Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: pén. nov. 08, 2024 22:51

Hozzászólás a témához  [ 2000 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 40  Következő
Nyák Gyártás egyszerűen és HÁZILAG 
Szerző Üzenet
ezüst tag

Hozzászólás 
Egeszen pontosan Atmega128-as mikrot kene raforasszak a csinalni kivant lapra. Szoval vasalassal menne.... vagy van egy masik lehetoseg.. az hogy TQFP ZIF tokot vasarlok valahol s azt forasztom be a lapra... erdemes igy?

szomb. márc. 17, 2007 14:00
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nagyon? Nem is kell "nagyon forrasztani"!

Előre meg kell sok folyasztószeres ónnal "kenni" a pad-okat,ami ott van forraszanyag miután az ic-t odatetted újramelegítés mellett inkább lefelé kell szedni nem még adagolni.Ragasztani felesleges az IC a helyre fog "ugrani",ha a forraszanyag viszkozitása megfelelő,ha odaragasztod már nem tudod beigazítani.

Hatalmas rutin kell hozzá,de nem lehetetlen,akár a negyedraszteros IC-t is kézzel beforrasztani.Pl egy mezei CompactFlash kártya-foglalat kivezetése is ilyen,én ezzel birkózom most.

Az itt többek által követett fényespapír vasalásos technikával nekem nem sikerült a nyákot elkészíteni ,ilyen finom rajzolatnál vagy összepaszítom a vonalakat,vagy nem olvad oda eléggé,de a rajta maradó papír az istennek nem szedhető le úgy,hogy fe rántsa fel a hajszálfinom rajzolatot.Tömény savam nincs itthon most,de gondolkodom,hogy kidolgozok egy ilyen részben áztatásos részben a maradék papírhártya savas roncsolásán alapuló eljárást.

Az etikett hordozóval több küszködés után sikerült egy nagyjából retusálható nyákot készíteni,szép nem lesz,de most nekem elég ha elektromosan jó.Eleve egy bontott csatlakozóval indulok harcba...,ha kész lesz majd csinálok róla képeket :)

szomb. márc. 17, 2007 13:39
gyémánt tag

Hozzászólás 
0.8mm lábtávolságú chiphez nyák némi gyakorlattal simán készíthető vasalással. Az alatt már nagyon számít a papír minősége, festékmennyiség, hőmérséklet, stb.

Ragasztást nem lesz jó, bizonytalan érintkezés, oxidáció, hőtágulás, stb. miatt.

szomb. márc. 17, 2007 12:57
Profil Privát üzenet küldése Honlap
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok!
Az a problemam, hogy suru labkivezetesu IC-t kene beforasszak egy hazikeszitesu nyakba. A nyakot meg nem csinaltam meg. A kerdes az lenne, hogy a vasalos technika jo e erre? es ha mondjuk sikerul a nyakot megcsinalni, akor milyen forasztasi modszert ajanlotok, en pl. gondoltam azt hogy nemis forasztok nagyon, hanem az IC aljat megkenem ragasztoval es egyszeruen raragasztom a nyakra. Ez igy mukodne?

szomb. márc. 17, 2007 12:31
arany tag

Hozzászólás 
A fenyőgyantát én nitrohigitóban oldom fel,sokkal gyorsabb a művelet mint alkoholba. Még igy sem árt apró darabokra törni,és igy szórni a higitóba. A panelra ecsettel kenem fel,majd hajszáritóval porszáraz állapotig melegitem. Lehetőleg nyilt térben,vagy jól szellőzés mellett kell dolgozni a tűzveszély végett.

szer. márc. 14, 2007 21:06
ezüst tag

Hozzászólás 
chipi írta:
Sziasztok!

Akarom kérdezni, hogy a nyák védésére mit javasoltok
?

Akrillan lak is alternativa:

chipi írta:

fenyőgyantát ami szörtelenitő gyanta meg vettem hozzá alkoholt (most nem jutt eszembe hírtelen a neve, ami meggyullad :)), összekevertem és nem tudom, nem olvadt el vagy most hogyan kéne kinéznie az oldatnak?

