Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. nov. 16, 2024 21:44

Hozzászólás a témához  [ 16704 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238 ... 335  Következő
BringaVilágítás házilag ("LED lámpa") 
Szerző Üzenet
arany tag

Hozzászólás 
Nemozoli írta:
Nem túl drágán rezet nem kapsz, ugyanis a fém értéke sem kevés, és ha a kidolgozottságát is meg kell fizetni, akkor még húzósabb.
Én legutóbb a Mistralban vettem régebbi fajta procira való (nem a mostani kerek, legyezőszerű és társai, hanem a "hagyományos") szögletes, teljesen rézből készült bordát 1800 Ft-ért, ez elbír 3 db 3W-os LED-et.

Nekem ami itthon van az egy 5*12-es alu borda (valószínű PII Klamathról jött le). Az elég lesz?

(Amúgy küldtem levelet, megkaptad?)

hétf. okt. 16, 2006 10:26
Profil Privát üzenet küldése
platina tag

Tartózkodási hely: ...mértékkel és tartózkodva - mérték a vödör, tartózkodási hely az az asztal alatt...
Hozzászólás 
RoGeR írta:
Lehet pesten kapni réz hűtőbordákat nem túl drágán vagy csak a döglött procihűtőkből lehet építkezni?

Nem túl drágán rezet nem kapsz, ugyanis a fém értéke sem kevés, és ha a kidolgozottságát is meg kell fizetni, akkor még húzósabb.
Én legutóbb a Mistralban vettem régebbi fajta procira való (nem a mostani kerek, legyezőszerű és társai, hanem a "hagyományos") szögletes, teljesen rézből készült bordát 1800 Ft-ért, ez elbír 3 db 3W-os LED-et.

hétf. okt. 16, 2006 9:14
Profil Privát üzenet küldése Honlap
platina tag

Hozzászólás 
Aztat magyarázzad meg nekem, hogy egy hűtőborda hogyan tud elromlani? :) (Nyilván a ventillátorra gondoltál, de ekkora labdát nem hagyok veszni::)))

hétf. okt. 16, 2006 8:12
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Lehet pesten kapni réz hűtőbordákat nem túl drágán vagy csak a döglött procihűtőkből lehet építkezni?

hétf. okt. 16, 2006 5:30
platina tag

Hozzászólás 
Na kész a gyász!

Már csak a mágneses felfüggesztést kell megcsinálnom, mert nem merem a bringán hagyni. (ha rajta van, akkor megháromszorozza a vas értékét)

Szóval képek hamarosan, sajna a munkafázisokról nem készítettem, de tervbe van egy 7 ledes büntető, amihez már faja kis bordát is szerváltam. Annak elkészültét szépen le fogom dokumentálni.

Csak ennyit akartam.

hájpó

vas. okt. 15, 2006 19:44
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
arany tag

Hozzászólás 
zorko!

En is csak a potist fogom hasznalni, csak fantazialtam kicsit ;), en mar csak ilyen vagyok :).
Igazandibol nem tudom, hogyan lehetne eleg stabil, de eleg egyszeru megoldast talalni. Az biztos, hogy ha a belso referenciat eloallito aramkort fel tudjuk hasznalni, akkor az aram konstans lesz, es nem fugg a LED melegedesetol.
Probalj meg berendelni a texastol egy ref-ic-t, van nekik eleg sokfele, es jok is (legalabbis eddig jo tapasztalataim voltak veluk).

Udv.

vas. okt. 15, 2006 9:46
gyémánt tag

Hozzászólás 
zorko írta:
Amúgy nagy királyság ez az áram állíthatóság csak nekem nem tetszik, mert a fehér ledeknél a szín sajna elmászik a zöld felé, vagyis ez típustól függ.
Ezt a színárnyalat elmászást akkor vettem észre (jópár éve) amikor kék ledeket próbáltam
impulzus üzemben, jókora tüskékkel hajtani és ettől vártam baromi nagy szemmel látható fényerő növekedést.

A fényerő láthatóan csak addig tűnt erősnek amíg a villogási freki 10-15Hz alatt volt.
Miután (a magas villogási freki miatt) folytonosnak látszó fényt kaptam akkor
a látszólagos fényerő normál meghajtás szintjére csökkent, viszont a led színe nagyon megváltozott.
Akkor lett igazán kék.

Ehhez a színhez képest a normál folyamatos áramon működő
kék led szine kékeszöldnek látszott.

Mivel a fehér led a kék chipre kent sárgán lumineszkáló paca miatt lesz fehérközeli
ezért a paca alatt a kisebb meghajtás mellett kékes-zöld árnyalatu szín nagyobb meghajtás esetén tiszta királykékre változik, ami bele szól a fehér árnyalatába is.

Persze mint mondtad, már vannak különböző fényporok adalékok ami okból a led
össz színét a keverék adta alaphoz képest módosítja.
..azért olyan mértékben nem megy el ami zavaró lehetne, inkább csak észrevehető.

vas. okt. 15, 2006 0:13
arany tag

Hozzászólás 
Szerintem meg egy utat járunk csak rosszul írtam le a dolgokat.
Szóval nekem is az lenne a fontosabb hogy konstans áram jöjjön le a tápról csak még nem foglalkoztam a tökéletesítéssel. Ez az ingadozás csak melléktermék lett. De majd kitalálok valami jó és egycerű stabilizálást.

