Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. nov. 16, 2024 7:47

Hozzászólás a témához  [ 726 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Következő
Linux - Kezdő vagyok! 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sziasztok

Ez mit jelent és mit kell tenni ilyenkor, probléma ez egyáltalán?

"Your group is currently "mkgroup". This indicates that
the /etc/group (and possibly /etc/passwd) files should be rebuilt.
See the man pages for mkpasswd and mkgroup then, for example, run
mkpasswd -l [-d] > /etc/passwd
mkgroup -l [-d] > /etc/group
Note that the -d switch is necessary for domain users."

Kell csinálnom valamit??

Windows Vista OP rendszer + cygwin linuxos kezelőfelület.

köszi előre is
üdv
energo

hétf. júl. 02, 2007 16:03
Profil Privát üzenet küldése
a fórum lelke

Hozzászólás 
Ja,ja! nálam is,enyhén bugos,de hálistennek a családban a sajátgépemen garázdázok-azóta nem megy a Beryl :?-no'meg az enyém hardverkucsos(floppis-na az elszabta-győztem kinlódni a fekete-fehér consollal)
A rendszer: soft-raid SATA part,64-bit+pótlékok :roll:

csüt. jún. 21, 2007 19:13
Profil Privát üzenet küldése ICQ YIM Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Üdv! Hétvégén az Ubuntu letöltött néhány frissítést. Eddig oké, de újraindítás után eltűnt a grub-ból a windows. Jó, nem nagy ügy visszaírni (nekem, de a család többi tagjának már igen), de mitől törlődött csak az az egy menüpont?

kedd jún. 19, 2007 7:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
file-be ki tudom plottoltatni, szóval ugy jól müködik.
Csak az kellene hogy mikor számol, akkor megnyisson egy másik ablakot és ott online mutassa a számitási eredményeket grafikonon.

üdv
enero

hétf. jún. 18, 2007 10:04
a fórum lelke

Hozzászólás 
:shock: hogy mik vannak!?
Idézet:
Cygwin-t használok win alatt és emiatt kellene!

-Csak ötlet,ha CAD-ban megcsinálod az működik ezen a platformon is.

Hogy,visszafelé parancssorból hogy működik ki tudja :hm:
próbálkoz ilyenekkel:
Xprobe
startx
...mondjuk a felbontás miatt eleve gondok lesznek ...

pén. jún. 15, 2007 21:30
gyémánt tag

Hozzászólás 
sziasztok
parancssorrol hogy tudok inditani mondjuk egy gnom vagy egy kde felületet.
De az is jó ha megmondanátok nekem hogy a gnuplot nevü progival parancssorrol hogyan tudok ablakokban megjeleníteni valami diagammot??

köszi előre is

Megj.: Cygwin-t használok win alatt és emiatt kellene!
Gnuplot müködik a win alól csak kellene c forditáshoz és az a cygwin alatt be van téve.

üdv

pén. jún. 15, 2007 9:59
a fórum lelke

Hozzászólás 
Ez kimondottan egy filé-re vonatkozik,ha,ez egy adathalmaz akkor természetesen igen.

hétf. jún. 04, 2007 19:18
platina tag

Hozzászólás 
Az adathalmazra link? Tehát ha az eredetit törlöm attól még a hardlink megmarad és kiolvasható vele az adathalmaz, jól értem?

hétf. jún. 04, 2007 14:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
hofipeti írta:
Mi a különbség a hardlink és a másolás között?

Hard linknél csak a file nevét duplázod meg.
Ugyanarra az adathalmazra hivatkozol más névvel.
Az adatok csak egyszer vannak meg az adathordozón.
Ha egyik néven módosítod, akkor a másik néven (neveken) is látszik a módosítás.

Másolásnál többször is megvan ugyanaz az adat. Ha módosítod az egyik példányt, a többi még az eredeti marad.

hétf. jún. 04, 2007 14:17
platina tag

Hozzászólás 
Mi a különbség a hardlink és a másolás között?

hétf. jún. 04, 2007 11:52
arany tag

Hozzászólás 
http://en.wikipedia.org/wiki/Secure_copy
http://packages.debian.org/cgi-bin/sear ... elease=all

Mindkettő van suse alá is.

