|
BringaVilágítás házilag ("LED lámpa")
Szerző |
Üzenet |
zorko
arany tag
|
helló mindenkinek!
az a helyzet hogy valszleg elsőkörben amig nem tudom a 12v 7Ah-s akksimat felrakni a bringámra, addig a meglévő 6db 2500 mAh-ás NiMH akksik lesznek pack-ba csinálva. Vagyis 12db van itthon tehát 2 párhuzamosan lesz és így lesz 6db sorba kötve. Így elvileg akkor 5Ah-s lesz, a cucc. De így viszont nem tudom majd tölteni a ceruza akksi töltömmel. Tudtok valami jó töltőt ami a két szál kivezetésen keresztült tudja tölteni az így kialakított 7.2V-os akksi packot?
Egyébként Pinyo1970 te honnan vettél kulacs akksit és mennyibe került?
És ahhoz gondolom van saját töltő?
előre is köszi
|
szer. szept. 13, 2006 22:42 |
|
|
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 4314 Tartózkodási hely: Budapest
|
A mximális cella feszültség amit töltéskor elérhet 4,1V esetleg 4,2 egyes típusoknál.
A töltő áram 1C maximum, ha jól emlékszem de szerintem jobban jársz ha kisebb árammal töltöd.
Töltés közben egy elektronika szokta figyelni a cella hőmérsékletét és ennek megfelelően csökkenti a töltő áramot.
A Li-polimer nagyon kényes a nagyáramu töltésre és a túltöltésre egyaránt .
Még a rövidzárlat okozhat komoly gubancot nála.
Hatalmas lánggal tud égni, akár a benzin.
Van aki úgy tölti ezeket, hogy beteszi egy üzemen kívüli kandalló kisöpört tűzterébe.
Ha kigyullad akkor legfeljebb kimegy a füst a kéményen de nem ég le a lakás.
Azért nem ilyen veszélyes a dolog ha megfelelően kezeled, hiszen a telefon akksik is általában ilyenek
és eddig csak két esetről hallottam amikor kigyulladt valakinek a zsebében a készüléke.
A következő helyen meg tudod nézni, hogy mi történik egy nagy árammal töltött li-polimer akkuval:
http://klaudius.free.fr/lipo.htm
Szóval csak óvatosan!
Egyébként itt az elektro fórumban találsz ilyen akkuval foglalkozó topikot.
|
szer. szept. 13, 2006 20:15 |
|
|
lazac
ezüst tag
Csatlakozott: szomb. jún. 12, 2004 16:51 Hozzászólások: 39 Tartózkodási hely: üllő
|
akku
Üdv. Folyamatosan nézelődöm akkuk után a neten, de valahogy mindig drágák... Hiába, két évente egyszer ha járok MM/Saturnba, sosem fogok ki grandiózus leárazást egyébként sem (a'la Balu1).
De valamiért most a Speedshop 950ft-ért árul 1200mAh kapacitású PDA kiegészítő akkut, >ehun-e<. Bementem, kérdem: ez tényleg akku, nem csak hátlap, mert ennyiért mást nem nagyon kapni... Srác mondta, kihozza, megnézem, eldöntöm hogy kell-e.
Ahogy megfogtam és megemeltem, mondom ez csak egy darab műanyag, semmi súlya nincs. A mobilom 800mAh akkuja ennek min. a kétszerese. De hát ott volt rajta a kivezetés, meg a felirat... Vettem 4db-ot 6 hónap gari, mondta, mielőtt távoztam. 10 másodperccel később már letörtem a burkolatot
A cella feliratot beazonosítva kínában gyártott li-polimer akku, >felülről a második<. 21g, persze, hogy nem éreztem. Most már csak töltenem kéne tudni valahogy.
|
szer. szept. 13, 2006 18:40 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
Csatlakozott: pén. aug. 25, 2006 10:49 Hozzászólások: 524 Tartózkodási hely: Föld nevű bolygó
|
Re: hátsó villogó
balu1 írta: Na de komolyan, az nemárt ha az elektronika bírja az esővizet, vagy még többet.
Hát igen, főleg mivel a macskaszemet nem sűrűn szedi le az ember, az bizony esőben is fent van, körbe van ugyan szigetelőszalagozva, és alul ki tud folyni az eső, ha mégis belemenne.
|
szer. szept. 13, 2006 11:20 |
|
|
KAMA3
platina tag
Csatlakozott: hétf. ápr. 11, 2005 10:48 Hozzászólások: 924 Tartózkodási hely: Budapest XI
|
Gyertek világítani
http://alleycat.hu/blog/20060912/100-200-bringas-kerestetik
Itt a teljes kiírás:
Csinálunk egy amatőr filmet egy elképzelt szituációról. Nem szeretném lelőni a poént, hiszen a film nektek (is) készül. A forgatáson szükségünk lenne sok-sok bringásra. Egy, még át nem adott mélygarázsban kellene rakni neki, kötelékben.
Nyikorgó gumik, gruppen élmény, szerintem nagy lesz. Képileg mindenféleképp!!!
Csak ehhez az kell, hogy minél többen jöjjetek el.
A részletek:
Időpont: szeptember 16., szombat, délelôtt 10 órától (ez ezen a héten van)
Helyszín: XIII. Petneházy-Röppentyû utca sarok, Petneházy u. felöli oldal.
Elég sok snittet fel kell vennünk, a tömeges jeleneteket vennénk elôre, hogy ne sok idôtöket raboljuk el. Mivel a film nem reklám lesz, nem megrendelésre készül, kölcsönkamerával és sok-sok szivességbôl, így fizetni sajnos nem tudunk a résztvételért. Remélem egy igazi dodzsemfíling és a "tornatermi" kerékpározás élménye elhoz benneteket egy-két órára.
Nagy-nagy segítség lenne, hogy úgymondjam, "tömeg" nélkül kutyagumi az egész.
Várlak benneteket és elôre is köszönöm!
Grafitember
----------------------------------------------------------------------------------
Részemről én ott leszek, valószínűleg a neoncsövekkel.. vagy a kompakttal. Hátul a piros luxeonnal
Gyertek el ti is!!!
|
kedd szept. 12, 2006 20:40 |
|
|
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 4314 Tartózkodási hely: Budapest
|
Űrkalóz írta: Űrkalóz írta: :D Vízálló lett a hátsó villogóm, na ehhez mit szóltok? Fotók hamarosan, még a telcsimben vannak:D
Jó a tengeralattjáród .
