Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: pén. jan. 10, 2025 8:52

Hozzászólás a témához  [ 370 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Következő
Forgó-morgó Reloaded 
Szerző Üzenet
a fórum lelke

Hozzászólás 
Ros-Co. írta:
A szinkron az úgy értendõ, hogy 10-15 egymás utáni vesztés esetén esik ki.
Ha meg elmegy az áram, úgyse kap tápot...

Szerintem le van védve erõsen. Pláne ismerve a magyar leleményességet...

gondolkozz! valahol elmegy a delej, akkor ott utána kéne állítani a mérőket?

Ha meg nem ugrókódos, akkor lehet bármilyen bonyolult a kód, elég csak lemásolni.

Teljesen mindegy, hogy leleményes-e a magyar, vagy sem, felesleges bonyolult, drága rendszert építeni, mert még a vezérelt áramon is jócskán keres az elmű. Azaz te örülsz, hogy babrálással olcsóbb az áram, az elmá örül, hogy még többet adott el. A vezérelt áramnak - mint már írtunk erről - az elsődleges célja a terhelés szabályzása, optimalizálása.

csüt. nov. 30, 2006 17:58
Profil Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
A szinkron az úgy értendő, hogy 10-15 egymás utáni vesztés esetén esik ki.
Ha meg elmegy az áram, úgyse kap tápot...

Szerintem le van védve erősen. Pláne ismerve a magyar leleményességet...

csüt. nov. 30, 2006 17:51
Profil Privát üzenet küldése Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
Ros-Co. írta:
Igen valószínû hogy egy erõs kódolás védi, hogy a zavarjelekre nehogy beinduljon. No meg az egyedi azonosító. (ha van)

Akár ugrókódos is lehet. Ilyen "secure" modulos uC-ket fillérekért lehet már kapni. Szóval készüljetek bonyolult kódolásra.

1xûbb lenne valakit megkérdezni az elmûtõl.

tuti, hogy nem ugrókódos, mert akkor kieshetne a szikronból. Az is valószínűtlen, hogy erős kódolás védeni.

csüt. nov. 30, 2006 17:21
Profil Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
Igen valószínű hogy egy erős kódolás védi, hogy a zavarjelekre nehogy beinduljon. No meg az egyedi azonosító. (ha van)

Akár ugrókódos is lehet. Ilyen "secure" modulos uC-ket fillérekért lehet már kapni. Szóval készüljetek bonyolult kódolásra.

1xűbb lenne valakit megkérdezni az elműtől.

csüt. nov. 30, 2006 16:49
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szerintem az éjszakai mérö kapcsolójele digitális információt hordoz, biztos, hogy nem elég simán betáplálni a hálózatba egy kétszázakárhány kHz-es jelet.

Ha elö tudnál állítani megfelelö jelet, akkor aznnak a jelnagyságával be lehetne löni, hogy csak a te mérödnél kapcsoljon, messzebb már kicsi legyen az amplitudója (a müködéshez szükséges érték alatti). Amire ez a jel elérne az elmühöz vagy máshová , már elveszne a hálózaton levö sok zavarjel és zaj között, ezért kimutatni csak ott helyben (vagy egész közelröl) lehetne messziröl esélytelen.

A hálózatba az óra után is be lehetne táplálni a jelet, tehát semmilyen plombát nem kellene megsérteni és semmilyen óra elötti pontra nem kellene csatlakozni. Azonban erös a gyanúm, hogy ezt a jelet nem olyan egyszerü elöállítani. Egy komolyabb müködési leirás birtokában lenne csak érdemes egyáltalán kisérletezni.

csüt. nov. 30, 2006 16:36
gyémánt tag

Hozzászólás 
http://hvg.hu/panorama/20061129_aramlopas.aspx?s=hk

csüt. nov. 30, 2006 10:01
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Mekkora feszültség amplitúdójú ez a jel amit küldenek?

10 V körüli lehet, ahogy vizuálisan visszaemlékszem.
Kikapcsoláskor pedig kétszer küldik el, kb. 10 perces különbséggel.

csüt. nov. 23, 2006 17:39
a fórum lelke

Hozzászólás 
Ûrkalóz írta:
MotoHacker írta:
Ha minden jó,a kapcsolóóra kapcsolni fog..csak épp másoké is,meg a villanymûvekben is kigyullad a lámpicsku,és elkezdki keresni kitõl jön,amit nem is õk tesznek a drótra.

Ez lehetséges.
És ahhoz, hogy a saját jelünket kiszûrjük,a méretlenbe az óra elé kellene csatlakozni. az meg nem éppen legális, meg a villanymõvek is láthatja. meg ha rácsatlakozunk, bele is dughatnánk mindent helybe.
Nem lehetne esetleg a kikapcsoló impulzust belülrõl kiszûrni?Ha az óra a feszültség-jelet nézi, akkor egy megfelelõen belõtt konnektorba dugott soros rlc-körrel ki lehetne szûrni a saját óránk kikapcsolójelének frekijét.
és az r azért kellene a körbe, hogy határeset legyen,pontosan annyit ejtsen a jelen és ne többet mint kell, a kalóz emberke óráját éppenhogy (nekünk nincs de ötlet van)nem engedi kikapcsolni, és a következõ éjszakai áramú helyig(ami esetleg nem a szomszéd) lévõ drótnak van ellenállása, és azon meg már esne annyi a jelbõl esetleg, hogy a határeset másik oldala lenne.

sztem túlbonyolítod.

