Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. nov. 16, 2024 14:46

Hozzászólás a témához  [ 139 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3  Következő
szinuszjel generátor 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nem, most egész más dolgokat építek.

kedd máj. 19, 2009 13:04
Profil Privát üzenet küldése Honlap
ezüst tag

Hozzászólás 
Bocsi - úgy értettem, hogy olyan régen csináltad/használtad, hogy már nem is foglalkozol vele. Akkor gondolom, hogy nincs is ilyenre szükséged, és nem gondolkodol rajta.

kedd máj. 19, 2009 12:47
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Mondom hogy el lett felejtve! Martam hozzá egy nyákot aztán azóta nem foglalkoztam vele. Nem is ültettem be soha és már a panel sincs meg.

hétf. máj. 18, 2009 17:07
ezüst tag

Hozzászólás 
Azt látom, hogy senki sem ír ezzel kapcsolatban. De valójában milyen?

hétf. máj. 18, 2009 11:35
gyémánt tag

Hozzászólás 
Genelec írta:
Már régóta semmi infó. Milyen lett?
Azóta nagyon el lett felejtve az az áramkör. :lol:

vas. máj. 17, 2009 19:32
arany tag

Hozzászólás Re: HÜLYE GPORTAL!!!!!
JucixD írta:
Nem értem **** a gportal!!!! :cry: :x Át akarom váltani kódnézetből, FCK deitor (ÚJ)-ra és mindig visszadobja azt hogy kódnézet! Már nagyon dühös vagyok! És már sírni tudnék is egyben :x :cry:

Teljesen biztos vagy abban, hogy a GPORTAL-lal kapcsolatos problémádat egy elektronikai fórumon kell felvetni? És ezen belül is éppen pont a szinuszjel-generátor című topikban? :?

vas. máj. 17, 2009 19:06
vas-tag

Hozzászólás 
HA valaki tud valamilyen tanácsot adni vagy segíteni nagyon hálás lennék! előre is köszi :oops:

vas. máj. 17, 2009 18:50
vas-tag

Hozzászólás HÜLYE GPORTAL!!!!!
Nem értem **** a gportal!!!! :cry: :x Át akarom váltani kódnézetből, FCK deitor (ÚJ)-ra és mindig visszadobja azt hogy kódnézet! Már nagyon dühös vagyok! És már sírni tudnék is egyben :x :cry:

vas. máj. 17, 2009 18:48
ezüst tag

Hozzászólás 
Már régóta semmi infó. Milyen lett?

csüt. ápr. 30, 2009 16:32
gyémánt tag

Hozzászólás 
JFEry írta:
Van egy egyszerű, igaz kétápos, jól futó stereópotival nagy átfogásbankistorzítású, szép színuszos kimenetű, tranyós kapcsolásom. Egy baja van kissé szeszélyes a frekimenete és az időbeli stabilitása.

Ha érdekes berajzolom ide.
Köszönöm JFEry, de már belenyugodtam hogy az Urbános XR2206-tal felépített generátort építem meg. Délelőtt már ki is martam a nyákját.

pén. jan. 12, 2007 18:30
ezüst tag

Hozzászólás 
Van egy egyszerű, igaz kétápos, jól futó stereópotival nagy átfogásbankistorzítású, szép színuszos kimenetű, tranyós kapcsolásom. Egy baja van kissé szeszélyes a frekimenete és az időbeli stabilitása.

Ha érdekes berajzolom ide.

pén. jan. 12, 2007 10:33
gyémánt tag

Hozzászólás 
http://www.seattlerobotics.org/encoder/200205/ddsfgen.htm
De ez csak 100kHz, és elég bonyolultnak tűnik. Ha megépíteném és első bekapcsolásra nem működne, biztos nem jönnék rá soha hogy mi a baja.

szer. jan. 10, 2007 21:03
gyémánt tag

Hozzászólás 
Meg van; 20MIPS=20 millió utasítás másodpercenként. 8)

szer. jan. 10, 2007 20:54
gyémánt tag

Hozzászólás 
MotoHacker írta:
Attila:Ha már pic,egy 20MIPS-es mikrokontroller már tűrhető DDS generátor 1MHz-ig.És akkor mérni sem kell,mert kvarcpontosságú jel alapján áll elő a kimeneti frekvencia.
Mi az a 20MIPS és a DDS? Amúgy ez nagyon jól hangzik, és ez is csinálna szinuszt/négyszöget/háromszöget? Van erre kész projekt? Mert a PICekhez egyáltalán nem értek, de még a programozáshoz sem.

