Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. nov. 16, 2024 21:27

Hozzászólás a témához  [ 25 hozzászólás ] 
dvd javítás! 
Szerző Üzenet
a fórum lelke

Hozzászólás 
Már leírtam korábban, de jó pap holtig tanul:

Ezek ún. flyback táppal készülnek, úgy ahogy a TV-k, kapcs. üzemű dugasztápok, laptop tápok, stb.
Enek több előnye van.
-1 félvezető kell
-nem kell a kimenetre fojtó
-ha jól választják meg a frekit, elérhető hogy félvezetőelem kevésbé veszteségesen kapcsol
-a kimeneti fszültség egy tekercs feszültségéből stabilizálva a többi tekercsen is állandó lesz (közel)
-és ami mindebből következik: olcsó. Ma már egy DIP8-ba teszik a teljesítmény FET-tel egybeintegrált vezérlőt (ejnye-bejnye)

a hátrányok:
-A kimeneten az elkó az energiát félperiódusokban kapja, és a másik periódusig neki ezt el kell tárolnia. Ezzel addig nincs gond, ha jóminőségű és megfelelően méretezett elkó van ott.
-Nagyobb trafó kell, mert csak légrésessel oldható meg

Meglepődtem. Az Enermax PC tápja (egy kisebb) is flyback rendszerű. Igen ám, de az úgy van méretezve. Egy fejállomásunkban 2 éve mennek napi 24 órában, gond nélkül.

Szóval általában azt a kis kondit alulméretezik, felmelegszik, ezáltal az ESR-je nő (soros ekv. ellenállás) még jobban melegszik, kisül a zsírja :)

Erre még rátesznek egy lapáttal hogy jól odaszorítják a hűtőbordához. 1 év után kuka.

Ha nem durrant el még a kapcsolóelem, az elkók cseréje és áthelyezése akár örök életűvé teheti a tápot.

vas. dec. 03, 2006 11:11
Profil Privát üzenet küldése Honlap
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Ma sikerült megjavítanom egy dvd-t Gargapitic javaslata alapján.
A tipusa PRO2 (hátlapján valami számmal : MD41974).
A lényeg az hogy a tápjában minden feszültség meg volt az 5 a 3 a +/- 12 stb,ennek ellenére lefagyott mindig,el sem lehetett indítani.
Néha felpörgött a discet hajtó motor de a tálcát sem nyitotta ki,a kijelzőjén néha megjelent hogy "No disc" de össze vissza müködött,nem reagált a gombok nyomkodására.
A tápot kiszerelve észrevettem hogy az egyik 5V-os részen levö Fcon márkáju 1000uf/10V-os elkó egy kicsit "púpos"..Nosza kicseréltem, meg egy másik ugyanilyen tipusu elkót is..
Minden ok.. 4 órán át nyektettem,audió Cd-vel ,dvd-vel.
Csak azt nem értem hogy miért mennek tönkre ezek az elkók?
Ráadásul 105C -fok van rájuk írva ami ugye strapabíróbb mint az álltalában használatos 85C-osak...

szomb. dec. 02, 2006 20:34
Profil Privát üzenet küldése
vas-tag

Hozzászólás 
Köszi de a szüleim már megleptek egy új DVD-vel úgy h már nem kell!

pén. dec. 01, 2006 19:27
platina tag

Hozzászólás 
Pred66 írta:
Valaki tudna segíteni? Elromlott a Clatronic 592-es DVD-m amikor szétszedtem h mi baja lehet nem találtam semmit amikor összeraktam akkor pedig elindult, de akkor se csinált semmit csak töltötte és töltötte a dvd-t amit beleraktam, azután kihúztam az áramból és mikor megint be akartam kapcsolni nem kapcsolt be. Én zárlatra gyanakszom viszont semmi zárlatféle nincs benne ha jól láttam. Légyszi segítsetek.

Rossz motor is okozhat ilyen hibát , megnő az ármfelvétele és lefagyasztja az egész vackot,
(Motor ideiglenes javításáról fentebb olvashatsz.)
Tápfeszeket érdemes ellenőrizni , a csatik mellett felírják a pontos értékeket.

csüt. nov. 30, 2006 22:27
gyémánt tag

Hozzászólás 
Pred66 írta:
Valaki tudna segíteni? Elromlott a Clatronic 592-es DVD-m amikor szétszedtem h mi baja lehet nem találtam semmit amikor összeraktam akkor pedig elindult, de akkor se csinált semmit csak töltötte és töltötte a dvd-t amit beleraktam, azután kihúztam az áramból és mikor megint be akartam kapcsolni nem kapcsolt be. Én zárlatra gyanakszom viszont semmi zárlatféle nincs benne ha jól láttam. Légyszi segítsetek.
Nem akarok hülyeséget mondani, de a bekapcsológomb vagy a delej csatlakozóját visszadugtad rendesen a panelba? Netán az mpegbe menő táp szalagkábelt?

