|
Szerző |
Üzenet |
Iranytu
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 03, 2004 21:01 Hozzászólások: 1360 Tartózkodási hely: Szolnok
|
Béláim az Úrban!
-létezik teleszkópos antennaárbóc. vagy fix alucsődarabolból (helyi indiánokra vigyázni ), vagy hidraulikus kinyomható (baromi nehéz...)
mi a baj a dipóllal? Ki lehet hangolni. Vételhez elég egy hosszú kanóc. Ha kiilleszted akkor jó!!!
-amatőr élet. Nekem ez nem okoz fejtörést.
Ha rádiózol, úgyis a rádió körül forog a világ. Nem veszik olyan komolyan. Nem politizálj, ne szidj alaptalanul senkit. De azt elmondhatod, hogy fantasztikus csülköt ettél Pékné módra a Mészáros vendéglőbe. Főleg, ha hozzáteszed, hogy éppenn átutazóban voltál, merrt mészz antennnaárbócot állítani. Azonos érdeklődésű emberek ülnek ott.
Abban különbözik a CB-től, hogy korlátozzál mit szabad csinálni, hogy ne azvarják egymást. Szűk sáv, kis sávszélesség, kis teljesítmény (khm...mikor Iván a QRP-seket (P<10W) szétfrröccsenti több kW-tal...)
Mikrofonba morzézásért megszólnának... morse 800Hz alatti sávszélesség, AM 3KHz. Másik, hogy értelmetlen...
Ugyanúgy, mint a titkosítás. Azért használsz amatőr sávot, hogy beszélj mindenkivel. A titkosított adás célzott. A vevőnek dekódolnia kell...
Akkor már egy "szabad" frekin kis teljesítménnyel összeforgatott iránysugárzó antennával dolgoznék. Ilyet azért nem tűrik amatőr sávon, mert sok zajt csinál, és fix frekit foglalsz, és ezzel akadályozol mást (nagyon szűkek az amatőr frekvenciasávok! ...3,4-3,6MHz, 7-7,1MHz...)
Vételhez nem kell engedély.
Kapcsolási rajz. gyári készüléknél nincs, házinál meg mindig van, mert abból dolgozol. Nem téma.
ezek olyann szabályok melyek tényleg kellenek ahhoz, hogy ne tudjon/akarjon az ember másnak kellemetlenséget okoznni.
Vizsgahely, vizsgaidőpont? Tényleg nem kell morse?
|
csüt. ápr. 19, 2007 10:44 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
Csatlakozott: pén. aug. 25, 2006 10:49 Hozzászólások: 524 Tartózkodási hely: Föld nevű bolygó
|
Gafly írta: > Ajanlom figyelmedbe Kulikov marsal nagyszeru talalmanyat
Tetszik, de ezt csak egyféle hosszra lehet állítani ha nyitva van.szokott olyan lenni, hogy sima teleszkópos antenna, és van benne valami, amivel egy motor feltolja belülről, ilyent szeretnék, de sokkal nagyobban, negyedhullám rövidhullámon megvan jópár méter is, és könnyedén szeretném nyitni-csukni.
Iranytu
>Apropó Rádióamatőr vizsgáról mit tudtok?
Ami fennt van a neten szabályzat elég régi....
azt mondják RH-ra már nem követelmény a morse.
Ha ez így van nyáron mennék vizsgázni
morze vizsga külön van már, de ha nem viszgázol le akkor nem szabad morze adásmódot használni. ha valaki morzézik, rádióadóddal odaállnál és belesípolnál a mikrofonba morzejeleket, az szerintem nem cw adásmód, talán nem csesztetnének érte.
Egyébként az a bajom az egész dologgal, hogy számot ad a tudásáról az ember, a hatóság tudja, hogy te tudod amit tudsz és ha valami brumm lesz a környéken az éterben, téged vesznek elő. meg aztán csak rádiózásról szabad beszélni.(esetleg valami jó csaj volna adásban, akkor nem csak rádióról beszélne vele az ember egy idő után...) (azt nem tudom szabad e ilyen cuccal mondani, hogy "gyere át CB sávra, ott megdumáljuk"-szóval hogy szabad e amatőrengedéllyel+ amatőr készülékkel cb sávon adni venni) Szóval tudásunk birtokában nem nyomulhatunk összevissza az éterben-Nem szabad a meglévő kommunikációs eszközök helyettesítésére használni-pl telefon helyett, adatküldésre meg nemtommi-nem szabad titkosítani sem. Meg aztán az engedély véges ideig tart, és ha nem hoszabbítja meg az ember, azt hinnék, hogy kalózrádiózik.Meg aztán nagyon vacakolós 5 évre megőrizni hogy miket beszélt az ember kivel mikor, meg kapcsolási rajzot is ott kell tartani, át kell adni, meg egyebek, meg odajönnek időnként ellenőrizni...
Szóval emiatt inkább maradok a világvevő mellett egyelőre, ahhoz nem kell engedély meg semmi, csak 1 jó antenna meg 1 magas pont, és már lehet is fogni még a jövő hetet is...
|
csüt. ápr. 19, 2007 10:11 |
|
|
Gafly
gyémánt tag
|
> Gafly-> ismerõs. hány lába van? Anyu, vagy apu?
Tehat akkor nekem ket olyan csatlakozo kell ami
kiviteleben valahogy igy nez ki:
http://web.t-online.hu/gafry/upload/csati_1.JPG
Ebbol az aljzatbol kellene egy kabelt csinalnom:
http://web.t-online.hu/gafry/upload/csati_2.JPG
amelynek a masik fele ide van bedugva:
http://web.t-online.hu/gafry/upload/csati_3.JPG
Persze a masik csatlakozhoz is jo lenne
egy tehermentesito:
http://web.t-online.hu/gafry/upload/csati_4.JPG
|
csüt. ápr. 19, 2007 9:34 |
|
|
Gafly
gyémánt tag
|
> egy függõleges nagyonhosszú huzal)
> Elsõsorban mechanikus kivitel
> érdekelne, nincs ötletem.
