|
Szerző |
Üzenet |
Panelboy
arany tag
Csatlakozott: szer. szept. 21, 2005 19:50 Hozzászólások: 235 Tartózkodási hely: Miskolc
|
Hali Mindenkinek!
Egyszerű, gyors kérdés: az erősítő burkolatát hol érdemes összekötni a csillagponttal?
Olvastam már azt hogy a csillagpont közvetlen közelében, de azt is hogy a bemenet közelében. Most melyik a tuti?
üdv.
|
szomb. márc. 04, 2006 11:51 |
|
|
Benyaa
platina tag
Csatlakozott: pén. jún. 17, 2005 22:01 Hozzászólások: 798 Tartózkodási hely: Budakalász
|
Bőven jó!
|
szer. márc. 01, 2006 17:31 |
|
|
Komaki
platina tag
|
Kössz a hozzászólást!
A tápfeszültség 12V, tehát egy 16V-os remélem jó lesz!?
üdv: Komaki
|
szer. márc. 01, 2006 16:22 |
|
|
_geli_
arany tag
|
OZ!
Ha kellenek keress pü-ben!
|
szer. márc. 01, 2006 10:28 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
|
kedd feb. 28, 2006 21:59 |
|
|
subvoice
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 370 Tartózkodási hely: Budapest
|
Látom senki nem válaszol, mint abszolút hozzá nem értő úgy gondolom, hogy a kimenő jel feszültsége biztosan nem lesz nagyobb a tápfeszültségnél, tehát olyan elko kell, aminek a fesztűrése legalább akkora, mint a tápfesz (egy kis túlméretezés soha sem árt).
Ha baromságot írtam, majd kijavítanak.
|
kedd feb. 28, 2006 20:44 |
|
|
Komaki
platina tag
|
6 wattos végfok IC kimenetére az adatlap szerint egy 1000uF-os elkot kell (sorosan) kapcsolni, csak azt nem közlik, hogy hány voltos legyen, nekem meg nincs tapasztalatom. 10V-os (ez van itthon) elég lesz, vagy vegyek nagyobbat? Arra is ügyelni kell, hogy nincs sok hely a nyákon!
üdv: Komaki
|
kedd feb. 28, 2006 15:31 |
|
|
Funk
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1206 Tartózkodási hely: Bp
|
Panelboy írta: Villany felkapcs-leolt... közben pedig váltogattam a csatornákat. Így a rövidrezárt nem pattogott, a simánhagyott meg igen. hoppá. ezt akartam tegnap még írni, h még van egy lehetőség, de akkor sem tápfeszen kerül be a pattogás, hanem trafó+ földhurok. Ismered aklasszikus mondást: a földhurok csak föld és hurok nem kell. Ez annyit jelent, hogy a hurok úgy is kialakulhat, hogy fizikailag nincs egy hurok készítve pl vezetőből, hanem alkatrészeken stb-n keresztül jön össze. Panelboy írta: Amúgy tuti hogy a földelésben mégis el van b***va valami, mert ha a hangerőpotit feltekerem, akkor halk sípolás is hallatszik a hangfalaktól. Ez csak azóta van, amióta a bemenetválasztó beépítésre került. üdv. nyomozz!
bemenetválasztó kimenetét zárd rövidre -> gondolom nem fog pattogni, ezután ha lehetőséged van rá, akkor a bemenetválasztó egyes csatornát egyenként kösd be. Ha ez egyszerűen kivitelezhető, akkor pár perc alatt kiderül, hogy a sok bemenet okozta össze-visszakötötzgetés a pattogás oka. Annyi biztos, h meg lehet szüntetni.
Sok cseresznyét, Funkee
|
kedd feb. 28, 2006 14:50 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
Emésszétek:
http://www.hvlabs.hu/hobbi/pwm_fanctrl.gif
elég 1xű nem? és még nem is melegszik...
|
kedd feb. 28, 2006 14:37 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Ja, el is felejtettem feltenni egy kérdést, ami nagyon izgat...
