Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. nov. 16, 2024 23:28

Hozzászólás a témához  [ 16704 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240 ... 335  Következő
BringaVilágítás házilag ("LED lámpa") 
Szerző Üzenet
arany tag

Hozzászólás 
nem egészen idetartozik, de azért félig.

Vettem egy 5 ledes kínai biciklilámpát, és valami mágneses elven működő kapcsoló van a tetején. (belül egy mágnes, a kapcsolóban pedig szintén valami mágneses kütyü.)

Egyet tolok rajt' világít, mégegyet tolok, villog. Hogyan működik ez, mondja el valaki

csüt. szept. 28, 2006 19:45
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Hozzászólás 
Kis segítség a dinamós,feszültség stabilizált táphoz.
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/11654/ONSEMI/LM2575.html
Így nézett ki az elektronika ha bele volt szerelve a kézi lámpába.
Ki kellene mérned hogy lassú tempónál hány voltot ad ki a dinamód,ebből következtetni lehetne mi a legalacsonyabb tápfesz.Azért fontos ez,mert a DC-DC inverter(linkelt doksi) szépen kiszabályozza a dinamód feszültség ingadozásait.Ráadásul ez a tipus még 1A-es áramkorlátos is,így áramkorlátban pont elvisz 50db ledet.Elég brutális fényerő érhető el ezzel.

Napokban felrakok egy saját magamnak épített 25LED-es bringalámpát,elég korrekt átalakítás lett a Cateye Halogénhetz elődhhöz képest.Már csak egy erdei tesztvilágítás hiányzik a meózáshoz.
Hankp

csüt. szept. 28, 2006 13:01
gyémánt tag

Hozzászólás 
uhh, majd megnézem, ha nem felejtem el :)
Köszi!

csüt. szept. 28, 2006 8:08
arany tag

Hozzászólás 
-=RelakS=- írta:
... párhuzamosan összekötöm, majd egy 7803-massal (ha találok ilyet) adom nekik a kakaót, hogy a 3.4-3.6V meglegyen. Vélemény? ...

Lapozz vissza, mert korábban (Aug. 31, 2006 15:04) látsz egy korszerűbb fesz.szabályozót, ami alig melegszik. Néhány áramköri elemmel több kell, de igazán nem vészes, mert minden kapható. Inkább azt használd, mint a 78XX-et, mert az nagyon melegszik!

szer. szept. 27, 2006 21:00
gyémánt tag

Hozzászólás 
A dinamós világításomtól nem akarok megszabadulni, mert az akkor is üzemel ugye, ha már minden elem szakad ... azaz lemerült :) (tudom, álló helyzetben és lassú járat esetén ez viszonylag nagyképűség :) )

Az 5-letem a következő: Veszek egy marék 20fokos ledet (mittomén mennyit hirtelen), párhuzamosan összekötöm, majd egy 7803-massal (ha találok ilyet) adom nekik a kakaót, hogy a 3.4-3.6V meglegyen. Vélemény?
Azért nem ellenállatot írtam, mert így bizonyos sebességtől már állandó erős fényem van, ellenállással meg lassabb tempónál kevesebb fényem lehet

szer. szept. 27, 2006 20:07
platina tag

Hozzászólás 
pulse írta:
Sziasztok!
Szeretném átalakítani a bringámon lévő izzós, dinamóról működő világítást LED+elem-es rendszerre.

Ne ess kétségbe, nem olyan nehéz ez az elektronika, csak tapasztalatot kell benne szerezni.
A dinamót szerintem ne vedd le(legalább nem kell elemet venned vagy akkut töltögetned, jó neked, hogy van, én is akarok majd), hanem nézd meg, hogy egyen vagy váltó fesz jön ki belőle (még nem volt dinamóm, ezt nem tudom), ha kell, egy graetz diódahíddal egyenirányítod, erre teszel egy jó nagy(pl 1000 mikrofarad, 20 volt feletti az a biztos) elektrolit kondenzátort símításnak (Polaritásra vigyázz!) Na most mivel a dinamó ugyebár nagyobb feszültséget ad le, ha jobban meghajtod a gépet, ezért sima előtétellenállással előfordulhat, hogy kiég a LED, ha 30 al mész és nem világít jól, ha csak 10-el. Ezért stabilizálni kell a LED-ek áramát(és nem a feszültségét, ezt a gyártók is hangsúlyozni szokták, meleg LED-nek más az ellenállása, ezért ne gondolj arra, hogy majd az ohm törvény elintézi helyetted a stabil áramot), például egy egyszerű átmenőtranyós áramgenerátorral (kapcs rajz 97.oldalon az egyik saját hozzászólásomban a hátsó villogó lámpámnál , a kapcsolási rajzban az N-MOSFET feletti rész egy nagyon egyszerű áramgenerátor, a többi csak a villogásért felelős, szóval azokat kihagyod, a mosfet "teteje" helyett meg jöhet a mínusz tápfesz rögtön), igaz ez melegszik egy kicsit, ha sok áram megy rajta, de ha amatőr vagy akkor nem fogok kapcsolóüzemű tápról írni, ilyen kis teljesítménynél meg nem is olyan baj az a pici veszteség.Ez a kapcsolás akkor is lekorlátozza az áramot, ha túlhajtod a gépet, ugyanakkor átengedi, ha lassan mész, soha nem égeted ki Működési elvet is leírtam valahol korábban. És nem kell mikrochipet sem használnod hozzá :D ,az egész kijön még1 LED árából, és helyre se nagy.
A LED-eknek egyenként kb. 20 milliamper és színtől függően min. 3-3.5 volt közötti feszültség kell, célszerű 4 NIMH ceruza aksit sorbakötni (Elemről lehet előtétellenállással is hajtani LED-et, de merülő elemnél túl halvány lesz, telinél túlterhelődhet, itt is áramgenerátor kell inkább)

