Szerző |
Üzenet |
Tab120L
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1778 Tartózkodási hely: Kaposvár / Tab
|
Hali!
Asszem nem lesztek okosabbak ma sem A hétvégén nem volt
időm az erősítő bekapcsolásával foglakozni, hanem inkább
beraktam az erősítőnek egy külön akksit meg generátort ,
mert mindig lezenéltem álló motornál az akksit, és nem
tudtam elindulni Így most nyugottan zenélhetek. A 0,7 V-
os fesz esés szerintem nem lenne gáz, mert nem a
hangszórókimeneteken vannak a hangszórók, hanem mindegyik
erősítőről megy. Ja, a kimenet nem hidas, akkor ott nem is
lesz elvileg féltáp A reed relés megoldás sem rossz,
valahol láttam is egyet otthon. Ha a reed bekapcsol a magnó
vezetékén folyó áramtól, akkor azt kötöm be, ha nem, akkor
jön a diódás módszer. Most megint azt mondom, hogy hétvégén
kipróbálom, de ezek után nem merem ígérni, hátha megint
kitalálok valami nagyobb hülyeséget
Tab
|
hétf. márc. 22, 2004 10:45 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2990 Tartózkodási hely: Rákospalota-Kertváros
|
Ja! De most már vasárnap van
|
vas. márc. 21, 2004 0:40 |
|
|
Gafly
gyémánt tag
|
> hétfõn tehát okosabbak leszünk
Na ebben hittem en is mar sokszor......
|
szomb. márc. 20, 2004 22:15 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2990 Tartózkodási hely: Rákospalota-Kertváros
|
Hát, ha hidas a magnó kimenete, akkor igen. Bár az elkövető cuccáról semmit nem találtam ebben a topicban, tehát akármilyen is lehet. Korábbi felvetésedre, miszerint a hangszóró kimeneten féltápfeszt mérhet, sem pozitívan, sem negatívan nem reagált, tehát ezt sem tudhatjuk.
A belinkelt kapcsolás viszont korrektnek tűnik, ha beépíti a végfok dobozába, akkor még külön kábelezgetni se kell; ha jelet kap a bemenet, bekapcsol és szól.
Tab120L utolsó üzenetében azt ígérte, hogy hétvégén megépíti, hétfőn tehát okosabbak leszünk.
|
szomb. márc. 20, 2004 13:33 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Ugyan már fdsamano, ne viccelj!
Biztosan tudod Te, hogy a hídkapcsolású kimenet úgy fest, hogy a hangszóró mindkét pontja egy-egy végfok kimenethez csatlakozik. Tehát a hangszóró mindkét kivezetésén fél táp van. A csatlakozó problémáját pedig már fentebb elvetette Tab120L, mert nem akar lemondani a fiókos készülék mobilitásáról.
Gilszkilabor
|
szomb. márc. 20, 2004 13:01 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
|
Ugye, a bedobozolt magnó hangszórókimenetén nem jelenhet meg féltápfesz? 6V/4ohm = 1,5A egyenáram folyna át a hangszórón...
Ha meg szét kell szedni a magnót, akkor már bármit lehet vele csinálni, mondjuk beépíteni egy kapcsolt táp kimeneti csatlakozót, amiről már akár közvetlenül lehet kapcsolni egy relét.
|
szomb. márc. 20, 2004 12:50 |
|
|
arnd
gyémánt tag
|
Esetleg egy nagyobb méretű (érzékenyebb) reed relé is jó lehet vastag drótbol körbe tekergetni amin kersztül megy a magnó tápárama, kellő menetszám/áram esetén bekapcsol a reed relé, azzal már lehet vezérelni mindenféle más kapcsoló eszközöket.
Csak az a kérdéses lehet még manapság kapni reed relét? A tokozatlan sima üvegcsövesre gondoltam...
|
szomb. márc. 20, 2004 11:12 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Teljesen igazad van Géza!
Csak azt nem tudjuk, hogy Tab120L mennyire elszánt. Van aki olyan maximalista, hogy egy hajszálnyi veszteséget sem enged meg De ez már egy másik történet lenne.
Gilszkilabor
|
szomb. márc. 20, 2004 10:23 |
|
|
szocsgeza
|
Gilszki írta: >----------------------------------------------------------------- >Elindult Magyarország Legnagyobb Álláskereső Szolgáltatása: >http://www.jobinfo.hu >----------------------------------------------------------------- >Hali! > >Én is gondoltam erre, de nem tudom, hogy a magnó saját végfokaira lesz-e hangszóró kötve. Mert ha igen, akkor nem jó ötlet megkurtítani a magnó egész tápfeszét. Néhány A áramnál a diódán már több mint 1 V is eshet. > >Gilszkilabor > Nem akarok vitatkozni de megmértem a magno 5A-es áramfelvétele mellett még 1V alatti a fesz. esés.Bennem fel sem merült hogy a közel 1V fesz esés gondot okozhat a magnónak.Ha az akksi fesz 11V alá megy akkor esetleg.De ha nagy teljesítmény mellet hallgatjuk előbb utóbb tolni kell az autót ha a generátora áll. Géza > > >-- >Üzenet a csoportnak: list@elektro.lx.hu>Feliratkozás: subscribe@elektro.lx.hu>Leiratkozás: unsubscribe@elektro.lx.hu>. > > > > > > >
|
szomb. márc. 20, 2004 10:14 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Hali!
