Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. nov. 16, 2024 12:54

Hozzászólás a témához  [ 2325 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 47  Következő
"Digitális" végfok(helyesen: D-osztályú) 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Az UF4007 helyett hasznalhato /szerintem/ az 1N4148 is. Gyorsabb, olcsobb, konnyebben beszerezhetobb. :)

szomb. márc. 04, 2006 11:52
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
arany tag

Hozzászólás 
lacza16 írta:
...és minél nagyobb ellenállást teszel a C és a tápfesz közé annál lasabb lesz a jel felfutó éle. Ezt nem tudod DT-ként kihasználni, max elrontani vele a jelalakot. Mint már említettem, a feteket minél hamarabb kell be ill. kikapcsolni, mert az átmenetekben sok fesz esik rajtuk, ami felesleges hõfejlõdést okoz...

hmm...
A te kapcsolásodban a 6N137 után lévő R,D,C nem (majdnem) ugyan ezt csinálja?
A kodin gyorsan nől a fesz a dióda miatt, de lassabban sül ki mert ott az ellenállás. Te ezt még meginvertáltad.

Nálam nincs inverter, az optók direktbe kapcsolódnak az IR-re.
Ezért nálam az a cél, hogy a felfutó él lassabb, (ami miatt az IR később billen át - kb. 3,5V a billenési fesz) de a lefutás gyors legyen.

Szerény tudásom szerint az IR kimenetének felfutása nem függ a bemenet felfutásától.

Igaz, hogy egy "kicsit" IC temető, az enyémben 8 IC van (mono,túláram védelemmel, ami ki van kötve :) ). Elvileg meg lehetne építeni 4-ből is - védelem nélkül.

Spafi!
Bocsi, hogy nem írom le mindig, mi van benne, de állandóan cserélgetem :oops:

Most W34NB20 van bent, gate ellenállás 10R || UF4007, ~300kHz környékén.

szomb. márc. 04, 2006 11:30
Profil Privát üzenet küldése
a fórum lelke

Hozzászólás 
Idézet:
Ezt nem tudod DT-ként kihasználni,

De ki tudja. Én is így csinálom. Csak a felhúzó ellenállás túlzott növelése helyett célszerű berakni egy kis kondit, hogy ne a szórt kapacitások határozzák meg a felfutási időt, hanem egy fix kapacitás, és hogy ne legyen zavarérzékeny. A jelet az IR bemenete úgyis megformálja.

Hogy a 35-40 fok sok vagy kevés, az attól függ, hogy milyen tranyót hajt meg, és mekkora gate-ellenállással. Én nem tudtam kihámozni, hogy most IRF530, 640, vagy W34NB20 van-e benne. 300 kHz-en W34NB20-szal, és gate-ellenállás nélkül meg is égetheti az ember ujját, IRF530-nál, és 10 ohm Rg-nél épp csak langyos lehet.

szomb. márc. 04, 2006 11:15
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Érdeklödö az van... én is olvasgatom a témát, csak egyelöre nem álltam neki építgetni. Szeretem a saját utamat járni, de érdekelnek mások ötletei vagy ötletes megoldásai is. Ugyanakkor a jelenlegi "IC-temetös" megoldások valahogy nem tetszenek - valami más megoldást akarok. (persze lehet, hogy a végén az se lesz jobb vagy egyszerübb - talán ehez is csak egy jó ötlet vagy ihlet kellene :-))

szomb. márc. 04, 2006 10:48
Profil Privát üzenet küldése Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Ha olyan meleg az ir, akkor vmi ott tuti nem jó. Akkor szokott melegedni, ha a tápfeszánál pluszabb, vagy minuszabb feszt kap vmelyik lába, vagy ha félig meddig rossz az egyik fet. Sztem ott a végénél lesz vmi hibás.

A lefutás azért független, mert csak egy N típusú tranyó van benne, aminek az E-e testen van, és minél nagyobb ellenállást teszel a C és a tápfesz közé annál lasabb lesz a jel felfutó éle. Ezt nem tudod DT-ként kihasználni, max elrontani vele a jelalakot. Mint már említettem, a feteket minél hamarabb kell be ill. kikapcsolni, mert az átmenetekben sok fesz esik rajtuk, ami felesleges hőfejlődést okoz. De ha nem nyitnak össze a fetek és ki tudod hajtani teljes tápfeszig, (márpedig neked így műxik) nem kell beletenned. Legaláb is sztem nem :)

Kár, hogy ilyen kevesen érdeklődnek a téma iránt...

szomb. márc. 04, 2006 10:30
arany tag

Hozzászólás 
Kiment a 6N137, valószinüleg azért, mert a kimenetére kb. 55V-t kapott a maximum 7V helyett... :)
Ha bemelegszik akkor recseg ha eléri a tápfeszt.
A "bemelegedéshez" csak pár perc kell.
Eddig nem tűnt fel, hogy bármi különösebben melegedne.
Az IR a legmelegebb, újjrátétellel 35-40°C-ra saccolom.
Az LM319, és a 6N137 alig érezhetően melegek.
Mást nem vettem észre hogy melegedne.

A 6N137 adatlapjában van egy olyan ábra ahol a fel, és a lefutási időt mutatja, különböző értékű felhúzóellenállások mellett.
A lefutási idő szinte független az ellenállás értékétől, de a felfutás nem.
Ezt ki lehet használni DT-ként?

szomb. márc. 04, 2006 8:57
arany tag

Hozzászólás 
6n137 is kiment?
Nem írtad, hogy mi van, ha bemelegszik. Akkor már recseg ha eléri a tápfeszt? A fetek nem lehetnek, mert csak nagyon kis mértékben hőfüggőek. Próbáld meg kinyomozni, hogy mi melegszik fel.

pén. márc. 03, 2006 20:10
arany tag

Hozzászólás 
Hali!

