|
Cseh voda unlockol, majd saját hálóra zár
Szerző |
Üzenet |
Macika
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 20:30 Hozzászólások: 14954 Tartózkodási hely: Itt ülök, Veled szemben.
|
Silver írta: Apropó: tud valaki jogerős bírósági ítéletről, amelyet függetlenítő(k) ellen hoztak? Igen.
Ám a legritkábban mázsálják meg 'csak' emiatt, ugyanis az egész úgy kezdődik, hogy elmennek hozzá 'próbavásárlásra'. Ezzel egyúttal megvan a bizonyíték, utána meg a lefoglalt számítógépen KIZÁRT, hogy ne találjanak még pár szabálytalanságot.
Szóval általában többel mázsálják meg, mint egy 'sima' függetlenítés.
|
szomb. okt. 07, 2006 18:25 |
|
|
Vendég
|
Apropó: tud valaki jogerős bírósági ítéletről, amelyet függetlenítő(k) ellen hoztak?
|
szomb. okt. 07, 2006 15:07 |
|
|
T68m
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 12729 Tartózkodási hely: FLF
|
köszönöm a példát, nagyon jó. Nem az értetlenkedés, hanem a pontos megértés miatt kérdeztem!
Egy icipici eltérés persze van a két összevetendő szóhasználat között:
Míg a jogszabályi egy kifejezett szabályozási törvény (a személyes adatok védelméről), ezért a "lehet" szó értelme mindvégig a törvénytől vagy a rendelkezéstől való eltérésre utal (nem pedig pl. technikai megvalósításra)
Addig egy ászf vegyesen tartalmaz előírásokat, jogokat és egyéb lehetőségeket.
Tudom, nem egy nagy dolog, de most már értem, hogy mire gondoltál és abban igazad van.
Hogy egy bíróság hogy ítélné meg (az ászfekben való "lehet" szóhasználatot), az ászf-enként (szövegkörnyezettől függően) változó és adott esetben is kérdéses...
|
szomb. szept. 30, 2006 19:42 |
|
|
Macika
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 20:30 Hozzászólások: 14954 Tartózkodási hely: Itt ülök, Veled szemben.
|
QNKORI írta: OFF Macika.... legalább hülyeséget ne beszélj. Passauból 5 éve járnak át a németek az osztrákokhoz tankolni, pedig Oberösterreichben messze a legdrágább a benzin egész Ausztriában. Jelenleg az osztrákoknál 0,92 és 1,09 között tudsz tankolni. A németeknél 1,30-1,55 között (igaz, ez múlt havi adat). A németeknél 5 éve vezették be a szolidarítási adót, ez minimum 10 centtel teszi drágábbá MINDENKOR a német benzint az osztráknál. ON Nem csípem ezt a stílust, amit megengedsz magadnak, szólok előre.
Most csütörtök éjszaka (szóval még nincs 2 napja) jöttem haza Németországból, Ausztrián keresztül.
1,12-1,19 € a 95-ös a németeknél, az osztrákoknál annyi, amennyit írsz.
Talán hagyd meg nekem, hogy ismerem a számokat.
Köszönöm.
|
szomb. szept. 30, 2006 19:10 |
|
|
joc_
gyémánt tag
|
T68m írta: joc_ írta: ... Halkan megjegyzem, hogy bár a magyar (köz)nyelv a "lehetséges" szónak inkább a technikai lehetőség értelmet adja, a jogi értelemben megengedettre pedig a "szabad" szót használjuk, valamilyen ok miatt a jogi szövegekben a "megengedett" szinonimája. maradjunk ennél. Erről tudsz bővebbet, példát, linket írni? Remélem hogy most csak tetteted az értetlenséget, de tudod mit? Felveszem a kesztyűt. Ráadásul mindjárt olyan példát hozok neked, ami ha nem is pont ennek a topiknak az eredeti témája, de közvetetten elég gyakran emlegetjük:
1992. évi LXIII. törvény A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról:
"Az adatkezelés célhoz kötöttsége
5. § (1) Személyes adatot kezelni csak meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében lehet."
Ugye egyetértünk, hogy lehetni sokmindent lehet (technikailag), de ez a mondat mégiscsak úgy hangzana a köznapi nyelv szerint precízen megfogalmazva, hogy "Személyes adatot kezelni csak meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében szabad.
|
szomb. szept. 30, 2006 18:46 |
|
|
QNKORI
platina tag
|
"Jó ötlet, mint tudjuk, az mindennel összefügg.
A németeknél kb. 15-18 %-kal magasabbak a benzinárak, dieselnél pedig 10-12 % a különbség.
Szabadjon megjegyeznem, hogy 25 éve járok Németországba, jó 1 évvel ezelőttig mindvégig az osztrákoknál volt a drágább a benzin."
OFF
Macika.... legalább hülyeséget ne beszélj. Passauból 5 éve járnak át a németek az osztrákokhoz tankolni, pedig Oberösterreichben messze a legdrágább a benzin egész Ausztriában. Jelenleg az osztrákoknál 0,92 és 1,09 között tudsz tankolni. A németeknél 1,30-1,55 között (igaz, ez múlt havi adat).
A németeknél 5 éve vezették be a szolidarítási adót, ez minimum 10 centtel teszi drágábbá MINDENKOR a német benzint az osztráknál.
ON
|
szomb. szept. 30, 2006 18:01 |
|
|
Macika
Moderátor
|
QNKORI írta: "1. Nem akarok fizetésről vitatkozni, én nem tapasztaltam, hogy érezhetően magasabbak lennének a fizetések a németeknél. És az árak sem."
Akkor mondjuk a benzin árát javasolnám elsõ körben összehasonlítani.... Jó ötlet, mint tudjuk, az mindennel összefügg.
A németeknél kb. 15-18 %-kal magasabbak a benzinárak, dieselnél pedig 10-12 % a különbség.
Szabadjon megjegyeznem, hogy 25 éve járok Németországba, jó 1 évvel ezelőttig mindvégig az osztrákoknál volt a drágább a benzin.
|
szomb. szept. 30, 2006 16:10 |
|
|
Macika
Moderátor
|
QNKORI írta: Szóval akkor örülök, hogy végre beláttad, lehet idegen telefont jogszerûen használni itthon. Beláttam???
Hát ha Neked nem tűnt fel, hogy nem gyári független, hanem hálózati záras készülékről volt szó, akkor beláttam.
Legfeljebb majd jobban figyelsz legközelebb...
Ugyanis azt senki sem írta, hogy hálózati zárral el NEM látott készüléket tiltott lenne bármilyen SIM-kártyával használni, akár itthon, akár kint.
|
szomb. szept. 30, 2006 15:45 |
|
|
guni.
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 4173 Tartózkodási hely: Budapest-Győr Telefon: Motorola Milestone
|
Na mégegyszer: tehát Macika szerintem nem arra mondta, hogy illegális hogy a független telót itthon használod, hanem hogy megveszed a kinti ártámogatott telót, majd lelépsz. Mert ugye ha nem vagy abban a helyzetben hogy szükséged legyen egy osztrák előfizura -mint ahogy többségünk nem tudna mit kezdeni vele -, akkor a viszonylag magas havi díjak és percdíjak miatt nem valószínű, hogy a telefon ára + 24*havidíj kevesebb, mintha itthon megvennéd függtelenül.
Guni
|
szomb. szept. 30, 2006 15:43 |
|
|
QNKORI
platina tag
|
"1. Nem akarok fizetésről vitatkozni, én nem tapasztaltam, hogy érezhetően magasabbak lennének a fizetések a németeknél. És az árak sem."
Akkor mondjuk a benzin árát javasolnám elsõ körben összehasonlítani....
"2. Szó sem volt másodperc alapú 80-90 forintos percdíjról, az még erre jön, opcionálisan, havidíjas formában."
A németeknél igen, az osztrákoknál vagy a percdíj alacsony perc alapon, vagy másodperc alapú a számlázás drágábban.
"4. Nem kaphatsz előfizetést külföldön a SAJÁT nevedre. Csak ha van kinti állandó bejelentett lakcímed ÉS kinti állandó munkabéred/jövedelmed. Pont ezzel védik, hogy ne külföldi állampolgároknak adják a kedvezményt a készülékeken."
ismét tévedésben vagy. Minden probléma nélkül tudsz venni saját névre az osztrákoknál elõfizetéssel telefont, ha:
- van igazolható jövedelmed Ausztriában
- munkavállalási vagy tartózkodási engedélyed van
- van érted kezességet vállaló személy vagy cég.
Ebben az esetben sián tudsz venni saját névre telefont kint.
"De hogy a kérdésedre is válaszoljak, amennyiben VÉGIG a hűségidőszak ideje alatt fizeted a havi előfizetési díjat kint, akkor abban nincs semmi törvénytelen (amennyiben gyárilag független a készülék), ha itthoni kártyával használod."
