|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 22 hozzászólás ] |
|
Motorola A910 - WiFi-s linuxmobil
Szerző |
Üzenet |
Daemon Wear
ezüst tag
|
Rettentően nem érdekel, hogy hol forgalmazzák és hol nem. Itt nem erről volt szó, nem erről beszéltem, hanem a 10 Megás belső memóról. Szevasz...
|
csüt. dec. 28, 2006 18:39 |
|
|
Londelmor
gyémánt tag
Csatlakozott: szomb. júl. 03, 2004 11:10 Hozzászólások: 3635 Tartózkodási hely: Shanghai, Pudong negyed
|
László Ferenc írta: Mint ismeretes, a Motorola az elmúlt időkben már többször is kifejezésre jutatta, hogy számára milyen nagy fontossággal bír a nyílt forrású Linux platform.
ez rendben van, de amíg ezeket szinte kizárólag a távol-keleten forgalmazzák, addig szevasz van... majd ha a nálunk megjelenő telefonok felén linux fogy futni, akkor tényleg jó lesz
|
csüt. dec. 28, 2006 14:36 |
|
|
Daemon Wear
ezüst tag
|
László Ferenc írta: http://www.terminal.hu/cikk.php?article_id=102806Mint ismeretes, a Motorola az elmúlt időkben már többször is kifejezésre jutatta, hogy számára milyen nagy fontossággal bír a nyílt forrású Linux platform. A vállalat egyik vezetője például a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy néhány év múlva lényegében már minden második Motorola készüléken Linux teljesít majd szolgálatot. Nos a most érkezett Motorola A910 is egy Linux alapokon nyugvó smartphone. Ilyen operációs rendszer van továbbá az általunk nemrégiben tesztelt Motorola MING A1200-as modellen is. Nekem nem a 10 Megával van bajom, és azzal hogy ez elég kevés lesz. Nagyon vitába nem akarok bocsátkozni, hogy ezt hogy oldják meg. Osztott-e vagy sem. Találgatni meg nem akarok. Értelme nem lenne. Majd meglátjuk, ha kijön akkor mit írnak róla az okosok. k_chris írta: hát... ha te RAMként akarsz Flasht felhasználni akkor ha kiprobalnal egy ilyet akkor szerintem gyorsan meggondolnád magad.. LASSÚ! Energiaigényes és a sok írás miatt hamar tönkre is menne... épp elég lassítás volt az MDAnál hogy a Storage Memory-t Flashre rakták.. hogy a program memory is arra menjen az durva lenne...
Oké hogy lassú meg hamar tönkre meg. De hát mobil FAT16 ot használ. Mert ez a FAT mindig a kártya elejére ír! Így tényleg hamar elhasználódik, meg könyebb a fejlesztőknek. Ne ebből indulj ki! De ha már a mobil LINUXot használ, akkor használhatná direk a flash-ra kifejleszett partíciót (LINUX alá fejlesztették)! Így a fájlműveleteket is felgyorsítottuk! Mondjuk nem írtam oda, de ezt alternatívának szántam, ha elfogy a memó! Így ráadásul nem is lenne használva állandóan!
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Daemon Wear csüt. dec. 28, 2006 14:39-kor.
|
csüt. dec. 28, 2006 14:17 |
|
|
k_chris
platina tag
|
hát... ha te RAMként akarsz Flasht felhasználni akkor ha kiprobalnal egy ilyet akkor szerintem gyorsan meggondolnád magad.. LASSÚ! Energiaigényes és a sok írás miatt hamar tönkre is menne... épp elég lassítás volt az MDAnál hogy a Storage Memory-t Flashre rakták.. hogy a program memory is arra menjen az durva lenne...
|
csüt. dec. 28, 2006 14:08 |
|
|
Londelmor
gyémánt tag
Csatlakozott: szomb. júl. 03, 2004 11:10 Hozzászólások: 3635 Tartózkodási hely: Shanghai, Pudong negyed
|
Daemon Wear írta: Mivel ez az oprendszer is remélhetőleg multitaskingos oprendszer lett, így több alkalmazást futtat egy idejűleg. Ha indítok egy alkalmazást, mondjuk bekapcsolom a BT-t és indítok mellé egy zenelejátszót, akkor meg is halt az egész teló, mert elfogyott a memóriája.
ez szeritnem nem így van. ez a 10MB valószínűleg a felhasználható memória. rosszabb esetben a flash memória teljes mérete, de egy oprendszeres telóban van mégram is. például a mostani s60-as telefonomban van 16MB flash, ebből nagyjából 6MB használható számomra, a többit a telefon szoftvere foglalja el, valamint van még benne ~8MB ram, ahova az éppen futó programokat pakolja.
