|
Szerző |
Üzenet |
KD mester
platina tag
Csatlakozott: csüt. dec. 21, 2006 1:32 Hozzászólások: 719 Tartózkodási hely: a kocsmában ill. a mellette levő árokban
|
Kösz a kritikát. Egyetértek, de most csak Lancelotot akartam szembesíteni saját stílusával: milyen érzés mikor gyermeteg módon oktalanul fikáznak valakit, mindenféle megalapozatlan ok és cél nélkül.
Ez nem az én műfajom: kicsit kölcsönvettem tőle ő ellene.
Sajnos Lancelot most kihozta belőlem a primitív barmot. Elnézést kérek rajta kívül mindenkitől!
(kölcsön kenyér visszajár)
Ha akarjátok kiszállok ebből a fórumból, ha ennyire zavarok. De komolyan. Lancelotot meg nem értem: miért jó neki csak úgy belekötni mindenkibe és csak úgy szórakozásból kigúnyolni akit csak bír?
Te mit csinálnál a helyemben PMPO?
Az öregről meg csak annyit: véget kellett vetni annak a vitának valahogy, megtettem.
|
hétf. feb. 19, 2007 20:34 |
|
|
PMPO
arany tag
|
KD mester !
Utóbbi néhány hozzászolásoddal sikerült bebizonyítanod, hogy
Lancelotnak ( vagy VBV-nek ) van még mit tanulnia tőled........
a gyermetegség,nagyképűség, arcátlanság (de inkább pofátlanság ) és öntömjénezés témakörökben.
Amióta megjelentél ebben a topikban , az szinte csak rólad szól és nem a minőségi erősítőkről.
Javaslom, értékeld újra öreg biboldó hozzászólását.
Mellesleg VBV-nek vannak termékei, arról tesztek újságokban ,akár apád
lehetne , mégsem használ ennyire tenyérbemászó és általában a taknyos
suhancokra jellemző nyegle stílus mint te.( bár sok esetben az Ő hsz-it is cenzúrázni kellene )
Üdv : PMPO
Bocs az OFF-ért.
|
hétf. feb. 19, 2007 19:56 |
|
|
KD mester
platina tag
Csatlakozott: csüt. dec. 21, 2006 1:32 Hozzászólások: 719 Tartózkodási hely: a kocsmában ill. a mellette levő árokban
|
Szia vbv barátom!
Sajna nekem idáig az jött le rólad, hogy fingod nincs az elektronikáról.
Nem állítom ezt, csak nekem ez jött le idáig.
Még azt is elhiszem rólad, hogy a kvantumfizika után analóg elektronikai tervezésből doktoráltál, csak nagyon jól titkolod.
Szeretnék megbizonyosodni, hogy mijen ellenfél vetődött elém, ezért az az ötletem támadt, hogy rakjál fel ide egy általad tervezett erősítő kapcsolást amibe belekérdezhetnék itt-ott, hogy mégis miért/hogyan gondoltad. Mondjuk olyat, amit fiatal korodban terveztél rentgeteg tranzisztorból. Teljesen mindegy, hogy hogy szól. Én csak az elméleti-gyakorlati elektrotechnikai szaktudásodra vagyok most kíváncsi, nem a humbugjaidra. Ha érdemit produkálsz, elismerem nagyságodat és meghajlok előtted.
Ha viszont rajz helyett csak sértő megjegyzésekre-ökörségekre és hókuszpókuszra tellik tőled, véleményem máris megvan, zsenialitásod foka egyértelműen meg van határozva, "ki van mérve" műszerezettség nélkül.
Na vbv barátom: mutasd meg szépen a papának, hogy merre is folyik a delej a spárgában!
Várom zseniális tervezési produktumaidat. (nem a megélhetési kapcsolásaid kérem: félre ne érts.)
|
hétf. feb. 19, 2007 17:59 |
|
|
pagrus
platina tag
Csatlakozott: szer. júl. 06, 2005 9:35 Hozzászólások: 591 Tartózkodási hely: Tatabánya, Budapest
|
tanulo2 írta: Pagrus! Én nyilván nem az élőzene hallgatására gondoltam,hanem az otthonira,amikor lemezről hallgatózunk.
Nem vagyok gondolatolvasó.
|
hétf. feb. 19, 2007 13:54 |
|
|
tanulo2
platina tag
|
Pagrus!
Én nyilván nem az élőzene hallgatására gondoltam,hanem az otthonira,amikor lemezről hallgatózunk.
|
hétf. feb. 19, 2007 13:10 |
|
|
pagrus
platina tag
Csatlakozott: szer. júl. 06, 2005 9:35 Hozzászólások: 591 Tartózkodási hely: Tatabánya, Budapest
|
tanulo2 írta: Más: Gondoljuk végig a technika és a zenehallgatás kapcsolatát.Amikor zenét hallgatunk egy valóságos esemény lenyomatát dekódoljuk és igyekszünk annak az eseménynek a hangulatát újrateremteni,ehhez technikai eszközeink vannak.....
