|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 17 hozzászólás ] |
|
Szerző |
Üzenet |
SMA
gyémánt tag
|
Kedves mrzool és Többiek!
Azok a Három Betűs Rövidítések a kondenzátor anyagára adnak felvilágosítást.
Ha már úgyis itt nézelődsz a neten, akkor érdemes a "wima.com" "bennic.com" oldalakon szétnézni, ott választ találhatsz erre a három betűs jelzésre. Nyilván a jobb adatokkal rendelkező kondik jobbak audio-célokra.
ELKO vonatkozásában az "bhc-aerovox.co.uk", vagy "aerovox.com" oldalakat javaslom megtekintésre.
Üdv! SMA
|
szomb. nov. 15, 2003 9:59 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
A kis kapacitású kerámia kondikat nyugodtan lehet használni audióra is, csak a nagyok nem kerülhetnek jelútba!
|
pén. nov. 14, 2003 23:12 |
|
|
lkadar
arany tag
|
Hi!
Hat nem vagyok egy igazi kondi szakerto, de ezek az MKT, stb. kondik tudomasom szerint folia kondenzatorok (vagy valami ilyesmi). Ha jol tumdom, akkor ezek viselkednek leginkabb kondenzatorkent a hangfrekvencias tartomanyban... Ahogy azt SMA is irta, az elko ill. a tantal elko nem igazan jo, ha a jel utjaba kerul. A keramia kondikat inkabb magas frekin erdemes hasznalni, audio-ba semmifelekepen se hasznald...
lkadar.
|
pén. nov. 14, 2003 13:34 |
|
|
mrzool
vas-tag
|
Hi,
> Relenek megprobalok majd olyat hasznalani, csak egy baj
van vele, Mo-on nem
> lehet kapni, ugyhogy marad a datasheet-ekben valo turkalas
Ha van rá pénzed, megrendelheted a Farnelltől a Henessy
által használt reléket, van magyarországi képviseletük
( www.fadi.hu)
Egyébként te tudsz mondani valamit a különböző
kondenzátorokról? SMA említett néhány hárombetűs típust -
sima kerámiakondik helyett érdemes azokat használni?
|
pén. nov. 14, 2003 12:26 |
|
|
lkadar
arany tag
|
Hi!
Szerintem is erdemes optocsatolot hasznalani, bar a relesnel nem sok ertelme van.
Relenek megprobalok majd olyat hasznalani, csak egy baj van vele, Mo-on nem lehet kapni, ugyhogy marad a datasheet-ekben valo turkalas, es talalni egy kozel megfelelot... (En csak 4 bemenetet rakok ra + 1 mono bemenetet (A TV-nek)).
lkadar.
|
pén. nov. 14, 2003 11:03 |
|
|
mrzool
vas-tag
|
> En ugy vagyok vele, hogy mar igy is eleg sok aktiv elem
van a kapcsolasban,
> nem kell meg egy, magyarul nincs kulonosebb kifogasom...
(a relesnel
> legalabb fizikailag el van valasztva digitalis es az
analog resz, gondolom
> itt nem opto kapukkal valasztjak el a kettot
egymastol...).
Basszus, annyira jó ötletnek tűnt az analóg switch
alkalmazása - most esett csak le, hogy közösíteni kéne az
analóg és digitális földet. Azt hiszem kénytelen leszek
optocsatolót használni.
Egyébként te milyen reléket fogsz használni? Utánanéztem a
Mark Henessy által használt típusnak, darabja ~ 2 fontba
kerül.
|
csüt. nov. 13, 2003 17:24 |
|
|
lkadar
arany tag
|
Hi!
En ugy vagyok vele, hogy mar igy is eleg sok aktiv elem van a kapcsolasban, nem kell meg egy, magyarul nincs kulonosebb kifogasom... (a relesnel legalabb fizikailag el van valasztva digitalis es az analog resz, gondolom itt nem opto kapukkal valasztjak el a kettot egymastol...).