szer. jan. 10, 2007 20:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
Attila:Ha már pic,egy 20MIPS-es mikrokontroller már tűrhető DDS generátor 1MHz-ig.És akkor mérni sem kell,mert kvarcpontosságú jel alapján áll elő a kimeneti frekvencia.

szer. jan. 10, 2007 20:44
gyémánt tag

Hozzászólás 
Köszönöm a kapcsolást po la!
Közben megnézegettem jobban az Urbán-féle kapcsolást, és valahogy megbarátkoztam vele, úgyhogy ezt fogom megépíteni. Beérem 100kHz-el is. Rákötök még majd egy PIC-es frekimérőt is. 8)

szer. jan. 10, 2007 16:33
arany tag

Hozzászólás xr2206
Üdv Attila86!

Az xr ic eredendően hangfrekis célokra készült, nyilvánvaló, hogy nem igazán szerencsés 1MHz környékén használni...Ha ragaszkodsz az 1MHz-hoz, szerintem más megoldást célszerű keresned. Sokat dolgoztam a HTSz audió komplex generátorával, a cég talán legsikeresebb műszere volt. Ezt a minőséget házilag nehéz lenne előállítani. A www.majki.fw.hu címen találsz az xr -es ic-vel két kapcsolást. Az egyik az Elektorból való, a másik ennek az átdolgozott változata. Komplett leírás, nyákkal, beültetéssel.
Sok sikert a megépítéshez!

kedd jan. 09, 2007 21:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
Átgondoltam a dolgot, drága a MAX038 és nem is kell nekem ilyen profi funkciógenerátor. Inkább XR2206-ból kéne fabrikálni valamit. Van ezzel az ic-vel valakinek egy jó kapcsolása? Van nekem egy Urbán-féle, de az csak 100kHz-ig megy és nekem 1MHz kellene.
Nézegettem az XR2206 adatlapját, de nem értem teljesen a torzítást. Jól látom, hogy 1MHz-en 3%-os a torzítása?!

kedd jan. 09, 2007 15:48
ezüst tag

Hozzászólás 
Szia Attila86!
Nézd meg az angol elektor 95/6-os számát abban is van egy nagyon jó kapcsolás ezzel az IC-vel.
üdv
Hegman

vas. aug. 27, 2006 20:53
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sikerült mégiscsak letöltenem a 2005-ös évkönyvet és átfutottam a MAX038-ról szóló részt. Csak a töredékét értem, de már ennyitől is hátast dobtam. Ez tényleg egy nagyon de nagyon komoly IC...

vas. aug. 27, 2006 20:10
gyémánt tag

Hozzászólás 
el34 írta:
...nézd meg a RT. ÉK. 2005 /162 oldalon ismertetett leírást , ott választ kapsz az előző kérdéseidre is .
Ezt el tudná nekem küldeni valaki? Mert nekem csak 2004-ig vannak meg az évkönyvek :(
Kerestem, de csak ennyit találtam. :(

vas. aug. 27, 2006 17:31
platina tag

Hozzászólás 
Azt tanácsolnám ezzel ne foglalkozz , nézd meg a RT. ÉK. 2005 /162 oldalon ismertetett leírást , ott választ kapsz az előző kérdéseidre is .
Most is csak azt mondhatom , hogy fentebb említett IC-k közül a legjobb , hiányosságai ellenére , mind 3 IC-t próbáltam , ezzel könnyebben dolgozhatsz ,egyszerű beállítani és stabilabb , torzítása sem nagyobb .
Ha a keresőbe beírod a MAX038 -at sok kapcsolást talász ...
Így csináltam :
http://img.tar.hu/hajduz/img/13957894.jpg#3
http://img.tar.hu/hajduz/img/13957895.jpg#3

vas. aug. 27, 2006 9:09
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ránézne valaki nálam okosabb, hogy ez az "evaluation kit" jó-e nekem hangfrekin? Mert az adatlapján 325kHz-10MHz van írva.
(LINK)

szomb. aug. 26, 2006 16:54
a fórum lelke

Hozzászólás 
Mielőtt nekiláttok, nézzétek meg a MAX árát... Amúgy qrvajó IC, 20MHz-ig elmegy. Az ICL8038 az eredeti, de ez meg elég hulladék, nagy a torzítása, és frekiben kb 200KHz-ig tud elmenni...