csüt. nov. 30, 2006 20:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
Pred66 írta:

Ja persze. És mi hogyan jöjjünk így rá a hibára?

csüt. nov. 30, 2006 20:31
a fórum lelke

Hozzászólás 
Mondtam hogy kell 1-2 db. Keress meg pü-ben, hogy hogyan. Egyébként pesti vok.

csüt. nov. 30, 2006 20:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ros-Co. írta:
Van egy Orion csodám. működik. Úgy használom, hogy ne menjen sokat stby-ban (táp kímélés) kikapcsolom a hosszabbítót. Érdemes vele valamit csinálni, hogy a hibát megelőzve hosszú életű legyen?
Nekem van jó pár Orion dvd lejátszó tápom, ha érdekel bespejzolhatsz magadnak egyet. Ugyan itt fejegységek, kijelzők, sőt komplett Orion lejátszók is vannak vagy 80 kilónyi.

csüt. nov. 30, 2006 19:28
vas-tag

Hozzászólás 

csüt. nov. 30, 2006 19:13
vas-tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Van egy öregecske(2000. évi) sony dvd lejátszóm,használtan vettem már.
Nem éppen az "alsókategóriás" fajtáiból való a sonynak,tehát egész kellemes hang_kép van.
Szóval ha lehetne javítani,nem lenne rossz dolog.....
A hibajelenség a következő:
Egy bizonyos idő eltelte után(40-90 perc),nem tud váltani a következő jelenetre a lemezen,hanem visszaugrik az aktuális jelenet elejére,és így ismételgeti azt az egy jelenetet az idők végezetéig......
Szóval kb. egy óráig minden ok,.aztán csinálja ezeket a disznóságokat!

Mi lehet a hiba?
A lézer már a végét járja?Mechanikai tisztitás?

Még valami audio lemezeknél semmi problema,csak dvd-nél van ez a hibajelenség.

üdv.

szer. nov. 22, 2006 9:12
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok van egy philips lx3750w tip házimozi van egy kis gondja.egy dvd be rakása után egy pár mp.ig megy és aztán csak megáll állóképet ad de a számláló megy tovább és ráadásul a kijelző ilyenkor elhalványodik mintha valami a tápot lehuzná . apanelon van kettő db tranzisztor tokos valami a tipusa bao 33t a másik ha jól látom bao 5 t ezek baromira melegszenek egy pár mp után
Ha valakinek van valami ötlete kérem ossza veg velem
Köszi Zsolt

vas. nov. 05, 2006 10:45
platina tag

Hozzászólás 
el34 írta:
Ros-Co. írta:
Van egy Orion csodám. működik. Úgy használom, hogy ne menjen sokat stby-ban (táp kímélés) kikapcsolom a hosszabbítót. Érdemes vele valamit csinálni, hogy a hibát megelőzve hosszú életű legyen?

Tápban az elkókat kicserélni jobb minőségűre ,(az ORION-nál hang megszünését kondi okozta a tápban , több készüléknél is előfordult)

Ja! én is keresgéltem, miért nem szól a faterom gépe, mindent megnéztem, már majdnem lemezt is újra írtam, azt kiderült, hogy kicsúszott a scart kábel az aljzatból. :oops: !-]

csüt. szept. 28, 2006 19:11
platina tag

Hozzászólás 
Ros-Co. írta:

Tápban az elkókat kicserélni jobb minőségűre ,(az ORION-nál hang megszünését kondi okozta a tápban , több készüléknél is előfordult)

csüt. szept. 28, 2006 15:18
a fórum lelke

Hozzászólás 

csüt. szept. 28, 2006 15:03
ezüst tag

Hozzászólás 
Naja, motorcsere. Viszont arra is érdemes rátenni a kondikat. Én csak az egyxerűség miatt javallottam a wd40-et.

csüt. szept. 28, 2006 14:33
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nekem is ez volt a problémám 2 db ugyan olyan hyundai divX-es dvd-vel. Keresgettem a hibát, mire rájöttem, hogy mind kettőnél egy (ugyan az) szalagkábel volt megtörve. A lézer fejtől ment ez a szalagkábel a panelra. Gondolom tipus hiba lehetett. Beraktam a lemezt és kb. 5-6-szor elindult vele a motor, de csak párat pörgetett rajta. Pár próbálkozás után "No DISC" felirat. Levágtam a szalagkábelek végéből (ott volt megtörve) vagy 2 centit és lecsiszoltam róla polirpapírral a szigetelést és visszadugtam a helyére. Egyből beolvasta az összes lemezt. Gondolom ahogy mozgott állandóan a fej, úgy törhetett meg a kábel.

csüt. szept. 28, 2006 13:44
platina tag

Hozzászólás 
el34 írta:
gargapitic írta:
Nem chip hiba. kiveszed a mechanikát, injekciós tűből csipetnyi wd40-et nyomsz a tányér és a léptetőmotok kommutátorához. utána mindkét motort 7-8 v fesszel megpörgeted 1-1 percig mindkét irányba. Ezután közvetlenül mindkét motor lábára forrasztasz kb 20 pF kondit (18-33 között) A tápban az 5 V elkóját kicseréled. kész az új gép.