Viszont azt nem értem hogy miért ölsz bele ennyi energiát a pic-es szabályzásba ha úgy is PWM-el akarod szabályozni?
Miért nem jó ha csak belövöd az elején a határoló potit és kész. Utána már elvileg konstans az áramod aztán meg ott a pwm. Vagy rosszul gondolom?

szomb. okt. 14, 2006 21:09
arany tag

Hozzászólás 
En is PWM-mel fogom szabalyozni, csak szukseg van az alaparam beallitasara is. A tulfeszellen pedig majd egy egyszeru zeneres kapcsolassal vedekezem majd.

Azt hiszem, jol lathato, hogy ket ut van, legalabbis mi ketten ket kulon utat valasztottunk (illetve ket kulonbozo celt):
zorko mester foglalkozik a homersekletvaltozassal, es ennek kovetkezmenyeivel (egy zseb/fejlampaban bizony ezzel is kell torodni), en viszont nem torodom ezzel :), szamomra, pontosabban az en celomnak sokkal jobban megfelel az, hogy az aram konstans, minthogy a homerseklettel, es a novekedo/csokkeno feszultseggel torodjek.

zorko, ha nem ertesz velem egyet, igazits ki.

Udv.

szomb. okt. 14, 2006 19:43
arany tag

Hozzászólás 
Amúgy nagy királyság ez az áram állíthatóság csak nekem nem tetszik, mert a fehér ledeknél a szín sajna elmászik a zöld felé, vagyis ez típustól függ. De a piros ill. a sárgáknál jól alkalmazható.
Ezért az enyém valószínűleg PWM-el lesz szabályozva.
Kíváncsi leszek rá, hogy milyen lesz.

szomb. okt. 14, 2006 19:13
arany tag

Hozzászólás 
lkadar írta:
Szerk.: Te milyen ellenallatot hasznalsz az aram meresere?

Jelenleg 0.22 ohm de ez nem a végleges. Még kísérlet alatt áll a móka de mostanában sajna nem sokat foglalkoztam vele. Az lenne a legjobb ha minél kisebb lenne, de akkor viszont már nő a hiba lehetőség is. Valahova a kettő közé kellene tenni az értékét.

szomb. okt. 14, 2006 19:00
arany tag

Hozzászólás 
Kozben megoldottam a problemam (hogyan lehetne digitpotit hasznalni ugy, hogy minel nagyobb reszet ki tudjam hasznalni).

Nos. A megoldas persze rendkivul egyszeru, de hogy miert nem probaltam meg igy eddig, ne is kerdezzetek :D. Az 500 Ohmos poti helyere be kell rakni egy 470 Ohmos ellenallatot, majd vele parhuzamosan a 10k-s digipotit :). Igy, kicsit szamolgatva, mar ~100 lepesben allithato az aram 0A es 1,5A kozott egy 256 allasu digitpotival, es ~123 lepesben 0A es 2A kozott.

Ha hetfon kinyit a chipcad, akkor megyek es veszek par digipotit, aztan hajra, autokalib :D.

Udv.

Ja... amint van eredmeny, azonnal beszamolok rola.

szomb. okt. 14, 2006 18:57
arany tag

Hozzászólás 
Ertem...

Nem vagyok benne biztos en sem, hogy a homerseklet novekedesevel none a nyitofeszultseg :). Ha csokken, es novekszik az aram, akkor ahhoz, hogy ne szaljon el a szabalyzas, az kell, hogy nagyobb mertekben nojjon az aram, mint ahogy a feszultseg csokken.

Probald ki, hogy mi tortenik nalad, ha fix feszre kotod a poti felso reszet.

Udv.

Szerk.: Te milyen ellenallatot hasznalsz az aram meresere?

szomb. okt. 14, 2006 16:01
arany tag

Hozzászólás 
hát pont erre gondoltam én is, csak én megfogtam a potin eső feszt egy zenerrel.

De végül is át gondoltam és asszem igazad van, csak még nem is gondoltam át a dolgot. Lehetséges az ha fixen megfogom a visszacsatolást akkor az áram fix marad? Ezt ki kell próbálnom. (Ha 5V-ra kötöm mondjuk)

De az a helyzet hogy az én féle verziómban annyira kicsit változott az áram hogy nem nagyon érdekel. Egyébként nálam csökkent a ledek feszültsége és nőtt az áram ahogy melegedett.

Amúgy tényleg nem lehet kapni itthon az ic-t, viszont lehet ingyen mintákat rendelni a texastól. :D

szomb. okt. 14, 2006 15:00
arany tag

Hozzászólás 
Hello!

Nos... gondolkodtam, es szerintem, egyelore, ilyesmire gondoltal te is:

Kép

Esetleg kell meg egy kondi a visszacsatolasba, a kicsit stabilabb mukodes erdekeben. A TPS-5420 annyiban kulonbozik az altalam hasznaltol, hogy (0. ezt nem lehet nalunk kapni) be van epitve az IC-be a kompenzalotag, mig az MP1591-be nincs, illetve nincs kivezetve a belso ref.

