|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 16 hozzászólás ] |
|
Szerző |
Üzenet |
.watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3333 Tartózkodási hely: Új nick-em watt (pont nélkül)
|
Bocsi celestra, mert azt hiszem összetévesztettelek Comma-val!
Szóval a hangszórós kérdés neki szólt! (de azért neked is!)
Üdv! watt
|
szer. feb. 18, 2004 6:14 |
|
|
.watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3333 Tartózkodási hely: Új nick-em watt (pont nélkül)
|
celesta!
Hangszóróból nézted már az eminence-ket? pl. Kappa 15LF 600W RMS, Kappa 12PRO 500W RMS, Omega 15 600W(700?) RMS. Felújítva nem drágák és jók. 100dB érzékenység körüliek!! Nekem Kappa 12Pro-m van, és jól bírja a 500W-ot. Igaz, ezek mind 8ohm-osak! De azt hiszem van 4 ohmos is, de ezt nem kérdeztem még.
Üdv! watt
|
szer. feb. 18, 2004 6:02 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
NA akkor ezt megbeszéltük! ))))))))))
|
szer. feb. 18, 2004 5:58 |
|
|
stol
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1929 Tartózkodási hely: Há' miko' hol... ;o)
|
Mondtam, hogy nem a "home made" cuccokról beszélek, hanem a Gagyitronik Ultrasound (r) cuccokról, amiken NUKLEÁRIS BASSZUSKIEMELÉS IS VAN ;o)))
|
kedd feb. 17, 2004 18:40 |
|
|
celestra
|
mint irtam saját tervezés, és hidd el értek kissé a mérésekhez (is), a mostani mono erösitőm zenével lelövi a 80 amperes biztit.
|
kedd feb. 17, 2004 18:12 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Mi olyanról beszéltünk itt elvileg, amik tudják. Persze én is tamáskodtam és tamáskodok most is, de feltételezzük, hogy tudja.
Üdv! watt
|
kedd feb. 17, 2004 10:28 |
|
|
stol
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1929 Tartózkodási hely: Há' miko' hol... ;o)
|
Tudom, hogy vannak olyan végek amik tudják, DE az átlag 20ezres végek, amikre 4*500W-van írva, azok nem......
Nekem a wareszban még 1KW-os indító van.
De ha azt nézzük, hogy ha egy (átlagos)akku félig le van merülve akkor már nehézkes az indítás....
Bocs az offért!
|
kedd feb. 17, 2004 8:52 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Szia stol!
Már miért pofátlankodnál?!
Igazad lehet, de pont 3 napja volt erre egy ellenpéldám! Az autóm nemigen akart elindulni, mert felkapott valamit a karburátorba(igen nekem még békebeli karbis opelom van! ) Nos 10-15 percig tekertettem a motort kis szünetekkel, miközben sűrűn káromkodtam, és a 64A/órás Exide nem merült le!
Ennek egy oka van, nem fogyaszt a motor 1000W-ot! A mai kis önindítók pedig még ennyit sem, ha már forog a motor. Induláskor felveheti, és le is adja az 1000-ret, de utána ez leesik pár százra(300-600?), ami a forgás fenntartásához kell. Ennyit az önindítókról.
A zenénél hasonló a helyzet. Az sem zabál folyamatosan 100A-t, hanem csak lüktetve, és periódikusan, hacsak nem szinuszt hallgat az ember, ami nem valami élvezetes dolog szerintem. Nekem a 60A-es biztiből már 4db elfogyott, mikor egy 100-ast tettem bele. Azóta nem ment ki, csak egyszer, mikor széles fehérzajjal kipróbáltam mit tud a tápom, meg az erősítőm.
Na hogy a lényeget is mondjam, ez a cucc kb 1,5órát tud szólni az említett akkuról folyamatosan zenével. (64A/h = átlag 64A, 1 órán keresztül. (ki gondolta volna! )) )
Üdv! watt
|
kedd feb. 17, 2004 6:26 |
|
|
stol
gyémánt tag
|
Bocs, hogy idepofátlankodok.
Mielőtt vagdalkóznátok a wattokkal!!!!
Az autó önindítója 1KW-os!
És meddig tudsz önindítózni???
Ahhoz, hogy egy végfok leadjon 600W-ot, akkor fel kell vennie 800-1000W-ot is....
|
hétf. feb. 16, 2004 20:02 |
|
|
celestra
|
a megfelelő kábelkeresztmetszetről is gondoskodni kell, mert sokan alulmeretezik a kábelt, és kondival tényleg lehet ilyenkor besegíteni,nekem a sima savas varták 5-6 évig birták a régi kocsiban a saját építésű 6*100 rms erősítőt. igaz hogy ott se légkondi, se elektromos külyük nem voltak, minden energiát 35-ös kábelen a generátor az erősítőkre küldte.
|
hétf. feb. 16, 2004 19:01 |
|
|
Comma
ezüst tag
|
Hello watt!