Ismét életet lehetlem az erosítőbe (egy 6N137 és az IR szorult cserére)
Megváltozott a "torzítása".
Már nem recseg mikor eléri a tápfeszt, hanem ugyan úgy torzít mint egy hagyományos erosítő...
Legalábbis még hideg.
Mikor "bemelegszik" akkor már nem...
Na ez mitől van?!
A fetek hidegek végig.

pén. márc. 03, 2006 19:45
gyémánt tag

Hozzászólás 
http://edl.uw.hu/d1200.jpg (2 Mega!)
Tudom meg pdf-ben es png-ben is prezentalni, de ugy meg nagyobb...
Nem utanepitesre szanom, csak ugy. Meg ott a tap is, az erdekes lehet...
Van benne egy-ket rajzolasi hiba, de az lenyegtelen.
Ja, es egy fontos kondi es ellenallat ertek hianyzik, szandekosan.
Ja, es kisse elavult mar, 7 eve terveztek.
Es az aramhatarolas meg ilyesmi nincsen rajta.
Szoval lehet fikazni, meg duhongeni nyugodtan.
Itt a termek honlapja:
http://www.d-amp.com/amplifier_1200_watts.htm

csüt. márc. 02, 2006 20:22
arany tag

Hozzászólás 
Hali!
A Spafi végfokának az a hátránya, hogy csak +/-5v-ról megy. Ha meg akarod növelni a tápfeszt, ki kell találnod vmi okosat:)
A másik végfok jónak tűnik, ötletesen van megoldva a DT. Már egy helyen láttam így megoldva...
Egyébként az én kapcsolásom sem túl bonyolult. Igaz kicsit sok benne az ic (szeteroban, áramvédelemmel 14 ic van benne), de minden ic-nek megvan a miértje. Sokkal egyszerűbbet nem tudsz összehozni, mert hárromszögjel generátor kell bele, komparátor megintcsak kell, meg az elejére egy műv. erősítő, aztán vhogy le kell vinni a jelet az ir-hez, plusz az ir. Ha csak ezt összeszámolod, mindjárt 5 ic. Ha védelmet is raksz bele, már 6. Sztereoban 9 védelemmel. (a háromszögjel gent. 2ic-nek vettem.) De mindent bele :)

A limitert átgondoltam újból, és nem vagyok 100%-ig biztos benne, hogy működne a te estedben. Ha javasolhatom épísd meg az általam használt 3szögjel gent. Abban is ugyanúgy 2 ic van + 3 tranyó és tuti, hogy működni fog vele a limiter is. Amúgy meg nem fontos beletenni, csak teljesen nem fogod tudni kivezérelni, mert bereccsen.

Jó fetekre én is vadászok, főleg olyanokra, ami jolcsó, de jó:)

Üdv Lacza

csüt. márc. 02, 2006 20:06
arany tag

Hozzászólás 
Hali!
Azon gondolkodtam, hogyan lehetne egyszerűsíteni a kapcsolást.
Eszembe jutott, Spafinak van egy egyszerű kapcsolása: http://users.hszk.bme.hu/~sp215/elektro/PWMamp_2x3W.gif
Ebben nem kell háromszöget előállítani, csak négyszögjelet, amit nem annyira nehéz.
Találtam egy hasonló rajzot: http://djydur.srv.hu/forum/classd.zip
Előnyként említhető, hogy a DT egy potival állítható.

Van valami hátránya ezeknek a kapcsolásoknak? ( pl. lacza16 kapcsolásához viszonyítva?)

lacza16!

Nincs kedvem még egy IC-t berakni a limiter miatt ( NE5532-t szeretnék használni a végleges verzióban), és már mindkettőt kihasználtam... de ez is egy lehetséges út, ha másképp nem megy.

Mégsem akarok diszkért fet meghajtást :)
Az IR ára relatív, a 10. megsütött ir után már biztosan drágának találom...

Szerk:
Ki milyen fet-et ajánl? (150V, min. 17A melegen, kapható legyen BP-n, lehető legjobban megfeleljen erősítőbe - 250-300kHz frekvencián)

csüt. márc. 02, 2006 18:04
arany tag

Hozzászólás 
Spafi!
Naja, a hőmérsékletet nem vettem figyelembe. Ha már itt tartunk: milyen arányban változik a dióda töltéstárolása hőmérsékletre? Mi a helyzet az IRF3315-el? A töltéstárolása 1,2uC (tipikusan) és 1,7uC (max) és 25°-on 12A mellett specifikálták. Azon gondolkodom, hogy két-két irf3315, vagy egy-egy STW34NB20 éri meg jobban? Az irf-et áram és diszipáció végett duplázni kellene, mert 100v-on szeretném hídba kötni a végfokokat... nem kis áramok folynak ott csúcsban. Az STW 100°-on csak 21A-t tud, de majd megpróbálom 50°-on tartani a hűtőbordát.

DjYdur!
Meg lehet oldani a limetert úgy, ahogy nekem van, csak olyankor az ir2110 két bemenetét fel kell majd cserélned, mert a limiter invertált jelet ad ki.

