Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: pén. nov. 08, 2024 14:44

Hozzászólás a témához  [ 6770 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 136  Következő
PIC kérdések 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Miért kell olyan nagy memória??? Mert a progi, amit írok, olyan nagy lesz, hogy nem marad mellette elég hely??

Nem tudom mennyi változó lesz, de 256 ramból elhasználsz 50-et, az nem sok, és máris csak 100 mintád lesz. Az meg szerintem nem sok, bár igazából nem tudom mit akarsz pontosan ezzel. A másik pedig, hogy nincs akkora árkülönbség, hogy ha netán több, vagy sűrűbb adatot akarsz, akkor ne érné meg a több memória.

Idézet:
a belső oszcillátor mellé azért kell egy külső is, hogy működjön, ugye????

Nem. A belső oszci magában is működik(31kHz től 8MHz-ig 8 beállítható freki), nem kell külső alkatrész. Neked ez pont jó lenne, mert nem kell semmit pontosan időzíteni.

csüt. jan. 04, 2007 16:10
Profil Privát üzenet küldése Honlap
ezüst tag

Hozzászólás 
Megértve!

illetve egy dolgot még nem annyira....

Miért kell olyan nagy memória??? Mert a progi, amit írok, olyan nagy lesz, hogy nem marad mellette elég hely??

És még egy butuska kérdés... a belső oszcillátor mellé azért kell egy külső is, hogy működjön, ugye????

Amugy lázasan keresgélek..... :))))))

csüt. jan. 04, 2007 15:50
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
figyelek, hogy legyen AD, elég memória (256)

256 nem elég. Én legalább 2048-ra gondolnék, de már 1000 közeli-feletti is elég lehet.

Idézet:
Ezeket mind be lehet szerezni?

www.chipcad.hu árlista. Amit itt találsz olyan "gyorsan mozgó" jellel, azt igen. potyo javasolta a 252-t, az is jó lehet, vagy a 2550 is megteszi, még akkor is, ha nem használod az USB-t, csak a sok memória, az AD és a soros port kell belőle, no mega belsó oszcillátor, ami a 252-ben emlékeim szerint nincs.

Idézet:
És azt honnan tudom, hogy mekkora ezeknek a fizikai mérete? a tokozás adja meg? És ha igen, akkor mit jelentenek a rövidítések?

A tokozás adja meg. A chipcad-nél érdemes inkább vizslatni, hogy milyen totkozásban kapható, de neked ha kicsi kell és még kezelhető, akkor a 28 lábú SOIC jó lesz. TQFP az nem embernek való, a DIP pedig nagy.
Keress rá a google-val a tokozásokra, ez szabvány. De az adatlapok is megadják a méreteket, meg a gyártott formátumokat.

csüt. jan. 04, 2007 13:55
ezüst tag

Hozzászólás 
Szuper vagy!

Mindent megfogadok.....

viszont a választás nem egyszerű... iszonyú sokból kell választanom. maradjunk a 18as szériánál akkor.
figyelek, hogy legyen AD, elég memória (256)
És MÉG mire????
Ezeket mind be lehet szerezni? Most azokra gondolok, amiket te mutattál: http://www.microchip.com/ParamChartSear ... &pageId=74

És azt honnan tudom, hogy mekkora ezeknek a fizikai mérete? a tokozás adja meg? És ha igen, akkor mit jelentenek a rövidítések?

Van kérdésem, mi??? :))))))

csüt. jan. 04, 2007 13:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
van némi átjárhatóság?

Igen van. 18F-et majdnem lehet programozni a 16F-ek utasításaival, csak akkor nem használod ki a 18F-ek könnyebb nyelvét.

Idézet:
És hogyan kezdjem el????

Válasz egy típuscsaládot(16F, vagy 18F (én 18F-et ajánlom)) és töltsd le a legjobban tetsző típus adatlapját, amiben benne van minden amit tudni kell a PIC-ekről és a parancsaikról. A PIC-ek adatlapja nagyon jó!

Idézet:
És miben programozzam?
Mit ajánlasz?

Én Assemlert ajánlom. Töltsd le az MPLAB-ot a microchip oldaláról, ez egy fejlesztő környezet. Később lehet C-ben is progizni, de ne azzal kezd, mert nem érted meg a PIC lényegét.

csüt. jan. 04, 2007 13:31
ezüst tag

Hozzászólás 
Értem.