(mh, meg szokása szerint rémiszget, hogy az elektromos műveknél kigyullad egy lámpácska. Persze, mh! :lol: )

viszont, amíg nem tudjuk pontosan a vezérlés mechanizmusát, addig felesleges elméleteket gyártani Ui. elképzelhető az is, hogy az óra kikapcsolójel nélkül is kikapcsol, ha egy ideig nem jön bekapcsoló/vatartó jel.

csüt. nov. 23, 2006 13:37
Profil Honlap
platina tag

Hozzászólás 
MotoHacker írta:
Ha minden jó,a kapcsolóóra kapcsolni fog..csak épp másoké is,meg a villanyművekben is kigyullad a lámpicsku,és elkezdki keresni kitől jön,amit nem is ők tesznek a drótra.

Ez lehetséges.
És ahhoz, hogy a saját jelünket kiszűrjük,a méretlenbe az óra elé kellene csatlakozni. az meg nem éppen legális, meg a villanymővek is láthatja. meg ha rácsatlakozunk, bele is dughatnánk mindent helybe.
Nem lehetne esetleg a kikapcsoló impulzust belülről kiszűrni?Ha az óra a feszültség-jelet nézi, akkor egy megfelelően belőtt konnektorba dugott soros rlc-körrel ki lehetne szűrni a saját óránk kikapcsolójelének frekijét.
és az r azért kellene a körbe, hogy határeset legyen,pontosan annyit ejtsen a jelen és ne többet mint kell, a kalóz emberke óráját éppenhogy (nekünk nincs de ötlet van)nem engedi kikapcsolni, és a következő éjszakai áramú helyig(ami esetleg nem a szomszéd) lévő drótnak van ellenállása, és azon meg már esne annyi a jelből esetleg, hogy a határeset másik oldala lenne.

csüt. nov. 23, 2006 11:09
gyémánt tag

Hozzászólás 
AM, de nem analóg moduláció, hanem PAM, pulzus-amplitúdó moduláció

csüt. nov. 23, 2006 8:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
Még kiderül valami titkos kódot kell átvinni ezen a vivőn AM modulálva..?Más nagyon nem lehet,kétlem,hogy a hálózaton nem tiszta szinuszt nyomnának át..másnak ugysicns értelme,ha más frekit is szüre a doboz akkor kettőshang lenne vagy hasonló.

csüt. nov. 23, 2006 3:28
gyémánt tag

Hozzászólás 
Amit én is láttam a szkópon, az egy rövid burst-jel volt, nem folyamatosan adják. Kikapcsoláskor egy más jel jön, de a frekvencia ugyanaz lehet.

szer. nov. 22, 2006 22:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nemköll ott semmit tárolni,csak egy pontos DDS-t kell építeni,ami ezt a frekit adja,és semmi mást.Aztán nagy erősítő,szekunderre ráköt,primer a hálózatra.Ha minden jó,a kapcsolóóra kapcsolni fog..csak épp másoké is,meg a villanyművekben is kigyullad a lámpicsku,és elkezdki keresni kitől jön,amit nem is ők tesznek a drótra.
Különben én nem az éjjeli kapcsolgatására gondoltam.

szer. nov. 22, 2006 22:11
gyémánt tag

Hozzászólás 
Egyszer egy ismerősöm egy hálózati trafó szekunderéről felvette a "jelet" magnóra. Persze tárolós szkóp nélkül elég reménytelen ügy volt, csak egy villanás látszott. Számítógépen hangfájlba lehetne rögzíteni, utána már kianalizálható lenne. Az 50 Hz-et lyukszűrővel ki lehet szűrni, az én kapcsolóórámra 216,7 Hz van írva.

kedd nov. 21, 2006 18:25
gyémánt tag

Hozzászólás 
Mint tudod,ha mindeki a fórumról,sőt az egész ország egy emberként a kossuth téren követeli a vezetéseddel,hogy azonnal legyen szabad energiapiac és villanyművek monnyon le,akkor sem történik semmi.

A nulla és a védőföld közt sehol nem lehet terhelhető,néhány kóbor voltnál nagyobb feszültség több lakásos társasházban.Ha mégis van,szólni kell az áramszolgáltatónak.