nyilván ez ebben az esetben sem arra gondoltak, hogy van 10MB-od, abból 5MB mondjuk a rendszervan 2MB ramod, és további 3MB az, amivel szabadon gazdálkodhatsz. ez már másfél éve is iszonyat kevés lett volna...
|
csüt. dec. 28, 2006 13:10 |
|
|
Londelmor
gyémánt tag
|
mondjuk asszem a még egyetlen JUIX-os kezelőfelületet használó telefon sem jött ki. vagy ha igen, akkor a JUIX az csak egy Linux magra épülő, de szabadon nem bővíthető rendszer.
mondjuk ha nem veszik meg az emberek azt az egy-két telefont sem, akkor nem fog tényleg soha elterjedni. de a Symbian sem 5millió eladott példánnyal indított, hanem nekik is kellett egy idő, mire befutottak.
de szerintem ezzel az okostelefon dologgal már manapság az a baj, hogy az olyan telefonok, amiket nem tartanak okostelefonnak szépen behozzák/behozták a tudásbeli lemaradásukat. mert amíg mondjuk a köznapi telefon egy 96*65 pixeles monochrom kijelzővel rendelkezett, addig nagy durranás volt egy 7650 a maga 176*208 pixeles színes kijelzjével, és tudásával. de manapság igazából egyre kevésbé éles a határ. volt róla szó asszem a "symbian vs java" topicban, hogy nemsokára a java midp 3.0 már nagyon sok olyat fog tudni, ami eddig csak az okostelefonok kiváltsága volt. így meg már nem lesz igazán különbség.
szóval szerintem egy Symbian vagy WM igazi ellenfele nem maga a Linux rendszer lesz, hanem egy Linux magot futtató, és java 3.0-át támogató telefon.
|
csüt. dec. 28, 2006 13:00 |
|
|
Daemon Wear
ezüst tag
|
Nem is tudom! Talán igazad van! Ha adatkomunikációt akarok, akkor továbbra is az N80-asom mellett maradok... Nem kell UMA, ott a VOiP. Ráadásul itthon a szolgáltatók még a wifi-t sem ismerik.
Amúgy sanszos, hogy megjelenik, mert már az FCC-nél van.
A 10 MB-al meg az a bajom, hogy osztott. Ha én teliteszem a névlistámat hívóképekkel, ill. kapok néhány MMS-t és van vagy 4 kiló smsem, meg van néhány fényképem, akkor az szépen betelik. Mivel ez az oprendszer is remélhetőleg multitaskingos oprendszer lett, így több alkalmazást futtat egy idejűleg. Ha indítok egy alkalmazást, mondjuk bekapcsolom a BT-t és indítok mellé egy zenelejátszót, akkor meg is halt az egész teló, mert elfogyott a memóriája. De ha a tervezőmérnökök gondoltak erre és írtak hozzá egy remek szemétgyűjtő algoritmust, és ha van memó kártya a telóban, akkor azt is használhatná úgy fel, mint ha saját belső memóriája lenne. (ez sok dolgot felvet, mint pl nem lehetne a memkártyát csak úgy kikapni, mert lefagyna az egész és stb...) Amit még egy mobilos OPrendszer sem tud. De sebaj, mert mivel ez nyílt rendszer lett, ezért lesznek olyan emberek akik megpróbálkoznak vele (köztük én is ) hogy ezt a kis problémát megoldják. Így elég lenne a 10 mega, + 1 GB kártya bőven.
Kicsit furán fogalmaztam meg, de remélem érted mire is gondolok, ill miért nyavajgok azon, hogy az a 10 mega kicsi.
Igen, meg mégvalami az előzö hozzászólónak: idő kell ehhez is, mert itt mindent GPL licenszben nyomnak így sokkal több lesz az ingyen használható program. A világon bárki belenyúlhat majd az oprendszerbe, és kijívíthatja a hibákat. Ezáltal a teló atomstabil fog lenni és remélhetőleg gyors is. Aztán a Moto fogja ezt a javított oprendszert és belevágja egy másik telójába. Amit mondjuk átrajzolt és cserélt benn egy procit, hogy gyorsabbnak tűnjön. Így jól járt, mert más dolgozott ő meg a hasznot vágja zsebre. De ez az én megközelítésem. Elég sarkalatos. De nem baj, mert majd kinövöm.
|
csüt. dec. 28, 2006 12:50 |
|
|
k_chris
platina tag
|
hát.. szerintem a linuxnak nem lesz akkora felhasználói tábora... MDA pron is van linux mégsem igazán pörög.. külön grafikus felület,stb, olyan mintha másik oprendszer lenne szinte.. jó lenne meg minden de szerintem nem fog nagy teret nyerni mert 1-2 típus kevés..