Nekem ilyen készülékem van, ráadásul osztrák UMTS hálózattal netezek. Szóval akkor örülök, hogy végre beláttad, lehet idegen telefont jogszerûen használni itthon.
|
szomb. szept. 30, 2006 13:55 |
|
|
T68m
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 12729 Tartózkodási hely: FLF
|
joc_ írta: ... Halkan megjegyzem, hogy bár a magyar (köz)nyelv a "lehetséges" szónak inkább a technikai lehetõség értelmet adja, a jogi értelemben megengedettre pedig a "szabad" szót használjuk, valamilyen ok miatt a jogi szövegekben a "megengedett" szinonimája.
maradjunk ennél.
Erről tudsz bővebbet, példát, linket írni?
|
szomb. szept. 30, 2006 12:33 |
|
|
Akoska
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. márc. 25, 2004 17:07 Hozzászólások: 4267 Tartózkodási hely: GRAND FOTEL
|
Ami a nyilvánvalóan heccelő céllal, személyeskedő tartalommal született mondatokat illeti, azokat a jövőben innen is törölni fogom, az arra adott válaszokkal együtt.
Ha nem sikerül megállni a személyeskedést, akkor nem kötelező ide írkálni. Akinek inge, az vegye magára!
|
szomb. szept. 30, 2006 12:25 |
|
|
T68m
a fórum lelke
|
MotoHacker írta: Jé,még nem csukták ezt a topicot?
No,majd hívunk valami "enyhe és elnézõ" elektrós moderátort,hátha el is tünik a fele holnapra,hiszen tökéletesen off. Persze a moderátoroknak szabad vitatkozniuk,vagy akár offolni is,picit anyázni sem tilos valakit,végülis õket nincs akik megrendszabályozza.
A telefon "szoftverében" egy byte sem módosul amikor kinyitom,a simlock állapota a program egy változója,mikor lenyomok egy gombot vagy belépek a menübe,esetleg megváltoztatom a csengést,tucatnyi változó módosul minden alkalommal. Ez is egy "user funkció" benne,a szolgáltatónak mint egyfajta usernek (bár nem "end user" itt) teszi bele a gyártó. Jogtalan szoftvermódosítás illetve visszafejtés kilõve.
1. ezen én is csodálkoztam!
2. abba lehet fejezni a személyeskedést. Persze, ha neked djsms stilusa jobban tetszik, akkor ég áldjon titeket!
3. tudom, hogy informatikból sosem voltál erős, de a szofver = program + adat. Sőt, Wirth szerint már maga a program = algoritmus + adatszerkezet. (és akkor még nem is beszéltünk az önátírókódról, amiban a program az adat, vagy a futtatható adatszerkezetekről)
tehát az adat éppúgy a szerzői jog része, mint a program. Az adatot csak a program változtathatja, a szoftver készítőinek a szándéka szerint.
|
szomb. szept. 30, 2006 12:13 |
|
|
T68m
a fórum lelke
|
QNKORI írta: "ez a tévedés! Teljesen mindegy mennyiért szerzi be, ugyanis hûség nélkül drágábban adja, azaz helyénvaló érvelés, hogy a hûség miatt olcsóbb. "
Akkor a te érvelésedben is van egy kis bukfenc. Mondok egy egyszerû példát.
Van egy mobilgyártó, aki 50 euróért állít elõ egy telefont, 100-ért adja a szolgálatónak dobozban. A szolgáltató kitalál egy fantomárat, mondjuk 500 euró, majd nagy dirrel-durral bejelenti, hogy akcióban, két év hûséggel a készülék 300 euró. Magyarán egy kamu árra hivatkozik, amiért épeszû ember nem veszi meg a telefont. Közben a szomszédos országban hûség nélkül ezt a telefont 200 euróért árulják feltöltõkártyával. Jelen esetben is megáll az érvelésed, hogy a hûségáét cserében kapom olcsóbban a telefont? Mert szerintem ez tipikus esete a ár-értékarányos szolgáltatás elve felrúgásának, továbbá vegytiszta tisztességtelen piaci magatartás. És pontosan ezt teszik a magyar mobilszolgáltatók.
az a baj, hogy te összekeversz kétféle fogalmat és magatartást.
Van egyszer az, hogy a szolgáltató kedvezményt ad neked hűségért - ez az egyik viszonylat.
és van külön az, hogy gazdasági erőfölénnyel való visszaélés. Ez utóbbit teljesen más eljárásban, elsődlegesen más hatóságnál támadhatod meg. Utóbb, ha megvetted a telefont, akkor polgári perben - elméletileg, persze, gyakorlatban 0 eséllyel - vissza is perelheted azt a részt, ami a telefon árából már a tiszteségtelen piaci magatartásra vonatkozik. De ehhez az kell, hogy először is vedd meg a telót 500 euróért...
Én értem, hogy te sérelmezed a kettőt, sőt azt is értem, hogy gazdaságilag valóban a normál piaci árréssel megküldött telefonokat adják hűséggel, "kedvezményes" áron.
(egyébként azért kár ezt feszegetni, mert a mobilszolgáltatók mindent extra-extra árral adnak, legyen az percdíj, sms vagy bármi, tehát miért pont a készülékárban érnék be a normál profittal? Akkor az a rész, a mobileladás már - összeségében nézve - veszteséges lenne, hiszen nem "szokásos" profitot hozza. (Ezért "veszteséges" pl. a vasúti személyszállítás, mert nem önmagában veszteséges, hanem "csak" nem éri el az árufuvarozásban szokásos nyereséget))
De te meg azt értsd meg, hogy a kettő más-más vonatkozású, mégha az ügyletben lévő szereplők és termékek ugyanazok is. Ha nem fogadod el, hogy így van, akkor felesleges tovább erről beszélni.
Legvégül pedig mindig mondhatják, hogy miért nem olcsóbb helyen vetted meg a telót, akár külföldről egyéni importtal.
|
szomb. szept. 30, 2006 12:03 |
|
|
Akoska
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. márc. 25, 2004 17:07 Hozzászólások: 4267 Tartózkodási hely: GRAND FOTEL
|
MotoHacker írta: A telefon "szoftverében" egy byte sem módosul amikor kinyitom,a simlock állapota a program egy változója,mikor lenyomok egy gombot vagy belépek a menübe,esetleg megváltoztatom a csengést,tucatnyi változó módosul minden alkalommal. Ez is egy "user funkció" benne,a szolgáltatónak mint egyfajta usernek (bár nem "end user" itt) teszi bele a gyártó. Jogtalan szoftvermódosítás illetve visszafejtés kilőve.
Ha a simlock csak egyetlen változó volna (mint ahogy természetesen nem az), a gyártó szándéka szerint azt Te akkor is csak a hivatalos úton, a szubvenciót visszafizetve változtathatnád meg. Az a terület ui. nem hozzáférhető enduserek számára. A gyártól kapott NCK az egyetlen jogos módja a függetlenedésnek, ilyenkor a szolgáltató és a gyár tudtával és beleegyezésével jutsz a feloldáshoz, ami természetesen OK.
Tökéletesen egyetértek azzal, hogy ez a funkció nem endusernek szánt dolog, ezzel Te mondod ki, hogy egy enduser ezt nem teheti meg, mert nem juthat a szükséges NCK (vagy az annak kiszámolásához való algo) birtokába. Az, hogy ismered a simlock menübe jutás lehetőségét vagy az nck bevitelének a szintaktikáját, még semmit nem jelent.
Hogy épp kódot veszel, letöltesz egy programot, NCKt kalkulálsz vagy épp elviszed valakihez aki a módszerek egyikével függetlenít, édes mindegy.
A nem hivatalos utak mindenképpen visszafejtésből, vagy gyári titkok kiszivárgásából származnak, amik használatát a sw tulajdonosa kizárja.
Kapacitáshiány miatt ezt szinte sosem ellenőrzik, de a művelet ettől még illegális.
Csalóka dolog ezt a szabadságérzetet összekeverni a legalitással.
|
szomb. szept. 30, 2006 11:48 |
|
|
joc_
gyémánt tag
|
T68m írta: joc_ írta: abból bizony teljesen egyértelmű hogy ez nem egy műszaki lehetőségről való egyszerű tájékoztatás, hanem egy jogi tiltás, ami mellesleg műszaki oldalról is meg van támogatva. ezt légy szíves fejtsd ki nekem! (mivel, egyebek közt az upc is egy hasonló kijelentő mondatára hivatkozik, mint tiltás) Tehát érdekelne, hogy egy egy kijelentő/tájékoztató mondatból hogyan is lesz kifejezett tiltás? Most nem fogom az egészet bepötyögni. Korábban a Panni honlapján előzetes tájékoztatásként is kint volt a szöveg (hogy ilyet kell aláírnod ha kedvezményes készüléket vásárolsz), most nem találom. A lényeg:
Az előzőleg idézett mondat után ilyenek állnak:
"Amennyiben ezen készüléket más mobilszolgáltató Előfizetői kártyájával kívánom használni, a korlátozás feloldása ilyen-olyan díjak ellenében hajtható végre.
