Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. nov. 16, 2024 18:57

Hozzászólás a témához  [ 29 hozzászólás ] 
Cellafüggő kör sms magánúton lehet-e? 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Adam_batyam írta:
.gúnár. írta:
Most ezt nem tudom, hogy adott LAC-on/cellán belül feljebb lehet-e venni. Akkor is lehetne ugyanis cellára korlátozni a dolgot, csakhát gyorsabban merülnének a telcsik, és ezt mind3 szolgáltatónál meg kéne tenni.

Biztosan tudom hogy lehet. Volt is ebből egy kis problémám, mikor új torony épült a közelben. A felém néző antennáról a bejelentkezés valami folytán 30 helyett 5-ösre volt állítva, vagyis félóránként bejelentkezett a telefon. De csak azon az egyen, a másik kettőn nem. Érdekes még, hogy ez nem is 0-ról indul, hanem visszafelé számol. Tehát amikor egy bejelentkezés után átmentem másik cellába, ott nem 0-ról, hanem 25-ről kezdett számolni 30-ig.
Vagyis szerintem be lehet állítani egy cellát külön is úgy, hogy 6 percenként bejelentkezzen a telefon. Ez viszont: 1. Megeszi az akkumulátort (szegény ott dolgozók :roll: ) 2. Semmivel sem lenne vele előrébb.

Köszi az infót! Na igen, még a fél óra is sok. Mert ekkor legfeljebb fél óra telik el, hogy megkapja a reklám SMS-t az, aki a megfelelő cellában van. De ezek szerint ha az 5-ös érték ezt jelenti, akkor lehet még lejjebb vinni, de az meg már szupergáz. Egy szó, mint száz, ebbe se mennének bele a szolgáltatók.

pén. feb. 17, 2006 10:53
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Hozzászólás 
.gúnár. írta:
Most ezt nem tudom, hogy adott LAC-on/cellán belül feljebb lehet-e venni. Akkor is lehetne ugyanis cellára korlátozni a dolgot, csakhát gyorsabban merülnének a telcsik, és ezt mind3 szolgáltatónál meg kéne tenni.

Biztosan tudom hogy lehet. Volt is ebből egy kis problémám, mikor új torony épült a közelben. A felém néző antennáról a bejelentkezés valami folytán 30 helyett 5-ösre volt állítva, vagyis félóránként bejelentkezett a telefon. De csak azon az egyen, a másik kettőn nem. Érdekes még, hogy ez nem is 0-ról indul, hanem visszafelé számol. Tehát amikor egy bejelentkezés után átmentem másik cellába, ott nem 0-ról, hanem 25-ről kezdett számolni 30-ig.
Vagyis szerintem be lehet állítani egy cellát külön is úgy, hogy 6 percenként bejelentkezzen a telefon. Ez viszont: 1. Megeszi az akkumulátort (szegény ott dolgozók :roll: ) 2. Semmivel sem lenne vele előrébb.

pén. feb. 17, 2006 10:45
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nem lehet ilyet csinálni, csakis cellainfóval. A LAC-on kívül van ugye a periodic update. Most ezt nem tudom, hogy adott LAC-on/cellán belül feljebb lehet-e venni. Akkor is lehetne ugyanis cellára korlátozni a dolgot, csakhát gyorsabban merülnének a telcsik, és ezt mind3 szolgáltatónál meg kéne tenni. Ebbe nem fognak belemenni, még ha technikailag lehetséges lenne, akkor sem. Cellainfóval elméletileg könnyebb a dolog, csakhát két dolognak kéne teljesülnie: 1./ Be kéne kapcsolni a T és a Voda hálózatán. 2./ Hozzá kell férni mind3 szolgáltató bázisállomásához (ill. központjához, mert gondolom onnan módosítható a cellainfó az adott cellában), hogy az aktuális reklámanyagot felvigyétek. Tehát ez sem kivitelezhető.

csüt. feb. 16, 2006 21:51
arany tag

Hozzászólás 
CineDOG írta:
Ha átléped az országot, kapsz a másik szolgáltatótól egy üdvözlő sms-t.
Mi lenne, ha a határ a belvárosunk egy része lenne?