|
csüt. dec. 28, 2006 12:44 |
|
|
Londelmor
gyémánt tag
|
Daemon Wear írta: Esélye nem lesz a mobilnak a nagyokkal szemben labdába rúgni. 10MB belső memó, 1,3 MPixeles kamera, nincs infra se rádió. Ez modnjuk 1 éve csúcs volt, de már mostanság kövel van a vicchez.
azért elég jó specifikációk ezek még manapság is. azt ne felejtsd el, hogy ez a telefon nem walkman, és sosem szánták annak!inkább egy üzleti telefon, amibe teljesen felesleges a sok megapixeles kamera, meg a több giga memória (bár ez megoldható ugye kártyával), meg a rádió... ha ilyenek kellenek, akkor talán inkább a ROKR E3-mal szemezgessél
ez a telefon jól láthatóan adatkommunikációra lett kihegyezve (ugye EDGE, WiFi, UMA, BT), és csak az infra hiányzik belőle, de az már évek óta egyik Motorolában sincs (megjegyzem én eddig egyetlen alkalommal használtam infrát életemben, pedig több éve van a telefonjaimban). BT-ből meg nem tudni ugye, hogy milyen van benne, lehet akár 2.0 is sőt, akár A2DP is, mert azt a Moto is szokta favorizálni.
igazából a legnagyobb baja ennek a telefonnak, hogy nem jelenik meg... bezzeg a sok pengét már hetekkel a bejelentés után a boltok polcaira teszik, erről meg már másfél éve semmi hír.
|
csüt. dec. 28, 2006 11:46 |
|
|
Soockit
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 495 Tartózkodási hely: Budapest
|
And_Or írta: Mikor lesz ilyen a vodánál?
Nem arról híres a Vodafone, hogy minden szolgáltatást bevezet a piacra.
|
csüt. dec. 28, 2006 1:17 |
|
|
Daemon Wear
ezüst tag
|
Esélye nem lesz a mobilnak a nagyokkal szemben labdába rúgni.
10MB belső memó, 1,3 MPixeles kamera, nincs infra se rádió. Ez modnjuk 1 éve csúcs volt, de már mostanság kövel van a vicchez.
Esetleg ha kicsit feljavítanák mondjuk:
1GB memória (picit túlzás, de ha lúd akkor legyen kövér) + bővítési lehetőség
3 vagy 4 mp-es bootolás na jó beleférne még az 5 is.
400 MHz-es proci
USB Host
3 MPixeles kamera (nagyobb felesleg)
Infra 1.2
BT 2.0
Sztereó RDS -es rádió
Sztereó kihangosító
Ill meg amit még kihagytam.
Így már elég szépen nézne ki. De hát ez csak álom.
Ennek ellenére lesz egy ilyenem, de csak a Linux miatt!
|
szer. dec. 27, 2006 19:23 |
|
|
Daemon Wear
ezüst tag
|
Hát ja nem csak én, hanem ők is mindig meg vannak csúszva!
Na igen már sokan várják már a mobilt. Vagyis sztem nem annyira a telót, hanem az oprendszert. Nagyon kíváncsi vagyok már én is rá. Mert ha olyan jól sikerül megírni a lelkét, mint az asztali gépekbe, akkor a Symbiannak semmi esélye. Most olvastam http://index.hu/tech/mobil/nokian80/ oldalán, hogy az új symbian milyen betegségekben szenved. (Megjegyezném barátságosan, hogy az index logóján pingvin csücsül... ) De sztem ezt már úgy is belinkelte, vagy bemásolta vki. Na de ha nem akkor...
Visszatérve, nagyon sokat számít a szabad szoftver, főleg hogy a Moto meg is nyította mindenki számára ezt. De valjuk be milyen okos húzás volt ez. A Moto ír egy jól használható szoftot. Ezt fel tetszik a mobilokra. A fanatikus ember meg megveszi a mobilt. Használja 1 napig, már akkora biztos fog találni egy neki nem tetsző dolgot. Azt kijavítja, feltölti a netre. A Motó azt lenyúlja, mert ugye szabad szoftver... Aztán a köv mobiljába már bele is került... Aztán jön a lóvé... Okos húzás... Detto SUSE, vagy a Red Hat. De üsse kavics. Az a lényeg, hogy olyan szoft kerüljön a mobilokba, ami iszonyat jól használható, testreszabható.