Köszi a választ! Az erősítő nem leszz kihasználva teljesen csak olyan 2*300W-ig mert a Hertz mélynyomók 350/700Wosak tehát nem bírnák sokáig azt a sok wattot. A bolt ahol vettem figyelmeztetett is a srác, hogy már 3an szóltak neki, hogy ezzel az erősítővel elküldték a mélynyomójukat. Úgyhogy majd, ha bekötöm elég óvatosan fogom beállítani. Azért ilyen sok mert vettem az erősítőt a mélynyomóimhoz, amiket most a 2*125W hajt, erősítő beszerelés után a hangszóróimat fogja hajtani. De akkor a fejegység nem hajt semmit azért gondoltam még 2hangszóróra, csak, hogy ne unatkozzon.
|
hétf. feb. 16, 2004 13:17 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Háááát ez ilyen játék! Ha elkezded a wattokat gyűlytögetni, akkor sokminden mást is kíván a dolog.
Kezdem az akkuval! Igaz, hogy egy jobb "hifi" akku 3 évig bírja, de a sima meg 3 hónapig sem, és ez idő alatt is csak nyögvenyelősen, ami a teljesítmény rovására, meg esetleg az erősítők, generátor stb, rovására is mehet.
Amit felsoroltál teljesítményt, igen soknak tartom, ha valóban annyi amit írtál. (nekem 1*560W mély és 4*140W közpmagas szétveti az autót. A feleségem hányingert kap stb...)
Ha mégis igaz, akkor kíváncsi lennék a hangszóróra, ami majd ezt feldolgozza! Nem sok bír meg vele. Pl. a Magnat 800W-osa 400W sinustól simán kifeküdt egy bandpass-ban. Tehát ha az erősítő tényleg ennyire bika, akkor a hangszórók nagyok keményeknek(ezért drágának) kell lenniük.
A kondi kérdés nem egyszerű. Ha olyan tápegység van az erősítőben, ami csont stabil 10V-ig(ritka mint a fehér holló), akkor elvileg az erősítőnek nem kell kondi, de a generátornak és a többi fogyasztó védelmében kell. Ha nem stabil, ami az általános, akkor kell, mert igényli a stabil tápfeszt a 12V-oldalon. Ezt a tulajdonságát a tesztekből lehet megtudni, ha valamelyik tesztelő csapat már kimérte. Ha 13,6V -ról és 14,4V-ról, esetleg 12-ről(!) is ugyanakkora teljesítményt mértek, akkor az erősítőben szabályozott stabil táp van, elég kisebb kondi(pl. 80-270ezer uF). Ellenkező esetben 1F is kellhet. A kondiknak kis belső ellenállásúnak kell lenniük. Sok kis kondi is jó, csak macerás.
A tesztmérésből a tényleges teljesítmény is kiderül, ami könnyíti(vagy nehezíti ) a hangszóró kiválasztását!
Üdv! watt
|
hétf. feb. 16, 2004 12:30 |
|
|
Comma
ezüst tag
|
Köszönöm a hozzászólásokat!
Nem rózsaszín erősítő, régen 8ohmos videoton mélynyomó volt az autómban azt is elég rendesen meghajtotta,pedig nem lehet hídba kötni.
Másik kérdésem az lenne, hogy mekkora teljesítménynél kell kondenzátor a rendszerbe? Ha egyáltalán kell? A rendszer tagjai a fent említett erősítő 4hangszóróval, egy 2*450Wos erősítő 2db 30cmes mélynyomóval + a fejegység 2 hangszóróval. Valószínüleg így lesz összerakava a rendszer.Minden 4ohmos. Indokolt Kondenzátort venni nagyon sok pénzért, vagy rakjak össze "sok" kondenzátort párhuzamosan. Mert közel ugyanazt produkálná csak nem lennének rajta LEDek meg kijelző.
Ajánlottak nekem direkt hifis Akumulátort is csak azok nagyon drágák és 3év múlva ugyanúgy tönkremennek mint egy sima.
Köszönöm a segítséget!
|
hétf. feb. 16, 2004 11:49 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Határozottan jobban tudod meghajtani, mert a fejegység soha nem tud 4x50W-ot. (majdnem még egyszer sem!)
A 2ohm stabil, reklámduma, aztán meg nem arra vonatkozik, hogy az erősítő annyi teljesítményt ad ki, ami rá van írva, hanem csak annyit jelent, hogy nem megy tönkre a 2ohm-tól.
Ezt úgy oldják meg a gyártók, hogy olyan tápot tesznek bele, aminek a feszültsége terhelésfüggően csökken. Így nem megy tönkre semmi. Van olyan erősítő ami 8ohm-on ugyanakkora teljesítményt ad ki, mint 2ohm-on.
De amúgy ez csak megjegyzésképpen tettem hozzá, mert ettől még jobb lesz, mint a fejegységgel, az tuti! (Már-ha nem arról a rózsaszín 4*50W-os cuccról van szó, ami kész átverés.)
Üdv! watt
|
hétf. feb. 16, 2004 10:46 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Szia!
Igen, a 125 W fele-fele arányban oszlik meg a két db párhuzamosan kötött 4 Ohmos hangszórón.
Gilszkilabor
|
hétf. feb. 16, 2004 10:33 |
|
|
Comma
ezüst tag
|
Sziasztok!
Van egy autó erősítőm ami 2ohm stabíl és így 2*125W-os. Az lenne a kérdésem, hogy ha 4ohm-os hangszórókat használok párhuzamosan kötve, tehát oldalanként 2hangszórót, akkor arányosan 62,5W jut egy hangszóróra? Így jobban meg tudom hajtani a hangszórókat mint a 4*50wos fejegységgel?
Válaszotokat köszönöm!
|
hétf. feb. 16, 2004 10:06 |
|
|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 16 hozzászólás ] |
|