|
Szerző |
Üzenet |
Skori
gyémánt tag
|
RosCo: DRM vétellel nem próbálkoztál azóta, hogy erről beszéltünk? Össze kéne dobni egy keverőt, vagy egy komplett vevőt.....
|
csüt. márc. 29, 2007 16:31 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
Vigyázat, mert ha a rögtön hangfrekire keversz le, akkor a vevőd venni fogja az oszcitól +- irányban lévő adókat is, viszont ezek már nagyon közel vannak, ezt szűrővel nem lehet szétválasztani. Szaknyelven szólva a tükörfrekvenciás szelektivitás sz*r lesz...
|
csüt. márc. 29, 2007 12:52 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 03, 2004 21:01 Hozzászólások: 1360 Tartózkodási hely: Szolnok
|
Béláim az Úrban!
Idézet: a tranyó kollektorába és a bázisnál is 2 teljesen azonos rezgőkör van
Én ezt Q sokszorozónak ismerem. szerintem egyre gondolunk.
nagyot lehet még dobni, ha ferritgyűrűre/fazékvasmagra tekered, lépcsős/méhsejt tekercset használsz, és litze huzallal tekered(sok párhuzamosan fogott szigetelt elemi szál). Nagyobbacska frekinél illik az ezüstözött rézdrót.
|
csüt. márc. 29, 2007 11:02 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
Csatlakozott: pén. aug. 25, 2006 10:49 Hozzászólások: 524 Tartózkodási hely: Föld nevű bolygó
|
Hát ami azt illeti, nem igazán tudnám elérni, hogy pont mindig 455kHZ-el különbözzön az oszci és jel frekije, hogyha kettős forgót különböző induktivitással használok, a frekik aránya lesz állandó.
Tudok jó sinust csinálni: a tranyó kollektorába és a bázisnál is 2 teljesen azonos rezgőkör van, sávszélessége pici, jelalek szkópom szerint is sinus.
Amit te mondasz nem kivonjuk /összeadjuk a jeleket, hanem különbségi és összeg frekit keltünk, és a különbségit hasznosítjuk. Tehát szerintem egyről beszélünk.
a különbségi frekit célszerűen úgy lövöm be, hogy az oszci és bejövő rezgőkör kb azonos legyen(mivel a forgókondiban is 2 azonos kondi szokott lenni), így a különbség hangfrekis lesz.Persze nem szabad összegerjedjen a bejövő kör az oszcival, márpedig közös forgókondi esetén esetleg képesek lennének ha nem vigyázok. olyan 3-s forgó létezik, ahol a 6 fegyverzet közt semmi kapcsolat nincs?Meg külön árnyékoltak?
(az oszcimban 2 rezgőkör+1 a bejövő kör)
Hartley-oszcinál igaz, elég lenne 1 kondi az oszciban meg kettős forgó, de ezt a fajta oszcit még nem próbáltam ki.
(külön hidegítés valahogy, véletlen se jusson vissza jel a bejövő körre)
ha mégis a közös fém testre tenném az oszcit és a bejövő kör kondi alját is, nagyon fura lenne 1 zsebrádión a földelőnyárs
|
csüt. márc. 29, 2007 10:36 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 03, 2004 21:01 Hozzászólások: 1360 Tartózkodási hely: Szolnok
|
Béláim az úrban!
Érdekes téma! Indíthatnánk egy rádióamatőr adó-vevő topicot.
Bár van vmi FM adó-s topic is. De ők PLL, és adó részben érdekeltek. Sávszűrők nyűgös téma. Főleg, ha FM-ről az emberke lejön az AM, vagy az SSB sávszélességére.
Azt soha nem értettem, hogy az amatőrök miért nem használnak KF résznél műveleti erősítőket. Bemeneti részeknél meg az elválasztó fokozat után uA733 videoerősítőt. Valamiért az elemi alaktrészeket jobban szeretik. Zaj lenne az ok? Vagy nehéz hangolni ezeket a lomokat?
ez az oldal tényleg nagyon jó:
http://web.telia.com/%7Eu85920178/
Nem tudtok "véletlenül" más olyan oldalt, ahol komplett vevők doksija van rádióamatőr sávra? RH vevőnek ajánlhatnátok valami bevált kapcsolást.
|
csüt. márc. 29, 2007 10:22 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
Szuperheterodinnél azt az alapelvet használják ki, hogy egy hangolt erősítőt sokkal nagyobb erősítésűre, és ami még fontosabb tervezett sávszélességűre meg lehet csinálni. Ez a KF (középfrekvenciás) erősítő. AM sávban 455KHz (kb) illetve FM-nél 10,7MHz az értéke. De beállítható máshova is, viszont ezek az értékek azért jók, mert fillérekért kapsz kerámiaszűrőt ezekre a frekikre, és már meg is van oldva (részben) az átviteli karakterisztika.