Még a ballaszt tartályokat kell felszerelned amivel a merülést állítod be.
Na meg a légző pipa vagy légtartály és lehet tekerni a tó fenekén is,
ráadásul éjszaka sem ütöd el a halakat.
Na de komolyan, az nemárt ha az elektronika bírja az esővizet, vagy még többet.
|
kedd szept. 12, 2006 18:21 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
Csatlakozott: pén. aug. 25, 2006 10:49 Hozzászólások: 524 Tartózkodási hely: Föld nevű bolygó
|
Űrkalóz írta: :D Vízálló lett a hátsó villogóm, na ehhez mit szóltok? Fotók hamarosan, még a telcsimben vannak:D
Íme a beígért képek:
|
kedd szept. 12, 2006 13:34 |
|
|
Chriss
platina tag
Csatlakozott: vas. szept. 18, 2005 19:43 Hozzászólások: 683 Tartózkodási hely: Bp.
|
Egy illetve kettő sima kábelrögzítővel van feltéve és meg se moccant pedig Teliholdas után lefelé a reptér mellett kapott rázkódásból rendesen:-)Kár hogy a színes ledek nem fejlődnek olyan mértékben mint a fehérek, mert akkor lehetne valami hatékonyabb sárgát is oda rakni, de így sajna 1000mA nál kb 77lument tud csak leadni, amit a hamarosan kijövő új fehér led már 350mA-nál is überel:-)
|
kedd szept. 12, 2006 10:34 |
|
|
RoGeR
arany tag
|
Chriss írta: Igazán semennyire, ha arra gondolsz hogy berezonál e a csóvája akkor egyáltalán nem, a fénye meg érdekes árnyékokat vet onnan lentről, viszont a sárga led hatásfoka sajna nem annyira jó mint a fehéré lehetne. szóval lehet hogy lecserélem, bár jó feltűnő színe van:-)
Igen, a rezonancia érdekelt. Én magasabban szeretnék rögzíteni fényeket, így az áryékvetés nem lesz annyira zavaró...
|
kedd szept. 12, 2006 6:32 |
|
|
Chriss
platina tag
Csatlakozott: vas. szept. 18, 2005 19:43 Hozzászólások: 683 Tartózkodási hely: Bp.
|
Igazán semennyire, ha arra gondolsz hogy berezonál e a csóvája akkor egyáltalán nem, a fénye meg érdekes árnyékokat vet onnan lentről, viszont a sárga led hatásfoka sajna nem annyira jó mint a fehéré lehetne. szóval lehet hogy lecserélem, bár jó feltűnő színe van:-)
|
hétf. szept. 11, 2006 23:07 |
|
|
zorko
arany tag
|
KAMA3 írta: korsugarzo luxeon ledet honnet lehet szerezni?? Zorko, asszem neked ilyen az elso lampad... most nekem is kene egy - ket ilyen led, tanyabájkba...
szeva,
luxeon-tól vettem azaz Mesterházi Csabától, Szegedről
www.ledium.hu, www.luxeon.hu, ...
|
hétf. szept. 11, 2006 19:33 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
hátsó villogó
Vízálló lett a hátsó villogóm, na ehhez mit szóltok? Fotók hamarosan, még a telcsimben vannak:D
2 réteg vastag fehér zománcfesték a nyákra és az alkatrészekre végül megtette a szükséges hatást (persze a 2*5 piros LEDet nem kentem be, csak legalulról körbe), már van több fotóm is róla, amint egy pohár csapvízbe lógatva villog:)
A lényeg, hogy símára kell csiszolni az alkatrészlábakat és a forrasztásokat, mert akkor be lehet jobban festeni, mert az éleket nem fogja be a festék elég vastagon, és lekarcolódik róla. mindezután, ha a vizet bírja, kell rá egy kis leukoplast vagy más sebtapasz, hogy ne karcolódjon a nyák hátoldala, meg az átalakított macskaszem aljára pár lyuk, hogy ki bírjon folyni a víz belőle, tetejét meg jól körbe szigszalagozni. Fel van telepítve a biciklimre, az első lámpa tápjáról megy, ezt is lefotóztam már.
A másik trükk, hogy a macskaszem belsejét forrasztóval óvatosan ki kell símogatni csak ott, ahol a LED-ek lesznek, különben mindenfelé ferdén fog világítani, csak pont hátra nem.
|
hétf. szept. 11, 2006 15:13 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
Csatlakozott: hétf. aug. 22, 2005 12:43 Hozzászólások: 1642 Tartózkodási hely: Budapest
|
Tegnap megnéztem végre a megpusztult Luxeon III-ast.
Valóban lepattant a bordáról az emitter, így semmi hűtése nem volt. Bírta, amíg bírhatta. Nyugodjék békében. Az emitter alján lévő, normál esetben fehér hővezető paszta maradék szép világosbarna színű volt.
Meg is mértem: 20mA-en 7,27V; 1000 mA-en 7,8V feszültséget mértem rajta.
Az áramgenerátort nem zavarta a megnövekedett nyitófesz, szépen hajtotta át rajta az adott áramot.
Találtam a fiókban egy Luxeon V-öst, most kicseréltem arra, így ez a blokk Luxeon V + Luxeon III + Luxeon III felállásban fog a jövőben üzemelni.
|
hétf. szept. 11, 2006 9:26 |
|
|
KAMA3
platina tag
Csatlakozott: hétf. ápr. 11, 2005 10:48 Hozzászólások: 924 Tartózkodási hely: Budapest XI
|
korsugarzo luxeon ledet honnet lehet szerezni?? Zorko, asszem neked ilyen az elso lampad... most nekem is kene egy - ket ilyen led, tanyabájkba...
|
vas. szept. 10, 2006 21:04 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
luxeon írta: Sziasztok, Na szerintem én megtaláltam a bölcsek kövét, a végső megoldást a keróvilágításra. Dobjatok el mindent, íme a megoldás egy 1974-es Ezermesterből: Nagggyon jóó
Gondolj csak bele, az izzó helyett egy optika nélküli luxeont bele tenni..
Belül minden csillog és fényt ver vissza, csak a lencsén tud kilépni belőle a fény.
Ezt már csak összehasonlításképp is érdekes lenne összerakni luxeonnal.
Mellé lehetne tenni egy modern optikával szerelt azonos ledet hasonló nyílásszöggel.
