|
Szerverépítés (de komolyan!)
Szerző |
Üzenet |
man5on
gyémánt tag
|
interapid sztem olvasgass valami szakirodalmat mielött megszólalsz,
nemtudom neked biztos nem tűnt fel de mi nem azért vagyunk ezen a fórumon hogy a baromságaid toleráljuk, hanem mert
1.érdekes problémákat próbálunk megoldani.
2.értelmes embereknek próbálunk segíteni.
3. keress rá mitörtént RGB -vel őis túl okos volt
|
szomb. máj. 05, 2007 17:51 |
|
|
Interpid
arany tag
Csatlakozott: pén. szept. 15, 2006 18:44 Hozzászólások: 338 Tartózkodási hely: Budapest
|
nacorvus írta: By Interpid:Idézet: Vegyünk alapul tehát egy házi készítésû szervert, ami 10/100 MBiten szolgál ki 2-3 családi számítógépet, és neten lóg 1.5 MBit/512KBit sebességen havi tizenezerért. Milyen hardverteljesítmény kell egy ilyen szerverhez? Mi kell ehhez, hogy éjjel nappal menjen megállás nélkül hónapokon át? Karbantartás negyedévente...
Windows 95? Igen,valószínűleg ilyent szoktak a kutatóintézetek is használni,hogy kijöjjenek a szűkös pénzekből-abricsoztasd már be a fejed!
Olyan gépet kapnak készen a kutatóintézetek, amik kiszolgálnak olyan mennyiségû gépet, amiiket használnak .
Magánszemélyek pedig olyan szervert használnak, amilyyen sebességû az internet szolgáltatásuk.
Komoly iintézmények optikai kábelen kapják a gigabites internet szolgáltatásukat, megéri az Itanium szerver fürtözve is.
Nadehát, Te összeraknál egy alapkategóriás Celeront szervernek? Lefagy, ha az alaplapod nem átlagon felüli.
Pentium 1-es gépekbõl viszont még találhatsz felsõkategoriásat, és garantált a napi 24 órás üzemmód. Na az már szerver.
|
szomb. máj. 05, 2007 17:20 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
Csatlakozott: vas. szept. 12, 2004 18:08 Hozzászólások: 6037 Tartózkodási hely: Usa
|
By Interpid:Idézet: Vegyünk alapul tehát egy házi készítésû szervert, ami 10/100 MBiten szolgál ki 2-3 családi számítógépet, és neten lóg 1.5 MBit/512KBit sebességen havi tizenezerért. Milyen hardverteljesítmény kell egy ilyen szerverhez? Mi kell ehhez, hogy éjjel nappal menjen megállás nélkül hónapokon át? Karbantartás negyedévente...
Windows 95?
Igen,valószínűleg ilyent szoktak a kutatóintézetek is használni,hogy kijöjjenek a szűkös pénzekből-abricsoztasd már be a fejed!
|
szer. máj. 02, 2007 11:20 |
|
|
Salvatore Salvataggio
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 8673 Tartózkodási hely: Ahol fikázni könnyű alkotni nehéz!
|
Interpid: olvasd el újra a topik címét. Van ott egy szó, amit ajánlok jobban megnézni: komolyan
|
kedd máj. 01, 2007 19:22 |
|
|
Interpid
arany tag
Csatlakozott: pén. szept. 15, 2006 18:44 Hozzászólások: 338 Tartózkodási hely: Budapest
|
nacorvus írta: Erre csak volt középiskolás matematika tanárom jut eszembe. Felvázolta a támát a táblára elmondta mégegyszer,aztán törölte a táblát és kiszúrt egy sort hogy mondja el hogy mit értett belőle.: A harmadik ember éppen akkor fél fülére süketedő,darvadozó ifjú titán egy k* szót sem kukkant.Fiam szólaj meg,mondj akármit,de legalább mukkanj meg..és elhangzott egy bődületes baromság a szájából. Mire,volt tanarunk:Hülye vagy fiam ülj le! On
Mert drága ugyan egy komoly szerver, és nagy tudású számítógépeket szolgálnak ki Gigabiten. SCISI vinyókat pörgettnek, 64 Bites PCI-X slotban RAID vezérlõkkel, és komoly szakemberek programoznak rájuk egyedi szoftvereket.
Vegyünk alapul tehát egy házi készítésû szervert, ami 10/100 MBiten szolgál ki 2-3 családi számítógépet, és neten lóg 1.5 MBit/512KBit sebességen havi tizenezerért. Milyen hardverteljesítmény kell egy ilyen szerverhez? Mi kell ehhez, hogy éjjel nappal menjen megállás nélkül hónapokon át? Karbantartás negyedévente...