A hétvégén egy új erősítőt élesztgettünk egy barátommal.
A háttérben egy működő GC alapú rendszer is be volt kapcsolva,
és amikor az élesztendő végfokon méregettünk feszt egy sima MM-el,
a GC-s rendszeren zaj jelent meg, nem sípolás, inkább 50Hz jellegű,
de nem az a tipikus brumm. A kérdés, hogy hogyan került ez bele ?
Galvanikusan max a hálózaton voltak kapcsolatba, de még az elosztók
is távol voltak egymástól. Ezen keresztül jutott volna be a zavarjel vagy
esetleg valamilyen elektromágneses módon, egy nagyfrekis gerjedéssel ?
|
kedd feb. 28, 2006 12:39 |
|
|
ozpecs
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 361 Tartózkodási hely: Pécs
|
Azért kukába ne dobd inkább kifizetjük a postaköltséget bőven:)) Én pl elég sokat használok belőle:))
OZ
|
kedd feb. 28, 2006 10:47 |
|
|
_geli_
arany tag
|
toroB!
A 7294 599Ft+fa! Ha ingyen vinné a posta én is küldenék neked
kettőt mert nekem nem kell (újak), így előbb-utóbb a kukában
végzik
|
kedd feb. 28, 2006 10:15 |
|
|
ozpecs
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 361 Tartózkodási hely: Pécs
|
Ja és a lényeg:) : a bontott cuccokból sok mindent ki lehet próbálni nagy veszteség nélkül. Kezdőnek multkor is adtam egy marék bontani valót, meg régebbi alktrész, csak gyakoroljon.
OZ
|
kedd feb. 28, 2006 9:25 |
|
|
ozpecs
arany tag
|
Nana nekem a mühelyben még mindig ott hever egy logarléc és néha elő is veszem, mert van amit egy tolással meg tuidok róla és általában elég közelítően. Amugy meg a hobbyzást én még főleg bontással kezdtem és még ma is ha valami olyan cucc van amit ki kellene dobnom azt általában szétszedem, abból is lehet tanulni, régebbi készülékekből, főleg ipari és lkatonai cuccokból meg főleg. A mai vackoknál legalább látja az ember milyen szintü konstrukciós hibák vagy szándékosságok vannak. Régebben azért főleg az ipari és katonai készülékeket ugy csinálták, hogy sokáig és megbizhatóan müködjenek ma meg mindent igyekeznek egy IC-re bizni.
OZ
|
kedd feb. 28, 2006 9:23 |
|
|
_Danko_
gyémánt tag
|
Ros-Co. írta: röffentettem egy egyszerű kis kapcsolást PWM üzemű ventillátor vezérlésre. Egész jól műkszik, egy 47K-s NTC figyeli a borda hőmérsékletét.
Érdekel vkit?
Aha, ja! Legalabbis, en megneznem :-)
|
kedd feb. 28, 2006 9:18 |
|
|
_Danko_
gyémánt tag
|
tanulo2!
Egy kezdonek szerintem nem kell tobb ezer forintos alkatreszekkel jatszania. Neki eloszor a BC212-vel, es a BC139-el kell ismerkednie, meg a TL072-vel.
Aki meg 1kW-s vegfokon akar megtanulni forrasztani, háááát......
Úgy is lehet, rogton a mely vizbe. Csak a kudarc eselye nagyobb, mintha egy kettranzisztoros 9V-rol jaro fejhallgato-erositon gyakorolna.
Velemenyem szerint :)
|
kedd feb. 28, 2006 9:17 |
|
|
tanulo2
platina tag
|
Funk!
Azért sokmindenre rá tud vezetni egy áramkör szimulálása is,és ehhez nem kell elégetni a tapasztalatlan kezdőknek sok ezer forintnyi alkatrészt.
Megszeretni nem lehet ettől,de attól sem,ha az első élmény kudarccal zárul.Mellesleg nem kell szégyelni a használatát,sok nagytudású emberke is használja mert megkönnyíti a dolgát.Kb.annyira maradi és értelmetlen megközelítés elutasítani,mint manapság számológép helyett logarléccel kínlódni.