szomb. aug. 26, 2006 15:08
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nézegettem a fentebb belinkelt gyári MAX038-as kapcsolás adatlapját. Azt írja, hogy 325kHz-től 10MHz-ig működik, viszont volt aki írta hogy 20Hz-20kHz-es tartományban is működik sőt, hogy az "egy lépésben kivehető" (el34). Illetve van pár csatlakozási pont a kapcsolásban, amit egyenlőre még nem értek ("DADJ, FADJ, A0, A1, SYNC, PDO, PDI, DV+, IIN"). Viszont ami az áramkör mellett szól az urbánoshoz képest, hogy ezen 'csak' 3 poti van, gondolom a beállítás ezáltal egyszerűbb mint az Urbános, azon van vagy 10 poti...

szomb. aug. 26, 2006 14:44
gyémánt tag

Hozzászólás 
fdsamano írta:
Az XR2206 torzítása 0,5% (jól beállítva), viszont stabil az amplitúdója, mert a háromszög-jelből állítja elő a szinuszt diódás vágással. Számomra másik nagy előnye, hogy egy lépésben átfogja a 20 Hz - 20 kHz-es tartományt.
Kis trükközéssel megoldható az is, hogy a frekvencia logaritmikusan változzon.
el34 írta:
SMA írta:
Jó régen építettem magamnak egy 8038-as generátort, jól működik, de a 20-20-ig nem járható semmilyen körülmények között sem, több darab is ki lett próbálva anno, nem beállítható.
Az a MAX jó, de nem hangfrekvenciás célokra való, ezért nem is foglalkoztam vele.
Vitatkoznek veletek , a fent emlitett IC-k sokkal rosszabbak a MAX-nal , 20-20KHz 1 lepesben kiveheto , amplitudoban is sokkal stabilabb , 1% koruli torzitas is megoldhato meg szinusz eseten is .
SMA nincs igazad , hangfrekis celokra is alkalmasabb mint az emlitett tipusok , igaz dragabb.
fdsamano írta:
Az IC adatlapja szerint 2%-os torzítású szinuszjelet hoz létre.
Az xr2206 átfogása 1:2000 (több mint 3 dekád), torzítása 0,5%. Innen kezdve lehet választani, hogy kinek melyik jobb.
el34 írta:
A 2 % torzitas MHz -es tartomanyban igaz , hangfrekis celra ez az IC sokkal jobb mint az XR , kiprobaltam nem csak az adatlapjat nezegettem .
Az XR es a 8038 is ggyengusz mellette , igaz ez sem tuti

Eddig XR2206-os Urbános függvénygenerátort akartam megépíteni, de a topicot visszaolvasva már nem vagyok benne biztos. Inkább MAX038 lenne jobb? A fenti idézetekből kiindulva ez nem egyértelmű. MAX038-hoz találtam gyári nyáktervet is.
SMA írta:
Meg kell építeni és kell egy végfok is hozzá, mert arra nem lehet hangszórót kötni.
SMA! Ha csak azért kell hozzá végfok hogy hangszóróra is ráköthessem, akkor inkább kihagyom :) Csak azt hittem az másra is használható

szomb. aug. 26, 2006 6:00
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Attila86 és Többiek!