9 voltos elem az nem ajánlott: túl rövid ideig fogja bírni. De ha ennél maradsz, 2-3 LED-et sorba köthetsz, meg egy ellenállás (ki kell kísérletezni, hogy 20 milliamper folyjon, szóval multiméter is kell) (megint vigyázz a polaritásra, mint mindig)

Egy átlagos LED olyan 70 forint körül van, előlre fehér a szabályos, és nagy fényerejű 5 milliméteres vált be nekem. Egy LED semmire se elég,
3 led már egy azonos fényű egy izzós kisebb zseblámpával (csak fehér a fénye, nem olyan undorító sárga), de ha töksötétben biciklizel, ahol lámpa sincs, akkor jóval több LED kell (Nekem még 8 kapcsolható be sötétben, kocsi lámpájának minimum a fele fénye van szerintem)
Vannak ampereket zabáló és fotonágyúval felérő Luxeon ledek, de azok jópár ezerbe kerülnek, és tisztességes kapcsolóüzemű tápegységgel ajánlott hajtani őket, ha nem akarod elfűteni a fölös teljesítményt, ami ott már nem kevés meleget okoz, meg magának a LED-nek is hűtőborda kell.
Azt javaslom, hogy először légszerelt verzióban próbáld ki, gondold át milliméterre, hogy mi hogyan hova kerül a lámpában ,és csak utána láss neki fúrni faragni.

szer. szept. 27, 2006 11:50
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
..30 fok, szóval akkor szélesen kisüt a nap.. :)
Egyébként megint kaptam jó vélenyt a bikemagon a lámpás fórumon.

Konásjózsi írta:
@Balu1 Nem akkukat hanem csak sima ceruzaelemket használtam (váltás előtt nem volt időm elszaladni a szállásra az akkukért) és azzal ment egész este. Igaz a végére már sokat gyengült de hajnali 5-kor ez zavart a legkevésbé Kb 6 órát ment végig a tompított álláson.
...

Egyik ismerősöm ennyit mondott mikor egyszer este tekertünk együtt: "Ez idegesítően jól világít"
(neki 2 kormánylámpája volt
egy halogén és
egy ötledes cateye
meg még volt rajta egy fejlámpa...)
Ezt mind túlvilágította?
Ezért már megérte építeni 25 leddel. :wink: :D :)
.
.

kedd szept. 26, 2006 21:42
arany tag

Hozzászólás 
Az én lámpáim sajnos csak takarékos üzemben mentek a képen, mert keveset töltöttem az akksit, és a teljes fényeröt már nem tudta leadni. Igy összességében kb. 200 mA-t vesz fel a 4 led, a led oldalról, a táp felöl meg nem tudom, azt méricskélni kéne. A foncsorok 20 mm-sek és 10 fokosak.

kedd szept. 26, 2006 21:33
gyémánt tag

Hozzászólás 
30 fokos lencsék vannak most fent zömmel.
Wolfheart-é (4xK2) asszem 17 vagy 20mm-es refikkel megy, az jóval szűkebb lehet.

kedd szept. 26, 2006 19:55
gyémánt tag

Hozzászólás 
Azért látszik, hogy azok a fő fények.
A lámpáid hány fokosak? ..és a többiről tudsz ilyen adatot?

kedd szept. 26, 2006 18:44
gyémánt tag

Hozzászólás 
A fényesek balról jobbra:
Wolfhart lámpája (nem tom milyen fokozaton), én lámpám (15W asszem, de lehet, hogy lejjebb vettem), Chriss fejlámpái, kormánylámpái, sárga ködlámpái.

kedd szept. 26, 2006 11:09
gyémánt tag

Hozzászólás 
Pinyo1970 írta:
Szóval igen jól sikerült a múlt pénteki Kritikus Mász.

