|
Szerző |
Üzenet |
McLaca
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 10150 Tartózkodási hely: Miskolc City
|
Erősítik a sztereotípiákat...
Üdv!
|
csüt. jún. 19, 2008 7:31 |
|
|
pg
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 828 Tartózkodási hely: Szeged
|
"...a sértett figyelmének elterelése melle t tulajdonítanak el többnyire ké zpénzt."
A mondat sajnos nem extrém. Na de ahol találtam:
http://www.police.hu/print/magyarendors ... 70518.html
|
szer. jún. 18, 2008 21:57 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 10150 Tartózkodási hely: Miskolc City
|
Ez Máté Krisztától származik...
Üdv!
|
kedd máj. 13, 2008 7:25 |
|
|
KrE
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1307 Tartózkodási hely: Pécs
|
|
kedd máj. 13, 2008 1:34 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Nekem meg a "halálos kimenetelű gyilkosság"...
Üdv!
|
hétf. máj. 12, 2008 14:24 |
|
|
KrE
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1307 Tartózkodási hely: Pécs
|
Macika írta: pg írta: Ma reggel nyomták tele a fejemet titániummal, nem bírtam megállni, elismerem, hogy az első levél elég bunkó. Címzett: www.opticnet.hu.... Basszus, ilyen nincs... Szakértőnek lenni... Szégyen gyalázat!!!! Nagyon helyes volt, amit írtál. Én pár éve az Erős Antóniának írtam egy szerelmes levelet, amikor következetesen kilakoltatást mondott a tiszai árvíz idején. Elmagyaráztam neki a kiköltöztetés, a kitelepítés és a kilakoltatás közötti különbséget... Meglett az eredménye. Azóta is rosszul mondják a retekklub híradójában...
Az ilyen híradós félremondások közül nekem a humanitárius katasztrófa, a harmadik alternatíva és a pozitív diszkrimináció a kedvenceim.
|
hétf. máj. 12, 2008 9:24 |
|
|
Macika
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 20:30 Hozzászólások: 14954 Tartózkodási hely: Itt ülök, Veled szemben.
|
pg írta: Ma reggel nyomták tele a fejemet titániummal, nem bírtam megállni, elismerem, hogy az első levél elég bunkó. Címzett: www.opticnet.hu.... Basszus, ilyen nincs...
Szakértőnek lenni...
Szégyen gyalázat!!!!
Nagyon helyes volt, amit írtál.
Én pár éve az Erős Antóniának írtam egy szerelmes levelet, amikor következetesen kilakoltatást mondott a tiszai árvíz idején.
Elmagyaráztam neki a kiköltöztetés, a kitelepítés és a kilakoltatás közötti különbséget...
Meglett az eredménye.
Azóta is rosszul mondják a retekklub híradójában...
|
vas. máj. 11, 2008 23:43 |
|
|
KrE
gyémánt tag
|
pg írta: Off: Elkezdtem nézni a tv2-n a Bourne csapdá-t. Az még ok, hogy a tv2-esek csakazértis "börn"-nek mondják. (Born a helyes kiejtés.) De hogy a Treadstone projektet a szinkronban csak rosszul tudják kimondani, és nem is egyféleképpen? Trídsztón (ez érthető félreolvasás), na de Tréjdsztón (ő tuti Tradestone-nak látja, biztos diszlexiás), ez utóbbi már sokadjára. (Tredsztón a helyes.) Eddig néztem (félóra). Majd szerzek egy angolt inkább. Ettől rosszul vagyok. Meg úgyis kivágnak minden tisztességes akciójelenetet. On
Mivel az első feléről lemaradtam, így nem is néztem inkább, csak a háttérben mozgott, viszont erre a Tréjdsztónra én is felkaptam a fejem.
|
vas. máj. 11, 2008 21:38 |
|
|
pg
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 828 Tartózkodási hely: Szeged
|
Off:
Elkezdtem nézni a tv2-n a Bourne csapdá-t.
Az még ok, hogy a tv2-esek csakazértis "börn"-nek mondják. (Born a helyes kiejtés.)
De hogy a Treadstone projektet a szinkronban csak rosszul tudják kimondani, és nem is egyféleképpen? Trídsztón (ez érthető félreolvasás), na de Tréjdsztón (ő tuti Tradestone-nak látja, biztos diszlexiás), ez utóbbi már sokadjára. (Tredsztón a helyes.)
