Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: pén. jan. 10, 2025 19:37

Hozzászólás a témához  [ 17 hozzászólás ] 
hogyan kell monitort javítani! 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Colop és Többiek!

A szek-oldali zárlaton, túlterhelésen kívül, lehet még a primer körben kis kondik ( ELKO ) hibája is. Érdemes ezeket eleve cserélni, ha tápjavítás volt.
Az ellenállásokat is célszerű kimérni, amelyik barnult, égett, azt cseréljük ki, kicsit nagyobb teljesítményűre.
Ugyancsak a szekunder körben a táp-szűrő kondik ellenőrzése, vagy cseréje lehet indokolt. A sortranyó, ha az új is elmegy, lehet a táp-szűrő ELKO hibája is.
Lehet, persze a sortarfó is hibás, vagy ebben a körben valamelyik alkatrész, kondi, tekercs, zárlat, szakadás, képcsőhiba.
Érdemes megépíteni azt a sortrafó-tesztert, amiről volt már szó, valamelyik fórum-oldalon, nagyon hasznos segítség, mert a panelben mérhető a sortrafó. A zárlatos sortranyót persze, előbb ki kell venni.
Üdv! SMA

pén. feb. 06, 2004 11:55
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Hozzászólás 
Szekunder oldali zárlat a legvalszinűbb. Diodákat és a sorvégfok tranyót nézd meg először.

kedd feb. 03, 2004 8:15
Profil Privát üzenet küldése Honlap

Hozzászólás 
Jaj mégvalami!

Egy másik monitor UC3842-es vezérlésű tápja nem hajlandó beindulni csak halkan pisszeg. Mi okozhatja a hibát a vezérlő IC?

Előre is kösz ha valaki tud segíteni!

Colop

kedd feb. 03, 2004 0:47

Hozzászólás 
Hali !

Felhozom ezt az értékes témát, nehogy elkallódjon mán.;)

Én egyszer réges-régen úgy jártam, hogy kaptam valakitől egy márkátlan régi VGA monitort. Azt mondta a fickó, úgy **** ahogy van. Rányomtam egy gépre, hát a kép olyan homályos volt, hogy csak tökig lecsavart fényerőnél lehetett valamit kivenni. Szöveget egyáltalán nem lehetett rakjta olvasni. Gondoltam megnézetem egy SZERVÍZ-ben, hogy egyáltalán érdemes-e vele foglalkozni. Azt mondja a szakemberke, hogy képcsöves a masina 15-EHuf-ért rak bele egy újat vagy 10-EHuf-ért egy használtat, de jót. Mondom neki, hogy nem érdekel a dolog, mert annyiért már használt SVGA-t kapok. Erre azt mondja ad érte így rosszan egy 1000-est. Na ez már kicsit gyanús volt. Mi a francnak ennek ez a ****, ha ilyen drága a javítás. Mondom neki, hogy kösz nem. Hazavittem a dögöt, gondoltam bele nézék hátha van benne valami használható dolog amit érdemes kibontani. Nézelődök benne, hát megakad a szemem a nagyfesztrafón két potin amik közül az egyiken fókusz felirat van. Ekkor jutott eszembe, hogy ha nincs rendesen fókuszálva az elektronsugár akkor homályos lesz a kép. Nosza vesztenivalóm úgysincs, megpróbáltam állítani a fókuszon és láss csodát tökéletesen éles volt a monitor képe. Ekkor jutott eszembe miért is akart a szerelő egy 1000-est adni a monitorért. Na oda sem megyek többé.

Na csá: Colop

kedd feb. 03, 2004 0:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Mindenki!

Így nem jutunk sehová, de előre biztosan nem.
Konkrét hiba-keresésre Én is szívesen válaszolok, segítek, de általánosságban leírt kérdésekre nincs jól használható válasz.
Tessék okosan kérdezni, akkor jön a jó válasz! :)
Üdv! SMA

vas. jan. 04, 2004 13:46
vas-tag

Hozzászólás 
Általában azok az emberek a házi barkácsok akik rá vannak szorulva,és ha valaki +csinálja a saját kis tv-jét, akkor az legalább sikerélmény is, és egyébként lehet, h el sem vinné szerelőhöz ,mert arra nincs elég pénze!
Köztudott tény, h a TVben,monitorban igen nagy feszültségek vannak, ezért aki egy picit sem jártas a témában nagyon ritka, h hozzá nyúl!Általában nagyobb bajt is csinál akkor, amiből megint csak a szakemberek járnak jól!!!
Valaki nem jó helyre nyúl, nagyobb kár több idő, de több pénzt is hozhat:))))

Szó, ez egy ördögi kör!!!

szomb. jan. 03, 2004 16:47

Hozzászólás 
Akkor nagymamám egy szakács megélhetését veszélyezteti azzal, amikor elémrak egy tányér paprikáskrumplit, amit Ő maga készített?
A szakácskönyvek kiadóiról nem is beszélve...