Melyik lenne jobb? Talán a korszerűbb, mert azt azért kitalálták, hogy a fénysugarak hasznosuljanak.
Igaz, hogy 15% egy korszerü optika vesztesége?
Az viszont még senkinek nem jutott eszébe, hogy két grafit heggyel ívet húzzon
bringavilágítás célból, távolság állító motor tolná a hegyet ívtávolságba
(elektronika figyelne és állítana).
A szenet viszont gyakran kellene cserélgetni.
A keletkező fényt valami alu tükörrel ki lehetne vetíteni.
Na jó, szóval ahhoz is kellene akku, legalább 24-48V de lenne is fénye.
Igaz, utána így.. ..(csak kevésbé mosolyogva) kacsintgatna aki bele néz.
De ha egy hőálló uv-lumineszcens anyagot világítanánk meg vele és annak a fényét vetítenénk előre?
...fantasztikus találmányok..
Tudom, most én is feltaláltam az espanole viaszkot.
Azért tényleg érdekes vissza gondolni mi volt az amatőr sláger az őskorban.
Pontosabban az atom-ókorban. ...MZperX jelkezz.
Ki tudja honnan van ez a duma? 1 forintért megmondom!
Ötletnek az akkori szinvonalhoz képest jó!
Ez most mennyit is érne, ahogy (a lap alján) akkor díjazták..?
luxeon: szóval lámpaépítő kollegát idéztél.
|
szomb. szept. 09, 2006 13:34 |
|
|
luxeon
ezüst tag
|
Sziasztok,
Na szerintem én megtaláltam a bölcsek kövét, a végső megoldást a keróvilágításra. Dobjatok el mindent, íme a megoldás egy 1974-es Ezermesterből:
Nagyobb méret: http://luxeon.hu/images/ezermester-elemlampa.jpg
|
szomb. szept. 09, 2006 11:53 |
|
|
RoGeR
arany tag
|
Chriss!
A Telehódon nagyon tetszett a telóra aggatott ködlámpa. A kérdésem az lenne, hogy a fénye mennyire érzékeny a terep egyenetlenségeire?
Én is gondolkozom a teló alsó szárára szerelt fényforráson...
Addig is egy hasonló (Nemozoli-féle) 25 LED-re átalakított kínai fejlámpa:
http://img.tar.hu/raksia/img/25784979.jpg#3
http://img.tar.hu/raksia/img/25784980.jpg#3
|
szomb. szept. 09, 2006 10:44 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Közben elkészült Konásandrás lámpája.
Az a kettő elöl kilógó kígyó nyelvére emlékeztető dolog a réz árnyékoló harisnya ami a ledektől elvezeti azt a nagyon kevés hőt ami ennek hiányában idővel összegyűlhetne és károsíthatná a chipeket.
A lámpa tetején látható a hullámpalára emlékeztető hőleadó felület aminek a közepe felé a hatásossága csökkenne...
...ha nem kötöttem volna át egy réz sönttel ami minden részéhez egyenletesen elosztja az a kevés hőt.
Erre még felkerült az eredeti műanyag tető, ami egy kicsit az esztétikáját hivatott növelni.
Így néz ki az éjszakában..:
..de csak féloldalról, mert szemből már csak a fény látszana.
A lámpa átépítésről a többi fotó a következő címen található:
http://kep.tar.hu/balu-1/50355516#2
|
szomb. szept. 09, 2006 9:57 |
|
|
KAMA3
platina tag
|
Pinyo1970 írta: Jó volt a tegnapi telehold, kb. 40-en lehettünk, rengeteg home-made lámpa volt, olyan ismerős is buherált egyet, akiről nem gondoltam volna ilyesmit.
Chriss kicsit késett, de így egy rendkívül igényesen elkészített, telószárra szerelt ködfénylámpa párost csodálhattam meg, "amber" színű Luxeonokkal.
A terepes ereszkedés alatt kifingott az egyik Luxeonom. Három volt sorba kötve, ebből kettő világított, a harmadik sötét volt!
Ma reggel gyorsan megnéztem: egyelőre csak annyit látok, hogy a led mozog. Vagy elvált a hűtőbordáról (ez esetben elfüstölt), vagy a led talpa a bordán van, de a teteje vált le. Egyelőre passz. Lehet, hogy mivel az indulás előtt leejtettem a lámpát és a holderes oldalra esett, a holder lepattintotta a ledet a helyéről.
Sisakra szerelt luxeon ledem járt hasonlóan. a holderre esett, és az elmozduló lencse letépte a luxeon átlátszó búráját. Felszakítva ezzel a vékony arany vezetékeket.
|
pén. szept. 08, 2006 21:06 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
Csatlakozott: hétf. aug. 22, 2005 12:43 Hozzászólások: 1642 Tartózkodási hely: Budapest
|
Ma megyek a Balatonba esett gépem utódjáért, majd csinálok pár makrót pár napon belül. Persze, ha lesz miről - még nem tudom, az aranyvezetékek sérültek-e; de nem hiszem, ahhoz túláram kellett volna.
|
pén. szept. 08, 2006 13:27 |
|
|
Chriss
platina tag
|
Köszi Pinyo:-) Egyébként érdekes hogy az 1Wos fejlámpán lévő luxeonokhoz képest kicsit nagyobb a széttartása a 3W-os ambernek pedig elvileg ugyan az az optika van hozzá.Most már állítottam rajta, és megcsinálom normálisan a kábelezést is mert ez így tegnap egy kicsit gányul lett rákapkodva.
Így már érthető hogy miért nem világít, ha a leded az ütéstől lepattant, hiszen hőelvezetés hiányában hamar megsülhetett.Kíváncsi vagyok hátha neked is olyan lett mint amilyen képet én raktam fel régebben egy elszenesedett arany vezetékes luxeonról:-)Azóta sem értem hogy lehetett az aranyból szén?!Lehet hogy fordítva is menne a folyamat?:-)
|
pén. szept. 08, 2006 13:16 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
Jó volt a tegnapi telehold, kb. 40-en lehettünk, rengeteg home-made lámpa volt, olyan ismerős is buherált egyet, akiről nem gondoltam volna ilyesmit.
Chriss kicsit késett, de így egy rendkívül igényesen elkészített, telószárra szerelt ködfénylámpa párost csodálhattam meg, "amber" színű Luxeonokkal.