Jók lettek a képek! :)
Az a néhány napból álló ködfényü galaxis
(a kép jobbszélen) "a csillagos égbolton"
ti vagytok Chriss-el?

Ott a kettőtök bringáján éppen hány Watt megy együtt?
..50 körül?
Kép
->> ITT <<- nagyban!

kedd szept. 26, 2006 11:03
gyémánt tag

Hozzászólás 
Na végre magához tért a freeweb.

Szóval igen jól sikerült a múlt pénteki Kritikus Mász.
Batyis gyülekezés után legalább ötvenen irányoztuk meg a HHH tetején a Rekettyés műintézményt.
A szokásos terepes hazamenetel sem maradt ki, ezúttal a lámpám sem akart lefittyedni.

Greetings to: Chrissss, Kama3, Nemozoli, Wolfheart, zorko

Megtekintett lámpicskuk és újdonságok:
Chriss: markolatba mellé integrált ködfénylámpa szabályzó
Kama3 - kompaktfénycsöves szigorított
Nemozoli - K2 + Luxeon
Wolfheart - 4xK2, 2 áramgenyával, 3 fokozatban
zorko: 56 (?) ledes lámpa 3w - áramgenya

Képek itt ni:
http://pinterweb.freeweb.hu/albums/2006 ... index.html

kedd szept. 26, 2006 10:36
vas-tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Szeretném átalakítani a bringámon lévő izzós, dinamóról működő világítást LED+elem-es rendszerre.

Eredetlileg arra gondoltam, hogy az izzó helyére berakok három ledet meg egy 9V-os elemet, (elég nagy a lámpa, siman belefér). Mivel egyáltalán nem értek az elektronikához, azt sem tudtam, hogy sorosan vagy párhuzamosan kell ezeket kötni, gondoltam utánna nézek a neten és igy talaltam ezt a forumot. Beleolvasva teljesen kétségbe estem, hogy ez mennyire bonyolult dolog. (kb a 80%-át nem értem).

Tudnátok tanácsot adni, hogy hol és milyen LED-et vegyek, sorosan vagy párhuzamosan kössem össze őket, illetve milyen elemet használjak.

Ha ezt már ezerszer leírtátok, akkor elnézést, és csak annyit mondjatok meg, hogy kb hol keressema forumon belül.

Előre is köszönöm.

kedd szept. 26, 2006 8:37
platina tag

Tartózkodási hely: ...mértékkel és tartózkodva - mérték a vödör, tartózkodási hely az az asztal alatt...
Hozzászólás 
Chriss írta:
Ki jön ma HHH-zni a Kritikus Mász ra?remélem jöttök sokan, és utána megyünk egy kis erdőzésre is:-)

Én ott leszek, mivel a holnapi B200 most kimarad...

pén. szept. 22, 2006 12:12
platina tag

Hozzászólás 
Ki jön ma HHH-zni a Kritikus Mász ra?remélem jöttök sokan, és utána megyünk egy kis erdőzésre is:-)

pén. szept. 22, 2006 9:22
gyémánt tag

Hozzászólás 
nm
Külső rack-jeim alljára raktam, most már olyan, mintha oda lennének csirizelve a gépem tetejére

szer. szept. 20, 2006 18:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nemozoli írta:
balu1 írta:
.
. . .
Ez mégjobb :!: ..honnan veszed a vastag öntapadóst?[/quote
Valami obi/praktiker/baumax-szerűben...
-=RelakS=- írta:
obiban lehet venni öntapadós csúszásgátlót is.

Kössz, jó tudni az ilyeneket!

szer. szept. 20, 2006 8:59
gyémánt tag

Hozzászólás 
obiban lehet venni öntapadós csúszásgátlót is.

szer. szept. 20, 2006 6:54
platina tag

Tartózkodási hely: ...mértékkel és tartózkodva - mérték a vödör, tartózkodási hely az az asztal alatt...
Hozzászólás 
balu1 írta:
.
. . .
Ez mégjobb :!: ..honnan veszed a vastag öntapadóst?

Valami obi/praktiker/baumax-szerűben...

kedd szept. 19, 2006 22:55
platina tag

Hozzászólás 
Helyette lehet menni HHH ra
A felvonulás helyett, bumm, fel a Hármashatár-hegyre!
Közös tekerés és izzadás a Rekettyés Turistamulatóig.