Üdv:
chx

csüt. máj. 31, 2007 7:46
Profil Privát üzenet küldése Honlap
ezüst tag

Hozzászólás szinkronizálás
Üdv!

Kellene egy ksi segítség. Van egy linuxos (SuSE) ftp és fájlszerverünk, amit jórészt "szakfelügyelet" nélkül üzemeltetünk, erről kellene az adatokat napi rendszerességgel lementeni interneten keresztül egy másik linuxos ftp szerverre (fizikailag másutt van), automatikusan. Ja és jó lenne növekményes mentést csinálni, nem minden nap a teljes cuccot átmásolni.

Erre kellene valami ötlet, progi...

Ha valaki tud segítsen.

Előre is köszi

Laci

szer. máj. 30, 2007 20:42
a fórum lelke

Hozzászólás 
Bevallom férfiasan én a grafikus környezetekben
-Maradtam a szöveges proramozásnál mint a többiek is.- vagyok elveszve,mert én még a 8 bites procikkal keztem HT és Z80 idején,akkoriban már az is öröm volt,hogy kemény 32-64 KB memóval hogy köröket rajzolt a program amit írtál szövegben,na'meg menet közben flottul könyvelt és menet közben zenélt is-ez,már Coomodore volt,...a betyárját,demegvénültem :cry: :?
Xt!-ami csak rendszerlemezről bootol-nálam a mai napig működik a "kulcslemezes megoldás"(boot floppy vagy egy egyé bootkey-különösen mint root egy rendszeren,gondolván arra ha kirúgnak a cégtől :roll: :D
-nemszép,de,csak akkortudják meg,hogy ki voltam,amikor már nem vagyok 8) :D

szomb. máj. 19, 2007 18:54
arany tag

Hozzászólás 
Könnyebb használni? Mikor mit csinálsz.

Én csak csomagból szeretek telepíteni, az könnyű, gyors és hibamentes. Egy apt-get install akármihez képest pl. az Abev programot minden vackával telepíteni, majd minden komponensét sokszor frissíteni Windows alatt, és ötből egyszer úgysem jó, hááát...
Viszont egy spéci videókártya meghajtót Linux alá belőni, hááát...

Nézőpont kérdése :D

chx

pén. máj. 18, 2007 10:23
platina tag

Hozzászólás 
Köszönöm szépen! :)

Hm... a windows tényleg ennyivel könnyebb volt használni vagy 3-as koromban több mindenre rájöttem magamtól? Valahogy most ez a linux elég nehezen megy a fejembe...

csüt. máj. 17, 2007 14:55
arany tag

Hozzászólás 
Kicsomagolod:
tar xvzf állomány

majd a kicsomagoltak közül futtatod a binárist, vagy futtatható scriptet (install, setup, akármi):
./kicsomagolt_program

lehetséges, hogy előtte futtathatóvá kell tenni:
chmod +x állomány_neve_amit_futtatni_akarsz.

Üdv:
chx

csüt. máj. 17, 2007 14:48
platina tag

Hozzászólás 
FELFOGTAAAAAAAAAAAAM :lol: Sokáig tartott, de megcsináltam :)

Netről letöltök egy tar.gz állományt. Azt hogy telepítem?

Köszi a türelmet! :oops:

csüt. máj. 17, 2007 8:30
arany tag

Hozzászólás 
"Akkor hogy most már értem-e: szal van KDE. Ezt használod éjjel nappal, de ha valami Gnome-os programot indítasz, akkor a linux a Gnome-hoz nyúl, de a felület marad KDE. Mondjátok hogy jól értem!!!"

Pontosabban a GTK-hoz, a Gnome alapjához nyúl, jól érted. Ezért fordulhat elő, hogy a QT-s (KDE) és a GTK-s (Gnome) programok nem egyformán jelennek meg. A legtöbb disztró azért már figyel arra, hogy az ablakok bőrei egyformák legyenek.

chx

csüt. máj. 17, 2007 8:23
platina tag

Hozzászólás 
Nem sérted meg, van róla fogalmam mi az a .NET és java. Ha nem is tudom pontosan definiálni azért tudom, hogy mire való. A windowshoz már valamellyest értek, azért szeretnék linuxxal is foglalkozni, mert a wint már több mint biztosan kezelem.

