|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 29 hozzászólás ] |
|
5V 4A alternatív energiaforrásból
Szerző |
Üzenet |
_Danko_
gyémánt tag
|
a "szoláááár-aksi" olyan, hogy lehet melykisutni meg hasonlo alantas dolgoknak kitenni. Birja ezeket.
Azt hiszem.... :)
bye, rohanok iranytech. 2 gyakra! :)
|
kedd feb. 21, 2006 9:45 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
Ez jóó ötlet!!!
|
hétf. feb. 20, 2006 23:43 |
|
|
atta
arany tag
|
Szia djsms
Nálunk a cégnél telepítettek már olyan cuccost ami éjjel/nappal működött, napelemről, az áramfelvétel kb. 2A volt, folyamatosan. Amit megjegyeztem: Solar akksit használtak - ez nem tudom miben más mint a "hagyományos" - nézz utána .
És még egy titok: az akksit el kell ásni a földbe (nálunk egy vízhatlan műanyag hordóba tették) legalább 1 méter mélyre, akkor nem fagy meg télen. Ennyit tudok most, de holnap kikérdezem a "szakit" aki csinálta
atta
|
hétf. feb. 20, 2006 23:11 |
|
|
majo
arany tag
|
A szélgenerátorról csak annyit, hogy a gugli rengeteg házi készitésű megoldást dob ki. Ilyen teljesítményre szerintem össze lehetne kalapálni egyet, akár megbuherált autógenerátorral (forgórészen alu dob neodimium mágnesekkel). A gyári legkisebb szélkerék is túl nagy lenne ide. Napelem feltétlenül kellene, mert a szélcsendes nyári napokon termelni kellene valamivel a delejt.
|
hétf. feb. 20, 2006 22:45 |
|
|
djsms
Moderátor
|
Az akksis üzemmódot felejtsük el. Mármint a tiszta akksis üzemeltetést. Természetesen éjszakánként akksiról menne a cucc, amit esetleg a szélkerék utántölthetne ilyenkor is, ha van szél.
Amúgy vész esetére elképzelhetőnek tartok egy kis benzines generátort is, de ez tényleg csak arra az esetre, ha több napig nincs se napenergiából se szélenergiából villany Mondjuk 50l benzint még fel is lehetne vinni, amit egy beásott kannában lehetne tárolni, hogy nyáron se melegedjen nagyon. 50l-el 2-3 napig folyamatos üzemben is el tudna menni, de erre nincs szükség, mert pár órás üzemmel az összes akksit fel tudná tölteni.
|
hétf. feb. 20, 2006 20:55 |
|
|
potyo
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3691 Tartózkodási hely: Ada
|
Iranytu írta: Viccet félretéve: kocsival 2-3 havonta meg tudsz állni előtte? 2-3 teherautóakksi sorbakötve, önrezgő kör hajt egy trafót, ami 5V-ot ad ki. 10% fesz. csökkenés az 5V-lál nem sok... nincsen jobb ötletem. az egész kőzetgyapotban->hidegben az akki kapacitása nam sok... Az a gond, hogy az akksik nem szeretnek hetekig töltés nélkül lenni, ha meg még le is vannak merítve, akkor meg pláne. Jelentősen csökken az élettartamuk. A hideg ha jól tudom, jelentősen inkább a max áramot befolyásolja(ezért indít télen nehezebben), lassú lemerülésnél talán nem annyira drasztikus a jelenség. Két három hónapra meg nem lehet hőszigetelni semmit, mert ha vákumban tartod, akkor is az infravörös sugárzás elviszi a hőt.
|
hétf. feb. 20, 2006 19:18 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 03, 2004 21:01 Hozzászólások: 1360 Tartózkodási hely: Szolnok
|
Ha tudnád iparban milyen fontos fizetőeszköz, a parlament előtt tüntetnél, hogy konvertibilis valuta legyen a pálinka
Ha elég pálinkám lett volna mikor az oroszok kimentek, akkor a katonák tőlem lízingelnék a harckocsidandárt
OFF:
van egy infra periszkóp (Harckocsi), infra reflektorral. Bármi értelmesre (műszaki) cserélném...
ON:
Viccet félretéve: kocsival 2-3 havonta meg tudsz állni előtte?