A terepes ereszkedés alatt kifingott az egyik Luxeonom. Három volt sorba kötve, ebből kettő világított, a harmadik sötét volt!
Ma reggel gyorsan megnéztem: egyelőre csak annyit látok, hogy a led mozog. Vagy elvált a hűtőbordáról (ez esetben elfüstölt), vagy a led talpa a bordán van, de a teteje vált le. Egyelőre passz. Lehet, hogy mivel az indulás előtt leejtettem a lámpát és a holderes oldalra esett, a holder lepattintotta a ledet a helyéről.
|
pén. szept. 08, 2006 12:53 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
Az elkészült első-hátsó lámpáim dolgai itt vannak:
a felső képen látványos a különbség a LED-körte hatásfok arányról, lehet, hogy a körte talán 12 volt fél amperes lenne névlegesen, csak szegény csengőtrafó nem bírta enyi áram mellett leadni, akkor kb hasonló fényereje lenne a körtének, mint az első lámpámnak,de 6 watt powerből akkor is 0.77 watt helyett.
Az első lámpa kapcsolása jóval egyszerűbb a hátsónál, csak a hátsón
az N-mosfet feletti részből 3 darab, de más értékű figyelőellenállások és így más áramerősségek, mert 3+8 fehér+2kék LED csoportosítás van.
A hátsó villogó frekije olyan néhány hertz, kb 1/3 kitöltési tényező,
de ez az RC tagokkal módosítható tetszőlegesre, a tranyó 200Mhz-ig bírná az erősítést, de négyszöget talán csak kisebb frekiig. Az oszcillátorra N-MOSFET van kötve, de a 10V-os vezérlésű powermosfet nem igazán nyílik ki 4 V tápfesz alatt.Szóval nem igazán szereti a lemerült elemről üzemelést, a beépített áramgenerátorkapcsolás miatt 12 V tápfeszről is megy, csak nem ajánlott, mert melegszik tőle, a tökéletes neki a 4 db sorbakötött NiMH aksi, jól feltöltve összesen 5.2 voltnak mértem.
További paraméterek a honlapomon(a profilból elérhető)
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Űrkalóz pén. szept. 08, 2006 13:55-kor.
|
pén. szept. 08, 2006 10:53 |
|
|
Chriss
platina tag
|
Na ez ismét egy jó kis telehódas volt! Ilyen gyorsan se értem még fel! 20:10kor indultam otthonról, a XI-ből és éppen a csúcs környékén még beértem a csapatot valamivel 9 előtt.Jó sokan voltak, szép tiszta idő volt és tényleg volt egy kis holdfogyatkozás is! Lefelé viszonylag sok embert sikerült a terepezésre buzdítani és alternatív utvonalként most vagy 10en az óbudai oldalról kerültük a hhh-t majd egy nyergen át a szokásos repteres útvonalamon folytattuk a rózsadombig majd a mammuthoz érkeztünk...
|
csüt. szept. 07, 2006 23:37 |
|
|
rekk
arany tag
Csatlakozott: szer. máj. 11, 2005 13:36 Hozzászólások: 392 Tartózkodási hely: bp
|
Chriss írta: Ki jön ma telihódasra?"
Miert mindig hetkoznap ?
Amugy asszem ez a telehodas lesz az amikor holdfogyatkozas lesz
Szakitson felbe az aki ugy tudja, hogy tevedek.
|
csüt. szept. 07, 2006 20:26 |
|
|
KAMA3
platina tag
|
Chriss írta: Ki jön ma telihódasra? Gyönyörű nyári idő van de már korán sötétedik, mi kell még?:-) ja lámpa meg bukó, esetleg azon is lámpa:-)de azt hiszem ezekben itt nincs hiány:-)Remélem ma már többen velem tartanak az alternatív azaz reptér felé levezető útvonalon.-)Multkor a harmincvalahány résztvevőből alig sikerült 3-4 embert rávenni...Pedig jó móka:-)
én a starthoz odagurulok, viszek mégegy sisakot. Sikerült legyászolnom a térdemet tegnap, ez az egyik ok amiért nem másznék most hegyet... meg még mindig nincs kész a lámpám....
szerintem sose fog elkészülni...
|
csüt. szept. 07, 2006 15:48 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
Teleholdas rulez.
Kis nyári kihagyás után végre én is megyek.
|
csüt. szept. 07, 2006 15:46 |
|
|
Chriss
platina tag
|
Ki jön ma telihódasra? Gyönyörű nyári idő van de már korán sötétedik, mi kell még?:-) ja lámpa meg bukó, esetleg azon is lámpa:-)de azt hiszem ezekben itt nincs hiány:-)Remélem ma már többen velem tartanak az alternatív azaz reptér felé levezető útvonalon.-)Multkor a harmincvalahány résztvevőből alig sikerült 3-4 embert rávenni...Pedig jó móka:-)
|
csüt. szept. 07, 2006 15:25 |
|
|
kispedro
gyémánt tag
|
91-es A corsám van. Van benne számítógép, de nem hiszem, hogy ilyeneket megjegyezne. Azért szeretnék egy izzót átalakítani, hogy vizsga előtt, csak visszacserréljem sima izzóra. Kicserélném én az összes izzót (index, fék, stb), csak először a tolatólámpát szeretném átalakítani ledesre és megnéznia változást. A tolatást úgy is "ritkán és nem forgalmas úton" hazsnálom, azért nem hinném, hogy baleset veszélyes lenne ledre cserélni. Ezért merem ezt megcsinálni, a többi lámpát még nem.
Amúgy azért cserélném ki őket, hogy ne kelljen állandóan izzókat cserélgetni. Rossz zsokásuk az izzóknak, hogy előbb utóbb kiégnek. Nekem pl. hátul elég macerás cserélni az izzókat és eltart egy jó darabig. Főleg, hogy levan törve egy pöcök a foglalatok tartó műanyagjáról, ezért könyékig benyúlva, leverve az összes ujjamról a bötyköket, odagyorsbilincseztem. (szerencsére, csak a bal oldalon van így) Izzócserénél, állandóan újra megszerezem ezeket a sebeket a kezemen, mert máshogy lehetetlen hozzáférni.
Tudom, tudom! Vegyek egy új lámpát bele.
Nem veszek!
|
csüt. szept. 07, 2006 13:57 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
LED 12V-ról
Valaki írta, hogy kocsiba akar LED fényt valahova 12V-ról.