Az "Audio-komplex generátor" többet tud, végfok is lehet benne.
Ha láttad az iskolában, akkor lesd meg a tipusát, abból többet tudunk Mi is mondani.
Jó az a kis funkció-generátor IC, amivel van az a kapcsolás.
Meg kell építeni és kell egy végfok is hozzá, mert arra nem lehet hangszórót kötni.
A tápegységet célszerű a végfok terhelésével is számolni, tehát nagyobb trafó kell akkor hozzá. Érdemes a GC-oldalon található valamelyik végfokot megépíteni, azokkal már lehet hangsugárzót, hangszórót is hajtani.
Üdv! SMA

kedd márc. 14, 2006 16:00
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sziasztok!
Szeretnék megépíteni egy olyasmi műszert, mint ami az iskolában van az asztalomon, az van ráírva hogy "Audiokomplex generator". Mellette valami distorzió-mérő meg még valami más... Ebből engem az audiokomplex generator része érdekel. Ez olyat csinál, hogy a kimenetén szinuszt meg négyszögjelet ad ki, aminek tudom változtatni az amplitúdóját és a frekvenciáját HF tartományban.
Találtam az Urbánnál egy hasonló egységcsomagot, "Függvénygenerátor"-néven. Ebbe egy, a fentebb említett XR2206-os IC van, és szinuszt, négyszöget és háromszöget tud kiadni, melynek szintén tudom a frekvenciáját és az amplitúdóját változtatni.
Ez kell nekem, vagy nem? Mi a különbség az "Audiokomplex generator" és a "Föggvénygenerátor" közt? Amúgy ez az Urbános dolog 0-100mV-os feszültséget tud kiadni, a suliban lévő többet? Ettől különböznek? Ja, meg a suliban lévőnek két kimenetete van, egy BNC és egy pár banánhüvely. Gondolom a banánhüvelyes rész mögött egy műveleti erősítő van, mert arról közvetlen szoktunk hangfalakat sípoltatni...
Üdv, Attila

hétf. márc. 13, 2006 22:54
gyémánt tag

Hozzászólás 
Bár ott is lehet választani lineáris sweepet... (A másikat logaritmikusnak nevezik)

szomb. jan. 07, 2006 20:48
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
watt, próbáld ki a Spectrán 10 sec alatt végigsweepelni 20-tól 20-ig úgy, hogy a kimenetet visszakötöd a bemenetre.
Ott egyébként a sweepelési idő fele alatt jut el 500 Hz-ig, a másik fele alatt 20 kHz-ig.

Igyekszem..... :)

szomb. jan. 07, 2006 19:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Idézet:
Idézet:
Valami kompromisszumot kell kötni.

Igen, de nem a tervezésnél. Nem kell előre eldönteni a sweep hosszát. Fel kell rá készíteni, hogy bármit ki tudjon adni (értelmes határok közt), aztán a mérés előtt eldöntjük, hogy az aktuális esetben melyik tulajdonság a fontos, a gyorsaság, vagy a jó felbontás, és melyik sávban, és annak megfelelően állítjuk be. Esetleg lehet pár "gyári alapbeállítás" is.

Korrekt. Azt hiszem nincs akadálya, hogy az időtartamot, a felbontást és a tartomány be lehessen állítani. Azt is meg lehetne oldani, hogy bizonyos határ értékek ki legyenek jelezve(frekitartomány, lépésköz, időtartam egymásra hatásaiból következő határértékek).
Ezzel természetesen a program jelentősen bonyolódik, mert a határértékeket számolni kell és itt sok tényező hat egymásra, amit jelenleg nem is látunk át teljesen.

szomb. jan. 07, 2006 19:42
gyémánt tag

Hozzászólás 
hqp írta:
25 MHz-es órajel esetén csak 10 MHz-ig használható a DDS, ugyanis az órajel 0.4 része az értelmes határ. Fölötte már inkább csak fröcsögésnek lehet nevezni, ami kijön belőle. Annál jobb a helyzet, minél nagyobb az órajel és a kimenő frekvencia aránya. Jelen estben ez mondjuk nem tűnik problémásnak.

