Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: pén. nov. 15, 2024 23:05

Hozzászólás a témához  [ 1817 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 37  Következő
Autóhifis táp 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Az én tápomban 6db 1000uF/25V os low E.S.R-es yageo figyel.

Igen, akinek van helye! :) Ennyi biztosan elég.

csüt. jún. 29, 2006 12:24
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nem tudom, hogy mi lesz raakasztva. Akinek kellene, azt mondta, hogy "csinájj nekem öccázwattos tápot kocsiba, kéccer 50voltosat!"
Gyanitom, hogy erosito, majd konzultalok vele, hogy mire is ertette azt az 500W-t. Ha 500W leadott teljesitmeny kell neki a vegfokjai vegen, akkor keves lesz az ETD39, de lehet, hogy az ETD44 is...

Egyelore meg csak szamitogepen letezik a tap, semmi sincs megvalositva belole. Most meg van lehetoseg modositani rajta :-)

Ja, ilyen a NYAK-rajz:
http://sziget.mine.nu/~danko/aramkor/gk ... 24214_.png
A FETek IRf3205-ok, azok a 8labu IC-k a MOSFET meghajtok.

Most rohanok elpakolni az udvarrol, mert itt a vihar! :)

csüt. jún. 29, 2006 12:10
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
platina tag

Hozzászólás 
Az én tápomban 6db 1000uF/25V os low E.S.R-es yageo figyel. Ezek még 800W-on se melegedtek.
A készülő 2kW os tápomba 12db ilyen yageo lesz. Ezek méretre is kicsik.

csüt. jún. 29, 2006 12:03
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szerintem igen. Azért tapizd meg terhelés megkezdése után, hogy mennyire fűtenek, mert nekem az első próbánál(asztalon, miközben épp mutattam a feleségemnek, hogy mekkorát szól a hidalt véggel terhelve :D ), felrobbantak(2db 10euF). Ha meg tudod fogni fél óra után, akkor azok jók lesznek autóban is, dögmelegben is.

Azt írod 500W-ra lesz szükség. Akkor a végfokod 300W körüli lesz?

csüt. jún. 29, 2006 11:49
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hello!

5 darab 4700uF/25V low-ESR 105fokos elko van a tap "elejen", es kb 500W-ra lesz szukseg. Nameg nekem egy akkumulatorra, ha majd tesztelnem kell :-)
Szerencsemre a dobozzal nem nekem kell bajlodnom, de mindenkeppen lesz egy ventillator a dobozon belul, hogy hutse a "belsosegeket".

Elegendo lehet ez a mennyisegu elko a bemenetnel?

csüt. jún. 29, 2006 11:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
Túl kell méretezni. (képletet nem tudok, ha valaki igen ,az engem is érdekelne! A tekercs és a kondi viszonyára gondolok a trafó közös 12V-os ágában.) De inkább méret a lényeg(fizikai), főleg, ha gyengébb minőségű a kondi. Persze lehet kis belső ellenállású kondit is venni sokkal drágábban, de meg fogod látni, hogy annak mérete jóval nagyobb, mint a normál 105fokos kondiknak azonos kapacitás és fesz esetén, ettől kisebb a belső ellenállásuk(ezeknek az új gyártású kicsi de nagy kapacitású, és egyre nagyobb feszültségű kondiknak a belső ellenállása a méretükkel együtt romlik.). Azt tapasztaltam, hogy elég oda 25V-os kondi, függetlenül attól, hogy a fesz tüskék akár 30V-osak is lehetnek, inkább legyen nagy a kapacitás(10-47euF 105°C). Érdemes több darabból felépíteni, mert így a belső ellenállásuk is csökken, valamint a felületük nő. Azért fontos a felület, mert mindenképpen melegedni fognak, és ezt a hőt el kell tudni disszipálni. Nekem pl. be kellet építenem teljesítmény ellenállásokat sorba a kondikkal, hogy ne forrjanak fel, olyanokat rúgott vissza a trafó. Próbáltam a tekercs és a kondi értékét összehangolni, hogy rezonanciába kerülve talán nem fog annyira melegedni, miközben az áram és a fesz átmenjen, de a végén maradt kevés menet(0,5-1menet 4mm-es vezetékből!) és az ellenállások a kondi védelmében. Ezek az ellenállások 1mm vastag rézvezetékek, kb. 10cm hosszal.
Ja megjegyzem, hogy ezeket a praktikákat 450W felett kellett bevetnem, addig semmi ilyen problémám nem volt(addig simán elég 1-2db 10euF/25V a nyákra)!