Kerlek, erositsd meg, hogy erre gondoltal-e te is.

Udv.

szomb. okt. 14, 2006 14:42
arany tag

Hozzászólás 
Szia!

Nem gond, raer, csak erdekelne :).

Teljesen igazad van a visszacsatolassal kapcsolatban, viszont amire en szeretnem hasznalni, arra tokeletes (a LED-ek egy eleg nagy bordan lesznek). Azt is tudom, hogy nem 5V a visszacsatolashoz tartozo referencia :), csak ebbol allitja elo, osztja le maganak belul a visszacsatolashoz szukseges referencia feszt. Igazabol azert hasznalom ezt, mert az 5V es az 1,23V egyutt fut, igy a visszacsatola a melegedestol kevesbe fugg.
Azt viszont nem teljesen ertem, hogy miert jo a LED-et/-eket hasznalni a belso referencia helyett. Ha novekszik a homerseklet, akkor a nyitofesz is novekszik, igy kisebb aram folyik keresztul a LED-en, ami igy hul valamennyit, de nem tul gyorsan, es megint no a LEDen athajtott aram... Szep az, hogy vigyazunk a LED-re, nehogy tulmelegedjen, de mekkora is a szorasa ezeknek a LED-eknek (marmint nyitofeszultseg szempontjabol)? Mi van akkor, ha be szeretnem allitani ugy, hogy 1A follyon keresztul a LED-en, de sokat vacakolok vele, es kozben melegebb lesz a LED?
Ettol fuggetlenul nagyon kivancsi vagyok a megoldasodra, sot, lehet, hogy most ossze is dobok egy ilyesmit, meglatjuk hogy mukodik :).

Udv.

szomb. okt. 14, 2006 10:15
arany tag

Hozzászólás 
Szia lkadar!

Bocsi még nem küldtem el az én verziómat. A fórumra még azért nem akarom feltenni mert teszt alatt van.
De lényegében ugyanez a kapcsolás csak kevesebb alkatrészből áll.
Viszont valamit nem teljesen értek. Az MP1591-nél az áram visszacsatolásnál úgy oldottad meg a fesz visszacsatolást, hogy egy referencia 5V-ból nyered ki a plusz feszültséget, ami nem teljesen jó megoldás csak akkor ha a terhelésed tuti hogy a melegedéstől nem fog nyitófesz értéket változtatni. De a ledek ilyenek.
Ezért szerintem azt a plusz feszültséget magáról a ledről kellene leszedni és akkor legalább követné a kimeneti fesz változást is az áramkör.

Ja és az 5V az nem az a referencia fesz amivel nekünk a visszacsatolásnál kell dolgoznunk, hanem az csak egy teljesen független stabil 5V.
Amire nekünk kell figyelni az a 1.23V

Amúgy egész jó a cucc. :D

üdv
z

szomb. okt. 14, 2006 9:26
arany tag

Hozzászólás Aramgenerator!
Sziasztok!

Sokan keresgelnek itt aramgenerator-kapcsolast. Szeretnem veletek megosztani azt, amit sikeresen osszeraktam, es meg mukodik is :). Eleg egyszeru kapcsolas (Step-down konverter):

Kép

A kapcsolasban talalhato MP1591-es IC helyere be lehet rakni minden olyan Step-down konvertert, aminek ki van vezetve a belso referenciaja (MP1591 eseten ez 5V). Ja... a chipcad-nel lehet kapni :). A visszacsatolasban lathato WSR2R1D 0R1 egy precizios 0,1 Ohmos ellenallas (Lomex), az SRR1208-101YL pedig egy 100uH-s tekercs. A potival 0A es 2A kozott allithato a kimeno aram (2A-es aramkorlat van az IC-ben). Erdemes helipotit hasznalni, mert hiaba vannak ott a 1,3k-s es az 5,1k-s ellenallasok, meg igy is a poti eleg szuk tartomanyaban allithato az aram (nalam a 25 fordulatos potival mindossze 5 fordulat alatt el lehet jutni egyik hatarertektol a masik hatarertekig).
Ha egy digipotit rakunk be, akkor meg onkalibralo is lehetne a cucc (egy mikrokontroller segitsegevel). A baj csak az, hogy a legtobb gyarot digipotija min. 10k-s :(. Ennel, ha kiszamitjuk, mindossze 7 lepesben tudjuk az aramot allitani, ami azert nem tul sok ;). A kerdesem az lenne, hogy volna-e valamilyen javaslatotok ennek a problemanak a megoldasara (marmint, hogy tobb, mint 7 lepesben lehessen allitani).

A kapcsolast hasznaljatok egeszseggel.

Udv.: lkadar.

szomb. okt. 14, 2006 8:54
arany tag

Hozzászólás 
balu1 írta:
A sárgánál vigyázni kell mert az autós világításban csak a borostyánsárga a szabályos szín.

