|
BringaVilágítás házilag ("LED lámpa")
Szerző |
Üzenet |
Chriss
platina tag
Csatlakozott: vas. szept. 18, 2005 19:43 Hozzászólások: 683 Tartózkodási hely: Bp.
|
Relaks, ez nem kifejezetten a masina bűne, inkább a körülmények szerencsétlen együttállása... Bár a váz geometriailag ott a leggyengébb, mivel a támvillák feljebb vannak beleheggesztve a nyeregtartócsőbe mint az elölről jövő felső cső,(ugye normál esetben ugyan ott találkoznak) Ráadásul a a nyeregvázcső az még pár centivel feljebb végződik mint ahová a kitámasztást adó támvillák hegesztve vannak, ezért itt felléphet nyíró erő, de igazán csak akkor, ha a nyeregcső feljebb ér véget a vázban mint a felsőcső hegesztése és az én üléscsövem nem volt ennyire kihúzva, viszont volt benne egy átmérő szűkítőcső, mert az új nyeregcsövem vékonyabb volt mint a gyári, és ez a csőadapter sajnos túl rövid volt, nem érte el a felsőcső felső hegesztési vonalát se, így hiába ért beljebb a nyeregcsövem az nem illeszkedett szorosan a vázcsőhöz ezért a váz elrepedt ott ameddig a csőadapter ért vagyis a felsőcső felett közvetlenül. Ráadásul nem vagyok egy pehelysúlyú se és a magasságom miatt is eléggé kihúzott üléscsővel jártam, így ezt már nem bírta... De azt mondták ilyen még nem volt ,tehát ha hosszabb csőadaptert használok vagy pont illeszkedő átmérőjű nyeregcsövet akkor bírnia kell!
|
pén. máj. 12, 2006 14:59 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
Chriss, miféle masinád is van, hogy csak úgy ripsz-ropsz megrepedt? Vagy ugraburgráltál vele?
Egyébként valahol a topik elején Balu1 is lefotózta a bringáját, ahol eltörött a váza.
|
pén. máj. 12, 2006 13:58 |
|
|
Chriss
platina tag
Csatlakozott: vas. szept. 18, 2005 19:43 Hozzászólások: 683 Tartózkodási hely: Bp.
|
Balu, nem gondolkodtál azon, hogy ha már ilyen szép hosszú fényes izé lóg majd keresztbe a bringádon, szerkeszthetnél mögé egy szárnyat is, mondjuk aluból, hiszen azt használják a repülőkön is nem beszélve róla, hogy az hűtésként is működhetne, ha termikusan csatolod a ledekhez!:-)Ráadásul minél gyorsabban hajtod a biciklit annál könnyebb lesz tekerned mert a felhajtóerő miatt kevésbé nehezedsz a földhöz!Következésképpen ha könnyebb tekerni, kevesebb energiát is használsz fel és kevesebb lesz a hőtermelésed ami nyáron különösen jól jön. Ha már az energiánál tartunk rakhatnál a szárnyra napelemeket is ami, nappal töltenié az akkukat így még kevesebb energából megúsznád a világítást:-)
Amúgy ma azt hiszem én is kihagyom a teliholdast tegnap megrepedt a vázam:-(
|
pén. máj. 12, 2006 12:39 |
|
|
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 4314 Tartózkodási hely: Budapest
|
Végre erőt vettem a lustaságomon és már részben összeraktam azt a ledsort amit jó régóta tervezek.
Kettő ledsort építettem fel egyelőre színkiegészítő ledekkel.
Egymáshoz képest függőlegesen is kissé megdöntve és
a végein 10-10 ledet oldalirányban is kifelé billentettem, hogy
majd az út szélére is valamivel több fény jusson.
Ami eddig elkészült abban van 17-szer 5 fehér és mindegyik csoport
mellett egy-egy zöld meg a pirosaknak egyelőre csak a helye.
Itt látható:
Még egy sor ugyanilyen összeállításban jön alá.
Tegnap melóhelyen a teljesen sötét folyosón kipróbáltam.
Kézben tartott kamerával készítettem képet a kb. 30 méteres folyosóról a ledsor fényénél.
Az expozíciós idő 1 sec volt, automatára bíztam.
Ilyenre sikerült:
...szóval alakul.
A vörös szín hiánya még látszik, viszont rövidesen azokat is beépítem és
majd vasárnap úgy is készül fotó hasonló körülmények között.
Úgy alakítottam ki a panel hűtőfelülettel kapcsolódó oldalát, hogy hő szempontjából középen kiemelkedve
majd jól érintkezzen a felülettel és a két oldalán a panel szélei alatt legyen helye a vezetékeknek.
Még egy vékony réz lemezt rá akarok forrasztani a ledek lábaira.
Viszont a túlhevülés elkerülése miatt a panelt a ledek tövéig vízzel telt edénybe állítom
terveim szerint, hogy a kivezetések látsszanak ki a vízből.
Másként az egymással összekötött ledek forrasztás közben
nagyon túlhevülnének a jó termikus kapcsolat miatt.
Ez a része lenti képen látható (még rézlemez nélkül):
|
pén. máj. 12, 2006 9:40 |
|
|
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 4314 Tartózkodási hely: Budapest
|
Mindenképp célszerü rámérni..
Multimétert viszont érdemes venni (ha a régi nem javítható)
mert anélkül nem tudod hol jársz az értékekkel.
|
pén. máj. 12, 2006 7:48 |
|
|
elfroland
ezüst tag
|
Köszi balu1 hogy megemlítetted hogy esetleg alul vannak hajtva az új ledek.
Erre valamiért nem is gondoltam, pedig teljesen logikus.
Majd a hétvégén méricskélek, mert most sajnos meg van dögölve a digit multiméterem.
Az azért sejtet valamit hogy a 3db 50cd-s jobban világít 3 ceruzaelemről mint a gyári lámpában lévő 4db 50cd-s 4db cerkáról.
20 ledet azért nem fogok a lámpámba rakni. Az már sok: macerás begyömöszölni őket egy lámpába, meg sokat is zabálnak.
No meg azért mert egy évben max. 3 órát megyek éjszaka kivilágítatlan helyen nem zötyögtetem a méretes góliát aksikat több ezer kilométeren keresztül.
És levehetősre kell megcsinálnom a lámpát mert van amikor az országúti géppel megyek és van amikor a montival.