En is azert valasztottam a buheralast, mert pori embernek megfizethetetlen egy enkoder (barmelyi ktipusu). Ami pedig megfizetheto, az egy fordulattal max. 20 impulzust general, ami azert eleg keves (persze ezen segithetne, hogyha az noveles/csokkentes sebessegenek valamilyen hatvanyaval novelnenk/csokkentenenk a hangerot).
lkadar.
|
csüt. nov. 13, 2003 14:42 |
|
|
mrzool
vas-tag
|
Hi,
> Az analog multiplexerek soros belso ellenallasa
tantoritott el egy
> kicsit..., valamint utalom, ha egy IC-hez ket fele
tapfesz is kell
Az általam kinézett MAX 4052-es max 100 ohmos belső
ellenállással rendelkezik (feltéve, hogy az On-Resistance
takarja ezt a fogalmat:))), látva a kapcsrajzot, túl sokat
nem kavarhat be még plusz 100 ohm az OPA2134 előtt. De ez
csak abszolút laikus feltételezés. )
Kétféle tápfesz alatt a +- feszt érted? Mert igen, a 4052-
esnek valóban kell, de ha már a PGA megkapja, akkor
szerintem rendelkezésre áll.
> Az optikai enkoder ara egy rossz eger, valamint nemi
mechanika,
> csapagyazas...
OK, én is az egérből való kitermelés mellett vagyok eddig,
azért kérdeztem az árra, mert ha nem túl vészes, akkor nem
állok neki barkácsolni.
|
csüt. nov. 13, 2003 14:23 |
|
|
lkadar
arany tag
|
Hi!
Az analog multiplexerek soros belso ellenallasa tantoritott el egy kicsit..., valamint utalom, ha egy IC-hez ket fele tapfesz is kell (kivetel persze a PGA2310).
Az optikai enkoder ara egy rossz eger, valamint nemi mechanika, csapagyazas...
lkadar.
|
csüt. nov. 13, 2003 12:17 |
|
|
mrzool
vas-tag
|
Hi lkadar!
> Most csak azert irok, mert mrzool megkert ra
Akkor volt értelme az előző postom utolsó bekezdésének. )
Mellesleg mi vitt rá, hogy relés bemenetválasztót használj?
Analóg switchen nem gondolkodtál? Optikai encodert milyen
áron lehet beszerezni?
|
csüt. nov. 13, 2003 11:51 |
|
|
lkadar
arany tag
|
Hi All!
Most csak azert irok, mert mrzool megkert ra, de mellesleg en is most epitem a fent emlitett linken talalhato eloerisito alapjan a sajat kis erositomet... (elo + veg egyben, PIC fogja vezerelni, kek-feher LCD-s kijelzes, optikai enkoder, reles bemenetvalaszto, stb...).
lkadar.
|
csüt. nov. 13, 2003 10:55 |
|
|
mrzool
vas-tag
|
Hi SMA,
> Más, MKP, MKT, MKS, - vagy hasonló kondenzátorok nagyon
jók, csak a
> méreteik nem kifejezetten kicsik, ezért keveset
használnak ilyent, pedig
> minden másnál jobbak és drágábbak is.
bocsásd meg tudatlanságom, de mit jelent ez a sok HBR?:)
Rengeteg Három Betűs Rövidítéssel találkoztam már az életem
során, de ezeket (MKP, MKT, MKS) nem tudom hova tenni.
Sajnos nincs a közelben semmilyen katalógusom, de kb. mit
jelent az, hogy drágább? Minden kondinak ilyennek kéne
lennie, vagy a szűrőkben lévő pikofarádosak jók sima
kerámiából is? Esetleg ha tudsz ajánlani egy linket, ahol
erről olvashatnék, azt megköszönném.
Jól elbeszélgettünk itt ketten, kicsit furcsállom is, hogy
nem szállt be senki. Ennyire érdektelen / drága / ágyúval-
verébre ez a 2310-as IC?
Zool
|
csüt. nov. 13, 2003 0:03 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves mrzool!
Az ELKO-t mint olyat, sajnos nehéz nélkülözni.