A fetmeghajtást ha ir nélkül csinálnád, vagy P és N típusú fetet rakszhatsz be, vagy két N típusút. Ha két egyformát, akkor kell csinálnod (ugynúgy mint az ir-nél van) egy lebegő tápfeszt. Ha különbözőek, akkor nem kell lebegőt, elég a + tápfeszből egy zener + ellenállás + nagy kondi. Gyorsaság és áram szempontjából mindenképp jobb az ir. A tranyók nem tudnak annyira gyorsan kinyitni. Legalább is én ezt tapasztaltam. Biztos vannak speciális tranyók, amik bírjak az áramot és elég gyorsak is, de az árukból sztem kijöhet egy ir2110 is. Egyébként nem olyan drága (egy doboz cigi) és elég jó paraméterekkel is rendelkezik. Meg Spafi is ezt használja :D

Üdv Lacza

szer. márc. 01, 2006 20:06
a fórum lelke

Hozzászólás 
Lacza16!

A W34NB20 diódája nem túl gyors, de az IRF640N-nél azért gyorsabb (a sima IRF640 pedig egy katasztrófa).

A "Reverse Recovery Charge" értékből kell kiindulni, de meg kell nézni, hogy ez hogy viszonyul az átfolyó áramhoz, és mekkora hőmérsékleten adták meg! Az IRF640N-et 11A-nél specifikálták (max 1,4 uC), de 17 A-nél már kb. másfélszer ennyi lenne Qrr, és kettőt párhuzamosan kötve ez 4 uC fölött van, míg 1 db W34NB20 34A-nél csak max 2,8 uC. Ráadásul ez a hőmérséklettel növekszik, és az IRF-et 25 fokon specifikálták, az ST-t meg 150 fokon, tehát azonos hőmérsékleten méginkább az ST tranyó győzne.

hétf. feb. 27, 2006 22:09
Profil Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Igen, majd lassan megtanulom hogy óvatosabban kell mérenem... :)

A limitert nálam meg lehet úgy oldani hogy a 47k-val és a 150pF-al párhuzamosan kötöm a szükséges értékű zener diódákat? De ez csak akkor működne megfelelően ha a háromszögem normális lenne...

Nem számítógépes szkópot használok, a gépből az audio jel jön, csak elfelejtettem lekötni, és a szkóp GND érintkzőjét átraktam a tápfeszültségre... a védőföld természetesen jól be van kötve mindkettőben.

Akkor jó olvasást: http://www.diyaudio.com/forums/showthread.php?s=&threadid=14847&perpage=10&highlight=&pagenumber=27
és itt is van egy kicsi : http://www.diyaudio.com/forums/showthread.php?s=&threadid=68501&perpage=10&pagenumber=9

IR helyett nagy hülyeség lenne diszkrét FET meghajtást alkalmazni? Gyorsaság szempontjából jobb/rosszabb lenne?
Lehet hogy olcsóbb tranzisztorokat cserélgetni :)

Üdv.

hétf. feb. 27, 2006 21:28
arany tag

Hozzászólás 
Nekem az első erősítő visszacsatolásában 2,4nF van és 100xosat erősít, de így már egy kicsit levág a magashangokból. Szal 20Khz felett biztos hogy nem erősít. De ezek szerint vmi más lehetett felelős a fütyülésért... pedig erősen gyanakodtam a DT-re.

Ha csinálsz vmit bekapcsolt cuccal, akkor csak óvatosan, különben füst :)

Számítógépes szkópot használsz? Vagy mihez kell a sz.gép?

A vcs-t egy másik rajzból "loptam" de ott csak simán egy visszacsatoló ellenállás volt. De úgy nem volt jó, mert ha levettem a hangszórót begerjedt az egész. Ezért tettem két egyforma ellenállást és közé hidegítésnek 1nF-ot. Így már jó volt hangszóró nélkül is.

A diyaudio-n hol olvastál a vcs méretezéséről? Lehet h nekem sincs túl jól méretezve, utánnanéznék...

Üdv Lacza

hétf. feb. 27, 2006 20:20
arany tag

Hozzászólás 
Nekem csak füstöltek a 10 ohm-ok...

Kicseréltem a 22pF-t 150pF-ra, a fütyülés megmaradt.
Aztán égettem nyák-fóliát (rövidzárt csináltam a tápfesz és a GND között a számítógépen és az oszcilloszkópon keresztül... :? )
Mire kijavítottam a szakadásokat, a fütyülés is megszünt. Valami rossz érintkezés lehetett...
Azóta újból kinyírtam az IR-t (DT állítás közben véletlenül összezártam a + táppal a bemenetét...). Ezért most kényszerpihenő van, nincs több IR-em.

Te a visszacsatolás értékeit mi alapján válaszottad?

Időközben rájöttem hogy hülyeségeket írtam, a műveleti erősítő töréspontja ( 1/(2*pi*R*C) ) 154kHz.
Újból átfutottam a diyaudio-n írtakat, és úgy tűnik rosszul méreteztem a VCS-t.
A műveleti erősítő határfrekveniáját 25-30khz körül kellene méretezni, a LPF-t pedig a kapcsolási frekvencia felére. Jól értettem?
Természeten a gyakorlatban a pontosítani kell/lehet.