csüt. jún. 29, 2006 11:30
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kozvetlenul a NYAKon levo elkokra.

csüt. jún. 29, 2006 9:58
gyémánt tag

Hozzászólás 
tápok bemenetére? Mire gondolsz pontosan?

csüt. jún. 29, 2006 9:54
gyémánt tag

Hozzászólás 
jajaja, szerencsere nem zavaro :)

Juteszembe! Meg regebben kerdeztem, hogy mi alapjan kell meretezni az autos tapok bemenetere az elkokat?

csüt. jún. 29, 2006 8:46
gyémánt tag

Hozzászólás 
Igen és is próbáltam féloldalasra terhelni, és volt olyan áram( :) ) ami eltolta néhány V-al a feszt. Nagyon alacsony szinuszos frekinél(pl 20Hz) is lehet mérni szkópon a tápon a jelet, de nem vészes a difi.
A jelenség valós, csak nem zavaró.

csüt. jún. 29, 2006 8:27
gyémánt tag

Hozzászólás 
Valo igaz, a vegeredmeny az nem lesz rossz, mert az elkok nem tudnak /a nagy freki miatt/ kisulni annyira, hogy jelentos legyen az elteres. emlekeim szerint en se tapasztaltam jelentos elterest a pozitiv es a negativ tap-ag kozott, meg akkor se, amikor elvetemult modon, ellenallast akasztottam az egyik oldalra, a masik oldal meg szabadon "liffegett" :-)

csüt. jún. 29, 2006 8:22
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
watt: Szerintem okozhat. Ha pl raakasztasz egy kapcsolos tapra egy sima vegfokot, es a kimenofeszultseg epp a pozitiv oldalon van, akkor csak a pozitiv tap-agat terheli. Nem?
Hidalt vegfoknal nincs ilyen, ott egyszerre van terhelve a + es a - tap-ag.
Vagy valamit nemjol latok? :-)

Persze, hogy jól látod, de gondolj az effektív végeredményre és arra, hogy a kondik simán megoldják a kérdést. Na meg arra is, hogy a bevállt gyakorlat azt mutatja, hogy nem kell külön tápvezérlés, annak ellenére amit írtál.

csüt. jún. 29, 2006 8:10
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hello!

Bar nem vagyok nagy SMPS guru, de azert engedjetek meg, hogy belekotyogjak :)

Peter Alexander: Eloszoris, boldog nevnapot! :-))
Csak a ferrit a jo.
Szerintem azert hasznalnak toroidot, mert az alacsony, a kivezeteseit tetszolegesen lehet elhelyezni a NYAKon, no es persze kicsi a szorasa. Ja, es nem szempont jelen esetben a primer es szekunder oldalak kozotti jo galvanikus levalasztas. Ugyanis /szerintem/ egy pinduri kis toroid-magra eleg maceras lenne ratekerni a meneteket, utana belegyomoszolni a szigetelest, majd belegyomoszolni a masik tekercset. Gyartastechnologiailag szerintem kellemetlen lenne.
Pontos ertekeknel milyen ertekekre gondolsz?
a menetszamot az n=Ut*10000/(4*B*f*Ae) keplettel szamolhatod (Ae -t cm2-ben irjad be). A keplet alapjan a menetszam csak a vasmag keresztmetszetetol fugg, az egyeb geometriai parametereitol nem.
Igaz-e, hogy csak 200kHz-ig birjak a ferrit gyuruk? Igen is, meg nem is :-) Ez anyagtol fugg. Van olyan ferrit-anyag, amivel 50kHz-ig erdemes csak gondolkodni, es van olyan, amivel 500kHz-ig is el lehet menni. Ezen ertekek folott tulsagosan megno a vasveszteseg.