Eddig néztem (félóra). Majd szerzek egy angolt inkább. Ettől rosszul vagyok. Meg úgyis kivágnak minden tisztességes akciójelenetet.
On
|
vas. máj. 11, 2008 19:35 |
|
|
pg
platina tag
|
Ma reggel nyomták tele a fejemet titániummal, nem bírtam megállni, elismerem, hogy az első levél elég bunkó.
Címzett: www.opticnet.hu
Igaz, nem helyesírás, hanem nyelvhelyesség.
-------------------------------------------------------------------------------
Tisztelt Cég!
A TV-ben láttam reklámjukat, ennek kapcsán írok. Kb. ötször hangzik el benne a fenti szó (titánium).
A probléma az, hogy magyarul ilyen kémiai elem NINCS.
Javasolnám, hogy vegyenek elő egy periódusos rendszert.
Keressék meg benne a szódiumot. Esetleg a potáziumot. Megvan?
(Ha igen, akkor kerítsenek egy magyart.)
Nincs meg? Akkor fogadjunk, hogy titánium sem lesz benne.
Segítek: 4-es csoport, 4-es periódus, 22-es rendszám, Ti.
TITÁN a magyar neve. Merthogy van neki az is. Ja?
Aki titániumozza a titánt, az csak siralmas alulműveltségéről tesz tanúbizonyságot, hogy kihagyta pár évig az általános iskolát. Persze lehet magyarázni, hogy ez valami spéci vegyület neve, meg a divat ezt így fogadta el, mint a pinket, de ez mindkettő blődség, nagyon jól tudjuk. A tudatlanság nem mentség.
Üdvözlettel
U.i.: A sodium magyarul nátrium (Na), a potassium pedig kálium (K). Előbbiek az angol nevek.
Ezeket sem használjuk, mert van magyar nevük is.
-------------------------------------------------------------------------------------
Tisztelt Uram!
Köszönjük szépen megjegyzéseit, lévén nem vagyok szakértő, nem kívánok vitatkozni Önnel. A tudatlanság nem mentség. Úgy érezzük, a fogyasztók visszajelzéseiből, hogy tisztában vannak vele, a titánium szóhoz milyen értelmet, tulajdonságokat kapcsoljanak.
Üdvözlettel,
Opticnet
-----------------------------------------------------------------------------
Tisztelt Opticnet!
> Köszönjük szépen megjegyzéseit, lévén nem vagyok szakértő, nem kívánok vitatkozni Önnel.
Nagyon szomorú, hogy Önök szerint szakértőnek kell lenni ahhoz, hogy egy angol szó helyett annak magyar megfelelőjét használják, illetve ennek logikájáról dönteni tudjanak.
> Úgy érezzük, a fogyasztól visszajelzéseiből, hogy tisztában vannak vele, a titánium szóhoz milyen értelmet, tulajdonságokat kapcsoljanak.
Ez esetben talán jobb volna a birkánium szó, a végződés ugyanúgy divatos, de sokkal kifejezőbb. Meg ha úgyis mindegy, és a fogyasztók társítanak értelmet hozzá...
De tényleg inkább ne vitatkozzunk. Semmi értelme.
Üdvözlettel
|
kedd máj. 06, 2008 11:46 |
|
|
erz
arany tag
|
Nagyon tetszik ez a topic! Mindig megnézem, hogy miről írtok.
Az az "apróhirdető" nagyon "szépen" fogalmaz és "helyesen" ír.
Nagyon eladó lehet az a notebook, vagy magasról pottyant az egész világra a gazdája.
Szerintem azzal is megtiszteljük egymást, ha ilyen helyekre megpróbálunk helyesen írni.
|
szomb. márc. 31, 2007 17:50 |
|
|
Czumy
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2659 Tartózkodási hely: Budapest / Kecskemét
|
McLaca írta: Czumy írta: Az új kollegina is a toppon van ám: Khm... Üdv!
Elírtam. De javítottam!
|
pén. márc. 30, 2007 20:46 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Czumy írta: Az új kollegina is a toppon van ám: Khm...