A bejövő antennajelet kissé erősítik, célszerű ezt egy kiszajú fokozattal végezni (cső, FET) aztén mehet a keverőbe. A keverő jól mondtad lehet dual gate FET, de lehet egy nemlineáris munkapontban dolgozó tranzisztor, vagy egy direkt erre a célra készült IC (NE612, MC1496, AD633, SO42P) de még egy dióda is.
A keverőnek két bemenete van. Egyikre jön az erősített antennajel, a másikra pedig a helyi oszcillátor jele. Ez ha egy mód van rá viszonylag szép szinuszt adjon. (ne legyen sok keverési termék)
A bejövő jel és a helyi oszcillátor jelének öszegéből vagy különbségéből eredő jelet vezetjük a KF erősítőre. Az esetek 90%-ban a felső keverést választják, ahol a helyi oszci jele frekiben nagyobb a bejövő hasznos jel frekijénél.
Például ha az 540KHz-es kossuth-ot akarod venni, és a KF-ed 455KHz, akkor az oszcit 995KHz-re kell állítani. Ebből a keverő kimenetén lesz egy különbségi 455KHz-es jel, és egy összeg 1535KHz-es jel, de ezt a KF erősítő már régesrég nem erősíti...
A frekik sávközépre értendők. Az AM sáv hivatalosan 9KHz sávszélességet engedélyez, persze te ettől eltérhetsz. (az amatőr rádiókban modulációtól függően állítható is gyakran a KF sávszélesség)
Például keskeny sávszélesség esetén (800Hz) szoktak morzézni. Ugyanis a kisebb sávszél kisebb zajt is eredményez, arányosan, persze a freki stabilitásával szemben meg elég komoly követelményeket támaszt...
Miért van a rádiókban kettős forgó? Az egyik a helyi oszci frekijét tekergeti, a másik pedig az antennakört hangolja. Az antennakör hangolásának az a feladata, hogy az ún. tükörfrekvenciás zavarást csillapítsa. Ugyanis Ha mondjuk az oszcid 995KHz-en áll, akkor ha az antennán bemenő, ettől 455KHz-el lefelé eső (ez a Kossuth amit venni akarsz) de az ettől 455KHz-el felfelé eső (1450KHzes jelet is venni fogja. A keverő ezt nem tudja megkülönböztetni.
A KF erősítő kimenetén már elég nagy a jel, hogy simán egy diódával demodulálni lehessen. (pl. valami OA dióda) egy RC tag szűrésnek, és mehet az erőlködőre....
Vannak ún. szinkrodin vevők, ahol a KF-et úgy választják meg, hogy a hangfrekvenciás tartományba essen. Azaz az oszci jele és a bejövő jel majdnem egybe esik. Így a keverő kimenetén hangfreki jelenik meg, ami egyből vezethető a hangfrekis erősítőre.
Azt hiszem elég jól kiveséztem a témát, de ne csak én szóljak hozzá, hátha más kevésbé bonyolultan mondja el, és akkor megérted.
Üdv!
|
csüt. márc. 29, 2007 9:31 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
Csatlakozott: pén. aug. 25, 2006 10:49 Hozzászólások: 524 Tartózkodási hely: Föld nevű bolygó
|
http://web.telia.com/~u85920178/rx/icrx1.htm
Az a kétkapus fet-keverő elég jónak tűnik.
Az egyik gate: bejövő jel kis DC-vel megtoldva
másik gate: ha jól nézem a FET-ből kifolyó áram fesztültséget ejt egy ellenálláson, és ott van pár kondi meg egy kvarc ami az oszci szerepét tölti be.Csak azt nem értem miért a negatív kivezetés lett Drain-nek nevezve mikor a rajzjel alapján N-csatornás cucc lehet
(Legalábbis N-powermosfetnél a nyíl befele mutat a rajzjelen...)
Ugye kétkapus FET szorzatjelet állít elő G1,G2 feszültségekből? (eddig csak 1kapus powermosfettel volt dolgom a FET-ek közül...)