Ez tényleg így van írva sok helyen de a hátsólámpáknál meg az indexnél nem ezt láttam a gyárilag így készített autóknál. Azok a borostyán és a citromsárga között voltak.

szomb. okt. 14, 2006 8:53
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ros-Co. írta:
Az lenne a kérdésem, hogy egy ismerősömnek szüksége lenne nagyobb mennyiségű (kb. 200 db) piros ill. sárga 5mm-es huzallábas ledekre. Autó hátsó lámpa lesz belőle.
A sárgánál vigyázni kell mert az autós világításban csak a borostyánsárga a szabályos szín.

pén. okt. 13, 2006 20:42
arany tag

Hozzászólás 
Hogy mi a superflux? Hát íme:

Kép

Vagy esetleg ez segít: http://www.lumileds.com/products/line.cfm?lineId=4

A lomexben is lehet kapni vagy esetleg a perceptnél olcsóbb, onnan vettem legutóbb.
De még a Szűcs Petinél is láttam ilyet.

pén. okt. 13, 2006 18:20
arany tag

Hozzászólás 
Most nézem a ChipCAD.hu árlistáját.

XR-E 7090
XR7090WT-U1-0001 (62-87.4 lm @ 350 mA)
890 Ft + ÁFA

Ahogy nézem a 0021, 0022, 0025 és 0026 sorozatok már 73.9-100.4 lm @ 350 mA-t produkálnak.

pén. okt. 13, 2006 18:02
a fórum lelke

Hozzászólás 
Az mi is? a supeflux?

pén. okt. 13, 2006 17:19
arany tag

Hozzászólás 
Ros-Co. csak egy ötlet.
Én szuperflux-ot használnék. Ja és az autógyártók is azt használják, csak ők még tesznek a ledekre tükröket is. De szerintem anélkül is meglehetne csinálni és abból nem kellene annyi mint az 5mm-esekből. 70mA/db max

szerintem

pén. okt. 13, 2006 16:51
a fórum lelke

Hozzászólás 
Az lenne a kérdésem, hogy egy ismerősömnek szüksége lenne nagyobb mennyiségű (kb. 200 db) piros ill. sárga 5mm-es huzallábas ledekre. Autó hátsó lámpa lesz belőle. (most az engedéllyel egyelőre ne foglalkozzunk, ez csak egy bemutató darab)

Szóval a lomexben elég húzós az ára, és ennyitől nem adnak kedvezményt. Vajon Pétertől érdemes-e beszerezni ezeket? Ti eddig csak a fehérekről értekeztetek.

Érdemes-e powerledből megcsinálni a lámpát esetleg?
Érdemes-e nagyobb átmérőjű LED-ből kevesebbet használni?

Úgy gyanítom nem a legnagyobb fényerejűeket kellene beépíteni, mert a megoldásnak költséghatékonynak is kell lennie.

(jelenleg 18K egy lámpa költsége. Sztem felére le lehetne menni.)
Esetleg 5-leteket is várok, ha van vkinek...

pén. okt. 13, 2006 16:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
-=RelakS=- írta:
...Ja, pijaszon lehet kapni 50 ledes lámpát kétezeré, 6db AAA elemmel üzemel :)
Meg van elemes ledes asztali lámpa, ledes fényszóró (hogyne, 6db led van benne szép hatalmas tükrökkel, ráadásul a chip mérete alapján huzallábas :D), akkora ledes fejlámpa, mint régen a dokik parabolatükre, meg a rák tudja mi :) Egy elemesnek tűnő ledes kulcstartó pl, 5 leddel (olyan lehet, kellett volna, aztán hadd szokja az 50cd-s ledeket)

Ezeknél szinte biztosan ledcserével kéne kezdeni, mint írod. :D
Láttam (és vettem) olyan fejlámpát amiben csillag alakban vannak a ledek
és sok fér bele ha azokat kiveszem panelostól.
Egyelőre még más dolgaim vannak de egyszer kipróbálom mit tud átrakva sőrübbre.
Egyből panelcserével lehetne kezdeni amibe egészen sűrűn férnek a ledek.
Na meg a hőleadás, mégha olyan kicsi is keletkezik.
A vízmentesítés a panel ragasztós kezelésével megoldható.
A múltkori lámpánál alkalmazott láb hajtogatás és csoportba forrasztás nagyon jól bevált.
A korábban idézett képtáramban meg lehet látni.
Sőt itt van az album: http://kep.tar.hu/balu-1/50355516#2
..és az említett kép: http://img.tar.hu/balu-1/img/25473174.jpg
Tele kell tömni szorosan ami bele fér és
az első átlátszó lapot le kell szedni mert az is legalább 15% veszteséget okoz.
Az igaz, hogy ekkor már külön elemtartó kell hozzá strapabíróbb akkukkal.

pén. okt. 13, 2006 14:55
arany tag

Hozzászólás 
zorko írta:
Remélem az alapkapcsolás az megvan? A gyári speckóra gondolok, azt kell egy kicsit átalakítani. Mailban leírtam hogy hogyan kell. Majd küldök rajzot is.

üdv
z

Szia!

Ha nem nagy keres, velem is meg tudnad osztani tudasod? Elore is koszonom.