Találkozó a Batthyány téren, 21 órakor.

Bukósisakot, első, hátsó lámpát hozzatok!

Kép

Én viszem a spirálfénycsövet! Aki akar, velem tart::))

kedd szept. 19, 2006 20:27
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
platina tag

Hozzászólás 
Annak, aki még nem tudná!

Elmarad a péntek esti Critical Mass tömegdemonstráció

A kerékpáros felvonulás rendezőiként szeretnénk elkerülni még az esélyét is, hogy a Parlament mellett elhaladó több tízezres belvárosi rendezvényt bármilyen módon fel lehessen használni az igazi üzenetétől eltérő célokra. Kérjük a sajtó képviselőit, segítsenek abban, hogy a hír eljusson azokhoz akik hetek-hónapok óta tervezik a demonstráción való részvételt.

Annak ellenére, hogy a demonstráció még a tavaszi kampánycsend idején, 32 ezer résztvevővel is gond nélkül zajlott, a jelenlegi helyzetben nem lenne jó döntés a megtartása. A résztvevő kerékpárosok tapasztalataink alapján nem jelentenek kockázatot, azonban nem szeretnénk ha bármilyen incidens kikezdené az egyébként pártpolitikától mentes demonstráció jóhírét. A vidéki helyszíneken a rendezők saját hatáskörükben döntenek a rendezvény megtartásáról, de jelen pillanatban nem gondoljuk, hogy bármely más városban szükséges lenne a Critical Mass lefújása.
Természetesen az Európai Autómentes Nap nem marad el. Továbbra is bátorítunk mindenkit, hogy pénteken tegye le autóját, és válassza a kerékpározást, illetve az aznap ingyenes tömegközlekedést a munkahelyére vagy iskolájába történő eljutásra.
A Critical Mass felvonulás ugyan elmarad, de a pénteki közös programok közül a Népstadion melletti Millenáris velodromban zajló ingyenes Pályakerékpár Budapest Bajnokságon tervezett tömeges megjelenésünk nem. A mozgalom egyik fő célja, hogy a lebontásra ítélt, 110 éves műemlék megmeneküljön, és Budapesti Kerékpáros Centrumként funkcionáljon. Várhatóan nem maradnak el a felvonulás előttre, és utánra tervezett rendezvények, filmvetítések, programok sem a csatlakozó kávézókban és szórakozóhelyeken.

Forrás

kedd szept. 19, 2006 20:22
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
.
. . .
Ez mégjobb :!: ..honnan veszed a vastag öntapadóst?

kedd szept. 19, 2006 19:36
platina tag

Hozzászólás 
balu1 írta:
Csak ötletnek mondom, egy gumibelső darab talán nem engedné megcsúszni.
Tudom nem te raktad fel, (inkább annak szólna aki feltette).

A gumibelsővel és a Cateye-alátéttel az a gond, hogy a felülete sima, és ugyan a bilincsen nem csúszik meg, de a kormányon igen. Nekem is ez volt a gondom, aztán rátettem a kormányra egy két felén öntapadós puha és vastag ragasztócsíkot, és ez bevált.

kedd szept. 19, 2006 19:06
gyémánt tag

Hozzászólás 
balu1 írta:
Pinyo1970 írta:
A lámpám.. Nem lett rendesen rögzítve a kormányra, a rázkódástól lefittyedt. Túl feszesre vették a betáp vezetéket és a fittyedéstől feszült és megtört a csati.

Elvileg volt alatta egy ilyen gumiszerű izé (Cateye HL-1600 halogénes lámpa konzoljáról van szó), de nem volt elég, szerintem már kicsit rideg volt, kezdi elveszíteni gumiszerűségét. :-(

kedd szept. 19, 2006 15:44
gyémánt tag

Hozzászólás 
Chriss írta:
..olvasván mindkét fórumot, az tűnik fel, hogy az utóbbi napokban hetekben szinte csak erről van szó, kép,link stb...kicsit eröltetett stílusban.
Az "erőltetett" megjegyzést nem tudom hova tenni..?
Folyamatában ahogy készült, mindig tettem fel valami újabbat.
Kicsi lépésekben készült mert közben nagyon kevés időm jutott rá.
Otthon építettem valamennyit és másnap bent volt rá 24 órám, hogy leírjam, megfogalmazzam.

Chriss írta:
Egyébként én akár hogy is nézem nem vélem felfedezni az újdonságot és fejleményt az ezen oldali hozzászólásban, képben az előzőhöz képest, amiben a lámpa elkészültét adtad hírül képes formában is
Ez volt a végkifejlet, az egésznek az eredménye. ... A felhasználó kiértékelése.
. . . . . . . . . . . . Vélemény a használat közben tapasztaltakról.

