|
BringaVilágítás házilag ("LED lámpa")
Szerző |
Üzenet |
redsaw
arany tag
Csatlakozott: pén. jan. 19, 2007 18:40 Hozzászólások: 167 Tartózkodási hely: Többnyire a PC előtt - tekerjetek helyettem is!
|
balu1 írta: Egy gond van, a folyamatos forgás következtében a mágnes felvenné a kerék külső széle felé eső helyzetet és onnan csak akkor esne vissza ha erősen lelessulsz vagy megállsz + a kerék is abban a helyzetben áll.
A centrifugális hatással én is számoltam. Az abroncs szélén ez valóban így is lenne, de az agyhoz közel felfogatva már szerintem működne a dolog. A mágnes tömegét kellene hozzá kikísérletezni esetleg több korong összeragasztásával.
|
csüt. jan. 25, 2007 14:31 |
|
|
Chriss
platina tag
Csatlakozott: vas. szept. 18, 2005 19:43 Hozzászólások: 683 Tartózkodási hely: Bp.
|
KAMA3 írta: Idézet: Ezt én úgy szoktam csinálni, hogy a ledet egy fadarabon elkészített furatba és kialakított mélyedésbe teszem, hogy az alja nézzen felfelé. Vékonyabb rézlemezt használok (1,5mm), azt gyorsabban átmelegítem. Én a piros Cree alján 6 mm es hűtőfoltot mértem. de mindegy is, nem lövünk vele nyulat. Ha létezik ilyen készre gyártott réz idom, ami 5 mm széles és 1-1,5 mm vastag, annak nagyon tudnék örülni. A deszkába fúrt lyukas megoldás nagyon teccik, azt hiszem én is építek egy ilyen Cree forrasztó sablont. A forrasztó pasztával én meg vagyok elégedve, csak a kellő mennyiséget kell eltalálnom. Ha már annó megvettem drága pénzen, és hűtőben tartottam, hogy ne romoljon meg, akkor használnom is kéne. igaz, ez a mennyiség életem végéig is kitartana, pedig csak egy kisebb fecskendőnyi az egész. asszem 20-30ml. Balu, ha meg tudnád adni a cég címét, ahol lehet ilyen réz lemezt venni, annak nagyon örülnék. ::)) bár mintha itt ez jó is lenne: http://www.metalloglobus.hu/ARD1.HTM#AR00039
Bronzker a te barátod a Szabolcs utca Dózsa GY út felőli végén:-)Én is ott vettem a réz rudat ami nekem szolgál hasonló célokat a lámpámban:-)
Amúgy neked volt az a sok maradék fényvisszaverős matricád?Van még?.-) hol is lehet azt kapni?Neten valahol meg lehet nézni milyenek vannak?
|
csüt. jan. 25, 2007 13:48 |
|
|
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 4314 Tartózkodási hely: Budapest
|
redsaw írta: A "rázós csodalámpát" arányosan lekicsinyítve kellene a küllőre felfogatni. ... A mozgási energia folyamatosan adott a forgás következtében és nincs surlódási veszteség...
Egy gond van, a folyamatos forgás következtében a mágnes felvenné a kerék külső széle felé eső helyzetet és onnan csak akkor esne vissza ha erősen lelessulsz vagy megállsz + a kerék is abban a helyzetben áll.
Végezetül egy kis oktató anyag, sokszor még én is bele keveredek:
http://www.kfki.hu/~/korosi/fszemle/fsz5206/cseko.html
|
csüt. jan. 25, 2007 11:46 |
|
|
KAMA3
platina tag
Csatlakozott: hétf. ápr. 11, 2005 10:48 Hozzászólások: 924 Tartózkodási hely: Budapest XI
|
Idézet: Ezt én úgy szoktam csinálni, hogy a ledet egy fadarabon elkészített furatba és kialakított mélyedésbe teszem, hogy az alja nézzen felfelé. Vékonyabb rézlemezt használok (1,5mm), azt gyorsabban átmelegítem.
Én a piros Cree alján 6 mm es hűtőfoltot mértem. de mindegy is, nem lövünk vele nyulat. Ha létezik ilyen készre gyártott réz idom, ami 5 mm széles és 1-1,5 mm vastag, annak nagyon tudnék örülni. A deszkába fúrt lyukas megoldás nagyon teccik, azt hiszem én is építek egy ilyen Cree forrasztó sablont. A forrasztó pasztával én meg vagyok elégedve, csak a kellő mennyiséget kell eltalálnom. Ha már annó megvettem drága pénzen, és hűtőben tartottam, hogy ne romoljon meg, akkor használnom is kéne. igaz, ez a mennyiség életem végéig is kitartana, pedig csak egy kisebb fecskendőnyi az egész. asszem 20-30ml.
Balu, ha meg tudnád adni a cég címét, ahol lehet ilyen réz lemezt venni, annak nagyon örülnék. ::))
bár mintha itt ez jó is lenne:
http://www.metalloglobus.hu/ARD1.HTM#AR00039
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára KAMA3 csüt. jan. 25, 2007 11:51-kor.
|
csüt. jan. 25, 2007 11:45 |
|
|
redsaw
arany tag
Csatlakozott: pén. jan. 19, 2007 18:40 Hozzászólások: 167 Tartózkodási hely: Többnyire a PC előtt - tekerjetek helyettem is!
|
Űrkalóz írta: RoGeR írta: Mondom, nézz körül bringaboltokban. Létezik LED-es szelepsapka. Lehet, hogy van sárgában is. Láttam már ilyet, de az gombelemmel megy ami meg pici kapacitású meg drága is, (NiMH gomb-aksiról még nem hallottam, esetleg azzal lehetne kiváltani) szóval más megoldásra vágyok, mert az aksis lámpám is túl sokat fogyaszt ahhoz, hogy számon bírjam tartani a töltögetését, ezért kell a dinamó mert azzal nem kell foglalkozni és mindig ott van. Valami strapabíró csúszó-érintkező lenne a legjobb.csak nem tudom milyen megoldások léteznek ilyen célra.
Csak egy ötlet, amivel talán érdemes lenne kísérletezni. A "rázós csodalámpát" arányosan lekicsinyítve kellene a küllőre felfogatni. Én még ugyan nem szedtem szét ilyen lámpát, de külső ránézésre 10-15 mm-es átmérővel utánépíthető. A mozgási energia folyamatosan adott a forgás következtében és nincs surlódási veszteség a dinamó miatt. A Vaterán láttam "neodym" mágneskorongokat sokféle méretben, ami jó hatásfokot adna.
|
szer. jan. 24, 2007 23:15 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
Csatlakozott: pén. aug. 25, 2006 10:49 Hozzászólások: 524 Tartózkodási hely: Föld nevű bolygó
|
RoGeR írta: Mondom, nézz körül bringaboltokban. Létezik LED-es szelepsapka. Lehet, hogy van sárgában is.
Láttam már ilyet, de az gombelemmel megy ami meg pici kapacitású meg drága is, (NiMH gomb-aksiról még nem hallottam, esetleg azzal lehetne kiváltani)
szóval más megoldásra vágyok, mert az aksis lámpám is túl sokat fogyaszt ahhoz, hogy számon bírjam tartani a töltögetését, ezért kell a dinamó mert azzal nem kell foglalkozni és mindig ott van.