Akkor ha jól látom neki kéne esnem a progi írásnak... viszont ahhoz tudnom kellene a típust is.... vagy azért ott van némi átjárhatóság?

És hogyan kezdjem el????

És miben programozzam?
Mit ajánlasz? mármint tudom, hogy lehet cben assemblyben és mintha lenne egy ilyen fejlesztő progi is... cben programoztam egy évet, de nagyon régen.... assembly nulla....

az emulátor?

Még mindig köszi!! :))))))))

csüt. jan. 04, 2007 13:22
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
az általam hirtelen kiragadott típus 256 , tehát 125 fér bele.... és nekem még ez is elég!!! Akkor ez így jó????

Nem tudod az egész memóriát rögzítésre használni, mert a program is igényel, mivel a változókat RAM-ba hozod létre. A program határozza majd meg, hogy mennyi marad...

csüt. jan. 04, 2007 12:14
ezüst tag

Hozzászólás 
Watt!

Abban igazad van, hogy kevesebb a memória... de ha jól emléxem, akkor azt írtad, hogy 2 byte kell egy adat tárolásához... az általam hirtelen kiragadott típus 256 , tehát 125 fér bele.... és nekem még ez is elég!!! Akkor ez így jó????

Most fogom megnézni az általad megjelölt oldalt, köszönöm!

csüt. jan. 04, 2007 11:53
ezüst tag

Hozzászólás 
Köszönöm szépen Watt!

Valóban nem tudtam eddig erről a lehetőségről és már orvosoltam a hibámat!!!!

Még egyszer bocsánat!

Az igazat megvallva azt sem láttam, hogy itt az ablak alatt vissza lehet nézni az eddigieket.... még ezt a forumozást is tanulom, nem csak a picet... :)

csüt. jan. 04, 2007 11:50
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
A picből is a legjobbat keresem.... sajni nem tom, hogy milyenek vannak... gondoltam vannak nyolc lábúak, láttam is ilyet vhol a neten... várj egy picit...PIC12F683 amit hírtelen találtam.... ebben is van AD átalakító... persze lehet, hogy ez teljes hülyeség, de ebben gondolkodtam eleinte...

A gond az, hogy a kevés lábszámú példányokban, kevés a memória(ahogy potyo is írta).
www.microchip.com -on mindegyik PIC megtekinthető. Van áttekintő táblázat is, ahol könnyen lehet mazsolázni.
pl ez : http://www.microchip.com/ParamChartSear ... &pageId=74

csüt. jan. 04, 2007 11:38
gyémánt tag

Hozzászólás 
újfiu
Felhívom figyelmedet a "SZERKESZT" gombra, amivel tudod szerkeszteni az előző hozzászólásodat. Valamint van egy előnézet gomb is, amivel meg tudod nézni, milyen lesz ha elküldöd! A BOOCS hozzászólásodat letörlöm, próbáld ki a szerkesztést! 8)

csüt. jan. 04, 2007 11:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Tehát a 100nF kerámia szűrésekre kell jobban koncentrálni, a nagyobb elkókat nem célszerű erőltetni.

potyo szerintem pont erre az értékre gondolt, miszerint ezekkel nem szabad spórolni. Minden IC minden táplábához egy SMD, valamint elszórtan 5cm-enként a táp huzalba.

csüt. jan. 04, 2007 11:32
ezüst tag

Hozzászólás 
Kedves Potyo!

So... a világért sem szeretnék spórolni a szó negatív értelmében. Azért szeretnék minél kevesebb alkatrészt, mert minél kevesebb, annál biztonságosabb és kisebb!!!!
A picből is a legjobbat keresem.... sajni nem tom, hogy milyenek vannak... gondoltam vannak nyolc lábúak, láttam is ilyet vhol a neten... várj egy picit...PIC12F683 amit hírtelen találtam.... ebben is van AD átalakító... persze lehet, hogy ez teljes hülyeség, de ebben gondolkodtam eleinte...

Akkor a műv erősítő kilőve...

Más kérdés... milyen emulátort ajánlotok, amivel majd le tudom modellezni, hogy amit szeretnék, az működik-e? Anélkül, hogy megépíteném és beégetném....???????