Akkor hogy most már értem-e: szal van KDE. Ezt használod éjjel nappal, de ha valami Gnome-os programot indítasz, akkor a linux a Gnome-hoz nyúl, de a felület marad KDE. Mondjátok hogy jól értem!!! :oops:

csüt. máj. 17, 2007 5:26
a fórum lelke

Hozzászólás 
By hofipeti:
Idézet:
Kubuntut inkább próbálnék ki, mint Suset. Suse-al már volt "szerencsém" 8.1, 8.2, 9.0 egyik se nyerte el a tetszésemet, a beállítása nekem nagyon bonyolult volt, csak egy példa a hálózat beállítás. UHU-nál meglepődtem. Bedugtam a hálókábelt, számolt egy ideig és kijelentette,
Igaz-igaz,de már egy sima Live SU-se(sajnos)DVD-ről indulnak a fele csomi minimum,(,de szerntem 90% a nyelvi támogatás tamil nyelven :roll: )foglalja a helyet,mint az új Red Hut,Sőt a Mandrake is,de minek?Kell egy telepitő kernel "osztánnék csókolom,ha van netem"mnt fentebb is irád jó az UHU,-más kérdés hogy valóban "ők" arra koncentráltál az erőket,hogy legyen egy atombiztos irodád,de ott aztán nem lehet munkaidőben filmeket nézegetni,megy ilyen-olyan zenékkel múlatni a napot.
Magyarul-sőt! az a gáz,hogy minden nyelven mindenki,aki csak egy szöget is bevert a disztribbe átforgatja és elvárja a "slappot" hurrá beszél kirundiul is! ettől maga telepítő megnövekszik akár DVD-ire is,de minek... :roll:

Tuschke:
Idézet:
Gondolj erre úgy, mint windózon a .NET-re. Vagy a javara.
-nem akarlak mesgsérteni,de ebből szerintem egy kukkot,sem ért és egyébként is el van veszve :lol: 'ozon sem tudja... :D

szer. máj. 16, 2007 21:07
ezüst tag

Hozzászólás 
hofipeti írta:
De te is azt mondod amit én :) Azért van fenn a Gnome, mert van ami KDE alatt nem indul el, nem?

Nem =)
Elindul az kde alatt, bolond volnék ki-be jelentkezni. De a gnome-os cuccnak kell a gnome.Akkor is,ha annyira le van pucolva, hogy amúgy el se indulna. Gondolj erre úgy, mint windózon a .NET-re. Vagy a javara.

szer. máj. 16, 2007 20:04
platina tag

Hozzászólás 
De te is azt mondod amit én :) Azért van fenn a Gnome, mert van ami KDE alatt nem indul el, nem?

szer. máj. 16, 2007 19:51
ezüst tag

Hozzászólás 
hofipeti írta:
Akkor ha jól értem, a kezelő felület dönti el, hogy mit lehet futtatni a linux alatt. Amelyik linux kezeli a KDE-t és a Gnomot is akkor az a nyerő? Az működőképes lehet, hogy egyszer egyik egyszer másik ablak kezelőt használom?

Kubuntut inkább próbálnék ki, mint Suset. Suse-al már volt "szerencsém" 8.1, 8.2, 9.0 egyik se nyerte el a tetszésemet, a beállítása nekem nagyon bonyolult volt, csak egy példa a hálózat beállítás. UHU-nál meglepődtem. Bedugtam a hálókábelt, számolt egy ideig és kijelentette, hogy csatlakozott, és már ment a net meg minden...
Kubuntu az magyar nyelvű? UHU-t akkor ne rakjak fel?

Rosszul érted. A kde, a gnome, az xfce4, a fluxbox, Afterstep csak egy ablakkezelö. És ezek közül mindegyik, meg még egy pár benn van jópár disztróban, a suseban, és a debiben is. Akár több is fenn lehet, és bejelentkezéskor ki lehet választani bármelyiket.
Pl a debiant is kde- vel használom, mert jobban teccik, de a gnome is fenn van, mert van pár gnome-os progi, ami kell.

szer. máj. 16, 2007 19:47
platina tag

Hozzászólás 
Akkor ha jól értem, a kezelő felület dönti el, hogy mit lehet futtatni a linux alatt. Amelyik linux kezeli a KDE-t és a Gnomot is akkor az a nyerő? Az működőképes lehet, hogy egyszer egyik egyszer másik ablak kezelőt használom?