Ha feloldódik ami ebböl lesz az a FLUX és aranysárgás barna szinü.

Én gyárit használok. :twisted:

szer. márc. 14, 2007 20:41
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Akarom kérdezni, hogy a nyák védésére mit javasoltok, mert itt visszaolvastam meg kerestem is, és fenyőgyantát ami szörtelenitő gyanta meg vettem hozzá alkoholt (most nem jutt eszembe hírtelen a neve, ami meggyullad :)), összekevertem és nem tudom, nem olvadt el vagy most hogyan kéne kinéznie az oldatnak?

szer. márc. 14, 2007 18:50
ezüst tag

Hozzászólás 
zoox írta:
Hi Duke

... kb 5 s-ig(legalábbis nálam).

Nem tudtok véletlenül valamilyen otthoni ezüstöző receptet? (ónozót használok, de nem tetszik egyes felületeknél)
Üdv!

szer. márc. 14, 2007 16:16
ezüst tag

Hozzászólás 
Hi Duke

Nem azt irtam hogy a papirt marja le hanem a münyomon van egy vékony réteg valamilyen anyag ami megakadályozza a festék beszivodását és ezt a vékony hártyszerü anyagot marja le.(ez szokott néhány helyen rajtamaradni,sürü vezetösáv ,forrpont közepe ic lábak között,stb.)
:idea:
Próbáld ki a maratólötyibe dobjál egy kisdarab münyomot és már is látszik a reakcio,leszedi a felsö vékony réteget pezseg bugyog kb 5 s-ig(legalábbis nálam).

szer. márc. 14, 2007 12:49
arany tag

Hozzászólás 
zoox írta:
A maratofolyadék amit használok sosav+h2o2
Amikor a lötyberakom a pcb-t amin rajtamaradt némi (münyomómaradék) pár másodperces pesgésbe kezd a nedü és eltünik róla a fölösleg.Utánna beindul a normál maratási folyamat.(10-15 perc)

Erdekes,tobben irtak mar,hogy sosav+hidrogenPeroxidot hasznalnak,de nem irtak,hogy a papirt is leszedi.Vagy csak direkt letagadtak ? :)

kedd márc. 13, 2007 22:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
Okos kémiatanár..az ilyen pedagógus az,akit puskával tanítanék....

Chipi:Inkább a balesetveszélyre ügyelj!Ha savval dolgozol,ne egyedül csináld,legyen a közelben valaki.Legyen folyóvíz hogy le tudd öblíteni ha magadra pacsmagolod.
A szemedre fokozottan ügyelj,legobb átlátszó "védőszemüveget" felvenni,úgyis trendy most mindeféle átlátszó-halvány nagy szemüveg:wink:

A tanárnak ezekről kellene beszélni,nem robbanásokról fentáziálni :roll:

Javaslom a vaskoridot,az ártalmatlan amíg valaki nem akarja meginni.
Viszont a családot a sírba lehet tenni vele,eloxidálja az összes fémet,krómozott felületet is szétviszi ha egy csepp ott marad,a kerámiákon is foltot hagy,hogyha hosszan rajta marad.
Ami ruhára ráfröcsent azt a ruhát el lehet felejteni,mivel kb olyan,mintha rozsdát és klórt egyszerre kapna,sosem lehet kimosni többet.

kedd márc. 13, 2007 20:04
arany tag

Hozzászólás 
potyo írta:
watt írta:
Ja és ne olyantól kérjél tanácsot, aki tanítja, hanem olyantól aki csinálja! :) :wink:
Ja, gyakran jobb ezt az elvet követni.

Hát én rátok hallgatok, mind a mondás is mondja, hogy a gyakorlat teszi a mestert. Én csak megkérdeztem, mert mivel itt erős szerekről van szó, szerettem volna többet megtudni, hogy mire kell vigyázni. De olvasom vissza folyamatossan a fórumot, hogy hogyan kell csinálni, a neten is találtam képletet hozzá. :)

kedd márc. 13, 2007 19:16
ezüst tag

Hozzászólás 
duke írta:
zoox írta:
Ja igen én is a jól bevált münyomót használom. A legvékonyabb vezetösáv amit eddig kipróbáltam 0.3mm-es .
Én nem szoktam lekaparni a münyomópair maradékát a nyákról mivel a marató lötty azonnal leszedi.