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára újfiu csüt. jan. 04, 2007 11:47-kor.

csüt. jan. 04, 2007 11:22
platina tag

Hozzászólás 
Potyo: ha már az "ICD2 és ne spóroljuk a kondenzátorokkal"-t szóba hoztad, megjegyzem, hogy a nagy könyvben azt írják, hogy vigyázni kell az áramkör szumma kapacitásával, mert amikor csatlakoztatod a hoszthoz, vagy hubhoz a túl nagy kapacitású eszközt, akkor ugyebár a busz tápja egy pillantra a nagy terhelés miatt leeshet, ami a busz topológiájából adódóan a többi rajta lévő eszköznél gondot okozhat. Pl. brown-out reset és újraindul a csatlakozási folyamat. Tehát a 100nF kerámia szűrésekre kell jobban koncentrálni, a nagyobb elkókat nem célszerű erőltetni. Egyébként hoszt ill. hub oldalon pufferelve van a busz tápja, inkább csak szűrni kell.

De ezt csak úgy mondom, nem okozott még gondot, a nagy könyv szigorú, de nyilván az ember nem csinál 127 eszközös USB-s karácsonyfát csak azért, mert elvileg lehet. :D
Viszont az USB-IF teszten megbukna, de ez nem lényeges.

csüt. jan. 04, 2007 11:05
ezüst tag

Hozzászólás tanfolyam
Szerintem mindenféleképpen megéri elmenni, igaz, hogy amin én voltam az már a 16f8xx ekkel foglalkozik. egésznapos előadás és még az ára sem sok.

Ez kimondottan privát meglátás.
Aki kezdi csak a programozást tanulni, az alapokon, mint pl. érezzem azt amit írtam, és lássam is ahoz elég egy kisebb pic is.
kk

csüt. jan. 04, 2007 6:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ha ennyi alkatrész soknak tűnik, akkor hozzá se kezdj.

Első körben javaslom leszedni a MAX232, néhány PIC és műveleti erősítők (LM741, LM358, LM324) adatlapját. A picek adatlapjai több MB méretűek, de legalább bennük van minden.

Táp: a pic tápja 5V, ha nem használsz műveleti erősítőt, akkor nem kell másik táp, csak osztó kell a bejövő jelre, cserébe kisebb felbontásod lesz, de még az is bőven benne van az egy tizedben.

Lábak: ha rendelsz mondjuk 20 millió darabot, akkor a Microchip le fog neked gyártani 8 lábú tokban sok memóriával rendelkező picet. Kevesebb mennyiségnél abból választunk, ami van a boltban, ebben az esetben pedig kis lábszámhoz kevés memória tartozik. Tehát ha sok memóriát akarsz, akkor lesz néhány kihasználatlan lábad. Ja a felsorolásodból hiányzik a programozás módba váltáshoz szükséges bemenet.

A kondenzátorok: a MAX232 működéséhez kell 4 darab, de a kondenzátor olyan alkatrész, amin nem spórolunk, főleg a digitális elektronikában. Aki spórol, annak az áramköre instabil lesz, vagy nemis működik. Pl. az oldalamon látható ICD2 sem működött megfelelően annál, aki lespórolta a kondenzátorokat róla.

Chipcades tanfolyam nélkül is meglehet tanulni a picek használatát, de elektronikai jártasság az mindenképpen kell hozzá. Nemtudom, milyen az a tanfolyam, lehet, hogy megéri elmenni.

szer. jan. 03, 2007 21:44
ezüst tag

Hozzászólás 
A kimenetet kihgytam....
A kimenet lehetne számgépről... egy kis progi c-ben??? És akkor a soros porton kersztül szépen kijöhetne... és a kiolvasáshoz lehetne egy külön elektronika ha szükséges.... bár még az nem világos, hogy miért írtad a kondit? annak nem annyira tudom, hogy mi lenne a szerepe...
NO?

szer. jan. 03, 2007 20:50
ezüst tag

Hozzászólás 
Ajjajjajj....