Elvileg a Tantál kondenzátorok jobbak csatolási, szűrési, hidegítési célokra, legalábbis kisebb a szivárgó-áramuk és stabilabbak. Viszont "félvezető-szerű" jellegük miatt ajánlott kerülni a hangfrekis jelekkel kapcsolatban azokat. Ezt az Elektor újság 92/3. számában is említik. Ennek ellenére elég sok "jobb" készülékben mégis ilyen Tantálkondikat alkalmaznak, mert jobbak, mint az ELKO-k.
Más, MKP, MKT, MKS, - vagy hasonló kondenzátorok nagyon jók, csak a méreteik nem kifejezetten kicsik, ezért keveset használnak ilyent, pedig minden másnál jobbak és drágábbak is.
Azt Én sem egészen értem, miért olyan magasra vette a tervező a felső frekvencia-határolást, lehet, ott "szór" a PGA vezérlő-oszcillátora, ami az órajelet adja?
Üdv! SMA
|
szer. nov. 12, 2003 17:35 |
|
|
mrzool
vas-tag
|
Hi SMA,
köszönöm az eddigi válaszokat, megvilágosodott pár dolog.
> A fix kimenet nem szabályozható, az "LPF"-nél gondolom a
felső frekvencia
> határolt, elkerülendő a nagyfrekvenciás gerjedéseket,
visszahatásokat.
Igen, LPF alatt aluláteresztő szűrőt értettem, csak lusta
voltam kiírni. Igazából azt nem értem, hogy miért lett
5Mhz-re méretezve, amikor ez egy audio-cucc, 20Hz-20kHz-ig
terjedő frekvenciamenettel.
A kimeneti elkónál ugyan nincs feltüntetve a mértékegység,
gondolom uF lesz. Sok helyen olvastam, hogy elkók
igazából nem valók hifi cuccba, mit kell erről tudni?
> Maga konstrukció jó, tetszik, de Én hagyományos
hangerőszabályozókkal
> építkeztem eddig, VCA-val is, a PGA jó IC, de nem tudom
tényleg elég jó-e
> az eredő hangminősége.
Feltétlenül beszámolok, ha elkészül. Bár jelenleg úgy
vagyok vele, hogy vizsgaidőszak előtt nem akarok belevágni
a komplett megépítésbe (plusz be kell még szereznem pár
cuccot hozzá), de egy tesztáramkört talán összedobok a
közeljövőben.
|
kedd nov. 11, 2003 16:20 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves mrzool!
A ki és bemeneti impedanciákra nincs különösebb szabvány-előírás. Ezzel nagy szabadságot biztosítanak a konstruktőröknek. Miért pont 47k? Ez egy ma jónak mondható gyakorlati érték, szinte minden gond nélkül lehet összekötni készülékeket, nem fog túlterhelést okozni annak a kimenetén.
A megadott értékek egy tulajdonképpeni javaslatok, ajánlások, mert ezzel nem merül fel illesztési gond a készülékek összekapcsolásával, legalább impedancia-vonatkozásban. A jelszintek már okozhatnak gondot, túl nagy, vagy túl kicsi jel túlvezérlést, torzítást, vagy zajt és egyéb nemkívánatos hibákat okozhat.
A kimenet valóban "elvileg 0 Ohm"-os, de ezt nem használják ki, mert bizonyos fokú védelemre is szükség van, ha véletlenül rövidzár keletkezik a kimeneten, akkor tönkremehet a kimeneti fokozat. Ezt előzi meg a kimenettel soros ellenállás. Elválasztó, védelmi szerepe van, értéke nem kritikus, az alkalmazott félvezetőnek viszont függvénye.
"Jó" minőségű ellenállások ilyen hangfrekvenciás célokra mindenképpen fémréteg kivitelűek, alacsony hőfokfüggőséggel, jó hosszúidejű stabilitással és persze, pontos értéktartással. Érdemes ma már 1%-os ellenállásokkal építkezni, nem drágák, beszerezhetőek.