Kubuntut inkább próbálnék ki, mint Suset. Suse-al már volt "szerencsém" 8.1, 8.2, 9.0 egyik se nyerte el a tetszésemet, a beállítása nekem nagyon bonyolult volt, csak egy példa a hálózat beállítás. UHU-nál meglepődtem. Bedugtam a hálókábelt, számolt egy ideig és kijelentette, hogy csatlakozott, és már ment a net meg minden...
Kubuntu az magyar nyelvű? UHU-t akkor ne rakjak fel?

szer. máj. 16, 2007 19:37
a fórum lelke

Hozzászólás 
http://www.gzip.org/,de itt megen csak olyan nyelven beszélnek..:D
http://www.gzip.org/#faq3 itt is,de eléggé szájbarágós
De, szerintem próbákozz először egy KDE felülettel,meg fogsz lepődni,hogy mennyire rugalmas..:D http://distrowatch.com/Ajánlott oldal!!
... a mostani Su-se-t töltsd le,de ha lehet a Live-t és megszűntek a debianos gondjaid(ez tudja mind a KDE-t, mind a Gnome-t) ...ott is kell a terminal,de ritkábban kell használni,jó még ezen az oldalon a 6-os Slax az is KDE.
szerintem ilyenekkel indulj,(mindegyik stiklis,amíg nem telepíted)és gondolom neked már részben elég a a minimal a GUI,aztán rájössz hogy az un.parancssoros terminal gyorsabb...de,ezt majd később),vagy keress Kubuntut(ez is agyamenet társulás ellentéte a Su-se-nek ők a debianból gyártottak KDE-t):roll:
Mindenesetre vannak mindegyikben olyan működő effektek amivel csak most kisérletezik a redmondi cég(valahol az "ablakos topicban"már kifakadtam)-egy tény:a játékok egészen más szellemi szinten futnak ill a PS játékok futtathatók eme környezetben.-minden itt sem tökéletes :twisted:,ellenben igen ritkán írja ki:végzetes kivétel történt,a pillanatnyilag nem mentett adatai sajnos elvesztek :wink:

szer. máj. 16, 2007 19:13
ezüst tag

Hozzászólás 
hofipeti írta:
Elég kezdő vagyok, de szeretek tanulni. Először is szeretnék valami leírást kérni ha van.

Ami most fontosabb. Netről letöltöttem egy Live lemezt, ami sajnos angol nyelvű, de találtam rajta hasznos programokat. Azokat egy másik normál (nem Live) linudxra (UHU) át tudok valahogy tenni?

A másik, hogy hogy is van ez a disztribúció dolog? Különböző linuxokra fel tudom ugyan azt a programot telepíteni, mondjuk ami tar.gz kiterjesztésű???

Bocsi a láma kérdésekért!!!

Köszi a válaszokat!

A tar.gz-t pl, ami valószinü forráskód, bármelyikre. Aztán disztrótól függöen a csomagkezelö müködhet rpm, vagy deb csomagokkal.
Amúgy azok a hasznos programok szinte biztos, hogy bármelyik disztróban benne vannak.

szer. máj. 16, 2007 19:04
ezüst tag

Hozzászólás 
nacorvus írta:
...hogy hátulról kezdjem,mert ez jó az elejéhez is
Idézet:
hogy is van ez a disztribúció dolog?