Kár hogy ide jutott ez a topic is:(

Pedig az eredeti "kutatás" jó irányban indult,mármint tisztán érdekesség..
Bár sajnos sosem bizonyosodott be még az sem,hogy nem okkultisták lepedőből tekert szellemeit üldözzük,vagyis _valóban létezik_ olyan,az óra után kivett teljesítmény,amit az óra valamiért nem mér.

kedd nov. 21, 2006 17:07
a fórum lelke

Hozzászólás 
MotoHacker írta:
Plusz felqrja ez az agyamat azért is,mert egy T68m lehet,hogy már átkötötte az órát othon,vagy kituggya hogy "vesz" olcsó áramot mint robinhud,a "gonosz burzsuj villanymûvektõl" az õ baja,õ dolga.
De az,hogy itt a lelkes olvtársak trafókat kötnek panelházuk nullája és védõföldje közé,mer a fórumon is aszonta T68m így kell okosan,az azér már kicsit más kategória.
Ráadásul sosem a hülyék halnak meg és fizetnek sokat,vagy büntetést..ez valahogy nem tudom miért,de csak a mesében igaz így,a valóságban épp fordítva szokik lenni :(

bocsánat, de én ezt senkinek sem javasoltam! Felvetettem, mint egy lehetőséget, érdekességet, ennyi.

Továbbiakban megjegyezném, hogy nem így kívánok küzdeni a "gonosz burzsuj villanyművek" ellen, hanem - leginkább - felvilágosítással, mint pl. itt a fórumon. Hisz a fenti módszerrel (optimális esetben is csak néhány %-ot lehetne megtakarítani, míg az elektromos művek a 10x-esét fizetteti ki az elhasznált áramnak. Ebből nyilvánvaló, hogy az elektromos művek ellen való fellépés nagyságrendekkel hatékonyabb)

ezzel összhangban megjegyzem, hogy nem piszkáltam meg sem a mérőórámat, se a méretlen vezetéket - de mindenki magából indul ki...

hétf. nov. 20, 2006 21:34
Profil Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
MotoHacker írta:
Nulla és a föld közt áram? Mi ez a kapitális baromság??
A villanyóra megméri ami "befolyik" a fázison,én úgy emlékszem!!
Ha a nullához ha a védõföldhoz képest "fogyasztassz"..namost,ha a fogyasztóiddal sorba kötsz valamit,akkor az ingyen van,merthát ég a lámpa,de ég egy másik is,jajdejó?
Ha meggondoljuk,ha a nulla és a védõföld közt észrevehetõ teljesítményt tudnunk még kivenni,ott kb ugyanez történik...
Rádásul nagyon nagy baj van,mert ezt a teljesítményt igenis kifizetik az emberek,és valami ellenálláson "elvesztegetõdik" ha te nem "veszed ki".
Ami hagyján,csak bosszantó,de sajnos nem az ûrbe lövõdik ki,hanem hõvé alakul!!!
Tehát még akár a lakóház,trafó,akármi is kigyulladhat tõle,vagyis az ilyesmit jelezni kell az áramszolgáltatónak és nem lámpákkal kisérletezni.
Ezenfelül a NEFH megfellelõ szabályos kötési pontjai kivételével kifejezetten TILOS akárhogyan is (és akármin keresztül) összekötögetni az üzemi nullvezetõt és az életvédelmi földelõvezetéket.(még ha nincs is fi reléd,ami ettõl azonnal lecsapna)

na mh, megint hoztad a formád!

1. nem írtam, hogy szabályos

2. nem írtam, hogy nem veri le az érintésvédelmit

3. nem írtam, hogy biztonságos

+1 annyit írtam, hogy működőképes módszer.

a kivet áramot pedig az fizeti meg, akinek az óráján átfolyik! ;-) Na, de egy házban van egy csomó mérőóra, a tied nem is fontos, hogy felkapcsolva legyen, hisz a nulla és a föld között feszültséget használod.

hétf. nov. 20, 2006 21:03
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Plusz felqrja ez az agyamat azért is,mert egy T68m lehet,hogy már átkötötte az órát othon,vagy kituggya hogy "vesz" olcsó áramot mint robinhud,a "gonosz burzsuj villanyművektől" az ő baja,ő dolga.
De az,hogy itt a lelkes olvtársak trafókat kötnek panelházuk nullája és védőföldje közé,mer a fórumon is aszonta T68m így kell okosan,az azér már kicsit más kategória.
Ráadásul sosem a hülyék halnak meg és fizetnek sokat,vagy büntetést..ez valahogy nem tudom miért,de csak a mesében igaz így,a valóságban épp fordítva szokik lenni :(

hétf. nov. 20, 2006 20:55
gyémánt tag

Hozzászólás 
Én lámpázás és trafózás helyett inkább kiépíttetném a (kötelező,törvényben előírt!) földelést az óránál,és azt a földelés oldali "veszteséget" is a háztartásomban használnám,plusz panasszal élnék,ha azt tapasztalnám a felvett áram minden kilovatjára kb egy volttal esik a kapocsfeszültség.