Chriss írta:
..érdekes, hogy ennek ellenére az oldalakon szinte csak a Te Konásjózsis lámpaprojected hírei képei dominálnak mint örökzöld téma, pedig mások is építettek lámpát mostanában csak kisebb "felhajtással"
Azért vannak a fórumok, hogy leírjuk, megmutassuk mi hogy sikerül és milyen módszerrel mit érhetünk el.

Azt mindenki maga dönti el, hogy miből mennyit tesz fel.
nekem most így tetszett. Miért, valami baj van ??
El kellett volna titkolnom ? :D :)

A bikemagon talán lor és Kacsa aki eddig valamit épített.
Ha mások is látnak használható eredményeket és látványos fotókat az a lelkesedésüket felkeltheti,
hogy ők is próbálkozzanak és fejlődjenek.

Chriss írta:
Ráadásul mintha az utóbbi időkben elfelejtetted volna hogy a képeket lehet linkelni is és itt csak klikkelni a thumbnailre
Erről mindig az a képesújág jut eszembe ahol külön mellékletként, hátul vannak a képek sorszámozva.
Régi könyvekben, kényszerből még úgy vannak a képek, az akkori technika azt tette lehetővé,
még ha a szöveg közötti képek sokkal látványosabbak is.
Olvasom és egyben látom is képen.

Olvasod az újságot, ha meg akarod nézni a hivatkozást akkor oda kell lapozni és visszatérni.
Szerencsére ilyen képes újság ma már nincs, ez csak analógia arra amit leírtál.

Egyébként ha több kevésbé fontos képet kell megmutatni akkor
lehet értelme a képtár cím beillesztésének is, persze az kevésbé látványos.

Sokkal szemléletesebben el lehet mondani ha a szöveg közben egyből ott a kép,
nem kell kizökkenni és vissszatérni. Még fel is dobja az oldalt.
Ezt mindenki tegye saját meglátása szerint.

Ha úgy látom fontosnak akkor beteszem a képet nagyobb méretben is.
Az megadja a hangulatát. Szóval ez sem mindegy.

kedd szept. 19, 2006 11:53
platina tag

Hozzászólás 
Most néztem az eredményeket és akit tegnap említettem 213 as rajtszámú, nagy ledes sisak-fénnyel tekerő... ő lett az 1. helyezett solo kategóriában a 24h-s versenyen.Gratula neki, (így már értem miért nem állt ki sok-sok körön keresztül pihenni, hogy megnézhessem közelebbről is a lámpáját):-)

kedd szept. 19, 2006 11:26
platina tag

Hozzászólás 
Balu, a telefonoszlopon még gondolkodom:-) de addig is, örülök hogy örülsz és hogy másnak is örömet okoztál, és nem irigykedem, hiszen elégedett vagyok azzal amit én csináltam, így nem szorulok rá huzallábas lámpaprojectjeid felett érzett örömöd elirigylésére se. De olvasván mindkét fórumot, az tűnik fel, hogy az utóbbi napokban hetekben szinte csak erről van szó, kép,link stb...kicsit eröltetett stílusban.
Egyébként én akár hogy is nézem nem vélem felfedezni az újdonságot és fejleményt az ezen oldali hozzászólásban, képben az előzőhöz képest, amiben a lámpa elkészültét adtad hírül képes formában is,bár a "lelkesedésed", az tény hogy átjön:-)ezzel nincs is baj!Hiszen szerintem mindannyian büszkék vagyunk az általunk elért eredméyekre és szívesen osztjuk meg másokkal, de érdekes, hogy ennek ellenére az oldalakon szinte csak a Te Konásjózsis lámpaprojected hírei képei dominálnak mint örökzöld téma, pedig mások is építettek lámpát mostanában csak kisebb "felhajtással" mint Te. Ráadásul mintha az utóbbi időkben elfelejtetted volna hogy a képeket lehet linkelni is és itt csak klikkelni a thumbnailre akkor nem kilométeres hozzászólások lesznek...(bár tény hogy a hozzászólásaid hossza néha nem csak ezen múlik:-))
Na jó részemről túltárgyaltuk a témát, nem offolok tovább:-)

kedd szept. 19, 2006 10:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
Más használta most, plusz talán nem húzták meg elég erősen a rögzítőcsavart.

kedd szept. 19, 2006 10:08
gyémánt tag

Hozzászólás 
Pinyo1970 írta:
A lámpám.. Nem lett rendesen rögzítve a kormányra, a rázkódástól lefittyedt. Túl feszesre vették a betáp vezetéket és a fittyedéstől feszült és megtört a csati.

kedd szept. 19, 2006 10:06
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szeintem az útszéli telefon oszlop mellett is megállsz és odaszólsz neki,
"csak ácsorgunk ..ácsorgunk, közben továbbítjiuk a híreket ??" :D :D
Végülis mindenbe bele lehet kötni.