Udv

pén. okt. 13, 2006 8:18
platina tag

Tartózkodási hely: ...mértékkel és tartózkodva - mérték a vödör, tartózkodási hely az az asztal alatt...
Hozzászólás 
zorko írta:
Remélem az alapkapcsolás az megvan? A gyári speckóra gondolok, azt kell egy kicsit átalakítani. Mailban leírtam hogy hogyan kell. Majd küldök rajzot is.
üdv
z

igen, lehúztam a PDF-et, de nem mertem még elfüstölni az IC-t :-D

pén. okt. 13, 2006 8:16
arany tag

Hozzászólás 
Nemozoli írta:
Szia Zorko!

Tudnál küldeni nekem egy kapcsirajzot ehhez az IC-hez, hogy a tiéd milyen darabokból áll? Mondjuk általánosan, pl. 7,2 V alapfeszről hajtva, 700 mA kimenő áramhoz milyen értékű cuccok kellenek mellé... ja, és te martál NYÁK-ot hozzá, vagy simán átkötögetted az áramköri elemeket?

(megérkeztek a sampléim a Texastól Very Happy )

üdv
z

csüt. okt. 12, 2006 20:40
arany tag

Hozzászólás 
Na, vettem fényvisszaverő matricát pirosat (ebből sok a felesleg) és narancssárgát.

KAMA3, neked mennyi fehéred van? :)

Más:
Tavaszra tervezem a reflektoraim megépítését (addigra talán ideér a Cree új egysége meg pénzem is lesz). Érdemes arra áramgenerátort pakolni?

Ha igen, akkor kb mennyiből jön ki?

csüt. okt. 12, 2006 18:09
gyémánt tag

Hozzászólás 
A sok lumen/fogfájás közé egy kérdés:
Hogyan szabadulhatok meg az agyonhasznált tn150-től, vagy mitől (a vastrikloridra gondolok. Vagy még mindig félrebeszélek? Amivel marom az áramkört, na :) )
Már kicsit zöldes, meg egy fél marék üledéket hajintottam belőle a kukába.

Ja, pijaszon lehet kapni 50 ledes lámpát kétezeré, 6db AAA elemmel üzemel :) Meg van elemes ledes asztali lámpa, ledes fényszóró (hogyne, 6db led van benne szép hatalmas tükrökkel, ráadásul a chip mérete alapján huzallábas :D), akkora ledes fejlámpa, mint régen a dokik parabolatükre, meg a rák tudja mi :) Egy elemesnek tűnő ledes kulcstartó pl, 5 leddel (olyan lehet, kellett volna, aztán hadd szokja az 50cd-s ledeket)

csüt. okt. 12, 2006 15:40
platina tag

Hozzászólás 
balu1 írta:
Találtam néhány fényforráshoz tartozó hatásfok (lm/W) értéket:

örülök neki, hogy végre ki tudtam számolni a fényáramomat
milliwattban, mert engem a lumenek meg candelák nem nagyon érdekelnek, mivel lézereket kutatják itt minálunk a suliban, a fényről is wattokban beszél mindenki, én is azt szeretem.
ezek szerint egy 3.3V20mA zöld 18Cd 20 fokos led olyan 2.5 milliwatt fényt ad le legalább.
az első lámpám 11 darab 12cd-s 20 fokos ledje meg 20 milliwatt tiszta fényt ad le, (ami lézerben már bőven 3. osztály lenne)
Ezt mondja az elmélet.De én ugyis csak a méréseknek hiszek, szerintem megvan az az izzólámpa 5 szöröse hatásfok is.

csüt. okt. 12, 2006 14:15
platina tag

Hozzászólás 
zorko írta:
TPS5420 az ic neve és TEXAS gyártmány.

Szia Zorko!

Tudnál küldeni nekem egy kapcsirajzot ehhez az IC-hez, hogy a tiéd milyen darabokból áll? Mondjuk általánosan, pl. 7,2 V alapfeszről hajtva, 700 mA kimenő áramhoz milyen értékű cuccok kellenek mellé... ja, és te martál NYÁK-ot hozzá, vagy simán átkötögetted az áramköri elemeket?

(megérkeztek a sampléim a Texastól :-D )

csüt. okt. 12, 2006 13:33
gyémánt tag

Hozzászólás 
Találtam néhány fényforráshoz tartozó hatásfok (lm/W) értéket:

Kép

Kép

...és egyéb hasznos dolgokat:

Kép

Kép

http://img.tar.hu/balu-1/img/26036573.jpg

szer. okt. 11, 2006 20:05
gyémánt tag

Hozzászólás 
1.) a 300 lumen/watt értéket mint legrosszabb eset vettem, úgy emlékszem 200-300 értékben szórtak a források a mostanság szokásos InGaN típusú fehér ledekre.

2.) A lumen/watt elméleti maximuma függ a spektrumtól.
- Monokromatikus zöld lednél 683 lumen/watt az érték (ahol a szem zöld szín érzékelésének a csúcsa van)
- Kék alapú fehér ledeknél az említett 200-300 lumen/watt
- Teljes spektrumot lefedő fehér fényforrásnál csak valami 200 lm/watt a max, amit elméletben ki lehet hozni. Nyilván, hiszen az ilyen fényforrás a teljes spektrumban sugároz, ott is, ahol a szem kevésbé érzékeny.
- hasonló spektrális okokból talán a halogénnek is kevesebb lehet a max. hatékonysága, azaz ott egy 20 lumen/watt már akár 12%-os hatékonyságú lehet.