Es mifele maratot hasznalsz,hogy oldja a papirt ? Mert volt mar szo rola,hogy ilyesmit kene talalni,de aztan nem volt ra otlet.

A maratofolyadék amit használok sosav+h2o2
Amikor a lötyberakom a pcb-t amin rajtamaradt némi (münyomómaradék) pár másodperces pesgésbe kezd a nedü és eltünik róla a fölösleg.Utánna beindul a normál maratási folyamat.(10-15 perc)

kedd márc. 13, 2007 19:11
arany tag

Hozzászólás 
Ami felszabadul az elsősorban O, és az oxidálja a rezet, amit a sósav már oldani tud, mert a sósav amugy nem oldja a rezet.
OZ

kedd márc. 13, 2007 18:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
watt írta:
Ja és ne olyantól kérjél tanácsot, aki tanítja, hanem olyantól aki csinálja! :) :wink:
Ja, gyakran jobb ezt az elvet követni.

kedd márc. 13, 2007 18:06
gyémánt tag

Hozzászólás 
chipi írta:
Egy kicsit utánajártam a sósav h2o2 hoz, és a kémia tanárom azt mondja, hogy clor szabadul fel és fel is robbanhat az oldatom, hát most egy kicsit félek, hogy kipróbáljam ezt, mert vaskloridot meg nem lehet kapni már itthon.
Azt klórnak hívják, és tényleg szabadul fel, ezért kell nyitott vagy szellős térben csinálni. Nyugodtan használd, ha ennyien nem robbantunk fel, akkor te sem fogsz. :D

kedd márc. 13, 2007 18:03
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Egy kicsit utánajártam a sósav h2o2 hoz, és a kémia tanárom azt mondja, hogy clor szabadul fel és fel is robbanhat az oldatom, hát most egy kicsit félek

Ezek szerint én és még néhányan már nem is élünk! Ne fossál és olvass vissza nemrég erről beszéltünk részletesen! szerk: (ja most látom, hogy pont Te kérdeztél akkor...)

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára watt kedd márc. 13, 2007 18:13-kor.

kedd márc. 13, 2007 18:01
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Egy kicsit utánajártam a sósav h2o2 hoz, és a kémia tanárom azt mondja, hogy clor szabadul fel és fel is robbanhat az oldatom, hát most egy kicsit félek, hogy kipróbáljam ezt, mert vaskloridot meg nem lehet kapni már itthon.

kedd márc. 13, 2007 17:50
gyémánt tag

Hozzászólás 
NickE itt vannak a képek a gyurmáról:

www.watt_tar1.tvn.hu/gyurma/DSCF0008_resize.JPG
www.watt_tar1.tvn.hu/gyurma/DSCF0009_resize.JPG
www.watt_tar1.tvn.hu/gyurma/DSCF0010_resize.JPG

kedd márc. 13, 2007 16:38
arany tag

Hozzászólás 
zoox írta:
Ja igen én is a jól bevált münyomót használom. A legvékonyabb vezetösáv amit eddig kipróbáltam 0.3mm-es .
Én nem szoktam lekaparni a münyomópair maradékát a nyákról mivel a marató lötty azonnal leszedi.

Es mifele maratot hasznalsz,hogy oldja a papirt ? Mert volt mar szo rola,hogy ilyesmit kene talalni,de aztan nem volt ra otlet.

kedd márc. 13, 2007 16:07
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Watt:láttad a nyákjaimat?

Nem, mivel nincs www gombod, és én nem emlékszem az oldalad címére.

Idézet:
Amit te írsz,az a demo szándékos elqrása,mi meg "véletlenül" nem demót használunk

Ebben lehet valami, de a lényegen nem változtat, hogy a 3.55 alatt készült rajzokat nem tudom megnyitni csak ugyanazzal. Na de tényleg mindegy!

