Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szer. nov. 20, 2024 19:38

Hozzászólás a témához  [ 24 hozzászólás ] 
Érzékeny téma: ki hekker és ki nem... 
Szerző Üzenet

Hozzászólás 
Hi. Én ma már hozzászóltam, csak az úgynézki, hogy eltévedt menet közben :) - megpróbálom reprodulákni.

Tehát akkor (ha még jól emléxem) arról akartam dumcsizni, hogy a hekker és a krekker. Tehát azon volt némi vita, hogy a hekker hálót tör, a krekker meg progit.
Na én erre (szerettem volna) mondani, hogy a remek c64-es időszakba is volt hekker is krekker is, ám hálozat (kevés kivételtől eltekintve) nem nagyon volt. Tehát ezért gondolom (egyrészt), hogy a hekker nem csupán hálózat törésében járatos egyén.
Szvsz a hekker és a krekker közti különbség, hogy a krekker feltör _eztazt_, míg egy hekker feltör _bármit_, HA AKAR. Mert kevés kivételtől eltekintve a hekkerek nem törögetnek olyan dolgokat, ami nem "izgi".

Másik oldal. A vírusokat általában hekker írja. Őt lehet utálni, de becsülni is. Én szvsz nagy csodálója vagyok a one-halfnak - korszakalkotónak találom - csakúgy mint most a blaster-invázió. Ez is korszakalkotó. Hogy mért? Mert akármit is csinál, a megoldása lenyűgöző! Engem legalábbis lenyűgöz.
A blaster által kiélt védelmi résen keresztül meddig lehetett volna ki-be szaladgálni a gépeken. Például nemzetbiztonsági vagy kémkedési szándékkal. Persze ez csak feltételezés, de én elképzelehtőnek tartom, hogy usa állami szervek is közrejátszhattak abban, hogy NT4 óta az összes rpc-ben előfordult ez a hiba. És ha így van, hogyan hívhatná fel erre a közvélemény figyelmét jobban valaki, minthogy "bemutatja". Ugyanis a szervezetek "megvehetőek" - a közvélemény már nem annyira...

Végülis kicsit asszem off is voltam, de a lényeget kilehet bogarászni belőle. A hekker vagy "jó" vagy "rossz". De akármit is csinál, az több egyszerű írásnál: az _művészet_.

Én így gondolom.

T:
Sonic.

kedd okt. 28, 2003 1:18
Profil Privát üzenet küldése
vas-tag

Hozzászólás 
Na nektek megint sikerült elérni azt amit az asszonynak már réges-rég nem!! :-))
Hát először is:
Ha azt vennéd észre, hogy valakik pusztán "jóindulatból" egy éjszaka a lakásodban jártak amikor te épp a barátnődet hegeszted, és egy ott hagyott cédulából értesülsz, hogy a második menetben mintha egy kissé rezignált lettél volna és ez úton hívják fel szíves figyelmed, hogy ez hosszútávon a kapcsolatotok megromlásához vezethet.
Egy ilyen szituban lehet, hogy könnyebben felfognád a dolog lényegét?
kilesték a legbelsőbb magánszférádat? Felháborító!!! nem?

Az emberiség harmadik korszakába léptünk és ez a számítástechnika, a mikróelektronika kora.

Ugyan olyan szemét módon járnak el amikor megfigyelnek, lehalgatnak,.....
Hogy hamarosan lépni nem fogsz tudni az utcán, hogy kamerák ne lessék minden mozdulatod.

Akkor hát miről is kéne, hogy szóljon a jog...
Merthogy mind ezt szabályozzák kőkeményen a törvényi úton is.

Az más dolog, hogy leszarják, nem tartják be ott sem, csak közlik a megbizottal, hogy ha bukik akkor egyedül viszi a balhét.

Egy biztos.
Én szervert úgy tesztelek, hogy a barátomat, barátaimat kérem meg, hogy törjék fel, ha tudják.
Aztán javit, ha kell és újabb próba
De ez azért így más:))
Persze a célja az, hogy a hekker krekker vekker, stekker ne járhasson szerencsével.