Tudomásul veszem, hogy a jelen nyilatkozatban foglaltak nem teljesítése esetén Pannon jogosult a fenti IMEI számú készülék nemzetközi tiltólistára helyezésére."
A következő pontok azt részletezik, hogy az IMEI megváltoztatása Btk 300/C paragrafus szerinti bűncselekmény.
Kövekezőleg a korábban idézett mondat nem csak egy tájékoztatás egy műszaki állapotról.
Megjegyzem az unlockot magát nem tiltja. Azt írja, hogy ha más hálózaton használod a fenti eljáráson kívül, akkor tiltólistára helyezheti a készüléket.
Halkan megjegyzem, hogy bár a magyar (köz)nyelv a "lehetséges" szónak inkább a technikai lehetőség értelmet adja, a jogi értelemben megengedettre pedig a "szabad" szót használjuk, valamilyen ok miatt a jogi szövegekben a "megengedett" szinonimája. (Tévedés ne essék, nekem ez a szóhasználat nem szimpatikus mert bizonyos értelemben éppen olyan helyzetekben pongyola ahol pedig látszólag a precíz megfogalmazás lenne a fontos, de ez tény, és jogi (bírósági értelmezési) gyakorlat.)
|
szomb. szept. 30, 2006 11:18 |
|
|
Trabi TM
a fórum lelke
Csatlakozott: szomb. márc. 27, 2004 13:41 Hozzászólások: 5647 Tartózkodási hely: A gép előtt.
|
MotoHacker írta: A telefon "szoftverében" egy byte sem módosul amikor kinyitom,a simlock állapota a program egy változója,mikor lenyomok egy gombot vagy belépek a menübe,esetleg megváltoztatom a csengést,tucatnyi változó módosul minden alkalommal.
A nevedből kiindulva TALÁN foglalkozol valamilyen szinten motorolákkal.
Próbáld meg egyszer, hogy nyitás előtt is, és utána is letöltöd a teló eeprom-ját, meg fogsz lepődni, mennyi változást találsz benne.
|
szomb. szept. 30, 2006 9:07 |
|
|
Macika
Moderátor
|
MotoHacker írta: A telefon "szoftverében" egy byte sem módosul amikor kinyitom,a simlock állapota a program egy változója Ez nagy vastag butaság. Talán ha foglalkoznál az újabb készülékek technikájával, az OTP megoldásokkal és társaival, rájönnél, hogy zöldség, amit írsz. Na de persze nem, mert te nem tévedsz... MotoHacker írta: A károkozás és haszonszerzés csak egyedi esetekben lenne vizsgálható.Ellenkező esetben az egész unlock topic büncselekmény megvalósításhoz -általában- nyújt segédletet,tehát passzív bünrészes minimum mindeki aki oda ír,vagy tanácsot ad,sőt maga a terminál is bűnrészes,hogy eltűri ezt(?!?) Ezt írd majd meg Sy-nek szerintem, méltányolni fogja az okoskodásodat, még lehet, hogy egy ban is kinéz érte. Tulajdonképpen Te miért is jársz ide? Okoskodni elegen vagyunk itt rajtad kívül is. Butáskodni meg... Szerintem ahhoz sincs rád szükség. MotoHacker írta: Továbbá mivel a szerződés egy magyar állampolgárra és a telefonjára igaz,a világ bármely országában azt kinyitó személy megsérti a magyar törvényeket,vagyis a magyar köztársaság nevében felelősségre vonható,vonatható volna..? Ebben kivételesen egyetértünk, de ezt már jóval hamarabb leíretam nálad. Persze, az nem számít, csak ha te írtad le, tudom... MotoHacker írta: De szerintem nincs olyan precedens itélet ami számítógépes csalás elkövetése miatt marasztalna el valakit,mobiltelefonok simlock-jának módosítása kapcsán.Tehát még bevett bírói gyakorlatról vagy hasonlóról sem beszélhetünk,ez csak a telefonbizniszesek nagy álma,hogy mindekit jól riogassanak a bűncselekménnyel. Itt megint baromira jólértesültnek hiszed magadat, de mivel nem vagy benne a GSM-bizniszben egy kicsit sem, így csak egy jót tudok (kínomban) mosolyogni rajtad. Talán azok a hackerek, akiknek a számítógépe, boxai, egyéb - drága pénzen beszerzett - cuccai bánták azt, hogy valaki - hernyó módon - felnyomta őket, azok tudnának neked mesélni erről. Na de persze ilyenekkel te sem eddig, sem ezután nem fogsz találkozni, csak úgy standard tudod jobban, hogy nincs is ilyen. MotoHacker írta: De ugyanígy nem látom a függetlenítésre használatos boxok miért is lennének tiltott eszközök? A gépemben a bios nem az én tulajdonom,tehát szoftverbűn,ha upgrade-olom? Vagy ha kicserélem sajátra,az tilos,mert az alaplap gyártója csak az ő biosával engedi használni? Vagy milyen analógia,miféle jogi szándék,ami egy jogi személyiség hasznát igyekszik maximalizálni azáltal,hogy az ő lehetséges szándékait vagy szerződésben tett kikötéseit "találgatja",majd ez alapján megpróbál a szerinte azzal visszaélő személyre köztörvényes bűncselekményt bizonyítani? Na, megint a zöldség. Ki írt le olyat, hogy a szoftver machinálására alkalmas HW birtoklása/forgalmazása törvénybe ütköző lenne??? Akkor nem lehetne szervizkábelt kapni a speedshoban, meg más nagykernél. A lakásmaffia 'gyengéd' unszolására aláírt szerződés - ha egyébként nem ütközik törvénybe - érvényes és hivatalos. Ha valaki aláírta, elfogadja a feltételeket az olcsó telefon érdekében, akkor az érvényes és a feltételeket előre tudva került aláírásra. A - kifacsarodott - érvelésedet használva az is teljesen erkölcstelen, hogy a kőolaj ára mozog, mivel semmiféle plusz költség nincs azon, amikor 8-10 USD-t emelnek a barrelenkénti áron, puszta spekuláció miatt. Pedig hát akinek van olaja, az határozza meg az árát és a hozzájutás feltételeit. Akinek van pénze telefonokat megtámogatva eladni 2/3-áron az ügyfeleknek, azok meghatározhatják - JOGOSAN - az árat és feltételeket, amiért az olcsó telefonokhoz hozzájuthat a vékonypénzű vásárló. Ha ezt nem hajlandó elfogadni, ott van a teljes árú készülékvásárlás lehetősége. Vajon a bank is köcsög szemétláda, amikor a neki rendelkezésére álló pénzét adja kölcsön rászorultaknak és ezért elég borsos kamatot szed be utólag? Na de miért? Nem kötelező nem birtokunkban lévő pénzből vásárolni, nem kötelező túl is nyújtozkodni azon, mint ameddig a takaró ér. MotoHacker írta: Esetleg a mobilcég bepróbálkozhatna magánváddal.De amit visszaolvasva az unlockban is láttam,hogy a vámos hivatalból folbontja a csomagot és boxot talál benne már szalad is a szakértőhöz aki kielemzi majd lefoglalja..... Mert honnan tudná, hogy az box???
Ugyanmár...
Legutóbb épp pendrive-nak nézte a haveromék többszáz db-os USB-hardverkulcsos szállítmányát egy okostojás, azért akart többmillió Ft-ot kifizettetni velük (a cuccal egyébként egy saját fejlesztésű szoftvert akartak levédeni, és azért rendelték Kínából, mert az itthoni alkatrész-ár alatt jött ki szállítással együtt az egész).
Érdekes, amikor felvilágosították, hogy ha pendrive, akkor miért nem próbálja meg beledugni a gépének az USB-portjába, hogy megnézze, hány MB/GB-os, akkor megértette, hogy nem biztos, hogy minden úgy van, ahogy a kis szűk, korlátolt agyával elképzelte...
|
szomb. szept. 30, 2006 1:42 |
|
|
Macika
Moderátor
|
MotoHacker írta: Jé,még nem csukták ezt a topicot?
No,majd hívunk valami "enyhe és elnéző" elektrós moderátort,hátha el is tünik a fele holnapra,hiszen tökéletesen off. Persze a moderátoroknak szabad vitatkozniuk,vagy akár offolni is,picit anyázni sem tilos valakit,végülis őket nincs akik megrendszabályozza. Sőt!!!