Idézet:
Egy fúró olyan 50-100 furat

Amit a belinkelt oldalon mutatnak, ott sokezer furat után is jó a fúró. Egyébként állvánnyal nem törik annyira! Persze nekem sem tellett még rá, de majd fog! :)

kedd márc. 13, 2007 15:42
gyémánt tag

Hozzászólás 
Egy fúró olyan 50-100 furat,ezen nincs mit csodálkozni.Általában eltörik,aminek az éle megy ki,arra vagy nagyon vigyáztak,és már 300furat körül jár,vagy valami utolsó hulladék.

Nem csak az ilyen csodagyárak gyártanak relative nagykeménységű fúrókat,ami urbánnál van,pont nyákhoz való,0.75-ös...
Bárhol ilyet kérsz,vagy elhajtanak,ne 0,5-özgessél itt kisfim,vagy hoznak rendelésre darabját 200-600ft körül.

Watt:láttad a nyákjaimat? Mindegyik eagle,a legsűrűbb smd is.
Eddig nem volt olyan brd és sch amit akárhol találtam nem nyitotta volna meg.

Amit te írsz,az a demo szándékos elqrása,mi meg "véletlenül" nem demót használunk :D

De igazából ez klasszikus hitvita,mindeki használ amit akar.

Nekem is tökmindegy,csak az "tolt" az eagle felé,hogy van itt jópár fórumtársnak tippes-trükkös kisokos az oldalán,meg van 2db összesen sokszáz HSZ-es topic,és ha nem megy(eleinte gyakran volt,hajaj) akkor pár órán belül valaki válaszol.

Az Orcad amit régen favorizáltam,valami dinoszaurusz rémprogram lett,nem vagyok hajlandó sem 10percet várni mag egy nyáktervező elindul,sem ezerszer akkora teljesítményű gépre cserélni mint amin az első SMD nyákot terveztem 95körül.

kedd márc. 13, 2007 12:42
a fórum lelke

Hozzászólás 
Nekem is hullanak a fúróim. Bár én vastagabbat használok, és nem nyákra.

kedd márc. 13, 2007 12:23
gyémánt tag

Hozzászólás 
DjYdur írta:
Urban nem hiszem h ezt forgalmazza, esetleg hasonlot :)
A target-praezision-t 1 ceg kepviseli Magyarorszagon.
Ha valakit erdekel akkor PU... (nem akarom reklamozni)

Miért ne reklámoznád, ha a témába vág! Máskor is teszünk ilyet, tehát nyugodtan. Nekünk több hasznunk lesz belőle mint nekik...
De ha nem akarod, akkor légyszíves kattints a PÜ gombomra és írd meg! Köszi!

kedd márc. 13, 2007 12:07
arany tag

Hozzászólás 
Ilyennel én is fúrtam, tényleg nagyon jó, de vigyázni kell vele mert törik mint állat.

kedd márc. 13, 2007 11:42
arany tag

Hozzászólás 
Urban nem hiszem h ezt forgalmazza, esetleg hasonlot :)
A target-praezision-t 1 ceg kepviseli Magyarorszagon.
Ha valakit erdekel akkor PU... (nem akarom reklamozni)

kedd márc. 13, 2007 10:35
gyémánt tag

Hozzászólás 
el34
Urbán? Mifene! Köszönöm megnézem!

zoox
A CircuitMaker2000-et tartom a legegyszerűbbnek és ahhoz képest a legjobbnak évek óta(rengeteget kipróbáltam sajnos! :cry: ). Könnyű egyedi alkatrészeket tervezni, és bármilyen nyákot meg lehet vele rajzolni. Én csak rajzolásra használom, de tud elvileg elvi rajzból is tervezni, nem próbáltam, több macera mindent megadni, mint megrajzolni.
Elvi ábra rajzolónak meg a DesignWorksProf 4-et használom, mert az meg abban nagyon barátságos. Az oldalamon megtalálod mindkettőt, ha valami gondod van velük kizárólag privátban keress meg!

kedd márc. 13, 2007 9:32
platina tag

Hozzászólás 
watt írta:
DjYdur írta:
hss? Ne csodálkozzatok :)
Olyan fúrót kell használni amit erre találtak ki...
http://www.target-praezision.de/e/m2000.ct.htm
Ha jól emlékszem valamelyik hazai pcb gyártó is target-praezision fúrókat használ.