Windows 95?
|
kedd máj. 01, 2007 17:52 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
Csatlakozott: vas. szept. 12, 2004 18:08 Hozzászólások: 6037 Tartózkodási hely: Usa
|
Idézet: A "hányas szntű" a szerver? - kérdést nem értem Smile Jelenleg egy szerveren mennek a dolgok, illetve van betéve mellé egy elég "csotrogány" gép a napi backuphoz.
EGYSZÓVAL Ő A MINDENDENES-erre izmosabb gép kell annál amit Interpid javasolt,mert az egy tűzfalnak még csak elmegy,de egyéb feladatokra már alkalmatlan főleg kifelé...
Nem kell félni a Sata-tól,főleg a maiaktól (nekem van még olyan szerverem-FTP,amibe az elsőgenerácós került még 4 évvel ezelőtt 5-3 még működik,de hátrébb rangsoroltam őket,mert az ördög nem alszik)
Viszont "normális"vezérlőkártya és táp kell alá.
A vezérlőkártya uu. érvényes a szkázira is és árban is kb.ua.,viszont egy scsi-lemez árából két sata lemezt tudsz venni,duplaakkorát.
Igazándiből nem is a vas összerakásval lesz a gond,hanem a telepítendő soft rendszergazdának kell tudnia az hogy mit hozhat ki a szerszámból.
|
csüt. ápr. 26, 2007 17:39 |
|
|
nyalka
vas-tag
|
"Gondolom hogy erre a feladatra csak "biluxos" megoldás alkalmas,ott pedig egyértelműen a hard-Raid a nyerő,hacsak nem akarsz erőforrást "megcsapolni"-Hosszútávon mindenképpen meghálálja magát ,persze kérdéses hogy "hanyas-szintű" a szerver?"
Igen, én is úgy hallottam (mivel nem vagyok 100%-ig otthon a témában), hogy amennyiben nem hardveres a raid, úgy a procitól von el komoly erőforrásokat. Akkor ezek szerint tényleg érdemes azt a + 100 ezret ebbe belefektetni.
A "hányas szntű" a szerver? - kérdést nem értem Jelenleg egy szerveren mennek a dolgok, illetve van betéve mellé egy elég "csotrogány" gép a napi backuphoz.
Így a továbbiakban ez lesz (ha meglesz) a web, ftp, sql kiszolgáló szerver, a mostani átveszi egy az egybena teljes mail forgalmat, dns-t...stb, illetve a 3. gép továbbra is a biztonsági mentéseket fogja végezgetni - így képzeljük el a dolgokat kb.
"ez megoldható három darab lemezzel,csak az egyiknek dupla akkorának kell lennie...de erről már írtam máshol is... -költségkimélő,de egyben op.rendszere válogatja mennyire összegereblézhető. "
Szerintem a HDD a legkevesebb így ebben a formában talán csak a ventik olcsóbbak ennél Kérdés, hogy a Sata fogja-e bírni a terhelést úgy középhosszú távon. Jelenleg még csak 100-150 oldalt szolgálunk ki, nagy részük sima céges oldal kevés forgalommal, de idén erősen dolgozunk az ügyfélkör megtriplázásán
"Az alaplapppal maximálisan egyetértek,nem olcsó,de minimálisan 10 évig szolgál mint a "barom"...szinte nem lehet egy "gagyi" táppal sem letaglózni.ui a belevaló CPU-t (ak) sem"
Az alaplapnak nem tudom mi az átlagára, de szerintem nem volt vészes Sokkal drágábbak akartak - mint nem profira - "rámsózni" De örülök, ha te is úgy látod, hogy ki fogja bírni pár évig.
"Táp: ez a minimum..de inkább 600-a későbbiekben sem lesz gond amikor átrakom,mert nincs más-az árba belefér bőven"
Nekem bizonygatták, hogy az 550es elég lesz, még így ennyi mindennel a gépben is :S sajnos ez az alkaltrész már megvan... lehet akkor becseréltetem - hátha sikerül elérni
"Egyszóval nem egy rossz elgondolás én támogatom,kivéve a redszerszervezést winchesterügyileg "
Itt a sata vs. scsi-re gondolsz ugye? Igazából elolvastama topicot, és elég keményen elkezdtem nézegetni az scsi hdd-ket, de sajnos nem férne bele - szerintem - a keretbe. 100 GB alatti méret (nem emlékszem potosan) de 50-55 ezer körül van, a 147 GB-osat pedig valami 67ezer ft környékén láttam bár lehet én nézelődök rossz helyen, de így a 4 db wd (100ezer) helyett a 4 db scsi sokkal kisebb mérettel 200 ezer fölé jönne ki. Egyébként szívem szerint az itt olvasottak után azt venném, csak az árral nem értek 1et
Köszönöm egyébként a hozzászólást, és talácsokat!