A következőre gondolok amiért kérdezem:
Ugyebár Fourier-transzformációnál az van, hogy az időfüggő jelünket fogjuk és beszorozzuk a megfelelő frekijű sinussal illetve cosinussal, aztán kiintegráljuk, és megjön az adott frekijű komponens amplitúdója.
Na ha én 2 jelet szorzom és ráküldöm integrálókörre, ugyanezt érhetem el, az amplitúdó időfüggése meg a hang lesz.
|
csüt. márc. 29, 2007 8:47 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
|
A szupreg olyan mint egy visszacsatolt audion, azaz pozitív vcs. van benne az erősítés megnövelésére. Csakhogy ha már begerjedt, az nem jó, mert akkor már nem tekinthető erősítőnek. A kapcsolójel (amit maga az oszci állít elő, és pártíz KHz) gyakorlatilag a begerjedt és a nem begerjedt állípot között billegteti. Az eredmény hatalmas (kb milliószoros) erősítés. Az erősítő még hangolt is, mivel a frekimeghatározó rezgőkör ott van benne.
Keverő rendszerű vevő: (az érzékenysége nem lesz túl jó)
http://www.elecdesign.com/Files/29/4378/Figure_01.gif
http://web.telia.com/~u85920178/rx/icrx1.htm
http://www.nzart.org.nz/nzart/ar_info/a ... ivo-a.html
szupreg, elválasztó fokozattal:
http://www.arrl.org/tis/info/pdf/9712039.pdf
Itt elég sok minden van RF témakörben. És egyszerűek a kapcsolások.
http://web.telia.com/%7Eu85920178/
|
szer. márc. 28, 2007 12:07 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
Ros-Co. írta: Szupreget azért javasoltam, mert első vevővel ezzel tudsz sikert elérni. Az egyenesvevőt stabilra megcsinálni szerintem bonyolultabb mint egy keverő rendszerűt (szuperheterodin) összehozni.
Akkor inkább keverő rendszer:Hát ha ezt egyszerűbbnek tartod stabilan megcsinálni, lehet benne valami.
valamit olvastam róla, a rádiófrekiből meg a saját oszcillátorának jeléből 475kHz-es jelet csinál, (van benne szorzatjel-megjelenés meg nemlinearitás, ennyit tudok) és erre a frekire van belőve aztán az összes fokozat.Csak a trükk lényegét nem értem... tudsz rá vmi oldalt?
a szupreg kapcsolások pontos működési elve nem tiszta, összedobtam áramkör-szimulátorban egyet és nem jött ki semmi értelmes.
Meg 1ébként se akarok zavarni.úgyhogy erről valószínű lemondok.
Nem alu a gyógyszeres doboz, hanem rozsdamentes acéllemez, olyan vékony fajtából, olló is vágja. lemarattam a festéket meg összeforrasztottam tegnap este, most 6 külön cellára van osztva, ezek közt kis lyukakon lehet majd átvinni szigetelt huzalon a jelet. Tehát az árnyékolás megoldódott, mindegyik részbe belefér 1-1 RF fokozat saját hidegítő RC tagokkal együtt.Aztán az már csak rajtam múlik, mit teszek a cellákba. Elvileg egy RF oszci a szuperheterodinhoz is elfér egy ilyen részbe(és még hely is marad...), meg azt egyébként is árnyékolt helyre teszem mert sugározna.
Ja! ha az interlock kulcs helyére nyomógombot teszek, morzézni is tudhatok az SSTC-vel.csak az a baj, minden sávon egyszerre hallanák.
Gafly:
Valóban részletes a leírás az RT évkönyvben, ott olvastam először supreg vevőről, viszont akkorse sokat értettem meg belőle mert semmi általam ismert dologra nem hasonlít.
|
szer. márc. 28, 2007 8:52 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. jan. 28, 2005 20:39 Hozzászólások: 3683 Tartózkodási hely: Bp
|
Amatőröket,ha nagyon zavarja valami,majd bemérik honnan jön.A teslával valóban nem nagy barátok,de kevesen RHznak manapság,azt teljesen szétüti a tesla.
De hajnalban nem kell teslázni,RHn olyankor legnagyobb az aktivitás,az un. "szuperterjedés" időszaka is általában korahajnalra esik.