Rag!
Valami okos magyarázatot mindig ki kell találni ami legalább akkora kreativitást igényel mint az egyedi megoldások kivitelezése a hobbynkban.
Én általában ünnepi alkalmakkor alkatrészvételre kérek engedélyt .
Ezért már tényleg csak azt veszem meg,amit 1000* átgondoltam.
Aki még nem tudná,a hobby és a házasság antagonisztikus viszonyban vannak!
Üdv.
|
kedd feb. 28, 2006 7:40 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
röffentettem egy egyszerű kis kapcsolást PWM üzemű ventillátor vezérlésre. Egész jól műkszik, egy 47K-s NTC figyeli a borda hőmérsékletét.
Érdekel vkit?
|
kedd feb. 28, 2006 0:01 |
|
|
Panelboy
arany tag
Csatlakozott: szer. szept. 21, 2005 19:50 Hozzászólások: 235 Tartózkodási hely: Miskolc
|
Kedves Funk!
Köszi a helpet. Akkor hagyom a tápot. Amúgy úgy csináltam hogy van egy 4 bemenetes bemenetválasztó, és abból csak az egyik párt zártam rövidre, a többit hagytam. Villany felkapcs-leolt... közben pedig váltogattam a csatornákat. Így a rövidrezárt nem pattogott, a simánhagyott meg igen.
Amúgy tuti hogy a földelésben mégis el van b***va valami, mert ha a hangerőpotit feltekerem, akkor halk sípolás is hallatszik a hangfalaktól. Ez csak azóta van, amióta a bemenetválasztó beépítésre került.
üdv.
|
hétf. feb. 27, 2006 22:48 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Akkor a 2x8 hangszóró jó is lenne a 2 oldara, mert akkor 2x3 ohm lenne
a terhelés, és 2 ilyen plussznullás TDA el tudná hajtani őket, nem ?
A 2x12V s autós akksiból van, úgyhogy a középkivezetés sztem nem gond.
|
hétf. feb. 27, 2006 21:06 |
|
|
Hutty
arany tag
Csatlakozott: szomb. nov. 05, 2005 8:45 Hozzászólások: 224 Tartózkodási hely: Budapest
|
Két 12v sorban jó, de egytápos erősítővel is meg lehetne oldani. Esetleg lemenni 2 ohmig is. Csak beszédre a vászonerősítésű gumiperemes hangszóró jobb, mint a gumis.
|
hétf. feb. 27, 2006 20:59 |
|
|
Funk
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1206 Tartózkodási hely: Bp
|
Cortez!
Ne foglalkozz az 1-2 V-okkal, mert nem hallod, és az akku sem 12 V-os.
Cortez a 2*12V-os akkuvan az a gond, hogy nem szokták kivezetni a közös pontot.
A hangszórókat kösd párhuzamosan, de vacakolj 2 végfokkal, ne vacakolj a soros kötéssel sem.
A végfok akár lehet egy kisspafis is, ha tranyót szeretnél, de javaslom a tda7294-et egy plussznullás kapcsolásban. Az le tud adni 10 A-t. ergó meg tud hajtani kb 1 Ohmnyi hangszórót ekkora feszről.
stb. stb. etc.
Tanulo2!
A szimulátorból lóf*aszt sem foglátni, és ha van olyan, aki a szimulátoron keresztül szerette meg a szakmát, akkor tökön szúrom magam.
Soha egyetlen analóg áramkört sem szimuláltam, nem is tudtam volna így megtanulni semmit.
Üdv, Funkee
|
hétf. feb. 27, 2006 20:56 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Lehet érdemesebb lenn egy külön 12V-os akksit venni a vonatba, amiről csak az erősítő
menne, és akkor lehetne valami iverteres megoldást is kreálni, hogy a P is tuti elég legyen ?
Én kicsit félek a zajtól, meg a 12V elégségességétől.