Azért még egy dolgot ami az igazsághoz hozzátartozik.
Régi mondás, hogy a legnagyobb rablóból lesz a legjobb pandúr.
Akkor miért nem ő a rendszergazda?
Fogadjunk a válasz is dereng!!

hétf. okt. 27, 2003 18:19
Profil Privát üzenet küldése Honlap

Hozzászólás 
hali

ido?
mint mondtam foiskolas vagyok elso ev. (sajna masodszor :P )
lenyegeben 2002ben adtam ki hivatalosan, Flag2002 scenepartyn ahol be
is soportem vele az elso helyet. hudenagykepuuu vagyok. amugy meg nem
is. a produktum a 2001ben zalaegerszegen rendezett party hetvege utani
heten kezdett el keszulni, hetfotol csutortokig ejt nappalla teve
irtam, de megerte :) tehat erre nem kellett sok ido csak 4 nap :)
akkor amugy szakkozepes voltam es nyari szunet. lenyegeben nem volt
sok dolgom a zacsivakarason kivul :) tehat ighy belefert az idombe.
amugy most dolgozom a testveren kb 1 hete, ha elkeszul majd
meglathatjatok ha erdekel. igy fosuli mellett kicsit razosabb a munka
vele, ezert is nem 4 nap a letrehozas. na mindegy nagykepu szanalmas
szofosasbol eleg lesz mara. aki meg komolyan veszi a stilusomat az
megerdemli. elso dolog a tartalom. kinek igen kinek nem :I

Gergely

hétf. okt. 27, 2003 14:25
ezüst tag

Hozzászólás 
Ne FcR címszóra keress, hanem az alatt van szerzõ szerinti keresés.
Ott válaszd ki FcR-t.
Amúgy nagyon ügyi munka.

hétf. okt. 27, 2003 9:56
vas-tag

Hozzászólás 
Nem találtam FcR címszó alatt semmit!
Egyébként elbûvölõ az oldal meg minden, tök ügyesek is
vagytok, de ez már eléggé elvakult dolog:))) És hogy van
erre idõd?:)

hétf. okt. 27, 2003 9:47
ezüst tag

Hozzászólás 
De azt sem értem miért nem nézted meg az 1. magyar találatot:
http://lme.linux.hu/forditas/hacker-howto.html

hétf. okt. 27, 2003 9:26
ezüst tag

Hozzászólás 
Zeroflag:
Inkább tartsd be az igéretedet!
Ez nem az a dolog, amit szavazással kell eldönteni.
Nem tucc angolul? Miért csak magyar linkekre kerestél? Nem túl megbízható infoforrások ám ezek! DViper oldalát már régebben is nézegettem (amikor érdeklõdtem a krekkelés témájáról) és egy tipikus krekker oldala:
Millió összeollózott krekker technika és program. Semmi saját tudás hozzáadása, a legtöbb "lyuk" amit kihasználnak ezek a doksik már ezer éve be van foltozva ...

google találatok, amik "kicsit" megbízhatóbb források mint a tieid:
http://www.jargon.8hz.com/jargon_18.html
http://www.itsecurity.com/dictionary/cracker.htm
http://www.netlingo.com/lookup.cfm?term=cracker
http://www.hyperdictionary.com/computing/cracker
http://www.hyperdictionary.com/dictionary/hacker

De gondolom még nem is hallotttál a Jargon fájlról (1. link) . Na mind1.
Remélem elbánsz az angollal.
Miután vannak ilyenek is mint te, elég nehéz lenne a médiától elvárni hogy jól használja a szavakat :(.

hétf. okt. 27, 2003 9:19

Hozzászólás 
Én érzékenynek véltem, mivel úgy gondoltam, hogy sokakat érintő témába szólok bele, kezdek vitát. És - mint már sokszor - szembeszállok a nagytömeggel. Magam is tudom, és sajnálattal vagyok kénytelen elfogadni, hogy a szó lecserélődött. Én azonban azt mondom: nem kell ennek behódolni. Minél kevesebben használjuk hibás értelemben ezt a két szópárt, és minél "agresszívebben" hívjuk fel a média figyelmét az előforduló _súlyos_ tévedésre, annál több jót tettünk a világgal szvsz. Vagy legalábbis azokkal az emberekkel, akiket ezentúl nem fognak megvetni csak azért, mert valamihez értenek. És nagyon értenek.

Csak ennyit szerettem volna elérni. Érdekelt a többiek véleménye, végül úgylátom, mást is érdekel a téma. Sajnálom, hogy nincs komolyabb vita, és nem jelentkeznek a sajtó azon emberei, akik megmagyarázhatnák, hogy miért teszik amit tesznek. Úgy gondolom, hogy ez nem helyes. Azzal, hogy a másik vitafél nem képviselteti magát, szvsz csak lejáratódik az egész dolog. Még mindig nem értem azonban, hogy _pontosan_ hol gyökeredzik ez az internacionális félrefogalmazás. Bár a legkézenfekvőbbnek a szimpla emberi ostobaságot találom, mégsem gondolom, hogy ennyivel le lehet írni a probléma okát.