Gondolom mint kezdő felhasználó nem a konzolon futó tűzfalakra,vagy kíváncsi,hanem valamilyen grafikus felülettel(GUI)akarod kezdeni.
Itt 2 nagy és igenlényeges választás van :KDE vagy a GNOME.Ezt mindjárt a letöltésnél mérlegelni kell,mert átfordítható egyik a másikba(részben és sok örömködés nem lesz benne),ha nem akarsz megőszülni és véglegesen kiszeretni a nyílt forráskódból,akkor mellőzd!
Tehát minden disztrib mellé odafirkantják hogy KDE (pl SU-se,slax,Madrake,Kubuntu(ez nem eqvivalens az Ubuntuval),mert az éppen Debian alapú Gnome pl:UhU,is Debian
Uhu alá ajánlott debianos csomagokat telepíteni,mer az még működni is fog,de pl egy Kmovie biztosan nem.
Maga a KDE felület egy kezdő felhasználónak lényegesen barátságosabb-főleg aki előtte windows-t használt,mint egy debianos Gnome,ahol minden a fejetetején van eredetileg(át lehet rendezni).
Emellett a KDE-hez lényegesen több felhasználói program van és maguk a proramok is egyszerűen(windowsosan) telepíthetőek.

Most értem az elejére,ha indítod a Live lemezt-mert az nem írtad milyen-egyből kiderül hogy KDE-vel vagy Gnome-al indul.Ha KDE a felület,
ne kísérletezz bárminő program másolásával,ha debianos Uhu-kinézetű akkor, :hm:-mi is van az Uhuban,Midnight Commanderrel :idea: bármit át tudsz másolni,de telepíteni általában csak parancssorból rootként tudsz.

Nem kell bekakálni attól,hogy angol majdnem mindegyik disztrib beszél magyarul,igaz a howto 80% inglez

Bocsi, de nekem úgy tünik, kevered a deb-et, az rpm-et, a kde-t, és a gnome-ot.

szer. máj. 16, 2007 18:59
platina tag

Hozzászólás 
Értem. Nagyon köszi a választ. Ha még szabad kérdezni (ha nem úgy is lenyesi ka fejem :D)
Mi a különbség a tar.gz és a tar.bz2 kiterjesztésű fájl között?

Egyébként próbálkozok a terminál ablak használatával is. Tom, hogy windows alatt se nagyon használom, de linux alatt több az olyan progi, szal szeretném azt is megtanulni. Odáig eljutottam, hogy van egy tar.gz fájlom és azt ki is csomagoltam már. Onnantól mit kell csinálni? Egy leírásban az szerepel, hogy MAKE parancsot kell használnom. Az mire való?

szer. máj. 16, 2007 17:19
a fórum lelke

Hozzászólás 
...hogy hátulról kezdjem,mert ez jó az elejéhez is
Idézet:
hogy is van ez a disztribúció dolog?

Gondolom mint kezdő felhasználó nem a konzolon futó tűzfalakra,vagy kíváncsi,hanem valamilyen grafikus felülettel(GUI)akarod kezdeni.
Itt 2 nagy és igenlényeges választás van :KDE vagy a GNOME.Ezt mindjárt a letöltésnél mérlegelni kell,mert átfordítható egyik a másikba(részben és sok örömködés nem lesz benne),ha nem akarsz megőszülni és véglegesen kiszeretni a nyílt forráskódból,akkor mellőzd!
Tehát minden disztrib mellé odafirkantják hogy KDE (pl SU-se,slax,Madrake,Kubuntu(ez nem eqvivalens az Ubuntuval),mert az éppen Debian alapú Gnome pl:UhU,is Debian
Uhu alá ajánlott debianos csomagokat telepíteni,mer az még működni is fog,de pl egy Kmovie biztosan nem.
Maga a KDE felület egy kezdő felhasználónak lényegesen barátságosabb-főleg aki előtte windows-t használt,mint egy debianos Gnome,ahol minden a fejetetején van eredetileg(át lehet rendezni).
Emellett a KDE-hez lényegesen több felhasználói program van és maguk a proramok is egyszerűen(windowsosan) telepíthetőek.

Most értem az elejére,ha indítod a Live lemezt-mert az nem írtad milyen-egyből kiderül hogy KDE-vel vagy Gnome-al indul.Ha KDE a felület,
ne kísérletezz bárminő program másolásával,ha debianos Uhu-kinézetű akkor, :hm:-mi is van az Uhuban,Midnight Commanderrel :idea: bármit át tudsz másolni,de telepíteni általában csak parancssorból rootként tudsz.

Nem kell bekakálni attól,hogy angol majdnem mindegyik disztrib beszél magyarul,igaz a howto 80% inglez

szer. máj. 16, 2007 16:11
platina tag

Hozzászólás 
Elég kezdő vagyok, de szeretek tanulni. Először is szeretnék valami leírást kérni ha van.