Ez egy kicsit soknak tűnik így elsőre.... mármint az alkatrész.....

menjünk sorba....
A tápfesz az nem 5V? Mármint ami a PICnek kell???? mert én úgy gondoltam, hogy egy 9Vos tápfeszt valami stabilizátorral le lehetne húzni 5Vra, az jó lenne tápnak.
A felbontás lehet "rosszabb" is... mondjuk két tized.... ha kell ez...

az a sok láb mind kell majd nekem??? mer... minek is? Az ok, hogy kell a kvarc... meg a tápnak vmi... akkor az két láb a kvarcnak, kettő táp és kettő adat... azaz hat... illetve hát gondolom, hogy nyolc... vagy nagyon hülyeséget írok????
Az elektronikához értek.... elméletben... de a gyakorlatot csak most kezdem. Inkább nem írom meg, hogy milyen végzettségem van... :)))

De nagyon értékelem a segítségeteket és igazán sokat használ!!!!!

Nagyon gondolkozom egy chipcades egynapos tanfolyamon...

Szerintetek??? :)

szer. jan. 03, 2007 20:46
gyémánt tag

Hozzászólás 
Az USB-vel kapcsolatban igazad van, mert még én sem értem teljesen a használatát.
Viszont én nem tennék bele műverősítőt. Szerintem elég egy osztó. Ha 20.48V-ot osztanánk le 5V-ra, akkor 2század lenne a felbontás, ami 5ször jobb, mint a kívánt pontosság és könnyű vele számolni. (igaz még nem derült ki, mennyire lehet terhelni a mérendő feszt!)
A többivel egyetértek.

szer. jan. 03, 2007 19:52
gyémánt tag

Hozzászólás 
Az USB az azért elég kemény dió még így kezdetnek. Az amit leírtunk eddig, az lenne egy 28 lábú pic, egy 8 lábú műveleti erősítő, egy kvarc, 4-5 kerámiakondenzátor, meg 6-7 ellenállás. Attól függ, mi dolgozná fel az eredményt, pl. soros porton lehet kijuttatni a picből a mérés eredményét, ekkor kelleni fog még egy MAX232+5 kerámiakondenzátor. A műveleti erősítőnek kelleni fog felső táp, kb. 15-20V. Ha kívülről tudsz odavezetni ilyet, az jó, ha nem, akkor előállítod a cucc mellett, de az további alkatrészeket igényel. Remélem elektronikához értesz valamennyire, mert anélkül neki se állj picekkel foglalkozni :!:

szer. jan. 03, 2007 18:58
ezüst tag

Hozzászólás 
Ja!

Az USB szuper lenne....

de azé vannak még extráim.... :)))))

pl a kicsi méret azt is jelentené, hogy elég nekem ha csak két dót lóg ki belőle és arról tudom vhogy leszedni az adatokat.....

SŐT

az is érdekelne, hogy az a két drót az legyen, amelyik a bemenetét adja, amiken az adatok mennek be.....

Akkó csak 4 kábel kéne... a táp és az adat.....

??????

szer. jan. 03, 2007 18:51
ezüst tag

Hozzászólás 
Szeretném minél egyszerűbben és kisebb méretben megépíteni.
Az utolsó 200 bőven elég.
Én is így sejtettem, hogy kb ilyen paraméterekkel megoldható a probléma....

Akkor marad a méret kérdése....
meg persze a progi maga....

szer. jan. 03, 2007 18:48
gyémánt tag

Hozzászólás 
A 16F876-ban csak 378bájt van, ami 200 10bites mintához nem elég. A 252 már jó lehet, de akkor már inkább 2550 , árban kb ugyanott van és ott az USB lehetősége. De természetesen rengeteg típus jó lenne.

szer. jan. 03, 2007 18:28
gyémánt tag

Hozzászólás 
újfiu írta:
A feszt nem írtam!!!!!!

egyenfeszről lenne szó.....
2-12 V
mondjuk tizedes pontossággal.... de ezen még változtathatunk ha így túl sok, vagy bonyolult.....
Műveleti erősítővel ezt a tartományt át kell alakítani a 0-5V tartományba, és akkor nem gond. 200 mérés tárolása akár a 16F sorozat tagjaival is megoldható. Fejből csak a 16F876-ot tudom, hogy abban lenne elég memória. De egy 18F252-vel könnyebb fejleszteni, és abban van bőven memória.