Most valami olyasmit képzelek el hogy visszarakom a régi izzós lámpát csak 2-3 leddel.
Ez jó lesz a látszani el megvalósítására mert kb. 160 fokban szórja a fényt.
Meg feljavítom a gyári lámpát 6-10 leddel amiket rendesen meghajtok.
Azért a 10mm/125cd-s led fényét összehasonlítottam az 5mm/50cd –el.
Párhuzamosan kötöttem 3-at 3-at és 3db sorba kötött kissé lemerült ceruzaelemről lettek meg hajtva.
Háááát....
Sajnos -=RelakS=- -nak van igaza. A 10mm-es led hiába világít meg szűkebb sávot mint az 5mm-es, abban a sávban akkor sem lesz több a fény.
|
csüt. máj. 11, 2006 21:33 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Korábban szó esett kajakosabb Nimh akkuról és az áráról.
Most néztem a lomex oldalán:
Idézet: GOLIĆT AKKU 1.2V Ni-Mh 7000mAh GP700DHC (D) 34.2x61.5mm n. 2269,00 br. 2537,50
|
csüt. máj. 11, 2006 14:17 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Pinyo1970 írta: Talán a toyoda-gosei mégsem 4 lumen/watt; ... ........... Akkor már jobb a helyzet..
|
csüt. máj. 11, 2006 14:12 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Első pillantásra a légy szeme ugrott be mint hasonló nagyított látvány. Persze ez síkban van elrendezve.
Na igen, a hatásfoka jó lehet, ha már ezt nézzük, viszont a jobb szín vissza adásával nem tudom foglalkoztak-e egyáltalán?
Ahogy elnézem, nem igazán..
|
csüt. máj. 11, 2006 14:06 |
|
|
Chriss
platina tag
|
Nézd csak Balu!A BMW lenyúlta az ötleted, vagy csak ők is ráléptek az igaz útra?!:-)Ok, hogy koncepció autó meg kifejezetten retro és megemlkezés miatt készült, sose gyártanak majd hasonlót ,de hát akkor is több száz 5mm es led van benne és biztos kis áramon hajtják!:-)Engem érdekelne az áramgenyájuk ha valaki ismerné a tervezőket:-)
Egyébként 4 lumen/led -del számolva ez a 2x276db 5mm es led is csak 2208 lument ad le, ami egy normál autólámpához képest nem sok, sőt inkább kevés és egy mai autóra nem is lehetne levesestányérnyi ledlámpákat rárakni...
Lehet hogy mégis power ledek lesznek inkább az autókban és utánfutón a hűtő bordák meg az erőmű?:-)
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára Chriss csüt. máj. 11, 2006 14:25-kor.
|
csüt. máj. 11, 2006 12:55 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
Csatlakozott: hétf. aug. 22, 2005 12:43 Hozzászólások: 1642 Tartózkodási hely: Budapest
|
Talán a toyoda-gosei mégsem 4 lumen/watt; azt nézem, hogy a 120 fokos bestkongkong 1000-1500 mcd, a True White meg tipikus 490 cmd, szóval fele harmada lehet a lumen/watt a BestHK-hoz képest, így már nem olyan rossz. Olyan mint egy pár évvel ezelőtti átlagos led.
|
csüt. máj. 11, 2006 12:19 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
lazac írta: Most akkor tessék összerakni 3 chip-et egy tokba. Eleve a három szín miatt nem lehet azonos (tehát maximum) teljesítményen hajtani, nem mindegy az sem, éppen milyen beszállítótól veszik meg a tokhoz a műanyagot, a tükröződő felülethez a bevonatot, stb... Ezt mind be kell hangolni, ha mindig konstans, természetes fényt akarunk. Azért ezt részben megoldották már a laminaceramics-nál.
Igaz, hogy ez nem az a katagória ahol egy RGB kevert fényport gerjesztenek UV fénnyel, hanem az
egyes szineknek megfelelő arányban vannak különböző színü led morzsák felszerelve egy hűtőfelületre.
Talán itt kissé rosszabb a keveredés, nem szabad élesen kivetíteni a led képét mert akkor elkülönülhetnek a szinek
de a teljesítmény/fény arány azért jobb mint ~4 lumen/W, pontosabban
annál sokkal jobb, húsz körüli lumen/W, ha jól számolom.
Igaz, hogy nem a legjobb a hatásfok de ezt már régen fel tették a netre, akkor még elég jónak számított.
Persze ez a hatásfok csak a fele a fehérnek nevezett spektrumhiányos powerledekének, viszont
Egyrészt régi a led, másrészt a fehéregyensúly tetszés szerint változtatható.
Itt lehet látni a különböző színü színarányu led chipeket a felületre építve.
Itt viszont a szinek szerinti teljesítményarány látható.
Azért mégsem 4 lm/W
Forrás: http://www.laminaceramics.com/products/bl4000.aspx
|
csüt. máj. 11, 2006 7:56 |
|
|
lazac
ezüst tag
Csatlakozott: szomb. jún. 12, 2004 16:51 Hozzászólások: 39 Tartózkodási hely: üllő
|
Üdv.
Bocs, hogy beleszólok, de - hogy a bringánál maradjunk - valami olyasféle parázs-vita veszi kezdetét, mintha mondjuk azt próbálnátok egymás fejébe kalapálni, hogy chopper-kormánnyal lehet-e DH versenyt nyerni.
Elég megnézni két "klasszikus" fehér LED-et, azonos binnel, de teszemazt 2 hónap eltéréssel előállított darabokat (tökmindegy, milyen gyártmányút). Más-más lesz a spektruma, ugye binen belül is nagy a szórás, elég szép rombusz-tartományt fed le egy-egy kategória.
Most akkor tessék összerakni 3 chip-et egy tokba. Eleve a három szín miatt nem lehet azonos (tehát maximum) teljesítményen hajtani, nem mindegy az sem, éppen milyen beszállítótól veszik meg a tokhoz a műanyagot, a tükröződő felülethez a bevonatot, stb... Ezt mind be kell hangolni, ha mindig konstans, természetes fényt akarunk. Az, aki elvárja, hogy teljesítsen ugyanúgy, mint egy egyszínű LED, az... khm.
|
csüt. máj. 11, 2006 6:37 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Pinyo1970 írta: Itt nem az a lényeg, hogy 4 lumen/watt, hanem az, hogy létezik. ... Mondjuk teljes spektrumra talán fele olyan lumen/watt az elméleti maximum, mint a manapság használatos zöld-vonalnál csúcsosodó fehér ledeknél. .............. "..talán fele olyan lumen/watt az elméleti maximum"??