Aki tud ezzel kapcsolatban valamit hozzászólni, kérem ne tartsa magában! :)

hétf. feb. 27, 2006 19:33
arany tag

Hozzászólás 
Általában az ir is kimegy, ha a fetek kimennek. Ha zárlatos lesz a felső oldali fet, akkor a + tápfesz rákerül az ir kimenetére 10R-on keresztül. Nekem így ment tönkre egyszer, de még a 3,3Ohm is megszakadt :shock:

"A fütyülés frekvenciája változik a fetekre kapcsolt feszültséggel."
A fütyülés abból adódhat, hogy nincs időkésleltetés a két jel között, (erre az is utal amit idéztem) és amíg az egyik fet lezár, addig rányit a másik. Ezt úgy tudod leellenőrizni, hogy megméred a felső oldali fet D-ében az áramot. Ha ott folyik áram, akkor bele kell tenned a DT-t. Ha ott nem folyik áram, akkor az első erősítő visszacsatolásába kell tenni nagyobb kondit mint 22pF, vszínű h felerősíti a nagyfrekit is, és begerjed.

Az offszetes problémát kiküszöböli a vcs, de bekapcsoláskor koppanást okozhat. Nekem ilyen probléma nem lehetséges a háromszögjel generátor végett, mivel akkor kezdi el sütni a kondit, ha az elérte a 2,5v-ot. Az előző oldalon megtalálod a rajzát.

Limiter nélkül akkor recseg, ha a háromszögjelet túllövi a hangfrekis jel. Ezért kell beletenni, hogy megfogja a kívánt értéken.

Üdv Lacza

vas. feb. 26, 2006 19:27
arany tag

Hozzászólás 
A DT-t úgy fogom megcsinálni, ha szükség lesz rá.
Egyenlőre elég a mosfeteknél lévő 10R és a vele párhuzamosan lévő dióda.

A kapcsolásom erős hasonlóságot mutat a tiéddel, bár az alkatrész értékek mások.
Egyszer sikerült kinyírnom a feteket (valószinüleg mérés közben rövidre zártam őket), kicseréltem az IR2110-t is (gyanús volt hogy az is meghalt), utána még egy pár dolog rakoncátlankodott mire ismét szabályos négyszög lett a kimeneten. Időközben letekertem a tekercsről pár menetet, így most (elvileg) 48uH-s.

Ezek után ha a kimenetre hangszórót kötök, akkor az fütyül (nem tudom hány kHz-en, nem nagy amplítúdóval). Eddig ezt nem csinálta. Nem hinném hogy a szűrő töréspontja (~16kHz) túl alacsony.
A fütyülés frekvenciája változik a fetekre kapcsolt feszültséggel.
Én a VCS-re gondolok.

http://www.kepfeltoltes.hu/view/060226/vcs_www.kepfeltoltes.hu_.gif

Szóval az erősítő visszacsatoló körében lévő LPF töréspontja 31kHz, a műveleti erősítő -3dB pontja így 65kHz.
Ezek az értékek a diyaudio.com-on olvasottak alapján jók.

Visszacsatolás nélkül nem tudom kipróbálni, mert akkor nem működik rendesen.

Offeszet alatt azt értem, hogy a háromszög értéke pl. nem +/-2V között változik, hanem pl. +3V és -1V között... Pontos értékre nem emlékszem.

Így, alapállapotban nem 50%os a kitöltési tényező, ha nincs bekötve a vcs.

Limiter nélkül neked is recsegett a kimenet, ha elérte tápfeszt?

vas. feb. 26, 2006 18:55
arany tag

Hozzászólás 
STW34NB20-nak lassú a belső inverz diódája és nagy a töltéstárolása, akkor inkább irf640, de még jobb az irf3315. Ez lomexben csak 116Ft.

A DT-t próbáld meg így megcsinálni:
http://www.kepfeltoltes.hu/060221/Digit ... es.hu_.jpg
Nekem így van és nagyon bejött. A feteknél nem jó, mert a fetet a lehető leg gyorsabban kell ki, ill. bekapcsolni.

Offszeten a háromszög nagyságát érted? Az nem baj ha túl nagy, legfeljebb nagyobbat kell erősítenie az első erősítőnek, hogy teljesen ki tudd vezérelni.

vas. feb. 26, 2006 17:28
arany tag

Hozzászólás 
Jelenleg IRF530-at használok, csak azért mert olcsó :)
Majd még kipróbálom az STW34NB20-al, és az IRF640-el.
Véglegesben nem tudom mit fogok használni.
Egyik problémát feljebb már leírtam. Ez miatt VCS nélkül nem is igazán tudom használni az erősítőt.
Főbb jellemzői: Háromszög frekvenciája: kb. 310kHz,LM319-es komparátor, utána 6N137-es optó, IR2110 MOS meghajtó.
Kimeneti szűrő jelenleg 115uH + 660nF... Lusta vagyok letekerni a tekercsből :)
Tápfesz +/-30V. "Dead time"-ot csak a fetek gate-én lévő ellenállás és dióda adja. Külön (még) nincs.

vas. feb. 26, 2006 11:55
arany tag

Hozzászólás 
DjYdur!
Milyen feteket használsz a végfokodba? És mik azok a hibák? Hátha tudok segíteni.

szomb. feb. 25, 2006 22:35
arany tag

Hozzászólás 
A MS-130060-2 típusú magra gondolok. Megnéztem, ennel az Al-je 60. Akkor a 2 összefogott magé 120 lesz?
30uH-t szeretnék, ehhez ~16 menet kell?

Az üzenetemre nem sűrgős válaszolnod, most a táp pihen, elvagyok az erősítővel :)

szomb. feb. 25, 2006 15:13
gyémánt tag

Hozzászólás 
Az osszefogott vasmagok Al erteke osszeadodik. Ha jol emlekszem, es egyre gondolunk, akkor azoknak a vasaknak az Al-je 50, tehat 100 lesz a ketto egyutt.