Téged is kirúghatlak, mert egyre jobban csípi a szememet a pimasz, szándékosan provokáló stílusod.
|
szomb. szept. 30, 2006 0:59 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. jan. 28, 2005 20:39 Hozzászólások: 3683 Tartózkodási hely: Bp
|
Jé,még nem csukták ezt a topicot?
No,majd hívunk valami "enyhe és elnéző" elektrós moderátort,hátha el is tünik a fele holnapra,hiszen tökéletesen off.
Persze a moderátoroknak szabad vitatkozniuk,vagy akár offolni is,picit anyázni sem tilos valakit,végülis őket nincs akik megrendszabályozza.
A telefon "szoftverében" egy byte sem módosul amikor kinyitom,a simlock állapota a program egy változója,mikor lenyomok egy gombot vagy belépek a menübe,esetleg megváltoztatom a csengést,tucatnyi változó módosul minden alkalommal.
Ez is egy "user funkció" benne,a szolgáltatónak mint egyfajta usernek (bár nem "end user" itt) teszi bele a gyártó.
Jogtalan szoftvermódosítás illetve visszafejtés kilőve.
A károkozás és haszonszerzés csak egyedi esetekben lenne vizsgálható.Ellenkező esetben az egész unlock topic büncselekmény megvalósításhoz -általában- nyújt segédletet,tehát passzív bünrészes minimum mindeki aki oda ír,vagy tanácsot ad,sőt maga a terminál is bűnrészes,hogy eltűri ezt(?!?)
Továbbá mivel a szerződés egy magyar állampolgárra és a telefonjára igaz,a világ bármely országában azt kinyitó személy megsérti a magyar törvényeket,vagyis a magyar köztársaság nevében felelősségre vonható,vonatható volna..?
De szerintem nincs olyan precedens itélet ami számítógépes csalás elkövetése miatt marasztalna el valakit,mobiltelefonok simlock-jának módosítása kapcsán.Tehát még bevett bírói gyakorlatról vagy hasonlóról sem beszélhetünk,ez csak a telefonbizniszesek nagy álma,hogy mindekit jól riogassanak a bűncselekménnyel.
De ugyanígy nem látom a függetlenítésre használatos boxok miért is lennének tiltott eszközök?
A gépemben a bios nem az én tulajdonom,tehát szoftverbűn,ha upgrade-olom? Vagy ha kicserélem sajátra,az tilos,mert az alaplap gyártója csak az ő biosával engedi használni?
Vagy milyen analógia,miféle jogi szándék,ami egy jogi személyiség hasznát igyekszik maximalizálni azáltal,hogy az ő lehetséges szándékait vagy szerződésben tett kikötéseit "találgatja",majd ez alapján megpróbál a szerinte azzal visszaélő személyre köztörvényes bűncselekményt bizonyítani?
Esetleg a mobilcég bepróbálkozhatna magánváddal.De amit visszaolvasva az unlockban is láttam,hogy a vámos hivatalból folbontja a csomagot és boxot talál benne már szalad is a szakértőhöz aki kielemzi majd lefoglalja..had ne kacagjak,az erről szóló eszmecserét nem kéne az internetes rendőrségnek (gondolatrendőrség?) már csak a jogkövető állampolgárok megóvása végett is felkutatni és megsemmisíteni? Kabaré.
|
pén. szept. 29, 2006 23:51 |
|
|
Akoska
gyémánt tag
|
Hogy keveredett ide egy kártyafüggetlen készülék?
Ha hozzá sem kell nyúlni és megy más kártyával is, az a szolgáltató baja, miért nem lockolta. Használd amivel akarod...
De amint tevőlegesen és jogilag illegálisan kell beavatkozni a simlock eltávolításához, addig az kimeríti a szoftver megváltoztatását és nem megengedett. Persze nemigen van rá apparátus, hogy ezt bárki ellenőrizgesse, tehát otthon azt csinálsz a telefonnal, amit nem szégyellsz, de a törvény szerint nem legális.
Próbálhatsz engem/bárkit az ellenkezőjéről meggyőzni, de ha valaha bíróság elé kerülne egy ilyen ügy, ez az érvelés csúfosan megbukna.
Amiben teljesen igazad van, hogy itthon drágák a telefonok, pláne, hogy egyre több az agyonbrandelt, újabban a házilag függetleníthetetlen telefon, ami miatt nyugodtan lehetne sokkal olcsóbb is.
|
pén. szept. 29, 2006 23:31 |
|
|
guni.
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 4173 Tartózkodási hely: Budapest-Győr Telefon: Motorola Milestone
|
Ha nem az, akkor sem, mivel Ausztriában legális a függetelenítés, csak a gari ami bukó.
Guni
|
pén. szept. 29, 2006 23:21 |
|
|
Macika
Moderátor
|
1. Nem akarok fizetésről vitatkozni, én nem tapasztaltam, hogy érezhetően magasabbak lennének a fizetések a németeknél. És az árak sem.
2. Szó sem volt másodperc alapú 80-90 forintos percdíjról, az még erre jön, opcionálisan, havidíjas formában.
3. Nem hagyom magam belevinni Motorola-cikizésbe, mert akkor nem tudom abbahagyni.
4. Nem kaphatsz előfizetést külföldön a SAJÁT nevedre. Csak ha van kinti állandó bejelentett lakcímed ÉS kinti állandó munkabéred/jövedelmed. Pont ezzel védik, hogy ne külföldi állampolgároknak adják a kedvezményt a készülékeken.
De hogy a kérdésedre is válaszoljak, amennyiben VÉGIG a hűségidőszak ideje alatt fizeted a havi előfizetési díjat kint, akkor abban nincs semmi törvénytelen (amennyiben gyárilag független a készülék), ha itthoni kártyával használod.
|
pén. szept. 29, 2006 23:09 |
|
|
guni.
gyémánt tag
|
joco: Már eltértünk a topic témájájától, mostan éppen némi qrvaanyázás esete forog fenn...
Legalább azt a szót ne hibázd el, amiben másokat fikázol általánosságban... Idézet: veszek SAJÁT NEVEMRE egy elõfizetést, adnak hozzá 59 euróért egy A925-ös Motorolát kb. 60.000 ft ajándék tartozékkal. A telefon gyárilag független, és itthon a magyar kártyámat teszem bele. (...) Nos, mutassál rá, mi ebben a jogsértõ.... Ebben semmi, feltéve hogy rendesen fizeted az előfizut. De ha rendesen fizeted és egyébként meg nem használod az előfizut, akkor meg nem biztos hogy megéri a telefon, mert hát a szolgáltatók se hülyék. Azt a féltéglát meg itthon is utánadvágják, legfeljebb nem a szolgáltatóknál.
Guni
|
pén. szept. 29, 2006 22:42 |
|
|
m.joco
arany tag
|
nem függetlenítették hanem más hálozatra zárták (csak az első hsz-t olvastam el)
|
pén. szept. 29, 2006 20:48 |
|
|
QNKORI
platina tag
|
"Összevissza beszélsz!!!
Ha nálunk is 80-90 Ft-os percdíjak lennének (mint az idézett országokban kivétel nélkül), akkor nálunk is lenne 270 Ft-tól telefon (ab 1 €) 2 év hűségre. Az, hogy nem így van, az a Vodának köszönhető (részben), részben pedig a másik kettő feneketlen kapzsiságának.
Az 1 év hűség az mindenképpen barokkos túlzás, ma jöttem haza Németországból, tehát viszonylag frissek az ár-adataim.
Ja, és nem ártana odafigyelni netalán gondolkozni, mert azzal, hogy bevallod, külföldről (külföldön) ártámogatott telót hozol be és itthoni kártyával/hálózattal használod, azzal bűncselekményt követsz el."
1. Én konkreticsno az osztrák mobilhleyzetrõl írtam, mert azt ismerem elég jól. A németeknél jóval magasabbak a percdíjak, de 2szeres a fizetés is.
2. Jelezném, hogy a 80 Ft-os másodperc alapú számlázás jobb üzlet a felhasználónak, mint az 55 Ft-os percalapú, fõleg ha sokszor beszélsz keveset, csak ezt a matematikailag alulképzett magyar komzumidióta rétegnek nem tudod elmagyarázni.
3. az osztrákoknál 1 és másfél éc hûség a divat. Jelenleg a V3-as nulla eurós kategória.
4. Akkor áruld már el, mi a jogsértõ abban, hogy kimegyek Ausztriába, veszek SAJÁT NEVEMRE egy elõfizetést, adnak hozzá 59 euróért egy A925-ös Motorolát kb. 60.000 ft ajándék tartozékkal. A telefon gyárilag független, és itthon a magyar kártyámat teszem bele. Vagy vettem a feleségemnek egy nullperces LG 8180-ast az osztrák ismerõsömtõl 80 euróért, mert 1 év hûség letelte után 49-ért vehetett egy új telefont?