Ha jobban bele gondolsz, az 50mW körüli huzallábas teljesít 4 lumen fölött.
Ha ezt viszonyítjuk az 1 Watthoz akkor már nem lehet a fele, legfeljebb 1/20-ad része.
Ezen kívül ha a zöld vonalnál csúcsosodóhoz nézzük, a zöldre különösen érzékeny a szem ezért a különbség úgy is csak fokozódna.
Akkor lenne fele körül ha 0,1W-nál adná le az új licenszelt led a 4 lument.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára balu1 csüt. máj. 11, 2006 6:41-kor.
|
csüt. máj. 11, 2006 5:54 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
elfroland írta: A gyári lámpámban van korlátozó ellenállat, a berakott ledek pedig egyáltalán nem melegszenek úgyhogy ezzel áramerősség témával ebben az esetben szerencsére nem kellet foglalkoznom. A ledek nyitófeszültsége lehet kisebb vagy nagyobb a megadott 20mA-hez képest, mint annak ami benne volt. Az újabb ledeknél valószínüleg kisebb ez az érték ezért a leden és ellenálláson a megoszlás aránya is megváltozik. Vagyis ebben az esetben az üzemi áram jóval a megengedhető alatt áll be és ezért is kisebb a fényerő is. Ezt meg kell mérni, legalábbis célszerü lenne. elfroland írta: Túlhajtani meg nem akarom a ledeket mert hamar lemerítenék az aksikat és a hűtéssel sem akarok vesződni. Viszont a mostani próbaúton kiderült hogy ebből a Péter féle ledből is kevés 4 db. .. nem kell túlhajtani, viszont ha látni is akarsz akkor legkevesebb 20db-ot be kellene építeni akár abba a tokba zsúfolva és megfelelően kisebb értékü ellenállást tennél sorba.
igaz, az már fogyasztana annyit mint egy hagyományos zseblámpa de a fénye elég jó lenne.
Az általad hivatkozott dinamós izzós lámpák azért látszanak erős fényünek
mert csak egy kis koncentrált terüleen kell nagy fényt elérni.
A lednél is megoldható ez, viszont általában, külön fókuszálás nélkül a fény nagyobb felületen megoszlik.
Persze mivel a ledek előtt lévő átlátszó burkolat is kb.15-20% -ot levesz a fényerőből ezért akár külön panelon is össze lehetne rakni vagy 3.000,-Ft értékü ledet a 68,-Ftosból és azzal már tényleg látni is lehetne ha darabonként legalább 25mA-el járatod.
Az kb 44db led volna, esetleg kicsit hosszabb lábakkal valami légáramlásos tokban ami az esetleg keletkező hőt is elvonná.
Igaz, ez már kajálná az elemet, v. akkut.
Viszont (az egyszerüség kedvéért) a góliát méretü Nimd akkuból 4 db 8A/órás már egy éjszakán keresztül kiszolgálná a világításod.
Az is igaz, annak az ára a Mmarktban 9.000- 2db. szóval nem olcsó.
Viszont a Lomexben csak kiváncsiságból rákérdeztem mennyi az ilyen akku.
Akkor mondták (néhány hónapja), ha várok egy kicsit akkor olcsóbb áron lehet majd kapni asszem nagyobb teljesítményüt röbvidesen. Rá kellene kérdezni ott.
|
szer. máj. 10, 2006 12:23 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Pinyo1970 írta: Itt nem az a lényeg, hogy 4 lumen/watt, hanem az, hogy létezik. Sok olyan alkalmazási terület lehet, ahol érdekes lehet a teljes spektrumú fehér fény alkalmazása, de nem feltétlenül érdekes az abszolút hatékonyság. (mikroszkópia, fényképezés, színkalibráció, modern kijelzők háttérvilágítása, festészeti kiállítótermek, stb...)
Mondjuk teljes spektrumra talán fele olyan lumen/watt az elméleti maximum, mint a manapság használatos zöld-vonalnál csúcsosodó fehér ledeknél. Annak igazán sok gyakorlati hasznát nem látom, még talán a mikroszkóptechnikában lenne elég az a fényerő.
Kiállító termekben viszont valami jobb fényforrást használnának mint ezt a pislákoló kisérleti példányt.
Egy dologra azért jó lehet, hogy legyen mivel kisérletezni a fejlesztőknek,
esetleg valami tényleg használhatót is kisüthetnek belőle.
|
szer. máj. 10, 2006 11:57 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
Csatlakozott: hétf. aug. 22, 2005 12:43 Hozzászólások: 1642 Tartózkodási hely: Budapest
|
"Purple led, rbg phosphor"
Typical 490mcd, kb. 120 (2x60) fok félintenzitás látószög.
Ilyen 5mm-szerű tokozásban asszem nem is gyártják, csak SMD-type tokozásban.
http://www.toyoda-gosei.com/led/product ... xx_JEA.pdf
True White a fedőneve.
|
szer. máj. 10, 2006 11:13 |
|
|
Chriss
platina tag
|
Pinyo ezt a teljes spektrumú fehér ledet hogy kell érteni? Ez egy rgb led ami az emberi szem érzékelése szerinti abszolút fehér színt hoz össze a három komponens megfelelő vegyítésével, vagy hogy?
|
szer. máj. 10, 2006 10:58 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
Ismét eltelt egy hónap.
[Telehódas Topik Túrák]
61. telehódas HHH
Hely: Budapest
Dátum: 2006. május 12. (péntek)
Időpont: 20:00
Találkozó: Batthyány tér Duna felöli oldala, a HÉV feljáró mellett
Program (Classic): szokásos útvonalon fel a HHH-ra, majd vissza (a szokásos útvonal aszfaltot jelöl, mégpedig Batthyány tér - rakpart kerékpárút - Kolossy tér - Szépvölgyi út - Fenyőgyöngye - HHH). Alternatív útvonalak egyénileg választhatók.
Program (Extra): A Rekettyés állítólag most megint nyitva van, péntekig megpróbálom biztosra kideríteni!