Ajanlom figyelmedbe Kulikov marsal
nagyszeru talalmanyat
Fem hengerek sora, a kozepen acel
bowdennel (kb, mint a malac farka),
az aljan csuklos szerkezettel.
Csuklos szerkezet becsukva az egesz
puha, laza es zacskoba osszehajtva
tarolhato.
Csuklos szerkezet kinyitva, az egesz
ferfiasan meredezik
Illusztracio:
http://www.electronic.it/product.asp?Id=583
|
csüt. ápr. 19, 2007 8:35 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 03, 2004 21:01 Hozzászólások: 1360 Tartózkodási hely: Szolnok
|
Béláim az Úrban!
Gafly-> ismerős. hány lába van? Anyu, vagy apu?
|
csüt. ápr. 19, 2007 8:12 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
Csatlakozott: pén. aug. 25, 2006 10:49 Hozzászólások: 524 Tartózkodási hely: Föld nevű bolygó
|
Hali!
Kérdeztem már régebben is, mivel nagy biciklis vagyok, hogy milyen módon lehetne egy antennát összecsukhatóra kivitelezni?
(Ha valami magasabb pontot találok a környéken, vagy messzi adót akarok befogni, felnyílhatna a keró csomagtartóról.Sima groundplane-ba gondolkodok, egy függőleges nagyonhosszú huzal)Elsősorban mechanikus kivitel érdekelne, nincs ötletem.
|
szer. ápr. 18, 2007 18:02 |
|
|
Gafly
gyémánt tag
|
> Fotó lenne a csatlakozóról? nem emlékszem milyen.
Olyan mint egy felcolos vizvezetek konyok keresztezve
egy fel hollanderral. Mindez aluminiumbol es zoldre
festve
Igyekszem majd fotot is csinalni...
|
szer. ápr. 18, 2007 14:51 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
|
Béláim az Úrban!
Idézet: Ami nem latszik(pontosabban hatul egy csik utal ra), hogy a szekreny amin all jelentos szerkezeti megerositest kapott
Alapszakmám asztalos. Át tudom érezni a projekt komolyságát. anno a Szolnoki amatőr klubban (béke poraira ) volt egy ilyen rádió. Ha jól emlékszem 3 doboz. Táp, rádió, illesztő. A tápnak kb.70/70 zártszelvény talpa volt. Megvehettem volna, de jóanyám erős érzelmi felindulásból füleim közül ütötte volna ki a fejem... Idézet: Sajnos nekem pl. hianyzik a felso "stabilizator" resz tapkabele Nincs veletlenul a cuccaid kozott ilyen dugo???
Fotó lenne a csatlakozóról? nem emlékszem milyen. Idézet: > Ajánlgattak egy stasi-s lehallgatóegységet. > 1-100MHz. Es nem csaptal re ra?
"sztár"tanári fizum nem engedte, és a hallatlan nagy erkölcsi megbecsülésemet nem számították bele... Idézet: Hááát, igen. De azert egy merozsinorral is mar sok erdekeset lehet fogni...
pl. a PAX rádiót. még szűrés után is....
A nagy teljesítményű adók, és a kapcsolóüzem zaja kiirthatatlan.
olyan mint az emberi butaság...
|
szer. ápr. 18, 2007 11:46 |
|
|
Gafly
gyémánt tag
|
> a maga korában egyedülálló volt.
Szerintem meg ma is az...
> csak nem lakótelepi kisszobáre méretezték,
> és 2 ember kell az odébbrakásához
Ami nem latszik(pontosabban hatul egy csik
utal ra), hogy a szekreny amin all jelentos
szerkezeti megerositest kapott
> Azéret ezekben spec. alkatrészek vannak
Sajnos nekem pl. hianyzik a felso "stabilizator"
resz tapkabele
Nincs veletlenul a cuccaid kozott ilyen dugo???
> Ajánlgattak egy stasi-s lehallgatóegységet.
> 1-100MHz.
Es nem csaptal re ra?
> Meg hiába a legjobb rádió, ha nincsen kinnt
> egy normális antenna.
Haaat, igen. De azert egy merozsinorral
is mar sok erdekeset lehet fogni...
|
szer. ápr. 18, 2007 9:32 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
|
Béláim az Úrban!
Nocsak a nehézegységes vevő!!!
Igen...
a maga korában egyedülálló volt.
csak nem lakótelepi kisszobáre méretezték, és 2 ember kell az odébbrakásához
Még, ha nem is lesz ilyen, akkor is építeni fogok. abból tanulok. És addig sem zargatok senkit a hülyeségeimmel
Ajánlgattak egy stasi-s lehallgatóegységet. 1-100MHz. de az is nagy, és ha betojik, nem tudom javítani. Azéret ezekben spec. alkatrészek vannak (jó nem a csövesről beszélek).
ha vennék egy ilyet, akkor az építés örömét veszíteném el.
Van már egy rádióm 3,5MHz-re. Ge tranzisztorokkal minden fokozat külön panelen . De szól!!! kb. 1uV érzékenységű. Elsőre nem rossz...
Meg hiába a legjobb rádió, ha nincsen kinnt egy normális antenna.
Pill, az erkélyre egy menetet tekertem UTP-s kábelből. abban 8 ér van.
1,8x3,6m-es 8menetes keretantenna a max. amit ki tudok tenni.
tetőre nem jutok ki, antennát nem tudom máshova feszíteni. jó messze meg körbevesznek lakótelepi házak. Halott helyzet, de ez van.