watt: Szerintem okozhat. Ha pl raakasztasz egy kapcsolos tapra egy sima vegfokot, es a kimenofeszultseg epp a pozitiv oldalon van, akkor csak a pozitiv tap-agat terheli. Nem?
Hidalt vegfoknal nincs ilyen, ott egyszerre van terhelve a + es a - tap-ag.
Vagy valamit nemjol latok? :-)

csüt. jún. 29, 2006 7:49
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Egyébként gondolom ti is külön vezérlést adtok a táp + és a - részének, nem pedig egy pwm vezérlővel, mert akkor ha a negítiv táp része lecsökken a szabályozás többet kezd neki adni és a + részt is növeli. Igaz?

Egy erősítő nem okozhat felemás terhelést a tápnak, ezért nem indokolt a külön szabályzása a táp ágaknak.

csüt. jún. 29, 2006 6:24
arany tag

Hozzászólás 
Akkor ez zsírság. Csak kéne találnom normális ferrit gyűrűt... A legjobb az lenne, ha tudnék számolgatni pontos értékeket. De sajna nem tanították még meg velem :( Mekkora legyen az átmérő, szélessége, belső átmérője... és ezekből hogy mi a legoptimálisabb. Mekkora frekvenciát szeret. A ferrit gyűrűk igaz csak 200kHz-ig bírják? Mert volt olyan problémám is, hogy bontottam egy gyűrűt, és megtekertem, aztán nagyon melegedett és mikor megterheltem elpattant a gyűrű... Mondom ezzel meg mi lett :twisted: ?

Egyébként gondolom ti is külön vezérlést adtok a táp + és a - részének, nem pedig egy pwm vezérlővel, mert akkor ha a negítiv táp része lecsökken a szabályozás többet kezd neki adni és a + részt is növeli. Igaz?

kedd jún. 27, 2006 14:54
platina tag

Hozzászólás 
Én is nyíram már ki hangfalat ezzel az erősítőmmel. A hangfalak 800/300W ot bírnak ki. És kaptak 800/560W ot. Nem is értem miért dölgöttek meg.. :twisted:
De az a poén benne, hogy nem leégett a hangszóró, hanem a mélyhang szétverte a piezo tölcsért... Jó konstrukció ebből látszik. Az a piezó ugy rossz ahogy van. Már 3 szor volt szervízelve.

Trafónak a ferrit a jó. És nekem 2 menet volt a primeren. A mostani tápnál meg 1 menetet akarok primernek. A toroid azért jó, mert nem szór mágneses teret, nem úgy mint a sima trafók. Az erővonalak itt végig a toroid belselyében helyezkednek el.

kedd jún. 27, 2006 14:47
arany tag

Hozzászólás 
Ezek a nagy problémák mi??? Azén tápom meg a végfokom szétbontotta egy gyerek mélyládáját :) Kicsit túl jót akartam neki csinálni, és a hangszóró nem bírta. Pedig elvileg 500W-os RMS-t bírt... Na mind1

A kérdésem az lenne, hogy mi a legideálisabb trafó a legjobb hatásfok eléréséhez. Van egy kék színű gyűrűm, ami már lassan elfogy, pontosan két darab van. Ezzel nagyon jó hatásfokot értem el. De próbáltam más fajtával is, de csak fűtöttek a FET-ek. Menetszámmal is szórakoztam, frekvenciával is. Látom irjátok itt a számítógép kapcsoló táp trafóját. Azzal még kipróbálom mit lehet kihozni. Ha jól látom akkor primernek 3menet vállt be. Szóval porvasmag ide nem jó? Ferrit kell? Miért gyűrűt használnak a profi cuccokban is?