Ha külföldre mész, átlépsz egy másik szolgáltató hálózatába.
Ha csinálsz a malom környékén egy saját, független GSM hálózatot welcome SMS szolgáltatással, és roaming szerződést kötsz a 3 operátorral, akkor működhet a dolog.. :D

szer. feb. 15, 2006 21:22
arany tag

Hozzászólás 
elodd írta:
Kecskeméten a METRO előtti körforgalomban (nomeg a teljes METRO környékén) a cellainfó "Kecskemét" helyett a "METRO" felirat jelenik meg....

Pedig mennyire mondták, hogy reklámra nem fogják használni a cellainformációt.

szer. feb. 15, 2006 19:10
ezüst tag

Hozzászólás 
Kecskeméten a METRO előtti körforgalomban (nomeg a teljes METRO környékén) a cellainfó "Kecskemét" helyett a "METRO" felirat jelenik meg....

De ugyanez a példa ment a Szigeten is... (ahogy már írták is)

Szóval semmi sem lehetetlen...

De ha kapnak pénzt azért, hogy fogadják a Malom reklám sms-eket, akkor szerintem sokan benne lennének a dologban :))

elodd

szer. feb. 15, 2006 18:49
arany tag

Hozzászólás 
jó pénzért, miért ne mennének bele?
anno Szigeten is volt valami ilyesmi dolog, ha jól emléxem...

szer. feb. 15, 2006 18:14
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
platina tag

Hozzászólás 
CineDOG írta:

ilyenekbe a szolgáltatók TUTI nem fognak belemenni.

szer. feb. 15, 2006 17:05
Profil Privát üzenet küldése ICQ
a fórum lelke

Hozzászólás 

szer. feb. 15, 2006 16:51
Profil Privát üzenet küldése Honlap
platina tag

Hozzászólás 
x/t írta:
CineDOG írta:
Na...
Valamiért valami algoritmusra kíváncsi, hogy hogyan azonosítja a cella a telót, és hogy a cellába belépett teló csak egy sms-t kap (kb mint a Roaming sms), amiben üdvözlik, és abban kérdik meg, hogy akar-e akciós sms-t kapni, mert ha igen, akkor egy sms x számra küldésével megteheti hogy jelentkezik. Ha nem küld jelentkező sms-t, nem kap többet üdvözlő sms-t.
Akár úgyis elképzeli, hogy a Malom kap egy külön cellát.

Az alapötlet nem rossz, még ha nem is új.
Bármennyire is fáj ez az összeesküvés elméletek híveinek, a mobilok LAC-on belül nincsenek cellaszinten követve. A mobil csendben figyeli ahogy celláról cellára hurcolják, és csak akkor jelentkezik, ha LAC határt lép át.
Ebből következik, hogy a célzott SMS küldés ezen a cellafigyelés elven nem megvalósítható.
Elvileg lehetne a kívánt cella önálló LAC. Ekkor a hálózat tudná, ha belép egy mobil, de innen még hosszú, rögös és nagyon drága út vezetne a megoldásig, arról nem is beszélve, hogy ez mérhetetlen fusizás, amibe egyik szolgáltató sem fog belemenni.

A másik út a cella üzenetszórás (cellinfo). Ezt minden teló megkapja, aki az adott cellában figyel. Hogy ez az üzenet dinamikusan változhasson egy üzenetközpont kell. Ilyen szerintem egyik hazai operátornak sincs. Vagyis megint elérkeztünk a nagyon sok pénzhez.
És akkor a jogi problémákról, és a készülékoldali támogatottságról nem is beszéltünk.