Valahogyan csak megoldom. Az összes TV, számítókép kapcsolóüzemű tápjának zajától meg lehet bolondulni. A család nyaralója szerencsésebb-Bélapátfalván egy völgykatlanban van a hegyen.
ott legalább a zaj kisebb...
olcsó, és jól felszerelt kavicslelőhelyet tudtok?
Megkeresném. De ha még postáznának is...
|
szer. ápr. 18, 2007 9:18 |
|
|
Gafly
gyémánt tag
|
En vegul elvetettem az otletet hogy epitsek.
Ennel jobbat ugysem tudnek ))))))
http://web.t-online.hu/gafry/upload/radio_vevo.JPG
|
szer. ápr. 18, 2007 8:19 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
Amatőrvizsga engem is érdekel!
Hát igen,a morze olyan mintha szándékosan a lehető leg kaotikusabbra csinálták volna, kivéve a számokat.
Iranytu:
a linkek amiket írtál, tetszenek, de sajna se franciául se nemtommilyen nyelven nem tudok, csak magyar, német, angol megy.
|
szer. ápr. 18, 2007 7:54 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
|
Béláim az Úrban!
Bementem egy helyi bÓtba.
-9MHz-es kvarc?
-???
-fényes fém tok, álló, 2 láb...
-matatás, 6MHz, 10MHz-es van
öléggé nehezen indul a projekt... ...Burabuban, és a Szolnoki amatőr találkozóban reménykedem...
pedig kettő is van!!!
http://www.qsl.net/sp6ifn/
aquarius nevűt választottam
ez "egyszerű", de nyákterv nyögve lesz kész-> beültetésoldali "nyáktervem" van ( ), csak át kellene rajzolni pauszra. A nyákokat nem publikálta. valamelyik linken "találtam"
ha valaki tudna mutatni ehhez, vagy a többihez nyákot egy sörre meghívnám...
a másik korrekten van publikálva!
http://lpistor.chez-alice.fr/forty1.htm
Már csak egy kavicsbánya kellene....
Apropó Rádióamatőr vizsgáról mit tudtok?
Ami fennt van a neten szabályzat elég régi....
azt mondják RH-ra már nem követelmény a morse.
Ha ez így van nyáron mennék vizsgázni
|
szer. ápr. 18, 2007 7:08 |
|
|
modellfiu.hu
arany tag
Csatlakozott: szomb. szept. 25, 2004 7:04 Hozzászólások: 385 Tartózkodási hely: Saint S,Budap Est :D
|
Iranytu írta: Béláim az Úrban! modellfiu.hu-> O.K. a VEF 206 sok sávot tud. tekergetni tényleg jó. Nekem az alapvető gondom az vele, hogy rádióamatőr sávokat szeretnék hallgatni. A1 / CW (morse) csak úgy vehető, ha a KF jelét összekeverem egy alig különböző beat oszcillátor jelével. (csak a vivőt kapcsolgatjuk->digitális modulálás). a másik gond az, hogy 3,4-3,6MHz 7-7,1MHz... az amatőrsáv. nagyon keskenyek. ez a műsorvevőn általában 5-10mm. Ráadásul nem elég szelektívek. Én mindenképpen újat építek, és nem alakítok át. A műsorvevőnek és az amatőr rádiónak más-más igényei vannak. Mire átalakítanám, többet veszkődnék vele mint egy újjal. Van olyan emberke akit az RH vevő építése érdekel? Próbáljak szkennelni/linkeket betenni? Nekem már a fő csapásirányom megvan... Csak szűrőim (mechanikus 500kHz, kvarc 9MHz, elemi kvarc létraszűrő 9MHz...) nincsennek Olyan soká lesz Szolnokon az amatőrbörze...
DSB vételhez kb 15cm drótot kell forrasztani a hátuljára.3,5MHz-n hallgattam vele az amatőröket.Tenyleg nagyon ovatosan kell forgatni a forgokondit+szelessavu.Igazabol a PSK31 erdekelt volna,de azt nem sikerult demodulalni.Fonia,CWment.Morset alapban is veszi valamennyire(az enyem legalabbis).Beat oszci lenne az igazi.
Es egy igazi amatorradio,ami olcso is
|
pén. ápr. 13, 2007 16:13 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
|
Béláim az Úrban!
Hetényi nagy szakember, de az utóbbi időben voltak nem szerencsés/elavult konstrukciói. Én nem bántanám a rádiót. Mármint, ha lenne.
Ezt a Pal kavicsos létraszűrőt emlegette az egyik kapcsolás is. Nagy a valószívűsége, hogy az lesz, mert a helyi boltban feltehetőleg csak az van.
10MHz-es kavicsom van vagy 8, de az túl magas freki.
Vannak a tokozott kvarc oszcillátorok. Még számítógépből bányásztam ki.
fém téglalap ház, 4 láb. Ha jól emlékszem +5V kell neki. Nagy a gyanúm, hogy TTL kimenete van. Használt már valaki ilyet?
Burabu-> szimpatikus, bár még soha sem voltam.
Még nem látok el addig. Ha az időpont jó akkor megyek!
Nem az első rádióm. Az első 3.5MHz-es rádión már túl vagyok.
Még szakközép 2.-ban építettem. Ge tranyók garmadája, meg amit találtam. Akkori tudásomnak megfelelő. Szerintem jobbat tudok most építeni. Remélem...
van 3 szimpatikus kapcsolás. még nem döntöttem.
szerintem az fog dönteni, hogy melyik szűrőfajtához jutok először
|
pén. ápr. 13, 2007 11:34 |
|
|
Sebi
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 233 Tartózkodási hely: Bp
|
Én még emlékszem, hogy vmelyik RT-ben (v évkönyvben) Hetényi László átalakította a VEF206-ot amatőrsávokra, BFO is került bele.
|
pén. ápr. 13, 2007 10:49 |
|
|
asd123
ezüst tag
|
Iranytu !