Hol lehet ilyet kapni? Nem érdekel mennyibe kerül! :)

Urbán , 300Ft/db. volt régebben , csak nagyon törékeny.

kedd márc. 13, 2007 8:53
ezüst tag

Hozzászólás 
hi watt

Most mivel tervezel pcb-t?
Nekem a layout jött be elég gagyi :roll: de könnyü kezelni.

kedd márc. 13, 2007 8:39
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Utoljára a 70es évek nyákjai néztek ki így,hogy az IC láb nyomat akkora bumszli,alig van hely közte,a vezetékek meg akkora böszme vastag kanócok,mint egy forrszem mérete.

Többek között ezért dobtam ki az Eagle-t. Mondjuk a legfőbb ok, a kompatibilitás volt. Úgy értem önmaga verziói nem nyitják egymást! Agyrém!

kedd márc. 13, 2007 6:16
gyémánt tag

Hozzászólás 
Attila86!
Idézet:
Nem szeretem az átkötéseket, inkább legyen kétoldalas mint egy halom átkötés.

SMD 000 ! szép, és jó. www.wattmep.tvn.hu/WPB_v2/kepek/DSCF0001_2.jpg

kedd márc. 13, 2007 6:13
gyémánt tag

Hozzászólás 
NickE írta:
Watt:
Igen, láttam, jó lett.
Egy képet rakhatsz a gyurmáról, mert én vizuális típus vagyok :D

Oké, délután, ha nem felejtem el...

kedd márc. 13, 2007 6:09
gyémánt tag

Hozzászólás 
DjYdur írta:
Ha jól emlékszem valamelyik hazai pcb gyártó is target-praezision fúrókat használ.

Hol lehet ilyet kapni? Nem érdekel mennyibe kerül! :)

kedd márc. 13, 2007 6:08
arany tag

Hozzászólás 

hétf. márc. 12, 2007 22:40
platina tag

Hozzászólás 
MH:
Múltkor nézegettem egy ősi Seagate winchester nyákját és pont ilyen furatgalvanizálások voltak rajta, mint a honlapodon a bal alsó sarokban található nyákon. Ezt nem lehet valahogy házilag megoldani egyszerűen, olcsón? Mer a drótot itt is meg ott is beforrasztjuk módszer elég tré, meg macerás, meg rámegy egy fél nap.

hétf. márc. 12, 2007 22:40
ezüst tag

Hozzászólás 
A matricahordozót én is kipróbáltam és elég jó lett a nyák csak alapanyag hiánymiatt maradtam a münyomónál.Még van egy alternativa némelyik szines ujság papirja is nagyon jó.

A hss furó az a normál fémfuró?Nekem nem bir ki csak kb 50 furatot utánna nagyon sorjásan fur.

hétf. márc. 12, 2007 22:16
arany tag

Hozzászólás 
A hss fúró kb 100-200 lyuk után feltépi a forszemeket. Létezik vidia is, nem próbáltam. Köszörűlni se próbáltam :) Sztem el kell dobni, 100ft körűl van az 1-es hss.

hétf. márc. 12, 2007 22:01
platina tag

Hozzászólás 
Watt:
Igen, láttam, jó lett.
Egy képet rakhatsz a gyurmáról, mert én vizuális típus vagyok :D

hétf. márc. 12, 2007 22:00
gyémánt tag

Hozzászólás 
Vékony vonalat csak a matricahordozóval lehet,jaja :D Feljebb már linkeltem egy 10mil-es sűrűségű vasalt panelt.

Attila:Az a panel,amit linkeltél,röhögve rámegy egy oldalra.
Nem szabad félni átvinni a sima IC lába közt a drótot!
Utoljára a 70es évek nyákjai néztek ki így,hogy az IC láb nyomat akkora bumszli,alig van hely közte,a vezetékek meg akkora böszme vastag kanócok,mint egy forrszem mérete.