Nem feltétlenül. Szobaton este az Arany tízben ( www.aranytiz.hu) táncház közben körbeültünk énekelni természetesen minden technikai segédeszköz nélkül. Az együttes ebben a táncházban nem használ hangosítást.
|
hétf. feb. 19, 2007 12:56 |
|
|
KD mester
platina tag
|
Kedves vbv barátomtól kapott rajz helyette is tanusítja zsenialitását.
http://img244.imageshack.us/my.php?image=vbvjg2.gif
(biztos szereti a több volttal "előfeszített" hangszóró hangját)
|
hétf. feb. 19, 2007 12:20 |
|
|
tanulo2
platina tag
|
Más:
Gondoljuk végig a technika és a zenehallgatás kapcsolatát.Amikor zenét hallgatunk egy valóságos esemény lenyomatát dekódoljuk és igyekszünk annak az eseménynek a hangulatát újrateremteni,ehhez technikai eszközeink vannak.
A végeredmény,a reprodukált esemény(jó esetben) nevezhető művészetnek,és a technika válik a művészet eszközévé,de ettől még önmagában nem művészi alkotás,sokkal inkább technikai.
Ez már önmagában is ellentmondás,és sokan hajlanak arra,hogy az egyik,vagy a másik oldalról szemléljék a dolgot.Így születnek az oktalan tagadások a technokrácia jegyében,illetve a misztifikációk a tudatlanság jegyében.
Technikai oldalról tudnunk kell,milyen elvek mentén építjük fel az eszközeinket,de a végeredmény megítélését sem lehet csupán technikai jellegű eszközökre hagyni.
A legfontosabb az,hogy az irányelveinket tapasztalati felismerésekre,és ne csak tankönyvszagú elméletekre alapozzuk.
|
hétf. feb. 19, 2007 11:49 |
|
|
KD mester
platina tag
|
Szia pagrus!
Elcipeltem az erősítőt, majdnem leszakadt a karom tőle, még gépelni is alig van erőm. Szólj ha ráérsz.
tanulo2! A héten el tudom vinni, ha meg akarod hallgatni.
|
hétf. feb. 19, 2007 11:48 |
|
|
KD mester
platina tag
|
KD mester írta: Szia VBV, te magyar ipar szégyene, te elektrotechnika bohóca, te rossz kontár. Mielőtt félreértenéd ez dícséret volt!!! (legalábbis a te színvonaladhoz képest ) A minap havernál voltam, zenét hallgattam, és ahhogy elnéztem a 300B-k sárga fényét, rád gondoltam, vagyis arra: Szegény Lancelot, hol vagy te még ettől?
Te önelégült szakmai analfabéta: gondolkozzál már el azon, hogy hol vagy te pl: SPafihoz képest.
A továbbiakban nem kívánok reagálni a baromságaidra. Remélem megérted. (nagyon fogsz hiányozni )
Minden jót!
|
hétf. feb. 19, 2007 11:37 |
|
|
KD mester
platina tag
|
Szia VBV, te magyar ipar szégyene, te elektrotechnika bohóca, te rossz kontár.
Mielőtt félreértenéd ez dícséret volt!!! (legalábbis a te színvonaladhoz képest )
A minap havernál voltam, zenét hallgattam, és ahhogy elnéztem a 300B-k sárga fényét, rád gondoltam, vagyis arra: Szegény Lancelot, hol vagy te még ettől?
|
hétf. feb. 19, 2007 11:11 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
tanulo2!
A gondolkodásmódod cáfolhatatlan.
|
hétf. feb. 19, 2007 11:02 |
|
|
pagrus
platina tag
|
tanulo2 írta: ..... Ennek az a nehézsége,hogy nincsenek jól definiált terminus technikusok ezen a téren,mint a tudományos területeken,ami alatt mindenki ugyanazt kell hogy értse. Azért ezen a területen is el lehet sajátítani speciális kifejezések helyes használatát,.....
Nem csak ezen a téren. Most pl. megsimítom az ujjammal ezt a textildarabot itt mellettem, és nem tudom szavakkal átadni a tapintás jellegét. Most meg a hangfalam felületét...
Az élő beszéd szavakbeli információtartalma 50% alatti, a többi a testbeszéd, szagok(!) stb.
|
hétf. feb. 19, 2007 11:00 |
|
|
tanulo2
platina tag
|
A kommunikáció is hasonló,de kicsit más is,sok tényező befolyásolja,a kommunikációs helyzettől a komm.csatornáig,ne menjünk bele.
Amit fontosnak tartok még elmondani a zenhallgatással kapcsolatban:
Sokan eljutnak már arra a szintre,hogy bólogatnak,vagy fejüket csóválják egy össszehasonlítás alkalmával,azaz meg tudják ítélni,ez jó,jobb,rosszabb,stb.
Azonban nem tudják jellemezni a hallottakat.