Csak szűrőim (mechanikus 500kHz, kvarc 9MHz, elemi kvarc létraszűrő 9MHz...) nincsennek
Én PAL (8.864 MHz ) kvarcokból csináltam látraszűrőt. Tökéletesen működik.
Nem kell a kvarcokat válogatni, 6 db-ból spéci szűrőt készithetsz.
2 db-ból megcsinálhatod a két oldalsávi BFO-t is. Ha most akarod az első vevődet építeni elégedj meg az egyszer transzponált szuperrel.
Nem fogod észrevenni a különbséget.
Üdv
|
pén. ápr. 13, 2007 9:01 |
|
|
Gafly
gyémánt tag
|
> Olyan soká lesz Szolnokon az amatőrbörze...
Gyere fel a Burabu-ra, az mar nem oly' sok ido...
http://www.radiovilag.hu/burabu.htm
Egy sorre jo vagy )))
|
pén. ápr. 13, 2007 8:27 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
|
Béláim az Úrban!
modellfiu.hu-> O.K. a VEF 206 sok sávot tud. tekergetni tényleg jó.
Nekem az alapvető gondom az vele, hogy rádióamatőr sávokat szeretnék hallgatni. A1 / CW (morse) csak úgy vehető, ha a KF jelét összekeverem egy alig különböző beat oszcillátor jelével. (csak a vivőt kapcsolgatjuk->digitális modulálás). a másik gond az, hogy 3,4-3,6MHz 7-7,1MHz... az amatőrsáv. nagyon keskenyek. ez a műsorvevőn általában 5-10mm. Ráadásul nem elég szelektívek. Én mindenképpen újat építek, és nem alakítok át.
A műsorvevőnek és az amatőr rádiónak más-más igényei vannak.
Mire átalakítanám, többet veszkődnék vele mint egy újjal.
Van olyan emberke akit az RH vevő építése érdekel? Próbáljak szkennelni/linkeket betenni? Nekem már a fő csapásirányom megvan...
Csak szűrőim (mechanikus 500kHz, kvarc 9MHz, elemi kvarc létraszűrő 9MHz...) nincsennek
Olyan soká lesz Szolnokon az amatőrbörze...
|
pén. ápr. 13, 2007 6:55 |
|
|
modellfiu.hu
arany tag
Csatlakozott: szomb. szept. 25, 2004 7:04 Hozzászólások: 385 Tartózkodási hely: Saint S,Budap Est :D
|
VEF 206
|
csüt. ápr. 12, 2007 14:38 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
|
|
csüt. ápr. 12, 2007 8:27 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
|
Béláim az Úrban!
Űrkalóz-> alacsony frekire nem szeretnek kvarcot vágni (nekem van 1-2 13kHz-es üvegtokos kavicsom is... ), ugyanis nagy, érzékeny, és spec. rezgési síkja van.
Van egy olyan jelenség, hogy magnetostrikció. Ez aztatat jelenti, hogy mágneses térben az anyag összehúzódik. a trafók mindig búgnak, akárhogyan van impregnálva. Persze, ui. a vasmag 100Hz-en ||:összehúzódik, visszaenged:||
Ha egy gitárhúron (acél... ) jelet HF engedsz át, és a gitárhúrt esetleg még mágneses térbe is rakod, akkor a saját önrezgésfrekijét engedi át, a többit csillapítja. De ez nem magnetostrikció.
Visszatérve a mechanikus szűrőre, az egy nikkel ötvözetű rúd. (nagy a magnetostrikciója). befoogják a végét, és addig könnyítgetik ki mindenféle helyeken, míg fix frekin a legjobb átvitelt nem csiholják ki belőle. (egyet láttam szérszedve ) Ja és az Oroszok csinálták, mindenki más kvarccal szenvedett több-kevesebb sikerrel.
off: 1. Orosz-Amerikai űrhajóösszekapcsolás.
találka sikeres, átzsilipelnek, majd mutogatja az Amerikai, hogy neki olyan hiper-szuper golyóstolla van aminek a végén sűrített levegős tartály van, hogy a súlytalanságban is lehessen használni.
Mire Iván vigyorogva előveszi a grafitceruzát a zsebéből...
ajánlgatnak egy orosz kapcsolást (radio76)
|
csüt. ápr. 12, 2007 7:37 |
|
|
hmli
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 283 Tartózkodási hely: Baranya, változó fellelhetőséggel.
|
Iranytu írta: Béláim az Úrban! Másoltam pár RTÉK-ből ollózott kapcsolást. ... ...Nomeg az, hogy az SSB létraszűrők 4-6 azonos kavicsból állnak... pont olyan kavicsaim nincsennek mint amilyenek kellenének. 9MHz-esből kellene min 6db.
Én is másoltam, bebebeee..
Sajnos évszám nincs, csak oldalszám. 170. oldalról indul. "SSB adó-vevő 28 MHz-re" Ez nagyon fain 3.579545 MHz-s szinesTV kavicsból építkezik. Egy PLL-t fiókból lehetne rá alkotni, (DDS-t már nem annyira..) és már jöhet a menet.. :-)
Ezt fogom --MAJD-- megépíteni, ha nem találok jobbat.
hmli
|
szer. ápr. 11, 2007 21:54 |
|
|
asd123
ezüst tag
|
Nálam megy.
FT = FT575 GX
PLL = Phase Lock Loop
A proci vezérli a rádioban a PLL-t a kijelzőt az adás vétel váltást.
Vannak ettől sokkal bonyolultabb rádiók, amikben a DSP-ktől kezdve minden egyéb dolgot a procik vezérelnek.
|
szer. ápr. 11, 2007 18:43 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
Mi a manó??? mechanika meg 500 kHz? szétrázza a rádiód, meg ultrahanggal be leszel sugározva...
de most komolyan, ilyet még nem hallottam.