Üdv!
|
pén. márc. 30, 2007 8:38 |
|
|
Czumy
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2659 Tartózkodási hely: Budapest / Kecskemét
|
Csak hogy a lényegi információkat kiemeljem a laikusok számára :
Kód: L2-512Kb. Gyorsitó tárral ! (...) Jógtiszta Operációs Rendszerrel (...) sok használható Szoftverrel (...) (Nagyon jó használható Op. Rendszer a Win.98SE.) (...) Mobil Internetre(GPRS), Munkára, Tanulni kiválloan alkalmas (...) megkimélt állapotban van, NINCS rajt (...)Toache-Pad, Germany Billentyüzet (...) Sorós-Párhuzamós port (...) Stereó Hangszorók (...) Fix Csökentett ÁR (...) Ez nagyon gááááz!! Mekkora számtech májer lehet az arc!! Azt mondja, hogy "Nagyon jó használható Op. rendszer a win.98SE"... akkor még nem látta a Millenium-ot!! Ami a legjobb, az a "toache-pad" és a "germany billentyüzet" kombó! De szerintem sokat nyom még a latban a "sorós-párhuzamós port" és a "stereó" hangszóró! Kihagyhatatlan!! Az új kollegina is a topon van ám: http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?p=773171#773171Kód: léci irja meg valki,milyen formátumu game ill prog megy fel erre a vasra nokia 6288
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Czumy pén. márc. 30, 2007 20:45-kor.
|
szer. márc. 28, 2007 18:08 |
|
|
KrE
gyémánt tag
|
|
szer. márc. 28, 2007 11:05 |
|
|
Stee
ezüst tag
Csatlakozott: szomb. júl. 10, 2004 11:10 Hozzászólások: 56 Tartózkodási hely: Itt a faágon.
|
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Stee szer. márc. 28, 2007 11:53-kor.
|
kedd márc. 27, 2007 23:24 |
|
|
erz
arany tag
|
A fentiekkel én is egyetértek, nem mintha agresszív hangvételű e-maileket kapnék, vagy küldözgetnék, csak mert ugyanezeket tapasztalom a különböző fórumokon.
De az ártatlan vitának szánt pár mondatot is lehet agresszív kötekedésként értelmezni, mert nem ismerjük egymást, nem látjuk egymás arckifejezését, testbeszédét stb.
Mondanivalónk egyértelműbbé tételére, és a félreértések elkerülésére vannak szerintem kitalálva az emotikonok, ahogy a nevükből is kiderül, pillanatnyi hangulatunkat, lelkiállapotunkat hivatottak tükrözni.Sajnos legtöbbször elunjuk használni őket.
|
pén. márc. 02, 2007 14:56 |
|
|
msgp
arany tag
|
IGAZÁN AKTUÁLIS
Az internetes kommunikációban az emberek sokszor agresszívebbek, neveletlenebbek, mint személyes kapcsolataikban. Erra a problémára már felfigyeltek a pszichológusok is.
Egy amerikai kutatás szerint ennek különböző okai vannak, így a háló által biztosított névtelenség, az a tény, hogy nem látjuk-halljuk a másik felet, vagy az idő, amely az elektronikus posta elküldése és annak a címzett által elolvasása között eltelik. De lehet a túlzott öntudat is, amelynek kedvez a számítógép előtt eltöltött magányos órák nagy száma - írta a La Repubblica című olasz napilap.
Pozitív gátlástalanság
Az e-mail gátlástalanná tesz, mondják a szakemberek, de ez a hatás némely esetben lehet pozitív is, ha valaki túlzottan félénk és az internet ad számára bátorságot a kommunikáláshoz. A probléma gyakori a serdülőknél, de nemcsak őket érinti. Ma egy új tudományág, a szocio-neurológia tanulmányozza, hogy mi történik az agyban, amikor két személy közvetlenül beszélget egymással és akkor, amikor a dialógus virtuális síkon folyik. Ez utóbbi esetben nincsenek meg azok a jelzések, amelyek a direkt kapcsolatnál lehetővé teszik a mondanivaló méretezését a beszélgető partner és fizikai reakciói alapján.
Az empátia-központ az agykéreg homloki részében van. Akinek a homloki agykérge sérült, mindenféle bakit követ el és érthetetlen cselekedetekre ragadtatja magát. Az ép kéreg viszont felhasznál minden szociális jelzést a hanghordozásból a fintorig, amelyek a virtuális dialógusból értelemszerűen hiányoznak.