kedd jún. 27, 2006 14:41
platina tag

Hozzászólás 
tranzisztor temető? :twisted:
Azért lene jó 1 hidalt végfok, mert csak 1 vezérlés kell hozzá így, mivel pwm lesz.

kedd jún. 27, 2006 13:21
gyémánt tag

Hozzászólás 
Esetleg meg ket vegfok hidalva? Es igy mindket hangszoronak egy-egy hidalt vegfok jutna.

csak otlet, nem szamoltam utana.... :-)

kedd jún. 27, 2006 13:14
platina tag

Hozzászólás 
Az nem fog menni, mert a végfokra max +-45V-ot tudok kötni. Szóval muszáj párhuzamosan kötnöm a hangszórókat.

kedd jún. 27, 2006 13:01
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Az az annyi kisteljesítményű végfok az egy hidalt végfok lesz és 1 ohmos terhelésre

Számoltál már a veszteségekkel ilyen impedancián?
Én inkább sorba kötném a hangszórók tekercseit és kétszer ekkora tápfesszel hidalnám meg(ezt csak sacc írom, mert nem számoltam utána, lehet nem is kéne kétszeres fesz...)

kedd jún. 27, 2006 12:47
platina tag

Hozzászólás 
lacza16 írta:
Hali!

Benyaa!

Nem semmi lesz az a 2000W csúcs. De mit kezdesz annyi kis teljesítényű végfokkal?

Az az annyi kisteljesítményű végfok az egy hidalt végfok lesz és 1 ohmos terhelésre :D Ez kb 1600W kimenőt fog jelenteni zenében.
Szub erősítőnek készül. Most építek hozzá ládát 2db SAL Beast 300-ból. Majd kiderül mennyire fogják szeretni..

Watt, köszi a diófa tippet. Körülnézek ott.

kedd jún. 27, 2006 11:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
asztalon össze volt rakva, terheltem zenével 250-300W-al és a végfok bordái kb olyan melegek voltak mint a tápé.

Ez normális szerintem.

Idézet:
A szekunder oldalra azért került ennyi kondi (mint Benyaa esteében), mert a táp 800W-ot tud folyamatosan, de 1KW zenével lesz terhelve amihez úgy gondoltam már kellenek a nagy pufferelkók.

Ha figyelembe veszed, hogy ideális esetben 50% négyszögjelet egyenirányítva kondi nélkül is egyenfeszt kéne kapjál, akkor elvileg egyáltalán nem kéne kondi. Persze a PWM miatt kell, de akkor ott van a magas freki, nincs ideje kiürülni a kondinak. Én próbáltam nagyobb kondikkal, de 6emikró után nem jelentős a változás, de még 3300mikróval is szinte tökéletes volt. Ez mondjuk egy táp, és erről ment egy hidalt 500W körüli erősítő(wattokba ne menjünk bele, a fesz kint volt aminek kint kellett lennie, a teljesítmény meg olyan amilyen a hangszóró impedanciája az adott frekiken).
Szumma, hogy ártani nem árt a sok kondi, csak nem feltétlenül szükséges. Nekem fontos volt, hogy ne legyen nagy a tápom, mert 2 ETD49 már eleve nagy helyet foglalt, a kondik meg nagyok.. :) .

Idézet:
A trafók rétegesen vannak tekerve, ezért is ilyen jó a hatásfok. Összesen 5 réteg szekunder van és ezek között 4 réteg primer.

Igen ez az elfogadott jó megoldás, de itt a csatolás olyan szoros lesz, hogy védelem nélkül nem nehéz tönkretenni a feteket egy zárlátnál. De ezt ha jól vettem ki Te megoldottad.

Idézet:
Jah és nem tudom miért, de 3v/menettel tudtam kihozni a legtöbbet a trafóból. 4, vagy 6v/menettel már csökkent a teljesítmény, hiába állítottam a frekit bárhova.