Valahova fel tudnád tenni azokat a doksikat az RT amatőr adóvevőkről?
Vagy fent van valahol?Lehet évkönyvet letölteni valahonnan?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Űrkalóz csüt. ápr. 12, 2007 9:13-kor.
|
szer. ápr. 11, 2007 17:12 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
|
Béláim az Úrban!
Másoltam pár RTÉK-ből ollózott kapcsolást. 1979-2004-ig nagyon sok (10-15db) amatőr építésű RH adó-vevő teljes doksiját találtam meg. én azt hiszem elsőre a DQ-92 modul rendszerű RH adó vevő RTÉK '93 161.o. fogom megépíteni. Nagyon szimpi, hogy nem egy hatalmas nyákon van, hanem öcsipaneleken. Ha nem vagyok megelégedve egy fokozattal, akkor kiszed, újraépít...
honnan tudok olcsón YF90F 9MHz-es szűrőt szerezni? Meg kellene A 500kHz-es mechanikus szűrő is.Legnagyobb gondom a kristályszűrő. Nomeg az, hogy az SSB létraszűrők 4-6 azonos kavicsból állnak... pont olyan kavicsaim nincsennek mint amilyenek kellenének. 9MHz-esből kellene min 6db
A többi szerintem megvan. Nem hiába élek gombamód... (totális lebontó szervezet->mindent bontok )
mechanikus szűrő elavultnak tűnik, de a kapcsolást erre találták ki....
Azt tudom a szűrőáramkörökről, hogy a lezáró impedanciákra nagyon háklisak!!! műszerem nincs, amivel bemérhetném őket, így az előírtak használatával tudom csak betartani a szabályokat
sajna a fénymásolatokról lemaradt az évszám, de egy nagyszerű doksi is van:
Nagy Gyula HG8ET: Ötletek RH adó-vevőt építők számára. (RTÉK'XX 79.o)
minden fokozatot kiveséz...
|
szer. ápr. 11, 2007 7:04 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
kösz!
egyébként ki van kapcsolva a szerverük, nem hozható létre kapcsolat... de azért próbálkozok még máskor is
|
kedd ápr. 10, 2007 17:01 |
|
|
Gafly
gyémánt tag
|
> rádió tapasztalatszerzés még csak most van folyamatban nálam
Akkor olvasgathatsz is:
http://www.mrasz.hu/fooldal/regoldalak/ ... nanyag.htm
|
kedd ápr. 10, 2007 16:02 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
asd123 írta: ... az FT-mben a processzortól a PLL IC-kig ...
Hali!
nem teljesen értem a hozzászólásod.(rádió tapasztalatszerzés még csak most van folyamatban nálam) szóval mi az az FT és a PLL?
Utóbbi talán Phase Locked Loop?, vagyis fix időalapból(kavics) csinál bármilyen frekit?erről csak hallottam de nem igazán értem a lelkivilágát, hogy működik.talán oszcillátornak lehetne használni superheterodin vevőbe.
Egyáltalán rádióról beszéltél?abban mit keres a processzor?
|
kedd ápr. 10, 2007 15:33 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
Hali!
valakinek van e ötlete antennára, hogy milyen fazon a jó, hogy lehet a sajátfrekijét kiszámolni, ha van benne tekercselt rész is sorosan(induktívan csatolnám a bemenő LC körre, alja meg a földelőnyársra menne), és:
Kellene olyan ötlet, hogy milyen mechanikával lehetne egy nagy vevőantennát kitolni/behúzni? FM-nél ez nem gond mert ott kicsi antenna kell, AM-nél meg ferritrúd a szokás, de a kettő között pár10 megán is fogni kellene vmivel a jelet. Elsősorban a 27MHz-es sáv érdekel(ebbe bele is lehetne dumálni...a távirányítós autókhoz se kell engedély), egyenes, negyedhullámnyi antennából 3 méter lenne...Ehhez már csak jobb ha egy pici DC motorral húzatnám fel/le. így a világvevő hordozható méretű lenne.
Ugyanaz az antenna jó e adónak és vevőnek is?(persze váltva nem egyszerre a kettőt)
Másik dolog: a zsebrádiókon nem szokott földelés lenni, sem fém tok amit fogunk, sem konnektor. Akkor mi a földpont? földeletlen rádióra milyen antenna szokás?
A rádióépítés jelenleg még tervezési fázisban van, de már alaposan átnéztem a szuperheterodin vevő működési elvét.
Lehet e tudni, milyen sávokat használnak az amatőrök?
RF jelet mivel lehet antennától a vevőig elvezetni?
|
kedd ápr. 10, 2007 15:10 |
|
|
asd123
ezüst tag
|
Hali!
Villám ellen én úgy szoktam védekezni, hogy olyankor kihúúúúzom az antennát és leföldelem.
Más nem védi meg a rádiót.
Egy gyenge nyári zivatar alkalmával az FT-mben a processzortó a PLL IC-kig mindent ki kellett cserélni, pedig nem is volt a közelbne villám csapás.
Azóta zivatar alatt nem rádiózom.
|
szer. ápr. 04, 2007 20:39 |
|
|
hmli
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 283 Tartózkodási hely: Baranya, változó fellelhetőséggel.
|
Iranytu írta: Béláim az Úrban!
Sztatikus feltöltődés/villám ellen mit tennétek? Gyári rádiókban mivel védekeznek???