Egy agresszív, gyorsan elküldött e-mail valószínűleg nem születne meg, ha küldője szemtől szemben állna a címzettel. Az ártatlan mondatok is tévesen értelmezhetők e fizikai jelzések nélkül. Egy kísérlet kimutatta, hogy például a diákok, akik kifogástalan és udvarias modorban beszélgetnek egymással, egészen más hangnemet ütöttek meg az e-mail kapcsolatban.
Nálunk is érzékelhető a változás
A fentieket magunk is tapasztaljuk: lapunk üzenenetküldő rendszerén érkező olvasói levelek zöméből elmarad a köszönés, segítségkérésnél gyakran a kérem szó is hiányzik, holott a kulturális szokások felülírását a sajátos internetes környezet nem indokolja: az elektroniksu levél is épp olyan, mint a hagyományos, csak épp rendszerint rövidebb, és gyorsabban ér célba.
http://www.origo.hu/techbazis/internet/ ... yakok.html
|
pén. márc. 02, 2007 11:36 |
|
|
Grass
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 371 Tartózkodási hely: Budapest
|
pg írta: Ez nem annyira helyesírás, de azért csak gratulálni tudok hozzá.
Hétvégén este, Viasat3, Holtsáv egyik epizódja.
Angol cím kiírva: Ascent. Magyar cím bemondva: Alászállás.
JAJJ!
Húúú, a TV-ken én is ki tudok borulni. Amikor bemondják az ember képébe, hogy EBIZÓD!!! ÁÁÁÁÁÁÁÁHHHHH! És akkor a ziskolás májercsávóka, meg írja le hejesen. (Ebben direkt vétettem)
|
szer. feb. 28, 2007 14:12 |
|
|
pg
platina tag
|
Ez nem annyira helyesírás, de azért csak gratulálni tudok hozzá.
Hétvégén este, Viasat3, Holtsáv egyik epizódja.
Angol cím kiírva: Ascent.
Magyar cím bemondva: Alászállás.
JAJJ!
|
kedd feb. 27, 2007 12:51 |
|
|
Czumy
gyémánt tag
|
Na, ez kb. olyan, mint a "műjjégpálya"...
|
szer. feb. 21, 2007 21:24 |
|
|
pg
platina tag
|
(Előre közlöm, hogy nem politizálok. Flame-et kerüljük.)
Ez az "ijjászat" valami ősmagyar/szkíta helyesírás szerint lehet....
http://vagi.arts.u-szeged.hu/ftp/public/LX/TURUL.JPG
|
szer. feb. 21, 2007 15:42 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Nem erre gondoltam.
Tájjellegű szavakkal és kifejezésekkel is lehet helytelenül beszélni.
Üdv!
|
hétf. jún. 05, 2006 19:10 |
|
|
Vendég
|
McLaca írta: A tájjellegű szvakat kéretik nem keverni a szimpla helytelen beszéddel! Üdv!
Sok helyen a tájjellegű beszéd nem esik egybe a nyelvtani helyességgel. Ezt is el kell fogadni.
|
hétf. jún. 05, 2006 19:04 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
A tájjellegű szvakat kéretik nem keverni a szimpla helytelen beszéddel!
Üdv!
|
hétf. jún. 05, 2006 19:02 |
|
|
erz
arany tag
|
Sok telefon nem bírná ki a falhoz vágást
|
hétf. jún. 05, 2006 17:07 |
|
|
Vendég
|
erz írta: Én egy gyerekre gondoltam. Ha a fiam olyan hisztis lenne(a lányomat nem is említem, ő a nyugalom megtestesítője), hogy a falhoz vágná a mobilját, akkor én elvenném tőle
Ha falhoz vágja, akkor már úgyis mindegy.
Egyébként az említett telefon túlélte, pedig darabokra hullott. Az előlapon a plexi repedt el és a hangszóró ment tönkre. Fillérekből működőképessé lehetett tenni.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Vendég hétf. jún. 05, 2006 17:17-kor.
|
hétf. jún. 05, 2006 17:02 |
|
|
erz
arany tag
|
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára erz hétf. jún. 05, 2006 17:03-kor.
|
hétf. jún. 05, 2006 17:00 |
|
|
Vendég
|
erz írta: "Ha valaki mérgében a falhoz vágja a mobilját, elveszik tőle." Ez inkább a témához tartozik
A bátyám a falhoz vágta az övét, de senki sem vette el tőle. Akkor ez a mondat sem állja meg a helyét, vagy valaki vétkezett?
|
hétf. jún. 05, 2006 16:54 |
|
|
Maxxx22
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 271 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Én is pont így gondolom
|
hétf. jún. 05, 2006 16:24 |
|
|
erz
arany tag
|
Maxxx22 írta: Már nem tudom mit gondoljak. Az helyes hogy "elveszik"? Kiskoromban mindig kijavítottak, hogy ELVÉSZ. Szerintetek? Egyre több lapon látom, és nem csak ilyen tomikabuliarcai színvonalúakon, hanem indexen, freemailen, stb.