Ami a vicces,a tesla szikraköz,mint valami szikratávíró néha többezer km-re is vehető,a rövidhullám úgyanúgy terjed
|
kedd márc. 27, 2007 22:47 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. jan. 28, 2005 20:39 Hozzászólások: 3683 Tartózkodási hely: Bp
|
Ros-Co:
Igen,nagyrészt commodore bővítések vannak kint,ezeket csinálgattam mostanában.
Az első egy olyan cuccos,amit CF kártyát kezel,de a drive helyére kell bedugni.Ez nem saját téma,csak utánépítés,rögtön 3 példányban.
A második egy rom átkapcsoló és ram bővítő igazi drive-ba,hogy kb 50x gyorsabban tudjon tölteni.
Ez saját nyákterve egy létező dolognak,az eredeti akkora volt mint a tenyerem,kanyi vonalakkal,halom TTL-el,tonna átkötéssel.Én újraterveztem,tettem bele egy GAL-t,"kicsit összement"
Ami a tenyeremen fekszi,az egy érdekes dolog,nem C64 hanem a C16 család nagyobb tagjának a bővítője,a C64 legendás hangchipje a SID használható vele a kisebb gépen is.
Van ott még egy willem programozó ,amit használok,egy szétszedett gyári C64 kártya,egy BMW motorvezérlő szétborítva(tunning ügyileg),meg egy FPGA nyák csak nyákgyártás demóra,mert sosem készült el,csak ez az oldala sikerült.
|
kedd márc. 27, 2007 22:39 |
|
|
Gafly
gyémánt tag
|
Az idei RT evkonyvben
alaposan ki van vesezve
a supreg.
Ami azt illeti ennel alaposabb
"tanulmanyt" meg nem lattam...
|
kedd márc. 27, 2007 19:18 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
|
Alapszabály, hogy minél kevesebbet zavarjunk, és minél kevesebb legyen az adóteljesítmény. Szupreget azért javasoltam, mert első vevővel ezzel tudsz sikert elérni. Az egyenesvevőt stabilra megcsinálni szerintem bonyolultabb mint egy keverő rendszerűt (szuperheterodin) összehozni.
Az hogy nem szólt még senki, azért van, mert nem tudják hogy te vagy
A Tesla más ügy. Egyrészt párszáz KHz-en megy, és elsősorban az E komponens a domináns, tehát már egy fal lefogja. Másrészt az irrdatlan energiák miatt egyszerűen nincs más út, mint szikraközzel szaggatni...
A szupreg megépíthető RH-ra és URH-ra, tehát ahol már relatíve nagy a szaggatófreki és a vivőfreki között a különbség. Amíg a tranyó bírja, persze URH-n ahogy kell, előjönnek a stabilitási gondok. (elmászik a freki)
FM jelet AM vevővel lehet venni, ha félrehangolja az ember. A haranggörbe le vagy felszálló ágán a frekiváltozás amplitúdóváltozást okoz. Az FM vételre szolgáló aránydetektor is hasonló elven működik, csak egy kis trükkel lineárisabbra van megcsinálva.
Egy középhullámú vevő is simán veszi az FM jelet, és (megsúgom jobb minőségben) csak érzéketlenebb, mert nem sávközépen vagy.
Szerintem ezt a nemlineáris vevőt ne erőltesd, csak szívni fogsz vele. A gyógyszeresdoboz ha alumínium, akkor nem fogsz tudni forrasztani hozzá, akkor meg csak szívás. Szedj szét egy TV tunert, és lesd el hogy csinálják. Akár ki is belezheted, bár javaslom továbbra is a májkrémes vagy halas dobozt.
|
kedd márc. 27, 2007 16:00 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
Ros-Co. írta: Ezekkel biztos a siker, de ismétlem csak próba, mert az amatőrök élve nyúznak meg (hozzáteszem jogosan)
Kösz, akkor lehet inkább a 10 éve polcon heverő távirányítót nézem át mégegyszer.(még évekkel ezelőtt láttam miből áll.)
Élve nyúznak:
Miért? azért hogy megépítem a kapcsolásukat valamilyen formában, vagy hogy a szupreg vevőről lehet tudni hogy 100 méterre is zavart sugároz(feloszcilláltatja a jelet, hangfrekinél gyorsabban szaggatja, stb.. szóval jó kis RF brummot sugároz...)