Hangszórók:
én inkább több kisebbre gondoltam, pl ebből:
http://www.lomex.hu/hangszorok.htm
A 2 felső közül valamelyik, és akkor 4-4 db vegyes-kapcsolásban a 2 oldalra.
De mivel nem túl drágák lehet 8-8 is lehetne akár...
|
hétf. feb. 27, 2006 20:47 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2990 Tartózkodási hely: Rákospalota-Kertváros
|
Cortez, van még néhány sötét ló ebben a projektben.
Ha nagyon zajos a környezet, és a beszédérthetőség kell, akkor mindenképpen tölcséres hangsugárzók kellenek, de akkor ne variálj egyéb műsorforrásokkal, pl. CD-lejátszóval. Nem fog jól szólni.
A két sorbakötött akkunak nem a közös pontja van testelve, hanem 95%-ban a legnegatívabb pontja, további 5%-ban a legpozitívabb. Persze mindez nem akadály, csak részletkérdés.
|
hétf. feb. 27, 2006 20:39 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Na, 2x12V-ról akkor senkinek nincs egyéb tanácsa ?
Én 2 db külön végfokra gondoltam egyenként 6 ohmos terheléssel.
(2x 4 db 10cm-es hangszóró "hídban" (sorosan-párhuzamosan 4 db))
|
hétf. feb. 27, 2006 20:31 |
|
|
dokigyg
arany tag
|
Rag írta: Most, hogy vettem gyárit, az asszony kérdezte, hogy miért kell még építettel "szüttyögni", ha már a gyárit használom/hallgatom? Mondtam neki, hogy a 4 hónapos kislányunk szobájába is kell valami
Akkor erre a lejtőre is rá fogsz lépni?
|
hétf. feb. 27, 2006 17:06 |
|
|
Rag
ezüst tag
|
Tanukó2!
Most, hogy vettem gyárit, az asszony kérdezte, hogy miért kell még építettel "szüttyögni", ha már a gyárit használom/hallgatom? Mondtam neki, hogy a 4 hónapos kislányunk szobájába is kell valami
És még nem is tudja, hogy oda még hangfalat is kell építeni!
Na jó átadom a fórumot az építő jellegű hozzászólásoknak....
Üdv
Rag
|
hétf. feb. 27, 2006 14:31 |
|
|
tanulo2
platina tag
|
Hi Rag!
Azé a nyerőgépezés se kutya !
A viccet félretéve,azért mondtam hogy csak akkor éri meg foglalkozni ezzel,ha érdekel az elektronika és szeretsz bütykölni.
Aki csak egy erősítőt szeretne és se gyakorlata,se indíttatása a hobbyhoz,annak borítékolható hogy jobban jár ha vesz valahol egy kész cuccot.
Tehát el kell dönteni,hogy hobby szándék vezet vagy nem.
Ha hobby,akkor meg úgyis rá lehet fogni a növekvő költségeket arra,hogy hobby.
Ha a tanulás szándéka vezet valakit,akkor meg legjobb választás a szimulátor,mert ott nem tud elizélni semmit legfeljebb rájön hogy az nem működik.
A hobbystáknak további jó szórakozást,jó fizetést és megértő asszonyt kívánok!Amúgy magam is hobbysta volnék.
Üdv.
|
hétf. feb. 27, 2006 11:57 |
|
|
Rag
ezüst tag
|
Tanuló2!
Ez azért nem szép tőled!
Van akinek a barkácsolás egyfajta hobbi, szórakozás.....
Minden hobbi nagyon sokba kerül, erre is lehet áldozni és még közben egy-két dolgot meg is tanulsz.
Nekem is kellett erősítő, ezért vettem is, de építek is, bár már három végfokpanel szállt el, nem adom fel. (mostmár a előfokkal kell játszanom, kipróbálgatni több lehetőséget)
Inkább költöm a zsebpénzem alkatrészre, minthogy nyerőgépekbe dobáljam.