Itt persze bárki bármit mondhat, attól nem lesz a főnöködnek ilyen szolgáltatása. Ha komolyan gondolja a dolgot, kilincselje végig a három mobilt, hátha valamelyikük lát fantáziát a dologban, és vállalja a megvalósítást, de akkor is hosszú idő lesz.

jaja én is ilyesmit írtam.. technikailag az a gáz hogy:
-ha célzott SMSt akarunk küldeni akkor nem tudjuk hogy melyik mobil jár a Malom mozi előtt (mer ugye csak LAC ami behatárolható)
-ha cellainfós group-feliratkozós smst akarunk küldeni (mint a sima cellainfo, ami ennek az 50es groupja) ott meg MINDEN mobil ami benne van a cellában és fogadja a cellainfós smst az kapni fogja, nincs lehetőség olyan szűrésre hogy csak az kapja aki előbb beleegyezett/aláírt vmi cuccot.

szer. feb. 15, 2006 16:29
arany tag

Hozzászólás 
CineDOG írta:
Na...
Valamiért valami algoritmusra kíváncsi, hogy hogyan azonosítja a cella a telót, és hogy a cellába belépett teló csak egy sms-t kap (kb mint a Roaming sms), amiben üdvözlik, és abban kérdik meg, hogy akar-e akciós sms-t kapni, mert ha igen, akkor egy sms x számra küldésével megteheti hogy jelentkezik. Ha nem küld jelentkező sms-t, nem kap többet üdvözlő sms-t.

Az alapötlet nem rossz, még ha nem is új.
Bármennyire is fáj ez az összeesküvés elméletek híveinek, a mobilok LAC-on belül nincsenek cellaszinten követve. A mobil csendben figyeli ahogy celláról cellára hurcolják, és csak akkor jelentkezik, ha LAC határt lép át.
Ebből következik, hogy a célzott SMS küldés ezen a cellafigyelés elven nem megvalósítható.
Elvileg lehetne a kívánt cella önálló LAC. Ekkor a hálózat tudná, ha belép egy mobil, de innen még hosszú, rögös és nagyon drága út vezetne a megoldásig, arról nem is beszélve, hogy ez mérhetetlen fusizás, amibe egyik szolgáltató sem fog belemenni.

A másik út a cella üzenetszórás (cellinfo). Ezt minden teló megkapja, aki az adott cellában figyel. Hogy ez az üzenet dinamikusan változhasson egy üzenetközpont kell. Ilyen szerintem egyik hazai operátornak sincs. Vagyis megint elérkeztünk a nagyon sok pénzhez.
És akkor a jogi problémákról, és a készülékoldali támogatottságról nem is beszéltünk.

Itt persze bárki bármit mondhat, attól nem lesz a főnöködnek ilyen szolgáltatása. Ha komolyan gondolja a dolgot, kilincselje végig a három mobilt, hátha valamelyikük lát fantáziát a dologban, és vállalja a megvalósítást, de akkor is hosszú idő lesz.

szer. feb. 15, 2006 14:59
arany tag

Hozzászólás 
Helló!

Az elgondolás és a marketing ötlet jó, de SZERINTEM nagyon macerás dolgot választottatok.

Én máshonnan közelíteném meg a dolgot. Az egyik, hogy csak azon emberek kapnának sms-t akik Kecskeméti vagy környéki lakhelyet írtak a kártyaigénylőre. Így elvileg az érintettek kapnák az sms-t.

Vagy: a Malom kornyékén, tetején, belső folyosókon nagy/kis fényreklámokat helyeznék el és azokon futhatna az aktuális akció. Aki látja és érdekli az mehet a moziba. Persze nem kell giga kivetítőkre gondolni :-) Egyes helyekre elég lenne egy logó és alatta egy kis 1 méter * 20 cm futófényszerű cucc vagy egy gagyi 37 cm tv-kből álló zárt rendszer. Azon mehetne az előzetes is. De tény, hogy ez lenne a legdrágább. Bár ügyes szervezéssel visszahozná az árát. Hiszen az el-nem adott jegy az nem hoz pénzt.

szer. feb. 15, 2006 14:46
a fórum lelke

Hozzászólás 
Hahóó!!!