|
szer. ápr. 25, 2007 23:57 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
|
OFF
By Interpid: Idézet: Nagyon tetszik nekem ez a topic:
Épp most dolgozom egy saját szerveren: Intel Pentium 200 MMX, alaplap szerver ECC (Cache 512 kb ECC), RAM: 64 MB EDO, ECC. Windows NTvel, Rackkel, éjjel nappal lefagyásmentesen. Bele vmilyen nagykapacítású vinyó, pl 4X 10 GB.
Milyen az a szerver, ami nem támogatja az ECCt, Mert ha igen, pl Dual alaplap, nem olcsó az ECC RAM, és nagyon ritka. Egyéb esetben garantáltan lefagy 24 órán belül is.
Netszervernek meg elég egy 100 MHzes Pentium is, mert a DMA átvitel miatt nem használja a procit. Intel ZX, FX, HX chipset ECC hardver (alaplap).
Erre csak volt középiskolás matematika tanárom jut eszembe.
Felvázolta a támát a táblára elmondta mégegyszer,aztán törölte a táblát és kiszúrt egy sort hogy mondja el hogy mit értett belőle.:
A harmadik ember éppen akkor fél fülére süketedő,darvadozó ifjú titán egy k* szót sem kukkant.Fiam szólaj meg,mondj akármit,de legalább mukkanj meg..és elhangzott egy bődületes baromság a szájából.
Mire,volt tanarunk:Hülye vagy fiam ülj le!
On
|
szer. ápr. 25, 2007 21:05 |
|
|
Interpid
arany tag
|
Nagyon tetszik nekem ez a topic:
Épp most dolgozom egy saját szerveren: Intel Pentium 200 MMX, alaplap szerver ECC (Cache 512 kb ECC), RAM: 64 MB EDO, ECC. Windows NTvel, Rackkel, éjjel nappal lefagyásmentesen. Bele vmilyen nagykapacítású vinyó, pl 4X 10 GB.
Milyen az a szerver, ami nem támogatja az ECCt, Mert ha igen, pl Dual alaplap, nem olcsó az ECC RAM, és nagyon ritka. Egyéb esetben garantáltan lefagy 24 órán belül is.
Netszervernek meg elég egy 100 MHzes Pentium is, mert a DMA átvitel miatt nem használja a procit. Intel ZX, FX, HX chipset ECC hardver (alaplap).
|
szer. ápr. 25, 2007 20:29 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
|
Idézet: - Raid: 3ware 9550SXU-4LP/SGL (ez még kérdéses, szerintetek kell HW raid? - költői kérdés) Gondolom hogy erre a feladatra csak "biluxos" megoldás alkalmas,ott pedig egyértelműen a hard-Raid a nyerő,hacsak nem akarsz erőforrást "megcsapolni"-Hosszútávon mindenképpen meghálálja magát ,persze kérdéses hogy "hanyas-szintű" a szerver? Idézet: HDD: 4db WD sata II 250 GB (raid 0+1-ben)
ez megoldható három darab lemezzel,csak az egyiknek dupla akkorának kell lennie...de erről már írtam máshol is... -költségkimélő,de egyben op.rendszere válogatja mennyire összegereblézhető.
A ház szerintem mindenképpen a szerelhetőséghez kötött és mint Salvatore sloganjával éljek: ár/-érték
Az alaplapppal maximálisan egyetértek,nem olcsó,de minimálisan 10 évig szolgál mint a "barom"...szinte nem lehet egy "gagyi" táppal sem letaglózni.ui a belevaló CPU-t (ak) sem
Táp: ez a minimum..de inkább 600-a későbbiekben sem lesz gond amikor átrakom,mert nincs más-az árba belefér bőven
Egyszóval nem egy rossz elgondolás én támogatom,kivéve a redszerszervezést winchesterügyileg
|
szer. ápr. 25, 2007 20:25 |
|
|
nyalka
vas-tag
|
Sziasztok! Kicsit elkanyarodott a topic a témától, és nem is mai gyerek, de gondoltam teszek egy próbát a felmelegítésére
Történt az, hogy cégemnek egy új szervert kellene összehoznom. A keret behatárolt, olyan 500-600ezer magyar pénz. Az előzőt is építeni kartuk, így most is ennél a megoldásnál maradnánk. Ki mit tud mondani, javasolni ezzel kapcsolatban? Azért látom, hogy vannak bőven hozzáértők is
A szerver web/ftp/sql kiszolgálásra menne. Mekkora terheltség mellet? Mondjuk 100-200-300 domain kiszolgálására. A dns, mail ...stb másik szerverről megy.