Nem leszólom a nyákodat,mert pofás ki terv,sem nem azt írom,hogy mindig 5mikronos vonalakat kell húzni,és 0.2es fúróval fúrható mikroviakban gondlkodni ..
De meg kell találni egy ésszerű egyensúlyt,ami az adott tervnek még jól megfelel.

hétf. márc. 12, 2007 22:00
arany tag

Hozzászólás 
Etiketthordozóval pár másodperc áztatás után:
http://img470.imageshack.us/img470/4741/dscf1083la8.jpg
Legvékonyabb vezető 0,2mm. Csak valószinüleg nagyon rányomtam, mert kicsit szétlapultak a vezetősávok... :)
Nyákot minőséges fúróval kell fúrni :) vagy az nem bírja sokáig?

hétf. márc. 12, 2007 21:41
gyémánt tag

Hozzászólás 
watt írta:
Egyébként lehet, hogy neked is jól nyomtat a nyomtatód, és jó papírod van. Szerintem itt bukik el néhány kísérlet.
Bizony!
Mondjuk én nem nyomtatni szoktam közvetlen, hanem tintasugarassal és aztán meg lefénymásoltatom. Na de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fénymásolóval másolom! Eddig 4-5 fénymásolót próbáltam ki (iskolaiakat, 2-3 írószerboltot), de csak egy vált be. Máshol ha másolok, az egyszerűen a dörzsöléstől lejön. Ha viszont a jól bevált kis írószerboltban fénymásolt lapot használom, akkor akárhogy dörzsölhetem a rajzolatot, nem jön le.
Idézet:
Én a vasaló élével is végighuzogatom erősen rányomva
Én is így szoktam. Szerintem nem kell oda görgő.
Sőt, ha nem akarok sokat vesződni a vasalással, akkor csak rárakom a vasalót a panelra, a vasalóra meg egy jó nehéz toroid trafót teszek (direkt erre a célra tartom, mert trafónak már nem jó) hogy lenyomja helyettem a papírt. Otthagyom egy ideig aztán a vasaló éllével végigsimítom párszor a panelt és kész is.
potyo írta:
Attila86 írta:
...
Én is így csinálnám, de általában inkább rajzolom három órával tovább a panelt, és akkor meg lehet csinálni egyoldalasra.
Nem szeretem az átkötéseket, inkább legyen kétoldalas mint egy halom átkötés. Meg hát nem mindent lehet azért a jóizlés keretein belül egyoldalasra megvalósítani. Mondjuk EZT. Ennek van is egy még be nem ültetett panelja, lehet lefotózom és belinkelem én is.

hétf. márc. 12, 2007 21:41
ezüst tag

Hozzászólás 
Hi all!

Én is vasalós módszerrel gyártom a pcb-ket ill én egy kicsit tovább fejlesztettem.Vasaló helyett egy kiöregedett lézernyomtatót alakitottam át ugy hogy csak a höhengert és a laptovábito mechanikát hagytam meg (ill átalakitottam hogy a nyák is atmennyen rajta és a henger höfokát kicsit feltuningoltam a laptovábitó sebességét brutálisan lelassitottam.Természetesen egy PIC figyel mindenre.

Ti milyen furoval furjátok a nyákot mert nekem nagyon gyorsan kimegy az éle.

hétf. márc. 12, 2007 21:29
arany tag

Hozzászólás 
ha esetleg valaki nem olvasta volna:
http://www.hobbycnc.hu/NYAK/NYAK.htm

Én a vasaló élével is végighuzogatom erősen rányomva, festéktakarékos módban nyomtatva. Az egyoldalas panel erősen felpúposodik, de nincs jelentősége.

hétf. márc. 12, 2007 21:21
gyémánt tag

Hozzászólás 
Vékonyabb sávokat (pl. 0,4) nem lehet csak úgy sikálni, mert "letörik". Egyébként lehet, hogy neked is jól nyomtat a nyomtatód, és jó papírod van. Szerintem itt bukik el néhány kísérlet.