3.) az említett halogén hatékonyság normál, nem túlhajtott üzemre vonatkozik és kis teljesítményekre (5-10Watt). Ha valaki elfogad 10-15 órás izzóélettartamot, akkor akár 50 lumen/watt értéket is ki lehet csiholni a hagyományos izzószálas technológiából is.

szer. okt. 11, 2006 9:50
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ez a cree mindenképp jóval nagyobb hatásfokot jelent.
Persze ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne tovább fokozni.

A Watt/%-ot biztosan jól számoltad? Hirtelen fejből nem tudom, csak kevésnek tűnik a fény és sok a hő.
A 10-12% általában a halogén izzók hatásfoka. Ahhoz nem kevés a 13% 40lm/W-nak?

A luxeon megvan az 15-18%-is arányaiban hasonlítva.
Az új cree meg legalább 30- 30 fölötti százalék fény.
A jobb hatásfoku H.I.D. lámpára 38%-ot szoktak mondani.

Most én is csak emlékezetből saccolok de ha van kedved, szerintem nézz utána valahol.

szer. okt. 11, 2006 9:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
[Számoljunk]
A jelenlegi kék led alapú fehér ledek elméleti maximuma kb. 300 lumen/watt.

Hatékonyságokból számolt arányok
Luxeon III "T" bin: 40 lumen/watt @350mA = 13% fény / 87% hő
Cree XR-E: 70 lumen/watt @ 350mA = 23% fény / 77 % hő

Nézzük, hogy 500 lumen eléréséhez mi kell:
Luxeon III "T" bin: 12,5 Watt input (1,6 W fény; 10,9W hő)
Cree XR-E: 7,1 Watt input (1,6 W fény; 5,5W hő)

Azaz 1,75x-ös hatékonyság növekedés tehát azt jelenti, hogy azonos fényteljesítményhez feleakkora hőkibocsájtás járul.

szer. okt. 11, 2006 9:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
Pinyo1970 írta:
[Hajtsuk alul]...
Melegedés miatt nem fogom őket alulhajtani, mert már a mostani 28-35 lumen/wattos szettem sem lesz langyosnál melegebb a használat alatt 15-20W tartós teljesítménnyel sem.

Pinyo1970 írta:
..állólámpának meg úgysem használom.
..legfeljebb fekvőlámpának a fekvő kormány elé.. szóval passzol! :)

Pinyo1970 írta:
Ez a Cree meg még jobb a Luxeonoknál
..legalább kétszer!

Pinyo1970 írta:
700mA-en (3W) hajtva is csak 24 fokkal melegebb a led, mint a "talpa", azaz a borda.
Ami ott fűtött az most világít, mint már sokadszor írom..

Pinyo1970 írta:
Amúgy tudtommal balu se hajtja alul a huzallábasait, 20mA felett használja őket. A régit legalábbis.
Attól függ hogy nézzük, mert a chip méret alapján mm2/W-ban mindenképp alulhajtom.
Az egy másik dolog, hogy ez a huzallábasnál normál meghajtást jelent.
A hatásfok mm2/W meghajtás függvénye.

Persze ezt nem azért mondom, hogy az új cree ne lenne jó.
A huzalkivezetésüeknek megfelelő a hatásfokkal meghajtva is.
Persze mi lesz ha ugyanezt a kristályt huzalos tokban, annak megfelelően erősen alulhajtva működtetjük.
..mert az a 20mA legfeljebb 100mA-nek felelne meg egy powerled nagyobb felületénél.
Ezért beszélek azonos kristály esetén nagyobb hatásfokról, legyen az gyári paraméter szerint bármilyen hatásfoku.
szerk.: kiegészítés miatt.

A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára balu1 pén. okt. 13, 2006 10:41-kor.

szer. okt. 11, 2006 8:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
Még nagyon ki kell forrni a rendeléssel kapcsolatos bizonytalanságnak.
Úgy értem, hogy a kért színt tudják majd küldeni,
a kért hatásfokot lehessen rendelni /gondolom árarányosan/.
Mivel folyamatosan változik a piac és egyre újabb ledek jönnek ki eltérő paraméterekkel,
ezért kell még idő amíg ez rendeződik.

szer. okt. 11, 2006 8:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
[Cree optikák]
A régi Xlamp3 optikái szerintem használhatók lesznek. Fehér led esetén 16-18 fokos (félintenzitásig mérve) fényt adtak az eredetileg 100 fokos "régi" XR Cree esetében. Az új XR-E ugye szűkebb (75 fok), és kicsit más a fényeloszlása, de azért én ugyanezekkel az optikákkal 13-16 fokos szöget saccolnék neki. Kormánylámpa esetén ez már kicsit szűk.

[Hajtsuk alul]
Elsősorban pénzkérdés a ledek száma miatt, másodsorban hely és súlykérdés - számomra legalábbis. Ha 7 led csak egy 5 cm átmérőjű kört foglal el (ugyebár a 7-in-one optikával megoldható), az nekem már több, mint ideális.