A zavar sugárzását el akarom kerülni, most eleve az adó gyengébb mint amekkora zavart egy szupreg sugározna. Meg nem is akarok rajta növelni. A zavar sugárzásnál értem hogy csak próba (bár a hangjából ítélve a leggyakrabban hallgatott gyári rádióm is szupreg lehet, mert arról mondják, hogy ahol adás nincs, sisteregni szokott. De még egy amatőr se kiabált rám semelyik frekin, hogy kapcsoljam ki a rádiót mert zavarja) .Ráadásul ha jól tudom az antennán sugározzák ki a zavart, azt meg csak nem szokás árnyékolni
Lehet nincsenek is amatőrök fél km-en belül, az SSTC miatt rég megnyúztak volna...állítólag a szikrák is sugároznak...
Egyébként a szupreg ugye AM és FM-et is fog?
És: ha 1 tranyó bírja pl 250MHz-ig a szupregben,akkor a rezgőkör változtatásával befoghatok középhullám felettől URH-ig mindent?
(egyenes vevőnél nyilván a csatolókondikat úgy kell eltalálni, hogy a középhullám is jól átmenjen rajtuk,nF felettiek a jók azthiszem. URH meg észre sem veszi úgy átmegy rajta.)
Ja, a kossuth nekem is jó nagy jelet ad, még sokat is, alul-felül nemlineáris módba kerültek tőle a tranyóim az RF fokozat végében.
úgyhogy aztán demodulálni se sokat tudtam rajta... lehet változtathatóra kellene építeni az RF rész 3. és 4. erősítőjét emitter ellenállással.
(építkezés asszem ma este talán aktuális ha más közbe nem jön.az alkatrészek már megvannak, még némi bádogot vagy rezet kell szereznem a fokozatok közé árnyékolónak, a doboz egy fém gyógyszeres doboz lesz.)
Egyébként: ugye ha van 1 rezgőkör ami kicsit csillapodik is, és AM vagy FM jelet kap, mindkettő amplitúdóváltozást okoz a rezgésekben? (gondolom az FM esetén ha nem a saját frekijét kapja éppen arra kevésbé rezeg.)
|
kedd márc. 27, 2007 14:54 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
|
MH: mik azok a szép hardverek amik az oldaladon vannak? A legtöbb C64 bővítésnek tűnik.
|
kedd márc. 27, 2007 13:27 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
Van értelme ma egy tranzisztoros vevőnek? MC3363+egy quartz és kész.
Mellesleg az emlegetett futkosótelefonokból (amik a kuka alján hevernek),kilószámra bontható a kapcsolás,valamelyik távolkeleti MC3363 klónnal együtt (ka-xxx,ks-nnn,stb)
Ilyen telefonból olyan 10 perc alatt csinálok egy 2m-es egy csatornás URH rádiót amivel akármelyik átjátszón még külföldre is beszélhetek,mert DTMF keypad is van benne rögtön.
|
kedd márc. 27, 2007 13:24 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
Nem változott semmi,még mindig 40mega a TV1 földi sugárzása ittott,meg a kábeltv-nek is ki van osztva,jogilag tehát csak semmi 40-50mega.
A valóságos helyzet,hogy a műszaki élet megint évtizedekkel a szabályozás előtt jár :\
Már nemcsakhogy bejöttek,de a digitális világgal (DECT) és a PMR-el ki is szorultak a 40megás kínai piaci "vezetékes futkosótelefonok" és a kis játékrádiók,kb egy évtizeden keresztül ezerszámra működtek mindenütt,mindenfajta engedély nélkül.
A modellirányítás viszont évtizedek óta ezen a frekvencián van a világon mindenütt,hivatalos versenyeken is jogilag teljesen "illegális" módon a 40megás rendszert használják nálunk is,mivel egyszerűen az van a gépekbe beépítve és kész.
Az okosabb kábeltv-k már 10éve nem raknak semmit ide "lentre",sőt még az első felharmonikuson is gyakran kevésbé érdekes csatornák vagy "kiosztási luk" van.
Az amatőröknek ettől függetlenül,szinte a viágon egyedül mindmáig tilos 40megán dolgozni.
|
kedd márc. 27, 2007 13:20 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
|
Háát, lehet hogy azzal kellett volna kezdeni az egyenesvevő helyett. A modellirányítókban 27 és 40MHz-es fajta is fellelhető. Elvileg az utóbbi nem is engedélyezett, de a fórumok vígan szólnak róla. Lehet hogy az EU-val változott a helyzet?