2-3 teherautóakksi sorbakötve, önrezgő kör hajt egy trafót, ami 5V-ot ad ki. 10% fesz. csökkenés az 5V-lál nem sok...
nincsen jobb ötletem.
az egész kőzetgyapotban->hidegben az akki kapacitása nam sok...
|
vas. feb. 19, 2006 17:43 |
|
|
Benyaa
platina tag
Csatlakozott: pén. jún. 17, 2005 22:01 Hozzászólások: 798 Tartózkodási hely: Budakalász
|
Off
Szerintem hordóba mérik azt már
On
|
szomb. feb. 18, 2006 23:12 |
|
|
djsms
Moderátor
|
Iranytu
ötlet szinten jó, csak nekem nem alkalmazható. Olyan energiaforrás kell, ami nem fogy ki. Az erdész lefizetésére fordított pálinkával akár fűteni is lehetne Te mennyiért cipelnél gyalog 2db qrva nehéz ólomakksit fel a hegyre?
|
szomb. feb. 18, 2006 23:04 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 03, 2004 21:01 Hozzászólások: 1360 Tartózkodási hely: Szolnok
|
Béláin az Úrban!
Perverz ötlet, de vissza lehet térni a NAGY TESTVÉR féle termoelemes lámpához. Szibériában ugye gyér a napsütés, és a hideg/jég miatt rotort sem tesznek ki.
Rádióamatőrök zsebkönyvében találtam egy rajzot, amiben Grisa egy petróleum lámpába lángjába (milyen szép a lángja ->Omega) Beletuszkolt egy marok termoelemet sorbakötve. 1,2V kell a ceruzacsöveknek, és 2-3A lead.
All is wonder-> adóvevőhöz nafta + tea/lélekmelegítő + látni is lehet.
nagy gázpalack, buhera reduktor->melegítés
ha elromlik, vagy elszuszog, vagy "nagy port ver fel"
sűrített levegős tartály, patak->kis vízmű (csak ne faggyon), hatalmas nagy galvánelem (1 T vörösréz+...)
nem elég egy csomó teherautóakksi+szaggató+trafó.
nehéz falat. csak félholt/torkavéres ötleteim vannak
n liter pálinkáért az erdészt nem lehet rávenni, hogy akksit cseréljen?
|
szomb. feb. 18, 2006 21:37 |
|
|
potyo
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3691 Tartózkodási hely: Ada
|
Ros-Co. írta: Nemjó (nagyapám kipróbálta) -nagy a fordulat amikortól már elkezd termelni -elektromos gerjesztésű, ami azt jelenti hogy külső energiaforrást igényel az elinduláshoz, bár vannak generátorok, amelyek képesek önállóan felgerjedni. Ami nekem van az nem tud, annak a tölrésjelző lámpán át kell egy kis delejt adni (valószínű ez a fesszabályzó működéséhez kell) Ugyan nem ez a téma, de leírom. Azért kell a töltésjelző lámpán keresztül némi delejt adni, mert a remanens mágnesességtől nem indukálódik akkora feszültség(kis fordulatnál), ami nagyobb, mint a diódákon eső feszültség, és így nem indul meg az öngerjedés. Talán lehetne nyerni egy kicsit, ha schottkykat tennénk bele. Amúgy én áttétellel gondoltam megoldani, nem egy tengelyen a szélkerékkel.
|
csüt. feb. 16, 2006 1:09 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
Nemjó (nagyapám kipróbálta)
-nagy a fordulat amikortól már elkezd termelni
-elektromos gerjesztésű, ami azt jelenti hogy külső energiaforrást igényel az elinduláshoz, bár vannak generátorok, amelyek képesek önállóan felgerjedni. Ami nekem van az nem tud, annak a tölrésjelző lámpán át kell egy kis delejt adni (valószínű ez a fesszabályzó működéséhez kell)
|
szer. feb. 15, 2006 23:33 |
|
|
potyo
gyémánt tag
|
Gépjármű generátor milyen lenne szélkerékkel meghajtva? Elég strapabíró, nem érzékeny az időjárási körülményekre, stb.
|
szer. feb. 15, 2006 20:12 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
|
Az RT-s szélgenerátoros cikk nagyon biztató, ide még egy nagyon óccsó, pártíz wattos gencsi is elég lenne, napelemmel kombinálva. Az akksiknak kell nagyon jónak lenniük...
|
hétf. feb. 13, 2006 23:37 |
|
|
djsms
Moderátor
|
Funk írta: djsms írta: Szakosodott céggel már tárgyaltunk, és milla alatt nem állnak szóba velünk. Sajnos az ilyenek elég durva haszonkulccsal dolgoznak. A gond pedig tényleg az, amit írtál. Mi van télen hóban és fagyban és ???? Mit mondtak? Ők hogyan oldják meg?