hétf. nov. 20, 2006 20:49
gyémánt tag

Hozzászólás 
Brávó,brávó..tapsvihar.A ház villanyórája megméri az átfolyó áram*feszültség,tehát pillanatnyilag felvett 50*230 cirka 11,5KW teljesítményt,ezt ki is fizeted.
Ebből te "okosan" leveszel 250W-ot,a saját külön lámpádra,amit persze egyfelől ugyanúgy kifizecc,másfelől ha a saját "trafód" ellenállása csak ugyanakkora mint a szerelési ellenállás,akkor az áram fele folyik nálad a földbe,másik fele megy a normális hálózatba továbbra is.
Harmadszor 5V feszültségesés természetesen megengedhetetlen a kébelezésen,szép kis fűtése lenne annak a családi háznak,ahol a kábelezés 50A összterhelésnél 250W-ot melegítene a falakon!
Nem beszélve arról,a szerelés szimmetrikus,tehát ennyi erővel a bejövő ágban is "eltünik" 250W,már 500W fűt,rádásul a konnektorban ekkora terhelésnél a kapcsfeszültség ezek szerint nem 228V hanem 218V.

hétf. nov. 20, 2006 20:45
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nulla és a föld közt áram? Mi ez a kapitális baromság??
A villanyóra megméri ami "befolyik" a fázison,én úgy emlékszem!!
Ha a nullához ha a védőföldhoz képest "fogyasztassz"..namost,ha a fogyasztóiddal sorba kötsz valamit,akkor az ingyen van,merthát ég a lámpa,de ég egy másik is,jajdejó?
Ha meggondoljuk,ha a nulla és a védőföld közt észrevehető teljesítményt tudnunk még kivenni,ott kb ugyanez történik...
Rádásul nagyon nagy baj van,mert ezt a teljesítményt igenis kifizetik az emberek,és valami ellenálláson "elvesztegetődik" ha te nem "veszed ki".
Ami hagyján,csak bosszantó,de sajnos nem az űrbe lövődik ki,hanem hővé alakul!!!
Tehát még akár a lakóház,trafó,akármi is kigyulladhat tőle,vagyis az ilyesmit jelezni kell az áramszolgáltatónak és nem lámpákkal kisérletezni.
Ezenfelül a NEFH megfellelő szabályos kötési pontjai kivételével kifejezetten TILOS akárhogyan is (és akármin keresztül) összekötögetni az üzemi nullvezetőt és az életvédelmi földelővezetéket.(még ha nincs is fi reléd,ami ettől azonnal lecsapna)

hétf. nov. 20, 2006 20:35
a fórum lelke

Hozzászólás 
Ûrkalóz írta:
Sajna meg se szólalt a LED.De még fejlesztek rajta ha eljutok odáig idõben

potyo írta:
A Ge dióda nem a sebesség miatt kell, hanem a kis nyitófeszültség miatt. Használhatsz Schottky diódát helyette.

Mennyire kicsi nyitófesz? képzõdik annyi egy antennában egyáltalán?
Idézet:

a nulla és a föld között kinyert áram is ingyen van...

Nulla meg föld úgy tudom a házon kívül össze van kötve, meg le van dugva a talajba meg a szomszédoknál is. Akkor menne a dolog, ha a hálózat nem is lenne földelve. Vagy nálad nincs is földelve a nulla??

nálam nincs is föld...

na, mivel a vezeték, csatlakozások ellenállása nem nulla, ezért valamekkora feszültség esni fog rajta. Ha mondjuk a ház áramfelvétele 50A és 0,1V a vezeték ellenállása, akkor lesz 5V, amit megcsapolhatsz! :wink:
ha ezt ráteszed egy 220V/5V tekercs secunderére, akkor még akár egy lámpát is elhajthasz vele!

hétf. nov. 20, 2006 20:33
Profil Honlap
platina tag

Hozzászólás 
Sajna meg se szólalt a LED.De még fejlesztek rajta ha eljutok odáig időben

potyo írta:
A Ge dióda nem a sebesség miatt kell, hanem a kis nyitófeszültség miatt. Használhatsz Schottky diódát helyette.

Mennyire kicsi nyitófesz? képződik annyi egy antennában egyáltalán?
Idézet:

Nulla meg föld úgy tudom a házon kívül össze van kötve, meg le van dugva a talajba meg a szomszédoknál is. Akkor menne a dolog, ha a hálózat nem is lenne földelve. Vagy nálad nincs is földelve a nulla??

hétf. nov. 20, 2006 9:54
gyémánt tag

Hozzászólás 
bit_vector írta:
nana, a meddő teljesítmény jóval drágább, mint a hatásos... és mi ez, ha nem büntetés???

Ezt írtam:
Idézet:
Nem büntetik a meddő teljesítményt, csak simán sokba kerül, mivel kompenzálható a helyszínen, és feleslegesen terheli a hálózatot.