Ajánlott kiegészítők: bukó, lámpa, pulóver, stb.
|
szer. máj. 10, 2006 10:44 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
Itt nem az a lényeg, hogy 4 lumen/watt, hanem az, hogy létezik. Sok olyan alkalmazási terület lehet, ahol érdekes lehet a teljes spektrumú fehér fény alkalmazása, de nem feltétlenül érdekes az abszolút hatékonyság. (mikroszkópia, fényképezés, színkalibráció, modern kijelzők háttérvilágítása, festészeti kiállítótermek, stb...)
Mondjuk teljes spektrumra talán fele olyan lumen/watt az elméleti maximum, mint a manapság használatos zöld-vonalnál csúcsosodó fehér ledeknél.
|
szer. máj. 10, 2006 10:41 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Pinyo1970 írta: A (fejlesztési) szerződéseket többek között azért kötik, hogy pl. ne kelljen már a Philipsnek (=Lumileds) újabb 100 embert ráállítani évekig arra a kutatási területre, amit a Toyoda-gosei idáig elért a teljesspektrumú fehér ledek elmélete és gyártása terén. Valószínűsítem, hogy kutatás alatt van 10 terület, amiből 8-at elvetnek, és kettő bizonyul három-öt éven belül használhatónak, ezekkel dolgoznak tovább.. Igen, ezek emberi gazdasági dolgok. Segítenek egymásnak a megismert fizikai elvek hasznosításának gyakorlati és gazdasági vonatkozásában. Amint írtad: Pinyo1970 írta: Pl. milyen jó lenne teljes spektrumú fehér led. Van ilyen, toyoda-gosei, (most kötöttek nemrég keresztlicencelést a lumileds-el vagy nichiával, valamelyikkel) Ja hogy 4 lumen/watt a hatékonysága? A hülyék. Pedig itt ezen a fórumon megmondtuk a frankót, hogy ez így nem jó. Az a 4 lumen/Watt szerintem nem hozza lázba a világot. Talán még vevőt sem találnak rá. Gondolj csak bele mekkora fény az.
Még a Péterféle 50cd-s is világít annyit, talán kicsivel többet is 50-70mW környékén. Nem áprilisi cikkben találtál rá véletlenül?
..mert viccnek tényleg jó lenne.
.
|
szer. máj. 10, 2006 10:34 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Chriss írta: Balu! Én nem azt írtam, linkeltem be, Te ott tovább lapoztál és az már egy másik cikk amiben a Philips fejlesztéséről van szó ..akkor itt valamit tényleg én néztem el.
De csak azért mert akár lehetne is hasonlót készíteni.
Egyébként ettől függetlenül iránynak azért nem lenne rossz ha kijönnének olyan ledekkel
amit az optimális kis áramu meghajtás mellett akkora chip össz felületet tartalmazna
(100chip 10X10-es elrendezésben 0,5-1Are) ami jó hatásfoku, igaz
szórtabb megvilágítást adna kicsi áramigénnyel.
Ezt a kisebb áramigényü lámpát hatásosan lehetne használni a maga 100lm/w hatásfoka feletti értéken.
Mivel tudjuk, hogy van a lednek egy igen keskeny szakasza ahol kiugróan, szinte tüske szerüen magas az átalakítási hatásfok görbéje.
A lenti ábrán a most Péternél kapható 50cd-s led áram-hatásfok karaktarisztikája látható.
Ennél 50-60 lumenre lecsökkenő veszteséges üzemet 45-50mA/led meghajtással lehetne elérni.
Persze ha kimondottan arra törekednénk. ..de azt azért mégsem.
.
|
szer. máj. 10, 2006 10:18 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
balu1 írta: Sok mindent kitalálnak de ami nem jön be a gyakorlatban az úgyis elsüllyed. Az, hogy különböző szerződéseket kötnek, még nem jelenti, hogy kereslet is lesz rá. Legfeljebb ők valószinüsítik.
A (fejlesztési) szerződéseket többek között azért kötik, hogy pl. ne kelljen már a Philipsnek (=Lumileds) újabb 100 embert ráállítani évekig arra a kutatási területre, amit a Toyoda-gosei idáig elért a teljesspektrumú fehér ledek elmélete és gyártása terén. Valószínűsítem, hogy kutatás alatt van 10 terület, amiből 8-at elvetnek, és kettő bizonyul három-öt éven belül használhatónak, ezekkel dolgoznak tovább, közben jönnek új fizikai elméletek és gyártástechnológiai fejlesztések, amin szintén dolgoznak.
Sok éves átfutása van a fejlesztéseknek, pl. nézzük a szoftverek terén a Windows Vista-t (XP utód). amit jövőre ebből látunk, azt már 5-6 éve kitalálták, azóta tervezik és fejlesztgetik.
Ledeknél sem az van, hogy jön egy x.y. cég, egy embere tavasszal kitalál valami fantasztikusat és őszre piacra dobják.
|
szer. máj. 10, 2006 8:58 |
|
|
Chriss
platina tag
|
Balu!
Én nem azt írtam, linkeltem be, Te ott tovább lapoztál és az már egy másik cikk amiben a Philips fejlesztéséről van szó, kevered a szezont a fazonnal!:-)
Volt itt beillesztve egy táblázat egy candlepower-es tesztről! lumen/W különböző powerledek, különböző áramain, légyszives nézd át újra, mert ott közel sincs szó egyik esetben se 80-90lumen/W-ról nem hogy 1 W-nál még alatta se! 100ma en az ultra ritka/drága Ubines lux 3 is csak 65lumen/W ot produkált, tehát nemtudom honnan vetted ezt a 80-90 lumen/W-ot?! meg találtam így itt van újra:
Relaks! A bordák vagy még e héten vagy jövő hét elején megjönnek:-)[
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Chriss szer. máj. 10, 2006 9:07-kor.
|
kedd máj. 09, 2006 23:45 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
Elfroland, rossz hír: tapasztalataim szerint egy 125cd-s 10°-os 10mm-es led kb annyi fényt produkál egységnyi területre, mint egy 50cd-s 20°-os 5mm-es.
|
kedd máj. 09, 2006 22:00 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
Chriss, bordákkal mi újság?
|
kedd máj. 09, 2006 21:58 |
|
|
elfroland
ezüst tag
|
A gyári lámpámban van korlátozó ellenállat, a berakott ledek pedig egyáltalán nem melegszenek úgyhogy ezzel áramerősség témával ebben az esetben szerencsére nem kellet foglalkoznom.