Valami strapabíró csúszó-érintkező lenne a legjobb.csak nem tudom milyen megoldások léteznek ilyen célra.
|
szer. jan. 24, 2007 13:43 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
Csatlakozott: hétf. aug. 22, 2005 12:43 Hozzászólások: 1642 Tartózkodási hely: Budapest
|
alisejk írta: Valaki meg tudja mondani/tud adni linket, hogy a Szűcs Péter féle ledek hány lumen fényt sugároztak előre? Régebben láttam itt aadatokat asszem a CPF fórumról vki kimérte, csak nem találtam meg eddig.
Szumma szummárum az lenne nekem a lényeg, hogy egy 90 ledes lámpát mennyi cree leddel tudok helyettesíteni. Ja, és kb. 25mA-el hajtottam a ledeket. Köszi!
Összefoglaló:
http://candlepowerforums.com/vb/showpos ... ostcount=1
Mérések részletes jegyzőkönyvei XLS-ben:
http://home.nyc.rr.com/jtr1962/LED_Test ... sheets.zip
20 mA-en a tesztelő ember Jeledje kábé 2-3 lument ad előre. Most januárban újabb Jeled 50cd ledeket tesztelt az illető, de ezek a 41cd helyett csak 33cd-t adtak. Szóval egy 350mA-es Cree kiváltásához 30-40 5mm-es led kellene.
|
szer. jan. 24, 2007 13:21 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
Csatlakozott: hétf. aug. 22, 2005 12:43 Hozzászólások: 1642 Tartózkodási hely: Budapest
|
RoGeR írta: Pinyo!
Neked most a LED-ek milyen áramot kapnak?
Mert azon gondolkozom, a lámpámon több fokozat lenne, csak nem tudom, hogy mi mennyire elég. Ami most a fejemben van az, hogy az alap az 350 mA lenne (városi közlekedésre bőven elég), lenne fölötte egy egy 700 mA-es fokozat, ha kell egy kis plusz fényerő. Vagy érdemes egy köztes fokozatot berakni?
Városba (járdán, kerékpárúton) a Cree-nek sok a 350mA. Próbáld ki, nézz vele szembe (én direkt kipróbáltam). Én nem szeretném, ha valaki ennyire elvakítana, miközben szembe jön. Ide egy 100mA elég szerintem (látszani elv teljesül).
Kocsiúton, ahol amúgy van közvilágítás, 1000mA-en használom (csak 1 Cree-m van most)
Gyors, erdei terepes lefelé zúzáshoz kb. 400-500 lumen már igen kellemes, gyakorlatilag nappali tempó tartható vele.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Pinyo1970 szer. jan. 24, 2007 13:33-kor.
|
szer. jan. 24, 2007 13:18 |
|
|
alisejk
ezüst tag
|
Valaki meg tudja mondani/tud adni linket, hogy a Szűcs Péter féle ledek hány lumen fényt sugároztak előre? Régebben láttam itt aadatokat asszem a CPF fórumról vki kimérte, csak nem találtam meg eddig.
Szumma szummárum az lenne nekem a lényeg, hogy egy 90 ledes lámpát mennyi cree leddel tudok helyettesíteni. Ja, és kb. 25mA-el hajtottam a ledeket. Köszi!
|
szer. jan. 24, 2007 12:51 |
|
|
RoGeR
arany tag
|
Pinyo!
Neked most a LED-ek milyen áramot kapnak?
Mert azon gondolkozom, a lámpámon több fokozat lenne, csak nem tudom, hogy mi mennyire elég.
Ami most a fejemben van az, hogy az alap az 350 mA lenne (városi közlekedésre bőven elég), lenne fölötte egy egy 700 mA-es fokozat, ha kell egy kis plusz fényerő. Vagy érdemes egy köztes fokozatot berakni?
|
szer. jan. 24, 2007 12:00 |
|
|
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 4314 Tartózkodási hely: Budapest
|
KAMA3 írta: Pár kép az új cree próbaledemről.::))) Jó hatékony lett a hőelvezetés! KAMA3 írta: A technológia tisztán látszik. Egy 3*6 os réz rúdra forrasztottam rá a ledet.. Meg még az van hátra, hogy egyenesen tudjam ráforrasztani a rúdra. Szerintem elég lenne 1,5-2 mm réz vastagság, (3 mm még elmegy) és 4-5mm szélesség. A led alján 5 mm széles a felület. Ha annál szélesebbet teszel rá akkor hozzá érhet a bekötéshez. Holnap otthonról meg tudom írni a címet ahol vettem másfeleset. Most éppen dolgozom.A nagyobb tömeghez, forrasztáskor tovább kell melegíteni a rezet leddel együtt ami árthat neki. Nem feltétlen érdemes kipróbálni hol az a határ. KAMA3 írta: ..a rudat befogtam egy kémcsőfogóba, a ledet ráhelyeztem a rúdra felkent pasztára, és a rúd végét elkezdtem melegíteni gázpákával. Amikor megfolyt a paszta az egész led lecsúszott a francba, tehát valamit ki kell találni, hogy a rudat és a ledet egymáshoz képest fix pozícióban tudjam tartani. Ezt én úgy szoktam csinálni, hogy a ledet egy fadarabon elkészített furatba és kialakított mélyedésbe teszem, hogy az alja nézzen felfelé. Vékonyabb rézlemezt használok (1,5mm), azt gyorsabban átmelegítem. A forrasztandó felületeket bekenem (forrasztó) folyasztó pasztával ami ónt nem tartalmaz csak egy vegyianyagot ami hő hatására olvad és oxidmentesít és véd. Forrasztások után azt úgyis le kell mosni. A végén finom körömkefével szoktam víz alatt letisztítani, azután a bekötési pontokon és a vezeték szigetelésén egy kis darabon bekenem rugalmas ragasztóval, egyészen a hővezető réz oldaláig. Palmatex szerü anyagot használok, csak más a neve és hőálló "UHU Power".A led hővezető felületét, előmelegített forró, megfelelő hőteljesítménnyel rendelkező vastag pillanatpáka csúcsával friss gyantás ón adagolásával befuttatom enyhén domborura. Ez 2-3 sec. (ha sok ón nyomódik ki azt keretbe fogott lombfűrész szállal óvatosan el lehet távolítani) A led szélein az elektromosan vezető csíkokat külön lépésben szintén végig ónozom, hogy enyhén domborodó ón réteg legyen rajta, kb. 1-2 sec A vörösréz hővezető anyagot hasonló módon folyasztószerrel (mindkét oldalán) bekenem és későbbiekben a leddel érintkező felületén és azzal ellentétes oldalán beónozom. A beónozott rézlemezt a led (szintén beónozott) forrfelülete fölé helyezem. A (réz) végét fogóval (hőszigetelő papíron keresztül) tartom, hogy fel tudjon melegedni. Amikor minden jó irányban áll akkor megnyomom a pill.páka kapcsolóját és levegőben tartva várok amíg eléri a hőfokot. Az ón színéből csillanásából illatából, gyanta gőzéből lehet látni mikor éri el a szükséges hőt. Ezután a pill.pákát az egymásra helyezett (előónozott) ledhez forrasztandó rézfelületre nyomom, amíg a két beónozott felület össze nem simul. Ekkor a pákát elveszem és a fogóval tartom a rézlemezt, közben fújással igyekszem gyorsítani a hűtését. (Melegítéskor a pákával érintkező rézfelületen lévő ón segít a jobb hőátadásban az átadó felület növekedése miatt.)KAMA3 írta: Másik probléma a rúd elkészítése. sok időt vesz igénybe, amíg egy nagyobb darabból kifaragom, ezért valami készre gyártott cucc kell, ami 5-6 mm széles és 2-3 mm magas. A szélesség max. 5mm lehet mert különben közel kerül a bekötéshez.