Én is gondoltam erre, de nem tudom, hogy a magnó saját végfokaira lesz-e hangszóró kötve. Mert ha igen, akkor nem jó ötlet megkurtítani a magnó egész tápfeszét. Néhány A áramnál a diódán már több mint 1 V is eshet.
Gilszkilabor
|
szomb. márc. 20, 2004 8:26 |
|
|
szocsgeza
|
> > >Régi erősítőknek volt egy olyan bekapcsoló autómatikája hogy a magnó áramát átengedte egy ellentétesen párhuzamosan kapcsolt diódapároson és ha bekapcsoltuk a magnót akkor a diódán eső 0.7 V-tal bekapcsoltattak egy PNP tranzisztort ami meghúzott egy relét és bekapcsolta az erősítő tápfeszét.Ha kikapcsoltuk a magnót nem esett fesz a diódákon elengedett a relé kikapcsolta az erősítőt.A PNP tranzisztor E-e ment a diodák akku plusz kapcsa felé a B-sa ment a diódák fogyasztó fele menő végére.A relé behúzó tekercse pedig az akku minusz és a PNP tranzisztor kollektora közé.Persze a záró irányú dióda kell a relé behúzó tekercsével párhuzamosan > Géza > > > > > >----------------------------------------------------------------- >Üzenet a ctétesensoportnak: list@elektro.lx.hu>Feliratkozás: subscribe@elektro.lx.hu>Leiratkozás: unsubscribe@elektro.lx.hu> > > > > > > >
|
szomb. márc. 20, 2004 7:08 |
|
|
gris
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 683 Tartózkodási hely: lehetőleg üvegközelben
|
gilszkilabor! ez nagyon jó!
iszom egy sört az egészségedre!
|
pén. márc. 19, 2004 18:51 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Értem. Még egy tipp: Ha a magnód hangszórókimenetén fél táp mérhető, azzal is vezérelhetsz egy relés áramkört, ami még mindig sokkal egyszerűbb, mint a fenti "detektor". Ellenállás, tranzisztor, jelfogó és egy visszafutási dióda elég hozzá. Vagy eleve az a kimeneti DC feszültség indítja a nagy tápot (megfelelő kialakítással, persze)!
Gilszkilabor
|
pén. márc. 19, 2004 17:20 |
|
|
nyari.norbert
|
Motoros antenna kimenet sincs rajta??? az 1000Ft-os "Lengyel" piac edition-ben is van...
Summer
|
pén. márc. 19, 2004 17:12 |
|
|
Tab120L
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1778 Tartózkodási hely: Kaposvár / Tab
|
Először én is a magnó 12 V-jára akartam kötni az erősítőt
egy relével, de az a gond, hogy kivehető a magnó, így nem
tudok belőle kivezetni egy drótot, mert akkor máris nem
kivehető. Néztem a csatiját, de nincs benne felesleges
érintkező sem.
Tab
|
pén. márc. 19, 2004 14:18 |
|
|
subvoice
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 370 Tartózkodási hely: Budapest
|
Gyújtáskapcsoló ACC-re kötve nem jó?
|
pén. márc. 19, 2004 14:06 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Hali!
Nem kell ám azt túlbonyolítani! Az autó magnót ha bekapcsolod, annak a 12 V-járól meghúz egy relé... Esetleg kis késleltetéssel, hogy ne legyen akkora a bekapcsolási reccs.
Gilszkilabor
|
pén. márc. 19, 2004 12:36 |
|
|
Tab120L
gyémánt tag
|
Mégegyszer köszi szépen, a hétvégén meg is csinálom.
Tab
|
szer. márc. 17, 2004 17:31 |
|
|
Netwizard
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 220 Tartózkodási hely: Budapest
|
én asszem van, de most nem tudnék fejböl tipust mondani... mondom nem néztem át, de a lényeg hogy a kapcsolás szinglitápról megy.
Azért örülök, hogy segitettem...
Üdv, Net wizard
|
szer. márc. 17, 2004 17:18 |
|
|
Tab120L
gyémánt tag
|
Köszi szépen, pont ilyenre gondoltam. Azt nem értem,
hogy "olyan opampot tegyél, ami megy szinglitápról".
Szerintem ebbe akármilyen jó, mert az R8 és R10
ellenállással meg van felezve a táp, ezért nem kell neki
szimetrikus táp. (Létezik ilyen szinglitápos opamp? Én még
nem láttam.)
Tab
|
szer. márc. 17, 2004 17:15 |
|
|
Netwizard
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 220 Tartózkodási hely: Budapest
|
Hali!
Elliot bácsi oldalán van ilyesmi. A kocsiban levö 11-14V jó neki, olyan opampot tegyél, ami megy szinglitápról. szerintem ez jó lesz...
http://sound.westhost.com/project38.htm
Üdv, Net wizard
|
szer. márc. 17, 2004 16:47 |
|
|
Tab120L
gyémánt tag
|
Hali Mindenkinek!
Szükségem lenne egy olyan áramkörre, ami automatikusan bekapcsolja az erősítőt, amint az jelet kap a bemenetére. Sajnos nincs az autórádiómon vezérlő kimenet Így meg kicsit **** külön kapcsolóval kapcsolgatni az erősítőt. A kikapcsolást valahogy úgy gondoltam, hogy ha mondjuk fél percig nincs a bemeneten jel, akkor kikapcsol. Van valakinek ilyen rajza? Vagy valami ötlet?
Előre is köszi: Tab
|
szer. márc. 17, 2004 16:24 |
|
|