Semmit. A dolog úgy zajlott, hogy munkatársam felhívott egy céget és szóban elmondta az igényeket. Az üzletkötőjük (?) kapásból említette, hogy milla fölött lesz a vége így hát a beszélgetés itt le is zárult. Más céggel azóta nem beszéltünk. A projekt annyira még enm sürgős, mert tavasz végéig úgysem tudnánk építkezni
|
hétf. feb. 13, 2006 17:29 |
|
|
Funk
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1206 Tartózkodási hely: Bp
|
djsms írta: Szakosodott céggel már tárgyaltunk, és milla alatt nem állnak szóba velünk. Sajnos az ilyenek elég durva haszonkulccsal dolgoznak. A gond pedig tényleg az, amit írtál. Mi van télen hóban és fagyban
és ???? Mit mondtak? Ők hogyan oldják meg?
|
hétf. feb. 13, 2006 7:39 |
|
|
djsms
Moderátor
|
Funk
az ár nagyon is lényeg, csak van, amiben nem szabad spórolni. Ilyen pl az antenna! 15-ért kapsz már, de az olyan is.
A napelem leszerelése probléma, de annyira nem jelentős, mivel a **** kívül más nem nagyon jár arra Egyébként a terület egy bánya tulajdona és elvileg őrzik is!
A fél milla az a tervezett állomás fizikai kivitelezése lenne. Értsd beton alap, vascső oszlop, spec szekrény, akksik, napelemek, szélkerék, antennák, ap-k. Munkadíjjal nem számolok, mert mi csináljuk.
Másik topikban (talán valami hűtéses a hardveren) képet is linkeltem egy ilyen állomásunkról, bár ott volt villany.
Szakosodott céggel már tárgyaltunk, és milla alatt nem állnak szóba velünk. Sajnos az ilyenek elég durva haszonkulccsal dolgoznak.
A gond pedig tényleg az, amit írtál. Mi van télen hóban és fagyban
|
vas. feb. 12, 2006 21:44 |
|
|
Funk
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1206 Tartózkodási hely: Bp
|
djsms!
Elhiszem
Az árban nagyon optimista voltam, és alacsony nyereségű, olcsó eszközökkel számoltam, de ha az ár nem lényeg... Ezért kérdeztem.
Azért olyat írni, hogy 40 eFt a napelem... kapásból kettő kell, amit még mindig leszerelek.
A sok bötűből, amit lenyomtam, nem érződik, de a lopás kérdése miatt írtam, hogy van-e másik alternatíva.
Az építési problémákkal mi van?
Tehát fél milla volt egy olyan szekrény, amiben volt villany. Mi lenne, ha egy erre szakosodott céget kérdeznétek meg, hogy milyen készüléket ajánlana. Azután megépítitek saját anyagokból.
Tehát az a gond, hogy a nagy hidegben és hóban nem megy napelem?
Üdv, Funkee
|
vas. feb. 12, 2006 19:25 |
|
|
djsms
Moderátor
|
Funk! Azért ennyire nem rossz a wifi Ekkora távolságokat 5.8GHz-en hidalunk át. Jelenleg a leghosszabb link a Dobogókő-Salgótarján távolságot teszi ki. Ez ment anno 2.4GHz-en is!!! Most van még pl Dobogókő-Tata link is.
A cél adatátvitel netszolgáltatás céljából. Hosszú távon kifizetődik. 10km-en 10Mbit (valós) átvitel bőven megvan ám! Kisebb városok kábelszolgáltatóinak van ekkora sávszélessége. Lefagyás esetére Ros-co-val most fejlesztünk egy gsm alapú távirányítót
Tehát hidd el, tapasztalatból mondom, hogy működőképes a dolog.