Ne már! El akarjátok fűteni a feszültség 2/3-adát
jobb ötlet is van:
kössétek sorba 3-at, kb. 3*3.5V=10.5Volt kell nekik,és egy darab áramerősség-szabályzás kell nekik..
ennek a + végét a +12V-ra, -végét egy NPN teljesítménytranyó collectorára, az emitter és -tápfesz közé egy alkalmas ellenállás majd megmondom, nilyen, a megfelelő áramon fél volt essen rajta kb.
utána +tápfesz, és bázis közé egy pár kOhmos ellenállás, bázis--tápfesz közé nyitóirányban 2db 1N4007 sorba, ami tkp olyan 1.2 voltos zenerdiódát valósít meg, csak ilyen kicsi zener nincs.
Tehát :bázis fesz stabil 1.2 volt, figyelő ellenállás 0.5V, a maradék 0.7V meg a bázis-emitter dióda nyitásához kell, ha a figyelőellenálláson több áram folyna, elkezd emelkedni az emitter potenciálja (-tápfesz a viszonyítási pont) és a bázis emitter dióda, meg így a tranyó elkezd csukódni, amíg pont a jó áramerősség nem lesz, tehát áramgenerátort valósít meg, igaz, elfűt ez is valamennyit, de ez csak a 12V-3LED szükséges feszültsége, ami 1.5V lehet jelen esetben.
De ha a kocsiban mindig 12V az aksi, és nem szokása hülyéskedni, meg a legegyszerűbb megoldás kell, akkor számoljatok ki a 3 lednek egy soros előtétellenállást, és azon fog 1.5 volt esni a szükséges áramon, és csak ennyit disszipáltok el, nem kell IC sem bármi más, csak egy szimpla 1wattos méretű kb.75ohmos ellenállás, ami helyet se foglal sokat.
Egyáltalán szabályos LED-eket tenni oda, ahova adott típusú, teljesítményű villanykörte a szabályos? És hogy csinálod meg, hogy a fényerő azonos legyen az előírt értékkel?
Egyáltalán joga van az embernek hozzányúlni a kocsijához akkor is, ha nincs szerelő végzettsége? Nem bukik meg a műszakin?
Inkább kiegészítésnek javasolnám a LED-eket a szabályos körtével egy áramkörre kötve, és olyan megoldással,hogy nem bontod meg sehol az eredeti áramkört,lámpát, csak teszel rá egy összedugható csatlakozót, a LED tolatólámpának meg jó helye lehet a hátsó kalaptartó, onnan is kivilágít a szélvédőn hátra,ez jó, ha nem akarod még vízállóra is építeni, (bár én erre is törekszem, bemártottam a kész hátsó villogó áramkört lakkba tegnap, majd hamarosan lefotózom víz alá téve is.) És, ha műszakira mész, egyszerű mozdulattal széthúzod a csatlakozót és kiveszed a lámpát.
Nem tudom milyen kocsid van, de az újabbakban már számítógép is van, amiben a szerelő mindent lát, és esetleg feltűnket neki a tolatólámpa többlet áramfelvétele, vagy esetleg kiolvad a biztosíték-gondolom jópár ledet akarsz, ha látni szeretnél, minimum 4*3sorbakötött-, ha megpiszkálod a kocsit, akkor garanciamegvonás is járhat érte, ebben az esetben inkább szivargyújtóra, vagy közvetlen az aksira tedd a cuccot külön kapcsolóval.
A leírtakból úgy tűnik, mintha értenék valamit a kocsikhoz, meg a jogokhoz, valójában egyikhez se értek, csak aggódásomat fejeztem ki és ötletet próbáltam adni, fogalmam sincs mit néznek a műszakin, sanda gyanúm, hogy mindent ami csak létezik, és nem tudom, mihez szabad hozzányúlni, mihez nem, de van egy ökölszabály: mindenhez hozzányúlhatsz, ha műszaki előtt egyszerűen visszacsinálod, utána egyszerűen újracsinálod a módosítást.
PL: van egy originál+szabályos alkatrész, meg a módosított, és csak cseréled a kettőt.
|
csüt. szept. 07, 2006 11:24 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
[quote="KAMA3]
Akkumlatoroknál nem okoz ez gondot, mert egymást töltik a cellák, de alkálielemeknél tényleg problémát okozhat. Asszem járt már így valaki innen a topicból.[/quote]
Na jó, hogy töltik egymást a cellák, de nem szokás amperekkel(250mA a töltőm például) tölteni a cellákat, márpedig ha az egyik lemerült telepet telire cseréled, baromi nagy áram fog folyni, és lesz legjobb esetben két félig lemerült teleped, ha fel nem robban a túlméretezett töltőáram hőhatása miatt felforrt elektrolit miatt.
A ceruzaelem meg tutira felrobban! Nekem egyszer csupa szénpor lett emiatt a szoba sarka
|
csüt. szept. 07, 2006 11:03 |
|
|
Chriss
platina tag
|
Amúgy az autóknál mintha lenne valami szabvány is arról hogy csak odavaló izzót lehet használni, persze ha hasonló fénye lesz mint az eredetinek nem hiszem hogy kiszúrnák vizsgán hacsak nem feltünően gány:-)
|
szer. szept. 06, 2006 22:31 |
|
|
KAMA3
platina tag
|
kispedro írta: A sima 7805-ös stabkocka 1A-t elbír. 3 led közel sem fog annyit zabálni. Szóval a 4.5V nem, de az 5V már sok neki? Természetesen hűtőbordát tennék rá. Bár olyan nagyon nem tehetnék a helyhiány miatt. Vagy esetleg jobb lenne több ledet sorba kötni, hogy pont kijöjjön a 12-14V.
Áramgenerátor. Egyértelmű. Vagy ha gányolni akarsz, köss sorba annyi ledet, hogy a tápfesz kicsivel haladja meg a ledek össz nyitófeszültségét. Stabkocka ekkor sem ártana, egy 12 voltos, hogy a generátor kilengéseitől ne izzadjanak meg a ledek... a maradék feszt meg elfűtöd egy ellenálláson. Bár én inkább a kocsi belső világítását váltanám ki vele, de akkor már RGB ledekkel, és PWM el hajtanám a különböző szineket. Lehet vadítani vele a csajokat...