Közben beelőztek.

szer. jan. 03, 2007 18:13
gyémánt tag

Hozzászólás 
Az utoló 200-1000 minta megoldható(ez függ a szabad memóriától, azaz attól, hogy a program mennyit hagy meg belőle. Van PIC amiben 3968RAM van, de pl. a 18F2550 ben 2048 van, de USB port van benne, és ha rákötöd a PC-re egész jó kis tárolót lehet építeni, persze a PIC A/D sebességével, ami azért nem is olyan lassú)), de inkább az a kérdés, hogy milyen időközzel szeretnél mintát venni, mert az meghatározza, hogy mennyi időt fog jelenteni az utolsó 2-400 vagy akár 1000 minta(PIC-től függően).

A 0-12V-os tartomány 1024 részre lehet bontani a 10bites AD-vel, azaz 0,01171875 a felbontás.

Észre kell venni, hogy a 10bites értéket 2bájton kell tárolni, ezért a tárolt adat számossága feleződik a memóriaméretekhez képest, ezért írtam csak 1000 mintát a 2048 RAM-al rendelkező PIC esetében. Persze lehet trükközni, és némi memót nyerni (8bájt helyett 5 bájton eltárolni a 4*10 bitet), de ez csak ínség esetén jön szóba, mert elég kacifántos leprogramozni.

szer. jan. 03, 2007 18:06
ezüst tag

Hozzászólás 
Jajj!

A feszt nem írtam!!!!!!

egyenfeszről lenne szó.....
2-12 V
mondjuk tizedes pontossággal.... de ezen még változtathatunk ha így túl sok, vagy bonyolult.....

szer. jan. 03, 2007 17:44
ezüst tag

Hozzászólás 
Kedves watt!

Nagyon gyors voltál! Köszi!
Amikor leírtam, amit akartam, már tudtam, hogy hibáztam.....
a helyzet: nem akarom túl gyorsan a feszeket. és nincs szükségem mindre, csak az utolsó 100-200 ra... illetve amit bír a memória....
így akár körbe is foroghat....

Azt hiszem ennyit kérdeztél csak!

nagyon köszönöm a gyors reagálást mégegyszer!

szer. jan. 03, 2007 17:41
gyémánt tag

Hozzászólás 
újfiu
Igen az AD-vel nincs gondod, de memória az nem túl sok van a PIC-ekben, igaz nem tudjuk, hogy mennyi adatról lenne szó. Mert ha pl. minden percben egy feszültség adatot akarsz eltárolni, akkor azt 1-2 órán keresztül azért meg lehet tenni egy 18F-ben amiben van mondjuk 512bájt RAM.

Előzetesben még annyit, mielőtt megmondod, hogy pontosan milyen fesz rögzítésre gondoltál, hogy minél sűrűbben akarod a feszt rögzíteni, annál inkább bonyolódik a helyzet, mindaddig, amíg PIC-el megoldhatatlanná válik a dolog.

szer. jan. 03, 2007 16:12
ezüst tag

Hozzászólás Első dal
Sziasztok!

Persze segítségre lenne szükségem....
Most ismerkedem a PICekkel, ami azt jelenti, hogy kb semmit sem tudok róluk, de nagyon érdekel a téma. A gond, amit szeretnék megoldani, az különböző feszültség értékek tárolása és késődd előhívása. Azt már tudom, hogy van a PICben erre megfelelő memória és azt is, hogy AD átalakító is....
Kb itt tartok.
még nem tudom, hogy milyen típusu PICet szeretnék használni (milyent lenne célszerű)
HA valaki tud BÁRMILYEN segítséget nyújtani annak előre is ezer hála!!!!

VAn némi elektromos előképzetségem, úgyhogy nem kútba dobott info, ha vki mond vmit....