Én úgy gondolom(lehet, hogy nincs igazam), hogy az "elveszik" nem helyes, inkább az "elvesz","elvész".
Az "elveszik" kifejezést, a következő mondatban találnám helyesnek:
"Ha nem tud vigyázni a játékára, elveszik tőle."
"Ha valaki mérgében a falhoz vágja a mobilját, elveszik tőle."
Ez inkább a témához tartozik
|
hétf. jún. 05, 2006 16:05 |
|
|
Vendég
|
Pedig biztos hogy formálja. Elég ha csak a táj jellegű beszédre gondolunk. Arra sem mondják hogy helytelen. Az ország bizonyos részein egyes kifejezéseket másképp használnak. Ugye most lehetne firtatni hogy miért éppen az a helyes, ami helyes. Erre a válasz, mert az van a szabályban. Igen, de miért pont az és nem más? Mikor a szabályt lefektették, miért éppen azt nevezték ki helyesnek és nem egy másikat?
|
hétf. jún. 05, 2006 14:19 |
|
|
Maxxx22
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 271 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Én nem hiszek ebben, hogy a használat formálja a szabályokat.
Ha valaki nem szándékos nyelvművelő (és nem hinném hogy a sok tinó aki **** megtanulni magyarul az lenne), akkor a műveltebb emberek úgyis kicsit prosztónak, butának tartják. Ha egy a helyes, akkor nincs mese, azt kell használni. Szerintem az pedig az "elvész". Persze hajlandó vagyok mindig újat tanulni, úgyhogy megkérdezem.
|
hétf. jún. 05, 2006 13:57 |
|
|
Andrei
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1448 Tartózkodási hely: Brüsszel, Belgium
|
Maxxx22 írta: Már nem tudom mit gondoljak. Az helyes hogy "elveszik"? Kiskoromban mindig kijavítottak, hogy ELVÉSZ. Szerintetek? Egyre több lapon látom, és nem csak ilyen tomikabuliarcai színvonalúakon, hanem indexen, freemailen, stb.
Szerintem mindkettő helyes a napi használatban, ha nem vagy irodalmár. Nyelvtanilag szigorúbban van szabályozva és valószínüleg csak az egyik helyes. Azt gondolom, hogy a használat formálja a szabályokat. Mindeni azt használja, amit a környezetében megszokott és ettől még nem beszél vagy ír helytelenül. Az ELVÉSZ régiesebb használatú. Ma már kicsit porosan hat.
|
hétf. jún. 05, 2006 13:53 |
|
|
Maxxx22
arany tag
|
Már nem tudom mit gondoljak.
Az helyes hogy "elveszik"?
Kiskoromban mindig kijavítottak, hogy ELVÉSZ.
Szerintetek?
Egyre több lapon látom, és nem csak ilyen tomikabuliarcai színvonalúakon, hanem indexen, freemailen, stb.
|
hétf. jún. 05, 2006 13:45 |
|
|
erz
arany tag
|
Én is csak 60 pontot értem el
Nem ártana időnként megismételni, persze, ha nem ugyanazok a kérdések
|
hétf. jún. 05, 2006 7:49 |
|
|
Andrei
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1448 Tartózkodási hely: Brüsszel, Belgium
|
Zozo írta: aproNet egyik hirdetője írta: Vadasan új winchasterek a legjobb áron! ! Maxtor winchasterek 3év! ! garanciával CASK bruttó: 19. 500HUF- ért 250GB SATA1- 2 kompatibailis, 7200rpm, 16MB gyorsmemória! ! ! ! ! ! ! ! ! ! Bontatlanok, újak. Boltiak. No comment
Elő kén (S) wenni edj vincsasztert oszt lelődözni vele
|
vas. jún. 04, 2006 10:09 |
|
|
BrOnZ
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3846 Tartózkodási hely: warezlinks.eu -> McDuma fórum -> OFF topic
|
Zozo írta: aproNet egyik hirdetője írta: Vadasan új winchasterek a legjobb áron! ! No comment Miért? Lehet, hogy zsemlegombóccal nem is olyan rossz...