Egyébként ilyen "UHU Power" ragasztót a IX ker. Liliom és Mester u sarokhoz közel a Liliom utacai oldalon egy kis boltban lehet kapni. Ott mindenféle ragasztó és műgyanta kapható. Sőt ott még üvegszerüen átlátszó két komponenses gyanta is kapható optika öntéshez?? "aranyért" és minden hasonló dolog van ott.
Az "UHU Power" rugalmas és nagyon erős valamint 125 celziuszig hőálló. Jókora tubus (120g) 700,-Ft körül volt régebben.
|
kedd jan. 23, 2007 23:53 |
|
|
RoGeR
arany tag
|
Pinyo1970 írta: A Luxeon gyártója, a Philips-Lumileds bejelentése: 136 lumen 350mA-en. http://lumileds.com/newsandevents/releases/PR64.pdfErre a negyedévre ígérik az első eszközöket. Ha ez annyira igaz, mint amennyit a K2-re kellett várni, akkor a Cree-nek és Seoul-nak még nyugodt idei éve lesz.
Hihetetlen!
Még csak nemrég jöttek ki az első XR-E optikák, a Seoul már űberli a Creet, plusz a Lumileds is bejelenti a legerősebb Creenél is 15%-al erősebb powerledet.
Meddig mehet ez a verseny? Mi az elméleti maximum amit el lehet érni?
|
kedd jan. 23, 2007 21:48 |
|
|
rekk
arany tag
Csatlakozott: szer. máj. 11, 2005 13:36 Hozzászólások: 392 Tartózkodási hely: bp
|
Hi.
Ezt probalta mar valaki ?
http://katalogus.elektrokontha.hu/katal ... k=22-01-97
5mm Deluxe Power White LED OSPW5111P
http://katalogus.elektrokontha.hu/alkat ... w5111p.pdf
Mar nem is emlekszem, hogy a Szucs Peternel mi is volt az utolso feher led.
Mostanaban mindenki az uj cree-t tesztelgeti nekem meg meg itt vannak meg erintetlenul (varom a hireket az optikarol.)
KAMA3 meg megcsinalta amivel en odaig jutottam, hogy reszeltem rezhasabot es kifurtam...
|
kedd jan. 23, 2007 21:47 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
A Luxeon gyártója, a Philips-Lumileds bejelentése: 136 lumen 350mA-en.
http://lumileds.com/newsandevents/releases/PR64.pdf
Erre a negyedévre ígérik az első eszközöket. Ha ez annyira igaz, mint amennyit a K2-re kellett várni, akkor a Cree-nek és Seoul-nak még nyugodt idei éve lesz.
|
kedd jan. 23, 2007 20:44 |
|
|
RoGeR
arany tag
|
Űrkalóz írta: Esetleg egy ötlet, hogy mi módon vezetek áramot a gépről a küllőprizmáig olyan módon ami bírja a sarat, döcögést meg a gőzborotfás mosást is?(mert egy forgolódó folytonos 2-3 led/oldal lámpa is szépen tud kinézni.Persze többen is szívesen tennék.Csak a dinamóm lehet hogy gyenge lenne ahhoz hogy hátsó+oldal+első lámpákat is ellássa.)
Mondom, nézz körül bringaboltokban. Létezik LED-es szelepsapka. Lehet, hogy van sárgában is.
|
kedd jan. 23, 2007 13:46 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
Csatlakozott: pén. aug. 25, 2006 10:49 Hozzászólások: 524 Tartózkodási hely: Föld nevű bolygó
|
KAMA3 írta: tehát valamit ki kell találni, hogy a rudat és a ledet egymáshoz képest fix pozícióban tudjam tartani.
javaslat:
először vékonyabb fajta rézdrótból forrassz egy keretet a led leendő helye köré mondjuk 1-2 mm ráhagyással , két oldalt támaszd alá a rudat hogy vízszintes legyen, tedd helyére a ledet,és utána durrants alá a gázpákával. lehet hogy nem szép megoldás de működhet.
vagy még 1 ötlet: tekercshuzallal kösd oda a forrasztás idejére.
|
kedd jan. 23, 2007 12:42 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
Nemozoli írta: Ha oldalra világítasz, akkor (borostyán)sárga színnel tedd, az a küllőprizma színe is. Én most megyek át a garázsba kissé "fényvisszaverősíteni" a bringát. Majd lefényképezem vakuval X-)
Oké, akkor borostyánsárga lesz, csak remélem nem nézik irányjelzőnek.
magára a kerékre nehéz ügy lenne rávezetni az áramot a küllőprizmára, viszont talán egy sűrűn villogó sárgát a sárvédőn talán nem néznek irányjelzőnek.
Esetleg egy ötlet, hogy mi módon vezetek áramot a gépről a küllőprizmáig olyan módon ami bírja a sarat, döcögést meg a gőzborotfás mosást is?(mert egy forgolódó folytonos 2-3 led/oldal lámpa is szépen tud kinézni.Persze többen is szívesen tennék.Csak a dinamóm lehet hogy gyenge lenne ahhoz hogy hátsó+oldal+első lámpákat is ellássa.)
Még egy kérdés:hogyan lehet érzékelni a fék behúzását hogy akkor a hátsó lámpa folytonosra váltson?(féklámpa) ez is inkább mechanikai kérdés lenne, egy kapcsolót kellene megvalósítani valahogy.
|
kedd jan. 23, 2007 12:35 |
|
|
KAMA3
platina tag
Csatlakozott: hétf. ápr. 11, 2005 10:48 Hozzászólások: 924 Tartózkodási hely: Budapest XI
|
Sztornó az egész, sikerült a regisztráció, már úton van a minta.