És miért kellene, hogy olcsóbb legyen? Én azt nem nevezem büntetésnek, hogyha valami olyasmi kerül sokba, amit simán ki lehet küszöbölni. Ezt inkább ösztönzésnek nevezem.

szomb. nov. 18, 2006 0:46
arany tag

Hozzászólás 
potyo írta:
bit_vector írta:
amúgy a digitálisakat már nem nagyon lehet külső behatás nélkül átverni, mert azok már a cos fi -t is figyelembe veszik.
Úgylátom, nem vagy nagyon otthon a témában, mert az elektromechanikus mérők is figyelembe veszik a cos fi-t, mivel csak az átfolyó hatásos teljesítményt mérik (vannak meddőfogyasztás-mérők is). Viszont annyira egyszerű felépítésűek, és működési elvűek, hogy nem lehet semmiféleképp átverni őket. Ha keskeny tüskékben veszel ki teljesítményt, azt is kiintegrálja, és gyönyörűen mutatja a kivett energiát.

Az a konverziós dolog meg attól függ, hol mérik a fogyasztást, háztartásban csak a hatásos teljesítményt számlázzák. Az ipari fogyasztóknál, ahol jelentős mennyiségben találhatók reaktív fogyasztók, ott mérik a meddőfogyasztást is, és azt is számlázzák. Nem büntetik a meddő teljesítményt, csak simán sokba kerül, mivel kompenzálható a helyszínen, és feleslegesen terheli a hálózatot.

nana, a meddő teljesítmény jóval drágább, mint a hatásos... és mi ez, ha nem büntetés???

szomb. nov. 18, 2006 0:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
bit_vector írta:
amúgy a digitálisakat már nem nagyon lehet külső behatás nélkül átverni, mert azok már a cos fi -t is figyelembe veszik.
Úgylátom, nem vagy nagyon otthon a témában, mert az elektromechanikus mérők is figyelembe veszik a cos fi-t, mivel csak az átfolyó hatásos teljesítményt mérik (vannak meddőfogyasztás-mérők is). Viszont annyira egyszerű felépítésűek, és működési elvűek, hogy nem lehet semmiféleképp átverni őket. Ha keskeny tüskékben veszel ki teljesítményt, azt is kiintegrálja, és gyönyörűen mutatja a kivett energiát.

Az a konverziós dolog meg attól függ, hol mérik a fogyasztást, háztartásban csak a hatásos teljesítményt számlázzák. Az ipari fogyasztóknál, ahol jelentős mennyiségben találhatók reaktív fogyasztók, ott mérik a meddőfogyasztást is, és azt is számlázzák. Nem büntetik a meddő teljesítményt, csak simán sokba kerül, mivel kompenzálható a helyszínen, és feleslegesen terheli a hálózatot.

szomb. nov. 18, 2006 0:30
arany tag

Hozzászólás 
meglehet, tényleg bonyolult voltam:)

amúgy a digitálisakat már nem nagyon lehet külső behatás nélkül átverni, mert azok már a cos fi -t is figyelembe veszik. sőt... az okosabbak még konverziót is végrehajtanak ilyenkor bizonyos táblázat szerint (értsd: egységnyi meddőre n-szer egységnyi hatásos teljesítményt számol el - mindenütt büntetik a túl sok meddőt) működésük szerint egy soros miliohmos áramérzékelő ellenállás + párhuzamos feszmérés a fogyasztói ponton...

üdv.

szomb. nov. 18, 2006 0:11
a fórum lelke

Hozzászólás 
bit_vector írta:
van egy hülye gondolatom... :) persze lehet érte kövezni...

adott egy hálózat, aminek a cosfi-je annyi, amennyi... ezt a cos fi-t egyre hozzuk valamilyen PFC szerint... namost... ha ezt a hálózatot sorbakötjük egy bazi induktivitással, akkor ennek feszültsége eltolódik induktív irányba. Viszont! az árammal fázisban lesz a fogyasztói hálózat....

üdv.

kicsit bonyolultan mondtad, egyszerűbben egy ohmos ellenállás van sorba egy induktivitással. Amíg az ohmos ellenállás értéke nulla, addig jól folyik rajta az áram, csak épp munkavégzés nincs. Amint az ellenállás értéke nő, az áram már nem 90fokkal lesz eltolva a feszültséghez képest. Egyszerűen szólva azért, mert az ohmos ellenálláson nem tud annyi áram úgy átfolyni, mintha ellenállás nélküli vezető lenne. (ha meg át tudna folyni, akkor meg munkát nem végezne)

egyébként ez a gondolat pont ugyanolyan, mintha egy kis ohmos ellenállású fogyasztót kötnénk sorba a hálózati fogyasztókkal. Ilyenkor - a gondolatmenet szerint -, az áram már a hálózati fogyasztókon elvégzi a munkát, a kis ellenállású fogyaszton pedig "csak" átfolyik. Nos, itt is az a helyzet, ha ellenállás nélkül folyik át, akkor tényleg nem vesz fel energiát a hálózatból, de nem is ad le. Ha pedig van ellenállása, akkor amennyi munkát lead, annyival kevesebb esik a többire az egész rendszer fogyasztása szempontjából.