Nos, mutassál rá, mi ebben a jogsértõ....
|
pén. szept. 29, 2006 20:40 |
|
|
QNKORI
platina tag
|
"ez a tévedés! Teljesen mindegy mennyiért szerzi be, ugyanis hűség nélkül drágábban adja, azaz helyénvaló érvelés, hogy a hűség miatt olcsóbb. "
Akkor a te érvelésedben is van egy kis bukfenc. Mondok egy egyszerû példát.
Van egy mobilgyártó, aki 50 euróért állít elõ egy telefont, 100-ért adja a szolgálatónak dobozban. A szolgáltató kitalál egy fantomárat, mondjuk 500 euró, majd nagy dirrel-durral bejelenti, hogy akcióban, két év hûséggel a készülék 300 euró. Magyarán egy kamu árra hivatkozik, amiért épeszû ember nem veszi meg a telefont. Közben a szomszédos országban hûség nélkül ezt a telefont 200 euróért árulják feltöltõkártyával.
Jelen esetben is megáll az érvelésed, hogy a hûségáét cserében kapom olcsóbban a telefont? Mert szerintem ez tipikus esete a ár-értékarányos szolgáltatás elve felrúgásának, továbbá vegytiszta tisztességtelen piaci magatartás.
És pontosan ezt teszik a magyar mobilszolgáltatók.
|
pén. szept. 29, 2006 20:30 |
|
|
T68m
a fórum lelke
|
joc_ írta: abból bizony teljesen egyértelmû hogy ez nem egy mûszaki lehetõségrõl való egyszerû tájékoztatás, hanem egy jogi tiltás, ami mellesleg mûszaki oldalról is meg van támogatva.
ezt légy szíves fejtsd ki nekem! (mivel, egyebek közt az upc is egy hasonló kijelentő mondatára hivatkozik, mint tiltás)
Tehát érdekelne, hogy egy egy kijelentő/tájékoztató mondatból hogyan is lesz kifejezett tiltás?
Sőt, továbbmegyek:
"Az akciós elõfizetéshez vásárolt készülékek az akciós korlátozás idõtartama alatt kizárólag a PannonGSM hálózatán használhatóak. "
mondat éppenséggel fogalmilag kizárja a kikódolással történő jogszabálysértést, de ebbe nem menjünk bele...
Szal, csak annyi érdekelne, hogy ez a mondat, illetve ennek környezete hogyan jelent tiltást?
|
pén. szept. 29, 2006 19:45 |
|
|
T68m
a fórum lelke
|
Macika írta: T68m írta: Azaz kedvezményt a hûségért. Vagy hûséget a kedvezményért. De hogy jön ide a lock???
tehát, ha õ pirosan (zölden, kéken) adja, azt vagy megvesz valaki, vagy nem. De ha megvette, akkor hadd fesse át feketére, fehérre, barnára - miután az õvé!
Amennyiben tiltja a törvény az átfestést - igazad van. De van ilyen törvény? (én nem mondom, hogy nincs, de a fent idézet nem az)
(a szolgáltató pedig nem titlhatja az átfestést, ha törvény nem tiltja, ugyanis az a magántulajdonhoz/ban való jog korlátozása lenne) Ha Te írsz egy szoftvert, akkor az nem a Te tulajdonodat képezi? Akkor is, ha a használati jogát eladtad a vásárlóknak? Érdekes, hogy amíg a saját jogaidat kell képviseld, addig olyan jól mûködik a gondolkodásod, ha másét, akkor ki-kihagy! Milliószor elbeszélgettünk már arról, hogy a mobilkészülékeken futó szoftver (de mondhatnám a PC-den futó Windowst is) SOHA NEM LESZ a Te tulajdonod, attól, mert megvetted magát a készüléket. Ebbõl következik, hogy azon a szoftveren SEMMIFÉLE módosítást nem eszközölhetsz. Jogilag. A törvény szerint. Ezek után azt hiszem okafogyott a további **** a témában...
jaja, de a fentebb hivatkozott rész nem a erről szólt, hanem a 300/C-ről.
Az egy egészen más kérdés, hogy a licenszszerződésben, mert - ugye - licenszet vásárolsz, mi van kikötve és abból mennyi rész van törvényileg megtámogatva vagy épp tiltva.
A különbség csak annyi, hogy az egyik eset ptk-s a másik btk-s.
|
pén. szept. 29, 2006 19:38 |
|
|
joc_
gyémánt tag
|
QNKORI írta: "PannonGSM ... Az akciós előfizetéshez vásárolt készülékek az akciós korlátozás időtartama alatt kizárólag a PannonGSM hálózatán használhatóak. Az akcióban meghatározott időtartam lejárta után a hálózati korlátozás a mindenkor érvényes Üzletszabályzat I. sz. mellékletét képező Díjszabásban rögzített díj ellenében feloldható.
- ez az én olvasatomban nem ad lehetőséget a simlock eltávolítására semmilyen körülmények közt - erre írtam azt, hogy jobb helyeken a hűség lejártakor ingyér jár az NCK"
Elég érdekes az interpretációd. Szerintem a szövegbõl az következik, hogy a készülék szerintük csak a PGSM hálózatán MÛKÖDIK. Ez tájékoztatás és informálás, nem pedig kikötés az én olvasatomban. Én úgy értelmezem, hogy vettél egy telefont, ami NEM KÉPES más hálózaton üzemelni, és errõl most téged tájékoztatlak, hogy tudjál róla. Nem azt mondja, hogy tilos unlockolni és én nem használhatod más hálózaton.
Nincs kizárva hogy ha valóban csak ezt az egyetlen mondatot olvasod úgy általában valahol, akkor jelent hetné akár ezt is. Valójában a "..." is utal rá, ez a Pannonos szerződés egyik mondata, ami ki van emelve a teljes szerződésből. Ha most ezen utalás tudatában előveszed a Pannonnál kötött szerződésedet, és annak egyik mellékleteként minden akciós telefon eladásnál aláiratott papírt, abból bizony teljesen egyértelmű hogy ez nem egy műszaki lehetőségről való egyszerű tájékoztatás, hanem egy jogi tiltás, ami mellesleg műszaki oldalról is meg van támogatva.
|
pén. szept. 29, 2006 15:33 |
|
|
Macika
Moderátor
|
T68m írta: Azaz kedvezményt a hűségért. Vagy hűséget a kedvezményért. De hogy jön ide a lock???
tehát, ha ő pirosan (zölden, kéken) adja, azt vagy megvesz valaki, vagy nem. De ha megvette, akkor hadd fesse át feketére, fehérre, barnára - miután az ővé!
Amennyiben tiltja a törvény az átfestést - igazad van. De van ilyen törvény? (én nem mondom, hogy nincs, de a fent idézet nem az)
(a szolgáltató pedig nem titlhatja az átfestést, ha törvény nem tiltja, ugyanis az a magántulajdonhoz/ban való jog korlátozása lenne) Ha Te írsz egy szoftvert, akkor az nem a Te tulajdonodat képezi? Akkor is, ha a használati jogát eladtad a vásárlóknak?
Érdekes, hogy amíg a saját jogaidat kell képviseld, addig olyan jól működik a gondolkodásod, ha másét, akkor ki-kihagy!
Milliószor elbeszélgettünk már arról, hogy a mobilkészülékeken futó szoftver (de mondhatnám a PC-den futó Windowst is) SOHA NEM LESZ a Te tulajdonod, attól, mert megvetted magát a készüléket.
Ebből következik, hogy azon a szoftveren SEMMIFÉLE módosítást nem eszközölhetsz. Jogilag. A törvény szerint.
Ezek után azt hiszem okafogyott a további **** a témában...
|
pén. szept. 29, 2006 13:40 |
|
|
T68m
a fórum lelke
|
Macika írta: T68m írta: az én olvasatomban a "Az akciós elõfizetéshez vásárolt készülékek az akciós korlátozás idõtartama alatt kizárólag a PannonGSM hálózatán használhatóak."
nem tiltás, hanem tájékoztatás. Csak a pannonnál használható - mivel lockolva van.
Amennyiban más szándékkal fogalmaznánk, akkor "Az akciós elõfizetéshez vásárolt készüléket az akciós korlátozás idõtartama alatt tilos más, a Pannontól eltérõ, hálózaton használni"
viszont ez meg más szempontból nem állná meg jogilag a helyét, ugyanis mi alapján korlátoz a pannon a saját tulajdonú készülékem tetszés szerint használatában?
szvsz, ez az egész lockolosdi ingatag alapon áll, ezért nem is foglalkoznak érdemben a szolgáltatók azokkal, akik függetlenítetik saját telóikat. Amennyiben elfogadod, hogy az occó telefonnak az a feltétele és ezt a szerzõdés aláírásával elfogadod, akkor mirõl is beszélünk? Ha õ úgy adja a telót, hogy lockolt (ami lock ugyebár az õ KIZÁRÓLAGOS tulajdona), akkor választhatsz, elfogadod a lockot+rabságot és az olcsóbb árat, vagy megveszed teljes áron a készüléket. VALAMIT VALAMIÉRT!!!
tökéletesen egyetértünk, valamit valamiért!