Hasonlót én is tapasztaltam de más értékekkel. Nekem az ETD-n a 3 menetes primer jött be, ami 12V esetén 4V/menet, 10V esetén 3,3V/menet. Nagyobb menetszámoknál nem lehetett terhelni a trafót, kisebbnél pedig nagyon "merev" lett az egész.

kedd jún. 27, 2006 9:04
arany tag

Hozzászólás 
Hali!

Igen gondoltam, hogy a fetek sokkal jobban fognak melegedni, de végülis nem folyamatos terhelésről lesz szó, hanem zenéről. Másik dolog pedig, hogy D osztályú végfokokat fog hajtani, aminek ugyancsak jó a hatásfoka. (Nameg nem ártott volna egy gate driver a 2 tranyó helyett :?) Amikor asztalon össze volt rakva, terheltem zenével 250-300W-al és a végfok bordái kb olyan melegek voltak mint a tápé. Ha hidalom majd a végfokokat, akkor sokkal jobban fog melegedni de majd ez is kiderül.

A szekunder oldalra azért került ennyi kondi (mint Benyaa esteében), mert a táp 800W-ot tud folyamatosan, de 1KW zenével lesz terhelve amihez úgy gondoltam már kellenek a nagy pufferelkók.

A trafók rétegesen vannak tekerve, ezért is ilyen jó a hatásfok. Összesen 5 réteg szekunder van és ezek között 4 réteg primer. A primerben az összes drótot egy irányba kellett tekernem és a végén szétválogatnom. De hogy ennek milyen szerepe van.... de ha egyik, ill. másik irányba tekertem a primert már nem volt olyan jó. Jah és nem tudom miért, de 3v/menettel tudtam kihozni a legtöbbet a trafóból. 4, vagy 6v/menettel már csökkent a teljesítmény, hiába állítottam a frekit bárhova.

Benyaa!

Nem semmi lesz az a 2000W csúcs. De mit kezdesz annyi kis teljesítényű végfokkal?

kedd jún. 27, 2006 6:50
gyémánt tag

Hozzászólás 
lacza16
Idézet:
A primer oladon 2x20000uF van közvetlen a trafók tövén, és a szekunderen is ugyanennyi.

A primer oldalon indokolt, akár több is, de a szek oldalra szerintem felesleges. Nekem 6600uF van két 3300-ból(itt szerintem az a jó, ha kicsi kondikból van felépítve a szűrés, ha már nagy akkor is).

A FET-ek szerintem is jobban fognak melegedni, mint amire számítasz. Nem csak a katalógus adatból gondolt veszteségek jelentkeznek, a vezérlésből sokkal nagyobbak fakadnak. Arra is gondolni kell, hogy a FET-ek 100A-re 25°C-ra vonatkozik. Ettől jóval melegebbek lehetnek, akár 70-90°C-is. Itt a lapkára kell gondolni, nem a bordára!

kedd jún. 27, 2006 5:09
gyémánt tag

Hozzászólás 
Benyaa
Idézet:
Ez durván 35A-t jelent! Na most hogy milyen diófával fogom ezt a nagy áramot egyenirányítani, azt még nem tudom.

Nézz fel a HQVideo-ra: BYV42, 52, 72. (200V, 30A 50nS-28nS) grécben talán bírják. Jobb lenne magasabb feszen az a kakaó, nem?

Ez se kutya! :) BYV255V-200

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára .watt kedd jún. 27, 2006 5:11-kor.

kedd jún. 27, 2006 4:58
platina tag

Hozzászólás 
Azon a 800W on az IRF-ek igencsak melegedni fognak már.
Én most egy 2kW os tápon gondolkozok. Egyetlen gond, hogy a szekunder fesz kicsi lesz (2*28V). Ez durván 35A-t jelent! Na most hogy milyen diófával fogom ezt a nagy áramot egyenirányítani, azt még nem tudom. Valamit egy jó kis védelmet kell kitalálnom még.
1000W folyamatos, és 2000W csúcs leadásra fogom építeni. Ehez lesz 4-4db IRF3205 a primer oldalon.
Nézve a fotód jó kis trafókat használsz. Az én tápomban a ráfóliát orrba szájba vastagítottam tömör rézzel, de még úgy se volt hideg. Szal nálad annál a 800W os tesztnél se lesz deres a panel :twisted:

hétf. jún. 26, 2006 22:33
arany tag

Hozzászólás 
Hali!