Az uzenetedre valaszolok majd!

szomb. feb. 25, 2006 14:55
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Hali mindenkinek!
Elkészültem a végfokommal, vannak még hibák...
Háromszög-jel előállítására Ros-Co. kapcsolását használom (CD4093+NE5534, +/-5V-al táplálva), de a háromszög offszetje elég nagy. A VCS ezt "kijavítja", ez után kell vele foglalkoznom, vagy jó így is? :?
Kimeneti szűrővel kapcsolatban van kérdésem: 2 db "kék lomexes" mag összefogva mekkora Al értékkel rendelkezik??

szomb. feb. 25, 2006 14:53
a fórum lelke

Hozzászólás 
http://www.elatec.hu

elvileg forgalmaz Tripath IC-t. Ez meglep hogy berakták az autóvégfokba. Az IC árából kijött volta egy teljes kapcs. üz. Spafis végfok :)

Arról nem is beszélve, hogy ide még egy butított kapcs. üz. végfok is megfelel, mivel a teljesítmény nagyrészt a mélynyomóhozz kell, így 2KHz-ig elég lenne átvinni. De ez más kérdés....

Hoppá... Az IRF3315 csak 116 Ft? az igencsak megéri. Bár a belső inverz diódájának 1,7uC töltéstárolása, az FDP2532-nek meg 330nC. Nem mindegy 300KHz-en...

csüt. feb. 23, 2006 11:56
arany tag

Hozzászólás 
emberek!elakadtam egy IMPULSE1200 as autovégfokkal amiben egy TA0103A tripath gyártmányú digitális jószág van,de meghibásodott(minden jel erre utal),szóval tud valaki ötletet hogy tudnék hozzájutni mert egyik alkatrész kereskedő sem tudott segiteni.nem kispályás az erölkődő 120 Amper a betáp bizti,ha nem tudok szerezni ic-et akkor kénytelen leszek egy IR-es digierősítőt belerakni....

csüt. feb. 23, 2006 0:54
a fórum lelke

Hozzászólás 
IRF3315

szer. feb. 22, 2006 22:51
Profil Honlap
arany tag

Hozzászólás digitális végfok
Aham.. Pont erre gondoltam az induktivitásnál. De ha sorba tennék egy ellenállást a fettel, amin ~0,1-0,2v esik akkor már előbb fog kinyitni a külső diódája, mint a belső. De mivel még van 2db irf640-em és nem akarok plusz 4 alkatrészt, veszek jobbakat :) IRFP250B-re mit mondasz? Az nagyobb tokban is van, jobb a hőleadása. A Gate töltést nem tudom milyen értékek között jó. Itt az adatlapja is:
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... P250B.html
Vagy tudnál ajánlani vmi jó fetet, ami kapható HQ-ban, vagy Lomexban és 3-400Ft-nál nem drágább?
Amúgy tápfeszem csak 100v, és így a 60w hő is reálisnak tűnik.

szer. feb. 22, 2006 21:36
a fórum lelke

Hozzászólás 
Idézet:
Azt nem értem, hogy ha lassú a fet belső diódája, miért melegszik jobban?

Mert van olyan állapot, amikor a tekercsen folyó áram a diódát nyitó irányba feszíti elő, és ekkor a túloldali MOSFET egy pillanat alatt szeretné rárakni a záró irányú feszültséget, csakhogy erre a dióda képtelen, mert a benne felhalmozódott töltéshordozóknak előbb ki kell ürülni. Ez a diffúziós töltés csak a két tranyón keresztül folyva tud kiürülni, közben Q*Ut munkát végezve. Pl. 2uC*150V=300uJ, ez 300 kHz-en 90W.

Külső dióda párhuzamosításával ez nem szűntethető meg, mert nem nagyon találsz olyan diódát, ami kisebb nyitófeszültségű, mint egy meleg MOSFET diódája. Ha a MOSFET-en eső feszt megnöveled, akkor már működik a dolog, csak ez már alkatrésztemető.

szer. feb. 22, 2006 18:09
Profil Honlap
arany tag

Hi!
Köszi :)
Igen, védelemnek egy sima 339-es komparátort használok, és egész jól is működik.

Ha kevés a DT, akkor ~50mA-es nyugalmi áram felvételre is elég jól felmelegednek a fetek, ezért gondolom, h nagyobb vezérlésnél is ez lehet a bűnös. Megnézem, hogy nagyobb DT-vel mennyire melegszik vezérlésnél. Ha ne mjön be, akkor a kimeneti szűrő lesz a hibás.

Azt nem értem, hogy ha lassú a fet belső diódája, miért melegszik jobban? Olyankor fordított feszt kap a fet az induktivitás végett? Gondolom megoldható ez úgy is, hogy egy gyors diódát kötök a belső diódájával párhuzamosan.

Az LM833 elvileg 15MHz-ig működik, ha kisebb kondi van a bemeneti erősítő visszacsatolásában, akkor a nagyfrekit is erősíti. De tapasztalatom szerint ilyenkor begerjed az egész.
A második erősítő egy limiter. Ha túllépné a bemeneti jel a háromszöget, akkor bereccsen a kimenet. Ezért megfogja a két 5,1v-os zener ~5,75v-on a bemenetet, így elkerülhető volt ez a probléma.

Azt még elfelejtettem mondani, hogy a vivőrfeki kb 300Khz körül van. A műszerem sajna 20Khz-ig mér, de tettem egy 16-os osztót és 18,5Khz-et mért.
Üdv Lacza

szer. feb. 22, 2006 14:03
a fórum lelke

Hozzászólás 
Hájj!! Egész jó a végfokod. A védelem komparátorral való megoldása nekem is megfordult a fejemben. Úgy látom az IR2110 SD lábán tiltod vele.