Ennek az a nehézsége,hogy nincsenek jól definiált terminus technikusok ezen a téren,mint a tudományos területeken,ami alatt mindenki ugyanazt kell hogy értse.
Azért ezen a területen is el lehet sajátítani speciális kifejezések helyes használatát,de a szemléletes kifejezésmód nagyrészt fogékonyság dolga is.
Egyszóval nem könnyű emóciókat kézzel foghatóvá tenni,ezért is vontam párhuzamot az irodalommal,sok tekintetben rokonítható területek.
|
hétf. feb. 19, 2007 10:33 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
Há-há. bizony. ha valakivel kommunikálsz, az információt nem csak a beszéd közvetíti. Valami több lehet a háttérben, különben mindent meg lehetne telefonon beszélni...
|
hétf. feb. 19, 2007 9:20 |
|
|
tanulo2
platina tag
|
Úgy belelendültem,hogy még egy meglátásomat közölném.Az imént említett dekódolás,csak akkor megy végbe,ha az agyat be tudjuk csapni azzal,hogy amit hall,az valóságos.Ha a keltett hangzás nem áll közel a valóságoshoz,az agy eleve kiveti az információt és nem jut el a tudat mélyebb szintjeire,ill.nem is tartalmazza azt az információt amire az érzetkeltéshez szükség lenne.
Ezért folyik a verseny a magas minőségi osztályban,és még véletlenül sem érdekes a minimális torzítás.Egyetlen dolog számít,amit hallunk az valóságosnak hasson!
Elhisszük-e a bűvésznek,hogy tényleg elővarázsolta a nyulat?Ez nem döntés kérdése a zenehallgatás kapcsán,vagy elővarázsolja vagy nem.Az objektivitás feltétele csak ennyi.
|
hétf. feb. 19, 2007 8:04 |
|
|
tanulo2
platina tag
|
Nem kell vaktesztnek lennie,egyszerűen csak meg kéne hallgatni az egyiken,majd a másikon ugyanazokat a zeneszámokat.
Ha az erősítők összehasonlításáról van szó,akkor azért érdemes ugyanazon a láncon meghallgatni,mert akkor nem igazán dönthető el,hogy a különbséget mi okozta.
De ebben az esetben is csak az jelenthető ki,hogy ezen a láncon ennek a hangja jobb volt.
Előny annál van,aki a helyszínt adja,mert ő tudta optimalizálni a rendszert.
Valójában a legkorrektebb eredményt az adná,ha egy harmadik helyszínen mérnék össze az erősítőiket,lehetőleg olyan kvalitásún ahol mindkét erősítő ki tudja futni magát.
De a kapcsolgatós vaktesztnek semmi értelme nincsen,mert akkor a lényeg,a keltett érzetek helyett kénytelen az ember a hangokra figyelni,ami teljes tévút,ugyanis a fül nem mérőműszer.A zenehallgatásnak nem az a funkciója,hogy hanghullámokat regisztráljunk,hanem érzetek keltése,az agyunk ezeken a területeken dolgozza fel az információt.Ezt csak úgy lehet elérni,ha komplett zenerészletek meghallgatásával vonjuk le a következtetéseinket(elég pár percnyi anyag is),és ehhez szükséges tudni,hogy épp melyik delikvenst hallgatjuk,hogy lehessen hozzá társítani az adott hangkaraktert.
A vakteszt nem az objektivitás feltételeit biztosítja,hanem a teljes zűrzavarét,ezért nem is mennek vele semmire az elkövetőik,és ezért gondolják egyesek azt,hogy nincs is különbség.
A szemléletbeli tévutakról még annyit,hogy a zenét nem hangok egymásutánjaként,hanem kódolt üzenetként kell felfogni,aminek a dekódolása ránk vár,a megfejtése pedig nem tudatosan történik,hanem a tudat egy mélyebb szintjén.A jó tesztelő pedig megtanulja ezeket a dekódolt üzeneteket megfogalmazni és értékelni.
Csupán ennyi a dolog nyitja.Aki pl.jó volt verselemzésből,annak jó esélye van rá,hogy a hallottak kiértékelésében is ügyes lesz.
|
hétf. feb. 19, 2007 7:40 |
|
|
Lancelot
arany tag
Csatlakozott: pén. márc. 26, 2004 21:22 Hozzászólások: 461 Tartózkodási hely: Bp.
|
Szia Istipisti!
Olyan, mint vakteszt, nem létezik. Régen (kb. 20-25 éve) még a Hi-Fi Magazin keretei közt megpróbáltunk egy pár tökéletesen kivitelezett vaktesztet lebonyolítani (zöld led, sárga led), de semmi értelme nem volt.
Aminek viszont értelme van (ha igazán kíváncsi vagy a hangokra), menj el mindenhova, ahova beengednek, és ami tetszik, az jó. Az neked jó. A többi nem számit.