Na a 63000 ás mintarendelő gyászon az alábbi hibaüzenettel lettem ****:
We are sorry, but we are unable to process your request:
* State/Province must be a string between 0 and 3 characters. We are sorry, but we are unable to process your request:
* Error saving responses to form, status = 80040E57
találkozott már valaki ilyennel? mit és hol szúrtam el a kitöltésnél?
|
hétf. jan. 22, 2007 22:43 |
|
|
KAMA3
platina tag
|
Pár kép az új cree próbaledemről.::)))
http://chfilpo.villamvadasz.hu/led/kepek/dscn6508.jpg
http://chfilpo.villamvadasz.hu/led/kepek/dscn6506.jpg
http://chfilpo.villamvadasz.hu/led/kepek/dscn6509.jpg
http://chfilpo.villamvadasz.hu/led/kepek/dscn6513.jpg
Atechnológia tisztán látszik. Egy 3*6 os réz rúdra forrasztottam rá a ledet, a rudat meg egyszerűen rácsavaroztam a régi 5 luxeonos hűtőbordámra. Spéci forrasztópasztával dolgoztam, de a jelek szerint sok lett az adag. Valahogy mindig túlszámítom magam. Meg még az van hátra, hogy egyenesen tudjam ráforrasztani a rúdra.
Maga a forrasztás nem volt nehéz, a rudat befogtam egy kémcsőfogóba, a ledet ráhelyeztem a rúdra felkent pasztára, és a rúd végét elkezdtem melegíteni gázpákával. Amikor megfolyt a paszta az egész led lecsúszott a francba, tehát valamit ki kell találni, hogy a rudat és a ledet egymáshoz képest fix pozícióban tudjam tartani. Asszem valami rugós cuccot fogok összerakni hozzá. Íly módon már nem olyan nehéz szerelni őket.
Másik probléma a rúd elkészítése. sok időt vesz igénybe, amíg egy nagyobb darabból kifaragom, ezért valami készre gyártott cucc kell, ami 5-6 mm széles és 2-3 mm magas.
|
hétf. jan. 22, 2007 22:14 |
|
|
Nemozoli
platina tag
Csatlakozott: csüt. aug. 03, 2006 10:36 Hozzászólások: 500 Tartózkodási hely: ...mértékkel és tartózkodva - mérték a vödör, tartózkodási hely az az asztal alatt...
|
Nu, napközben végrehajtottam az ellenállás-cserét a prototípus-63000 kapcsoláson, és teljes a siker! A kisebbik ellenállás 220 k, a trimmer-helipoti pedig ideális esetben 1,5 megás, így fel lehet küldeni 3,3 V fölé is a feszt. A fő probléma csak az, hogy 3 Cree-t nem tud egyszerre normálisan meghajtani, mert ott már nagyon elszalad azt áram, amikor bemelegszenek. 1 Cree-vel viszont nagyon meggyőző: egy szokásossá vált 6-os ceruzaakku-csomaggal (3-3 sorosan, a két 3-as párhuzamosan, így az eredő feszültség 3,6 V, viszont a kapacitás kétszerese az akkuénak) 2500 mAh-s akksikat betéve 350 mA-en hat órán át folyamatosan világítva alig csökkent a fényerő, úgyhogy a hatásfok se túl rossz.
|
hétf. jan. 22, 2007 20:08 |
|
|
Nemozoli
platina tag
Csatlakozott: csüt. aug. 03, 2006 10:36 Hozzászólások: 500 Tartózkodási hely: ...mértékkel és tartózkodva - mérték a vödör, tartózkodási hely az az asztal alatt...
|
Űrkalóz írta: egy másik kérdés: oldalirányú világítás vajon szabályos lenne e?(pl elöl hátul oldalirányú zöld villogó ) (elöl hátul nem jönnek nekem de oldalról nem látszok, max. a mellényem.)
Ha oldalra világítasz, akkor (borostyán)sárga színnel tedd, az a küllőprizma színe is. Én most megyek át a garázsba kissé "fényvisszaverősíteni" a bringát. Majd lefényképezem vakuval X-)
|
hétf. jan. 22, 2007 19:54 |
|
|
Sparow2
gyémánt tag
|
Ennyit találtam egy kerékpáros lapon: http://plasma.szfki.kfki.hu/~csillag/ke ... _KRESZ.pdf
"A KRESZ által előírt kötelező kerékpártartozékok:
1. Fehér színű első lámpa
2. Vörös színű hátsó lámpa
3. Vörös színű hátsó prizma
4. Két, egymástól független fék
5. Csengő
6. Borostyánsárga színű küllő prizma legalább az első keréken"
Távolságot sehol sem találtam, hogy mekkora fényerővel kell világítania, vagy milyen távolságból kell látszania. A LED-es lámpák biztosan teljesítik, ha van ilyen megkötés is. Hiszen egy normál kerékpár izzó (főképp, ha Bori néni teker haza a temetőből az emelkedőn gyök 2-vel, és alig forog a dinamó) amúgy is elhanyagolható fényű az ilyen reflektorokhoz, amik a topicban voltak.
A KRESZ szabályok között nem találtam, csak ennyit:
http://www.police.hu/data/464514/kresz.pdf
Itt a kerékpárra csak az 1. paragrafus vonatkozik, de részletek nincsnek itt. Még az se, hogy elől fehér színű, hátul piros ... (Lehet, hogy csak direkte az autósokra és motorosokra vonatkozó részek kivonata?)
A forgalomban részt vevő járművek kivilágítása
44. § (1) A forgalomban részt vevő járművet éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ki kell világítani.
(2) A gépjárművet, a mezőgazdasági vontatót, a lassú járművet és a segédmotoros kerékpárt helyzetjelző lámpákkal és tompított fényszóróval kell kivilágítani. Nem kell a tompított fényszóróval kivilágítani az egytengelyes motoros részből és hozzákapcsolt egytengelyes pótkocsiból álló olyan lassú járművet, amely sík úton önerejéből 15 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes, továbbá a tompított fényszóróval fel nem szerelt segédmotoros kerékpárt.
(3) A tompított fényszóró helyett távolsági fényszórót használni - fényjelzés kivételével - csak lakott területen kívül szabad. Tilos a távolsági fényszóró használata
a) másik járművel vagy hajtott (vezetett) állattal való szembetalálkozás esetében olyan távolságon belül, ahonnan a fényszóró a szembejövő jármű, illetőleg állat vezetőjét elvakíthatja,
b) a másik jármű követése esetében olyan távolságon belül, ahonnan a fényszóró - a visszapillantó tükrön át - az elöl haladó jármű vezetőjét elvakíthatja,
c) ha a fényszóró az úttal párhuzamos vasúti pályán vagy vízi úton haladó jármű vezetőjét elvakíthatja.
(4) Tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják.
(5) Keresőlámpát és munkahely megvilágító lámpát mozgó járművön használni nem szabad.
(6) Fényjelzést adni a távolsági fényszóró felvillantásával szabad, feltéve, hogy ez a közlekedés többi résztvevőjét nem vakítja el.
(7) A forgalomban részt vevő motorkerékpárt és a tompított fényszóróval felszerelt segédmotoros kerékpárt - tompított fényszóróval - nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani.
(8 ) Lakott területen kívüli úton a forgalomban részt vevő gépkocsit nappali menetjelző lámpával vagy tompított
fényszóróval, mezőgazdasági vontatót és tompított fényszóróval felszerelt lassú járművet - tompított fényszóróval - nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani.
|
hétf. jan. 22, 2007 18:16 |
|
|
RoGeR
arany tag
|
Űrkalóz írta: egy másik kérdés: oldalirányú világítás vajon szabályos lenne e?(pl elöl hátul oldalirányú zöld villogó ) (elöl hátul nem jönnek nekem de oldalról nem látszok, max. a mellényem.)