A helyszín egyébként egy hegy teteje. Innen van rálátás a mostani illetve az új "telephelyre". Villany valószínűleg van azért kevesebb, mint 10km-re, de a kiépítése sok milliós tétel lenne, ezért ezt a lehetőséget elvetettük.
Az AP két tányérral nem jön ki 50-ből Mundjuk számoljunk minimum a duplájával! Ilyen távra 90-es tükör is elég, az olyan 30 körül van. Az AP ára úgyszintén. Ehhez képest a napelem 40ezres ára semmi. A szekrény megépítése is egyszeri költség. Monjuk az egész meglenne fél millából. Már építettünk ilyet, csak ott volt 100m-re villany
Szóval próbáljuk meg a villamos részt kitárgyalni, mert abban nincs tapasztalatunk!
|
vas. feb. 12, 2006 18:47 |
|
|
Funk
gyémánt tag
|
djsms!
KAMA3 írta: Elso korben fel kell merni az igenyeket. Ha fontos, hogy 100% legyen a rendelkezesre allasi ido, es a megrendelo hajlando tobbet raaldozni, akkor ennek fuggvenyeben kell tervezni...
Gondolom valamiféle adatávitelt szeretnétek WIFI-vel megoldani. Tényleg átgondoltátok, hogy csak a WIFI jöhet számításba?
Egyáltalán hova kell ekkora sávszélesség?
Megtudhatjuk, hogy pontosan mi cél? Szvsz a többiek már jól elmondták, hogy mi kell az AP tápjába. Most vissza lehetne lépni egy szinttel a tervezésben.
WIFI-vel valóban át lehet vinni, akár a 40 km-t is, de a rendelkezésre állás messze nem lesz 100 %-os, akkor meg minek ezzel vacakolni? Ha rossz a terjedés, akkor az 1 km-t sem viszi át, vagy pocsék minőségben. Az alacsony sávszélességet pedig bármelyik szolgáltatónál meg lehet rendelni.
Az is egy érdekes kérdés, hogy Mo.-n hol található olyan hely, ahol 10 km-es körzetben nincs áram. Hortobágy? Valahol a hegyekben?
Gondolkodtatok azon, hogy mekkora extra költséget jelent az, hogy egy önálló készüléket akartok készíteni, amit leraktok a pusztában és megy 10 évig
Egy AP két tányérral kerülhet vagy 50 eFt-ba. Ehhez jön hozzá a 2 napelem( 100eFt), a kollektor(50e), az akkuk(40e), a doboz(10-300eFt), 10 kiló elektronika(marha sok), amit meg is kell tervezni valakinek(még sokkal több), egy olyan építmény(kell egy ház/torony, meg építési engedély), amit a beszerelés után egy héttel nem fogok tudni leszereni .
Aztán jön a köv kérdés: mekkora minőségcsökkenést jelent az, hogy ennyi megbízhatatlan, rizikós áramkört teszel a rendszerbe? Mennyivel csökkenti a napelemre való hagyatkozás az éves biztos működés idejét? Ha ki kell menni autóval, akkor hogyan közelíted meg azt a helyet, ahol nincs áram? Ha nincs áram, akkor út sincs, mert tudod: ha áram van, minden van Vagy ha van út, akkor meg 8 óra a sárban, mert tuti, hogy nem egy tavaszi délelöttön fog meghibásodni a készülék.
Arra szeretnélek rávezetni, hogy ha teheted, akkor vigyétek be a jelet lakott területre, és próbáljatok a közhálózat igénybevételével csökkenteni a problémás elemek számán.
Ha sikerül mondjuk egy olyan utat találni, ami kb kétszer hosszabb, mint a légvonal, cserébe nem kell vacakolni az árammal, meg az épülettel meg mindennel, akkor azt kell használni. Ilyen lehet pl, hogy visszamentek a jellel a faluba, és olyan helyre teszitek az AP-t, ahol a tulaj megengedi....
Üvd, Funkee
|
vas. feb. 12, 2006 18:13 |
|
|
djsms
Moderátor
|
Hutty írta: Szerintem kb. 45 fok közelébe döntve a napelemet, nem igazán marad meg rajta a hó. A megfelelő tájolás meg kötelező egyébként is...