Igen ez megoldja a problémát , de csak időlegesen , az igazi megoldás a motor cseréje !

Motorcsre az biztosan segít rajta. A minap kezembe került egy orion gyártmányu hulladék (bocs, ha valakit megsértettem). Bekapcsoltam és ki is kapcsolt 1 sec után. Szétkaptam, hát, ha valaki már látott alkatrészeket ferdén, össze-vissza állva beforrasztva, akkor az smafu, mert itt aztán minden volt. Na mindegy, cictematikusan lehuztam a mehanika csatlakozóit és láss csodát bekapcsolt a szerkezet. Ezek után leforrasztottam a mehanika kicsi nyákjáról az összes motor vezetékeket és egyesével visszaheftelve bekapcs-kikapcs játék.
Végül kiderült, hogy a fejmozgató motor ment tönkre, valami zárlat lehetett, mert amikor megpörgettem alig akart forogni, tápról meg nem is ment. Annó vettem a király utcában dvd mehanikákat és abból operáltam ki a fejmozgató motort. Beleraktam az orion mehanikába és láss csodát elindult egyből, azóta is müködik szerencsére.

üdv

csüt. szept. 28, 2006 12:21
platina tag

Hozzászólás 
gargapitic írta:
Nem chip hiba. kiveszed a mechanikát, injekciós tűből csipetnyi wd40-et nyomsz a tányér és a léptetőmotok kommutátorához. utána mindkét motort 7-8 v fesszel megpörgeted 1-1 percig mindkét irányba. Ezután közvetlenül mindkét motor lábára forrasztasz kb 20 pF kondit (18-33 között) A tápban az 5 V elkóját kicseréled. kész az új gép.

Igen ez megoldja a problémát , de csak időlegesen , az igazi megoldás a motor cseréje !

csüt. szept. 28, 2006 9:25
ezüst tag

Hozzászólás 
Igen, ez a megoldás. Több száz darab után állíthatom :lol: . Más típusoknál is természetesen. A kommutátor ugyanis szárazon fut, az ívoltó kondik ki vannak spórolva. A szikra ami keletkezik resetként, vagy más hibajelként visszamászik a szervón keresztül. Szkóppal szépen lekövethető.

csüt. szept. 28, 2006 7:00
gyémánt tag

Hozzászólás 
Micsoda? Léptetőmotort 8v fesszel pörgetni? Kommutátorra olaj?? Egy percig..? :shock:
Kicsit fura tanácsok ezek nekem.
Bár a topicnyitó -gondolom nem saját- "ötlete"sem semmi...betellik az eprom a másolt lemezekkel....nekem meg a fejem a sok szándékosan terjesztett butasággal :(

szer. szept. 27, 2006 20:57
ezüst tag

Hozzászólás 

szer. szept. 27, 2006 20:12
ezüst tag

Hozzászólás 
szvsz dobd ki,a trion egy szutyok márka a szerviz is annyi lenne mintha vennél egy újat.

hétf. szept. 04, 2006 21:23
vas-tag

Hozzászólás 
A tipus: Trion vision,de láttam a neten,hogy más tipusú készülékben is ez a chip volt azért írtam inkább azt!Aki javított már ilyet az pontosan tudja miről beszélek.

hétf. szept. 04, 2006 20:00
platina tag

Hozzászólás 
Nem mintha tudnék segíteni, de ha nem mondasz még lejátszó gyártmányt/típust se, akkor más sem fog tudni...

hétf. szept. 04, 2006 15:25
vas-tag

Hozzászólás dvd javítás!
Az a gondom,hogy időnkén rájön ez a felirat "No disk" és semmit nem csinál,állítólag az eepromja meg tellik a másolt lemezek miatt, és ilyenkor szervizbe kitörlik, ha be viszem,de elegem van a szaladgálásból! Nem tud valaki megoldás erre a problémára?A rohadéknak a chip-en belül van az eeprom,SPHE8200A chip van benne! Köszönöm ha valak segít!

hétf. szept. 04, 2006 14:40
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 25 hozzászólás ]