Párhuzanyos rezgőkör? Esetleg Q kicsit lerontva, hogy legyen valami sávszél is. Ha masszív vezetékből tekercselsz, talán még azt az egységugrást is kibírja. :-)
hmli
|
szer. ápr. 04, 2007 18:48 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
Tud valaki olyan műveleti erőlködőt, ami elmegy 1.2 voltról? hangfrekis részbe kellene majd picike 1 szem AAA aksiról működő zsebrádióba, és tudjon pár 1000* erősítést(közvetlen a demodulált aprócska HangFreki jelet adnám neki oda), gondolom a visszacsatolásával majd az erősítést állítani tudnám, ez lenne a hangerőszabályzó is akkor egyben.
A füles meg a műveleti erősítő kimenete közé teljesítményerősítésre majd odateszek egy tranyót.
Most egyelőre még minden tervezés alatt van, a régebbi kapcsolást szétbontottam mert nem volt tökéletes.Addig meg nem építek új vevőt amíg meg nem értek minden lényeges dolgot.
|
szer. ápr. 04, 2007 12:19 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
|
Béláim az Úrban!
Villámot nem tekinteném kisfrekis jószágnak.
nevezhetjük egységugrásnak is...
túl nagy az energiája az imulzusnak, és túl kicsi a felfutása.
olyan felharmónikustartalma van hogy ihaj...
Milyen érzés lehet az amikor rádióhallgatás közben egy 100MW teljesítményű adó leüti a morsebillentyűt
villámvizsgálat van a nagyobb reptereken.
úgy működik, hogy finom vareszelék van egy üvegcsőben, melynek a 2 végén egy-egy vezető kivezetés van.
mikor nagy erőtérbe kerül, a reszelék összetapad, és lecsökken az ellenállása. úgy forgatják, mint a radart. így tudják merről várható a zivatar. Biztosítótársaságok ha 2-3 reptérről lekérik a napi jelentést, meg tudják mondani, hogy mikor-hol volt villám...
zárjuk le a villámos témát, és babráljuk inkább a bemenőkört:
(továbbra is az RH részt kapirgálom)
Sztatikus feltöltődés/villám ellen mit tennétek? Gyári rádiókban mivel védekeznek???
Ha csöves leválasztást teszek, az érzékenységet csak a sörétzajig tudom emelni. FET-es megoldás jobb, de szerintem könnyen tönkremegy.
Miért nem látok bemenőkörben 733-as videoerősítőt?
Nekem tűnik egyszerűnek ennek a használata?Miért nem használja senki?!?
Az általános műveleti erősítők sajna nem mennek 1MHz felett. Majd a KF résznél (455-465kHz) őket is bevonjuk a buliba...
|
szer. ápr. 04, 2007 12:07 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
meg kellene nézni milyen frekik vannak egy villámban. A puszta méretekből ítélve kisfreki lehet, és az induktivitás a bejövő rezgőkörben rövidrezárná elvileg, az urh-ra méretezett csatolókondin meg alig menne át. esetleg a bemenő fokozat valahogy menjen telítésbe tönkremenés nélkül a villám tüske hatására. ekkor legfeljebb koppan egyet a hangszóród.
Na ja, hát egy csövet szinte semmivel nem lehet tönkretenni...
szerk:
köss egy ellenállást sorba a csatolókondival, amit akkorára méretezz, hogy a bemenő fok tranyó BE diódája kibírja az áramot még éppen.
térvezérelt bemenőnél pedig hasonló megoldás, de a tüske által okozható áramot a FET előtti feszültségosztó áramához hasonlítsd.
glimm:
esetleg akkorjó, ha feltranszformálod a jelet úgy hogy a fesztüske be bírja gyújtani a glimmet, utána megint letranszformálod, de ez megint csak nem egyszerű lenne, RF képes fura dolgokat művelni.
|
kedd ápr. 03, 2007 16:30 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
|
Béláim az Úrban!
hmli->köszi!
először megnézem, hogy az aadott újságok meg vannak-e már az archívumban... .
Fölöslegesen nem fárasztalak. ha nincs, úgyis visongok!
Űrkalóz-> addig O.K., hogy uV-ok kószálnak az antennavezetéken, csak elfelejted, hogy a sok QRP (1-10W alatti) adó mellett van egy nagy szikratávíró is akit nem tudunk megregulázni (villám). randa fesz tüskéket mível. ahhoz pont elég, hogy agyonüsse a bemenőfokozatot.
Katonai rádiókban nem szórakozásból volt a bemenőfokozat, és az adó végfok cső. Vevő bemenőkörben túlfesz nem zavarja a csövet, Az adónál a kihangolásmentes antennát nagyobb valószínűséggel él túl egy cső...
diódák önkapacitása éppen a test, és az antenna melegpontja közzött dolgoznak. Mintha söntölném a bejövő RF jelet... (szűröm az URH-t... )
szkópra ezért csinálnak 1:10; 1:100 osztófejet!
mind a kapacitást lecsökkenti, mind a bemenő ellenállást megnöveli.
O.K. de szkópnál megtehetem, u.i. erősítő van az elején. De frekimérőnél?
Építsek frekimérőhöz aktív szélessávú erősítős mérőfejet?!?!?
még, ha soros kapacon keresztül is mérek, akkor is elhangolom a kavicsot. Semmi ötletem sincs. Nagy menetszámú tekercs? valami szemetet csak lesugároz...
|
kedd ápr. 03, 2007 6:53 |
|
|
hmli
arany tag
|
Szeretnék építeni egy 3,5-7-14 MHz-re nagyobb kaliberű vevőt. URH-ra nem igazán gerjedek. Ha valaki lát továbbtenyésztésre akalmas, átlagos amatőr által megépíthető (!) kapcsolást, kérem lepjen meg vele! :wink:
Pont nem nagy kaliberű, de sztem kötelező olvasmány (építmény?) rádiósoknak. RT2000/4 196. oldal. Esetleg lekattinthatom telefonnal (1.3Mpixel, nem tudom mi látszik belőle.) BF961+LM386 vagy TDA2003. Tök egyszerű, de 20m körüli antennával meg a jövő hét is jön rajta.
