előbb felónoz és utána hőlégfúvóval rámelenget eljárás jön be (nekem).
OFF
Ja és egyébként nyugi skacok :)

szomb. jan. 28, 2006 19:08
a fórum lelke

Hozzászólás 
pedro!

Nem igazán lehet látni, hogy mit kapartál meg, pont azért, mert nem tisztítottad le fényképezés előtt!

Bádogos pákával is be lehet ónozni, ha jó a hőmérséklet és jó minőségű a folyasztószer. (És van kéznél egy reszelő.)

szomb. jan. 28, 2006 18:28
Profil Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
Idézet:
ebből már lehet sejtegetni valamit...

Igen, lehet sejtegetni, hogy baromira elkapkodod a következtetések levonását. Háznyi méretű páka? :lol: Meg azt is lehet látni, hogy baromira szeretsz lecseszni másokat segítség helyett. Úgyhogy törődj te is a magad dolgával, és ne írj marhaságokat, ha már segíteni nem tudsz! Bár elég jót lehet röhögni rajtad, de ez nem viccmagazin.

Mellesleg rosszkor írtad ki az "OFF" jelzést, mert minden az, amit írtál!

Idézet:
te egy minden lében kiskanál típus vagy

Köszönöm, óh, Mester, hogy megadtad a besorolásomat, most már nyugodtan fogok aludni! Annyira szeretem a személyeskedőket, komolyan, nem tudok élni nélkülük!

szomb. jan. 28, 2006 18:21
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
nacorvus: tényleg úgy látod, hogy a mellette lévő szálat kapargattam le? Kicsit nézd meg jobban. Más szerint, jót kapartam le?
Funk: Igen csepeli vagyok. Az a helyzet, hogy tényleg durva a pákám eleje. A cinem sem valami jó és olyan ónszívó sodratom sincs. Ja és már idegrendszerem sincs mégegyszer hozzákezdeni ilyen eszközökkel. Ha gondolod Funk, akkor megbeszélünk majd egy időpontot és átugrok hozzád. Ja és viszek majd beléd üzemanyagot is, hogy jobban menyjen a munka. Kép Csak mond meg milyen sört szeretsz. De majd csak 8.-a után, mert akkor lesz fizu. Kicsit levagyok égve. Meg amúgy is 8.-áig majdnem minden nap 16 órázok.
Hol lehet bele panelt venni pontosan? Szerintem nem lenne olcsó mulatság.

szomb. jan. 28, 2006 17:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ha a békülést segíti, akkor elmondom, hogy én rendszeresen szoktam pillanatpákával 0805-1206-os SMD-t cserélni. Egy alkatrészt akár többször is, és megmarad a nyák.

Kispedro!

Oshifis tanácsát is meg lehetne fogadni, ha nem elmebeteg árat kérnek érte a piacon, vagy egy szervizben.

Javítás után a tartósságot lehet növelni pl ragasztóval, de akkor már nem lesz többet javítható ez a rész.

Üdv, Funkee

szomb. jan. 28, 2006 16:38
arany tag

Hozzászólás 
SPafi írta:

Pár perc próbálkozás után rájöttem, hogy nem bírom becinezni. Igaz a forraztóm eleje is elég nagy. << Ezt írta...namost ebből már lehet sejtegetni valamit...

szerk.: a személyeskedős dolgoknak itt nincs helye, ezért kiszedtem - djsms

szomb. jan. 28, 2006 16:05
a fórum lelke

Hozzászólás 
Idézet:
ilyen felszerelésekkel

szomb. jan. 28, 2006 15:46
Profil Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Szerintem ilyen felszerelésekkel hozzá se szabadott volna nyúlnod!

Még csoda, hogy a többi cucc nem szakadt le a háznyi méretű pákától.

Én azt ajánlom, ha egyáltalán ezt a panelt még fel akarod használni kispedro, keress fel egy ehhez értő emberkét, akinek van mindenféle eszköze a javításhoz (megfelelő csipeszek, drótok, huzalok, vékonyhegyű páka, folyasztószer, stb.).