Üdv: -L-
|
vas. feb. 18, 2007 19:35 |
|
|
pagrus
platina tag
|
tanulo2 írta: .... Pagrus! Te valamit félreértettél,az életfilozófiára még véletlenül sem tértem ki,csak lényegében megpróbáltam elmagyarázni neked a "szórakozás" szó jelentését életszerű példákon keresztül(ugyanis a zenehallgatás is az volna),de nem igazán sikerült!....
Értem, és köszönöm, hogy ezt elmagyaráztad nekem, most végre kezd valami derengeni a fejemben, mi is az a szórakozás
Semmi kifogásom Tesla ellen, ismerem jól az életművét, csak a minőségi erősítő topic nem arra való, hogy itt ezt kitárgyaljuk, ezért javasoltam másik topicot neki.
|
vas. feb. 18, 2007 19:23 |
|
|
istipisti
platina tag
|
Pedig vaktesztben kiderülhetne a dolog. Ott senki nem tudja mire szavaz.
|
vas. feb. 18, 2007 17:38 |
|
|
tanulo2
platina tag
|
"Na most akkor lesz KD mester és Lancelot közötti is összehasonlító (vak)teszt?"
Ennek az lenne a feltétele,hogy azért nagyon ne vesszenek össze,sajnos ezen a ponton már szerintem túl vannak.
Másrészt ki fogja eldönteni,hogy melyik is szól jobban?
Valószínűleg mindketten a saját lovukat dícsérnék.
Kéne egy független,jó fülű gárda,de a tapasztalatok azt mutatják,hogy egy ilyen összeállása itt elképzelhetetlen!Pontosan azért,mert mielőtt ítéletet mondhatnánk mások eredményeiről,előbb ítéletet mondunk a személyéről,ami eleve kizárja bármiféle együttműködés lehetőségét.Ugye milyen ismerős ez a dolog,hát igen,magyar betegség!?
|
vas. feb. 18, 2007 9:09 |
|
|
istipisti
platina tag
|
Na most akkor lesz KD mester és Lancelot közötti is összehasonlító (vak)teszt?
|
vas. feb. 18, 2007 7:53 |
|
|
tanulo2
platina tag
|
KD mester!
Privátban megbeszélhetjük,bár a hétfő biztosan nem jó.A csöves meg még nincs kész.
Pagrus!
Te valamit félreértettél,az életfilozófiára még véletlenül sem tértem ki,csak lényegében megpróbáltam elmagyarázni neked a "szórakozás" szó jelentését életszerű példákon keresztül(ugyanis a zenehallgatás is az volna),de nem igazán sikerült!
Ros-co!
Szerintem mindenkit érdekel hogy mit talált ki Tesla bácsi.Aki ettől besorol téged a budhisták közé,az igencsak szűk látókörű,hogy finoman fogalmazzak!
|
vas. feb. 18, 2007 7:39 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
keressetek meg skypon. (email címem) ez nem egzakt téma, ilyesmivel nem akarom itt magam lejáratni. Van pár dolog amire Tesla bácsi rájött, és ezek egy kicsit más szemszögből mutatnak mindent. Én is mástól tanulgatom, keveset tudok, de szívesen elmesélem akit érdekel.
|
szomb. feb. 17, 2007 22:22 |
|
|
istipisti
platina tag
|
Ros-Co. írta: Lehetne egy ezoterikus erősítőt építeni, amely harmóniában és szinkronban van a térrel. ha nem viccnek veszitek, akkor mondanék egy-két ötletet.
Ez engem is érdekelne. Ilyenről még nem is hallottam.
|
szomb. feb. 17, 2007 20:49 |
|
|
akki
gyémánt tag
|
KD mester írta: De bírom ezt a VBV-t. Képtelen hallgatható rendszert építeni (hallottam a rendszerét), de a sok baromság az dől belőle.
El kell fogadnom hiteles beszámolónak, de bővebben is kifejthetnéd, hogy mi, s hogy szólt.
Üdv
|
szomb. feb. 17, 2007 17:54 |
|
|
Lancelot
arany tag
Csatlakozott: pén. márc. 26, 2004 21:22 Hozzászólások: 461 Tartózkodási hely: Bp.
|
Szia KD (Kontár Delikvens?)!
Látlak, olvaslak, és nagyon jól szórakozom minden írásodon.
Ha fiatal, és bohó lennék, talán pont olyan lennék, mint Te.
Csak így tovább, nélküled már nem is létezne ez a topic.
Baráti üdvözlettel: -L-
|
szomb. feb. 17, 2007 17:05 |
|
|
KD mester
platina tag
|
De bírom ezt a VBV-t. Képtelen hallgatható rendszert építeni (hallottam a rendszerét), de a sok baromság az dől belőle.
|
szomb. feb. 17, 2007 15:59 |
|
|
pagrus
platina tag
|
Ros-Co. írta: Lehetne egy ezoterikus erősítőt építeni, amely harmóniában és szinkronban van a térrel. ha nem viccnek veszitek, akkor mondanék egy-két ötletet.