KÖSZÖNÖM!!!!!

szer. jan. 03, 2007 15:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
zoox
Ezt magamnak írogattam, lehet, hogy segít.
www.wattmep.tvn.hu/LCD/EW162GR0YMYosszefoglalo.doc
És ebből is ki lehet sokmindent olvasni:
http://www.sparkfun.com/datasheets/LCD/HD44780.pdf

szer. jan. 03, 2007 10:12
ezüst tag

Hozzászólás 
Hali

Kellene egy kis segitség.PIC-el LCD-t vezérlek 8 bites üzemmódban ,de lábtakarékosságból szeretném 4 bites üzemmódba hajtani a kijelzőt de ehez kevés vagyok,valami info kellen hogy hogyan kell csinálni ha lehet magyarul mert az angol nem igazán megy

kedd jan. 02, 2007 17:04
ezüst tag

Hozzászólás 
gozi írta:
SMD forrasztáshoz az ún. elektromosan biztonságos ónokat ajánlott használni. Ezeknél a maradványok nem vezetőképesek, és/vagy forrasztási hőfokon nagy része elpárolog. Sajna SMD esetén a mosás az alkatrészek alatt maradt gyantamaradványok miatt nem biztos, hogy eredményes.

az smd forrasztásnál flux tollat szoktam használni és isopropanollal kell lemosni /a FLEXRONIX-nál is ezt használtuk/ a tollban lévö folyadék nagyo jo tisztito és folyaszto anyag persze ehhez a forrasztásokhoz megfelelö forr anyag is kell.

kedd jan. 02, 2007 10:43
arany tag

Hozzászólás 
SMD forrasztáshoz az ún. elektromosan biztonságos ónokat ajánlott használni. Ezeknél a maradványok nem vezetőképesek, és/vagy forrasztási hőfokon nagy része elpárolog. Sajna SMD esetén a mosás az alkatrészek alatt maradt gyantamaradványok miatt nem biztos, hogy eredményes.

hétf. jan. 01, 2007 22:58
gyémánt tag

Hozzászólás 
sanx írta:
Forrasztás után vizezni??? Húúú... Ez nekem elég bizarrnak hangzik. Nem szokott az smd alkatrészek alatt víz maradni?
Nemtudom, smd alkatrészekkel az FT232BL kivételével még nem volt dolgom (egyébként is jobban szeretem a klasszikus alkatrészeket), viszont 80 fokon elég gyorsan elpárolog a víz. Be kell tenni egy kicsit a sütőbe (a mikrosütő az nem jó :lol: ) mosás után :potyog:

hétf. jan. 01, 2007 22:25
ezüst tag

Hozzászólás 
Forrasztás után vizezni??? Húúú... Ez nekem elég bizarrnak hangzik. Nem szokott az smd alkatrészek alatt víz maradni?
Én azt vettem észre, hogy inkább valamilyen nyákhiba, vagy az ónozó valami maradéka, amit nem tudtam lemosni, vagy az alapanyag lehet a probléma forrása. A forrasztózsírnak elég nagy az ellenállása, és a gyanta is jóval 10MOhm fölött van. A kettőjük kombinációját még nem mértem... az lehet, hogy már kisebb ellenállást hoz létre. Azzal próbálkoztam, hogy hegyes tűvel vakargattam a vezetékek között, ami segített is: 500KOhm-ból 2MOhm lett. De hiába vakartam jobban, nem volt elég ahhoz, hogy a kristály induljon. Legközelebb nem töltöm ki az üres részeket a nyákon, talán ez is okozhatta a gondot...

hétf. jan. 01, 2007 21:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
sanx írta:
Ez egyébként ez egy házi készítésű nyák volt, és azóta sem megy vele a cucc. Azóta megjöttek a gyárban készült nyákok, azokon elsőre pöcc-röff indult mindegyik PIC.
Megtisztítottad a nyákot a forrasztás után a forrasztáshoz használt zsírtól, folyasztószertől, gyantától :?: Az én nyákjaim is házi készítésűek, forrasztás után forró vízben (70-80 fok, közvetlenül a bojlerból), szappannal és körömkefével meg szoktam súrolni őket. Száradás után gyönyörűen indult mind.

hétf. jan. 01, 2007 19:17
ezüst tag

Hozzászólás 
sanx írta:
Sziasztok!

Van egy PIC16F648A, ami nem akar HS módban indulni. Egy 20MHz-es kristályt kapcsoltam hozzá 2db 22pF kondival. Valamiért nem indul be az oszcilláció, csak akkor, ha bekapcsolás előtt megmelegítem a kondikat. Próbáltam kisebb és nagyobb kondikkal is, de az eredmény csak rosszabb lett. A Microchip honlapján található leírásokban mind azt tanácsolják, hogy kérdezzem meg a kristály gyártóját a külső komponensek értékeiről. A gond az, hogy ezen semmilyen gyártó jelzését nem találtam meg.
Hasonló problémám volt már 16F877A, 16F628A és 16F876A mikrovezérlőkkel is.