Küllőprizma, fényvisszaverős matrica (magas profilú felni esetére), LED-es szelepsapka. Mind nagyon hasznos tud lenni.
Elvileg az első kötelező is.
|
hétf. jan. 22, 2007 17:42 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
Megvan a dinamóm, van még két vizsgám aztán hétvégén ha minden jól megy felteszem a járgányra és mérek egy sebesség-teljesítmény függvényt.
Saját kérdésemre válaszolok, de gondolom mást is érdekelhet:
fény: Azt mondták a keróüzletben hogy csak az a szabály hogy legyen meg hogy elöl fehér, hátul piros. Na ezt azért nem hiszem el hogy ilyen egyszerű.Régi (vagy 20 éves) motorkerékpáros kézikönyvben azt írták hogy éjszaka tiszta időben 300 méterről kell látszani a lámpának, gondolom a biciklinél is követhető ez a példa. nincs véletlenül a terminálosok között zsaru aki pontosan tudja a szabályt?Vagy hogy mekkora fény kell ahhoz, hogy az ittas vezetők is észrevegyenek?
egy másik kérdés:
oldalirányú világítás vajon szabályos lenne e?(pl elöl hátul oldalirányú zöld villogó )
(elöl hátul nem jönnek nekem de oldalról nem látszok, max. a mellényem.)
|
hétf. jan. 22, 2007 16:12 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
balu1 írta: Viszont ehhez kell egy kicsit több szabadidő és lelkesedést is kell gyüjtenem, ezért kicsit lassan készül.
Köszi előre is.
|
vas. jan. 21, 2007 22:30 |
|
|
hxm
ezüst tag
|
KAMA3 írta: Chriss írta: Akinek lenne SSC P4 led igénye(~100lm/350ma,max240lm/1A) Az jelezheti felém mert ha leszünk elegen akkor bekérek egy adagot!:-) Az biztos hogy olcsóbb lesz mint a CPF-en meghirdetett 13dolláros ár:-) Na pár darab érdekelne engem is. 5 de lehet hogy több is, ha van hozzá optika, és nem 13 dollár ::)) Ez a Zled néven elhíresült cucc, ami a mendemondák szerint Cree chippel van szerelve? Zled oldala valami kretén flash nyelven íródott, és nem tudok infót kiszedni belőle.
Itt van hozzá egy PDF...
http://www.seoulsemicon.co.kr/_homepage ... W42180.pdf
|
vas. jan. 21, 2007 20:07 |
|
|
KAMA3
platina tag
|
Chriss írta: Akinek lenne SSC P4 led igénye(~100lm/350ma,max240lm/1A) Az jelezheti felém mert ha leszünk elegen akkor bekérek egy adagot!:-) Az biztos hogy olcsóbb lesz mint a CPF-en meghirdetett 13dolláros ár:-)
Na pár darab érdekelne engem is. 5 de lehet hogy több is, ha van hozzá optika, és nem 13 dollár ::))
Ez a Zled néven elhíresült cucc, ami a mendemondák szerint Cree chippel van szerelve?
Zled oldala valami kretén flash nyelven íródott, és nem tudok infót kiszedni belőle.
|
vas. jan. 21, 2007 19:13 |
|
|
zorko
arany tag
|
Sziasztok!
Chriss írta: Akinek lenne SSC P4 led igénye(~100lm/350ma,max240lm/1A) Az jelezheti felém mert ha leszünk elegen akkor bekérek egy adagot!:) Az biztos hogy olcsóbb lesz mint a CPF-en meghirdetett 13dolláros ár:)
Szóval nekem kellene, de az attól is függ hogy mennyibe fog fájni, és attól is függ hogy milyen optikákat lehet rá tenni majd és persze azok közül amiket be is lehet szerezni a ledekkel együtt.
Ez a led szimpatikusabb tokozású mint a cree és ezért könnyebb lenne szerelni is. Még az is lehet, hogy a luxeon optikák és tükrök némi farikcsálással jók lennének hozzá. Ti hogy gondoljátok. A farikcsálást a tükörre gondoltam.
A méretei kicsit eltérnek a luxeon ledekétől de nem nagyon.
Ha sokkal drágább lesz a cree-nél akkor sajna inkább a cree-t fogom választani.
|
vas. jan. 21, 2007 18:03 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
RoGeR írta: [Kukásmellény]
Azt mondták híradóban hogy be fog kerülni a kreszbe.
Egyszerre kapcsolható? ezekszerint ha van 1-1 elemes gyári elöl-hátul és nyilván külön akkor nem lenne szabályos, márpedig aki nem magunkfajta az vagy körte+dinamó vagy gyári villigót használ és nem szóltak még érte senkinek szerintem
Nagyon megköszönném ha valaki belinkelne valamit a kreszről vagy jogszabályról ami ide vonatkozik.
(Balu még régebben írt nekem pár szót erről de elkallódott a számgépemen...abban azt hiszem csak adott távolságról kell látszani.)
mondjuk az első lámpa esetén inkább az út kivilágítása a lényegesebb,
kb. 4-5 ledet teszek be egyenesen, a többit kicsit ferdén hogy az utat világítsa, de ez még csak terv mert előbb szereznem kell egy dinamót és ki kell mérnem a sebesség függvényében a feszt és az áramot (felszerelek egy multimétert a kormányra a kmóra mellé, és a telcsim kamerájával felveszem mit mutatnak...)
Azt én is megnézném mit szólnának egy luxeonhoz. a jelenlegi elemes lámpám 11 fehér led 770mW összesen és a luxeon meg megvan 3 wattos. megnézném élőben is milyen fénye van. bár ha sok huzallábas van együtt, akkor 1 elszáll még mindig marad fény.
|
vas. jan. 21, 2007 10:53 |
|
|
Nemozoli
platina tag
|
Pinyo1970 írta: Nemozoli, benned egy órásmester veszett el. Rizsszemekre írtál már regényt?
Nem, de tervezem a kényszerűség sok mindenre ráviszi az embert, ha már ingyen megjött a minta, nehogy már itt heverjen használatlanul (azóta rendeltem többet még)
|
szomb. jan. 20, 2007 11:15 |
|
|
Nemozoli
platina tag
|
alisejk írta: Nekem is megjöttek a 6300 sample darabok, és realizálódott bennem, hogy ezek BAROMIRA KICSIK!!! Ti hogy forrasztottátok be? elsősorban az érdekel, hogy milyen ónnal, és hogy mivel moddoltátok a Wellert?
Most egy hosszabb forrasztástechnikai leírás következik, akit nem érdekel, ugorja át nyugodtan!
Jómagam Stannol 1 mm-es ónt használok, az elég jófajta.
Minél vékonyabb dróttal forrasztod a 6300-asokatt, annál könnyebb! Röhejesen hangzik, de így van... mert hajlékonyabb! Én most egy hajszálnál csak kicsit vastagabb rézvezetéket használok. Ezt be kell ónozni végig, sosem lehet tudni, melyik része ér oda a lábhoz.