Azaz kedvezményt a hűségért. Vagy hűséget a kedvezményért.
De hogy jön ide a lock???
tehát, ha ő pirosan (zölden, kéken) adja, azt vagy megvesz valaki, vagy nem. De ha megvette, akkor hadd fesse át feketére, fehérre, barnára - miután az ővé!
(a szolgáltató pedig nem titlhatja az átfestést, ha törvény nem tiltja, ugyanis az a magántulajdonhoz/ban való jog korlátozása lenne)
|
pén. szept. 29, 2006 12:57 |
|
|
Macika
Moderátor
|
T68m írta: az én olvasatomban a "Az akciós előfizetéshez vásárolt készülékek az akciós korlátozás időtartama alatt kizárólag a PannonGSM hálózatán használhatóak."
nem tiltás, hanem tájékoztatás. Csak a pannonnál használható - mivel lockolva van.
Amennyiban más szándékkal fogalmaznánk, akkor "Az akciós előfizetéshez vásárolt készüléket az akciós korlátozás időtartama alatt tilos más, a Pannontól eltérő, hálózaton használni"
viszont ez meg más szempontból nem állná meg jogilag a helyét, ugyanis mi alapján korlátoz a pannon a saját tulajdonú készülékem tetszés szerint használatában?
szvsz, ez az egész lockolosdi ingatag alapon áll, ezért nem is foglalkoznak érdemben a szolgáltatók azokkal, akik függetlenítetik saját telóikat. Amennyiben elfogadod, hogy az occó telefonnak az a feltétele és ezt a szerződés aláírásával elfogadod, akkor miről is beszélünk?
Ha ő úgy adja a telót, hogy lockolt (ami lock ugyebár az ő KIZÁRÓLAGOS tulajdona), akkor választhatsz, elfogadod a lockot+rabságot és az olcsóbb árat, vagy megveszed teljes áron a készüléket.
VALAMIT VALAMIÉRT!!!
|
pén. szept. 29, 2006 12:44 |
|
|
T68m
a fórum lelke
|
Akoska írta: Kérlek:
PannonGSM
... Az akciós elõfizetéshez vásárolt készülékek az akciós korlátozás idõtartama alatt kizárólag a PannonGSM hálózatán használhatóak. Az akcióban meghatározott idõtartam lejárta után a hálózati korlátozás a mindenkor érvényes Üzletszabályzat I. sz. mellékletét képezõ Díjszabásban rögzített díj ellenében feloldható.
- ez az én olvasatomban nem ad lehetõséget a simlock eltávolítására semmilyen körülmények közt - erre írtam azt, hogy jobb helyeken a hûség lejártakor ingyér jár az NCK
az én olvasatomban a
"Az akciós elõfizetéshez vásárolt készülékek az akciós korlátozás idõtartama alatt kizárólag a PannonGSM hálózatán használhatóak."
Amennyiban más szándékkal fogalmaznánk, akkor
"Az akciós előfizetéshez vásárolt készüléket az akciós korlátozás időtartama alatt tilos más, a Pannontól eltérő, hálózaton használni"
szvsz, ez az egész lockolosdi ingatag alapon áll, ezért nem is foglalkoznak érdemben a szolgáltatók azokkal, akik függetlenítetik saját telóikat.
|
pén. szept. 29, 2006 12:19 |
|
|
T68m
a fórum lelke
|
QNKORI írta: "Azért kapod cserébe az akciós telefon árakat, hogy tk. a simlockkal a támogatást adó szolgáltató hûséges ügyfele maradsz, legalább 2 évig. ""
Ez súlyos tévedés. pontosabban ezt súlykolják a szolgáltatók a keleteurópaiprebalkáni konzumidióta-jelöltek fejébe. A szolgáltatók (pár kivételtõl eltekintve, pl. az osztrák 3 eurós UMTS telefonok esete) a készülékeket már eleve nyereséggel adják tovább az ügyfélnek. Csak példaként említem, hogy az N-gage telefonokat itthon 60-80.000 Ft-ért árulta a Pannon, miközben a Nokia 43 eurós elõállítási árral gyártotta õket, és 85-90 eurós áron adta adta át a szolgáltatóknak. Nem véletlen, hogy az osztrák ONE 99 euróért árulta a végén a készülékeket. Ezek az arányok jelenleg is állnak, hiszen a V3-ast még mindig 25-40.000 Ft-ért adják elõfizetéssel itthon, miközben az osztrákoknál már hónapok óta 1 ill. 0 eurós telefon....
ez a tévedés! Teljesen mindegy mennyiért szerzi be, ugyanis hűség nélkül drágábban adja, azaz helyénvaló érvelés, hogy a hűség miatt olcsóbb.
Viszont az unlock nem befolyásolja a hűséget (feltételezve, hogy fiezeted az alapdíjat), így a károkozás nem állja meg a helyét. Tehát az unlock fentebb meghatározott jogi megítélése téves.
|
pén. szept. 29, 2006 12:14 |
|
|
T68m
a fórum lelke
|
MotoHacker írta: A külföldön tartózkodó magyar állampolgárnak a magyar köztársaság és a fogadó ország törvényeit is be kell tartania.Pont.Ez ilyen egyszerû. Elvileg Te,mivel megyar állampolágr vagy,nem szívhatnál sehol füvet. És egy USAbeli 19éves nem ihatna nyilvános helyen és nézhetne pornót,mert az náluk 21éves kor alatt tilos.Nem az USA területén belül,mindenütt.
te ezeket honnan olvasod???
Ennyire nehéz megérteni a "területi hatály" kifejezést???
És egy törvény csak akkor hatályos, ha mind a három kitétel (területi, személyi, időbeni) hatálya fennáll!
|
pén. szept. 29, 2006 12:04 |
|
|
T68m
a fórum lelke
|
QNKORI írta: Utána pedig a vádhatóság döntse el, ki követte el a büntetendó cselekményt, az unlockot. Ugyanis csak és kizárólag az a személy büntethetõ ezért, aki minden kétséget kizáróan elkövette a cselekményt. Ilyen pedig ebben az esetben nem lesz.
az össze kátrányos ezt csinálja, földre dobják végse esetben a lopott cuccot, bizonyítsák be, hogy ki lopta!
De jó ez gyilkossági ügyben is...
|
pén. szept. 29, 2006 12:00 |
|
|
Macika
Moderátor
|
392MHz írta: Ha aláírok 2 évet az előfizetésemre, akkor nem mindegy, hogy eleve független telefont kapok, és azt adom el másnap, vagy undeground gsm függetleniti és úgy adom el másnap ? Az előfizetés igyis-úgyis megmarad és fizetem két évre. Ezt Angliában már belátta az O2, de még nem látta be az angol T-mobile.
A (magyar) t-mobile-nál két évre, platinára vásárolt w810-esemet a vétel időpontjtól számítva 30p múlva függetlenitette az egyik kedves zenész fórum tag, de ettől még az aláírt két évig használni fogom a kártyát egy másik készülékben. A t-mobile-nak meg tökmindegy, hogy 6100-ban vagy W810-esben van. Ők nem így gondolkodnak.
Pedig megtehetnék...
|
pén. szept. 29, 2006 10:09 |
|
|
392MHz
platina tag
|
Ha aláírok 2 évet az előfizetésemre, akkor nem mindegy, hogy eleve független telefont kapok, és azt adom el másnap, vagy undeground gsm függetleniti és úgy adom el másnap ? Az előfizetés igyis-úgyis megmarad és fizetem két évre.
Ezt Angliában már belátta az O2, de még nem látta be az angol T-mobile.
A (magyar) t-mobile-nál két évre, platinára vásárolt w810-esemet a vétel időpontjtól számítva 30p múlva függetlenitette az egyik kedves zenész fórum tag, de ettől még az aláírt két évig használni fogom a kártyát egy másik készülékben. A t-mobile-nak meg tökmindegy, hogy 6100-ban vagy W810-esben van.
|
pén. szept. 29, 2006 9:50 |
|
|
Tomla
ezüst tag
|
És mi a helyzet az eladással? Ha jól tudom, akkor azt lehet. És ha elmérem a telefont egy prepaides tagnak, aki inkább fogad, mint hív - rengeteg ilyen van? Akkor a társaság bevétele azon a telefonon nem lesz több évi egyszeri feltöltésnél: 3-4000 forintnál.
|
pén. szept. 29, 2006 9:41 |
|
|
Micuir
arany tag
Csatlakozott: szomb. máj. 08, 2004 13:29 Hozzászólások: 425 Tartózkodási hely: Tolna megye
|
Akoska írta: A szerződésben, amit a telefon átvételekor aláírsz.