Túlhajtani meg nem akarom a ledeket mert hamar lemerítenék az aksikat és a hűtéssel sem akarok vesződni.
Viszont a mostani próbaúton kiderült hogy ebből a Péter féle ledből is kevés 4 db.
Most vagy 4-6 10mm-es ledet rakok a lámpába vagy 8-10 5mm-est.
Ezt majd még kipróbálom melyik változat a használhatóbb.
De szerintem a 10mm-es lesz a nyerő mert az úgy néz ki nem szórja annyira a fényt és ez távolra világításkor előnyös.
Az 5mm-es ledekből meg csinálok valami takarékos városi világítást....
|
kedd máj. 09, 2006 21:19 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Helló
Azt azért nem ártana megmérni, hogy mekkora áram folyik át a ledeken.
A különböző tipusoknál eltérő lehet az azonos áramhoz tartozó nyitófeszültség ami az áram korlátozó ellenállás szükséges értékét határozza meg.
Biztosan találkoztál már itt azzal az összefüggéssel ami a nagyobb áramok és a led melegedése és ezzel összefüggésben az élettartama között van.
Erre azt szoktam mondani, hogy csak úgy beforrasztott ledeken darabonként 25-30mA folyhat át különösebb gond nélkül. persze hajthatod 35-40mA-en is de a nyár végére ill. jövőre cserélheted a ledeket, ha nem teszel a kristályt tartó lábra hűtőfelületnek legalább egy vékony réz lemezt, mert anélkül észrevehetően lecsökken a fénye nagyobb meghajtás mellett. Igaz, akkorra úgyis jönnek ki jobb fényü ledek.
Egyébként jó építgetést.
|
kedd máj. 09, 2006 19:19 |
|
|
elfroland
ezüst tag
|
Sziasztok!
Röpke két hét alatt sikerült végigolvasnom ezt a fórumot.
Régóta keresek valami jó megoldást a kerékpár világításra így jutottam hozzátok.
Hosszú évekig tartó dinamós világítás után kezdtem megunni hogy csak akkor vagyok látható ha megyek és akkor is csak akkor ha nem nedves a kerék mert különben csúszik a dinamó és sötétbe borulok. De a villogós gagyiktól is tartottam mert nem volt kedvem folyton elemeket venni meg cserélgetni.
Aztán tavaly kaptam egy bringás havertól egy az elemtartójánál eltörött hátsó 5 ledes lámpát.
Ingyen volt, egy próbát megért. Lefűrészeltem róla az elemtartót, a lámpát felcsavaroztam a csomagtartó hátuljára az elemek meg felkerültek a csomagtartón lévő táskába. Több mint fél évig simán működött két ceruzaelemről és látám hogy ez jó!
Ledet mindenhova!
Mivel egy jó első lámpa kerül vagy 4-5 ezer forintba, ezért gondoltam inkább csinálok magamnak egyet. Vettem a lomex-ben nagyfényerejű LED-eket Darabja kb. 160Ft-volt. Gondoltam 3 darab elég lesz mivel ennyi van a gyári lámpákban is.
Beapplikáltam a ledeket a zseblámpaizzós első lámpámba és elsírtam magam...
Kb. akkora fénye volt mint egy szentjánosbogárnak...
Látszani ugyan látszottam de én nem láttam semmit.
Pár hétig ilyen világítással jártam és közben folyamatosan anyáztam.
Ekkor sajnáltak meg a barátaim és vettek a születésnapom alkalmából egy jófajta 4 ledes első lámpát.
A problémám megoldódni látszott.... de ugyebár evés közben jön meg az étvágy...
A dinamós első világítással kivilágítatlan helyen is simán mehettem 30-35 km/h-s sebességgel akkor is láttam hogy olyan távolságra előre hogy nem mentem neki semminek. Már csak azért is mert minél gyorsabban mentem annál jobban világított a cucc.
Ezzel a ledes csodával a biztonságos sebesség kb. 20km/h, ami végül is nem rossz de mégiscsak visszalépés a dinamóhoz képest.
Elkezdtem keresgélni a neten valami jó megoldást és ide lyukadtam ki.
A fórumot végigolvasva arra a következtetésre jutottam hogy veszek az általatok is ismert Szűcs Pétertől a lomex ár töredékéért jófajta ledeket (5mm-est és 10mm-est) aztán majd összehozok valamit belőlük...
Most ott tartok hogy kicseréltem a gyári ledeket a lámpában Péter féle 5mm-esekre.
Látványosan jobb. Este megyek tesztelni.
Remélem elégséges lesz...
Elnézést a hosszú szövegért de úgy gondoltam hogy az elején kezdenem a történetet.
|
kedd máj. 09, 2006 16:31 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Pinyo1970 írta: balu, lehet, hogy tudod a világigazságot, de attól még nem tudják legyártani ill. megcsinálni. De hiszen Chriss éppen erről írt:
itt van a 4 chipes led ami jó hatásfoku és 1W körüli.
Éppen azt mondom, hogy úgy néz ki, legyártották.
Mire írod, hogy nem tudják legyártani? ..nem értem.
Egyébként a korábbi 5Wattos pl. luxeont
ha 1 Watton hajtod már szinte az is tudja 1W körül a 90 lument, vagy nem?
Most egyrészt csak azt tették (ha jól látom), hogy kisebb áramra ajálják és más néven fut,
esetleg más gyártótól némi módosítással.
Az elvet figyeld, az a lényeges. A fizikai elv az nem változik.
Gyártóból lehet millió. Az csak egy név az nem jelent semmit.
Nekik mindannyiuknak a meglévő fizikai elvekre kell alapozniuk.
Nem a Luxeon Cree Philips vagy laminaceramics névtől működik valami jól.
Inkább attól, hogy valamelyikük (de akár én vagy te, bármelyik magánember is akár) kitalálja a legjobb technikai és kereskedelmi irányt.
A cég, gyártókapacitás technolódgiai háttér ahhoz kell, hogy ezeket az elveket alkalmazni is lehessen.
Attól, hogy valakinek neve van, még nem feltétlen biztos, hogy
a legjobb módon használja a rendelkezésére álló lehetőségeket.