Fogsz egy régi pl. 20 lábú IC-t, félbevágod, az alját kimarod, hogy ne legyen benne semmilyen kapcsolat a lábak között.
Amikor műszerrel kimérted, hogy tényleg nincs, rá lehet ragasztani pillanatragasztóval a tetejére a 63000-t hanyattfekve.
Ekkor így néz ki:
A Weller hegyére én rátekertem egy vékonyabb kemény rézvezetéket, amit kihegyeztem.
A lényeg, hogy nem igazán kell magát az IC-t forrasztgatni, a lábaira elég annyi, hogy az elején, amikor még nem ég ki a gyanta az ónból, végig kell húzni rajtuk a pákát és akkor nem forradnak össze mert a gyanta elválasztja őket rendesen. Egy kis pötty kell még a hűtőlapkára, hogy utólag lehessen hűtő-fémet forrasztani rá.
Most jöhet a lényeg: a vékony huzalok ráforrasztása! Először a nagy IC lábára olvasztod rá, odahajtogatod a kis IC megfelelő lábához sarkosan, egy vékony csipesszel a lábra nyomod és a Weller vékony hegyével a hajszáldrótot melegíted meg! Ekkor összeolvad az ón a lábon és a hajszáldróton. (Eközben lehet nagyítóval is nézni a műveletet, de nekem totál elfókuszálta a szememet, hogy mindig csak egy szemmel nagyítóztam, utána pislogtam fél percet, hogy visszaálljon a normális állapot )
Ha ez megvan, tapétakéssel finoman méretre kell vágni a drótot, hogy ne lógjon beljebb, mint amennyire kell.
Külön előny, hogy a 10 lábból csak 8-ra kell forrasztani, mert 3 egymás mellettit össze kell kötni, itt lehet az IC vége felől kezdve végigfektetni a 3 lábon a drótot.
Amikor megvan az összes láb, körömmel óvatosan ellenőrizni kell, hogy tényleg fognak-e a forrasztások.
Egy lapos rézdarabot olyan vékonyra reszelsz, hogy beférjen a kis IC lábai közé, vékonyan megónozod és ráforrasztod a hűtőlapkára.
Ezután jöhet a többi áramköri elem beforrasztása, a működés ellenőrzése és a véglegesítés: a kis hajszáldrótok pillanatragasztóval történő rögítése a helyükön.
És kész is van!
Elsőre eltartott vagy 1 óráig, mire elkészült, most már 10 perc alatt összeütök egy ilyet, ha nem vagyok nagyon fáradt
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Nemozoli szomb. jan. 20, 2007 11:20-kor.
|
szomb. jan. 20, 2007 11:13 |
|
|
redsaw
arany tag
|
Két kérdés: milyen típusú elemlámpákat látunk a fotón? A képen mekkora árammal megy a 4 chipes led.
Csak mert szinte kizártnak tartom, hogy a bal oldaliak tényleg 5W ill. 3W lennének. Véletlenül nem MXDL lámpák?[/quote]
Üdv!
A fotókon szereplők egyike sem MXDL lámpa. Bár sikerült kidobnom pénzt ilyenre is, most ennek a házát és a hűtőtömbjét felhasználva próbálok egy "igazi" Luxeon-lámpát összehozni K2-es sorozatú ledet felhasználva. Ha sikerül talán ez lesz az etalon a sok gagyi közt.
A 4 chipes led 80 mA-rel volt hajtva és elég meggyőző fényt adott. "balu1" kollégénak teljesen igaza van az expozíciós beállítással kapcsolatban, de talán a túlexponálás mértéke is jellemzi a fényerejét.
Az összes lámpa közül ennek a színhőmérséklete áll a közelebb a természetes fényhez.
Köszönöm a tippeket és kritikákat valóban sokat profitáltam ebből a néhány válaszból is.
Szándékomban áll a fórumon favorizált Cree led-ből is beszerezni. Abban kérnék tanácsot, hogy a "bin"-re vonatkozóan (ez még nem a legtisztább fogalom számomra) a chipCAD-tól internetes rendelés esetén lehet-e a "legerősebb"-ből kérni. ill. milyen formában, hogyan jelölhetem a rendelésen. Esetleg van-e más forgalmazó?
|
szomb. jan. 20, 2007 10:31 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
RoGeR írta: Nemrég vett bátyám lámpát és pont a két középsőt vette meg (legalábbis ilyen tokozásba került). Kb fele annyira világít, mint az én 25 LED-es lámpám (merült elemekkel...) Ezekben nem is Luxeon van?
Nekem >>"balról második"<< tokjába lett beépítve a cree, és elé jött egy
valamivel nagyobb lámpa fejrésze a kicsi széttartásu üveglencsével
amit tologatva lehet zoomolni széles szögtartományban.
Azzal készültek a "fénykard" fotók.
http://kep.tar.hu/balu-1/50387222#2
Ez is a cree-e -hez tartozik,
a hőelvezetés egyik lehetséges jobb módja :
( KAMA3 által említett vörösréz rúd..) -szerü megoldáshoz hasonló,
ami ez esetben (megmértem) 1,5 mm vastag, ezért inkább lemeznek hívom.
http://kep.tar.hu/balu-1/50415251#2
A fentebb említett >>"balról második"<< 4-600,-Ftos piacos lámpa
(fedett áruházban már 1500,-Ft) eredeti ledje nagyon távol áll még a régi luxeon előtt
árusított, hasonló formáju, erősnek mondott, egyébként nagyon gyenge ledektől is.
Ezekben annyira nem ér semmit a led, hogy azt szívfájdalom nélkül hajítom ki
vagy zúzom szét, hogy a fém hővezető felület később használható legyen,
pedig semmi használhatót nem szoktam szándékosan tönkretenni,
de az tényleg semmire nem jó, legfeljebb a piacon "parasztvakításnak".
"redsaw" kollega által készített fotón az expozíciós beállítások
a környezet megvilágításához alkalmazkodnak, ezért a fények
erősen túlexponálódtak. Mindegyik teljesen fehérnek látszik
ezért nehéz megítélni a valós intenzitás különbséget közöttük.
Ezt a megjegyzést remélem nem veszed rossznéven, de
a fényerő különbség korrekt megítélése csak akkor lehetséges
ha a legvilágosabb fényforrás esetén sem fehéredik ki teljesen
a megvilágított terület.
Ezért világítanak az eladók gyakran a vevő szemébe mert
közelről az egyledes kulcstartó fénye is túllépi azt a fényerő küszöböt
aminél már bármelyik lámpa fénye erősen vakítónak látszik.
Ezt az "elvakítást" egy tesztfotó esetén erősen alulexponálva tudjuk elkerülni.
Visszatérve a képen (balról a második) lámpára..
Egyvalamire ennyi pénzért mindenképp megérik ezek a lámpák, át lehet alakítani.
A saját elemtartójáról is használható de külső akkucsomaggal elvilágíthat még jóideig.
Pinyo: Igértem, hogy össze hasonlítom egy újabb fotón a korábban összevetett lencséket.