Más erősítőjét pedig nem kellene így minősíteni, főleg nem, hacsak nem a szimulátor progi alapján mondod ezt
Üdv
Rag
|
hétf. feb. 27, 2006 11:31 |
|
|
tanulo2
platina tag
|
Mielőtt még valaki Spafi bonyolult és gyenge minőségű erősítőjét megépítené:
Ha olcsón akarod megúszni ezt a hobbit,akkor szerezz egy szimulátor progit és kezdj el építgetni benne.
A villanyszámlán kívül semmibe sem fog kerülni!Ha csak azt építed meg,amit már minden oldalról körüljártál és sehogyan sem tudsz jobbat kitalálni,akkor a legköltségtakarékosabban jártál el.
Ha nem az elektronika érdekel,csak egy erősítő kell,akkor ne görcsölj egy percig se,hanem vegyél egy használtat!
A tanulási folyamat ugyanis nagyon sokba fog kerülni,és ezért csupán a saját produktum iránt érzett elégedettség fog némiképp kárpótolni.
Üdv.
|
hétf. feb. 27, 2006 9:01 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
> Az egy dolog, hogy a két akkuval megoldottnak tekinthető a +/- táp, és
> kihasználható annak eőnye, de a bemenőjel ( ha nem mikrofon) melyik
> pólushoz képest érkezik?
Még semmi ilyesmi nincs rögzítve, éppen ezért nem specifikáltam ezeket.
Csak a célt mondtam, az igényeket, a többi már a megoldó dolga.
Ha valami mást is rá kéne kötni, (magnó, discman, stb...), hogyan lehet
megoldani a táplálását a +-12V-ból ?
> A 12 V kimenő csúcsfesz bőven elég ha beszédet kell kihangosítani.
Gondolom ebből még azért leszed pár V-ot a végfok is, nem ?
A zajjal akkor hogy állunk, ha hallatszódna a motor vagy egyéb az akksin,
mit lehet tenni, meg lehet teljesen szüntetni ezeket ?
|
hétf. feb. 27, 2006 7:03 |
|
|
Funk
gyémánt tag
|
Cortez!
Hol van a rendszer-szemléleted?
Az egy dolog, hogy a két akkuval megoldottnak tekinthető a +/- táp, és kihasználható annak eőnye, de a bemenőjel ( ha nem mikrofon) melyik pólushoz képest érkezik?
Ezért kell Spaficikálni. A +/- tápos végfok kapcsolásod az akku közös pontjához képest várja a jelet, egy autórádió viszont a negatívhoz képest fog dolgozni, vagy legalábbis nem a közös ponthoz képest. Elképzelhető olyan kialakítás, ahol célszerű a két akku közös pontját használni az ilyen eszközöknek, de....
A 12 V kimenő csúcsfesz bőven elég ha beszédet kell kihangosítani.
Ezt a választ vártad? Kellene tudni, hogy mekkora zajterhelés mellett kell érthetőnek lennie. pl a MÁV-on nem biztos, h elég lenne.
Panelboy írta: Szia! Ha rövidrezárom a bemenetet akkor nem pattog. Én az előfokra gondolok, ezért akarom még megszűrni a tápját. Szerinted?
Szörcsögős maszkos. Szerintem
Ha rövidrezárod a bemenetet ( gondolom egy dobozban van a végfok + előfok, és az előfok bemenetét zártad össze), és nincs pattogás, akkor biza külső forrásból jön -> tápszűrésnek nincs sok értelme.
Könnyen előfordulhat, ha tovább vizsgálódsz, h a földelési rendszere rossz a készülékednek (pl több bemenet van, azokba a jelforrások -> és itt alakul ki egy csúnya hurok). Valszeg megoldást jelenthet egy árnyékolt jelvezeték, vagy egy másik jelforrás, ha valóban a teljes készülék bemenetét zártad rövidre.
Nem szaporítom tovább: rövidrezárt bemenet és nincs pattogó hang -> nem a hálózaton, tápon keresztül szedi össze a pattogást. Eddig ennyit tudtunk meg.