Az adónak 1 tranyós kvarcoszcit szoktak berakni,esetleg utána egy végfokot. De vigyázni kell, egy mert normális antennaillesztő tag (szűrő) kell, ne zavarjon senkit és semmit. Ez a freki elég jól terjed, tehát rossz esetben pár mW-tal is zavarhatsz.
A vevőnek szupreg vevőt javaslok, de szintén a megfelelő óvintézkedések betartásával. Egy ilyen vevő ál. 1 tranyót tartalmaz, és nagyon érzékeny. A problémája a zavarsugázás, mivel ez egy olyan vevő, ami szándékosan oszcilláltatva van a hallható tartomány felett egy szaggatófrekivel, és ezáltal nagyon nagy erősítés érhető el.
http://jap.hu/electronic/sregrcvr.html
http://www.tricountyi.net/~randerse/superrgn.htm
http://www.jogis-roehrenbude.de/Radioba ... endler.htm
http://web.telia.com/~u85920178/tx/250mwtx.htm
Ezekkel biztos a siker, de ismétlem csak próba, mert az amatőrök élve nyúznak meg (hozzáteszem jogosan)
|
hétf. márc. 26, 2007 21:57 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
A hétvégén tanulni kellett, így nem tudtam próbálkozni, de feltétlen kipróbálom az árnyékolós dolgot. odagondoltam már az RC tagot a betápokba. A szelektivitás: ugye több azonos kondi kellene amik ráadásul forgókondik és ugyanúgy állnak. 1 forgókondiban van 2 darab azonos. csak az a baj, hogy ezek mindketten ugyanarra a testre vannak kötve, így az első erősítőfokozat bezavarná a tápon át a bejövő rezgőkört esetleg, nem tudnám elkülöníteni őket rendesen. Lehet nekem kellene gyártani valamit, amiben van egy rakás tök azonos forgókondi egy tengelyen...
meg hát a forgókondi árnyékolása is hiányos, a két kondi külön kellene legyen és csak mechanikus kapcsolat közötte.
KÉRDÉS:
melyik frekit szabad engedély nélkül használni? (Nem mintha bárki be tudná majd mérni a wireless füles-adómat 5 méternél messzebbről, de hogy mégse tolhasson ki velem senki illetékes.) Távirányítós autók frekije (27MHz) az szabad ugye? mekkora kakaón szabad sugározni?
(utóbbi azért kérdés, mert lehet hogy egy távirányítós kütyüt is szeretnék építeni tanulási célból de csak azután, hogy hangot már át tudtam vinni rádión)
Egyszer belenéztem egy ilyen távirányítóba, valami kvarc lehetett benne, nem tudom hogy müxik a kvarc, de hallottam hogy nagyon stabil frekin és szűk spektrumban sugároz, korrekt megoldás lenne egy ilyen oszcit összedobni az öngerjedős LC helyett.
|
hétf. márc. 26, 2007 17:08 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
|
Kapni különféle ónozott bádogdobozokat. Igénytelenebb esetben a májkrémes doboz is megteszi. Ebbe egy nagyérzékenységű fokozatot el lehet rejteni, úgy hogy ne szedjen össze zavart. Nem csak az a lényeg hogy le legyen földelve, hanem hogy az egész be legyen burkolva fémmel.
A másikdolog, hogy a fokozatok be tudják magukat zavarni a tápon keresztül is. Tehát figyelj a táp hidegítésére! (egy RC de méginkább LC tag a fokozat betápjába)
Egy RH vagy KH vevő nem igényel ekkora árnyékolást. Valami ott túl zavarérzékeny. először is szelektívé kéne tenni a vevőt, azaz az adott frekire hangolt köröket elhelyezni a kollektorkörben. És A osztályban a z előerősítő fokozatokat! Aztán a demodulátor, de az 1 fokozat legyen, és ott ahol nagyobb szintű a jel. Aztán az erősítő.
De pl. egy ilyen is működik, ha néhány méter hatótáv kell.
http://www.aaroncake.net/circuits/radio.asp
Vagy még jobb ha regeneratív a vevő.
http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html
Barátom épített ilyet még középsuliban, neki szólt.
DE ne felejtsd e, hogy AM-nél a vevő egy relatíve homogén elektromágneses mezőben van, mert az adó nagyon messze van, és a hullámhossz nagy (kicsi a közel-reflexió)
Ha te csinálsz egy kis adót, ráadásul ferritantenával, az legfeljebb induktív teret fog neked előállítani, ami jóhogy 15-20cm hatótávval rendelkezik...