Meg van egy fénymásolatom "Megfigyelő vevő II." Valamelyik 80as évekbeli RT ÉK 170. oldalán. Ez TCA440 köré építkezik. Érdekel?
hmli
|
hétf. ápr. 02, 2007 15:21 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
Bocs, hogy alig néztem rá a saját indítású topikomra, náthás vagyok, úgyhogy punnyadt is, nem voltam olyan állapotba hogy eltekeregjek a könyvtárba.
Bemeneti folozatot mivel védenétek a nagyfesz tüskék ellen? FET nem szereti a nagyfeszt. Anno antiparalel OA1160-az tettem be. de ennek is van önkapacitása, és csillapít. vagy ne foglalkozzak vele? Glimmet is tettem be, de az 70-80V környékén gyújt.
frekimérővel hogyan lehet úgy oszcillátort mérni, hogy ne húzzam el a méréssel a frekijét? Van 2 orosz asztali digit. órám ami finoman szólva nem pontos.
Egyáltalán mit keresne a bemeneten a nagyfesz?mikrovoltok indukálódnak egy antennában, ami inkább "bolhafeszültség", a diódának nyilván van önkapacitása, szerintem annyival kisebb kondit tegyél be a bemenő rezgőkörbe. De szerintem akkoris nemlineáris dolog a dióda kapacitása, nemcsak varikapnál függ a kapacitás attól, mekkora fesz van rajta. Inkább ne Teslázz rádiózás közbe, meg tegyél be tranyós bemenő fokozatot.
Glimm? na ne! mire begyújt, rég elszáll még egy power mosfet is, nemhogy egy ilyen kis érzékeny nagyfrekis bigyó...
frekimérés: nekem az lenne a gondom, hogy a szkópom bemenő 30pF-ja meg a mérőzsinór nemtomhány pf-ja félrehangolná a mérendő rezgőkört, mert abban is kb 30 piko van benne.kénytelen leszek így rámérni aztán valahogy kiszámolni a mért frekiből a valósat az extra kapacitás levonásával, de ebben a módszerben nem hiszek, Egyébként is mi a fenéért teszik oda a kondit meg az 1 megaohmot a szkópba a jelet terhelni?Ha mérünk valamit, a mérendő mennyiséget nem kéne befolyásolni, vagy legalábbis elhanyagolható mértékben.
|
hétf. ápr. 02, 2007 14:51 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
|
Béláim az Úrban!
Köszi!
Elbaktattam egy tapasztalt rádióamatőr barátomhoz, és kifaggattam a szupreg vevőkről.
Hmmm. Tanulságos volt.
Aztatat mondja, hogy csak URH-nál látja értelmét.
oda sokan csinálták. RH-ra nem ajánlja. Érzékeny, de zajos.
Amiket látott szureg rádiókat, (csöves, és keztedi tranzisztorokkal épült kegytárgyak), abból RH-n nem lehetett kiszűrni a kapcsolójel zaját (gerjedéskor gyeplőt ránt...).
28MHz-re látott modellirányító rádiót, de ott ugye nem sok igény van. (kettőshang, vagy HF sávszűrt CW).
URH-nál olyan messze leledzik a kapcsolójel frekije, és a vett sáv, hogy kicsi a ráhatás.
Ez persze csak egy vélemény. Azóta mindenféle százlábúk hemzsegnek a rádiókban. Valaki bírkózott már ilyennel? Kíváncsi lennék az ő véleményére is. Szeretnék építeni egy 3,5-7-14 MHz-re nagyobb kaliberű vevőt. URH-ra nem igazán gerjedek. Ha valaki lát továbbtenyésztésre akalmas, átlagos amatőr által megépíthető (!) kapcsolást, kérem lepjen meg vele!
Bemeneti folozatot mivel védenétek a nagyfesz tüskék ellen? FET nem szereti a nagyfeszt. Anno antiparalel OA1160-az tettem be. de ennek is van önkapacitása, és csillapít. vagy ne foglalkozzak vele? Glimmet is tettem be, de az 70-80V környékén gyújt.
frekimérővel hogyan lehet úgy oszcillátort mérni, hogy ne húzzam el a méréssel a frekijét? Van 2 orosz asztali digit. órám ami finoman szólva nem pontos.
|
vas. ápr. 01, 2007 18:05 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
köszönöm.
|
pén. márc. 30, 2007 14:46 |
|
|
djsms
Moderátor
|
Topik szétcsapva
|
pén. márc. 30, 2007 14:07 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
Iranytu írta: Béláim az Úrban! Még mindig tartom, ha van rá hosszútávú érdeklődés, hozzunk létre egy adó-vevő topicot, és ott viháncoljunk.
létrehoztam "világvevő építése" néven. (az adó részhez már van FM-adós topik, modik nem szeretnék esetleg, AM meg tápban modulálni egy morcos nagy oszcillátort például. vagy lehet kisebbet is, de az adó kütyüről nem is beszéltem, kb kitaláltam magam is.Viszont érdekel mit lehet fogni az AM és FM sáv között, innen a név.)
|
pén. márc. 30, 2007 12:30 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
|
Béláim az Úrban!
Még mindig tartom, ha van rá hosszútávú érdeklődés, hozzunk létre egy adó-vevő topicot, és ott viháncoljunk.
Q sokszorozó emlékeimben úgy él, hogy a bázisra visszacsatoló kegytárgy (ami létrehozza a gerjedést), és az emitter körébe között rezgőkör ugyanolyan kivitelű.