Most az kicsit meglepő, hogy az új ROKER vagy mi a nyavaja tartalmaz rádiót, ez meg nem. Pedig ez elég nagy gép. De az infra... A gyorsabb internet lérés még többet is dobna a mobilon (UTMS, vagy HSDPA támogatás). De ha jobban belegondol az ember, ezek tényleg feleslegesek, mert már lassan mind1ik szolgáltató fog indítani Wifi-t. Meg értelmesebb helyeken van is Wifi támogatás, de ezek a helyek nagyon ritkák...
|
csüt. jún. 29, 2006 22:57 |
|
|
Londelmor
gyémánt tag
|
mikor lesz ilyen akárhol, akármikor? már egy éve bejelentették, és még sehol semmi...
(kijavítottam a képet, hogy látsszon is valami, mert úgy tűnik, hogy amit még annó beszúrtam, azt leszedték)
|
szomb. jún. 24, 2006 20:52 |
|
|
And_Or
arany tag
|
Mikor lesz ilyen a vodánál?
|
szomb. jún. 24, 2006 20:06 |
|
|
dr.zsoo
arany tag
|
Odo írta: Az UMA mit takar?
A Moto mindig rengeteg típust jelent be, aztán kb. a fele megjelenik.
Erről nem a motorola hanem a samsung lett híres!!!!!
dr.zsoo
|
csüt. jún. 22, 2006 10:59 |
|
|
Al Bundy
gyémánt tag
Csatlakozott: kedd máj. 17, 2005 10:26 Hozzászólások: 2046 Tartózkodási hely: Miskolc
|
Odo írta: Az UMA mit takar?
Unlicensed Mobile Access. Ez annyit takar, hogy ha a szolgáltató a saját WiFi hotspotjaira is kiterjeszti a hálózatát, akkor arról ugyanúgy tudsz hívást indítani, SMS-t, MMS-t küldeni, mintha GSM-en lennél. Persze ezért ugyanúgy fizetsz a szolgáltató felé.
|
kedd jún. 20, 2006 0:29 |
|
|
Daemon Wear
ezüst tag
|
Most valahogy van egy olyan érzésem, hogy meg vagyok csúszva a kolegának szánt válasszal. Az nem egyesített videómemória kezelő, hanem Unlicensed Mobile Access. Na ja, igaza van a csab2-nek. Ha megjelenik.
De olvastam egy olyat a Mobilarena oldalán :
Idézet: A készülék várhatóan 2006 első negyedében fog megjelenni, bár ezen a közeli időpont betarthatósága erősen kétséges, főleg, hogy a Motorolánál nem ritka a késés sem.
Akkor még is van remény?
De az a fránya infra az csak kellene bele...
|
kedd jún. 20, 2006 0:16 |
|
|
csab2
gyémánt tag
|
Most láttam ezt a telót a gsmarena.com-on. elég ütősnek tűnik. Már ha megjelenik egyáltalán.
|
hétf. aug. 15, 2005 15:12 |
|
|
Sam Fisher
gyémánt tag
|
Érdekes...
|
csüt. júl. 28, 2005 7:11 |
|
|
Londelmor
gyémánt tag
|
a google ezt mondja rá:
Google írta: Unified Memory Architecture is used to construct chipsets that instegrate the use of video memory with the main CPU memory rather than having a separate video memory. The result is video that is a little slower and a motherboard that is a little cheaper. more
röviden: egyesített videómemória kezelő. nem tudom miért emelték ki, meg miért jó ez mobilban, de majd jön valaki okos, és felvilágosít
|
szer. júl. 27, 2005 18:02 |
|
|
Odo
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 9661 Tartózkodási hely: Székesfehérvár
|
Az UMA mit takar?
A Moto mindig rengeteg típust jelent be, aztán kb. a fele megjelenik.
|
szer. júl. 27, 2005 17:59 |
|
|
Londelmor
gyémánt tag
|
Motorola A910 - WiFi-s linuxmobil
Motorola A910
- GSM 900 / 1800 / 1900 MHz
- 93 x 51 x 23 mm, 88 cc, 127g
- 240 x 320 pix, 256k TFT (külső 256k TFT colors, 128 x 108 pix)
- microSD (Transflash) bővítés, 10MB osztott memória
- Intel xScale proci
- Linux JUIX OS
- SMS, MMS, Email, Instant Messaging
- 1.3 MP, 1280x960 pix, videó, mobilfény
- Wi-Fi (802.11b/g)
- UMA technológia
- Bluetooth (nincs infra)
- EDGE
- MP3 player
- MPEG4 player
- Java MIDP 2.0
- WAP 2.0
- HTML/xHTML böngésző
- USB port
- "Speaker independent voice recognition"
egész jól hangzik, csak így nem tudom pontosan mire lesz jó az E895, mert vagy nagyon olcsón fog a boltokba kerülni, vagy emellett a teló mellett nincs értelme.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Londelmor szomb. jún. 24, 2006 20:50-kor.
|
szer. júl. 27, 2005 17:56 |
|
|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 22 hozzászólás ] |
|