Nem lehetne külön topicban? Ezoterikus, vagyis buddhista, tao, keresztény (ezen belül református, katolikus stb.), muzulmán stb. erősítőket és a mostanában a topicban terjedő életfilozófiai kérdéseket lehetne ott tárgyalni.
Azt ugye nem kell magyarázni, hogy kerülnek össze a vallások az ezoteriával, de ha mégis, akkor röviden: minden vallásnak van exoteriája és ezoteriája.
|
szomb. feb. 17, 2007 15:23 |
|
|
Lancelot
arany tag
|
Ros-Co.!
Futurisztikusnak látszó ötleted egy cseppet sem lehetetlen. Pár éve létrehoztak egy NEUTRON névre keresztelt erősítőcsaládot, ami egyrészt az agy neutron hálózatát mintázta, másrészt nem tartalmazott passzív alkatrészt. A NEURON erősítőnek nem csak a belseje, de a külseje is bizalomgerjesztő volt, ugyan is hatszögletű, igen nagy házba került beépítésre. Kicsit hasonlított az elefántok cirkuszi rekvizitéhez, de ettől függetlenül nagyon szép volt. Ja, majd elfelejtette: Minden egység saját akkumulátorról működött.
SPafi!
A fekete filctoll csak arra jó, hogy ráírd a másolt CD lemezre az előadót.
A CD lemez hallgathatóságát fekete lakkfilccel lehet javítani, de ez természetesen Rád nem érvényes.
Cortez!
A hír igaz. Minden véglet kerülendő. Mindennek van ideális tartalma. Több, vagy kevesebb, egyértelműen káros. A legnehezebb feladat épp az, hogy azt a bizonyos arany középutat megtalálja az ember.
|
szomb. feb. 17, 2007 14:46 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Na, azért még nem kell túlzásba esni... Tudod: arany középút,
meg szent egyszerűség! Senki nem a minimalizmusról beszélt...
|
szomb. feb. 17, 2007 14:13 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
Bezzeg én amint először láttam tranyót, rögtön tökéleteset építettem! BC182 CB lába közé szénmikrofon, kollektorral sorba hangszóró, aztán mehet rá a zsebtelep.
Réz lábú tranyó, A osztály, a létező legkisebb elemszám, egyutas hangsugárzó, elkó sehol! Hát mi más kellhet még a High-Endhez? Esetleg egy fekete filctoll.
|
szomb. feb. 17, 2007 14:08 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
|
Lehetne egy ezoterikus erősítőt építeni, amely harmóniában és szinkronban van a térrel. ha nem viccnek veszitek, akkor mondanék egy-két ötletet.
|
szomb. feb. 17, 2007 13:58 |
|
|
Lancelot
arany tag
|
Szia Cortez!
Eddig nagyon kevés embertől láttam a nevedet "k"-val írni, pláne kicsivel.
Ez a nagyon kevés jelenleg egyet jelent. Egészen pontosan KD betűkkel jelzett topictársunk volt erre a csodára képes, ami nem jelenthet mást, mint hogy más csodákra is képes lehet.
Apropó, csodák:
Az a kapcsolás, ami 40db tranzisztorból (120db mágnesezhető vasláb), és kb. 30-40db egyéb alkatrészből áll, méretben nem lehet kicsi (nagy felület = temérdek vezeték), és a minőséget romboló forrpontok száma is eléri a 200-250-es számot. E szempontok figyelembe vételével, szimulátorral tökéletes hangú erősítőt lehet építeni, de a gyakorlati megvalósítás siralmas eredményhez vezet.
|
szomb. feb. 17, 2007 13:48 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Lécci írd rendesen a nevem! Köszi!
|
szomb. feb. 17, 2007 12:55 |
|
|
KD mester
platina tag
|
tanulo2!
Az összehasonlító teszt meglessz. Majd szólok ha lesz egy kész, sztereó bedobozolt példány. Gondolom csöves ellen? Az az az igazi: cső ellen.
Addig is van egy 20Kg-os erősítőm, TIM-mentes, még 15éves koromban terveztem és építettem, de korrekt, viszonylag jó hangú kapcsolás (kortez szerint biztosan bonyolult lenne) az általam akkoriban épített rádiótechnikás erősítőket és a JLH75 vattost, naim nap250-et, és a 10w-os JLH
A-osztályút felülmúlta a hangja. Ezt bármikor meghallgathatod, akár jövő hét hétfő is. Benne vagy?
|
szomb. feb. 17, 2007 12:25 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
pagrus írta: Esetleg valami buddhista erősítő? Nem, csak egy erősítő, viszont annak az... KD mester írta: meközelítés ujdonsága: megvan Önmagában azért nyilván kevés... KD mester írta: a müszaki ismereteknek nem mond ellent. Szerinted ellent mond? Mégis miben? Nem a szűszaki ismereteknek, inkább a szokásos, betanított, szögletes gondolkodásnak, tudod, pont mert annyira szem előtt van, mikor nem látod a tejet a hűtőben, pedig ott van pontosan középen előtted... A műszaki ember gyakran ilyen, ha átvált a szeme, ez csomó mindent maga után von. Más az amit lát, azt máshogyan is látja, és van, amit viszont nem lát, hiába van ott, egyfajta vakfolt. KD mester írta: bonyolultság (kinek mi a bonyolult) (Túl) sok alkatrész, (túl) bonyolult kapcsolás. KD mester írta: tökéletesség: Hát ki kell ábrándítsalak: ilyen nincs, nem is volt, és nem is lesz.