Arra gondoltam amit itt párszor megpróbáltam ecsetelni, hogy minél jobbat
minél olcsóbban lehessen árulni és a fizikai elveket jól kell alkalmazni.
Maradjunk a példánál, az 5 W-os luxeont hajthatod 1 W-al és lesz 80lumen/W a hatásfok, de
hajthatod 5W-al és 40-50lumnet tudsz kiszedni belőle Wattonként.
Mivel ennek az ára a teljesítményhez lett megszabva ezért luxusnak számítana egy
drága alkatrészt kihasználatlanul hagyni ha egyszer lehet hajtani is, gondolom így tervezik az árát is.
Erre jöttek rá a gyárak, hogy jóval olcsóbban állítják már elő a ledet ezért
az eddig 5 Wattra tervezett lapkát miért ne ajánlják 1 wattos meghajtásra
amikor így mellé írhatják a ~90 lumen/1,1W-os led értéket.
Szerintem azért van 4 chip az 1 W körüli leden.
Sokan mindig csak gyártóban gondolkodnak mert már ösztön szinten belénk épültek a
körülöttünk lévő világ korlátai, pedig nem árt ha ismerjük a tényleges fizikai korlátokat is
mert a fizikai elv a tényleges mértékadó.
|
kedd máj. 09, 2006 15:30 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Sok mindent kitalálnak de ami nem jön be a gyakorlatban az úgyis elsüllyed.
Az, hogy különböző szerződéseket kötnek, még nem jelenti, hogy kereslet is lesz rá.
Legfeljebb ők valószinüsítik.
Ami tényleg jó az abból látszik, hogy évek múlva is az a "vonal" fut tovább.
Pinyo1970 írta: Ja hogy 4 lumen/watt a hatékonysága? A hülyék. Pedig itt ezen a fórumon megmondtuk a frankót, hogy ez így nem jó. Ezt nem csak mi mondtuk meg, a gyakorlat is beigazolja ha becsődöl ami nem életképes.
|
kedd máj. 09, 2006 13:51 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
balu, lehet, hogy tudod a világigazságot, de attól még nem tudják legyártani ill. megcsinálni.
Pl. milyen jó lenne teljes spektrumú fehér led. Van ilyen, toyoda-gosei, (most kötöttek nemrég keresztlicencelést a lumileds-el vagy nichiával, valamelyikkel)
Ja hogy 4 lumen/watt a hatékonysága? A hülyék. Pedig itt ezen a fórumon megmondtuk a frankót, hogy ez így nem jó.
|
kedd máj. 09, 2006 13:40 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Ráadásul itt már rájöttek valamire és kevernek bele más színt is,
nem csak azt a kék-sárgás kombinációt használják.
Igaz, hogy ezt kikapcsolt állapotban látjuk ilyennek de valami turpisság lehet benne.
Ez már tényleg hatékony lehet még ajánlás szerint meghajtva is.
Ha jobban megnézzük egy ilyen 4 chipes ledet azelőtt
legalább 5Wattosnak árultak, most alig több mint 1W.
Lehet, hogy rájött a gyártó cég is, hogy kevésbé kell hajtani,
vagyis nagyobb felületü lapka kell kisebb áramra
és úgy sokkal jobb paraméterekkel lehet piacra dobni?
Egy idő után rájöttek (amit én már régen mondok), hogy a korábbi 5Wattos ledeket
1W körüliként ajánlott meghajtással kell árulni esetleg még korszerűbb chipekkel szerelve és
kereskelmi szempontból is jobban hangzik a kis watt mellett a nagy fényerő.
A tömeggyártás meg úgyis leviszi az árakat.
Még a végén beigazolódik nagyban is amiért itt jóideje tépem a szám..
A jó dolgokra előbb-utóbb rájönnek a nagy cégek is.
..pedig nem én súgtam nekik.. vagy netán mégis?
Ide jöttek kémkedni? El lesték amit én már rég tudok?
Viszont a nagyobb felület miatt itt is széttartóbb lehet a fény.
.
|
kedd máj. 09, 2006 13:32 |
|
|
Chriss
platina tag
|
A creenél nem az optikával van a gáz hanem azzal hogy túl nagy felületből jön a fény...
|
kedd máj. 09, 2006 13:24 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
Ugyan ez a 98 lumen nem per watt, hanem per led @350mA. De akkor is szép. (Amúgy így is 80 lm/watt felett van. Hajrá Dél-Korea!)
Remélem késő őszig piacra dobják ezeket az idei fejlesztéseket, akárki is legyen az, mert olyankor szokott rámjönni a lámpaépítési mánia.
A fehér Cree-hez meg ha nem jön ki valami szűkebb optika, az gáz lesz.
|
kedd máj. 09, 2006 12:34 |
|
|
Chriss
platina tag
|
Igen, de ilyen 98lm-es persze még nincs nekünk ez csak bejelentés volt de lesz majd, ha minden igaz:-)
|
kedd máj. 09, 2006 12:03 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
Ezt is forgalmazzátok nem?
|
kedd máj. 09, 2006 11:56 |
|
|
Chriss
platina tag
|
Érdekesség: http://www.ledsmagazine.com/press/12172
lehet hogy mégse a Cree re kellene várni?!:-)
|
kedd máj. 09, 2006 11:29 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
Nem mánia.
Akksiknál is a veszteség a cella belső ellenállásából fakad, ami pedig kénytelen hővé alakulni. Mássá nem tud.
A taskled (nFlex, uFlex) áramgenyáknál is ilyen fő veszteségek vannak:
- a fordított elempolaritás ellen védő dióda 0,3-0,5V esik rajta.
- érzékelő ellenállás (ezen méri az áramot, azaz fesz. esést, és ez alapján szabályozza a kimenetet a PIC). 1 A-nél 0,1V esik rajta
- meg persze a többi tekercs-kondi, vékony vezeték a fólián stb...