"A pénz működtet mindent, abból fizeted a rezsit stb."

Ha már a szemszögeknél tartunk: a házibarkácsoló sem feltétlenül milliomos, és rezsit ő is fizet...

szomb. jan. 03, 2004 16:21

Hozzászólás 
Csak becsúszott valami hiba:

"...a lamerek úgysem tudnak hozzászólni sem."

szomb. jan. 03, 2004 15:07

Hozzászólás 
Számítottam a vegyes reakciókra, mindenesetre különféle árnyalatai vannak a dolognak, nem annyira fekete-fehér, mint azt egyesek képzelik.

Évek során láttam már sok olyan esetet, amikor valaki csak azért ment el egy szakmai fórumra, regisztrált stb, hogy feltegye a butuska kérdését, majd a választ ismét mulatságos kérdések követik, de azért végül csak összejön nagy nehezen a dolog, aztán én meg nem bírok nem arra gondolni, hogy: "nocsak, valahol valakinek (pl. egy tévészerelőnek) most akkor eggyel kevesebb munkája lett".

Különösen furának találtam, amikor az egyik alkatrész nagyker cég nyilvános levelezőlistát és fórumot üzemeltetett, ahol aztán idővel sorra jelentek meg az asztalos és könyvelő szintű kérdezők az egyéni problémáikkal, amire a nagyker cég embere, vagy valaki más szépen elmondta, hogy most akkor mit kellene kicserélni stb. Vagyis jónéhány olyan eset volt, amikor szintén ugyanazt kellett gondolnom, amit már fentebb említettem.

Tulajdonképpen, az ilyenekre gondoltam tegnap, amikor a "házibarkácsolók" szót használtam, csak hirtelen nem találtam jobb kifejezést. Nyilvánvalóan nincs gond egyébként a házi barkácsolással, én is így kezdtem, szinte még gyerekkoromban.

Itt már azért volt különösen furcsa a helyzet, mert ez a cég tulajdonképpen a szerelők megrendeléseiből (is) él, miközben pont tőlük veszi el a munkát, amikor kioktatja a nagyközönséget a hiba elhárítására egy nyilvános, keresővel is megtalálható fórumon. Talán másnak is feltűnt a dolog, mindenesetre zártkörű lett aztán, persze ebben talán inkább az játszott nagyobb szerepet, hogy egyúttal fizetős is lett.

Tény, hogy néhány ilyen eset nem sokat számít, de maga a tendencia nem túl szimpatikus annak, aki ebből él. Nem hiszem, hogy sajnálná bárki a tudását, de amikor valaki már önmagára nézve is hátrányos következményeket sejt, akkor nem lehet olyan buta, hogy ne gondolkozzon el.

Mindezek a szép szavak, hogy önzetlenség, meg "A tudás csak akkor érték, ha van kivel megosztani", hirtelen semmivé foszlanak, ha valaki esetleg a saját megélhetését látja veszélyben.

A pénz működtet mindent, abból fizeted a rezsit stb., úgyhogy a gyerekes szintű hozzáállást talán el lehetne felejteni. Itt nem annyira az én megélhetésemről van persze szó, mert én máshoz is értek, meg különben is... szóval hosszú, de úgytűnik, vagyok annyira önzetlen, hogy belegondoljak más kollégák helyzetébe is.

>>Igy van ! Ugyan ilyen pl a linux levelezesi lista.. Egy-egy jol bekonfigolt
>>szerver beuzemelesevel 10-100ehufokat lehet keresni, megis az emberek
>>segitik egymast, s olyan informaciokat osztanak meg amin napokat tortek a
>>fejuket, hogy masnak ne kelljen !

Mondhatjuk, hogy lényegében a saját kollégáidnak segítesz, a lamarek úgysem nem tudnak hozzászólni sem. Kollégának, tanulónak én is segítek. Amint említettem még akkor is, ha tudom, hogy konkurencia. De csak azért, hogy valaki megtakarítsa magának a tévészerelő munkadíját egy nyilvános fórum segítségével... bolond nem vagyok...

Természetes, hogy egyeseknek nem tetszik az ilyen hozzáállás, de meg kell nézni a problémát többféle szemszögből, mások szemszögéből is. Mindenesetre, célom főleg csak annyi volt, hogy az érdekeltek szintén belegondoljanak legalább egy pillanatra...

szomb. jan. 03, 2004 14:37

Hozzászólás 
Valaki mondta:

A tud=E1s csak akkor =E9rt=E9k, ha van kivel megosztani.