Majd sorosan kötök egy csíkból származó három cree-e -t, azoknak egyformán kell világítani.
Azok fölé teszem fel a lencséket.
Viszont ehhez kell egy kicsit több szabadidő és lelkesedést is kell gyüjtenem,
ezért kicsit lassan készül.
|
pén. jan. 19, 2007 23:48 |
|
|
RoGeR
arany tag
|
Pinyo1970 írta: Üdv, redsaw!
Két kérdés: milyen típusú elemlámpákat látunk a fotón? A képen mekkora árammal megy a 4 chipes led. Csak mert szinte kizártnak tartom, hogy a bal oldaliak tényleg 5W ill. 3W lennének. Véletlenül nem MXDL lámpák?
Nemrég vett bátyám lámpát és pont a két középsőt vette meg (legalábbis ilyen tokozásba került). Kb fele annyira világít, mint az én 25 LED-es lámpám (merült elemekkel, nem tudom, milyen áramerőséggel), és körülbelül 300 mA-en volt hajtva (3 db friss AAA elemmel).
Az egyiken gondolkozunk, hogy megpróbálunk majd beleoperálni egy Creet.
Ezekben nem is Luxeon van?
|
pén. jan. 19, 2007 21:39 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
Nemozoli, benned egy órásmester veszett el. Rizsszemekre írtál már regényt?
|
pén. jan. 19, 2007 21:24 |
|
|
Chriss
platina tag
Csatlakozott: vas. szept. 18, 2005 19:43 Hozzászólások: 683 Tartózkodási hely: Bp.
|
Üdv a fórumon! Ahogy elnézem a lámpákat(a3W-os luxeon nagyon ismerős nekem is ilyen van) ezek azok a fajta lámpák amikre ki van írva hogy így luxeon úgy luxeon valójában pedig nem is az van benne hanem valami kínai bóvli LED, így nincs sok értelme összehasonlítani se őket, legalább is úgy nem hogy azt is hisszük az van benne amit kínában ráírtak!:-)
|
pén. jan. 19, 2007 21:11 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
Üdv, redsaw!
Két kérdés: milyen típusú elemlámpákat látunk a fotón? A képen mekkora árammal megy a 4 chipes led.
Csak mert szinte kizártnak tartom, hogy a bal oldaliak tényleg 5W ill. 3W lennének. Véletlenül nem MXDL lámpák?
|
pén. jan. 19, 2007 21:10 |
|
|
redsaw
arany tag
|
Az előző feltöltés csak részben volt sikeres. Teszek egy újabb kísérletet.
Ha ez sem jönne össze arra az esetre:
A csatolt fotón egy 5W-os Luxeon, 3 W-os Luxeon és 21 ledes elemlámpa fényereje és sugárzási karakterisztikája látható. (Szinte a teljes lámpa arzenálom felsorakoztatásra került.)
A jobb oldalon a 150 000 mCd-s Led fénye mindenféle külön optika, foncsortükör nélkül!!
Este kb. 40-50 m-re látszik a fénycsóva városi közvilágítás mellett, (teljes sötétben még nem volt alkalmam kipróbálni.)
Még egy megjegyzés a led lábai kézmelegek maradnak, igaz a szokásostól eltérően igen erős (acélos) kivezetései vannak és az anód 4, a katód tövénél 2 mm-es szélességű "hűtőzászló" -szerű kialakítás van. A lábkisztása 5 mm.
|
pén. jan. 19, 2007 20:05 |
|
|
redsaw
arany tag
|
Üdvözlök minden fórumözót a témában! Mivel új vagyok szeretnék annyit elmondani magamról, hogy a bringázás már koromnál fogva nem igen megy, de a világítással kapcsolatos hozzászólásokat böngészve rengeteget tanultam, jó ötleteket merítettem a topicból.
Eddig összevásároltam mindent ami led, vagy ledes zseb-, fej-, vagy kerékpárlámpa. (Ezzel együtt egy rakat bóvlit.) Kísérletezgettem, próbálgattam, és végül a Luxeon, Cree melett voksoltam. Ami viszont nem igen tetszett az a komoly áramfelvételük, hőtermelésük és ennek elvezetése.
Végül rábukkantam erre: 10 mm átmérőjú huzallábas led, 4 chip 1 tokban, 60-80 mA fogysztás mellett 150 000 mCd fényintezitás 30 fokos nyilásszögben!
Anyag: InGaN
Átmérő(mm) : 10 mm
Lencse szín : Víztiszta
Szín : Fehér (kb. 4 000-5 000 K)
Intenzitás Tip : 150 000 MCD
Fényszög : 30°
Üzemi feszültség : 3.0v-3.7v
Áramfelvétel : 60-80mA
Vettem a bátorságot, hogy regisztráljak és egyúttal szeretnék bemutatni én is egy demonstrációs képet.
Szeretném erről a gyakorkott szemű bringások véleményét kérni, bár szerintem egész meggyőző a kép!
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu
[url=http://kepfeltoltes.hu/view/070119/jo_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]
Nem tudom, hogy ez így jó-e, de első képbeillesztésem és ennyire futotta.
|
pén. jan. 19, 2007 19:26 |
|
|
KAMA3
platina tag
|
No, beszereztem Cree XR-E ledeket én is. 4 fehéret vettem, meg egy pirosat. Valószínűleg egy réz rúdra fogom felforrasztani őket, és a réz rudat fogom hűtőbordára csavarozni hővezető pasztával. Aztán ha kapható lesz a hozzá való optika, akkor összehasonlítom a luxeonokkal.
|
pén. jan. 19, 2007 13:52 |
|
|
alisejk
ezüst tag
|
Nekem is megjöttek a 6300 sample darabok, és realizálódott bennem, hogy ezek BAROMIRA KICSIK!!! Ti hogy forrasztottátok be? elsősorban az érdekel, hogy milyen ónnal, és hogy mivel moddoltátok a Wellert?
|
pén. jan. 19, 2007 13:41 |
|
|
Nemozoli
platina tag
|
RoGeR írta: Egyből hármat csináltál mindegyikből? Nem, négyet, csak egyet-egyet már beépítettem lámpákba RoGeR írta: Gondolkozom azon, hogy hogy csináljam meg újra a fejlámpámat, lehet hogy Cree lesz belőle. Ez esetben az egyik áramgenyára igényt tarthatnék?
Megbeszélhetjük! Az igazi mondjuk a 63000-ból készülő lesz, ott LED-re lehet szabni az áramot, míg ha csak a 3,3V stabil, akkor gyártási szériánként más és más lehet a fényerő.
|
pén. jan. 19, 2007 13:07 |
|
|
RoGeR
arany tag
|
Chriss írta: Akinek lenne SSC P4 led igénye(~100lm/350ma,max240lm/1A) Az jelezheti felém mert ha leszünk elegen akkor bekérek egy adagot!:-) Az biztos hogy olcsóbb lesz mint a CPF-en meghirdetett 13dolláros ár:-)
Ahhoz is Cree XR-E optika kell majd?