Szvsz a nyelvtan nem egyértelmű ok. Talán tényező, de nem az _egyedüli_ ok. Én a szakma hígulásában látom igazán a problémát. Azzal, hogy manapság sok kutyaütő nevezi magát coder-nek, és hekker-nek, mert tudják, hogy azzal nagyot lehet villantani a haverok előtt. Ez rossz felfogás. Nagyon rossz. Ugyanakkor én úgylátom, hogy elterjedt és lassan általánossá válik. Sajnos.

Most lehet, hogy megköveznek páran, de konkrétan is megneveznék egy folyóiratot: a CodeX. Bár személyesen is találkoztam Hevesi Zsolttal, és nagyon tisztelem a munkásságát, a kitartást és a hihetetlen erőt, amit a lapba invesztál, azonban kérlek: legalább Ti ne kövessétek el ezeket a nem is olyan apró hiákat - kérlek Ti ne terjesszétek ezt a "félreértést"! Van a számítógépes bűnözőre jó magyar szó is: számítógépkalóz. Tessék ezt használni, és nem tovább rontani a hozzáértők értékét.

Köszönöm az ediggi és a jövőbeni véleményeket:
Sonic

vas. okt. 26, 2003 23:46
ezüst tag

Hozzászólás 
Azaz még valami:
Az én környezetemben azért egyféle alakban egyértelmüen megmaradt az eredeti "hekker" egyfajta kiterjesztése:
Egyesek elõszeretettel használják a "hekkeljük meg"/"meghekkelni"... szavakat. Ilyenkor mindenki tudni szokta hogy nem betörésekröl/feltörésekröl van szó. De szerintem ez a helyi "mikrokultúra" szóhasználata és nem lehet belõle általánosítani.

Továbbá:
A szavakat nem szoktuk önmagukban használni. Ha pedig megvan a szövegkörnyezet, akkor már egyértelmûen eldönthetõ hogy mit is akart mondani az illetõ és mindenki eldöntheti hogy az adott szó szerinte odaillõ volt-e vagy sem. Én tudom hogy kik azok az emberek a környezetemben akik ha "lehekkereznének" akkor örülnék neki, és meggyõzõdésem hogy ha a médiában "hekkerezne" le valaki akkor nem örülnék neki :).

vas. okt. 26, 2003 23:31
ezüst tag

Hozzászólás 
Nem tudom miért lenne ez "érzékeny téma". A topiknyitónak igaza van. Pont. Sajnos a médiának köszönhetõen mára már nem létezik a hekker és a krekker közti eredeti megkülönböztetés (sõt: semmilyen megkülönböztetés nem létezik). De ha jól látom ez külfõldön is így van. Ez van. Fogadjuk el, hogy a hekker fogalom átalakult és ma nem igazán létezik megfelelõje.

ElektroHead:
"nem nagykepuzni akarok"
Akkor ne tedd!

"ja megvalami, demoscene-s coderek azok hekkerek?"
Van rá jobb szó:
bitbuherátor
Én is ismerek néhány ilyen embert. Nagyon ügyesek. Csak ennek a tudásnak igen kicsi a piaci értéke.

vas. okt. 26, 2003 23:23

Hozzászólás 
a http://www.256b.com/search.php a nevnel keressetek ki az "FcR"-t es ott van a blob.zip benne a blob.com

vas. okt. 26, 2003 21:15

Hozzászólás 
<a
href="http://www.256b.com/search.php?name=&coder=FcR&group=&contest=&year=&x=7&y=4">itt a 256byte-om</a>

vas. okt. 26, 2003 21:14

Hozzászólás 
a http://www.256b.com/search.php a nevnel keressetek ki az "FcR"-t es ott van a blob.zip benne a blob.com

vas. okt. 26, 2003 21:14

Hozzászólás 
na ez sehogyse akar osszejonni

vas. okt. 26, 2003 21:11

Hozzászólás 
ja megvalami

ha mar emlitettem

256byte introkat erdemes nezegetni. meret/latvany arany eleg durva :))))

ez az intro az en munkam,
http://www.256b.com/search.php?name=&co ... r=&x=7&y=4

es a tobbit sokat itt lelhetitek:
http://www.256b.com/search.php

vas. okt. 26, 2003 21:04

Hozzászólás 
haliho!