A kárt azzal okozod, hogy a függetlenítéssel a szolgáltató által szubvencionált telefont más társaságnál üzemelteted tovább (különben minek függetleníttetnéd). Azért kapod cserébe az akciós telefon árakat, hogy többek közt a simlockkal a támogatást adó szolgáltató hűséges ügyfele maradjál, legalább 2 évig.
Nálunk jobb helyeken 2 év leteltével az NCK-t egy telefonhívás fejében grátisz megkapod, addigra a szubvenciót már letelefonáltad.
Én úgy gondolom, hogy a telefon függetlenítésével NEM okozol kárt a társaságnak, a következők miatt - postpaid előfizetőként:
[list=]A két év hűséget aláírtad és fenntartod két évig az előfizetést, akkor hozod azt a bevételi tervet, amely nem teszi veszteségessé az ártámogatott telefont. Elvégre a társaság sem azzal számol az ártámogatás megállapításakor, hogy havont x Ft-ot fogsz telefonálni, hanem a minimummal.
Ha felbontod a szerződést, akkor ki kell fizetned a bontási díjat, ez ellensúlyozza az ártámogatást. Ezért azt gondolom, hogy a telefonok hálózatra zárása a nepperek és az eltűnő postpaid ügyfelek ellen van, a többiekkel szemben pusztán túlbiztosítás.
|
pén. szept. 29, 2006 8:54 |
|
|
Macika
Moderátor
|
QNKORI írta: Te az elvet nem látod, vagy nem akarod látni. Ha tõlünk nyugatabbra, ahol piac van és verseny, lehet olcsóbban adni a telefont 1 év hûséggel, lehet olcsóbban telefonálni, akkor rá kéne jönni, hogy - szokás szerint - jól lehúznak és átb.asznak minket. És nem ideólógiát kell arra gyártani, hogy ez miért jó nekünk, meg miért kell elfogadni, hanem akinek lehetõsége van rá, az kerülje a magyar szolgáltatók igénybevételét. Ugyanis a Voda volt jó példa: ahogy lecsökkent az elõfizetõ szám, egybõl lehetett olcsón adni a telefonokat, egybõl változott depozit, lett egybõl Bónusz. Csak az baj az, hogy a lakosság kis százaléka tud tenni ez ellen. Én speciel 99 óta nem vettem itthon telefont, mert kint harmad-negyed áron tudok készüléket venni. Összevissza beszélsz!!!
Ha nálunk is 80-90 Ft-os percdíjak lennének (mint az idézett országokban kivétel nélkül), akkor nálunk is lenne 270 Ft-tól telefon (ab 1 €) 2 év hűségre. Az, hogy nem így van, az a Vodának köszönhető (részben), részben pedig a másik kettő feneketlen kapzsiságának.
Az 1 év hűség az mindenképpen barokkos túlzás, ma jöttem haza Németországból, tehát viszonylag frissek az ár-adataim.
Ja, és nem ártana odafigyelni netalán gondolkozni, mert azzal, hogy bevallod, külföldről (külföldön) ártámogatott telót hozol be és itthoni kártyával/hálózattal használod, azzal bűncselekményt követsz el.
|
pén. szept. 29, 2006 3:30 |
|
|
Macika
Moderátor
|
Kissé szánalmas vagy ezzel a mindenképpenéntudomjobban okoskodással.
Lehet, hogy a Te olvasatodban ezt meg azt jelenti (közünk semmi hozzá), a valóságban (és a gyakorlatban) szerencsére 'normálisan' értelmezik.
|
pén. szept. 29, 2006 3:24 |
|
|
QNKORI
platina tag
|
"PannonGSM
... Az akciós előfizetéshez vásárolt készülékek az akciós korlátozás időtartama alatt kizárólag a PannonGSM hálózatán használhatóak.
Az akcióban meghatározott időtartam lejárta után a hálózati korlátozás a mindenkor érvényes Üzletszabályzat I. sz. mellékletét képező Díjszabásban rögzített díj ellenében feloldható.
- ez az én olvasatomban nem ad lehetőséget a simlock eltávolítására semmilyen körülmények közt
- erre írtam azt, hogy jobb helyeken a hűség lejártakor ingyér jár az NCK"
Elég érdekes az interpretációd. Szerintem a szövegbõl az következik, hogy a készülék szerintük csak a PGSM hálózatán MÛKÖDIK. Ez tájékoztatás és informálás, nem pedig kikötés az én olvasatomban. Én úgy értelmezem, hogy vettél egy telefont, ami NEM KÉPES más hálózaton üzemelni, és errõl most téged tájékoztatlak, hogy tudjál róla. Nem azt mondja, hogy tilos unlockolni és én nem használhatod más hálózaton.
"Az autós példád nem sántít, hanem egyszerűen rossz - nem ugyanarról beszélsz, mint én. Akkor lenne a dolog hasonló, ha mondjuk azért kapnál olcsóbban autót (ne feszegessük, mennyivel olcsóbban, az elv a lényeg), hogy mindig Shellnél tankolj, mondjuk egy évig. Sőt, az autód más benzint el sem fogad.
Ám Te megoldod, hogy menjen Castrolos benzinnel és onnantól csak oda jársz tankolni. Szerinted nem okoztál kárt a Shellnek???"
A te példád is rossz. Ha a Shell kiköti, hogy csak és kizárólag az õ benzinjét használhatom, és kitiltja a más benzin használatát, és erre megvan a jogi háttere, akkor nyilvánvalóan szerzõdést szegek. Viszont akkor sem az állítólagos neki okozott kárért követelhet kártérítést - mivel nem tudhatja, hogy egyáltalán mentem-e az autóval vagy mennnyit mentem, amikor megoldottam a más benzin használatát -, hanem a szerzõdés szegés esetén ELÕRE kikötött díjat kérheto el tõlem. Ha nem kötötte ki ezt elõre (lásd hûségszerzõdés bontási díj), akkor nem követelhet tõlem semmit, pontosan neki kell bizonyítania, hogy mennyit telefonáltam volna. Extrém esetben többé nem indítok hívást a telefonról, akkor pontosan mennyi is a kára????
"A felhozott térerős példa a mai körülmények között elég egyedi, az ország nagy részében fel sem merül ilyesmi. De persze olyan utak is vannak, amiken csak terepjáróval lehet menni. De az a ritka.
Aki nem néz körül lefedettség/ellátottság téren, mielőtt bevásárol, az úgy járt."
Ismét mellé nyúltál. A Voda pl. Sopron környékén vidáman hirdeti a teljes lefedettségét, ennek ellenére hosszú km-eket tudok mutatni, ahonnan csak bikaerõs 835-ös Motorolával tudsz éppen hogy csak hívni. Vagy átkapcsol simán ONE-ra vagy A1-re, mert annyira nincs Voda térerõ. Tehát nem ritka. És mondjuk aki ott lakik, megnézte a lefedettségi térképet, aztán mégsincs nála térerõ? Annak milyen jogai vannak? Kiköhögni a vodának a 25 ropit a szerzõdésbontásért?
"Hogy itthon mégsem annyira olcsó a telefon, az az itthoni körülmények miatt van - a percdíjaink pl. cserébe átlagban jobbak, mint Nyugaton.
Félmegoldás, de megoldás az itthoni részletfizetés is."
Akkor mondjuk az osztrák percdíjakat nézd meg. A készülékek is olcsóbbak és a percdíjak is. A testvérem munkahelyén hálózaton kívülre 10 centért, hálózaton belülre 1 centért beszélnek bármikor. Az én osztrák kártyámról 1000 perc hálózaton belüli ingyen beszélgetés van, 25 centet fizetek csúcsidõben hálózatból kifelé, 16-ot csúcsidõn kívül, másodperc alapon. Akkor hol olcsóbb?
"Teljesen irreveláns, hogy mennyi a gyártási költség és külföldön mennyiért adják a szerződéses telefonokat - olyan szerződést mi magyarok általában nem köthetünk.
És amíg máshol, független beszerzési forrásból sem (sokkal) olcsóbb a telefon, mint a hűséggel kapott készülékár (a részletfizetést és pl. a letapsolható aranykártya pontokat nem is említve), addig ez az árszínvonal mifelénk marad is. A hivatalos beszerzési források drágák, a sufnigsm-ek pedig gyakran hadilábon állnak a garanciával."