Tudom, ezért is írtam ""-be. Azért a gyakorlatiasan tökéleteset sztem az élet sok területén el lehet érni!
|
szomb. feb. 17, 2007 8:03 |
|
|
tanulo2
platina tag
|
KD mester!
Az eljárások létjogosultsága kizárólag a meghallgatáson derül ki.
Készséggel elhiszem neked hogy jól szól,de azért én csak a saját fülemre hagyatkozom.
Egyszer majd szívesen meghallgatnám egy összehasonlító tesztben.Addig is szívesen veszem a kapcsolásaidat,és azt hiszem ezt mondhatom mások nevében is!
|
szomb. feb. 17, 2007 7:52 |
|
|
KD mester
platina tag
|
Cortez írta: A "tökéletes" semmiképpen nem lehet bonyolult, ilyen értelemben sosem vágytam különleges kapcsolásra. A megközelítés újdonságára vágytam, ami a szokásos mérnöki gondolkodástól kissé távol van, de persze a műszaki ismereteknek, a fizikának nyilván nem mond ellent, csak hát ez sajna 2 külön világ...
-meközelítés ujdonsága: megvan
-a müszaki ismereteknek nem mond ellent. Szerinted ellent mond? Mégis miben?
-bonyolultság (kinek mi a bonyolult)
-tökéletesség: Hát ki kell ábrándítsalak: ilyen nincs, nem is volt, és nem is lesz.
|
szomb. feb. 17, 2007 1:23 |
|
|
pagrus
platina tag
|
Cortez írta: ....A "tökéletes" semmiképpen nem lehet bonyolult, ilyen értelemben sosem vágytam különleges kapcsolásra. A megközelítés újdonságára vágytam, ami a szokásos mérnöki gondolkodástól kissé távol van, de persze a műszaki ismereteknek, a fizikának nyilván nem mond ellent, csak hát ez sajna 2 külön világ...
Esetleg valami buddhista erősítő?
|
pén. feb. 16, 2007 23:10 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
KD mester írta: Mindenki szeretne különleges "elvarázsolt túlvilági" kapcsolásokat látni, úgymond cortezt idézve: új elveket.
A "tökéletes" semmiképpen nem lehet bonyolult, ilyen értelemben sosem vágytam különleges kapcsolásra.
A megközelítés újdonságára vágytam, ami a szokásos mérnöki gondolkodástól kissé távol van,
de persze a műszaki ismereteknek, a fizikának nyilván nem mond ellent, csak hát ez sajna 2 külön világ...
|
pén. feb. 16, 2007 22:51 |
|
|
istipisti
platina tag
|
KD mester, szerintem sem felesleges, én is nagyon várok új trükköket.
tanulo2
Ken Kessler azt írta (itt http://www.halcro.com/pdf/Hi-Fi_News_review.pdf) hogy az ARC Reference 600 mellett is a valaha hallott egyik (ha nem a...) legjobb basszust és piszkolódástól mentes hangott hallotta. A mért adatai kitűnőek, szuperül zenél és megvan az egyszerűsített kapcsolási rajz is. Szerintem ez már nem olyan rossz dolog.
Amúgy nálam is a termikus torzítás csökkenését először a mély hangok javulásán vettem észre. Aztán ahogy bemelegszik (kb. fél óra) a cuccos, na utána lesz piszok jó a hangja. Nálam az ütős hangszerek sokkal jobbak lettek és a ritmika is könnyebben követhető. A basszus meg nem zúg-búg, hanem szépen mélyről jön. És csak a dac i/v konverterét és az erősítő bufferét javítottam fel soros ellenállásokkal + hidegítő kondikkal, utánhúzással... Ez még nyilván inkább csak kontárkodás, de itt van egy rajz, ez alapján és amit itt olvastam elsősorban KD mestertől és SPafitól valószínűleg én is tudok tervezni egy másik, sokkal különb konvertert.
A buffer fokozatokat feszültségutánhúzással szinte torzításmentessé lehet tenni. A Mosfet pedig különösen jó eszköz lehet a kimenetre. Vezérlése áramot nem igényel, a bemeneti kapacitása meg nem tud bekavarni a feszültségutánhúzás miatt. Ha áramot nem fogyaszt, akkor az előtte lévő erősítő fokozat nyugalmi áramát nagyon-nagyon kicsire választva (u*i érték mindig kicsi legyen) + kaszkádolással (kisebb álandó tápfesz) a termikus disszipációváltozása elhanyagolható lesz.