Hát igen, az elméleti max. 12,5 MHz-et már csak 2 mintából hozza létre, tehát csak egy négyszög jön ki szinusz helyett.
25 kHz alatt viszont már talán valódi 10 bites jelet szolgáltat, de egy meredek aluláteresztő szűrő akkor sem ártana a kimenetre.

szomb. jan. 07, 2006 17:21
a fórum lelke

Hozzászólás 
Nem rossz... Ha lesz időm, lehet hogy eljátszadozom vele. De ide már jó gyors kontroller kell, vagy xilinx. (ez utóbbihoz értek 1 ici-picit :roll: )

szomb. jan. 07, 2006 13:49
arany tag

Hozzászólás 
Valamikor az Analog Devices honlapján volt egy applikációban a leírása. Van benne egy A/D, ami digitalizálja a modulációt, és egy kontroller, ami a moduláció pillanatnyi értékének megfelelő frekvencia kódját nyomja a dds-be. Így a dds által előállított frekvencia a modulálójellel arányosan változik, nincs PLL túllövés, nincsenek káros modulációs termékek, stb. Ez 9851-el volt megcsinálva, de pl. az AD9857 az tud automatikusan interpolálni is, azzal aztán igazán szép modulációt lehet csinálni. És az a tok sorosan 10MHz-es, párhuzamosan 100MHz-es beírási sebességet tud . . .

szomb. jan. 07, 2006 13:15
a fórum lelke

Hozzászólás 
Ez az FM adós dolog érdekelne! Vajon milyen minőséget llehet elérni? Gondolom a PC-ről megy, és egy wav filet vagy mp3-at lehet beküldeni a proginak. Jól gondolom?

szomb. jan. 07, 2006 11:11
arany tag

Hozzászólás 
25 MHz-es órajel esetén csak 10 MHz-ig használható a DDS, ugyanis az órajel 0.4 része az értelmes határ. Fölötte már inkább csak fröcsögésnek lehet nevezni, ami kijön belőle. Annál jobb a helyzet, minél nagyobb az órajel és a kimenő frekvencia aránya. Jelen estben ez mondjuk nem tűnik problémásnak.
Amint korábban valaki jól jegyezte meg, sajnos ROM-ban vannak a fázis-amplitúdó átszámításhoz szükséges adatok, így csak szinuszos jelet lehet előállítani. Viszont több típus is tartalmaz igen jó minőségű komparátort, amivel rögtön van négyszögjel, abból pedig szükség esetén háromszög.
Szvsz hangfrekvenciás mérésekhez bőven elég a soros programozási felület, AD9851-re van sztereo FM adó, ahol a moduláció soros porton megy be és kiválóan működik !

szomb. jan. 07, 2006 1:50
a fórum lelke

Hozzászólás 
Szerintem ugyanolyan gyorsan lehet mérni mindkettővel (azonos felbontási igény esetén), csak a zajos mérésnél nem kell a feldolgozó FFT-t a generátorhoz szinkronizálni, és ugyanaz a jel használható bármilyen beállításnál.

delta_f=fs/n, ahol delta_f a felbontás, fs a mintavételi freki, n az FFT ablak mérete. A gerjesztő jel "bármilyen" lehet, csak egyenlő arányban tartalmazzon minden frekit. (Nem teljesen bármilyen, a "spektrumszivárgás" miatt.)

szomb. jan. 07, 2006 0:22
Profil Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
Ezért ajánlják sokan a zajgenerátoros mérést, mert ott "minden" freki jelen van, a kiértékelés nem vesz annyi időt igénybe.
Bár lehet hogy rezonanciajelenségek felderítéséhez jobb a sweep.

Sweep-elésnek inkább valami panorámavevőben vagy home made spektrumanalizátorban látom értelmét.

szomb. jan. 07, 2006 0:07
gyémánt tag

Hozzászólás 
watt, próbáld ki a Spectrán 10 sec alatt végigsweepelni 20-tól 20-ig úgy, hogy a kimenetet visszakötöd a bemenetre.
Ott egyébként a sweepelési idő fele alatt jut el 500 Hz-ig, a másik fele alatt 20 kHz-ig.

pén. jan. 06, 2006 22:32
a fórum lelke

Hozzászólás 
Idézet:
Valami kompromisszumot kell kötni.

Igen, de nem a tervezésnél. Nem kell előre eldönteni a sweep hosszát. Fel kell rá készíteni, hogy bármit ki tudjon adni (értelmes határok közt), aztán a mérés előtt eldöntjük, hogy az aktuális esetben melyik tulajdonság a fontos, a gyorsaság, vagy a jó felbontás, és melyik sávban, és annak megfelelően állítjuk be. Esetleg lehet pár "gyári alapbeállítás" is.

pén. jan. 06, 2006 22:15
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
És az elején 1 us-ig generálsz mondjuk 20 Hz-et? Very Happy És 200 us (1/250-ed periódus) múlva már a 40 Hz-et generálod? Legalább 1 periódust meg kellene várni, mielőtt jelentősen megváltoztatjuk a frekit!