Szerintem van benne valami.

szomb. jan. 03, 2004 12:59

Hozzászólás 
> Ha mindenki ennyire féltené a tudását, nem lenne semmi. Edison megtartotta
volna magának az izzólámpáját, Bell meg Puskás a telefonközpontját, mert ők
szenvedtek vele...

Igy van ! Ugyan ilyen pl a linux levelezesi lista.. Egy-egy jol bekonfigolt
szerver beuzemelesevel 10-100ehufokat lehet keresni, megis az emberek
segitik egymast, s olyan informaciokat osztanak meg amin napokat tortek a
fejuket, hogy masnak ne kelljen ! Ezt onzetlen segitsegnek hivjak, csak ez
meg a magyar mentalitasbol hianyzik, mi meg nagyon sokaig nem tartozunk
Europahoz, inkabb a Balkanhoz.... Mar az iskolaban is utaltam ezt a
hozzaallast a tanarok reszerol, volt olyan tanarom, aki feltette a tudasat,
es azt az embert aki fole kerult tudasban, porig alazta. Mondom Balkan. Ha a
kedves tudasukat felto "profi" szervizes Urak (?) belegondolnanak, akkor
semmi veszteni valojuk nincs: attol hogy a hiba megoldasat elmondjak pl
nekem, en meg nem fogok rohanni a cegbirosaghoz, es Monitor Szerviz Bt-t,
Kft-t bejegyeztetni. Egyszeruen azert mert nem akarok ezzel
foglalkozni......

Summer

szomb. jan. 03, 2004 12:49
arany tag

Hozzászólás 
Azért nem egyre gondoltunk.
Ha visszanézel, én sokat szoktam segiteni bárkinek, de a tudásom azon részével, ami az üzleti érdekeimet nem sérti.
Ez egy elég szűk része a tévéjavitásnak, a többi részét szivesen megosztom másokkal.
Nem vagyok irigy, csak a saját érdekeimet is szemelőtt tartom.
Az is igaz, hogy az általam védett dolgokra még soha senki sem itt, sem máshol nem kérdezett rá.

szomb. jan. 03, 2004 11:53

Hozzászólás 
Ha mindenki ennyire féltené a tudását, nem lenne semmi. Edison megtartotta volna magának az izzólámpáját, Bell meg Puskás a telefonközpontját, mert ők szenvedtek vele...
Arról nem is beszélve, hogy füstjelekkel nem lehet fórumozni sem. Másrészt ne mondja nekem egyik irigy ember sem, hogy az a pár lelkes hobbi-szerelő, aki a saját tévéjét szeretné megjavítani, elrontja az üzletet...
Nem fog az öregnéni, a sebész, a hentes...stb. csak emiatt a fórum miatt forrasztópákát ragadni.

ÉS igenis vannak olyan emberek, akik nem tehetik meg, hogy ellessék valahonnan ezt a szakmát. Viszont érdekli őket, és lelkesen csinálják nem a pénzért.

Kedves irigy szakik nyugodtan megőrizhetik okosságukat, senki sem akarja kicsalni belőlük.
Viszont ilyen kis hülye barkácsolók, mint én is vagyok - megosztom, amit tudok. És én is értéknek tekintem, ezért osztom meg. Emiatt a hozzáállás miatt nincs még meg a rák, aids és még egy csomó betegség ellenszere. Ezért nincs környezetbarát energiaforrás...

Egyébként megértem a hozzáállásukat az "ellentábornak" olyan szempontból, hogy - gondolom - elegük van abból, amit csinálnak, nincs kedvük ide leírni mind a 3000 megjavított készülék javítási útmutatúját. Nem is lehet szó szerint. Viszont nekem sokat segítettek EZEN a fórumon az önzetlen szakik. És ha valaki veszi a fáradtságot, és utánanéz az interneten - vagy bárhol egy hiba megoldásának, azt én tisztelem. Mert szeretne tudni. És nem a sokezer analfabéta táborát gazdagítani. Fejlesztik az ország szellemi szinvonalát. Viszont úgyis rengeteg olyan ember van, akinek nincs ideje/gusztusa a tévészereléshez. Belőlük bőven meg tudnak élni a Tisztelt szakik.

Szóval:

Monitor típusa: AZURA 14A+ 14 colos

Hiba: Elment a kék szín.

Megoldás: A képcső nyakán levő panelen van 3 tranzisztor: ezek vezérlik a piros-kék-zöld színeket. A hozzájuk menő vezetékek forrasztási helye alá oda volt írva, hogy R G B
B - kék, kivettem, megmértem multiméterrel: jó.
Visszatettem, gondoltam - feladom, viszem a szerelőhöz. ;)
És működött!!! Mert csak forrasztási hiba volt...