Pl. közvetlenül 1M-s kollektorellenállásról hajtva a mosfet bemeneti kapacitása bekavar.
sima
feszültség utánhúzással:
Azt hiszem látható a javulás úgyszólván ingyen (+1 fet berakásával)!
Aztán meg ott vannak a hibakioltó trükkök is, meg vissza is lehet csatolni.
|
pén. feb. 16, 2007 19:02 |
|
|
Fulig_Jimi
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 850 Tartózkodási hely: Budapest
|
KD mester írta: Én már mutattam egykét ilyet és még mutathatnék is, de felesleges törnie magát az embernek...
Nem felseleges, mutasd csak!
|
pén. feb. 16, 2007 17:47 |
|
|
KD mester
platina tag
|
tanulo2!
Hát mégis kitöl vársz elismerést? Lancelottól?
Az ilyen dolgokat nem kellene rivalizálásnak venni, úgyis mindenki a saját lovát tartja a legjobbnak és nem hisz a máséban annak ellenére, hogy soha nem hallotta. Ne haragudj, de ez a leírás rád is nagyon illik (sajna rám is), de főleg a "szeretett Lancelot " barátunkra.
Mivel, ha belátod, hogy te is pont ilyen vagy és mindenki más is: könnyen beláthatod, hogy értelmetlen a versengősdi.
Mindenki szeretne különleges "elvarázsolt túlvilági" kapcsolásokat látni, úgymond cortezt idézve: új elveket. Én már mutattam egykét ilyet és még mutathatnék is, de felesleges törnie magát az embernek: mindenkinek a saját lova a legjobb, és az mindennél jobb.
Mutathatsz te bármien korrekt, kiváló, ténylegesen jó hangú elektronikát, lehet az csőböl, vagy félvezetőböl, lehet benne trafó, vagy nem, ember mindig lesz arra, hogy leszólja és a kilencven százalék egyszerűen csak egy nevetséges hülyeségnek fogja tartani. Tök mindegy, hogy mi az.
|
pén. feb. 16, 2007 14:27 |
|
|
pagrus
platina tag
|
tanulo2 írta: ...a hétköznapok egyhangúsága mellett legyen valami más is..... A hétköznapok akkor egyhangúak, ha úgy éled meg. tanulo2 írta: Mindenki törekszik a legjobb elérésére,....
Nekem (és még sokaknak) a jó is elég jó, nem kell a legjobb, csak hiszed, hogy mindenki erre törekszik.
Ezek az élet kérdései, ez meg egy erősítőkről szóló topic. Nem baj, hogy belekevered, csak ne gondold, hogy a te életfilózófiád egyetemes, bármennyire is ez kultúránk sztenderdje, és próbáld ki az egyes szám első személyt...
|
pén. feb. 16, 2007 14:16 |
|
|
KD mester
platina tag
|
Hát ahhogy olvasom a vcs nélküli erősítőről szóló dolgot ismerős emlékek jutnak eszembe:
Minél inkább lazábbra vettem a hurkot, annál jobb lett a hang. Teljesen visszacsatolás nélkül lett a legjobb, szinte minden esetben. Össz 13 vcs mentes erősítőt csináltam (teljesen különbözőeket), de mindegyiknek azonnal lehetett hallani a hangjában, hogy miért is jobb, mint egy visszacsatolt. Próbáltam elérni azt a hangot vcs vel, de egyszerűen nem ment. A poén az, hogy egy vcs nélkülinek tervezett erősítőmet visszacsatolva egyszer sikerült.
Most ott vagyok, hogy a visszacsatolást minél szorosabbra veszem, annál tisztább, természetesebb, és hallgathatóbb hangot kapok.
Rengeteget foglalkoztam a vcs-vel és egyértelműen arra a következtetésre jutottam, hogy a nagyfrekvenciás viselkedésben van elásva a kutya.
Tulajdonképpen nem is a vcs teszi tönkre a hangot, hanem az erősítő, ami úgy van megtervezve, hogy "vissza lehessen" csatolni.
A "sablonos eljárásokról" annyit, hogy de! Igenn is vannak régóta jól bevált technikák a jó hangminőség eléréséhez. A legfontosabb: csak anyit érhetsz el, hogy a te rendszereden jó hangot kapsz, más rendszeren erősen csökken az esélyed, hogy ott is beválik a dolog, a harmadik rendszerről és a többiről ne is beszéljünk. Nincsenek univerzális legeslegjobb megoldások, mert ha egy is lenne, már mindenki azt használná.
A szimulációkról és a valóságos mérésekről annyit, hogy nem egy 1Khz-es kimenőjelet kell nézegetni a szkópon, ohmos terhelésen és nem csak annak a THD-jét kell méregetni.
A véleményedre egyébként ki reagált támadóan? Maximum leírjuk az ellenvéleményünket, ugye azt szabad??????????????????????????????
|
pén. feb. 16, 2007 13:50 |
|
|
tanulo2
platina tag
|
Pagrus!