ehh en is hozzaszolnek. nem akarok okoskodni, de nem lehet, hogy a
problema a nyelvtanban gyokerez? Ezalatt ertem azt hogy többjelentésű
szavak vagy mik-is leteznek a vilagon, az angol nyelv talan meg jo
pelda ra :)))

en vitaba be nem szallok az biztos :)

amugy en elektronikaval meg szamitastechnikaval foglalkozok es van egy
ket ismerosom aki hekkernek tart mert megberhelek mindent,
programozasilag is csinaltam mar egy ket csavart, viszont sose tortem
be halozatokba meg mas gepere megy effele dolgok. de ok akkor is
hekkernek neveznek. tan ok tudjak mert :) ja amugy elsos foiskolas
vagyok es nemegyszer hozzam fordultak nagyobb segitsegert vegzosok
:)

nem nagykepuzni akarok meg egyebek csak gondoltam hozzaszolok a
temahoz

ja megvalami, demoscene-s coderek azok hekkerek?

mert sztem a nagy programbuheratorok azok programozo helyett inkabb
coder-ek. de ezt a kifejezest elegge kikoponak erzem.

Gergely

vas. okt. 26, 2003 20:59

Hozzászólás 
Ehh... nagyon megkeveredtek a fogalmak, Zeroflag, ez rajtad latszik... Nem mi nem ertunk meg teged, hanem te nem ertesz meg minket...

En ertem, mi amire gondolsz... hogy a hacker aki a nettel foglalkozik... a cracker meg a programok feltoresevel. De ezzel nem tudok egyeterteni, mivel ez nem igy van... vagyis a mai fogalmak szerint lehet.

Betorni a gepre, figyelmezteteni: en ezt hataresetnek gondolom. Es ahogy tapasztaltam itt az emberek tobbsege megoszlik. Van, aki hackernek (==joknak) tartja oket, van, aki bunozonek... En meg az elobbi kategoriaba sorolom oket, egeszen addig, amig kart nem okoznak (pl. defeace, DoS, DDoS, stb)

Es egy szoval sem mondtam, hogy a hacker jofiu... talan azt mondanam, hogy egy szamitopeg-guru... Csak azt allitottam, hogy a hackerek iratlan kodexe szerint a tudas kar okozasra felhasznalasa tilos, megvetendo... teccikerteni? Persze vannak, akik megszegik... de rajuk telleg jo lenne, ha lenne vmi masik nev...

A nyomogatja a gombot tipusut en nem neveznem hackernek, mert nem ert hozza... de ha azt a megfogalmazast nezzuk, amit te eroltetsz, akkor igen. Ugyanis ha valaki megnyomja egy egyszeru progin a "DoS" gombot, es beirja az IP-t, majd lebukik, akkor bizony a media (nem mediak! media tobbesszam ugyebar...) hackerkent mutatja be... pedig a tudasa 0...

Tehat en azt probalom megertetni - persze elfogadni nem kotelezo -, hogy:
a.) a hacker az, aki ert a gepekhez, talalekony, tobbet tud az atlagnal
b.) az, hogy jo vagy rossz mind1, de van par dolog, amit altalanosan betartanak... de kivetelek vannak term, eleg sokan, ezert van annyi DoS es defeace... bar rajuk mint irtam jobb lenne egy masik nev.

Talan ertheto voltam :)

Es meg 1 vmi a vegere:
"Reszemrol a vita lezarva"

Bocs, de 1000x hallottam ilyet. Miert nem mondod oszinten?
"Ugyse tudok felhozni semmit ellenetek, de azert se mondom, hogy nektek van igazatok, pedig latom... foleg, hogy en 1edul vagyok ezen a velemenyen, mig ti tobben vagytok... Szoval lekopok, had oruljetek, es azertisnekemvanigazambebebebe"

Meg1x bocs, de ahanyszor hallottam ezt tudtam kivenni belole, es ez ebben az esetben is igy van...

szomb. okt. 25, 2003 21:50
ezüst tag

Hozzászólás 
A hacker szereny,ezert nem nevezi magat hackernek ;)
Annak csak orulj,hogy nem tartozol a tobbseghez,amelyiknek legtobbszor a help es a peldaprogramok megtalalasa is gondot okoz,a tudomanyuk megall,ha a feladat bonyolultabb egy komponens formra dobasanal.

szomb. okt. 25, 2003 0:43

Hozzászólás 
Emlitettem h nem kivanok bele menni ilyen ertelmetlen vitaba
de nem birtam megallni h ne valaszolja erre a hozzaszolasra,
ennek oka valoszinuleg a hozzaszolas szemelyeskedo jellegeben,
illetve az abban elhangozott hulyesegekben keresendo.