Tudom hogy vannak a fórumon olyanok, akik nem csak találgatni tudnának!
Emailem: cinedog@gmail.com

Valahogy realizálni kellene ezt a dolgot! Próba lenne a kecskeméti Malom központ, ha beválik, jönne a többi HMPLX mozi is.
Köszi!

szer. feb. 15, 2006 12:42
Hozzászólás 
Értem én, de ha az SMS-ekre is azok a szabályok vonatkoznak mint az e-mailekre, akkor már az első akcióra feliratkoztatós SMS is jogszabályba ütközik. Először is azt kellene kideríteni, hogy tényleg azonos szabályok vonatkoznak-e ebből a szempontból mindkét kommunikációs formára.
Ha önszántából iratkozik fel az információra, akkor persze tiszta az ügy. De szerintem ehhez az kell, hogy ne SMS-ben hívják fel a figyelmét arra hogy van ilyen lehetőség.
Az SMS-ek célzottan egy-egy személyhez jutnak el, ezezl ez a baj jogilag. De ez csak az én véleményem, ennek utána kellene nézni.

Jobb megoldásnak tartanám a cellainfós módzsert. Bár nem tudom hogy azt mennyire lehet naprakészen, vagy órára készen változtatni. Ennek meg az a bökkenője, hogy a Pannonon kívül a másik két szolgáltató nem használja ezt a lehetőséget. Pedig szerintem a cellainfóval sok információt el lehetne juttani az előfizetőkhöz.

Pár éve Békéscsabán, a volt Kner nyomda mellett láttam, a telefon kijelzőjén a "Békéscsaba - Szeged" felirat scrollozott. (47-es főúthoz nagyon közel) Ez még akkoriban volt, mikor kezdett beindulni a cellainfó. Azóta nem tudom hogy ez az infó ven-e kint, vagy egyszerűen csak a Békéscsaba felirat.

szer. feb. 15, 2006 10:59
a fórum lelke

Hozzászólás 
Miért? Aki belép a cellába, és még nem kapott akcióra feliratkozós sms-t, az kap. Aki kapott, nem kap. Aki válaszolt is az sms-re, hgy kér ilyen infókat, az kap mindig, ha a Malom cellájában jár. Akár úgy is, hogy az egy órán belüli kezdésű műsorokat kapja meg.

szer. feb. 15, 2006 10:47
Hozzászólás 
Szerintem már az első megkérdezős sms-nél elbukik a dolog. Az e-maileknél is úgy van, hogy az első, ajánlatkérés után érdeklődő mail is tilos, már az is spamnak minősül. Csak akkor nem, ha az ügyfél ő maga kérte hogy küldjenek neki. De megkérdezése és beleegyezése nélkül küldött mail már tilos. Véleményem szerint ugyenz, vagy nagyon hasonló dolog vonatkozik az sms-ekre.
Inkább olyat tudok elképzelni, hogy plakátokon felhívni a figyelmét az illetőknek, akit érdekel, küldjön sms-t a megadott számra, aztán ha ott tartózkodik kapja az infó sms-eket. Persze ez nem olyan hatásos, de garantáltan nem sért szabályokat és érdekeket.

szer. feb. 15, 2006 9:25
a fórum lelke

Hozzászólás 
Na...

szer. feb. 15, 2006 9:09
a fórum lelke

Hozzászólás 
De lehet-e szűkíteni a kört, csak az aláírtakra, és csak akkor, ha errefele járnak? Ez akár 500m sugarú kör is lehet...

kedd feb. 14, 2006 17:11
Moderátor

Hozzászólás 
CineDOG írta:
Mondjuk a HMC kártya tulajdonosok aláírtak nekünk egy olyan papírt, hogy kaphatnak tőlünk reklám/akciós sms-t. Csak ugye akkor őket folyamat figyelnie kellene a rendszernek, hogy mikor járnak erre. De ha figyeli, akkor megfigyeli is? Vajon a cellainfóba mi fér bele? Mennyire variálható?
Amit aláírtak, az hívószám alapú.
Amit Ti terveztek, az pedig kizárólag szolgáltató-alapú, tehát az összes T-s, vagy Vodás vagy Pannonos megkapja, akár rajta van a hívószám-listán, akár nincs.
Ha jól tudom, a cellainfo max. 256 karakterből állhat.
Variálható, akár percenként.

kedd feb. 14, 2006 17:09
Moderátor

Hozzászólás 
k_chris írta:
igaz... ok.