Melegedés miatt nem fogom őket alulhajtani, mert már a mostani 28-35 lumen/wattos szettem sem lesz langyosnál melegebb a használat alatt 15-20W tartós teljesítménnyel sem - állólámpának meg úgysem használom.

Ez a Cree meg még jobb a Luxeonoknál, kisebb a leden belüli hőlépcső (8 C/Watt, azaz 700mA-en (3W) hajtva is csak 24 fokkal melegebb a led, mint a "talpa", azaz a borda.

Amúgy tudtommal balu se hajtja alul a huzallábasait, 20mA felett használja őket. A régit legalábbis.

szer. okt. 11, 2006 8:39
gyémánt tag

Hozzászólás 
Az ausztrál webshopban XR7090WT-U1-0021 rendelésszámú XR-E led kitet rendeltek, október 3. hetére igazolta vissza nekik a Cree.
Ennek specifikációja: 73.9 lumens min, 100.4 lumens max (350mA-en).

Nagytételben rendelni csak "kit"-et lehet, ez a fenti esetben a 0021-es kit.
Ezen belül a Cree tehát P3, P4, Q2, Q3 fényességbint küld (ami neki jól esik, illetve létezik), ugyanis ezek a fényességbinek fedik le a 73.9 - 100.4 lumen tartományt. Ez a kit nem szűkít színárnyalatra, bármi jöhet.

A Cree doksijából kiderül, hogy egy kit rendelés esetén minimum négyféle fehérárnyalatot és kétféle fényesség osztályt szállít.
(Bin=kódolt besorolás fehérárnyalat és fényességosztály szerint)
"LEDs are sold by order codes in combinations of bins, called kits. Kits include a minimum of four color groups and two brightness groups."

szer. okt. 11, 2006 8:22
gyémánt tag

Hozzászólás 
zorko írta:
balu1 írta:
Annál lehetne 50 darabot 50-100mA-el hajtani darabonként.

De vajon ki az akinek megéri ezt végig játszani, még ha ez így is van ténylegesen. Mikor hozza az be az árát? Igaz hogy többször annyi led 20lm-al több fényt ad ki 1W-on
De akár 30-40-el is, meghajtás (alulhajtás) kérdése.
zorko írta:
..a névlegesnél kevesebb áramon, de hát azt meg is kell fizetni,..
Ezért kérdés, ha jönnek a hasonló hatékonyságu, a kisebb hajtással működő,
ezért jobb hatásfoku olcsóbb huzallábasok ugyanezzel a kristállyal (100lm/W körül) akkor mi éri meg jobban.

zorko írta:
és annak azért hely is kell.
A kormány előtt van bőven hely, szerintem.. az a legkisebb gond.

zorko írta:
Nem beszélve a szín eltolódásról,..
Kisebb meghajtásnál kevésbé kék.. vagyis kevésbé lilás a szine,
inkább kicsit zöldes felé hajlik, az csak jóó lehet.

zorko írta:
és arról hogy aki ilyen ledeket vesz az általában nem azért vesz ilyet mert 100mA-al akarja hajtani.
Ez viszont egyedi.
Bizonyos előnyök érdekében sok mindent ki kell, ki lehet használni.
zorko írta:
De most tényleg vajon megér ennyit ez az egész???
Szerintem nem.

Vagy ezt most csak én gondolom így????
Bizony elég drágán jönne ki nagyobb mennyiség ha jobban utána számolok.

Viszont a chip az ami korszerűbb és jobban világít.
Ugyanezeket gyártják majd olcsó huzalkivezetésüben is.
Úgy viszont árban is jobban kijön.
Akárhogy is számolunk az olcsóbb és hatékonyabb mindig a kevésbé hajtott huzal lábas marad.

Vagy veszünk egy nagyobb akkut, esetleg megelégszünk kevesebb üzemidővel.
Ezek a legújabb powerledek azért már tényleg jónak számítanak.
Ezt már tényleg használhatónak látom én is. "Persze a mihez képest" még ott lóg a levegőben.
Mert ha kijön még sokkal jobb hatásfoku akár huzallábasban akkor
mégiscsak (gazdaságossági szempontból is) valószínüleg azzal
tartom majd célszerünek megvalósítani a nagyobb fényerőt.

szer. okt. 11, 2006 7:07
arany tag

Hozzászólás 
Vajon mikortól lesz itthon kapható ez az új Cree LED?

szer. okt. 11, 2006 5:17
ezüst tag

Hozzászólás 
zorko írta:
Szerintem nem.

Nem éri meg, így aztán "győz" a nagyságos huzallábas. Nem látod a fától Balu1-et... :D
Viccet félretéve, álmodozni jó, de sajnos a bin válogatás még mindig amerikában keresendő. Tehát vagy onnan kell rendelni, és fizetni a plusz postát, vagy megvenni itthon. De mit is?