"hacker egy nem atlagos programozo,nem ilyed meg,ha valamit nem talal
a tankonyvben vagy a helpben,hanem kitalal valamit."

En, -es rengeteg programozo tarsam- nemegyszer volt ilyen helyzetben,
amit mindenfele segitseg nelkul kellett megoldanunk, megsem tartjuk
magunkak hackernek :)

"Ezenkivul a hacker nem rosszindulatu,es ez a kulcsszo,ami megkulonbozteti a crackertol."

Pfff, ugytunik a falnak beszelek. De mar nincs energiam megegyszer elmagyarazni
hogy nem a cracker a rosszundulatu a hacker meg az erkolcsos jofiu, _Ez_ az a bizonyos tevhit amit emlegettek.

Innentol reszemrol a vita tenylegesen lezarva.

pén. okt. 24, 2003 22:23
ezüst tag

Hozzászólás 
Nagyot tevedsz.Ezek a fogalmak regebbiek,mint az internet es a halozatok,mar csak ezert is hulyeseg,amit irsz.
Mar leirtak elottem,de megismetlem:a hacker egy nem atlagos programozo,nem ilyed meg,ha valamit nem talal a tankonyvben vagy a helpben,hanem kitalal valamit.Olyan,mint az a villanyszerelo,amelyik az automata biztositekot tudja egy darab drottal helyettesiteni,mert ki tudja szamolni,hogy milyen vastag kell.Az atlag csak arra kepes,hogy vegyen egy ujat,mikor kinyit a bolt.
Ezenkivul a hacker nem rosszindulatu,es ez a kulcsszo,ami megkulonbozteti a crackertol.
Ami a mediat illeti:a klub.dunatv.hu-n volt valami tevedes.Irtam nekik,es a valasz az volt,hogy a musor laikusoknak keszul,azok pedig ugysem tudjak,mi a kulonbseg! :o
Ilyen hozzaallas mellett nem csoda,hogy fogalomzar van :(

pén. okt. 24, 2003 21:42
ezüst tag

Hozzászólás 
Nagyot tevedsz.Ezek a fogalmak regebbiek,mint az internet es a halozatok,mar csak ezert is hulyeseg,amit irsz.
Mar leirtak elottem,de megismetlem:a hacker egy nem atlagos programozo,nem ilyed meg,ha valamit nem talal a tankonyvben vagy a helpben,hanem kitalal valamit.Olyan,mint az a villanyszerelo,amelyik az automata biztositekot tudja egy darab drottal helyettesiteni,mert ki tudja szamolni,hogy milyen vastag kell.Az atlag csak arra kepes,hogy vegyen egy ujat,mikor kinyit a bolt.
Ezenkivul a hacker nem rosszindulatu,es ez a kulcsszo,ami megkulonbozteti a crackertol.
Ami a mediat illeti:a klub.dunatv.hu-n volt valami tevedes.Irtam nekik,es a valasz az volt,hogy a musor laikusoknak keszul,azok pedig ugysem tudjak,mi a kulonbseg! :o
Ilyen hozzaallas mellett nem csoda,hogy fogalomzar van :(

pén. okt. 24, 2003 21:42

Hozzászólás 
Ezzel nem tudok egyeterteni...

A hacker nem rosszandeku embert jelent. Manapsag mar sajna a
crackerek is azt mondjak magukra hogy hackerek...
naggyreszuk. Marmint akik netesek.

Anno a hackerek azok voltak regen - es meg ma is azok,
csakhat manapsag nem igazan annak nevezik magukat -, akik
rendesen ismertek a gepeket. Akik jobban tudtak kodolni,
mint masok. Anno az, hogy ezek egy resze a net
megjelenesekor rajott, hogy ki lehet cseszni masokkal, es
azt elvezte, az egy dolog... attolmeg nem a csoport tobbi
tagja valt ki a hackerektol, hanem mar ok nem voltak azok...
Vagyis meg tovabbra is azoknak mondhatjuk oket, mivel
tovabbra is ismertek a gepet...