Elektoman kedvéért pár kép a tápomról:
teteje: http://www.kepfeltoltes.hu/060626/t_p_t ... es.hu_.jpg
alja: http://www.kepfeltoltes.hu/060626/t_p_a ... es.hu_.jpg
Bocsi a képek minőségéért, de ennyit tudtam kihozni a gépből :? Amúgy nem semmi a 6-os tömör rezet a panelra forrasztani :lol:

Elvileg a táp 800W-ot tud leadni folyamatosan, de még csak egy trafóval terheltem, 2db irf3205-el és a 400W-ot tartotta még 10,8v-os akksi mellett is! Ahogy néztem szerintem még 450-500W-ot is át tudna vinni ez a trafó. A hatásfok 50w-al 90%, 400W-nál 85% volt. Két trafóval ez csak jobb lehet. A szekunder +/-55v-ot ad. Az áramvédelmet végülis tíltásosra csináltam meg, ami egyből tíltja a D-s végfokot + a tápot is, de ha letíltott, elindul egy monostabil és 4-5mp múlva megpróbál visszaállni. De ha továbbra is zárlat van, tíltva marad. Majd ha elindult, és legalább van 90v a szekunderen akkor bekapcsol a végfok is. Kicsit túlbonyolítottam a védelmet, de így a legjobb...

Holnap jön a 800W-os próba :wink: Remélem bírni fogja az akksi...

A panel még teljesen nincs kész. Az egyenirányító greatz-ek alulról leszenk felszerelve a panelra, és plusz egy panel fogja szorítani a 3mm-es alu lemezhez. 2x2 IRF3205 lesz benne, azok közel a hűtőbordához, habár nem sok hő fog rajtuk fejlődni. Raktam bele szépen puffer elkókat is. A primer oladon 2x20000uF van közvetlen a trafók tövén, és a szekunderen is ugyanennyi.

Üdv Lacza

hétf. jún. 26, 2006 20:10
gyémánt tag

Hozzászólás 
SPafi:

Ahaam, ertem. Azt hittem, hogy a dead-time novelese miatt.
Koszi!

vas. jún. 25, 2006 14:38
a fórum lelke

Hozzászólás 
Danko!

PÜ-dre válaszolva:

Azért használtam UCC2808 mellé "nagy" Ct-t (1 nF), kis Rt-t, hogy terhelhető legyen a fűrészjel a slope compensation számára. Előtte leteszteltem 100 nF-dal, és nem vette zokon. Nem tudom, hogy miért rinyál a Texas. A dead time pár %, ez nem is baj, mert az IGBT-knek több idő kell a záráshoz.

Ez úton kérnélek téged és mindenki mást, hogy ne küldjön PÜ-t, inkább e-mailt!

vas. jún. 25, 2006 14:26
Profil Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
Igazán gyárthatnának már 2*0,2 ohmos hangszórókat, nem?

vas. jún. 25, 2006 13:38
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
SKori! Sajnos a mechanikai dolgokkal gondjaim vannak, az nem lesz tul szep munka, de szivesen kuldok egy kesz, elesztett, jo hatasfoku, nagyteljesitmenyu (1kW<) tapot. Csak a 12V-t kell raakasztani, meg a vegfokot (hidalva 1 ohm, tudod... :mrgreen:)

Majd privatban ird a cimed!