A DT-ket nézd meg szkópon, lehet hogy kevés, bár ez a probléma kis kivezérlésnél is érezhető melegedést, "nyugalmi áram" növekedést okoz.

Az optóknál jobb megoldást én sem találtam, az IR eredeti doksijában tranyóval van megoldva, de az a megoldás sem tökéletes. Nem tudod megoldani, hogy a felhúzó (szinteltoló) ellenállás ugyanolyan fesz. felfutást okozzon, mint a tranyó a lefutást. Ez meg aszimmetrikus vezérlést okoz 300KHz környékén. Jó tudom hogy a vcs kikompenzálja, de akkor sem illik...

A kivezérlésnél való melegedést én is tapasztaltam, lehet hogy meg kellene vallatni a kimeneti szűrőt. Ilyenkor ugyanis megnő a vasmag mágnesezése, és lehet hogy már telít. Vagy szűrő nélkül is csinálja?

Mondjuk IRF640-nel akármi van melegedni fog, mert a belső inverz diódája ennek már elég lassú. Spafi FDP2532-t használ, nem véletlenül. Sajna nem egy olcsó darab. De ha lejjebb mész a tápfesszel, igen fürge az IRF3205, vagy IRFP3710 lévén 50 ill. 100 voltosak.

lacza: a visszacsatolást hogyan méretezted? Az LM833 elég erősítést ad a nagyobb frekin is? Nem csak a hangfrekit kell visszacsatolni, hanem a vezérlőjel kis hányadát is. (Spafi mondta) bár ezzel kapcsolatban én sem értek mindent.
Ja még1 kérdés: az error jel mire szolgál? Úgy látom mintha nagyobb kivezérlésnél határolna?

szer. feb. 22, 2006 13:03
arany tag

Nem muszáj bele opto, de nekem csak ezzel sikerült megoldanom. ugyanis 2 megoldás van (lehet több is):
1, vagy az egész vezérlést leteszed a negatív tápfeszre, és akkor a komparátor után lehet egyből a D-T és az ir2110, de így nehéz visszacsatolni, mert szinteltolást kell alkalmazni hozzá.
2, vagy pedig testen hagyod a vezérlést és vhogy leviszed a jelet az ir-hez. Több megoldás is van, lehet tranyóval, vagy egy sima 100nf-os kondival is, de minkét esteben meg kell védeni az utána lévő ic-t, hogy a tápfeszánál ne kaphasson több feszt, mint 0,3v, különben tönkremehet. A 100nF-os módszert próbáltam, de rengeteg zavart is átvitt, gondolom a test és a minusz tápfesz közti zavarokat.
Sztem a legegyszerűbb belerakni egy optot. Lehet elég lett volna egy is, és utána még egy gyors fet, de úgy nem tudom mennyire menne el a D-T. Így egész jól állítható. A komparátor egyébként 6ns alatt átbillen.

Ez a fet elég drága... 525Ft Áfa nélkül, viszont elég belőle egy db is :) Én még mindig irf640-et használok. Ha össze is nyitnának próbálj meg nagyobb D-T-t állítani, akkor ez nem fordul elő.

Üdv Lacza

szer. feb. 22, 2006 10:13
arany tag

Hozzászólás 
Szép... muszáj az az optocsati? Én valahogy nem szeretem őket. Tudom ez egy elég gyors fajta... De... akkor sem. Nálam is melegszik a FET, ha hajtom... most akarom kipróbálni STW34NB20-assal, azok bírják a powert :) És kapható is... Jó a GATE töltése. 200V/34A. Remélem, hogy nem nyitnak össze...

kedd feb. 21, 2006 22:04
arany tag

http://www.kepfeltoltes.hu/060221/10553 ... es.hu_.jpg
http://www.kepfeltoltes.hu/060221/Digit ... es.hu_.jpg

Itt a kapcsirajzom a végfokról.
A komparátornak NE529n-et használok. végülis nekem nem zavaró egyáltalán a sistergés, csak kiváncsi vagyok, hogy mennyire lehet lecsökkenteni. A szinkronizáció rengeteget segített rajta, meg persze a vcs.
Tegnap kicsit kiterheltem a végfokot, és azt tapasztaltam, hogy ha jobban kivezérlem elkezdenek a fetek melegedni, de kis vezérlésnél nem melegednek egyáltalán. Ez lehetséges azért, mert kevés a D-T és összenyitnak a fetek nagyobb kivezérlésnél?

kedd feb. 21, 2006 19:03
a fórum lelke

Hozzászólás 
Mi a komparátor? Mert szerintem annak a zaját észlelitek. Vcs-val csökkenthető, de lacza-nak már gondolom az is bent van.

Niccs egy rajz?

kedd feb. 21, 2006 9:21
arany tag

Hozzászólás 
Ez az átkozott sistergés mi? :) Ezen nem sokat lehet segíteni, talán a jó panel tervezés, és jó alkatrész elhelyezés, és árnyékolás megszünteti... Amúgy nekem si sistereg még mindig... Próbálgattam egy kicsit tologatni a frekiket, és akkor némi javulás bekövetkezett... és ennyi. :P

kedd feb. 21, 2006 0:28
arany tag

Hali!