De azok, akik ma hackernek mondjak magukat... akik par eve
az IRC haborukban nyomogattak az "IRCNuke" gombokat, es
hasonlo eszesgyerekek, vagy megprobaltak betorni egy
szerverre egy olyan biztonsagi resen, ami egy masiknal
bejott, de nem jutott eszukbe hogy talan egy masik szerver
mas... Nameg a SubSeven es a BackOrifice gyenge funkcioival
szorakoztak...
Ezek hackerek? Talan eszreveheto, hogy a 2 csoport kozott
_oltari_ kulonbseg van... Az utobbiak legtobb esetben ****
sem ertenek a gephez... Ccsak azt tudjak hogy ha megnyomjak
a gombot mi tortenik...
Es anno nem is azok buknak le igazan, akik a regi
korosztalybol lettek rosszak, vagy akik mostanaban tanultak,
de tenyleg tudjak, hanem ezek a hulyegyerekek... A prog.hu-n
megjelent hir is, ami nagy vitat kavart egy DoS tamadasrol
valoszinuleg nem egy profi muve... Az nem indit egyszemelyes
hadseregkent DoS-t egy szerver ellen, es jobban alcazza magat...

Ott van a hackerek "kodexeben", hogy mas gepere az engedelye
nelkul betorni is erkolcstelen es tilos, mivel azzal
veletlenul is kart lehet okozni... En mondjuk ennek ellenere
amondo vagyok, hogy aki betor es csak figyelmezteti a
rendszergazdat, az nem bunozo... de a torveny ugyebar
mashogy velekedik. Vagy pl. nem szep dolog mas gepen at
vezetni a kapcsolatunkat, de ha egyszer a proxyk es a
szolgaltatok kiadjak rola az infot nincs sok eselye
mashogy... Manapsag anonimnak lenni is nehez dolog. Es pl.
en nem orulok, ha ott hagyom az IP cimem egy oldalon...
Pedig itthagyom most is. De van, aki ezt nem birja
elviselni, esetleg nem akarja a lebukasat kockaztatni...

Na mind1. Kicsit elorementem :) A lenyeg: ha a hackerek
szerinted a halozattal kapcsolatosak, akkor mondj meg nekem
1 darab doglot: a linux kernel-hackerek mi a francot
csinalnak??? A linux halozati reszeben keresik talan a
hibat??? Nekem nagyon ugytunik, hogy neked vannak fogalmi es
definicios gondjaid. Pontosabban te mar az uj fogalmakat
ismered...

pén. okt. 24, 2003 13:34
vas-tag

Hozzászólás 
hat ez mar sajna igy marad a buta koztudatban.

pén. okt. 24, 2003 10:23

Hozzászólás 
Tiszteletem a Fórumozóknak!

Szeretném megmagyarázni a topic címét és miértjét is természetesen. Kezd aggasztani az a mostanára már (sajnos) teljesen elburjánzott gyakorlat, hogy még a szakma sincs tisztában azzal, ki hekker és ki nem. Értsd: a szaksajtó (amit elvileg szakemberek szerkesztenek és publikálnak) alapvető tévedésére kívánom felhívni a figyelmet. Mert az a helyzet, hogy alapvetően a médiát okolom a jelenlegi helyzetért.

Én nem vagyok hekker. Sajnos. Valószínűleg nem is leszek az - szintén sajnos. A lényeg azonban: meg kell érteni, hogy a hekker nem azonos a krekkerrel, és a többi bűnözőhajlamú számítógép felhasználóval, vagy rosszabb esetben programozóval.

Hogy akkor miért nyitottam a topic-ot, és mért állok a hekkerek oldalára - kéretlenül? Mert zavar a tévhit megléte. Zavar, hogy ez az alapvető félreinformálás képes volt tökéletesen megfertőzni a szakmai társadalmat az egész országban.

Az az ember, aki bárhova is betör, vagy vírusokat terjeszt, esetleg kémkedik, stb az nem hekker. Egy hekker ilyet nem tesz, mert ha megteszi, valójában már nem nevezheti magát nyugodt lélekkel hekkernek. Ilyen és ehhez hasonló dolgokat a krekkerek tesznek. Esetleg másféle bűnöző elemek.

Akkor mi is a hekker? Egy guru, egy mágus. A virtuális világ és a szilícium valóban nagytudású mágija. Nem egy őrült pszichopata - legfeljebb kicsit "elvarázsoltabb" az "átlagnál".

Kérek mindenkit tehát: gondoljuk meg, mielőtt valakire csakúgy rábiggyesztjük, hogy hekker. És ne járuljunk hozzá ennek az igen jelentős fogalomnak a további ledegradálásához.

Köszönöm - gondolom kellően érzékenyen érint majd néhányakat, várom a reakciókat.

Tisztelettel:
Sonic

pén. okt. 24, 2003 3:15
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 24 hozzászólás ]