Ahhoz hogy E komponense is legyen a kisugárzott terednek, nagyobb antenna kell. Erre mondtam a dróthurkot. Egy keret, amire pártíz menet fel van tekerve. A hurkot ki kell hangolni egy forgókondival, rezonanciára.
Én vevő oldalon a Kossuth frekvenciáján 100mV jelet tudtam venni az antennámon 1Mohm terhelőimpedancián (szkóp). Azért az nem rossz.
|
pén. márc. 23, 2007 11:47 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
ctrl+c az "Elküld" előtt...
tudok róla hogy egyenesvevő.Nem sok helyem van árnyékolni de majd azért +próbálom.(lehet újra kellene tervezni az egész elrendezést.)
meglévő AM vevő: hát azzal annak idején kb másfél méteres hatótávom volt. egy morcosabb adóval menne.(már ha azon a pici frekin egyáltalán van elég sugárzás.) csak abból nem tanulok semmit, pedig szeretnék tanulni rádiófrekiből is valamit.
Ja, tegnap éjjel rákötöttem a Mini Tesla leendő változatának szekunderét antenna gyanánt, a negatívját leföldeltem.a kezemet közelítve a tetejéhez lehetett finomhangolni, jópár középhullámú cuccot befogtam vele 2 előerősítővel is.
keretantennna:egy jó nagy dróthurokra gondolsz?
az árnyékolók legyenek összekötve, például mondjuk mind a negatívra, vagy hasonló?
|
pén. márc. 23, 2007 10:31 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
|
A hsz-em eltűnt, nem is tudom hova...
Pedig leírtam a munkapontokat mind1.
Amit te szeretnél csinálni így, az egy ún. egyenes vevő. nincs benne hangolt kör, ami azt fogja eredményezni, hogy a fokozatok igen zaj és gerjedés-érzékenyek. Ezen csak úgy tudsz változtatni ha fémdobozba árnyékolsz, fokozatonként külön-külön. Ez nem túl nyerő.
Egyébként nem egészen értem, higy miért tökölsz egy ilyen kapcsolással A vevő oldalon sokkal egyszerűbb lenne egy meglévő AM vevővel venni a dolgot. 1-2eFt-ért lehet kapni ilyen mini rádiókat.
Az adód jó lesz, csak növeld meg a teljesítményt. A feritantenna nyeresége nem túl jó, pláne ezen a frekin. Más bajok is lesznek, például irányítottság, stb. Arra is vigyázz, hogy az adó frekije ne másszon el ha melegszik. Bár ez nem szokott vészes lenni.
A frekivel ha nagyon felmész, a ferrit nem fog jól működni, megnőnek a veszteségek. Ideális megoldás nincs. Adónak a keretantenna lenne sokkal jobb...
|
pén. márc. 23, 2007 10:05 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
Hali!
Betettem +2 tranyót előerőlködni, valami nagyon nem stimmel, elektromágneses összevissza-csatolás van az áramkörben mert képes magától besípolni.(csak az áramkör másik felén volt hely a 2 erősítőnek, 1-1 dróttal vittem oda a jelet.)Az a baj hogy az előerősítés ellenére valahogy csökkent a hatótáv , ezt aztán abszolút nem értem.
Szükségem lenne valamilyen elektromágneses árnyékolási ötletre, a hullámhossz jóval nagyobb a kütyünél de szórt kapacitások és szórt induktivitások összecsatolódnak és besípolnak.
(pl. hova tegyek némi fémburkolatot, meg jól sejtem e, hogy nem úgy kellene pakolni a nyákra az alkatrészeket mint DC-nél hogy ahova férnek odateszem)
|
pén. márc. 23, 2007 9:37 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
B osztályú munkapont? gyakran hallok itt mindenféle osztályokat, elmagyaráznád melyik micsoda?(biztos találkoztam már jópárral csak nem tudom melyiknek mi a betűjele.)
az a dolga hogy nemlineáris legyen az átvitel, a moduláció meg szépen megjelenik(túl kis jel esetén nem annyira.)Vagy a hangfrekis komponensnél gondoltál valami turpisságra?
"előerősíteni a jelet:"ott van előtte 2 mezei tranyós erősítő, de teszek még 2-t be ha oda jutok..., hátha elég lesz.(annál jobb a demoduláció minél jobb az előerősítés.)