szomb. nov. 18, 2006 0:00
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
bit_vector írta:
Viszont! az árammal fázisban lesz a fogyasztói hálózat....
Valamint a nagy induktivitásnak köszönhetően az átcsordogáló hatásos :!: teljesítmény talán elég lesz egy fáziscerkának.
Fáziseltolással nem lehet teljesítményt kivenni, mert az energiának át kell csordogálnia a mérőn, ami hamár átmegy, akkor meg is számolja azt.

pén. nov. 17, 2006 23:52
arany tag

Hozzászólás 
van egy hülye gondolatom... :) persze lehet érte kövezni...

adott egy hálózat, aminek a cosfi-je annyi, amennyi... ezt a cos fi-t egyre hozzuk valamilyen PFC szerint... namost... ha ezt a hálózatot sorbakötjük egy bazi induktivitással, akkor ennek feszültsége eltolódik induktív irányba. Viszont! az árammal fázisban lesz a fogyasztói hálózat....

üdv.

pén. nov. 17, 2006 23:38
a fórum lelke

Hozzászólás 

pén. nov. 17, 2006 18:07
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 

pén. nov. 17, 2006 17:24
platina tag

Hozzászólás 
Skori írta:
Simán müködik a dolog. Tizenéves koromban az antenna az esöcsatorna volt a föld meg a radiátor. Egy Ge diodás feszültség kétszerezövel egy kondit kb. 10V-ig töltött fel. És egy akkori (még kezdetleges) led is világított róla.

Na ha hazamentem ki is próbálom... Ge diódán mekkora fesz szokott esni nyitóirányban? 25ns-os Si dióda jó lehet e helyette, otthon az van kéznél?
Nekem az antenna egy függönykarnis lesz, a föld vagy a radiátor vagy a futórózsa állványa(Utóbbit a Tesla trafóhoz is használom, elég jól be szokott válni).

pén. nov. 17, 2006 15:16
gyémánt tag

Hozzászólás 
Simán müködik a dolog. Tizenéves koromban az antenna az esöcsatorna volt a föld meg a radiátor. Egy Ge diodás feszültség kétszerezövel egy kondit kb. 10V-ig töltött fel. És egy akkori (még kezdetleges) led is világított róla.

pén. nov. 17, 2006 14:57
platina tag

Hozzászólás 
Esetleg egy lökött 5letem van még:
ugye a hálózat freki 50 Hz sinus,ami sugározhat is (meg van még egy rakás másmilyen freki is a levegőben.sugárzott teljesítmény a freki 4. hatványától függ, nagyobb frekiből könnyebb kiszedni többet) Na elvileg ebből az elektomágneses sugárzásból esetleg ki lehetne csatolni némi energiát egy bazi nagy tekerccsel. Esetleg a villlámlás is kelt elektromágneses hullámokat, nem is kicsit.A legjobb lenne minden frekit megcsapolni egyszerre.
Ha sikerül, akkor senki se szólhat rá az emberre, hogy mekkora antenna van a kertjében, meg tök ingyen adna valamennyit. Csak nullához közeli ellenállású cuccból (Skineffektus miatt pl. rézcső) legyen az antenna, a diódán eső feszültség ellen egyenirányítás előtt jól fel kellene transzformálni, mert kicsike feszültség lesz, de az antenna és föld között jó nagy áramok szoktak folyni, zárt pár menet hurokban meg amúgyis kicsi fesz keletkezik. 50Hz esetén meg egy kis csillapítású rezgőkör is jó lehet feszt növelni.

Ha minden jól megy, talán sikerülne róla pár wattot kiszedni, de csak ötlet. Végülis a detektoros rádiók is közvetlen a rádióhullámból nyerik a powert. Talán hangszóró helyett pár LED is menne róla, éjszaka felbotlás ellen elég lehet...

pén. nov. 17, 2006 13:00
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szerintem egy hasonlat akart lenni, méghozzá nem is alaptalan...

szer. nov. 15, 2006 20:28
a fórum lelke

Hozzászólás 
T68m írta:
... egyetlen (államilag kijelölt) abc van, aki ezzel visszaélve 2000Ft-ért adja a kenyér kilóját...

Na ne. Te hol vásárolsz? Nem lehet, hogy egy nullával többet írtál? :cry:

szer. nov. 15, 2006 19:59
a fórum lelke

Hozzászólás 
Laci_L írta:
snapscan írta:
Elõször is plomba, nem blomba. Másodszor van neki egy sorszáma, amit ellenõrzés végeztével visszaplombálás után felírnak, és aláíratják veled. Következõ alkalommal ezt is ellenõrzik. Ennyire egyszerû...