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

vas. jún. 25, 2006 7:56
gyémánt tag

Hozzászólás 
.....Légyszi küldjetek teljes dokumentációt, kapcs rajzot, nyáktervet, leírást az élesztéshez, szevíz doksit. Ja és ha van valakinek felesleges alkatrésze az is jó lenne, meg segíthetne valaki nyákot gyártani meg beültetni is. A dobozolás sajnos nem az erősségem, ebben is segíthetne valaki!.... Vagy összereakná nekem valaki egy ezreséé? :twisted: :twisted: :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Csöves autóstáp rajza van valakinek? :wink: Ja meg olyan cső kellene hozzá ami 12V anódfesz mellett is tud vagy 100A anódáramot! Van valakinek elfekvőben a fiókjában esetleg? :twisted:

vas. jún. 25, 2006 7:41
arany tag

Hozzászólás 
Ez az... Akkor mindent jól gondoltam... :)

szomb. jún. 24, 2006 21:44
arany tag

Hozzászólás 
A bemenő áramot és feszt összeszorzod, meg a kimeneten lévő áramot, illetve feszt is, majd a kimeneti teljesítményt elosztod a benenővel és szozod 100-al. Ami kijön az a hatásfok.

szomb. jún. 24, 2006 20:09
arany tag

Hozzászólás 
Táp hatásfokát hogyan tudom bemérni? Pontos értékeket akarok... Valaki segítsen. Megnézem a bemeneten mekkora áram fesz van, és a kimeneten is hogy mekkora jön ki? A kettőt elosztom? Vagy hogy is kell?
THX!

szomb. jún. 24, 2006 20:01
gyémánt tag

Hozzászólás 
HiEnd: Javaslom, hogy utobbi kerdesed tedd fel az "Altalanos erositos topik" -ban. Ja, es mellekelj legalabb egy kapcsolast is, mert igy nemhiszem, hogy sokan tudni fogjak, hogy mit nem latsz at a tapban.:)

szomb. jún. 24, 2006 14:28
arany tag

Hozzászólás 
Ja és a nyár folyamán szeretnék megépíteni egy ECL86-os előfokot, IRFP240 ZENLight véggel, :!: de a cső tápját nem igazán látom át,hiába, mi már nem tanulunk ilyen finomságokról........
Eddig még erre sem találtam kielégítő leírást.. :cry:
Tudnátok ebben segíteni?

szomb. jún. 24, 2006 14:22
arany tag

Hozzászólás Hol tart az autósTÁP ???
:?: Heló Mindenki!
Végre újra itt!!!!!
Próbáltam veletek tartani a kapcsolatot, de nem jött eddig össze.....
:!: FONTOS LENNE:
Hol tartotok az autós-tápokkal??
Utoljára egy ESP vagy valami ilyesmi oldalról hallottam,
de aztán azt is, hogy egy kicsit változtatni kell a tápellátáson, mert zajos
(OPTO-csat.)
Ennek a résznek is utánaolvastam, de bevallom nem sokat értettem belőle... :arrow:
Megköszönném, és hálás lennék, ha valamelyikőtök elküldené nekem a friss INFOkat, és ha lehet, a dokumentációkat..

Köszönöm segítségeteket!

szomb. jún. 24, 2006 14:17
gyémánt tag

Hozzászólás 
Röviden, nem. :) Sok oka van, már korábban írtam ha érdekel keress rá...

pén. jún. 23, 2006 21:13
arany tag

Hozzászólás 
Esetleg rajzot láthanánk? :D

pén. jún. 23, 2006 15:52
gyémánt tag

Hozzászólás 
Régóta használom és bevállt megoldásnak tartom FET drivernek az 555-öst. ill. az 556-ost. Tartósa nelvileg 200mA-es, de impulzusban sokkal többet tud, nagy meredekség mellett. Tranyóval sokkal nehezebb kellő meredekséget előállítani. Nagy tápomban évek óta tökéletesen műkszik.

pén. jún. 23, 2006 6:26
platina tag

Hozzászólás 
Elektroman:
Én nem számoltam a menetszámot, hanem elkezdtem kísérletezni a menetekkel. A nyugalmi áramfelvételt kell lecsökkenteni. Persze csak egészséges mértékig. De ez a menetszám közelítpleg megegyezik a kiszámolt értékkel.