Ez utóbbi hiba volt az én nFlex-em esetében. Bekapcsolás után, amikor töltötte a kondit, akkora áramfelvétel volt egy pillanatra, hogy a vezérlő PIC-nek nem jutott elég táp, leesett a fesz, és resetelt a proci. Direktbe át kellett vezetnem egy huzalt a pcb-n, ettől megjavult.
|
kedd máj. 09, 2006 8:08 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Pinyo1970 írta: [szakaszos üzemű lézerágyú kép]... Na igen, ezzel lehet a sziklába alagutat vágni ha nagyon meredek lenne a hegy! Pinyo1970 írta: A CPF elemtesztelő guruja ismét unatkozott: Li-Ion shootout, azaz wattóra teszt ... Szerintem a különbség jelentős részét a cella melegedése teszi ki.
Már megint az a ronda hő...
Lassan mindenki azt hiszi, hogy nekem ez a mániám, pedig az elektrotechnikában
a veszteség jelentős részét az alkatrészek melegedése + annak hűtése teszi ki .
|
hétf. máj. 08, 2006 20:43 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
Pinyo1970 írta: Lement a dollár, most vagy 7-8%-kal olcsóbban tudtad volna megvenni az akksidat
hoppá-hoppá, HL2-őt, meg Sin-t kell venni!
|
hétf. máj. 08, 2006 19:53 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
[szakaszos üzemű lézerágyú kép]
Hát nem jöttem volna rá magamtól, hogy készült a kép...
[érdekesség]
A CPF elemtesztelő guruja ismét unatkozott: Li-Ion shootout, azaz wattóra teszt mindenféle cellával, mindenféle kisütő árammal, diagrammokkal.
http://candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=117117
|
hétf. máj. 08, 2006 19:49 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Nóra Norbert írta: balu! Nekem az lenne a kérdésem, hogy te milyen akksival működteted a LED-eket a bringán? Hány V feszültségűek, mekkora kapacitásúak és milyen elrendezésben raktad őket? Li-ion akkut használok. A kb 80W/h teljesítményü akku csomag 70dkg-ot nyom súlyban. Többféleképpen lehet kötni és mindegyiknek van valami kis hátránya. talán úgy mondhatnám, hogy kompromisszuma, de előnye is. A 14,4 V-os akku csomag amit a kulacs tartóba lehet tenni, azt kapcsolóüzemü áramgenerátorral szokták használni. Annak az előnye, hogy folyamatosan azonos fényerőt biztosít amíg tart a benne tárolt töltés. Hátránya, amikor kimerül akkor egyszer csak sötét lesz mintha kikapcsolták volna mert az akkuban lévő szabályzó kör letilt az akku mélykisütés elleni védelme érdekében. A másik, ugyanezen akku csomag esetén a sorosan kapcsolt ledek (4db-os csoportonként) és soros ellenállással megetetni azt a 10-20%-ot ami csúcsra töltött akku esetén ezen felül van. Hártránya: a folyamatos fényerő csökkenés, másrészt az akku kapacitásának a végefelé már csökkent fényerővel világít. Előnye: Figyelemmel lehet kisérni szemmel az akku töltöttségét és mivel az áramfelvétel folyamatosan csökken az egyre merülő akku esetén ezért az üzemidő akár többszöröse is lehet a főleg az áramgenerátor-akkuvédőkörös megoldáshoz képest. A fényerő a végén már nagyon lecsökkenhet, de még mindig marad fény. A harmadik megoldás amit én használok, vagyis a párhuzamosan kapcsolt akkuk a led igényeihez közeli feszültséggel. Hátrány: az akku kapacitását kb 2/3 részig lehet kihasználni jó fényerővel. Előny: a kisebb áramu szakaszban is nagyon sokáig van (a hagyományos lámpához képest) jó fényem ha nem is töltök rá mindig. Olyan eset nem fordulhat elő normál üzem esetén, hogy fény nélkül maradjak. Idézet: balu és többiek!
Teszem azt, a batteryspace.com-on megvenném a következő nagykapacitású NiMH akksikat, abból hogyan lehetne legjobban és legcélszerűbben kihozni a LED-ek energiaellátó-rendszerét? (Igazából nincs olyan nagy súlya ezeknek...szerencsére nem ólomakksi kategória) Egyik, hogy ennél nagyobb kapacitásu Nimh góliát akku is kapható (rövidesen v, talán már!) a Lomexnél. Másik, azért annak elég nagy súlya van a Li-ion akkuhoz képest. Idézet: Ugye 1,2V ezeknek a feszültsége. Ha 3-at sorbakapcsolok... Három darab teljesen feltöltve éri el a kicsit túlhajtott led áramát. Négy db használata esetén már volna valamennyi veszteséged de a hosszabb jófényü üzemet az biztosítaná, persze megfelelő áramkorlátozás után. Idézet: Esetleg az a 3,6V már-már veszélyes lehetne a LED-ek élettartamát tekintve? Az a 3,6V nagyon hamar leesik és alulhajtottá válik a led.
Így saccra talán 1/3 energia szedhető ki az akkukból jó fényerővel, persze utána is világít még sokáig de gyengülően.
Nálam amikor a lítium akku terheletlenül eléri a 3,6V-ot akkor általában már töltésre kapcsolom.
Persze ha nem, akkor is megy még sokáig csak gyengébben.
Nagyobb teljesítmény felvétel esetén a vezetékek, a csatlakozó kapcsoló biztosíték is
levesz valamennyit a tápfeszből, ezzel csökkenti az áramot.
Amit itt korábban feltettem bringalámpát azzal csináltam egy kisérletet.
A lámpát letettem egy asztalra, hogy felém világítson.
Tőle eltávolodtam néhány méterre és a digikamerát hosszú expozíciós időre állítottam.
Amikor indult az expo. akkor a kamerát villanásnyi idő alatt lebillentettem, hogy a távolkeleti kapcsüzem szűretlen látványa vonalat rajzoljon a fotón.
Íme az eredmény:
Egyszer megkapja a teljes energiát, aztán lekapcsol teljesen.
Létrehozza a szabályozatlan kapcsolóüzemü működést, persze a
távolkeleti termékekre jellemző módon, alacsony frekin és szűretlenül.
Még talán látható is, hogy valami ott villan ha gyorsan rápillant valaki.
|
hétf. máj. 08, 2006 19:21 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
Lement a dollár, most vagy 7-8%-kal olcsóbban tudtad volna megvenni az akksidat
|
hétf. máj. 08, 2006 19:17 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
Pinyo1970 írta: Te Relaks, nem vigyük már a kollégát erdőbe, hallottál már olyat, hogy arany középút ? Te se vettél 7200mAh LiIon-t, vajh miért nem?