Ami most fontosabb. Netről letöltöttem egy Live lemezt, ami sajnos angol nyelvű, de találtam rajta hasznos programokat. Azokat egy másik normál (nem Live) linudxra (UHU) át tudok valahogy tenni?

A másik, hogy hogy is van ez a disztribúció dolog? Különböző linuxokra fel tudom ugyan azt a programot telepíteni, mondjuk ami tar.gz kiterjesztésű???

Bocsi a láma kérdésekért!!!

Köszi a válaszokat!

szer. máj. 16, 2007 14:45
arany tag

Hozzászólás 
Nem igazán javasolt az automatikus apt, de ha akarod, az apt párost beleteheted egy scriptbe, azt pedig a cronba.

c.

pén. máj. 04, 2007 9:05
gyémánt tag

Hozzászólás 
sziasztok
Be tudom valahol állitani, hogy automatikus frissüljenek a dolgok a debianban?
És ha igen akkor hol?

Meg felraktam az össes man-t amit a csomagkezelőben van és mégsem tudom a c nyelv manualjat elérni. Hol kell vagy hogyan kell ezt telepiteni vyga bemásolni!

köszi előre is
üdv

szer. máj. 02, 2007 12:01
vas-tag

Hozzászólás DNS probléma
Sziasztok!

Szeretnék egy dns szervert beállítani. felállás: otthoni router+net -> helyi háló, 1 debian szerver, egy winXP gép.

A szervert kellene úgy bekonfiguárálnom, hogy aztán kitehessem majd esetleg szerverterembe.

Beállítom a bind9-ben a kérdéses domaint (teszt céllal az xyz.hu val próbálkozom), és aldomainjeit így:

$TTL 3D; Forward zone DNS->IP
@ IN SOA xyz.hu. hostmaster.xyz.hu. (
2007041500 ;
8H ;
2H ;
1W ;
1D ) ;
NS ns.xyz.hu.
ns.xyz.hu. A 1.2.3.4
xyz.hu. IN A 1.2.3.4

ekkor ha a másik (XP) gépen, ha beállítom a linux szerver IP címét DNS szervernek,

akkor az xyz.hu ra a szerver gyönyörűen visszadja az 1.2.3.4 ip címet, tehát végez névfeloldást, és jól.

De ha már önmagán, tehát a linuxos gépen indítok mondjuk egy dig xyz.hu-t, akkor nem a benne beállított 1.2.3.4

ipt adja vissza, hanem a neten levő valódi xyz.hu ip címét (most épp 195.70.50.27). Tehát mintha nem magát

kérné névfeloldásra. Miért van ez?

kedd ápr. 24, 2007 16:40
arany tag

Hozzászólás 
Hali!
Találtam itthon egy UHU-Linux 1.2-t (valami office változat), és mondom megpróbálom felrakni (hozzáteszem nem értek a Linuxhoz :oops: ) egy Compaq Deskpro 400-as gépre. No igen, csak egy ilyen üzenet fogadott (szokásos üzenet a hardwercserénél, de az üzenetnek a második része a fontos most): If you are running Unix, you need to configure your system using the Compaq User Diagnostics discette.
A Linux telepítő természetesen nem indult, viszont a másik gépemen hiba nélkül.
Guglival rákerestem erre a lemezes valamire, és leszedtem valami Compaq Softpaq v3.10-et, amivel csináltam 3 lemezt, bootoltam róla, de sajna nem vágom mit kellene csinálni/állítani benne, hogy tudjak Linuxot telepíteni.
Bocsi a lámaságom miatt, de azért reménykedek benne, hogy tudtok segíteni valamit... :roll:
Előre is köszi!
Krisz

szer. ápr. 04, 2007 11:39
vas-tag

Hozzászólás 
Sziasztok,

meg tudja valaki mondani hogy, hol kell beállítani az apache szervernek hogy melyik könyvtárba írhat az adott cgi-bin-ben futó programom.
A sejtésem a httpd conf, csak azt nem tudom hogy mit kell bel írni és hova.
Kérlek válaszoljatok minél hamarabb.