Ez bizony így van. Nem kell feltételezni, hogy ott is csont hülyék ülnek. :shock:

Nekem volt szerencsém hosszú éveket külföldön élni a világ minden táján.
Egy biztos: sehol nincs ez a mindent megkerülõ, lopós társadalom. de az is igaz, hogy egy ilyen trükkért 4-5 évet símán lehet kapni, azonnal. Pedig sok helyen sokkal csóróbbak az emberek. Mégesem jut eszükbe.
Ez pont olyan, mintha bemész egy boltba, és valamilyen trükkel megfújsz valamit. A villany, gáz ugyanolyan árucikk, mint a kenyér.

persze, de azt is tedd hozzá, hogy nem egyetlen (államilag kijelölt) abc van, aki ezzel visszaélve 2000Ft-ért adja a kenyér kilóját.

azt meg hagyjuk, hol mennyit lopnak, mert erősen flémgyanús és nem is idetartozik.

kedd nov. 14, 2006 22:50
Profil Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
snapscan írta:
Először is plomba, nem blomba. Másodszor van neki egy sorszáma, amit ellenőrzés végeztével visszaplombálás után felírnak, és aláíratják veled. Következő alkalommal ezt is ellenőrzik. Ennyire egyszerű...

Ez bizony így van. Nem kell feltételezni, hogy ott is csont hülyék ülnek. :shock:

Nekem volt szerencsém hosszú éveket külföldön élni a világ minden táján.
Egy biztos: sehol nincs ez a mindent megkerülő, lopós társadalom. de az is igaz, hogy egy ilyen trükkért 4-5 évet símán lehet kapni, azonnal. Pedig sok helyen sokkal csóróbbak az emberek. Mégesem jut eszükbe.
Ez pont olyan, mintha bemész egy boltba, és valamilyen trükkel megfújsz valamit. A villany, gáz ugyanolyan árucikk, mint a kenyér.

kedd nov. 14, 2006 20:09
platina tag

Hozzászólás 
Először is plomba, nem blomba. Másodszor van neki egy sorszáma, amit ellenőrzés végeztével visszaplombálás után felírnak, és aláíratják veled. Következő alkalommal ezt is ellenőrzik. Ennyire egyszerű...

kedd nov. 14, 2006 18:26
vas-tag

Hozzászólás 
ha szerzel elmüs blombát minden megoldhato.ha jönnek nem kell beengedni,kifogást lehet találni ,ha elmentek visszakötöd és ugy találják ha visszajönnek mint aki nem csinált semmit.ennyire egyszerü.a többi megoldás macerás és rájönnek hamar.

kedd nov. 14, 2006 18:00
ezüst tag

Hozzászólás 
szerintem meg a vivöfrekvencián, kodolt, kb. 3-4 percenként ismétlödö csomagokat küldenek. Próbáljátok ki: szolgáltatási időben ha le majd visszakapcsoljuk a kismegszakitot, néhány perc után a szolgáltatás visszaáll.

hétf. nov. 13, 2006 22:01
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ad egy szinuszos jelcsomagot bekapcsoláskor, egy másikat kikapcsoláskor. A kikapcsolási jelet kb. 10 perccel később megismétli, hátha valahol bekapcsolva maradt valami.
A szinuszos jel vivőfrekvenciája fel van tüntetve a kapcsolóórán.
Nálam naponta 8-szor 50 percen át van bekapcsolva, tehát nem szolgáltat minimum 8 teljes órát a 24-ből.

vas. nov. 12, 2006 12:43
a fórum lelke

Hozzászólás 
Tron írta:
lekapcsolása nem túl hatásos, mert nem egy síma ki-be inpulzust ad a szolgáltató.

én - úgy gondolom -, hogy folyamatos jelet ad, amíg lehet éjszakait vételezni. DE VALAKI EZT MÁR LEÍRHATNÁ PONTOSAN!!!

(nekem nincs éjszakaim, nem tudom megfigyelni)

vas. nov. 12, 2006 12:17
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
azt mondták anyit kötünk rá amenyit akarunk csak mindenkéáppen bojler vagy és mosógép lehet.azt is mondták hogy a napi 24 böl kb 8 órát bevan kapcsolva.

Jólmondták: bármit rá lehet kötni. FIXEN! Vagyis a konnektorok kilőve, kizárólag a kábellel állandóan bekötött dolgok jöhetnek szóba (bojler, hőtárolós kályha a szokásos, de ha nembaj, hogy esetleg a program közepén áll le, még a mosógép is). Mosógép esetén azért az elektronikus vezérlésűek papírját érdemes megnézni, mert ha áramszünetkor előlről kezdi a programot, vagy egyáltalán nem indul újra az kicsit gázos. Éjszakai áramban legalább napi 8 órát szolgáltatnak, de egyáltalán nem biztos, hogy ezt egyszerre, folyamatosan teszik.
Az órával szerelt és leplombált főbiztosíték az óra előtt van. lekapcsolása nem túl hatásos, mert nem egy síma ki-be inpulzust ad a szolgáltató.

vas. nov. 12, 2006 9:52
platina tag

Hozzászólás 
Gafly írta:
> akkor már akár bele is dughatunk mindent :DDD
OFF:
Nekem is tetszik a szomszed csajszi :))))