|
vas. jún. 04, 2006 8:05 |
|
|
Zozo
arany tag
|
aproNet egyik hirdetője írta: Vadasan új winchasterek a legjobb áron! ! Maxtor winchasterek 3év! ! garanciával CASK bruttó: 19. 500HUF- ért 250GB SATA1- 2 kompatibailis, 7200rpm, 16MB gyorsmemória! ! ! ! ! ! ! ! ! ! Bontatlanok, újak. Boltiak.
No comment
|
vas. jún. 04, 2006 7:06 |
|
|
Andrei
gyémánt tag
|
Macika írta: Le se merem írni, hogy 66 pontom lett...
Hát ez szörnyű. Nekem 62 lett. Lehet, hogy elfelejtettem már magyarul is? Azt hiszem, hogy beszlengesítette az agyamat a net...
|
szomb. jún. 03, 2006 21:29 |
|
|
pampika
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 4644 Tartózkodási hely: Szolnok/Szeged
|
Egyetértek Soockittal. Nekünk is volt olyan tanárunk aki ránk erőltette azt, hogy mániákus magyar nyelv imádó, így az osztály nem igazán kedvelte meg a magyart. De ott volt a matek tanárunk, aki egy rém rendes fickó volt, keményen követelt, de korrektül tanított is és emellé emberileg is tényleg tanárnak termett. Amikor odakerültünk, hogy fakultációt kellett választani, azt mondtuk, hogy csak akkor megyünk matek faktra, ha ő tanít minket, pedig igazgató helyettesként nem lett volna kötelessége órát vállalnia. Minket mégis szívesen vállalt.
Az egyetemmel kapcsolatos rész: szerintem nagyon embere válogatja. van, aki tényleg elhivatottságból csinálja és öröm beülni az órájára, emberszámba veszi a diákot, oda lehet hozzá menni, ha bajunk van. És van a másik kategória (ált. ez a több ), aki ott rúg bele a gyerekbe, ahol tud, a diák az számára egy kötelező nyűg, mindig kéznél van, hogy kiélhesse a hülyeségeit, csak mert nem volt gyerekszobája. Neki nem tét, hisz akkor is megkapja a fizetését, ha normálisan tanít és akkor is, ha nem. Míg a gyerek szemszögéből nézve ez komoly gond, mert van több ismerős is, akikben ilyen tanár hagyott komoly lelki nyomot és később ennek komoly pszichés következményei is lettek
|
szomb. jún. 03, 2006 21:02 |
|
|
Soockit
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 495 Tartózkodási hely: Budapest
|
Macika írta: Te öreg??? Ne viccelj már! Nagyon örülök, hogy így gondolkozol, mindenben egyezik a véleményünk. Ez a fajta igénytelen pongyolaság arra vezethető vissza, amikor a rendszerváltás környékén a pedagógusokat olyan szinten 'fizették meg', hogy ha diplomával a zebében elment lóti-futinak egy céghez, akkor többet kapott. Pedagógusnak az maradt meg, aki SEMMI másra nem volt jó, mint tanárnak. Sajnos ennek isszuk a mai napig is a levét. Ez volt az egyik oldal. A másik pedig, hogy évek, évtizedek óta sikk a hülyeség, a butaság. Jön ez a közvetlenül az amerikai példából, aholis jó, ha buták az emberek, mert az alacsony szintű igényeiket kiválóan ki lehet elégíteni, és az elégedett emberek jó adófizetők, jó állampolgárok. Nálunk is próbálkoznak sokan ezzel a módival, mert azt hiszik, ha kellőképpen buták, akkor gazdagok is lesznek... Csakhát itthon nálunk máshogyan van ez (szerencsére, még egyelőre) Mára odáig jutottunk, hogy a pedagógus egyszerűen képtelen fegyelmezni, a gyerekeknek csak jogaik vannak, (mivel én is tanítottam általánosban, (ha nem is sokat)) első kézből mondhatom, hogy a szülők állandóan fenyegetik a tanárokat (tisztelet a kivételnek), néha még akár tettlegességig is fajul a helyzet, minden éven van pár alkalom. Fegyelem nélkül és a 'jó tanulónak jobb lenni' érzés nélkül egyszerűen paradoxon az iskolai tanítás.