A szinkronizációhoz kellett volna, de már sikerült megoldanom :)

Úgy oldottam meg, hogy egy áramgenerátor tölt egy kondit, a végfok frekijét pedig leosztottam egy fix 4-es osztóval és a leoszott négyszögjel felfutó éle kinyit egy 47pF-al soros tranyót, ami kisüti az áramgenerátorral töltött kondit. Így a végfok frekijének a negyedével arányos fűrészjelet állítottam elő a tl494-nek. A 494-es 6-os lábát pedig a referenciára felhúzom egy másik tranyóval, ha már beindult a végfok. Így bekapcskor a rendes R-C tagjáról megy a 494-es, majd ha beindult a végfok is, akkor már az ad a tápnak jelet.

így sokkal zavarmentesebb lett az egész, és vezérléskor sem hallatszik a végfokba más zavaró zaj, de üresen hallható benne egy kicsi sistergés még mindig. Ezen nem tudok sehogyse segíteni. Remélem ha össze lesz rakva panelon, meg fog szűnni, vagy legaláb csökkenni. Két oldalas panelra akarom megtervezni, és az egyik oldalon meghagyom nagyrészt a fólát és lekötöm testre árnyékolásnak. Még azon csodálkozom, hogy egyáltalán műxik... a táp, meg a végfok elfoglalja a fél asztalt :D

Még megnézem nagyobb teljesítményen is, hogy mennyire melegszik, aztán jöhet a tervezés.

Üdv, Lacza

vas. feb. 19, 2006 22:00
arany tag

Hozzászólás 
Egyenlőre sikerült szereznem egy Tripath-es Driver IC-t, és most azzal küldöm, mert nincs több időm folytatni a projectet. Egyébként is, amit egyszer kitaláltak hogy jól működjön, akkor tesztelem miket tud, és mennyire is jók ezek az IC-k... Na meg valami mikrocontrolleres dologban is gondolkodom, csak hogy bonyolultabb legyen :wink:
A TL494- szerintem csodálatos fűrészt állít elő, 200kHz-en is, feljebb már azért nem olyan jó...

Jel alakok:
http://djdonpepe.uw.hu/vegfok/ki.jpg
http://djdonpepe.uw.hu/vegfok/ki_zene.jpg
http://djdonpepe.uw.hu/vegfok/furesz.jpg

TL494 5,6 lábára egy RC-tagot beszúrsz, táp neki, és már ott is van a szép jel...

kedd feb. 14, 2006 19:21
arany tag

Peter Alexander!
Mi újság a végfokoddal?
Lenne egy kérésem: be tudnád linkelni annak a szép fűrészjelnek a kapcsolási rajzát? Hogy szinkronizálni tudjam a kapcs üzemű tápot a végfokkal, fűrészjelet kell előáálítanom a tl494-esnek. Ehhez kéne az a fűrészjel gen.
Előre is kösz :)

Üdv Lacza

kedd feb. 14, 2006 18:00
arany tag

A tápot és a végfokot úgy tudom szinkronizálni, hogy a két frekvencia különbsége nagyobb legyen, mint 20Khz? De ehhez akkor már fetes tápegység kell, mert öngerjedősnek nem tudom szabályozni a frekijét.
A végfokokkal nem lesz baj, mert mindkettő ugyanarról a háromszögjelről fog menni.

vas. feb. 05, 2006 20:42
gyémánt tag

Hozzászólás 
Gratula a cucchoz.
Néha jó megoldás szinkronizálni a táp-ot és a végfokot...
illetve a több végfokot egymáshoz

Üdv

vas. feb. 05, 2006 20:31
arany tag

Hali!

Megnéztem a végfokom kapcs üzemű tápról és egy kicsi gerjedés szerűség hallható benne, de sztem ki fogom tudni szűrni belőle. Az áramvédelem is már majdnem kész hozzá.

Felrakom a mostani háromszöggenerátoromat, hogy másoknak is legyen esélye :)
http://www.kepfeltoltes.hu/view/060205/ ... es.hu_.jpg
Azért szeretem, mert nem ül rá smilyen zavar sem, az integrátorossal szemben, mivel áramgenerátor tölti, illetve süti a kondit. Ha elérte a beállított 2,4v-ot, akkor átbillen a komparátor és kikapcsolja a felső áramgenerátort és elkezd kisülni. Sztem nagyon jó, eddig ezt találom a legjobbnak a többi közül. A frekvenciát az áramgenerátor árama határozza meg, illetve a kondenzátor nagysága. Sok sikert a megépítéséhez, ha vki összerakja...

vas. feb. 05, 2006 20:11
arany tag

Hali!
A végfokkal már elkészültem, nagyon jól szól és majdnem teljes tápfeszig ki lehet hajtani :D smi recsegés, dc elmozdulás... még megnézem h mennyire gerjed kapcs üzemű tápról, de sztem mennie kell arról is. Most a védelmeken gondolkodom... Spafi, a te végfokodban milyen védelmek vannak? Én ezekre gondoltam:
1; Áramvédelem: mindenképp lesz benne, csak nemtudom hogy elég-e az alsó fet S-ében figyelni az áramot, nem kellene a felső fet D-ében is.
2; hővédelem: gondolom az sem egészséges, ha 80° felett van a borda, esetleg 50-60° körül egy ventillátoros hűtés.
3; még gondoltam olyanra is, hogy egy ellenállás-kondival figyelni, hogy egyenáramúlag elmegy-e +/- 0,7v-al a kimenet. Ilyen védelem van a mostani analóg erősítőmben is 2db relével megoldva, csak itt az ir2110-et tíltanám le vele. Elég jól műxik is, pl a bekapcsolási koppanásokat nagyon jól ki lehet vele küszöbölni.
És úgy akarnám a védelmeket, hogy a ha vmelyik is letílt, akkor maradjon 3-4mp-ig tíltva, aztán billenjen vissza, kivéve ha folyamatos hiba van.

pén. feb. 03, 2006 21:11
gyémánt tag

Hozzászólás 
Peter Alexander írta:
Esetleg a kimeneti szűrőben kérnék segítséget, hogy kell kiszámolni pontosan, és egy gyűrűre mennyit kell tekernem... mert ezek a dolgok nem mennek...

