Szerző |
Üzenet |
chx
arany tag
|
Egyébként nem lenne egyszerűbb, ha enne egy rendszer wincsi, azon lenne minden OS, a többi wincsin meg az adatok? Szvsz sokkal átláthatóbb...
Üdv:
chx
|
pén. márc. 30, 2007 6:48 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
Csatlakozott: vas. szept. 12, 2004 18:08 Hozzászólások: 6037 Tartózkodási hely: Usa
|
Baromi egyszerűen-ezért tartanak a szakik maradinak-nem kel telepíteni egy floppy-n kívül a Grubot sehová.
A kihúz-bedug lemezre rakod a linux-rendszert,az inditó maga a flopy-már, ha beállítod a BIOS-ban is
|
csüt. márc. 29, 2007 23:34 |
|
|
thegs
arany tag
Csatlakozott: kedd máj. 11, 2004 11:04 Hozzászólások: 358 Tartózkodási hely: Slovakia ;)
|
Háj!
A gépemben van 3 HDD, az elsőn XP van, a 3.-ra telepítettem az ubuntut. Eddig minden szép és jó, csakhogy a Linuxos HDD-t néha elviszem, de ekkor nem indul a gép. Ha átpakolnám a grub-ot az elsőre vhogy (XP HDD), akkor hajlandó lenne beindulni a masina linux HDD nélkül? Ha igen ez hogy oldható meg?
|
csüt. márc. 29, 2007 23:16 |
|
|
darthsith
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 526 Tartózkodási hely: Hogyhogy hol?ITT!!
|
Fut.
|
vas. márc. 04, 2007 23:34 |
|
|
darthsith
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 526 Tartózkodási hely: Hogyhogy hol?ITT!!
|
Senki?
|
vas. márc. 04, 2007 19:53 |
|
|
darthsith
platina tag
|
Ha leszedem a SuSE-t, és a helyére Windows VISTA-t teszek, majd a SuSE-t egy másik vinyóra, akkor hogy kezdjek neki?Ha formázom a vinyónak az EXT3-as részét, meg a SWAP-ot, és a formázott részre rakom a VISTA-t, akkor fog indulni utána az XP, meg a VISTA is?
|
hétf. feb. 26, 2007 23:52 |
|
|
Salvatore Salvataggio
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 8673 Tartózkodási hely: Ahol fikázni könnyű alkotni nehéz!
|
Be kell állítani az NVidia drivert újra.
http://www.nvidia.com/object/unix.html
Ott a how to is.
|
csüt. feb. 22, 2007 17:42 |
|
|
darthsith
platina tag
|
Linux partíció formázva,Windows formázva, 80as PATA 2évágva,felén Win, felén Lin.
Grub-ban elsőbbség windows-nak.Még 1 kérdés.KDE felület alatt hogy lehet a 3d effektekt engedélyezni?Legutóbb csak úgy előjött nvidia driver install után, de most nem.
|
csüt. feb. 22, 2007 17:29 |
|
|
chx
arany tag
|
Ha rádugod mindhárom merevlemezt, a linux root partíciója vagy sda7, vagy sdb7 lesz, bár úgy össze van keveredve, lehetséges, hogy végig kell(ene) próbálni.
Ami a legegyszerűbb:
- berakod mindhárom merevlemezt,
- a BIOS-ban beállítod, hogy a pata lemezről induljon a gép, elindítod a windowst (hogy megy-e),
- újraindítod a gépet, és újratelepíted a linuxod valamelyik sata-s lemezedre, de a grub-ot a pata-s lemez-re rakod (/dev/hda, ha a primary masterre van kötve), illetve ide célszerű rakni, máshová is lehet, de akkor a BIOS-ban be kell állítani, hogy arról a lemezről induljon a gép.
Ha nem akarod a linuxod újratelepíteni, akkor szintén rá a három lemez, a linux DVD-ről elindítod a gépet paraméterezve (root=/dev/sda7 vagy sdb7 vagy amivel elindul), majd kézzel szerkeszted a device.map-et, végül grub-install annak a merevlemeznek az MBR-jébe, amiről indítod a gépet. Utóbbi "csöppet" bonyolultabb...
chx
|
szer. feb. 21, 2007 14:08 |
|
|
darthsith
platina tag
|
De honnan tudom, hogy mi lemez MBR-e, ha nem indul el úgy a Linux, hogyha a többi merevlemez benne van?Lehet, hogy menetközben rá lehetne dugni, de azt inkább hanyagolnám.(Ja, ha DVD-ről akarom indítani a telepített Linuxot, akkor is ugyanez a helyzet)
Eddig jutottam el a beállítgatásban:
http://kepfeltoltes.hu/070221/linux_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/070221/linux2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
|
szer. feb. 21, 2007 0:07 |
|
|
chx
arany tag
|
Ahogy Salvatore írta, azután a yastban rakd át az GRUB-ot annak a merevlemeznek a MBR-jébe, amiről a windowsod is indul. Nem fogja elrontani, az inkább fordítva igaz.
Vagy: a linux indulása után szerkeszd át a grub.conf-ot (/boot/grub/grub.conf vagy /etc/grub.conf), majd: grub-install /dev/hdneve (hdX, sdY, ahol van), és a BIOS-ban erről bootolj.
Az első megoldás könnyebb.
chx
|
kedd feb. 20, 2007 8:34 |
|
|
darthsith
platina tag
|
darthsith írta: PLS HELP!Láma vok a linuxhoz,de tanulni akarok! Salvatore Salvataggio írta: Vagy másik MBR-re rakod a GRUB-ot vagy pedig egy kislemezre.
akkor most még 1x világosabban..HE?Hülye vagyok hozzá.sosem használtam...amúgy meg nincs kislemezmeghajtóm..
|
hétf. feb. 19, 2007 19:00 |
|
|
Salvatore Salvataggio
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 8673 Tartózkodási hely: Ahol fikázni könnyű alkotni nehéz!
|
Berekod a Linux boot CD-t ill DVD-t. Bejön a boot menü és a azon bellül azt installált rendszer indítását válaszd. Elindul a SUSE. Vagy másik MBR-re rakod a GRUB-ot vagy pedig egy kislemezre.
|
hétf. feb. 19, 2007 18:52 |
|
|
darthsith
platina tag
|
SUSE 10.2///SATA vinyó vs. PATA///
Hali!
Van 2 sata-s vinyó a gépben meg 1 pata.A pata-n van 1 winXP.Kivettem minden vinyót, csak az egyik sata-t hagytam benn.Erre felment 1 SUSE 10.2.
Ám!Mikor beraktam minden vinyót, a grub nem ajánlotta fel a windows-t a listában.Na bumm...
Indítanám a linuxot, erre nem indul,merthogy megváltozott a vinyók sorrendje.Ha kiveszem a másik sata-t meg a pata-t, akkor indul a linux.Ha berakom a nagyobbik sata-t meg apata-t, akkor indul a win...de együtt nem.mit lehet tenni?
Linux format, és újrarakni úgy, hogy minden vinyó benn van?de akkor nem szúrja el a win-t?Az otthoni gépen az uhu vs XP összeakadt.UHU-t eltávolítva nem jön be semmi.Ezért most fennmaradt az uhu is...
PLS HELP!Láma vok a linuxhoz,de tanulni akarok!
|
hétf. feb. 19, 2007 13:50 |
|
|