Én ezt így nem merném kijelenteni... A mostani adónkhoz fel kellett menni egy jó kis hóviharban. Nem volt egyszerű...
Kb vízszintesen fújt a szél és a hó is ennek megfelelően. Az autó egyik oldalán (függőlegesen) jó 40 centi hó rakódott le, amíg szereltünk...
|
vas. feb. 12, 2006 15:50 |
|
|
Hutty
arany tag
Csatlakozott: szomb. nov. 05, 2005 8:45 Hozzászólások: 224 Tartózkodási hely: Budapest
|
Szerintem kb. 45 fok közelébe döntve a napelemet, nem igazán marad meg rajta a hó. A megfelelő tájolás meg kötelező egyébként is...
|
vas. feb. 12, 2006 15:15 |
|
|
djsms
Moderátor
|
Nem hétvégi házba kell A 2A már csúcsáram, szerintem a felét se veszi fel, de majd kimérem. Az adó max 100mW-on megy, ennyi bőven elég 20km-re is.
|
vas. feb. 12, 2006 12:41 |
|
|
KAMA3
platina tag
Csatlakozott: hétf. ápr. 11, 2005 10:48 Hozzászólások: 924 Tartózkodási hely: Budapest XI
|
Meg kell nezni, hogy mekkora napelem kell a 4 amper eloallitasahoz teljes behavazas eseten. a horetegen is atszurodik egy keves feny... Ha az adoteljesitmeny jol foltornazod, akkor akar zabalhat 2 ampert is, bar sose mertem meg. Es az elozoekbol kiderul, hogy bizony nagy tavolsagot kell athidalni. Azt is szem elott kell tartani, hogy nagy hidegben az akksik nem adjak le a nevleges teljesitmenyuket. Ros-Co otlete a kis generatorral is megfontolando. Akkor mar inkabb egy kisebb szelturbina + napelem.
Elso korben fel kell merni az igenyeket. Ha fontos, hogy 100% legyen a rendelkezesre allasi ido, es a megrendelo hajlando tobbet raaldozni, akkor ennek fuggvenyeben kell tervezni. De ha csak a hetvegi hazadat akarod internettel ellatni, akkor meg kell talalni a penztarcanak megfelelo kompromisszumot.
|
vas. feb. 12, 2006 12:22 |
|
|
djsms
Moderátor
|
Ros-Co: az aggregátor is mechanikus
(jó tudom, a szélkerék is... )
Autópályán van egy rakat sos telefon meg sok helyen sebességmérő is, ami riogat, hogy sokkal mész. Ezeknél is ott a napelem és nem is olyan nagyok!
Arra gondoltam, hogy beteszek 2db 44Ah-s ólomakksit. Ezekről azért jó darabig elmenne a szerkezet! Teljes feltöltés után 2 napot egészen biztosan. Már csak töltögetni kellene az akksikat. Mondjuk 60W-ra számolom a csúcsfelvételt (akksi csutkára lemerülve plusz mindkét AP max teljesítményt vesz fel) akkor 40W marad az akksik töltésére, ami azért szerintem nem rossz.
a www.napelem.hu -n ott van a DS-40-es, ami elvileg 40W-ot tud. Ebből kettőt alkalmazva szerintem lehet kezdeni valamit. Az ára sem olyan veszélyes, 40 ropi/darab. Sajnos a hó ellen nehéz lesz védekezni, de ezért gondoltam egy szélkereket is bevetni. Ide sem kell nagy teljesítmény. Egy kisebb japán generátort biztosan meghajtana, pláne mivel elég magasan van a helyszín és nem sok szélfogó van arra. Mondjuk éppen ez lesz a probléma fő forrása is, hogy könnyen előfordulhat 100km/h feletti széllökés is.
|
vas. feb. 12, 2006 12:10 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
|
Ha megnézzük az ilyen rendszereket, akkor minden esetben ha lehet, kerülik a mechanikus mozgatást, mert azt nehéz időjárásllóra megcsinálni.
Rendszerint akkora akkumulátor telep van, hogy egy hosszabb borús időt át tudjon hidalni. Nyilván az éjszakát is ki kell valahogy húznia.
Szerintem az AP nem vesz fel 2A-t, de erről beszélgettünk.