"anódkönyök demodulátor" szépen hangzik, és ezekszerint egy jól bevált elv lehet csak én félvezetővel csináltam meg. Az a jó benne hogy nem kell hozzá gyors dióda, csak egy tranyó ami elmegy azon a frekin. (1 diódának van reverse recovery time meg párhuzamos kapacitás, a tranyó meg végig nyitva van csak változik az ellenállása)
"antenna nyereség béka feneke alatt":
milyen elvből fakadóan? hol javíthatok az antenna nyereségen?
az is rémtörténet hogy 2 milliwatton adok AM-ben ahol inkább megawatt a szokás...
Hát, a Tesla-dologgal mondasz valamit...
még a végén gondolok egyet, és mini-Tesla helyett mikro-Teslát építek bele a gyufásdobozomba , és majd az viszi át a jelet-,az 1 dolog hogy nagy Teslatrafóval zavarok mindent 1-1 percig, de egy fülest meg órákig hallgat a ember és nem kellene órákig zavarni a szomszédokat(ha nem sikerül elég jóra a meghajtás és szélessávban megy, nem akarok sok felharmonikust, mert az tényleg zavar tévét-rádiót...)
|
csüt. márc. 22, 2007 18:12 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
|
Szerintem jó az ötlet, csak azért kicwi a hatótáv mert kicsi az adóteljesítmény, az antennanyereség meg az elvből fakadóan a béka feneke alat van...
A demodulálásra a B osztályú munkapont nem rossz ötlet, azért én vigyáznék, mert az átvitel is erősen nemlineáris lesz, tehát először lineárisan kell erősíteni a jelet, aztán megvágni. A vágó az működhet az általad kitalált elven. Én még a csöves könyvekből ezt "anódkönyök demodulátor" néven láttam. A könyökpontra utal sztem az elnevezés.
|
csüt. márc. 22, 2007 14:43 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
Világvevő építése
"AM-sáv":
Nem középhullámon fog menni, szereztem kisebb kerámia kondikat, fel lesz hangolva addig ami a tranyón kifér.az majd dob egy kicsit csak a szkópon nem tudom megnézni, azért vagyok 10 mega alatt egyelőre.
"morcos oszci"
Valóban öngerjesztős oszcim van,lejjebb hangolva megnéztem rádión, egész keskeny sávban sugároz.(aztán visszavittem az AM sáv fölé)
Hatóság kedvéért megjegyzem: nem zavarom senki műsorvételét mert olyan sávon vagyok ahol semmi nincs.És egyébként is csak a szobám másik végéig akarok sugározni, abszolút nem szándékom műsort szórni.
1 szem AAA 1,2V-os elemről akarom járatni és gyufásdobozba tettem bele. az oszci tranyó kis 250MHZ-es 2n2222A. az oszci nem morcos de nagyobb frekin jobb lesz talán. 2mA-t vesz fel, szóval 2 miliwatton 15 centire lehet sugározni ezen a frekin.-persze több is lenne ha a vevőm érzékenyebb lenne.
Nagyon szeretném meglökni a teljesítményt, kellene vmi jó kis adóantennát kitalálni mert a ferrit nem sokat sugároz.(esetleg egy jó nagy körvezető amit a ferritről hajtok induktív csatolással??-bár az nem fér el a dobozba...)
"táp modulálás": kb hasonlót csinálok: az oszci tranyó emitterellenállásának szerepébe tettem egy tranyót ami hangfrekit meg némi DC-t kap, hogy menjen az oszci, a moduláció nagyon érzékeny, még a teljesen lehalkított walkman is vagy 10%-ot modulál, hangfrekis rész teljesen oké.
Vevő oldal:
éppen van forgókondim csak nincs ráírva hány pF-os.
demoduláció: nem diódás (az áramkör szimulátor nem szerette, de ezt a saját ötletemet viszont igen), egy saját ötlet(bár más is kitalálhatta de még nem hallottam ilyet), lényege, hogy jó nagy akár mV-os RF jel az egyik tranyón, ami nemlineáris tartományon üzemel(bázis +táp közt 100k,kollektor felett 100 ohm) szóval a kollektor majdnem a + táp feszültségén van, erősen asszimetrikusan erősíti a jelet, a pozitív félperiódusa kevésbé, a negatív jobban erősödik.Ezután 3 egymásutáni integrálókör kiátlagolja, lesz 1 mV-os hangfrekis jelem. teszek fel kapcsrajzot:
|
csüt. márc. 22, 2007 13:49 |
|
|