kedd ápr. 03, 2007 17:34
vas-tag

Hozzászólás Adsl linuxban
Hello valaki tudna nekem olyanban segíteni, hogy linux suse 10.2-ben az adsl-t hogyan kell bállítani?

kedd ápr. 03, 2007 16:31
a fórum lelke

Hozzászólás 
Off:
Én,meg egy hónapja kínlódok az új konfiggal:2 magos proci MSi alaplap,alpból nem tudja a PS-2 billentűt és egeret :?-sem dos sem win-en más os alatt (nem tudok még a BIOS-ba sem belépni.... :evil: -emiatt meglehetősen szűkszájú levelibékéba mentem át-egy szerverrel nem szívok ennyit mit az új itthoni géppel :roll:
Linuxot egyenlőre csak demóként futtatok-minden bittyós:soft-raid lemez,hálózat,paricionáló,net...mi van még? :oops:-és hol vannak még a felhasználói fínomágokKép... :?
On!

szomb. márc. 17, 2007 16:38
arany tag

Hozzászólás 
A netstat részletesen kiír mindent, ami kommunikál.

Üdv:
chx

csüt. márc. 15, 2007 11:52
arany tag

Hozzászólás 
Köszi a gyors választ!

A kábelnet-en 1 db gép van. A portok a Wigwam teszt szerint zárva vannak.
Sima Userként használom az Uhu-t, a kapcsolat nem chello, dunaweb statikus ip-vel. A gép 1 belső hálózathoz is csatlakoztatva van.
Ha beírod minek a kimenetét másoljam be, vagy küldjem el és hogy, akkor
tudok bővebb infot is adni.

pén. márc. 09, 2007 4:06
a fórum lelke

Hozzászólás 
Idézet:
A hálózatnál amint felmegyek a net-re, egyből 5-15 kB/s-es letöltési forgalom jelentkezik.

Na,most ebből ami nem világos számomra, egy v. több géped van.Ill azt hogy melyik program milyen proritású,avagy egyből rootként jelentkezel-e be,avagy teljes "jogú userként"-valamint a :hm: hogyishíják UHU alatt a frrisitéskezelőt?-kinek van engedélyezve.
-Valamint nem ártana valami minimális tűzfal sem a portokra.
A Chello mindeánáron szeretne belenézegetni a forgalmadba ez generál-na forgalmat,ha hagyod,de ki lehet zárni,sőt!

pén. márc. 09, 2007 0:13
arany tag

Hozzászólás 
Segítséget kérnék!

A probléma az lenne, hogy kábelnet kapcsolatnál vmi folyamatossan komunikál a gépemmel. Ez a jelenség adls esetén nem volt. A rendszer UHU 2.0. A hálózatnál amint felmegyek a net-re, egyből 5-15 kB/s-es letöltési forgalom jelentkezik. Ez 24 óra alatt 800-900 MB letöltést generál. Mi tölthet le, mit, és hová. Keresgéltem, de nem igazán találtam meg a forgalom okozoját. :(

Üdv.: Lacza

csüt. márc. 08, 2007 17:42
gyémánt tag

Hozzászólás 
:)
örülök mert most már hogy feltelepitettem egy nvidia drivert aktiválódott a "vesa" igy mostmár muködik a grafikus felület.
Nem tudjátok hogy mit kellene beirni hogy az nvidia is elinduljon, esetleg azt nem lehet megcsinálni hogy készitek 2 xorg.conf-ot. Vagy valamit?
De egy másik ötletem hogy mikor indulnak a kernelek ami ugye K7 illetve 686 közül valamelyik, oda beirni hogy át irja az xorg.conf-ot majd
/etc/init.d/gdm restart
és már megy is grafikus felület.
csak hogy tudjam azt megcsinálni hogy ebben az xorg.conf-os szöveges fileben pont az a rész legyen módositva (lásd fent).

És még egy kérdésem lenne! hogyan tudnám belőni a hálózatot, van ipcimem meg minden csak ha beirom a hálózati helyekre akkor nem csinál semmit, mondjuk ugy inkább lassura fogja a gépet.

előre is köszi
üdv
energo

csüt. márc. 08, 2007 10:13
platina tag

Hozzászólás 
Kicsit előrébb jutnénk, ha esetleg belinkelnéd a hibaüzenetét az X-nek. :wink:

Alapvetően akkor vannak telepítve a driverek, ha telepítetted őket. :D
Valahol a /usr/X... könyvtárban (pontosan nem emlékszem a nevére) böngészve meg lehet találni őket.