Mi lehet a gond? Talán ellenállást is kell sorba kötni az OSC2-vel? Ha igen, mekkorát? Miért van az, hogy felmelegítve beindul, és utána lehülés után sem áll le? Tegyek mellé fűtő ellenállást, ami indulás előtt bemelegíti a kondikat? :)

Megoldódott probléma részben. Úgy néz ki, hogy ha a NYÁK nem tökéletesen szigetel: 1-2 MOhm ellenállás a testre elég ahhoz, hogy ne iduljon be az oszcillátor. Akárhogyan választom meg a kapacitásokat, nem fog elindulni. Ez egyébként ez egy házi készítésű nyák volt, és azóta sem megy vele a cucc. Azóta megjöttek a gyárban készült nyákok, azokon elsőre pöcc-röff indult mindegyik PIC.

hétf. jan. 01, 2007 19:08
ezüst tag

Hozzászólás 
Egyébként a konfig bitekkel sem lehet teljesen letíltani, mert a VPP funkciója megmarad mindenképp. Tehát attól, hogy le van tiltva az MCLR, attól még lehet programozni.

hétf. jan. 01, 2007 19:03
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ha akarsz RA5 lábat, akkor le kell, mond a resetről. A konfig biteknél nézz szét, melyik tiltja az MCLR-t. Az RA5 csak bemenetként használható.

Reset nélkül két okból használható:
1. Ezzel csak a külső resetet tiltod le, a belső Resetelés tovább működik (Power-On-Reset, Brown-Out-Reset, stb.)
2. Ez nem PC és nem Windows fut rajta, így menet közben a jól megírt program sosem fagy le :arrow: nemis kell resetelni.

hétf. jan. 01, 2007 11:48
gyémánt tag

Hozzászólás 
Srácok!

A PIC 16F627-esnél a 4-es lábon van az RA5 és az MCLR egyszerre.
Namost én úgy gondolom hogy a reset lábra szükség van. Le kell akkor mondjak a RA5-ről?
Egyáltalán hogy lehet a csippet olyan módban használni hogy nincs reset láb???

hétf. jan. 01, 2007 11:41
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szerintem vegyél jó kristályokat. Nem biztos, hogy a kondik a hibásak.

hétf. dec. 25, 2006 17:30
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Van egy PIC16F648A, ami nem akar HS módban indulni. Egy 20MHz-es kristályt kapcsoltam hozzá 2db 22pF kondival. Valamiért nem indul be az oszcilláció, csak akkor, ha bekapcsolás előtt megmelegítem a kondikat. Próbáltam kisebb és nagyobb kondikkal is, de az eredmény csak rosszabb lett. A Microchip honlapján található leírásokban mind azt tanácsolják, hogy kérdezzem meg a kristály gyártóját a külső komponensek értékeiről. A gond az, hogy ezen semmilyen gyártó jelzését nem találtam meg.
Hasonló problémám volt már 16F877A, 16F628A és 16F876A mikrovezérlőkkel is.

Mi lehet a gond? Talán ellenállást is kell sorba kötni az OSC2-vel? Ha igen, mekkorát? Miért van az, hogy felmelegítve beindul, és utána lehülés után sem áll le? Tegyek mellé fűtő ellenállást, ami indulás előtt bemelegíti a kondikat? :)

hétf. dec. 25, 2006 11:43
ezüst tag

Hozzászólás 
Az ötleted jó volt Watt a Vref stabilizálásra már csak 3 egységet változik ami kb 7.5 mV és az érzékelőm 10 mV/c :rulez: problem megoldva!
Köszike

csüt. dec. 21, 2006 10:38
ezüst tag

Hozzászólás 
potyo írta:
Valaki használ Hi-Tech PICC-t :?: Az érdekelne, hogyan lehet megoldani, hogy az összes kódot a programmemória elejére tegye (mert pl. a main() részt a végére teszi) :?:

Eddig engem ez nem zavart :). Miert gond ez?
Nem lattam olyan kapcsolot, amivel ezt el tudnad erni.
Viszont van egy -ICD kapcsolo, ami szabadon hagyja a programmemoria legtetejet (a picinfo.ini fajlban megtalalod, hogy pontosan mit).