Én két dolgot fűznék a dologhoz.
1. Nem feltétlen csak hülye emberek mentek el anno tanárnak, mert volt (remélhetőleg) olyan aki az oktatás szeretete miatt tette azt. Én ismerek ilyeneket talán az egyetemen sokkal többet látni ilyet.
2. A másod résszel csak annyi a meglátásom, ha én igazgató lennék akkor minden szülővel szerződést iratnék alá, amiben le lenne írva, hogy a gyerek a tanítási idő alatt a mi felelősségünk alá tartozik és majd mi eldöntjük milyen módszerekkel tanítjuk.
Hidd el, ha jó gyerekek kerülnének ki onnan akkor nem lenne panasz.
Nem arról van szó, hogy ütni verni kell a gyerekeket, mert azzal nem lehet nevelni. Példát kell mutatni és lehet szigorúnak lenni verés nélkül is.
Emlékszem, hogy volt olyan tanárunk akitől alsóban sok körmöst kaptunk, de nem ért el vele semmit.
Ott volt a mellette a másik tanítónénik akinek mindig csak jó szava volt, mindig csak mosolygot, azt pedig tiszteltük és szerettük.
|
szomb. jún. 03, 2006 20:42 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Egyébként egyértelmű, hogy nem magyar anyanyelvű, hiszen amit írt, az nem magyarul volt.
Üdv!
|
szomb. jún. 03, 2006 14:35 |
|
|
erz
arany tag
|
McLaca írta: Olvassátok el a többi HSZ-ét is.
Üdv!
Nem tudtam megállni, hogy meg ne tegyem
És hátha nem magyar anyanyelvű
|
szomb. jún. 03, 2006 9:37 |
|
|
Czumy
gyémánt tag
|
erz írta: Vizsla írta: http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?p=671623#671623 Igazi gyöngyszem Borzasztó
Most mér kel bántani szegént amikor ő ijen és kész legyetek toleránsak mert nemm vagyunk egyformák és nem is szándékossan vannak hibáji ez szerintem bisztos de hogy mér nem tuggya elolvasni a végén a saját háeszét aztán javítani a hibákat... AZT ÉN SEM ÉRTEM!!! Miért kell ennyire igénytelennek lenni? Szerintem ebbe még a Sy-féle Helyesírás Javító is belefagyna...
|
szomb. jún. 03, 2006 8:11 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Olvassátok el a többi HSZ-ét is.
Üdv!
|
pén. jún. 02, 2006 23:14 |
|
|
erz
arany tag
|
Vizsla írta: http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?p=671623#671623 Igazi gyöngyszem
Borzasztó
|
pén. jún. 02, 2006 22:29 |
|
|
Vizsla
a fórum lelke
|
|
pén. jún. 02, 2006 22:17 |
|
|
Vendég
|
KrE írta: Landsmann írta: Gondolom galériás. De akkor is furcsa, olyan mintha két emelet közül a plafon/padló el lenne távolítva. Gondolom gazdaságosan lehet fűteni. Lent Szibéria, fent a pokol. Nem az a gond, hogy galériás (én szeretem a galériát) hanem, hogy: Idézet: A belső természetes fényeket 2 db. tetőablak biztosítja. Ebből az következik, hogy a falakon nincs ablak, az csak a tetőn van (6 méterre a padlótól). Ezért írtam, hogy kút fenekén.
Ja értem már! Az tényleg olyan. Mint az egyik filmben, amikor a földbe vájt cellába voltak zárva az emberek, aminek a tetején csak rács volt. Ha esett az eső, akkor áztak. De kaptak egy kis természetes fényt.
|
pén. jún. 02, 2006 10:38 |
|
|
KrE
gyémánt tag
|
Landsmann írta: Gondolom galériás. De akkor is furcsa, olyan mintha két emelet közül a plafon/padló el lenne távolítva. Gondolom gazdaságosan lehet fűteni. Lent Szibéria, fent a pokol. Nem az a gond, hogy galériás (én szeretem a galériát) hanem, hogy: Idézet: A belső természetes fényeket 2 db. tetőablak biztosítja.
Ebből az következik, hogy a falakon nincs ablak, az csak a tetőn van (6 méterre a padlótól). Ezért írtam, hogy kút fenekén.
|
pén. jún. 02, 2006 10:31 |
|
|