Egyébként pont ilyen helyre, jók a power ledek.áram van dögivel, nem kelll annyira takarékoskodni. Célszerű a tolatólámpát úgy megcsinálni, hogy jobban láss vele, mint az eredeti izzószálas megoldással. Különben semmi értelme...
|
szer. szept. 06, 2006 22:18 |
|
|
kispedro
gyémánt tag
|
A sima 7805-ös stabkocka 1A-t elbír. 3 led közel sem fog annyit zabálni. Szóval a 4.5V nem, de az 5V már sok neki?
Természetesen hűtőbordát tennék rá. Bár olyan nagyon nem tehetnék a helyhiány miatt. Vagy esetleg jobb lenne több ledet sorba kötni, hogy pont kijöjjön a 12-14V.
|
szer. szept. 06, 2006 20:45 |
|
|
Nóra Norbert
arany tag
Csatlakozott: szomb. máj. 28, 2005 12:16 Hozzászólások: 315 Tartózkodási hely: Budapest
|
kispedro írta: Szerintetek, ha én teszek egy 5V-os stab IC-t és az után kötök 3, vagy 4 ledet párhuzamosan, akkor a ledek elviselnék azt a feszültséget.
Ilyen nagy feszültséget (5V) nem vennének jó néven a LED-ek...
A másik meg az, hogy egy 5V-os stabkocka szerintem hamar elhalálozna, mert olyan mértékű energiát kellene eldisszipálnia...bár néhány db LED-del még nem igazán kísérleteztem ilyenképp (ugye azok nem esznek sok áramot), de szerintem az a stabkocka valóban nagyon melegedne így is...
De majd ezt a "nagyok" jobban elmondják és kommentálják, ajánlanak vmi egyebet (pl. áramgenerátor)
|
szer. szept. 06, 2006 20:35 |
|
|
kispedro
gyémánt tag
|
Üdv!
Egy picit már témában kérnék 1-2 tanácsot, bár még mindig a ledekhez kapcsolódik. Gondolkodtam azon, hogy az autómon a tolatólámpának az izzóját átalakítanám ledesre. Az izzónak leszedném az üveg részét és a helyére tennék 3-4 ledet. A ledeknek nem igazán tudom a paramétereit, csak azt, hogy öngyújtóból vannak. Biztos láttatok már ilyen gyújtót. Nagyon nagy sláger lett mostanában. Szinte már simát alig lehet kapni. Na szóval arra szeretnék kitérni, hogy ti hogy oldanátok meg a feszültség és az áram szabályzását pl. 3, vagy 4 led-re? Az akksi 12V-os, de töltéskor akár 14,4V is előfordulhat.
Szerintetek, ha én teszek egy 5V-os stab IC-t és az után kötök 3, vagy 4 ledet párhuzamosan, akkor a ledek elviselnék azt a feszültséget. Mert végülis az öngyujtóban is 3db 1,5V-os elemről mennek. Bár az 0,5V-al kevesebb feszültség.
|
szer. szept. 06, 2006 14:55 |
|
|
wassermann
arany tag
|
Pont a fényerő állíthatósága miatt jó egy változtatható feszültségű DC/DC átalakító.
Kicsit bonyolultabb ugyan és nagyobb felkészültséget igényel, de akár egy potméterrel vagy kapcsolóval is lehet finoman állítgatni a LED-ekre adott feszültséget. Így az akkukat nem kell variálni, egyenlő terheléssel merül az összes.
|
szer. szept. 06, 2006 14:36 |
|
|
KAMA3
platina tag
|
Űrkalóz írta: balu1 írta: Esetleg egy kisebb kapacitásu könnyű akku cellát a sisakon is el lehetne helyezni ami párhuzamosan rajta van a tápon, és ha netán elzúgsz, akkor sem maradsz áram nélkül mert igaz, szétcsúszik a csatlakozó de a sisak akku még pár percig vagy fél óráig vagy tovább (akkutól függ) működteti önmagában a sisakon a ledeket.
De ezzel vigyázat! mégpedig azért, mert paralelbe kötött tápoknál a nagyobból a kisebb feszültségűbe áram folyik, esetleg jó sok, ami meg nem jó lehet az aksi élettartamának. Célszerű egy olyan közösítést csinálni, hogy közös a negatív például, és a külső tápfesz pozitívjára meg a saját aksi pozitívjára egy-egy diódát tenni nyitóirányban, ezeknek a másik végét összekötni, és ez lesz a közös pozitív, így mindig a nagyobbik tápfeszültséget használja a cucc, és a kisebbikből nem fogy a szufla. Érdemes 0.7V-nál alacsonyabb feszültségesés végett valami trükköt vagy jobb diódát kitalálni, vagy szimplán egy váltókapcsoló :D is megtenné.
Akkumlatoroknál nem okoz ez gondot, mert egymást töltik a cellák, de alkálielemeknél tényleg problémát okozhat. Asszem járt már így valaki innen a topicból.
|
szer. szept. 06, 2006 13:59 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
balu1 írta: Esetleg egy kisebb kapacitásu könnyű akku cellát a sisakon is el lehetne helyezni ami párhuzamosan rajta van a tápon, és ha netán elzúgsz, akkor sem maradsz áram nélkül mert igaz, szétcsúszik a csatlakozó de a sisak akku még pár percig vagy fél óráig vagy tovább (akkutól függ) működteti önmagában a sisakon a ledeket.
De ezzel vigyázat!
mégpedig azért, mert paralelbe kötött tápoknál a nagyobból a kisebb feszültségűbe áram folyik, esetleg jó sok, ami meg nem jó lehet az aksi élettartamának. Célszerű egy olyan közösítést csinálni, hogy közös a negatív például, és a külső tápfesz pozitívjára meg a saját aksi pozitívjára
egy-egy diódát tenni nyitóirányban, ezeknek a másik végét összekötni, és ez lesz a közös pozitív, így mindig a nagyobbik tápfeszültséget használja a cucc, és a kisebbikből nem fogy a szufla. Érdemes 0.7V-nál alacsonyabb feszültségesés végett valami trükköt vagy jobb diódát kitalálni, vagy szimplán egy váltókapcsoló is megtenné.
Ezen épp azért gondolkoztam, mert elkészült 3/4 részben a hátsó, macskaszemnek álcázott villogóm 10 LED-el 1/3 kitöltési tényezővel kb, ami 3 LED fogyasztásának felel meg időátlagban,( saját készítésű négyszöggenerátor látható méretű alkatrészekből és nem IC )
tehát ha elöl látszok 3 fehérrel folytonosan takarékos módban, meg hátul is ennyi fogyasztás, akkor 2500mAh esetén 20 óra üzemelésenként tölteni kellene, pedig ez még nem is olyan sok fény, csumára téve elöl 11fehér+2kék+hátul(1/3)*10 az átlag 320mA ami 7,8 óra ami nem is olyan sok.