és az a cellainfo SMS hogy pepsi sziget (ha jol tudom volt) meg ilyesmi az nem szamit reklamnak? vagy ez nem az mert nincs benne konkret info hogy felaron/stb...

viszont ha adott csatornan jonnek csak (es defaultbol nincsen engedelyezve...), akkor meg azzal hogy beallitom a telefonom hogy fogadja azon csatornahoz tartozo smseket, akkor elvileg rautalo magatartast tanusitok (igaz nem alairasos beleegyezes..)
A készülék leírásában benne van, hogy mire való a cellainfo, és hogy amennyiben nem akar 'zaklató' üzeneteket fogadni, hogyan tudja kikapcsolni.
De jól mondod, alapból ez tiltva van a gyári állapotú készülékeken.
Innentől kezdve ha valaki engedélyezi, akkor megvolt a ráutaló magatartás.

kedd feb. 14, 2006 17:06
a fórum lelke

Hozzászólás 
Mondjuk a HMC kártya tulajdonosok aláírtak nekünk egy olyan papírt, hogy kaphatnak tőlünk reklám/akciós sms-t. Csak ugye akkor őket folyamat figyelnie kellene a rendszernek, hogy mikor járnak erre. De ha figyeli, akkor megfigyeli is? Vajon a cellainfóba mi fér bele? Mennyire variálható? Mert egy film cím+kezdési időpont+helyár... 30karakter simán megvan...

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára CineDOG kedd feb. 14, 2006 17:08-kor.

kedd feb. 14, 2006 17:05
platina tag

Hozzászólás 
igaz... ok.

és az a cellainfo SMS hogy pepsi sziget (ha jol tudom volt) meg ilyesmi az nem szamit reklamnak? vagy ez nem az mert nincs benne konkret info hogy felaron/stb...

viszont ha adott csatornan jonnek csak (es defaultbol nincsen engedelyezve...), akkor meg azzal hogy beallitom a telefonom hogy fogadja azon csatornahoz tartozo smseket, akkor elvileg rautalo magatartast tanusitok (igaz nem alairasos beleegyezes..)

kedd feb. 14, 2006 16:58
Moderátor

Hozzászólás 
k_chris írta:
mellesleg tudtommal, a mobilszolgáltató nem tudja pontosan melyik cellában vagy hacsaknem kényszeríted kommunikációra a telefont...

Azt tudja a szolgáltató hogy melyik LACban vagy, de sima cellaváltásnál nincs kommunikáció azaz amig nem kommunikálsz a hálózattal (periodic update bejövő sms/hívás akármi) addig nincs updatelve a cella amelyikben vagy. Éppen ezért ha jön egy sms/akármi akkor a hálózat az ÖSSZES adott LACban lévő cellát riasztja. aztan amelyikbol bejelentkezik a teló utána arra a cellára szűkül nyilván a kör..

Tehát hacsaknem külön Local Area a malom olyan egyszeruen nem megoldhato a dolog...
Mondjuk valószínűleg technikailag jobban megoldható mint jogilag.
Amire Zsolti gondol, az a cellaüzenet. Ezzel tervezték megoldani a dugófigyelmeztetést, a baleseti infót, stb. Nem tudom, valamelyik országban működik-e, én az általam meglátogatott országban még nem tapasztaltam, hogy működött volna.

Erre fel vannak készítve évek óta a készülékek, vannak különböző csatornák, amin lehet fogni különböző üzenetcsoportokat (itthon csak a Pannon használja ezt és kizárólag az 50-es csatornát, cellainfo-ra).
Ám ennél jóval több lehetőség van, és ami a lényeg, a tulajdonos által tiltható/engedhető!!!
Onnantól kezdve jogilag el van sikálva a dolog.