A szűrő méretezése attól függ, h hanyadrendűt szeretnél, ill. milyen karakterisztikájút (Butterworth, Csebisev, ...). Ill. természetesen kell hozzá a kívánt határfreki és az alkalmazott terhelőimedancia értéke.
Egy Bessel-féle 12dB/oktáv-osat csinálj szvsz.
A tekrenc menetszáma a felhasznált mag jellemzőitől függ, az ún. Al-értékből számítható.
Ja, és kondinak a szűrőben ne 50V-os, +/-100%-os tűrésű kerámiát használj:)
Üdv.

PS.: olvasgasd át: http://www.irf.com/technical-info/refde ... udamp1.pdf

kedd jan. 31, 2006 14:25
arany tag

Hozzászólás 
Gondoltam... :cry: De azért kösz... Csak valami használható dolgot szerettem volna. De akkor kezdődik a szívás... Tranzisztorok szállingóznak szerte széjjel. Na de átméretezem ezt a kapcsolást 30V-ra, aztán lesz valami.
Esetleg a kimeneti szűrőben kérnék segítséget, hogy kell kiszámolni pontosan, és egy gyűrűre mennyit kell tekernem... mert ezek a dolgok nem mennek...

hétf. jan. 30, 2006 23:30
a fórum lelke

Hozzászólás 
Spafi: esetleg ha kész lesz a végfokom, felnyomod a rajzok közé? 1x már működött, nem is rosszul, csak nem lehet növelni a tápot. (vszínű dead-time probléma) kipróbálom az új ötletet, aztán a 'vak is mondta majd meglássuk....'

hétf. jan. 30, 2006 22:58
a fórum lelke

Hozzászólás 
Azért nem mukkan, mert ezekkel az értékekkel 80V-ra szeretné beállítani a kimeneti DC szintet, az meg nyilván nem fog menni 30V táp mellett. A 15 k-s visszacsatoló ellenállást kisebbre kell cserélni. De előre szólok, hogy marha nagy bemenő jel kell neki. Inkább lejjebb kellene húzni egy ellenállással az OPA invertáló bemenetét, és a bemeneti ellenállást kisebbre cserélni.

Komplett, piacképes rajzokat nem szokásom kiadni, mert... hosszú, de hidd el, te sem tennéd, ha a helyemben lennél. És te sem tanulnál belőle sokat. Tanulni abból lehetne, ha pl. megpróbálnád átméretezni ezt a kapcsolást.

hétf. jan. 30, 2006 21:56
Profil Honlap
arany tag

Hozzászólás 
SPafi!

Figyelj csak, tényleg olyan a te rajzod is 160V-al :) Az kicsit oda tolhat a hangszórónak. :P
De én most kíváncsiság kedvéért átforrasztottam az enyémet, ahogy te is rajzoltad, de meg sem akar mukkanni. Nem is igazán értem. Az egyik error erősítőt használod, a másik ki van iktatva. Na a neminvertáló lábra megy a visszacsatolás, és az invertáló fel van kötve 20k-val a referenciára na meg ott kapja a bemenő jelet is, és a feddback lábbal egy 1n-os kondival... De nem szól. Nem értem az egészet. Pedig tuti jól raktam össze.

Figyelj csak, láttam hogy egész szép dolgokat raktál össze. Nem küldenél valami működőképes rajzot, ami azért szépen szól, és van benne erő is. És szélessávú?! Megköszönném nagyon... :wink:

hétf. jan. 30, 2006 21:12
a fórum lelke

Hozzászólás 
Valóban lehet műveleti erősítővel csinálni, de akkor az első OPA-nak valami iszonyú gyorsnak kell lennie. Inkább komparátort szokás oda használni. És végül a kapcsolásban az a komparátor egy hiszterézises invertert valósít meg. Akkor meg nem egyszerűbb beletenni egy hiszterézises invertert (CD4093)? :-)

Peter Alex!

Bocs, úgy látszik, hogy én felejtettem el a TL494 működését! Most látom, hogy a 13-as láb a földön van, így kb. olyan jelet ad, amilyet kell! Az benne a legfurcsább, hogy én is majdnem pont ugyanilyet terveztem anno: http://users.hszk.bme.hu/~sp215/elektro/PWMideas.htm 3. kapcs. csak annyi különbséggel, hogy tettem bele szűrőt, visszacsatolást, és a 494 saját műveleti erősítőjét használtam. Na meg a végtranyók... de egyébként kísérteties a hasonlóság!

Ja, és akkor gondolom, hogy a Q1-Q3 is föl van cserélve a rajzodon.

hétf. jan. 30, 2006 16:44
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Peter A.,

Egy duál műveleti erősítővel is lehet ám csinálni háromszögjelet, egyszerűbb pwm-végfokhoz ideális.
A BCA-elvű Thunderball is ilyet használ.

Itt egy méretezés, ha esetleg nem ismered még:
http://www.play-hookey.com/analog/trian ... rator.html

hétf. jan. 30, 2006 13:41
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 2325 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 47  Következő