Ennyire tán nem kéne irigykedni más örömén.

Ennél sokkal jobban zavar amikor valaki az előző üzenetet képekkel együtt azonnal mögé belinkeli.
Akkor tényleg ott vannak egyforma képek több halomban.
Egyébként ha lelkesedésből felteszek valamit egy lappal később, azt a célt szolgálja,
felhívom a figyelmet a látvánnyal, hogy van további fejlemény a témában.

Talán nem kéne megmondani mit hova tegyek.
Egyébként leírtam már az építés folyamatát a bikemagon,
ha valakit továbbiak érdekelnének akkor ott meg lehet találni további részleteket.

:idea:

kedd szept. 19, 2006 9:50
platina tag

Hozzászólás 
JA akkor azért nem láttam, és tudtak helyette valamivel világítani?
De az ausztriai versenyen nem volt gond a rögzítéssel...vagy most máskép rakták fel, vagy itt a kormány volt kevéssé egyenletes??
Szerencsére az én dupla rögzítésemmel még nem volt gond, még csak nem is rezonál be, mivel a két gyári bilincs közé lett rakva és nem is olyan nehéz a lámpám hogy lehúzza.

kedd szept. 19, 2006 9:48
gyémánt tag

Hozzászólás 
A lámpám működött kb. 1 órát.
Nem lett rendesen rögzítve a kormányra, a rázkódástól lefittyedt. Túl feszesre vették a betáp vezetéket és a fittyedéstől feszült és megtört a csati.
(A kormányok sajna nem egyenletes átmérőjűek, a stucninál még vastag, aztán fokozatosan szűkül. Így egy változó keresztmetszetű csőre kell valahogy megoldani a rögzítést. Nyilván, ha már kicsit is elindul a bilincs a szűkebb keresztmetszet felé, egyre kevésbé tart, majd nem fog semmit.)

kedd szept. 19, 2006 9:20
platina tag

Hozzászólás 
Balu! elhiszem hogy büszkeséggel tölt el a lámpa amit Konásjózsinak csináltál és ez jó! De most vagy nem emlékszel hogy az előző oldalon már belinkeltél egy sorozatot a lámpádról és nem feltételezed hogy a kedves, lámpád iránt fogékony érdeklődő képes megnézni egy oldallal előbb is ezt, vagy mostantól minden oldalon+ persze a bikemag forumon is lesz szerencsénk látni a művedet csak hogy a figyelmünk ne lankadjon?:-)
Esetleg akarsz beszélni róla?:-) (mármint a lámpádról, pl hogy hogyan készült és milyen szempontok szerint?:-)

kedd szept. 19, 2006 8:42
gyémánt tag

Hozzászólás 
Jómúltkor a bikemag fórumon az egyik srác (Konásjózsi) feltett egy kérdést.

Konásjózsi írta:
Hali mindenkinek! A 24 órás versenyre szeretném ha ajánlana valaki nekem egy lámpát. Villogóm meg első lámpám már van(egy LED-es cateye) viszont kellene még valami jó fejlámpa hogy kicsit kompenzálja a cateye elég gyenge fényerejét.

Ettől jött meg a kedvem, nekiálltam és egy kínai gagyiból építettem
valami használhatót, ami ceruza akkukról is elvilágít egy ideig.
(..külön elemtartó a bringásruha hátsó zsebében, benne 4db AA-s akku..)

Kép
További képek az átalakításról a következő címen találhatók:
http://kep.tar.hu/balu-1/50355516

Ezen a címen lehet megtalálni a véleményt róla, hogyan vizsgázott:
http://forum.bikemag.hu/showpost.php?p= ... count=2186