OFF:
Sajna nálunk nincs szomszéd csajszi :(
ON:
Tuti az lenne az egyik megoldás, hogy az éjszakaival aksit tölteni. Mellesleg: ha vízforralásra szabad csak használni, akkor egy döglött mosógép burkolatába elfér jópár aksi+töltő+inverter....Szóval ha valaki jönne ellenőrizni az emberhez, úgyse nézi meg a mosógép belsejét...
Ha bontot aksikat venne az ember, talán nem is lenne veszett drága a megoldás, bár a haszon is nem túl nagy. 1 aksi pl 12V50Ah akkor belefér 0.6kilowattóra, ami mittudomén 20 forint. Ha az éjszakai áram fele annyiba kerül, akkor aksinként havonta megspórolod saccra 2 sör árát...
Ez azonban csak akkor igaz, ha nulláért szereznéd be a alkatrészeket, mert egyébként többe kerül mint amit spórolni lehet.

Ha tényleg vízmelegítésre használod: nem tudom mennyi egy peltier cella hatásfoka, de az éjszakai áramos bojlerből, mondjuk 50 liter és 50 fok hőmérsékletváltozás 4.2kJ/kgCfok:2.9 kilowattóra/éjszaka, de ez nem nyerhető ki 100% hatásfokkal, sebaj, a többi fűti a fürdőszobát... Ezt is be lehetne építeni láthatatlanra, csak nem lenne olcsó.

Ez az előbbi 2 még féligmeddig legális.De itt még egy:
Nem tudom, hogy az éjszakai áram óra előtt van e biztosíték, vagy utána.
Ha a vezérlőjelet az áramra ültetik rá, akkor reggel, mielőtt ki akarnák kapcsolni az éjszakait, kikapcsolod a biztiket előtte, így nem kapja meg a kikapcsolójelet, és továbbra is menni fog.Ekkor nem kellene tárolni áramot.Vagy 12V/220V-os trafóra adsz egy jó erős jelgenerátorból olyan frekit, ami kell.Nem kell az óra elé nyúlni. EZ CSAK FELTÉTELEZÉS, NEM PRÓBÁLTAM KI, NINCS IS ÉJJELI ÁRAMOM.

További ötlet: építsünk magfúziós atomreaktort, elvileg csak 20KeV+vákum+bazierős mágneses tér kell hozzá, ebből a 20KV (vagy több az jobb) gyorsítófeszültség szerintem bárkinek símán megvan. :D

csüt. nov. 09, 2006 14:39
gyémánt tag

Hozzászólás 
> akkor már akár bele is dughatunk mindent :DDD

OFF:
Nekem is tetszik a szomszed csajszi :))))

szer. nov. 08, 2006 21:06
gyémánt tag

Hozzászólás 
binyu27 írta:
Kitaláltam, mi a megoldás!
A szomszédból húzunk egy megfelelő keresztmetszetű hosszabbítóval egy kis villanyt,
aztán erre a "segédáramforrásra" ráaplikálunk egy 230/240V-os 250W-os trafót+egy 6A-es kismegszakítót.
(a biztonság kedvéért)
A 230-as primer oldal a "segédáramforrásra" köt, a 240-es szekunder pedig
a miénkre fázishelyesen.(nehogy 180 fokkal elforgatva kössük be)
Arra azért nem árt figyelni, a szomszéd és a mi fázisunk is megegyező legyen,

különben jön a szikraerdő.

Ha már áthúztuk a szomszédból a hosszabítót, akkor már akár bele is dughatunk mindent :DDD

szer. nov. 08, 2006 20:53
arany tag

Hozzászólás 
Kitaláltam, mi a megoldás!
A szomszédból húzunk egy megfelelő keresztmetszetű hosszabbítóval egy kis villanyt,
aztán erre a "segédáramforrásra" ráaplikálunk egy 230/240V-os 250W-os trafót+egy 6A-es kismegszakítót.
(a biztonság kedvéért)
A 230-as primer oldal a "segédáramforrásra" köt, a 240-es szekunder pedig
a miénkre fázishelyesen.(nehogy 180 fokkal elforgatva kössük be)
Arra azért nem árt figyelni, a szomszéd és a mi fázisunk is megegyező legyen,

különben jön a szikraerdő.

szer. nov. 08, 2006 13:31
Profil Privát üzenet küldése ICQ
platina tag

Hozzászólás 
Skori írta:
Ezt a trafós s z a r mindig felbukkan? Már megbeszéltük itt, és jó sokszor, hogy miért nem jó..... söt alternatívák is voltak....

Nem arra gondolt az illető, hogy előállítunk egy kis 12 voltos játék áramkörrel hangfrekis jelet az éjszakait bekapcsolni, aztán trafóval visszanyomjuk a jelet a hálózatba?

szer. nov. 08, 2006 12:31
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 370 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Következő