Vagy van egy kapcsolo, amivel meg tudod mondani, hogy ne hasznaljon egy reszt. Nem probaltam, de ezzel esetleg ki tudod cselezni.
-RESROMranges[,ranges]
The -RESROM option is used to reserve a particular section of ROM space. The address ranges must be specified in HEX. The syntax for this option is a comma separated list of address ranges. For example:
-RESROM1000-10FF,2000-20FF
This will reseve the ROM address ranges 0x1000 to 0x10FF and 0x2000 to 0x20FF.

csüt. dec. 21, 2006 9:12
gyémánt tag

Hozzászólás 
Próbáld meg, hogy a ref forrás helyére is elemet teszel. Ha akkor is változik az érték, akkor ezt a hibalehetőséget kizárhatod, mert az elemnél stabilabb feszforrás nincs.
A konverzió alatt nem nagyon szabad mással foglalkozni, le szoktam tiltani a megszakítást is a kész jelig, ha lehetőség van rá. Ezt hogyan kezeled?

kedd dec. 19, 2006 22:43
ezüst tag

Hozzászólás 
Hi Watt

Köszi a gyors reagálást.
igen "Akkor az ADCON1 reget ?xxx0001 re állítottad és az RA3-on adod be"
A Vref egy agyonszürt stabIC leosztott fesze ez 2.56V
10 bites az AD igy 2.56V/1024=2,5mV remélem jól számolom
ha rákötöm valameik be-re a etalon stabil feszforrást(elem) akkor a kijelzön 650-es értéket kapok ami változik +- 10 és ez szerintem sok
A konv seb ADCON0 11xxxxxx a procit 20MHz-vel hajtom
a bemebö ellenállás 10 Kohm és 47 mikroF el szüröm

kedd dec. 19, 2006 17:54
gyémánt tag

Hozzászólás 
zoox
Akkor az ADCON1 reget ?xxx0001 re állítottad és az RA3-on adod be a ref feszt?
Milyen ref forrást használsz?
Hogyan állítottad be a konverzió sebességét?
Milyen a mérendő fesz bemeneti ellenállása a bemenetig?
Mérendő feszt szűröd valamivel?(lehetőség van rá?)

kedd dec. 19, 2006 17:34
ezüst tag

Hozzászólás AD
Hali mindenkinek

Egy kis segítség kellene.Mostanság tanulom a pic-ket a Kóny könyvből,és van egy kis elakadásom.Szóval 16f877 re irtam egy progit :potyog: ami ADkonverziót végez mid a 7 Analog portján(terosensor). A konverzio értékét kijelzi egy LCD-n , külsö Vref-et használok és az a gondom hogy a konverzio értéke ugrál.Elsőnek arra gondoltam,hogy a sensor miatt és helyette beraktam egy fix feszforrást(1.5Velem)aminek mindig fix a kimenö fesze ,de sajnos nem változott semmi u.a a tünet és itt elakadtam nem tom mit tegyek.Légyszi segítsetek
:hm:

kedd dec. 19, 2006 17:25
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ray
Cseréld ki a kondit 47uF-ra és jó lesz. Maradék AC kb 250mV lesz és 4,5V-os lesz az egyenfesz.
Most azért volt bizonytalan, mert 2,2-2,9V váltó volt rajta brummként és az egyenszint az 2,5V körül volt, ami nagyon necces a TTL H szintnek, főleg ha az említett AC összetevőt is nézzük.

kedd dec. 19, 2006 17:09
arany tag

Hozzászólás PIC kérdések
Watt!

A 2,9 VAC-t a Zéner-kondi-ellenállások (a rajz szerint R1 és R2) közös pontja és a föld-pont között mértem, mielőtt összekötöttem a PIC lábbal.

Igy ellenőriztem, hogy mi jut a PIC lábra, ha a dióda felől megjelenik a 24 VAC.

(Ha jól kapisgálom, ugyanitt kéne egyenfesz állásban mérni.)

Üdv
Ray

kedd dec. 19, 2006 16:19
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 6770 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 136  Következő