(..egyébként a BIKEMAG.FORUM/Látni & látszani! aktuális utolsó hozzászólásai.. )

kedd szept. 19, 2006 3:05
platina tag

Hozzászólás 
Szombaton úgy este 8 és 11 között voltam fent Csillebércen. Azt hittem több profibb fény lesz de legtöbben egyszerü gyári lámpákat használtak és abból 2-3-4-5 db-ot plusz fejpilács. Voltak akik eszkábált halogénnel bányaszlámpával, odaszigszallagozott zseblámpával erősítették a világításukat, volt aki ilyen nagy 10-15 cm átmérőjű kézilámpát erősített valahogy fel. Azért egy két profi szettet is lehetett látni, de nem volt jelemző. Viszont volt egy srác 213as rajtszámmal akinek a sisakján egy kb 100-150 ledes látszólag mindenféle burkolat nélküli házikészítésű lámpája volt, a többiekhez képest brutál fénnyel, persze inkább közelre mert a burkolat és a nyák lap hiánya miatt még hátra is rendesen világított. Pinyo! A Te lámpádat nem láttam pedig biztos feltűnt volna. :-)Utána erdőztem egyet én is, megnéztem a pályát az erdő felől is egy kanyarban. Amíg ott voltam legalább volt egy kivilágított kanyarjuk(persze nem szembe világítottam:-)
Jövőre én is szívesen indulnék, ha lenne egy csapat, mi lehetnénk mondjuk a Light Riderek:-)

hétf. szept. 18, 2006 15:03
platina tag

Hozzászólás 
Csak szólok, hogy a korábban leközölt hátsó villogóm minimum 4.5 volt körüli feszültséget igényel!
A 10 voltos vezértlésű mosfet nem nyílik ki, ha 4V alá merül az elem(4 db soros 1.2V(dugigtöltve1.3V) NiMH-nál ez 77% feszültség), azaz 4 voltnál magasabbra kell tenni a gate elektródot. Ez ellen már kitaláltam valami megoldást, de még nem próbáltam ki, majd ha működik is, leközlöm a "bolhafeszültségről" is működő változatot az eddigi min. 4.5 voltot igénylő törpefeszültségű változat helyett,
(Lehet, hogy csak a FET-et cserélem 4 voltos meghajtásúra 10 voltos helyett, de lehet, más trükköt csinálok az áramgenerátor rész tranyójával.)

:hm: Érdekelne, hogyan lehet ilyen picike cuccot forrasztani, mint az az IC amit valaki lefotózott mostanában? hegyes vagy pici pákával talán?
vagy alágyújtasz egy gombostűnek, és a hegyével forrasztod? :D
mondjuk én nem szoktam ilyen apró dolgokat csinálni, de ha csak arra gondol az ember, hogy a próba nyákon két külön csíkot akarok egymás mellett, úgy hogy ne érjenek sehol össze, ott is milliméternél kisebb pontosság kell, és ez nehéz ügy egy 220-as forrasztópisztollyal (persze a pisztolynak is vannak előnyei, de inkább nagyobb méretű cuccoknál)

hétf. szept. 18, 2006 14:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
Chriss,
lámpakörkép a hétvégi 24 órás versenyről?

hétf. szept. 18, 2006 12:13
arany tag

Hozzászólás 
Matol a lidlben akku akcio gondoltam szolok hatha erdekel valakit.

vas. szept. 17, 2006 15:26
arany tag

Hozzászólás 
Nóra Norbert írta:
Hali!

Ha nem szeretnél vele túl sokat szenvedni, én nagyon szívesen segítek neked a beforrasztásában...szerencsére olyan helyen dolgozom, ahol az ilyet beforrasztani gyerekjáték a meglévő technikával...

Szóval ha segítség kellene, nyugodtan bármikor szólj, egyeztetünk egy időpontot, aztán uccu neki Smile

Ez nagyon rendes Tőled, nagyon köszönöm.

De még nagyon gondolkodom a dolgon mert több dolog is gátol abban hogy ezt építsem meg. A nyák az nem gond mert azt meg tudnám építeni, de..

Előszörös is hogy ez a meghajtó csak max 6V-ról működhet, és nekem már alapból nagyobb fesz van a biciklin.

Másodszor rendeltem kapcstáp vezérlő ic-t ami már asszem 50V-ot is elbír és ha jól tudom akkor a hatásfokot valami 93% fölé mondták.
Ehhez kell külön fet is.

Harmadszor szereztem fesz növelő driver ic-t is amiben meg benne van már a tranyó is és az 3A-t tud, és asszem 65V a max fesz amit a kimenetén tud produkálni, mondjuk 12V-ból.

Ezek mind smd-k és ezzel valószínűleg már nem lesz gondom.

De azért mégegyszer köszi, ha esetleg meggondolom magam akkor szólok. Ha meg nem és már működik a másik verzióm akkor lehet elajándékozom azoknak akiknek esetleg kellenek ezek az ic-k.

szomb. szept. 16, 2006 12:17
arany tag

Hozzászólás 
zorko írta:
szóval asszem meg kell tanulnom forrasztani, ha ezt be akarom varázsolni a nyákomra.

Hali!

Ha nem szeretnél vele túl sokat szenvedni, én nagyon szívesen segítek neked a beforrasztásában...szerencsére olyan helyen dolgozom, ahol az ilyet beforrasztani gyerekjáték a meglévő technikával...