Lacza:
Azt hogy mi van egy gate driverben, azt pontosan nem tudom. De az adatlapról nézve egy sima pnp és npn tranyópár. Én MIC4428-at használtam Ez egy 1,5A-es driver. Viszont 2 is van benne. Egy invertáló meg egy neminvertáló. Csak az egyiket használtam belőle. Ennek oka igen egyszerű: csak ez volt a boltban kapható :)

csüt. jún. 22, 2006 21:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
Elektroman írta:
7végén én is próbálok valamit remélem sikerrel...Valami módszert tudtok mondani metszám számításra? A hagyományos trafóegyenlet (Ui=4,44*...) pontosan hogy van ebben az esetben?

4,44 helyett 4.

csüt. jún. 22, 2006 20:12
arany tag

Hozzászólás 
7végén én is próbálok valamit remélem sikerrel...Valami módszert tudtok mondani metszám számításra? A hagyományos trafóegyenlet (Ui=4,44*...) pontosan hogy van ebben az esetben?

csüt. jún. 22, 2006 19:09
arany tag

Hozzászólás 
Hali!

Pár nap és elkészül a panel, aztán teszek fel róla képeket + a kapcsolási rajzot is.

Benyaa!

Tulajdonképpen mit takar az a gate driver? Csak egy P típusú tranyó + dióda? Kár, hogy pont ma marattam ki a panelt :cry:

Üdv Lacza

csüt. jún. 22, 2006 17:43
platina tag

Hozzászólás 
IRF3205 előtt én használok gate drivert. Tranyónként 1,5A-es driver van. Amit beszúrtam oldalt, nem is olyan rég, abból tényleg jól ki lehet indulni. Csak az sg kimenetére nem a tranyókat teszed, hanem a gate drivert, és kihagyhatod ar RC kör a mosheteknél, mert az még méreteve sincs jól. (R1,C1,R2,C2)
Az indításhoz meg a második ábrából néztem ki a rajzot, mert az elsőben relé van...

csüt. jún. 22, 2006 10:10
arany tag

Hozzászólás 
Valami leírást vagy rajzot vagy bármit tudnál mutatni a PC moddingból :D

csüt. jún. 22, 2006 8:37
arany tag

Hozzászólás 
Hali!

A TL494-es adatlapja alapján te is össze tudod dobni a kapcsolást, vannak ott konkrét kapcsolások is. De a Töfi féle táp is segíthet. IR ic sztem felesleges bele, elég két db két tranyós emitterkövető is, az is bőven meghajtja a feteket, főleg irf3205-öt. Én egy 200-as AT-s PC-tápból lomolt trafóból kivettem kerek 400W-ot 85% hatásfok mellett. Igaz, dugig kellett tekernem a trafót. De másmilyen mag is használható, pl vmilyen etd..

Danko!

Kérdéses hogy átmegy-e 500W az ETD39-en, de a 44-esen már biztos átmegy. A tápot a végfokhoz képest lehet egy kicsit alul is méretezni, ha van elég kondi a szekunder oldalon. A kondis kérdésre majd válaszolnak a hozzáértők :wink:

Üdv Lacza

csüt. jún. 22, 2006 8:27
arany tag

Hozzászólás 
Valakinek nincs vagy nem tudna nekem rajzolni egy biztosan működő 1szerű kapcstápot? Úgy gondoltam hogy TL494 + IR2112 + IRF3205.
A trafó vagy számítógéptámból vagy a már korábban általam emlegetett számomra teljesen ismeretlen típusú vas. A teljesítménye olyan 200W körül kéne.
Előre is köszönöm : Elektroman

szer. jún. 21, 2006 19:24
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 1817 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 37  Következő