Kellene szereznem egy dinamót, arra építeni egy stabilizált 5V DC körüli tápegységet, kapcsolók+minden és akkor még kevesebb szabad hely marad a kormányomon
|
szer. szept. 06, 2006 11:38 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Az a bukóra szerelt itt-ott elhelyezett led már nekem is megfordult a fejemben,
viszont a hab amiből az ilyen fejfedő készül az elég jó hőszigetelő.
Az is igaz, ez a led csak nagyon lassan és kevés hőt termel, de ha nem engedjük leadni
neki akkor lassan összegyűlik ami nem jó a lednek.
Ez okozza a legnagyobb gondot az ehhez hasonló megoldásnál.
Egyébként meg az lenne az előny, hogy nem kell feltenni levenni hanem csak tápot kell adni neki (jobb híján akár a fő világítási körre kötve) is működik.
Ha valami olyan történik, hogy bontani kell a csatlakozót ahhoz mindkét végén
lehet kicsit szoros de szétcsúszni tudó csatlakozót használni és az
végszükség esetén biztosítja a bontást.
Esetleg egy kisebb kapacitásu könnyű akku cellát a sisakon is el lehetne helyezni
ami párhuzamosan rajta van a tápon, és ha netán elzúgsz, akkor sem maradsz
áram nélkül mert igaz, szétcsúszik a csatlakozó de a sisak akku még
pár percig vagy fél óráig vagy tovább (akkutól függ) működteti önmagában a sisakon a ledeket.
lazac írta: Azt kell, hogy mondjam: annak idején nem nagyon találtam különbséget fényerő tekintetében a reflektoros vagy anélküli azonos LED-ek között, inkább csak egy halovány aura volt megfigyelhető szemből nézve. Amit a következő képen látsz a folyosó falára vetődni mint oldalfényt, azt megpróbáltam elvágott műanyag zseblámpa tükörrel előre vetíteni a főfény mellé de elenyészően kevés többletet jelentett, így viszont oldalra is világít valami.
Annál talán a ledek előtti átlátszó lap is többet vesz le a fényerőből ami oldalfény formájában kilép.
Ezért igyekszem elkerülni azt a megoldást. Nálam a led minden esetben szabadon van.
A lednek is van műanyag burkolata, az meg tudja védeni a sérüléstől.
Ilyen jellegü felépítésnél a ledeket célszerü ragasztással is a panelhoz rögzíteni és
a bekötés oldalról az össze forrasztott lábak alá is célszerü vímentesítésként rarasztót folyatni.
|
szer. szept. 06, 2006 8:32 |
|
|
lazac
ezüst tag
Csatlakozott: szomb. jún. 12, 2004 16:51 Hozzászólások: 39 Tartózkodási hely: üllő
|
Fenti képen látható a LED-reflektor néven árult, oldalsó fényt is hasznosító "gallér". Végül sosem készült el ez a fejlámpa-project, na meg azóta bukót is váltottam... Azt kell, hogy mondjam: annak idején nem nagyon találtam különbséget fényerő tekintetében a reflektoros vagy anélküli azonos LED-ek között, inkább csak egy halovány aura volt megfigyelhető szemből nézve.
|
szer. szept. 06, 2006 6:41 |
|
|
RoGeR
arany tag
|
Na, a CatEye Nemozoli segítségével megvan. Csak 5 LED cseréje volt rajta, a többi klappol. További tuningnak körberagasztottam a lámpa burkolatát alufóliával. Előbbi a fényerőt jelentősen megdobta a második mintha a fényudvart növelt volna.
Sajnos a fényképezőm gagyisága miatt képeket nem tudtam csinálni, de szemmel látható a fejlődés, potom pénzből.
A fejlámpa meg átalakulóban. Voltam olyan optimista, hogy azt hittem, a LED csere elég lesz, de tényleg szörnyű az a panel.
Így hasonlóan Balu verziójához kap 25 LED-et, amit 2*3 párhuzamos AA elemmel hajtok meg (külső áramforrásról). Ha készen van, küldöm a képeket...
|
szer. szept. 06, 2006 6:24 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
wassermann írta: Idézet: "... Ha sikerül szedd le az alsó peremet a fényerős ledekről ... " Az ezüst festékkel készített kis "körgallér" nem használható esetleg az LED oldalfényének csökkentésére? Az ezüst festéket ki kellene próbálni, de most nem otthon vagyok hanem dolgozom..
A led alsó peremét azért 'kell' lecsiszolni, hogy több led férjen el egymás mellett, pl 19 helyett 25.
|
kedd szept. 05, 2006 22:24 |
|
|
wassermann
arany tag
|
"... Ha sikerül szedd le az alsó peremet a fényerős ledekről ... "
Az ezüst festékkel készített kis "körgallér" nem használható esetleg az LED oldalfényének csökkentésére?
|
kedd szept. 05, 2006 16:19 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
[Telehódas Topik Túrák]
65. telehódas HHH
Hely: Budapest
Dátum: 2006. szeptember 7. (csütörtök)
Időpont: 19:30
Találkozó: Batthyány tér Duna felöli oldala, a HÉV feljáró mellett
Program (Classic): szokásos útvonalon fel a HHH-ra, majd vissza (a szokásos útvonal aszfaltot jelöl, mégpedig Batthyány tér - rakpart kerékpárút - Kolossy tér - Szépvölgyi út - Fenyőgyöngye - HHH). Alternatív útvonalak egyénileg választhatók.
Program (Extra): Rekettyés, zsíroskenyér hagymával, üdítő ízlés szerint
Kötelező kiegészítők: lámpa előre, hátra!!
Ajánlott kiegészítők: bukó, pulóver, stb.
|
kedd szept. 05, 2006 13:23 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
A fejlámpa eredeti ledjeit panellal együtt felejtsd el. Az úgy **** ahogy van.
Legfeljebb meg lehet próbálni valami félvezetős (netán fetes) kapcsolót vezérelni róla.
A kapcsolgató áramkör ad impulzus meghajtást, villogtatja is a ledet
gyorsan és minden módon programból, de fény az nem jön ki belőle.
Már mint normális fény nem.