XR7090WT-U1-0001 /XR-E WHITE/ - ez van rendelésre a ChipCad-nél nettó 890 Ft-ért. Ez mondjuk így még nem sokat mond. Na de...
    U = Uniform small source, ez egy picit más sugárzási szög, mint a Lambertian, CPF-en van összevágott ábra egy Luxeonnal. Lényege: az eddigi optikák nem ehhez lettek fejlesztve.
    1 = 75° sugárzási szög. Azaz egy Luxeon (140°), vagy egy korábbi Cree-hez képest jóval fókuszáltabb fénycsóva. Ez jó, ha nem kell optika, de megintcsak hátrányos, ha meglévő lencsével akarjuk használni - nem ehhez lettek kitalálva. ChipCad-nél pedig nincs (még?) XR-hez, vagy XR-E hez készített optika, csak a orábbi XL-ekhez.
    0001 = Luminous flux @ 350mA:
    min.: 62, max.: 87.4
    ezt nem kommentálnám...

Na nem azért, mert olyan rossz, hanem mert csak úgy... :) Kíváncsi lennék, 100-ból hány darab lenne 80lm felett egy ilyen "bin-csomagból". Mert ha egy se, a leírtakat akkor is teljesítené... :) Rosszmájú vagyok? Lehet.

Más. Ma a cégnél, ahol dolgozom, hővezető ragaccsal felrögzítettem végre saját XLamp3-as LEDjeim (2db-ot). Egy rézcső lesz a lámpa tokja és hűtése egyaránt, ~26mm átmérő, 1mm vastag falú, kb. 50mm hosszú. Szerintem elég lesz, egy MCPCB-nél több, jónak kéne legyen. A prototípus szépen langyosodott, de hát jön a tél, kell valami kézmelegítő... :) Ha kész, és gondoljátok, teszek fel pár képet.
Apropó. Honnan tudom meg, hogy egy régebbi Cree XLamp vagy XLamp3? Kívülről nem látszik semmi, a melegedésüket meg csak hűtve tudom mérni, de ha hűtöm őket, nem melegszenek... :?: :lol:

szer. okt. 11, 2006 0:06
arany tag

Hozzászólás 
balu1 írta:

De vajon ki az akinek megéri ezt végig játszani, még ha ez így is van ténylegesen. Mikor hozza az be az árát? Igaz hogy többször annyi led 20lm-al több fényt ad ki 1W-on és a névlegesnél kevesebb áramon, de hát azt meg is kell fizetni, és annak azért hely is kell. Nem beszélve a szín eltolódásról, és arról hogy aki ilyen ledeket vesz az általában nem azért vesz ilyet mert 100mA-al akarja hajtani.

Szerintem nem.

kedd okt. 10, 2006 21:56
gyémánt tag

Hozzászólás 

.

Ez így már egész jól hangzik, mondjuk akár fejlámpának is.

kedd okt. 10, 2006 14:04
gyémánt tag

Hozzászólás 
Maga ez a legfényesebb Cree 7 USD körül van.
Hozzá egy 7-es méhsejt elrendezésű optika 15 USD. Egy szimpla kisméretű optika 5 USD, ha jól emlékszem, szóval a 7-es egyben jobban megéri.
Plusz posta persze.
Tehát egy 7-es elrendezés kb. 70 USD-ból jönne ki, ez optika veszteséggel együtt mintegy 500 lument jelent 350mA-en (7-8W körül). És mondjuk 800-850-et 700mA-en.

kedd okt. 10, 2006 12:28
gyémánt tag

Hozzászólás 
Lassan elérik és túlhaladják a jobb tavaszi huzallábasokat.
Azokból meg (szokás szerint) jönnek a mégnagyobb fényüek.

Már azon gondolkodom, hogy ilyen hatékony cree-ből kellene majd
felrakni a következőt.
Akkor felmehetne 100lm/W fölé is akár. persze ennyinek az ára.. az a másik kérdés,
Mennyiből jönne ki led hozzá az optika...50-100db..

Egyébként jó csak az ára lehet húzós.
Azt hiszem, hogy nem nagyon olcsó.

Menyi most egy cree optikával?

kedd okt. 10, 2006 9:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
[Cree]
Megtörtént az új led hivatalos bejelentése.
http://www.cree.com/press/press_detail. ... 0427137863

"XLamp LEDs now as efficient as fluorescent sources.
[...] This new XLamp LED, available in volume quantities, produces luminous flux of up to 95 lumens or 85 lumens per watt at 350 mA, and up to 160 lumens at 700 mA.
Typical luminous flux for the new Cree XLamp 7090 LED is 80 lumens at 350 mA, yielding 70 lumens per watt."
Azaz:
350 mA-en akár 95 lumen fényteljesítmény (85 lm/watt)
700 mA-en akár 160 lumen fényteljesítmény.
Átlagos fényteljesítménye 80 lumen @ 350mA (70 lm/watt)

Adatlap:
http://www.cree.com/products/pdf/XLamp7090XR-E.pdf
Binning (típusszám kódolás - fényerő, stb... szerint) doksi
http://www.cree.com/products/pdf/XLamp7090XR-E_B&L.pdf
Optikák
http://www.cree.com/products/pdf/XLampX ... Optics.pdf

kedd okt. 10, 2006 8:45
a fórum lelke

Hozzászólás 
Javítva.

hétf. okt. 09, 2006 12:44
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 16704 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238 ... 335  Következő