hétf. márc. 12, 2007 21:13
gyémánt tag

Hozzászólás 
watt írta:
Idézet:
Szóval a totális papírleoperálás néha 20-30 perc.
Nekem erre van egy jó megoldásom. A maradék beragadt hártyát száradás után gumigyurmával(szigetelő anyag) szedem le. Ez a gyurma olyan ragadós anyag, ami csak annyira ragad, hogy a papír lejön, de a jól felragadt sáv nem(legalább is nekem nagyon oda szokott ragadni, áztatás nélkül is le lehet húzni, csak a szélek szakadnak le, ezért én is inkább áztatom). Ha nem tudjátok milyen ez a gyurma, tudok képet csinálni róla...
Sosem értettem hogy miért féltitek a frissen vasalt nyákot a papír leszedésétől. Én megvasalom, hagyom kb 10 másodpercet hűlni, folyatok rá egy kis vizet, majd kicsit többet, aztán áztatom folyamatosan. Eddig a vasalás befejezésétől max fél perc telt el. Áztatni kb másik fél percig szoktam, aztán már húzom is le a papírt, a maradékot meg ledörzsölöm körömkefével.
(Én egyszer illesztettem be képet ebbe a fórumba, akkor igen hamar link lett belőle...)

hétf. márc. 12, 2007 20:58
gyémánt tag

Hozzászólás 
NickE
Ezt láttad már?
www.watt_tar1.tvn.hu/nyakvasal/1/DSCF0001_2.jpg (630k)

(lehet, hogy a képeket linkekre kéne váltani, mert túl nagyok!) szerk: Köszönöm NickE, rád mindig lehet számítani :!:

Idézet:
Szóval a totális papírleoperálás néha 20-30 perc.

Nekem erre van egy jó megoldásom. A maradék beragadt hártyát száradás után gumigyurmával(szigetelő anyag) szedem le. Ez a gyurma olyan ragadós anyag, ami csak annyira ragad, hogy a papír lejön, de a jól felragadt sáv nem(legalább is nekem nagyon oda szokott ragadni, áztatás nélkül is le lehet húzni, csak a szélek szakadnak le, ezért én is inkább áztatom). Ha nem tudjátok milyen ez a gyurma, tudok képet csinálni róla...

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára watt kedd márc. 13, 2007 9:37-kor.

hétf. márc. 12, 2007 20:31
platina tag

Hozzászólás 
Leírom én is a tapasztalataim. Néhány hónapja próbáltam ki a vasalós technikát, korábban fotóeljárást alkalmaztam.

Papír: lejártam Miskolcon a lábam, vettem többféle műnyomó papírból 2-3 db-ot, de aztán volt, amelyiket be se mertem tenni a lézernyomtatómba, mert kíváncsiságképp hozzáérintettem a vasalót és egy pillanat alatt hullámos lett, megolvadt. Végül Xerox Gloss papírt vettem. Ennél a Xerox garantálja, hogy mehet lézernyomtatóba. A gloss egyébként fényest jelent, szóval az egyik oldala teljesen sima fényes tükröződő felület, a másik oldala viszont rendes papír. 20ft/db áron vettem, de komplett pack (250db) esetén kb 14ft/db az ára. Tehát nem vészes. A4-es méret, 160g/m2. Szóval nem a legvéknyabb, de ennek ellenére szerintem jó, legalábbis jobbat nem találtam, amit be is merek tenni a nyomtatóba. Egyébként kézzel nagyon rövid időre papíron keresztül megérintettem a vasalót, átadja a hőt. Mikrométerrel meg is mértem a vastagságát, 0,175mm. Összehasonlításképp egy normál sima A4es papír 0,11mm vastag. Tehát nem kell tartani a hőátadástól szerintem.

Hogy csinálom step by step:
1, nyomtatás. Kikapcsolom az economy (festéktakarékos) módot.