Maga konstrukció jó, tetszik, de Én hagyományos hangerőszabályozókkal építkeztem eddig, VCA-val is, a PGA jó IC, de nem tudom tényleg elég jó-e az eredő hangminősége.
A fix kimenet nem szabályozható, az "LPF"-nél gondolom a felső frekvencia határolt, elkerülendő a nagyfrekvenciás gerjedéseket, visszahatásokat.
Elég nagy az a csatolókondi, gondolom azért is több darab, értéke a kimeneti impedancia függvényében lett méretezve, úgy, hogy magasabb frekvenciákon is "valódi" kondenzátorként működjön. Ezt oldja meg a nagy és a kisebb értékű kondi párhuzamos kapcsolása.
Üdv! SMA
|
kedd nov. 11, 2003 11:56 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves mrzool!
Megpróbálok segíteni.
A bemeneti kb.47kOhm-os impedancia a két tulajdonképpen párhuzamosan kapcsolt ellenállás eredője ( 100k+82k ), a kondi váltakozóáramú szempontból ugye rövidzárnak tekinthető.
Az 50 Ohm körüli kimeneti ellenállás a soros kimeneti ellenállás értékeként jelentkezik, mert az IC-nek igen kicsi a kimeneti impedanciája, az adatlapja szerint.
A 100kOhm-os ellenállás lezárása a szűrőnek.
A soros ellenállás, a 100 Ohm, elválasztó szerepe van, túlterhelés ellen véd, nemigen befolyásolja a minőséget, de jó minőségűt érdemes minden pozicióban alkalmazni.
Az NE utáni osztó a kimeneti "vonalszint" beállításához van, elválasztó és lezáró célra. A kimeneti pont ne "lebegő potenciálon legyen" ez is fontos.
Analóg kapcsoló IC-nek az ADG211-et, vagy ADG212-őt ( Analog Devices ) javaslom, ezek jók, az smd.hu címen beszerezhetők.
Elég drága konstrukció ez.
Üdv! SMA
|
hétf. nov. 10, 2003 16:09 |
|
|
mrzool
vas-tag
|
Hi,
szeretnék készíteni egy PGA2310-esre épülő előerősítőt, de felmerült néhány kérdés - bízom benne, hogy a jelenlévő tanult kollégák választ tudnak adni. Pákát fogtam már a kezemben, sőt, nem ma fogom elkezdeni az egész elektronika-dolgot, de az hifi elméleti háttérrel nem vagyok nagyon tisztában (infós vagyok, nem villanymérnök, ezért előre is sorry az esetleges hülye vagy triviális kérdések miatt. )
Az Interneten egyetlen oldalt találtam, ahol egy működő cucc leírása található meg:
http://www.mhennessy.f9.co.uk/preamp/analogue.htm
http://www.mhennessy.f9.co.uk/preamp/an ... search.htm
Az itt szereplő kapcsrajzokhoz lenne kérdésem:
- Miért feltételezi a készítő, hogy a bemeneti impedencia 47Kohm, a kimeneti pedig 50 ohm? Ez szabvány?
- Nem értem tisztán, hogy a bemeneti impedencia függvényében hogyan és miért változik az aluláteresztő szűrő határfrekije, van erre vmi képlet? Én csak az 1/2piRC-t ismerem.
- Miért van az OPA 2134 előtti alul és felüláteresztő szűrők között egy párhuzamos 100Kohm-os ellenállás?
- Miért van az OPA 2134 és a PGA közt egy soros 100ohmos ellenállás? Mennyire befolyásolja a jelet ez? Továbbá az NE5532 után még egy 1Kohmos is van + feszültségosztó... Ez minek?
Kicsit más: szeretnék bemenetválasztás is használni, ezt analóg switch-csekkel oldanám meg. Jópár IC-nek átnéztem az adatlapját, itt pontosan mire kell figyelni? Általában 2-300ohmos belső ellenállást és 75-80dB-es channel isolationt adnak meg. Ez most jó, vagy rossz?:))
Előre is kösz a válaszokat!
|
hétf. nov. 10, 2003 10:41 |
|
|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 17 hozzászólás ] |
|