Mert többe van egy Ah-ja, mint az enyémnek Mondjuk az is igaz, hogy neked 1,5A-es a töltőd, nekem csak 0.5-ös...
|
hétf. máj. 08, 2006 19:12 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
Te Relaks, nem vigyük már a kollégát erdőbe, hallottál már olyat, hogy arany középút ?
Te se vettél 7200mAh LiIon-t, vajh miért nem?
|
hétf. máj. 08, 2006 19:06 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
1: ha már NiMH, akkor miért is nem 10Ah-s?
itt-e
Igen, ez Góliát, és nem Baby, de mégis dupla kapacitás.
2: elég-e egy icakára? Ha 1A-et termelsz ki belőle, akkor 10 órán át üzemel, + a kisebb fesz - kisebb ledáram miatti többlet idő
3: akkor már miért nem kulacs alakú Li-ion? Egyébként is ezek a Ni-MH akkuk rohadt nehezek (nem egy ólom akku, de a Li-ion-hoz képest nehéz)
|
vas. máj. 07, 2006 14:45 |
|
|
Nóra Norbert
arany tag
Csatlakozott: szomb. máj. 28, 2005 12:16 Hozzászólások: 315 Tartózkodási hely: Budapest
|
balu! Nekem az lenne a kérdésem, hogy te milyen akksival működteted a LED-eket a bringán? Hány V feszültségűek, mekkora kapacitásúak és milyen elrendezésben raktad őket?
balu és többiek!
Teszem azt, a batteryspace.com-on megvenném a következő nagykapacitású NiMH akksikat, abból hogyan lehetne legjobban és legcélszerűbben kihozni a LED-ek energiaellátó-rendszerét? (Igazából nincs olyan nagy súlya ezeknek...szerencsére nem ólomakksi kategória)
http://www.batteryspace.com/index.asp?PageAction=VIEWPROD&ProdID=40
Magyarul milyen elrendezésben, hányat és hogyan kapcsolva? Ugye 1,2V ezeknek a feszültsége. Ha 3-at sorbakapcsolok, és ilyen soros körből 2-t párhuzamosan, akkor kapnék 3,6V feszültségű és 10000 mAh-s "eredő" rendszert...ez vajon elegendő lenne egy íccakára? Esetleg az a 3,6V már-már veszélyes lehetne a LED-ek élettartamát tekintve?
|
vas. máj. 07, 2006 14:00 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Ezeknél az elektronikus Li-ion lekapcsoló áramköröknél lehet főleg ilyen probléma.
Az áramgenerátor még szabályoz (tartja a fényerőt) de az akku áramköre már letilt.
Abban igazad lehet ha egy letiltó áramkör nélküli akkunál több a ráhagyott táfesz vagy kevesebb
akkor más a kisülés karaktarisztikája (úgy gondolomén is).
Ilyen esetben viszont a Li-ion -ra veszélyes lehet a mélykisütés amit az áramgenerátor észrevétlenül meg is tenne, ha a védőkör le nem kapcsoplna, amit "áramfogyta okán bekövetkező villanyoltás"-ként fogalmaztam meg.
Más fajta akku esetén az utolsó időszakban nyilván észre veszed, hogy halványodik, viszont
az ólomakkut sem szabad nagyon mélyre kisütni, de azzal még marad egy kis időd.
Nimh akkunál még kevésbé jelent ez problémát mert amennyire a led azt ki tudja meríteni annyira ki is merítheti.
Mivel a led nem tudja lemeríteni nullára ezért a Nimh akkunak ez csak jót tesz ha jól kisütik (0,9V de még az alá is lehet menni).
Nemrég tettem rendbe ilyent leddel.
Egy Nimh telefon akksit először lemerítettem annyira , hogy egy db piros ledet rá tudjak kötni és ne szálljon el.
Azt rajta hagytam egy-másfél hétig de akár tovább is lehet mert egy bizonyos feszültség értéknél az
áramfelvétele szinte megszűnik, legalábbis mikroamperekre esik vissza.
Az akku memória effektusa a gyakorlatban azt jelenti, hogy azok az
elektrokémiai folyamatban részt vevő mikrokristályok többszöri rátöltés után
nem apró kicsi méretü és nagy aktív felületet jelentő formában jönnek létre,
hanem a még korábbi töltést jelentő mikrokristályok kezdenek hízni.
Ezáltal kicsi a felület vagyis nem terhelhető az akku, de a feszültséget terhelés nélkül leadja.
Ennek javítására jó megoldás a lassú és hosszan tartó kisütés.
Erre azért optimális a led használata mert annak a karakterisztikája feszültség függő.
Ezáltal nem meríti ki teljesen, csak annyira ahogy szükséges.
Közben a feszültség eséssel együtt csökken az áramfelvétele ezért nem okozhat problémát.
Az akku (Nimh) amit így megjavítottam most teljes kapacitással üzemel.
Néhányszor használták már, egy idő eltelt a teljes feltöltés óta de még teljesen tele van.
Szóval amenyit a led abból ki tud venni azt ki is veheti, azzal nincs probléma.
|
vas. máj. 07, 2006 12:50 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
Nem tudom, de ezt a hirtelen sötét dolgot képtelen vagyok megérteni. Egy kapcsoló üzemű ketyerének is szüksége van valamekkora energiára a működéshez. Pl az nFlex-nél is írva vagyon, hogy heles működéshez luxeonok + 1.1V szükséges. Azt is írják, hogy ha a fesz ez alá csökken, akkor halványulni kezdenek a ledek. Sztem a kapcsolós áramgenyánál is ez kellene, hogy legyen. Ugyanis hiába a tehnika, ha elér az akku egy bizonyos töltöttséget, akkor már az elektronika nem fog tudni megfelelő szintet előállítani, csak alacsonyabbat. Igen, egy idő után eléri azht a szintet, hogy az elektronika nem müxik tovább, de elvileg ezek a vackok 4V magasságában mondanak ilyet. Tehát ha egyetlen ledet hajtok vele 4 soros elemről, akkor igazad lehet, hogy egyszercsak sötét. De magasabb feszültésgek esetén mi van? Sztem a jellegzetes gyengülés.
A végleges választ persze egy teszt adhatná meg
|
vas. máj. 07, 2006 10:34 |
|
|