Ha sikerül szedd le az alsó peremet a fényerős ledekről és
ültesd tele a panelt sűrűn a fotón látotthoz hasonló módon.
Állítsd be az áramot, valami hővezetés, leadás és csuhajjj.
|
hétf. szept. 04, 2006 21:11 |
|
|
RoGeR
arany tag
|
Na, lámpa projekt megkezdődik. Reményeim szerint.
Ma megvettem a 19 LED-es fejlámpát a Verseny utcai piacon. Összehasonlítva az EL-300 kormánylámpával utóbbi a nyerő egyelőre.
A fejlámpa eléggé kékes fényt ad és nem túl erőset, míg a CatEye egy eléggé szép fehér (és spot) fényt ad.
Ma vettem meg még az Sz.Péter-féle LED-ből 30 darabot. 50 cd, 20 fok. Azt mondta, hogy amitn ez elfogy berendel a 24 fokosból.
|
hétf. szept. 04, 2006 19:22 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Re: félreértés balu1-nél régebben
Űrkalóz írta: Takarékoskodás:Én döntöm el, hogy hány ledet kapcsolok be, de ezt úgy értettem, hogy egyik kapcsoló ad 3 lednek összesen 60 ma-t, másik meg 160-at másik 8 lednek, tehát mindig minden bekapcsolt LED-re 20mA jut. Ezt értem, viszont a lednek 5-6mA körül van a legjobb hatásfoka de van amelyinek jóval alatta.
Tehát a legjobb takarékoskodás az ha mindegyik led működik de nagyon kicsi áramon.
Ha kicsit bele rágod magad a meghajtás/hatásfok aránypár tanulmányozásába akkor érthetőbb lesz amit írtam.
A többi választ is köszönöm. A nagyobb fényü ledeket meg tudnád rendelni ha egyszer rá szánod magad, Péter elküldi bárhova, persze te tudod.
|
hétf. szept. 04, 2006 18:48 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
félreértés balu1-nél régebben
Takarékoskodás:Én döntöm el, hogy hány ledet kapcsolok be, de ezt úgy értettem, hogy egyik kapcsoló ad 3 lednek összesen 60 ma-t, másik meg 160-at másik 8 lednek, tehát mindig minden bekapcsolt LED-re 20mA jut.
Tehát teljesen bekapcsolva 220mA és kipróbáltam egy töksötét erdőben a ligetben, és jó fénye volt, csak a telcsim 1mm-es objektívje nem látott belőle semmit (viszont muterom nagyobb objektívű kémiai fényképezőjénél sokkal jobb a mélységélessége a telcsimnek, ez meg éppen a pici objektív miatt van, ami kvázi lyukkameraként üzemel)
A megfelelő fotóalany talán nem a sötét erdő, hanem a kivilágítatlan szobám lesz,fehér fallal többre megyek, szemből meg elvakítja a telcsimet...
Az "énfelém" az a szegedi Szatelit bolt a belvárosban ahol szoktam vásárolni, elég jó hely szerintem.
Elgondolkoztató a kép a különböző candelás ledekről, mindenesetre bőven elég nekem ennyi fényerő előlre,meg vagyok vele elégedve
Ha meg kézi reflektor kellene, azt úgyis 300VoltDC kapcsüzemű átalakító + kompakt fénycső(többségükben úgyis egyenirányító van) elven menne, nem LED-ekkel,persze ekkora powerhez már nem kis aksi kellene, pl 23 wattos kompaktfénycsőhöz 100% hatásfoknál is 12V kb 2 amper kellene, de az már komoly fényt adna..
Most készíteni fogok hátulra villogós pirosat is, ha szerzek megfelelő méretű macskaszemet ami van 1 centi vastag, mert sikerült próbaáramkörként 2 tranyóból+néhány RC-tagból négyszögjelet készítenem, az eredeti kapcsolási rajzot úgy találtam valahol, csak megérteni és átalakítani kellett olyan pár hertzre, meg egy éppen kéznél lévő 110 amperes mosfetet kellett róla meghajtani. Ha sikerül mindent összerakni, majd fotózok is.
|
hétf. szept. 04, 2006 15:01 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
wassermann írta: Hát azért a te lámpád sem "piskóta". Jó hosszú munka lehet a LED-ek reszelése és felpolírozása. Amikor bele jövök akkor kb 20másodperc egy ledet géppel körbecsiszolni és a polírozás sem több idő. Két óra alatt megvan a 180db csiszolás és polírozás, ha nem pihenek közben. A 25 db meg 20 percen belül elkészül. wassermann írta: Az tény egyébként, hogy a megfelelő számú LED sorba, párhuzamosan kötésével kialakított csoportok kézvetlenül áramforrásra köthetők. Igen, és nem kell hozzá semmi bonyolult áramkör. Lehet mikroprocesszorral is kenyérpirítót építeni, de elég lehet egy rezsó is hozzá.wassermann írta: A korábbi DC/DC átalakítós verzió előnyét viszont abban látom, hogy a táp magasabb feszültségről indulhat, emiatt jóval ritkábban kell akkut cserélni. Ha jobban bele gondolok, attól még nem lesz több energiád a jobb illesztéshez viszonyítva
és kevesebbet sem fog fogyaztani a led. Talán inkább más formában igyekszel ellátni az igényeit.
Ha kiszámítod, hogy mekkora az akku által leadott W/h teljesítmény és kiszámolod az
átalakító körön létrejövő, a bekötőhuzal stb veszteséget, azután össze hasonlítod egy átalakító nélküli
közvetlenül 1-2 tized Ohmon illesztett ledsorral, akkor nem jöhet ki az áramkör győztesen.
Már csak azért sem mert abban is ott van a soros figyelő ellenállás és
a bekötő vezeték, amin nálam áramkör nélkül is beáll.
Az ilyen megtálplálást ledhez illesztő trükkös áramköröknek is van bizonyos esetekben
jelentősége, pl ha fél fénnyel vagy negyed fénnyel takarékosan
akarunk menni.
Oda feszültség ejtésnél már nagyobb ellenállás kellene és ott több energia megy veszendőbe.
Abban az esetben van létjogosultsága a jó hatásfoku átalakítós szabályzásnak.
Végülis minden út Rómába vezet, legfeljebb másfelé kanyarog közben.
..hogy én micsoda hasonlatokat találok ki..
.
|
vas. szept. 03, 2006 22:51 |
|
|