Ha visszacsatolást nagyon nagyra veszed, akkor vadrezgést, széles spektrumba füttyög. Ha kicsi a visszacsatolás, akkor meg VFO-nál leszakad alacsony frekin. Ezzel a trükkel izomból fütyülhet, nagy jósággal (persze 2 hangolt körrel...) csöves technikában sokszor használták.
|
pén. márc. 30, 2007 12:20 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
A válasz közben megérkezett. Az oszcival hangolod, hogy melyik frekit keverje le KF értékűre. Pont ettől lesz hangolható a vevő.
Az antennakör forgójával való együttfutás lehet esetleg problémás, de annak a körnek nem kell akkora jóságúnak lennie, mert igazából csak az említett tükörfrekvenciás jeleket (amik szerencsére jó messze vannak) kell csillapítania. Ki van ez találva kérem. Ügyes volt De Forest bácsi...
|
pén. márc. 30, 2007 11:59 |
|
|
Gafly
gyémánt tag
|
> Akkor hogy a csodába hangoljam az oszcit pont
> 455kHz-el arrébb bármely frekin?
A harmadik linkben van a valasz a kerdesedre:
"Whilst the local oscillator circuit tunes over a change
in frequency equal to that of the RF circuits, the actual
frequency is normally higher to produce the IF frequency
difference component and hence less tuning capacity change
is needed than in the RF tuned circuits. Where a variable
tuning gang capacitor has sections of the same capacitance
range used for both RF and oscillator tuning, tracking of
the oscillator and RF tuned circuits is achieved by
capacitive trimming and padding."
http://en.wikipedia.org/wiki/Superheterodyne
http://www.mikroe.com/en/books/rrbook/c ... pter4a.htm
http://users.tpg.com.au/ldbutler/Superhet.htm
http://www.microwaves101.com/encycloped ... perhet.cfm
|
pén. márc. 30, 2007 11:09 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Űrkalóz írta: Vackor: épp azért itt, mert én voltam aki elkezdte a témát egy pár első próbálkozás rémségeivel, ha visszaolvasol volt itt minden:
Az rendben is van, csak azóta kicsit sok lett az off. Na mindegy.
|
pén. márc. 30, 2007 10:50 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
Vackor:
épp azért itt, mert én voltam aki elkezdte a témát egy pár első próbálkozás rémségeivel, ha visszaolvasol volt itt minden:
2 miliwatt AM-ben 15 centis hatótávra elegendő
Én meg kisfrekis teljesítményelektronikához szokott emberként úgy pakoltam a vevőbe az alkatrészeket, ahogy éppen elfértek, így aztán a végeredmény egy elektromágnesesen összevisszacsatolt sípolós vevő lett.
De mostmár (köszönet mindenkinek) rendesen elmagyarázták nekem a dolgokat, úgyhogy mostmár lehetne egy nem-rém topik is erről.
Ja, egyébként 2 féle vevőben gondolkodom: 1.-mindent fogjon ami csak van az "éterben" szóval világvevő, meg 1 picike mondjuk gyufásdobozba tehető, 1 szem 1.2V-os AAA aksiról működő (az hosszra pont elfér érintkezőkkel) egyszerű elvű cucc arra a célra, hogy ténylegesen egy RF oszci jelét hallgassam vele pl. hogy ne kelljen több méter zsinórt kihúzni hogyha TV-t akarok nézni mások zavarása nélkül.(ereditileg csak a 2. volt a cél, de amióta megtudtam innen-onnan, hogy nem csak középhullámon és URH-n lehet értelmes jelet találni, a világvevő is cél lett.)Azt nem tudom melyik valósul meg hamarabb. a nagyobbiknak talán nagyobb tápja lesz (nem biztos, azért azt is hordozhatóra szeretném...Lehet pl 4 AA esetleg, trafó + 220 nem lesz benne, de chipeknek elegendő lehet ennyi kakaó, a kisebbiknek viszont mindenképp tranyós RF,KF,HangFreki-erősítő, keverő stb kell.)
Ros-Co:
Akkor hogy a csodába hangoljam az oszcit pont 455kHz-el arrébb bármely frekin? az csak nem felhasználóbarát hogy beállok egyszer az adóra a bejövő rezgőkörrel, egyszer az oszcival az adó mellé 455kHz-el.
hát, tranyóm nagyobb valószínűséggel akad otthon mint dual gate fet. szóval hogy is van az a nemlineáris tranyós keverés?(megnéztem az IC-k adatlapját, nem elég 1.2 V egyiknek se.)Szóval jó lenne egy jól bevált kapcsolás.
Iranytu:
Q sokszorozó? De ez itt vissza van ám csatolva,mert a 2 induktivitás huzaljai össze vannak sodorva és úgy feltekerve. így az is biztosított, hogy 2 tökugyanolyan induktivitás legyen.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Űrkalóz pén. márc. 30, 2007 10:52-kor.
|
pén. márc. 30, 2007 10:35 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Szép, szép, de ezt most miért éppen itt?
|
pén. márc. 30, 2007 10:15 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
Hali!
Most nem próbálkoztam vele, egyéb bokros teendők miatt, de megpróbálhatjuk. Jövő héten külföldön leszek, de utána valamikor lehetne játszani. Kéne egy RH vevő, aminek ki tudjuk vezetni a KF jelét, további felhasználásra...
|
pén. márc. 30, 2007 10:07 |
|
|
T68m
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 12729 Tartózkodási hely: FLF
|
Ros-Co. írta: *** Vannak ún. szinkrodin vevõk, ahol a KF-et úgy választják meg, hogy a hangfrekvenciás tartományba essen. Azaz az oszci jele és a bejövõ jel majdnem egybe esik. Így a keverõ kimenetén hangfreki jelenik meg, ami egybõl vezethetõ a hangfrekis erõsítõre.
*** Üdv!
heheh!
Ezt magamtól feltaláltam, mikor hallottam és megértettem a szuperheterodin rendszer elvét.
|
pén. márc. 30, 2007 1:20 |
|
|