Üdv, Funkee
|
hétf. feb. 27, 2006 6:13 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Hehe, (tipikus), most tájékoztattak, hogy nem is 48V-os az akksi, hanem
2 db 12V-os autós akksi van sorban, úgyhogy akkor gondolom ez így
használható is lenne +-12V-ként. Átlagos hangszóróval, beszédre, és 4
ohmra ez vajon elég lenne ? (Ha lehet szeretném elkerülni az invertert.)
|
vas. feb. 26, 2006 21:25 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
SPafi írta: Cortez! Ennyi az összes feladatspecifikáció?
Elsőre igen, a részleteket majd magánban, miért mit hiányolsz ?
|
vas. feb. 26, 2006 20:21 |
|
|
Benyaa
platina tag
Csatlakozott: pén. jún. 17, 2005 22:01 Hozzászólások: 798 Tartózkodási hely: Budakalász
|
Az erősítőbe a tápegység a legdrágább, főleg ha újonnan tekercseltetsz toroid trafót. Ha használtan veszel valamit, úgy már más a helyzet.
|
vas. feb. 26, 2006 17:42 |
|
|
toroB
vas-tag
|
én viszont úgy látom ezt a hobbi erőlködő építést, hogy kb 20 körül kapok meg használtan egy erősítőt, amire azt mondom, okés. ez a mostani, amit építgetni akarok, egy kipurcant rft ziphona combot helyettesítene, szóval a minőségi elvárások sem olyan nagyok. szerintem 15e alatt megvalósítható, aminek eddig kb a felénél tartok, úgy hogy van 1 végfok+1 pre, kellenek még a potik, meg a csatlakozók+a táp (meg még egy végfok) csak elkel(ne) hozzá némi segítség is. nem annyira reménytelen vállalkozás ez szerintem. csak mondja meg valaki hogy realizálható 1 tápról, hogy a pre 12V-t a végek meg mondjuk 30at kapjanak...
|
vas. feb. 26, 2006 14:36 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2990 Tartózkodási hely: Rákospalota-Kertváros
|
SPafi írta: Cortez! Ennyi az összes feladatspecifikáció?
Ahogy én kivettem, ugyanerről az akkumulátorról megy a vonat hajtása is.
|
vas. feb. 26, 2006 14:21 |
|
|
_Danko_
gyémánt tag
|
SPafi írta: OFF Danko! Bocs, de lebeszéltetek a közös áramkörről. Kapcsolási rajz még nincs, a nyák-tervet viszont tegnap fejeztem be. ON
[OFF]
Hogyan csinaltal NYAKot kapcsolas nelkul? :-) Lepakoltal 1-2 IC-t, TO220-as tokot talalomra? :-)
Ha lesz kapcsolas, megkaphatom? Vagy nem lesz publikus?
(menjunk at maganba....)
[/OFF]
|
vas. feb. 26, 2006 14:03 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
OFF
Danko! Bocs, de lebeszéltetek a közös áramkörről. Kapcsolási rajz még nincs, a nyák-tervet viszont tegnap fejeztem be.
ON
Cortez!
Ennyi az összes feladatspecifikáció?
|
vas. feb. 26, 2006 13:46 |
|
|
_Danko_
gyémánt tag
|
SPafi írta: Egy megjegyzés, amit a tapasztaltak már tudnak, de az újoncoknak nem szokott világos lenni:
Az erősítőépítés egy hobby, ami nagyon gyorsan viszi a pénzt, nem pedig spórolási lehetőség. Sokkal jobban megéri keresni egy olcsó használt gyári erősítőt. Tapasztalatlanokra ez hatványozottan igaz. ugy ugy! SPafi nagyon jol megfogalmazta a lenyeget: Idézet: [...]hobby, ami nagyon gyorsan viszi a pénzt[...]
[OFF]
SPafi: Amit az akku-toltos topikban emlitettel kapcsolast, el tudnad kuldeni?
[/OFF]
|
vas. feb. 26, 2006 12:50 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Esetleg ez az akksis projekt érdekelne valakit munkaként ?
Tehát ami adott: 48V-os akksi, a cél: egy mikrofon kihangosítása.