De általános érvényű, hogy először szemmel látható hibát kell keresni: púpos elkó, kormos a tranzisztor alatt, forrasztási hiba, ellenállás elégve...
Aztán jöhet a multiméter, szakadás vizsgálata a vezetékeken, alkatrészek. Ha nem segít, jöhet a szerelő AKI NAGYON OKOS, SOKMINDENT TUD. ;)

Viszont a nagyfeszültségre érdemes figyelni, mert ha valaki annyira amatőr, azt az a huszonakárhány kilovolt úgy kivágja, mint magykát ****!!!!

Bocs, ha valakit megsértettem, de nekem ez a véleményem.

Üdv!

szomb. jan. 03, 2004 0:42
vas-tag

Hozzászólás 
Nem is tudom lehet,h csak azért van mert rosszul fogalmaztam, vagy nem jön le mindenkinek az a fajta szemlélet amit csak én akartam kihozni! Arra gondoltam, h olyan hibák amivel ez ember több napot eltöltött és nehezen jött rá, (addig mással is foglalkozhatott volna[mégtöbb miunka,mégtöbb pénz]) idegeskedések elkerülése érdekében egymásnak átadni ezeket a történeteket, valamiféle kis tanulmány, müszaki leírással egyben! Aki ezt akarja csinálkni annak tökmind1,h az interneten olvas el egy ilyen szöveget, vagy könyvtárban az RT év könyveit tanulmányozza!

minél többet tud az ember, annál inkább rájön arra, h nem tud semmit!!!

Ezeket az oldalakat úgy is csak olyanok nézik (Szerintem) Akik valamilyen szinten jártasak a témában...És nem olyan sok ember van az országban akiket igazán érdekelné és utánna járna a témának...aki nem ért hozzá annak nem sokat fog mondani pl.:TEA2029,Quad405,2n3055,BD249,LM317, LM386,TDA2005,uA741...stb ezeket csak az érti meg aki tudja miről van szó!Aki meg nem az úgy is tovább fog szörfözni!!!
Persze lehetnek nem hozzáértők is, akik még bunkók is, de erre az oldalra nem ez a jellemező!
Tudást elvenni nem lehet, de megosztani másokkal igen és az talán nem bűn! Ha valaki tud valamit, és más másvalamit tud akkor lehet, h a két információ egy új dolgot fog szülni!!!

pén. jan. 02, 2004 18:31
arany tag

Hozzászólás 
Valahogyan ezzel én is egyetértek.
Az ember nem azért tanul keményen évekig, hogy utána ezt
mindenkinek közkinccsé tegye.
Persze más dolog valóban segiteni egy kollégának, és más
mindenkivel ezt megosztani.
A tudás érték, amiből meg lehet élni !
Nem kérni kell, hanem megszerezni, és utána ezt kihasználni.
Ingyen sehol sem adják, meg kell érte kűzdeni.

pén. jan. 02, 2004 18:03

Hozzászólás 
Aztán majd hátha ideszokik a netről az összes kontár és házibarkácsoló, akiknek fogalmuk nincs az elméleti alapokról (sem), a profi szakembereknek pedig majd ennyivel kevesebb munkájuk lesz...

Nem akarok negatív lenni, de szerintem egy igazi szakember megkeresi hibát, cserél stb, ennyi. Egyébként, én TV-videóval foglalkozom, úgyhogy nem vagyok érdekelt a monitor témában, de szerintem a sok-sok év alatt megszerzett szaktudás érték. Tőke, megélhetési forrás.

Itt már nem az önzetlenségről szól a dolog, hanem egyszerűen bolond az, aki mindezt csakúgy elherdálja... Persze kollégának, személyesen segít az ember, lehet az akár konkurencia is, de egy nyilvános fórum némileg más. Nem véletlen, hogy a komolyabb netes helyek zártkörűek.

De ismétlem, nekem tökmindegy, csak egy vélemény volt...

pén. jan. 02, 2004 17:02
vas-tag

Hozzászólás 
Monitorok többféleképpen is meg tudnak dögleni! Hogy ne kelljen annyi időt eltöltani 1-1 hiba megkeresésével, egymás dolgának könnyításe céljából, ADJUK ÁT EGYMÁSNAK TAPASZTALATAINKAT! Aki tud valami hibát akkor irja le pontosan, és azt is hogyan lehet azt megjavítani! (Persze a monitor típusát sem árt feltünteni!:-)

pén. jan. 02, 2004 16:27
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 17 hozzászólás ]