Ez tipikusan ez az eset: A gólya nem fogja tudni kiszívni a sörösüvegből a sört...

vagy akár: 70-es villáskulccsal nem lehet órát javítani...megpróbálni meg lehet, de nem fog menni!

szomb. jan. 28, 2006 15:38
platina tag

Hozzászólás 
Hát, ha cinezel és nem ónozol, akkor azt javaslom, hozzá se kezdj :-)
Amúgy tréfát félretéve, a PeCsa-ban a hétvégi bolhapiacon szerintem kapsz hozzá panelt. A helyedben az egész panelt cserélném, mert a javított csak ideig-óráig lesz jó.

szomb. jan. 28, 2006 13:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sorrel mukodik a pakad? Mik vannak....
Hany uveg sort fogyaszt meg, amig osszeraksz egy autos tapot?
:-D

szomb. jan. 28, 2006 12:56
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
arnd írta:
Először is ónszívó sodratot kellene beszerezni, hogy normálisan le tudd takarítani a forr felületeket, hogy normális pozícióba kerüljön a joy.

Jaja. Egyetértek arnd-dal. Ha van kéznél ezüstözött sodrat vagy harisnya, akkor az is jó erre a célra.
Szoktam ilyennel vacakolni. Első körben letakarítom a felületet, leszedem a feles ónt, esetleg eltávolítom a feles gyantát is. Tehát előkészítem az új forrasztásokhoz. Ezután már jól látszik, hogy milyen lehetőség van a rossz pad javítására. Ezt a fénykép elött kellett volna megcsinálnod.

Jó páka nélkül inkább ne is vacakolj vele. Pillanatpákára új, vékony, alacsonyabb hőmérsékletre beállított hegy. Vagy valami normális páka állomás. (Asszem csepeli vagy. Ha gondolod, ugorj át hozzám. Van minden stuff a javításhoz, csak sör nincs. :) )

Üdv, Funkee

szomb. jan. 28, 2006 12:41
gyémánt tag

Hozzászólás 
Először is ónszívó sodratot kellene beszerezni, hogy normálisan le tudd takarítani a forr felületeket, hogy normális pozícióba kerüljön a joy. Esetleg sima ónszipákkal és némi szilikon csővel is le tudod szedni a "cint" de kíméletesebb a sodrat. Meg a gyanta maradványokat sem ártana lemosni...
Esetleg a további sérüléseket megelőzendőn leragaszthatod kis öntapadós cimkékel a nem össze ónozandó részeket (billentyűzet stb). A felónozást én jó sok gyantás ón gömböccel próbálkoznék ha ennyire nem akar ónozódni, bár szvsz vagy nem jól takarítottadd le vagy qrva xar cint használsz...

szomb. jan. 28, 2006 12:25
a fórum lelke

Hozzászólás 
Dúvad! :twisted:
A képről nekem úgy tünik a mellette lévő vonalat kapirgásztad le.
Vákony deróttal, pl:árnyékolóharisnyából kihúzott szálat cinezz végig és a letisztított vezetékhez hegyes 5 pákával hefteld oda.Vigyázz,mer a túl meleg páka viszi a fóliát is!

szomb. jan. 28, 2006 10:48
Profil Privát üzenet küldése ICQ YIM Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás Nyákszakadás
Üdv!
Történt egy kis baleset a mobilommal. :( Ez egy SE K500-as, aminek a joistyckja (vagy hogyan írják) egy erős feszítéstől leszakadt. A 8 forrasztásból 7, csak elengedte, de 1 darab sajna leszakadt. A képeken láthatjátok is. Ami megmaradt belőle, azt lekapargattam, hogy utána becinezzem és egy sodrott, vékony vezeték 1 szálját ráforrasszal. Kicsit elszámítóttam magam. Pár perc próbálkozás után rájöttem, hogy nem bírom becinezni. Igaz a forraztóm eleje is elég nagy. Joiscyckot veszek bele még a jövőhéten, szóval az zsír új lesz. A 7 lábat bebírom forrasztani, de azzal az eggyel nem tudok mit kezdeni. Esetleg valaki tudna nekem segíteni benne, aki jártasabb ezekben a kis smd mütyűr áramkörökben?
http://nagyfesz.fw.hu/egyebek/PICT2800.JPG
http://nagyfesz.fw.hu/egyebek/PICT2801.JPG
http://nagyfesz.fw.hu/egyebek/PICT2804.JPG

szomb. jan. 28, 2006 7:10
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 28 hozzászólás ]