Nem arról van szó,hogy az ember rosszul érzi magát,de pl.ezért megyünk nyaralni,vagy egy régi baráthoz,moziba,ezért olvasunk könyvet stb.,hogy a hétköznapok egyhangúsága mellett legyen valami más is.Persze lehet hogy te más vagy és neked tök izgalmas boltba járni,munkába menni,tülekedni a forgalomban,hasonlók,de azt hiszem amit írtam az általában elmondható,mivel a zene közvetítésével egy másik valóságba nyerhetünk bepillantást(no persze csak ha enged bepillantást,azért az érzetért vagy nagyon sokat kell fizetni,vagy nagyon sokat kell gondolkodni).
Mindenki törekszik a legjobb elérésére,ez így van rendjén,és ha már ez a hobbink akkor ebben szeretnénk jobbak lenni,nem a borászatban.Mindenhol van egyfajta rivalizálás,és ha egy szeánszon összeméritek az eredményeiteket,az már burkoltan magában rejti mert kiderül,kinek volt jobb az elképzelése.
|
pén. feb. 16, 2007 11:27 |
|
|
pagrus
platina tag
|
tanulo2 írta: ....mert ne felejtsük el mi a cél:számunkra kellemes,kedvező érzet keltése,ami valóságosnak hat,lenyugtat vagy felkavar,de mindenesetre kiragad egy időre a hétköznapi valóságból. Engem pl. nem kell kiragadni a hétköznapjaim valóságából, mert jól érzem benne magam, ez tehát a te problémád, nem helyes ezért, ha többes számban fogalmazol. tanulo2 írta: A sablonos eljárások nem vezetnek jobb eredményre,mint amit már mások is elértek,ezért kell új utakon törni a fejünket,...
Már ha ez versenysport, ahol új rekordok elérése a cél, nekem nem az.
|
pén. feb. 16, 2007 10:06 |
|
|
tanulo2
platina tag
|
Ros-co!
Szerintem a jó hangzás szinte mindenki számára egyértelművé válik,még laikusok számára is,gyakorlott fülűekkel pedig nem igazán szokott vita lenni.
A tudatállapot nem feltétel,mert ha egy rendszer hangzása konstans,akkor az fogja kialakítani a tudatállapotot.Azért hallgatunk zenét,hogy egy számunkra kedvező hatást gyakoroljon ránk.
A gond az,hogy legtöbb rendszer,erősítő hangzása nem konstans,még akkor sem,ha a körülmények ugyanolyanok,de találkoztam már ellenpéldával.
A csövek hangjának színezettségén meg felesleges különösebben elmélkedni,mert ne felejtsük el mi a cél:számunkra kellemes,kedvező érzet keltése,ami valóságosnak hat,lenyugtat vagy felkavar,de mindenesetre kiragad egy időre a hétköznapi valóságból.
Nekem az a véleményem,hogy ezt a cső valamiért jobban csinálja,különösebben nem is firtatom hogy miért,csak alkalmazom ahol érdemes.
A neg.visszacsatolás nélkül a legtöbb erősítő instabillá válik,van létjogosultsága,de lehetőleg ésszerű határok közt lazítani kell,szinte azonnal javul a hangminőség,annak ellenére,hogy a mérhető paraméterek leromlanak.Valójában erősítőt tervezni nem pusztán műszaki szempontok alapján kell(persze ha a hangminőség a cél),hanem kell egy tervezői koncepció,amit tapasztalati útón szerez az ember.
A 4 pont az én koncepcióm és ezek mentén gondolkozom,mert nekem külön külön és egyben is ezek az eljárások mutatták a jó eredményeket a hangzás kapcsán.Másnak más a koncepciója,ha van egyáltalán.Ennek a kialakításához évek kellenek,és nem feltétlenül szükséges hozzá tudni a tekercsméretezés legapróbb részleteit,csak bizonyos áramköri megoldások felépítését.A sablonos eljárások nem vezetnek jobb eredményre,mint amit már mások is elértek,ezért kell új utakon törni a fejünket,még akkor is,ha az műszaki szemmel kétes kimenetelű.A működképesség ellenőrzésére jó a szimulátor,de ha már a torzításmérést is azzal akarjuk elintézni,akkor valószínűleg eltérít a céltól.
Még egyszer elmondom,hogy ha egy vélemény elhangzik,akkor arra nem feltétlenül kell támadólag reagálni(talán már ennyi idő elteltével lassan megtanuljuk),csupán leírható egy ellenvélemény!Ez megintcsak egy vélemény volt!!
|
pén. feb. 16, 2007 7:40 |
|
|
istipisti
platina tag
|
http://www.halcro.com/pdf/Stereophile_O ... review.pdf
A Stereophile szerint
"Halcro's dm58:The Best Amplifier Ever!"
Szóval azért nem is szólhat olyan rosszul...
http://www.halcro.com/reviews.asp
|
pén. feb. 16, 2007 7:05 |
|
|