2, A képen látható súrolóporral és aluforgács(vagy mi?) mosogató "szivaccsal" jó alaposan erősen súrolva megtisztítom a panelt és gyakran leöblítem, lemosom. Vízesen súrolom, nem szárazon.
http://kepfeltoltes.hu/070312/DSCN1811_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

3, a papírt méretre vágom úgy, hogy néhány centit ráhagyok, amit majd behajtok. Ráteszem a méretre vágott jó alaposan megtisztított, kézzel rézfelületen nem érintett szárazra törölt nyákot a papírra. Értelemszerűen a réz és a nyomtatott festék találkozzon :D
A példa kedvéért hajtottam egy hasonlót. Asztallapon szoktam hajtani egy mozdulattal, hogy feszes legyen a papír a másik oldalon (ez értelemszerűen nagyon fontos) és az élek is jók legyenek. A végén celluxal vagy szigszalaggal odaragaztom a panel hátán.

http://kepfeltoltes.hu/070312/DSCN1813_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

4, 5 percig vasalom. Nem sokat kisérleteztem az idővel és hőfokkal, mert elsőre jó lett ez a része.
Jó alaposan mindenhol. Én elég gyorsan mozgatom a vasalót, és rá is nyomom.

5, nagyon forró vízbe beteszem a nyákot a rávasalt papírral együtt.
kb. fél perc múlva pedig kibontom a hátulján a ragasztást. és a panel széléig letépem a felesleges papírt, hogy könnyebben aláázzon. kb. 15 perc áztatás, de a több csak jobb, ha van türelem. Azért vigyázni kell ennél a műveletnél, mert itt lehet könnyen elcseszni. Elsőre nekem is a fele rajz a papíron maradt, de akkor még rossz papírt használtam és rossz lehúzási technikát. A víz alatt kell lehúzni, vagy legalábbis át legyen jó ázva, mert különben nem lett jó. Nagyon ovatosan és nagyon lasson szoktam lehúzni, sőt ez a papir rétegesen jön le nekem sokszor, szóval egy vékony hártyaszerű rajtamarad. Ezt SMD tűhegyű csipesszel szoktam leoperálni. Ez a része kicsit macerás és pepecs, de jobbat nem tudok. Szóval a totális papírleoperálás néha 20-30 perc.

6, Maratás.

Eredmény: most hirtelen csak egy nyák van itt kéznél. Ez se a legjobb, elég kicsi, picit már bemattult, de talán látszik az eredmény:
http://kepfeltoltes.hu/070312/DSCN1803_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára NickE hétf. márc. 12, 2007 21:30-kor.

hétf. márc. 12, 2007 20:10
gyémánt tag

Hozzászólás 
Attila86 írta:
...
Én is így csinálnám, de általában inkább rajzolom három órával tovább a panelt, és akkor meg lehet csinálni egyoldalasra.

hétf. márc. 12, 2007 19:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nekem sosem hajlott meg egy panelom sem. 8)
Kétoldalas panelt én úgy szoktam varázsolni, hogy rávasalom az egyik oldalt, aztán hagyom kihűlni, de a papírt nem szedem le. Ezután 3-4 furatot kifúrok a panelon, majd a még szűz oldalon lecsiszolom a fúráskor keletkezett sorját. Ezek után fény felé fordítom a panelt és rárakom a másik oldalra a papírt, majd úgy igazítom, hogy a fény (a fúrt lyukakon keresztül) pont a megfelelő helyen szűrődjön át. Utána óvatosan leteszem az asztalra hogy meg el mozduljon a papír, és jöhet a vasalás.

hétf. márc. 12, 2007 19:47
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nem értem akkor, hogy nekem miért nem hajlott meg! Én csak egyszerűen ráteszem a bakelit lapra, majd rádobom a vasalót, várok 2 percet és görgőzök. Ennyi.. Lehet, hogy ha nem bakelit lenne alatta, ill, nem egyenletesen melegítené a vasaló(azaz huzogatnám össze vissza), akkor meghajlana. Így még nem próbáltam, de nem is fogom! :)

hétf. márc. 12, 2007 17:59
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 2000 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 40  Következő