Akit érdekelne, kérem írjon.
|
vas. feb. 26, 2006 12:04 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
Egy megjegyzés, amit a tapasztaltak már tudnak, de az újoncoknak nem szokott világos lenni:
Az erősítőépítés egy hobby, ami nagyon gyorsan viszi a pénzt, nem pedig spórolási lehetőség. Sokkal jobban megéri keresni egy olcsó használt gyári erősítőt. Tapasztalatlanokra ez hatványozottan igaz.
|
vas. feb. 26, 2006 11:43 |
|
|
ozpecs
arany tag
|
Simán lehet belőle sztereót csinálni, ha veszel még egy végfokkitet:))
OZ
|
vas. feb. 26, 2006 11:19 |
|
|
toroB
vas-tag
|
üdv mindenkinek. nekem az a problémám lenne, kp híján erősítőépítésre adtam a fejemet. rendeltem egy tda 7294v ic-s erősítő-kitet, meg hozzá LM1036-os előerősítő kitet. mikor kibontottam, jöttrem rá, hogy egymagában ez a végerősítő ic mono, úgyhogy átgondolva a helyzetet inkább hobbi gitárerősítő készülne belőle. milyen, mekkora táp kellene hozzá, és honnan szerezhető be az ilyen?
a házi erősítő-projekt viszont akkor így 2 db TDA2030 IC-s kitből lenne megvalósítva. csakhogy, ennél azt olvasom, hogy 50-100 millivoltos hangfrekvenciás jelből állítja elő a hangszóróra menő jelet. namost az lenne ekkor a kérdésem, hogy őket akkor milyen jellel tudnám etetni, milyen előerősítő kéne hozzá? maradhatna ugyanaz, vagy mi? a legjobban annak a válasznak örülnék, hogy a 7294 esből kis átalakítással szterejót lehet csinálni, mert ez lett volna az elsődleges cél.
előre is kösz!
|
vas. feb. 26, 2006 11:15 |
|
|
Panelboy
arany tag
|
Szia!
Ha rövidrezárom a bemenetet akkor nem pattog.
Én az előfokra gondolok, ezért akarom még megszűrni a tápját.
Szerinted?
üdv.
|
szomb. feb. 25, 2006 9:56 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Jé, tényleg, még az LM3875-nél is van rajz, csak hát eddig nem ilyen szemmel néztem, úgyhogy nem láttam.
Na, a végén még akkor HiEnd hangosítás lesz ebben a vonatban...
A 48V miatt mit javasoltok, elég lenne 1 ilyen IC-s végfok 8 ohmra
vagy inkább 2 végfok kéne, és akkor 4 ohmra dolgoznának ?
TDA2030: igen, csak az gyenge szerintem 48V-ra.
|
szomb. feb. 25, 2006 9:09 |
|
|
_Danko_
gyémánt tag
|
Ha jol emlekszem, a TDA2030 adatlapjaban van.
|
szomb. feb. 25, 2006 8:59 |
|
|
Funk
gyémánt tag
|
Cortez!
A TDA7294 adatlapján, vagy valamelyik hasonlóén, van single tápos megoldás, de akár te is áttervezheted
|
szomb. feb. 25, 2006 8:51 |
|
|
Funk
gyémánt tag
|
Panelboy írta: ha zene hallgatás közben a szobában lekapcsolom a villanyt akkor nagyon csúnyát koppan az erősítő.üdv.
rövidrezárt bemenettel mit csinál? (nincs bedugva semmi, csak egy darab derót.)
|
szomb. feb. 25, 2006 8:46 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
48V: Egyébként ilyenkor nem lehet valahogy egyszerűen +-24V-ként használni valami felezéssel ezt a tápot ?
Nézelődtem, de így elsőre nem sok sima-tápos végfokot találtam ekkora feszre.
Az egyszerűség most elsődleges lenne, a minőség ezúttal nem fő szempont.
A legjobb lenne talán valami IC-s. Ha a +- menne már könyebb lenne, gondolom.
|
szomb. feb. 25, 2006 8:46 |
|
|