De nem lehet végtelenségig húzni a hangolást sem. Valami kompromisszumot kell kötni. Még nem tudom mi lesz az.
Az is biztos, hogy az alsó regiszterekben a változás sebessége igen alacsony, de ez talán természetes, hiszen itt egész kis freki változást jól érzékelünk. Fentebb már lehet(kell is) fokozni a tempót. Én azt hiszem 10sec alatt át lehet fogni(PC-is megteszi, akár gyorsabban is), de ezt is lehetne állítani.

pén. jan. 06, 2006 21:51
a fórum lelke

Hozzászólás 
Hangfrekis jelgeneráláshoz 50 us-nál gyakoribb frekiátállítás szükségtelen. A programot viszont úgy kell megírni, hogy ezt (vagy a megválasztott gyakoriságot) minden üzemmódban biztosítani tudja, ne késlekedjen azért mert éppen más feladata is van (freki kijelzés, gombok beolvasása, stb...)

Ha fixen 1 ms-onként állítunk frekit, az szerintem bőven elég, és ennyi idő alatt ellátható a többi feladat.

pén. jan. 06, 2006 21:24
Profil Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
Idézet:
kb 1Millászor lehet adatot változtatni 1sec alatt maximum.

A 0-20kHz között 0,1Hz lépésközzel 2millió lépés van, tehát ezt a tartományt kb. 2sec alatt át lehet fogni 0,1Hz-es lépésekkel, ha maximum tempót feltételezünk végig.

És az elején 1 us-ig generálsz mondjuk 20 Hz-et? :D És 200 us (1/250-ed periódus) múlva már a 40 Hz-et generálod? Legalább 1 periódust meg kellene várni, mielőtt jelentősen megváltoztatjuk a frekit!

Ha nagy felbontás kell, nincs mese, hosszú idő kell.

Még valami: ha FFT-vel kell feldolgozni az eredményt, akkor lineáris sweep kellene, vagy impulzussorozat. Ha log sweep, akkor simán mérni kell a feszültséget. De: akkor is hosszú idő kell a jó felbontáshoz!

pén. jan. 06, 2006 21:13
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Megnéztem a PIC és a DDS is tud 40Mbitps-et. A DDS SPI időkből kiszámoltam, hogy kb 1Millászor lehet adatot változtatni 1sec alatt maximum.

A 0-20kHz között 0,1Hz lépésközzel 2millió lépés van, tehát ezt a tartományt kb. 2sec alatt át lehet fogni 0,1Hz-es lépésekkel, ha maximum tempót feltételezünk végig. Ha exponenciális sebességet akarunk, akkor ez az idő felmehet többszörösére is.
Ha nem ragaszkodunk a 0,1Hz-lépésközhöz, hanem 0,5-1Hz lépésenként léptetünk, vagy pl. 440Hz után léptetünk 1 Hz-el, akkor sokkal rövidebb időt is el lehet érni elég jó felbontással. Ezeket a módokat be lehetne állítani.

pén. jan. 06, 2006 19:49
gyémánt tag

Hozzászólás 
A sweepelés sebességét meghatározza a PIC és a DDS közti átviteli sebesség és a szóhossz.
A szűk keresztmetszet esetleg az FFT sebessége, 20 Hz-től 20 kHz-ig a Spectrával már nem adhatsz be akármekkora FFT értéket, mert magasban elkezd csökkenni a kijelzett görbéd. Le kellett vennem 4096-ra, hogy ne csaljam meg magam a magas tartományban. Lineáris frekvencianövelésnél ez nem gond, de annak valami más baja van, már nem tudom, mi volt.

pén. jan. 06, 2006 18:42
gyémánt tag

Hozzászólás 
fdsamano
Amikor az AD-ket emlegettem, nem arra gondoltam, hogy azon keresztül "tekergethetek" egy potit a freki beállításához(olvastad mire gondoltam felhasználni?), én azt eleve gombbokkal gondoltam megoldani.