Szóval ha segítség kellene, nyugodtan bármikor szólj, egyeztetünk egy időpontot, aztán uccu neki :)

(De először talán egy profi gyári NYÁK kéne hozzá (de legalább egy adapter), mert otthoni fotós technológiával nem lehet szerintem ilyen vékony vezetéket gyártani :? )

szomb. szept. 16, 2006 10:51
ezüst tag

Hozzászólás eladó luxeon 5W
Hi,

Van 1 kis felesleges áru, ha kell valakinek:

LXHL-PW03 Luxeon V 5 watt fehér Portable Emitter Lambertian 23 db. 1500 Ft+ÁFA/db
LXHL-DW03 Luxeon V 5 watt fehér Portable Emitter Side Emitter 3 db. 1500 Ft+ÁFA/db
LXHL-FW6C Luxeon V 5 watt fehér Portable Star Side Emitter 3 db. 2000 Ft+ÁFA/db

Portable datasheet: http://luxeon.com/pdfs/DS40.pdf

LXHL-LE5C Luxeon V 5 watt Star ciánkék Lambertian 4 db. 2200 Ft+ÁFA/db
Ez meg itt: http://luxeon.hu/docs/starV.pdf

pén. szept. 15, 2006 14:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
Én akartam még rendelni, de a pofám leszakad. Csak UPS választható, és a legolcsóbb megoldása is rendre drágább annál, mint amit rendelsz :evil: Sőt, csináltam másfélszeres postaköltséget is :shock:

pén. szept. 15, 2006 11:59
arany tag

Hozzászólás 
köszönöm!

pén. szept. 15, 2006 10:36
arany tag

Hozzászólás 
S. M. írta:
Más. Volt szó régebben 60 cd-s ledről. Azt lehet még kapni? Ha igen, kinél/hol?

Szűcs Péter : 70/531-6522
de csak 50cd-sak a ledek

pén. szept. 15, 2006 10:36
arany tag

Hozzászólás 
zsmadar írta:
Nem kell sok cucc hozzá, csak némi forrasztópaszta, na meg egy levegős forrasztópáka ;-)

Hát, majd a végeredményről tehetnél fel képet, mert én valahogy kételkedem, hogy ezt kézzel normálisan be lehet forrasztani.

Más. Volt szó régebben 60 cd-s ledről. Azt lehet még kapni? Ha igen, kinél/hol?

pén. szept. 15, 2006 10:28
arany tag

Hozzászólás 
zorko írta:
Helló!

A nap poénja volt ez számomra:

Rendeltem a texas-tól minta ic-ket.
köztük volt nagyteljesítményű led driver ic is. ( de inkább chip)
meg is jött, csak a méretét néztem be egy kicsit, mikor megrendeltem őket.

szóval asszem meg kell tanulnom forrasztani, ha ezt be akarom varázsolni a nyákomra. :lol:

Amúgy állítólag 1.5A-t tud a kicsike, csak azt nem tom hogy hogy fér el annyi áram ilyen pici lábakon. :hm:

Nem kell sok cucc hozzá, csak némi forrasztópaszta, na meg egy levegős forrasztópáka ;-)

pén. szept. 15, 2006 8:42
Profil Privát üzenet küldése YIM
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ezt akár a leddel is egybeépíthetnék :)
A tekercs és a kondi is benne van? Jaaaaa, úgy könnyü :) :) :)

csüt. szept. 14, 2006 21:26
arany tag

Hozzászólás 
Helló!

A nap poénja volt ez számomra:

Rendeltem a texas-tól minta ic-ket.
köztük volt nagyteljesítményű led driver ic is. ( de inkább chip)
meg is jött, csak a méretét néztem be egy kicsit, mikor megrendeltem őket.

szóval asszem meg kell tanulnom forrasztani, ha ezt be akarom varázsolni a nyákomra. :lol:

Amúgy állítólag 1.5A-t tud a kicsike, csak azt nem tom hogy hogy fér el annyi áram ilyen pici lábakon. :hm:

íme:

Kép

csüt. szept. 14, 2006 21:04
platina tag

Hozzászólás 
Zorkó! Pinyo és én is a Batteryspace.com ról vásároltuk az akksikat, érdemes összeállni többen mert a szállítási költség most már elég drága, de ha jól emlékszem volt valaki aki szeretett volna rendelni onnan csak akkor más nem jelentkezett, én is beszállnék mert nekem is kell egy kábel meg esetleg pár kiegészítő cella is:-)

csüt. szept. 14, 2006 2:25
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 16704 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240 ... 335  Következő