Te az elvet nem látod, vagy nem akarod látni. Ha tõlünk nyugatabbra, ahol piac van és verseny, lehet olcsóbban adni a telefont 1 év hûséggel, lehet olcsóbban telefonálni, akkor rá kéne jönni, hogy - szokás szerint - jól lehúznak és átb.asznak minket. És nem ideólógiát kell arra gyártani, hogy ez miért jó nekünk, meg miért kell elfogadni, hanem akinek lehetõsége van rá, az kerülje a magyar szolgáltatók igénybevételét. Ugyanis a Voda volt jó példa: ahogy lecsökkent az elõfizetõ szám, egybõl lehetett olcsón adni a telefonokat, egybõl változott depozit, lett egybõl Bónusz. Csak az baj az, hogy a lakosság kis százaléka tud tenni ez ellen.
Én speciel 99 óta nem vettem itthon telefont, mert kint harmad-negyed áron tudok készüléket venni.
|
pén. szept. 29, 2006 2:48 |
|
|
Akoska
gyémánt tag
|
Kérlek:
PannonGSM
... Az akciós előfizetéshez vásárolt készülékek az akciós korlátozás időtartama alatt kizárólag a PannonGSM hálózatán használhatóak. Az akcióban meghatározott időtartam lejárta után a hálózati korlátozás a mindenkor érvényes Üzletszabályzat I. sz. mellékletét képező Díjszabásban rögzített díj ellenében feloldható.
- ez az én olvasatomban nem ad lehetőséget a simlock eltávolítására semmilyen körülmények közt
- erre írtam azt, hogy jobb helyeken a hűség lejártakor ingyér jár az NCK
Az autós példád nem sántít, hanem egyszerűen rossz - nem ugyanarról beszélsz, mint én. Akkor lenne a dolog hasonló, ha mondjuk azért kapnál olcsóbban autót (ne feszegessük, mennyivel olcsóbban, az elv a lényeg), hogy mindig Shellnél tankolj, mondjuk egy évig. Sőt, az autód más benzint el sem fogad.
Ám Te megoldod, hogy menjen Castrolos benzinnel és onnantól csak oda jársz tankolni. Szerinted nem okoztál kárt a Shellnek???
A felhozott térerős példa a mai körülmények között elég egyedi, az ország nagy részében fel sem merül ilyesmi. De persze olyan utak is vannak, amiken csak terepjáróval lehet menni. De az a ritka.
Aki nem néz körül lefedettség/ellátottság téren, mielőtt bevásárol, az úgy járt.
Az elv, miszerint a támogatást a hűségedért kapod, itt is ugyanaz, mint külföldön, ahol tényleg olcsó az akciós telefon.
Hogy itthon mégsem annyira olcsó a telefon, az az itthoni körülmények miatt van - a percdíjaink pl. cserébe átlagban jobbak, mint Nyugaton.
Félmegoldás, de megoldás az itthoni részletfizetés is.
Teljesen irreveláns, hogy mennyi a gyártási költség és külföldön mennyiért adják a szerződéses telefonokat - olyan szerződést mi magyarok általában nem köthetünk.
És amíg máshol, független beszerzési forrásból sem (sokkal) olcsóbb a telefon, mint a hűséggel kapott készülékár (a részletfizetést és pl. a letapsolható aranykártya pontokat nem is említve), addig ez az árszínvonal mifelénk marad is. A hivatalos beszerzési források drágák, a sufnigsm-ek pedig gyakran hadilábon állnak a garanciával.
|
pén. szept. 29, 2006 1:42 |
|
|
QNKORI
platina tag
|
"A szerződésben, amit a telefon átvételekor aláírsz."
Erre azért hozhatnál példát, mert én nem találom a szerzõdés szövegében.
"A kárt azzal okozod, hogy a függetlenítéssel a szolgáltató által szubvencionált telefont más társaságnál üzemelteted tovább (különben minek függetleníttetnéd)."
Ez jogilag nem állja meg a helyét. Ugyanis ha veszek egy autót, és a kötelezõ szervizeket a szakszervizben kell elvégeztetnem, viszont a rádiómagnót máshol szereltetem be, ezzel még nem okoztam kárt a cégnek, legfeljebb a garanciát jogosult megvonni tõlem.
Például függetleníthetem a telefont azért is, ahol az adott szolgáltatónak nincs térereje, ott is tudjak telefonálni. A telefonálás megkísérléséhz jogom van, és ha az adott szolgáltató X helyen ezt nem teszi számomra lehetõvé, akkor más megoldást kell keresnem.
További kérdés, hogy arról a helyrõl -ahol nincs a szolgáltatónak térereje - indítom a hívást, akkor milyen kárt okoztam neki?
"Azért kapod cserébe az akciós telefon árakat, hogy tk. a simlockkal a támogatást adó szolgáltató hűséges ügyfele maradsz, legalább 2 évig. ""
Ez súlyos tévedés. pontosabban ezt súlykolják a szolgáltatók a keleteurópaiprebalkáni konzumidióta-jelöltek fejébe. A szolgáltatók (pár kivételtõl eltekintve, pl. az osztrák 3 eurós UMTS telefonok esete) a készülékeket már eleve nyereséggel adják tovább az ügyfélnek.
Csak példaként említem, hogy az N-gage telefonokat itthon 60-80.000 Ft-ért árulta a Pannon, miközben a Nokia 43 eurós elõállítási árral gyártotta õket, és 85-90 eurós áron adta adta át a szolgáltatóknak. Nem véletlen, hogy az osztrák ONE 99 euróért árulta a végén a készülékeket.
Ezek az arányok jelenleg is állnak, hiszen a V3-ast még mindig 25-40.000 Ft-ért adják elõfizetéssel itthon, miközben az osztrákoknál már hónapok óta 1 ill. 0 eurós telefon....
|
pén. szept. 29, 2006 0:42 |
|
|
Akoska
gyémánt tag
|
A szerződésben, amit a telefon átvételekor aláírsz.
A kárt azzal okozod, hogy a függetlenítéssel a szolgáltató által szubvencionált telefont más társaságnál üzemelteted tovább (különben minek függetleníttetnéd).
Azért kapod cserébe az akciós telefon árakat, hogy többek közt a simlockkal a támogatást adó szolgáltató hűséges ügyfele maradjál, legalább 2 évig.
Nálunk jobb helyeken 2 év leteltével az NCK-t egy telefonhívás fejében grátisz megkapod, addigra a szubvenciót már letelefonáltad.
|
pén. szept. 29, 2006 0:26 |
|
|
QNKORI
platina tag
|
"A telefon függetlenítés mióta ütközik tételesen a btk-ba?
Nagyjából azóta, amióta létezik a hálózati lock, ill. van erre jogszabályunk, tehát nagyjából 8-9 éve..."
Azért ez nem ennyire egyértelmû.
"300/C. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett, vagy kárt okozva valamely számítógépes adatfeldolgozás eredményét a program megváltoztatásával, törléssel, téves vagy hiányos adatok betáplálásával, illetve egyéb, meg nem engedett műveletek végzésével befolyásolja, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés
a) öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a számítógépes csalás jelentős kárt okoz;
b) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a számítógépes csalás különösen nagy kárt okoz.
(3) Számítógépes csalást követ el az is, aki az (1)-(2) bekezdésben írt cselekményt közcélú távbeszélő szolgáltatás, illetve közcélú mobil rádiótelefon szolgáltatás igénybevételére szolgáló elektronikus kártya felhasználásával vagy közcélú mobil telefont vezérlő mikroszámítógép programjának megváltoztatásával követi el. "
Ugyanis a gond a törvény értelmezésénél jelentkezik. Az unlockra eszerint igaznak kell lennie annak, hogy:
- a cél jogtalan haszonszerzés
- kárt kell okoznod
- megváltoztattad a programot
- a mûveletnek meg nem engedettnek kell lennie
Ezen feltételek közül a második és a negyedik pont erõsen kérdéses.
Ugyanis: kinek okozod a kárt, ill. hol van leírva, hogy nem nyithatod ki a telefont?
|
csüt. szept. 28, 2006 23:57 |
|
|
Akoska
gyémánt tag
|
Örülök, hogy megértetted a lényeget és a Tőled elvárható legjobb stílusban le is reagáltad.
Mindenesetre ebben a topikban a továbbiakban csak az indító kérdéséhez kapcsólódó hozzászólásokat NEM törlök ki minden kommentár nélkül...
|
csüt. szept. 28, 2006 22:17 |
|
|
Macika
Moderátor
|
MotoHacker írta: A telefon függetlenítés mióta ütközik tételesen a btk-ba? Nagyjából azóta, amióta létezik a hálózati lock, ill. van erre jogszabályunk, tehát nagyjából 8-9 éve...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Macika csüt. szept. 28, 2006 22:27-kor.
|
csüt. szept. 28, 2006 22:15 |
|
|