A lépésköz 0,1Hz, ez korrekt, és én ennyinként léptetném a PIC-ben a számlálót. (Hogy van e ekkora számláló? Bármekkora van, mert ez nem egy hardveres számláló, RAM bájtok összevonásával bármekkora számot lehet kezelni).)
Csak a sweepelésnél jön szóba a számláló automatikus léptetése(freki emelése, csökkentése) exponenciális sebességgel. A beállítás két gombbal megoldható korrekt gyors és pontos módon(erről írtam korábban hogyan lehet)

Még nem beszéltünt arról a problémáról, hogy mekkora lehet a maximális frekiléptetés sebessége, mert ez behatárolja a teljes sáv 0,1Hz-es léptetésének egy adott időn belüli teljesülését.
Meg kell néznem, hogy az SPI felülete mekkora átviteli sebességgel képes adatot fogadni(menyi idő van két adatcsomag eleje között teljes adatcsomag átadásakor).
Ha jól emlékszem a PIC 400KHz-el tud SPI-zni, de ezt meg kell nézni. Ha gondolod, ez ügyben a DDS paramétereit átnézheted, és számolhatnál egy időt a teljes sáv max sebességhez tartozó átfogásáról.

pén. jan. 06, 2006 18:29
gyémánt tag

Hozzászólás 
watt, semmi bajom a lépésköz növelésével, a PIC-ben általában egy 10 bites A-D van ismereteim szerint, tehát egy potis vezérléssel 1024 címet lehet generálni. Ha van 2 A-D a PIC-ben, akkor az egyik lehet a durva hangolás, a másik a finom, és akkor már kicsit javulhat a felbontás, a 28 bitből 20-at használhatunk.
De ha van négy szabad bemenete a PIC-nek, akkor lehet egy-egy durva fel és le, valamint egy finom fel és le gombbal léptetni egy belső számlálót, ami lehet akár 28 bit hosszúságú is, ha tud a PIC ilyet.
Az AD 9833 által 25 MHz-es órajellel létrehozható legkisebb frekvencia kb. 0,1 Hz (ez egyben a legkisebb lépésköz, ha a frekvenciát akarjuk előírni), a legnagyobb pedig 12,5 MHz.

Az interpolálás lineáris függvény esetén számtani középérték-számítás, tehát (a+b)/2, egy exponenciális görbe esetén lehet mértani közép, tehát sqrt(a*b)

Szerk.: watt, közben megnéztem a linkedet, az inkább az igaz, ott egy teljes nagyságrendet lehet becsléssel pontosítani, az általam leírttal csak duplázni lehet a felbontást

pén. jan. 06, 2006 18:14
gyémánt tag

Hozzászólás 
Találtam egy kis szösszenetet a lineáris(mert hogy töb féle van) interpollációra.
http://www.sci.u-szeged.hu/physchem/alt ... terpol.htm
Erre gondoltam, amikor a "két pont összekötése egy egyenessel" megfogalmaztam.

Az előzőleg leírt megszakításos program elképzelésem szerintem kimeríti a lineáris interpolációt.

pén. jan. 06, 2006 18:14
gyémánt tag

Hozzászólás 
SPafi
Én teljesen egyetértek veled. A kérdés kicsit költői volt és azt vártam fdsamano-tól, hogy Ő is belátja, hogy ez túl nagy lépésköz.

Azért nem lesz rossz hangszórókhoz sem, ha lehet automatán átviteli görbét rajzoltatni vele. :)
Csak még azt nem látom át, hogy elég lenne e a 10bites AD a PIC-ben, a mérendő fesz megfelelő felbontásához(ha nem akkor van 13bites átalakítóm is.). De ez még a következő lehetőségek egyike lesz.
Egyelőre ez az interpolálás zavar be nekem. Igazából a fogalommal sem vagyok teljesen tisztába. Ez két pont összekötése egy egyenessel, vagy ez egy függvény ami görbét ad a két pont közé?

pén. jan. 06, 2006 17:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Hangszóróméréshez egy primitív kézi műszert kellene tervezni.

Pont ezért írtam az első hozzászólásomban az XR2206-ot.

pén. jan. 06, 2006 17:39
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 139 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3  Következő