Mondjuk attól is függ, hogy mit akarsz telepíteni. Az Nvidia (de ha jól emlékszem az ATI is) kernel drivereket is mellékel. Azokat forgatni kell, majd az elkészült modulokat "belőni" (man modprobe)

De szerintem egy általános svga driver-el el kellene indulniuk. Pld. az egy CD-s Linux-ok is működnek akárhol. Nem hinném, hogy a video hardvert is megtalálják. Aztán persze ki tudja. Esetleg ott is meg tudod nézni, hogy hogy csinálták....

De először linkeld be a /var/log-ból az X-re tartozó részt!

pén. márc. 02, 2007 12:53
gyémánt tag

Hozzászólás 
Section "Device"
Identifier "ATI Technologies Inc RV350 AR [Radeon 9600]"
Driver "ati"
BusID "PCI:1:0:0"
EndSection

Annak nincs jelentősége, hogy az Identifier -ben mi van irva????
és honnan tudom hogy egyáltalán a VESA SVGA NVIDIA driverek fent vannak e egyáltalán??

pén. márc. 02, 2007 9:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
Na szóval: átirtam meg kipróbáltam, vesa, svga, nvidia - val is.
egyikkel sem indult a linux grafikus felülete.
De már legalább tudom ujrainditás nélkül ujrainditani az xorg.conf-ot (mert nekem ez van, nem xf86config -om, de lényegeteln).
szóval még mindig nem indul.
Az nvidia csomag is fenn van, mert tudtommal feltettem a csomagkezelővel.
szóval ötletek hátha vannak.

Megj: 2 különböző gépen egy os-t még senki sem használt?????? Csak én vagyok ilyen elvetemült????

üdv

szer. feb. 28, 2007 10:16
gyémánt tag

Hozzászólás 
ok megyek haza kiprobálom
köszi

kedd feb. 27, 2007 16:10
platina tag

Hozzászólás 
energoman:

Parancssor: xf86config

Engedi az! Esetleg mentsd el a régit valahova!

kedd feb. 27, 2007 14:58
gyémánt tag

Hozzászólás 
hali, ugy áll a dolog a debianommal, hogy nem sikerül az xconfig-ot átirni mert nem engedi a gép, roottal voltam bejelentkezve.
És semmi ide vonatkozó menüt nem találtam, még ott sem ahol be lehetne állitani hogy melyik eszköz milyen paraméterrel fusson. De az a legszebb hogy a monitorom otthon egy Eizo 1280*1024(100Hz) és nem engedi ezt sem felhuzni 100hz-ra hanem 60hz-n szenved. Leagábbis ezt irja ki.
Szóval ilyen szempontbol kezd elmenni a kedvem az egész linuxtól. Valahogy mindig olyan dolgokkal találkozom ami nem mindennapi és igy szenvedek a dolgokkal.

kedd feb. 27, 2007 8:46
arany tag

Hozzászólás 
Hali!

Érdekes kérdésem van:

A mostani particionálást Linux bootlemezzel végeztem, nevezetesen a Mandrivával. A különlegessége az, hogy az Windows XP-vel szemben, ő nem vág le 8 megát a winyó végéből particionálási izének, hanem az egészet felosztja. Csakhogy, mint kiderült, ettől nem látja a windowson túli particiókat a Kubuntu. Hihetetlennek tűnik, de úgy tűnik, így van. Ui, amikor a Windowsal volt particionálv a a lemez, akkor ő látta a neki szánt részt...

Addig a MAndriva 2006-ossal próbálkozom. De a Kubuntut is szeretném kipróbálni, de nem akarom, hgoy elröptesse a 300-as winyomat.

hétf. feb. 26, 2007 23:34
ezüst tag

Hozzászólás 
2.6.18.6 jen44 default és bigsmp a kernel,a default van betöltve

hétf. feb. 26, 2007 21:47
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 726 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Következő