Ha tudsz valami konkrétabbat mondani az árral kapcsolatban döntök. A Cree nagyon szimpatikus, hogy így 1000 Ft/db környékén kapható. És hiába erősebb 25%-al, azért kétszer annyit nem adnék...
|
pén. jan. 19, 2007 13:01 |
|
|
Chriss
platina tag
|
Akinek lenne SSC P4 led igénye(~100lm/350ma,max240lm/1A)
Az jelezheti felém mert ha leszünk elegen akkor bekérek egy adagot!:-)
Az biztos hogy olcsóbb lesz mint a CPF-en meghirdetett 13dolláros ár:-)
|
pén. jan. 19, 2007 11:15 |
|
|
RoGeR
arany tag
|
Nemozoli írta: 6 mm? Ott táncolni lehet... Egy kis kézügyesség, jó szem és egy módosított Weller-páka megoldja a dolgot... Tegnapelőtt a megérkezett TPS63001 és TPS5430 chipjeimből gyártottam áramgenyákat üres időmben...
Egyből hármat csináltál mindegyikből?
Gondolkozom azon, hogy hogy csináljam meg újra a fejlámpámat, lehet hogy Cree lesz belőle. Ez esetben az egyik áramgenyára igényt tarthatnék?
|
pén. jan. 19, 2007 8:57 |
|
|
Nemozoli
platina tag
|
RoGeR írta: RoGeR írta: Mintát mindenkinek szemrebbenés nélkül küldenek? Meg, megküldtek két LT3477 chipet. Durva, hogy oldalanként 10 láb van 6 mm-en. :S
6 mm? Ott táncolni lehet... Egy kis kézügyesség, jó szem és egy módosított Weller-páka megoldja a dolgot...
Tegnapelőtt a megérkezett TPS63001 és TPS5430 chipjeimből gyártottam áramgenyákat üres időmben...
Tegnap pedig bepróbálkoztam a szintén mintaként rendelt TPS63000-val, ami annyiban különbözik az előzőtől, hogy állítható a kimenő fesz.
Itt a kapcsolási rajz:
Ilyen lett a prototípus-kapcsolás:
A két felső (trimmer és balra alatta lévő) ellenállás a lényegi eltérés, de a mérésekből úgy tűnik, hogy az 1M-s trimmer még jó is volna, de a 270 k-s ellenállattal túllőttem a célon, mert csak 2,4 V-ig engedi fel a feszültséget... úgyhogy cserélhetem ki egy kicsit kisebbre.
A 63001 jó kapcsolás, mert elég magas a hatásfoka és fel-le transzformál, viszont a hőmegfutás ellen nem ad védelmet sajnos. Emiatt jobb lesz a 63000, egy jól beállított feszültséggel. A helikális trimmerrel nagyon kicsi, század voltos lépésenként lehet szabályozni a feszt, csak ki kell mérni a bemelegedett Cree áramfelvételét az adott feszültségen.
|
pén. jan. 19, 2007 8:19 |
|
|
Benyaa
platina tag
Csatlakozott: pén. jún. 17, 2005 22:01 Hozzászólások: 798 Tartózkodási hely: Budakalász
|
Én itt a dinamós megoldásnál, még mindig azt javaslom, hogy akksikat kell vele tölteni, valami vezérlő elektronikával. Ötletes megoldás kéne ide. De majd az okosok megmondják:)
|
csüt. jan. 18, 2007 19:18 |
|
|
RoGeR
arany tag
|
[DC-DC konverter]
A típust, hogy Nemozoli miből épített megtalálod az előző oldalon. De nem vagyok biztos abban, hogy a dinamóval működni fog-e. Jó lenne tudni, hogy bizonyos feszültségeknél megkkora teljesítményt ad le a dinamó.
Ugyanis 3,3 V-on a LED teljesítménye körülbelül 1,5 W. Ha a dinamó nem ad le ekkora teljesítményt, akkor nem hiszem, hogy működni fog a dolog.
[Kukásmellény]
Kétlet, hogy bárki ellenőrizni fogja. Én amúgy is inkább veszek két-két pántot a csuklómra meg a bokámra és kész.
A vonatkozó jogszabályok meg elavultak. Egyrész megkövetelik, hogy folyamatos fényt adjanak és egyszerre legyen kapcsolható az első meg a hátsó. Fényerőt, gyári bevizsgálást nem írnak, de követelmény, hogy bizonyos távolságból látszódjon (150 m?), amit egy 3 LED-es Hauser villogó is teljesít.
Kíváncsi lennék, egy ellenőrzésen mit szólnának Pinyo, Chriss vagy KAMA3 lámpáihoz...
|
csüt. jan. 18, 2007 14:34 |
|
|
RoGeR
arany tag
|
RoGeR írta: Mintát mindenkinek szemrebbenés nélkül küldenek?
Meg, megküldtek két LT3477 chipet. Durva, hogy oldalanként 10 láb van 6 mm-en. :S
|
csüt. jan. 18, 2007 14:31 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
sziasztok!
Szeretnék dinamós világítást a biciklimre, csak ugyebár a dinamó más sebességgel hajtva más feszültséget ad le.(nem mértem még ki, de így van az látszik egy körtés lámpának a fényéből is.)Na azt hiszem 6voltos a dinamó és 3 wattos ami egy fotonágyúhoz kevés lehet, hacsak nem tudok a 6 voltból kb.3.5...4-et csinálni jó hatásfokkal.(led feszültsége 3.3 volt, ha áramgenerátor akkor ennyit is leadhat)
Tehát kellene nekem egy olyan dc-dc konverter megoldás, ami fel-le tud konvertálni, (lassan megyek, akkor nagyobb áramot vegyen fel, ha gyorsan, akkor fogja vissza az áramot) Rengeteget beszéltetek már ilyesmiről, de számomra tök ismeretlen a dc-dc konverter chipek használata, úgyhogy egy szót se értek belőle egyelőre, nagyon örülnék ha valaki feltenne egy jól bevált kapcsolási rajzot.(stabil feszültséget szeretnék vagy még jobb lenne stabil áramot adó cucc, akkor nem kell még külön áramkorlátozást beépítenem.)
További dolog:
Hallottam tv-ben, hogy kötelező lesz a fényvisszaverő mellény asszem lekott területen kívül és sötétben, remélem mindenkinek van, én eddig is hordtam.(gyalogosoknak is elképzelhető sötétben asszem)
Ellenőrizni fogják majd a lámpákat, nappal is működniük kell ha ellenőrzik.
Kérdés:
Csak az van szabályozva hogy hány méterről látható milyen színű lámpa, vagy csak gyári bevizsgáltat fogadnak el?Esetleg van e rá szabály hogy egy körte vagy N darab nagy fényerejű led vagy mi kell legalább? Ilyesmiről abszolút nem tudok, meg le is pipálom a gyári villogók fényerejét mert a szoba másik végéből se látja az ember ha nem direkt azt figyeli, saját építésű lámpám vagy 200 méterről látható, egyelőre elemes és nagyon unom már hogy az aksikat töltögessem, a dinamó kéznékl lenne azért szeretném.
|
csüt. jan. 18, 2007 12:53 |
|
|