Szóval erre lenne szükség, csakhát szerintem nem nyújtja egyik szolgáltató sem még ezt a szolgáltatást. Pedig 0 költséggel lehetne.

kedd feb. 14, 2006 16:53
platina tag

Hozzászólás Re: Cellafüggő kör sms magánúton lehet-e?
És mi a helyzet a cellainfóval? Ha Malom vagy Kecskemét helyett a filmcím + jegyár lenne kint a szolgáltató helyett?

kedd feb. 14, 2006 16:48
platina tag

Hozzászólás 
mellesleg tudtommal, a mobilszolgáltató nem tudja pontosan melyik cellában vagy hacsaknem kényszeríted kommunikációra a telefont...

Azt tudja a szolgáltató hogy melyik LACban vagy, de sima cellaváltásnál nincs kommunikáció azaz amig nem kommunikálsz a hálózattal (periodic update bejövő sms/hívás akármi) addig nincs updatelve a cella amelyikben vagy. Éppen ezért ha jön egy sms/akármi akkor a hálózat az ÖSSZES adott LACban lévő cellát riasztja. aztan amelyikbol bejelentkezik a teló utána arra a cellára szűkül nyilván a kör..

Tehát hacsaknem külön Local Area a malom olyan egyszeruen nem megoldhato a dolog...

kedd feb. 14, 2006 16:45
Moderátor

Hozzászólás 
Marad, ahogyan a Coca-Cola csinálja: rendez egy kis kupakvadászatot, bezsebel belőle X-tízezer mobil-számot, majd megvan a céközönség-alap.
Természetesen a kupakkal történő számgyűjtés jogilag el van simítva.

kedd feb. 14, 2006 16:41
arany tag

Hozzászólás 
Ez nagyon jó ötlet szerintem. Mondjuk egy jegyvásárlásnál vagy akárhol feliratkozhatok ilyenre, és amikor elmegyek bármikor a mozi mellett, akkor mindig kapnék egy esemest, hogy milyen filmek mennek, meg hogy mi akciós, stb... De tuti, hogy ilyent lehetetlen, mivel azzal, hogy tudom mikor kell küldeni egy X embernek esemest, azzal tudom, hogy hol van. És ez már személyiségi jogokat sért, mivel ha párszáz ilyen szolgáltatásom van, akkor embereket tudnék nyomonkövetni.

kedd feb. 14, 2006 16:14
ezüst tag

Hozzászólás 
Magyarországon az eletronikusan érkező reklámok küldésének feltétele a fogadó aktív írásbali kérése az információ iránt. Így csak akkor lehet reklám emailt is küldeni, ha előtte feliratkozol rá. Reklám sms-nél is ez a törvényi szabályozás. Ezek után az 5leted megvalósítása sajnos lehetetlen, hisz minden cellába érkező telefon tulajdonosával először alá kéne iratnod egy szerződést, miszerint kéri az sms-t....

kedd feb. 14, 2006 14:47
a fórum lelke

Hozzászólás Cellafüggő kör sms magánúton lehet-e?
A fönököm a következőket találta ki....
Mi lennne, ha itt a Malomban és közvetlen környékén tartózkódók automatikusan kapnának egy sms-t, mondjuk bizonyos film kezdés előtt 10perccel, hogy x filmre x drab jegy féláron? Meglehet-e oldalni? Nyilván gondolom kell mind a 3 mobilszolgáltatóval valami szerződés, hogy az idesugárzó cellák adatai alapján menjenek ki az sms-ek, de ugye nekünk is kell egy szoftver, ami alapján ezeket az üzeneteket kitudjuk küldeni az erre kószálóknak....

Szóval hogy is, mint is, és mennyiért?

Nem találgatásokat kérek.... komoly a dolog.

Köszi!

kedd feb. 14, 2006 14:01
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 29 hozzászólás ]