Egy trükk eszembe jutott: badarság lenne a napelem áramával fűteni saját magát. Inkább erre egy külön napkollektor szolgálhatna. Ha nincs hó a napelemen, már sokkal nagyobb áramot ad.
A napkollektor melege fűthetné (elég csak +1 fok is) az akkumulátorokat, az AP-t, stb. Persze ez esetben hőszigetelt házba kellene helyezni.
Még1 megoldás eszembe jutott: agregátor. Ebből lehetne csinálni valami nagyon picit. Méghozzá trükkösen, hogy egy kis villanymotort hajtana, ami dinamóként funkcionál. A villanymotor indítaná be a kis motort. Alapesetben napi pár percet menne, hogy a működés, a kenés ellenőrzése meglegyen. Etherneten le lehetne kérdezni az állapotokat, telepfeszültséget, hőmérsékletet, töltést, és igény esetén beindítani a motort. Sztem egy 20 literes kannával kihúzná a telet, hiszen nem kell mindig mennie.
A másik (és tán legjobb) megoldás, csak sajnos ebbe bele kellene mélyedni, hogy vannak olyan -nagyon nagy teljesítményű- elemek, amelyek igen gyorsan, pár perc vagy óra alatt elbomlanak, és leadják a teljes kapacitásukat. rendszerint valami sav oldja benne az elektródokat.
Így elég sok hő, és áram keletkezik.
Nyilván erre akkor lenne szükség, ha a napelem és az akksi telep végképp nem bírja szusszal. (sötét is van, meg mondjuk a hó is befedte)
3. megoldás: olyan helyre kell telepíteni, ahol nincs hó és mindig süt a nap, pl. Afrikába (bocs)
|
vas. feb. 12, 2006 10:13 |
|
|
Gafly
gyémánt tag
|
Marhaul tulmeretezve jonak kell lennie....
Csak nehogy lelopjak )))
|
vas. feb. 12, 2006 10:06 |
|
|
duke
arany tag
|
Re: 5V 4A alternatív energiaforrásból
djsms írta: Elképzelhető, hogy kell két AP-t üzemeltetnünk olyan helyen, ahol kiépített vezeték 10km-es körzetben sehol sincs. Egy ilyen AP 5V-ról megy és 2A-t eszik. Ebből 2db kell (1 vesz 1 ad mit egy reléállomás) Gondolkoztam napelemen, de télen szívás lenne, ha befedné a hó, márpedig eléggé magasan van ahhoz, hogy számításba vegyük ezt a lehetőséget. No meg esős, borús időben sem az igazi. Második lehetőségképp valami kisebb szélkereket is elképzelhetőnek tartok. Mivel nem nagy teljesítmény kell talán megoldható a feladat. A megközelíthetősége télen gyakorlatilag nulla, így elég stabil rendszer kellene. Ötleteket várnék a megvalósításhoz.
Ablaktorlo,jegoldo ? Mondjuk ha feszultseg egy kritikus szint ala megy,akkor torli egy par percig a napelemet.Azt persze nem tudom hogy az ilyen behatasokat hogy viseli egy ilyen napcella.A borus ido meg,csak tulmeretezes kerdese.
|
vas. feb. 12, 2006 2:24 |
|
|
djsms
Moderátor
|
5V 4A alternatív energiaforrásból
Elképzelhető, hogy kell két AP-t üzemeltetnünk olyan helyen, ahol kiépített vezeték 10km-es körzetben sehol sincs. Egy ilyen AP 5V-ról megy és 2A-t eszik. Ebből 2db kell (1 vesz 1 ad mit egy reléállomás)
Gondolkoztam napelemen, de télen szívás lenne, ha befedné a hó, márpedig eléggé magasan van ahhoz, hogy számításba vegyük ezt a lehetőséget. No meg esős, borús időben sem az igazi.
Második lehetőségképp valami kisebb szélkereket is elképzelhetőnek tartok. Mivel nem nagy teljesítmény kell talán megoldható a feladat.
A megközelíthetősége télen gyakorlatilag nulla, így elég stabil rendszer kellene.
Ötleteket várnék a megvalósításhoz.
|
szomb. feb. 11, 2006 20:46 |
|
|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 29 hozzászólás ] |
|