Amire én (mi) gondoltunk:
- Processzor: 2 db AMD Opteron 2214 (2. genetációs proc., 2 magos)
- Alaplap: Tyan S3970G2NR (socket F)
- RAM: 4x1GB Kingston DDR II ECC
- Raid: 3ware 9550SXU-4LP/SGL (ez még kérdéses, szerintetek kell HW raid? - költői kérdés)
- HDD: 4db WD sata II 250 GB (raid 0+1-ben)
- Táp: FSP 550W szervertáp
- Ház: Chenbro SR107 szerverház
Ez úgy 550 ezer körül járogat. Mi a véleményetek a konfigról? Építő jellegű kritikát is szívesen fogadok és előre is köszönet a hozzászólásokért
|
kedd ápr. 24, 2007 21:07 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
|
Jómagam még soha nem alkalmaztam ezt a műremeket,(mármint a kártyát-igen gyanúsan olcsóért mérték,hozzátéve,hogy SCSI-ban jók voltak eme vezérlők-)de már másnak is meggyűlt vele a baja pl.itt is: http://www.mail-archive.com/misc@openbsd.org/msg34809.html-azért ezt ollóztam be,mert a germán kollégák nyelvezete talán érthetőbb mit az oroszoké -a linuxot ők is uu.konfigolják,de a körítés ciril
Maga a kártya sza***odik minden esetben.A Raid visszaállítható "elviekben" bármilyen más kártyával,amelyik ismeri u.ezt a Raid-konfigot ill. le tud ennyi vincsit kezelni.
|
hétf. jan. 08, 2007 17:47 |
|
|
rszabolcs
vas-tag
|
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne: Van esély egy összekuszálódott RAID tömb helyreállítására? A szituáció a következő:
A szerverben egy LSI MegaRAID SATA300-8x vezérlővel 6 HDD üzemelt a következő beállítással:
Array 1 Port 0,1,2
- LD0 Port 0,1,2
- LD1 Port 0,1,2
Array 2 Port 4,5
- LD2 Port 4,5
Port 3 global hot spare
Ehelyett most a következőt írja a RAID vezérlő webbiosa:
Array 1 Port 0,1,2
- LD0 Port 0,1,2
- LD1 Port 0,1,2
Array 2 Port 3,5
- LD2 Port 3,5
port 4 - ready, nincs használva
Az összekuszálódás a karácsonyi ünnepek alatt történt, nem ismert az oka (emberi beavatkozás kizárt). A gép jelenleg nem indul (elindul a Fedora bootolása, de megakad). A HDD-k külön-külön működnek, ghosttal menteni tudtuk a tartalmukat. A RAID vezérlő látszólag működik. Visszaállítható az eredeti RAID konfig a HDD-n lévő adatok elvesztése nélkül?
Előre is kösz!
|
hétf. jan. 08, 2007 16:57 |
|
|
Nagyika
vas-tag
|
Ha mar ugyis szoba kerultek a sajat keszitesu szerverek, tudtok par nagykert, ahol alkatreszeket lehet kapni hozzajuk? Pl szervezhaz, alaplap, stb..
Koszi
Nagyi
|
hétf. szept. 12, 2005 10:50 |
|
|
Hannibal
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6486 Tartózkodási hely: Bonyhád - BP
|
Hát én Call of Dutyban nem vagyok otthon, inkább CS-ben. Haverom csinált egy sima dedikált CS servert és az látható volt ASE-ben.
De ezt nagyon nem értem: "meg gondolom kellene egy serverirányító kis commander, az "rcon" jó lenne?? és azt honnan tudom megszerezni"
Légyszi ezt fejsd ki bővebben!
|
pén. júl. 22, 2005 18:44 |
|
|
Wiki
Site Admin
Csatlakozott: csüt. márc. 25, 2004 18:31 Hozzászólások: 3429 Tartózkodási hely: IV.
|
Szerintem nem arra gondolt, hogy ezt rakná össze a célra, hanem ez van neki otthon, már működőképes állapotban; és hogy ez jó-e erre (mert akkor nem kell venni semmi hardvert).
|
pén. júl. 22, 2005 16:51 |
|
|
stol
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1929 Tartózkodási hely: Há' miko' hol... ;o)
|
Re: szerverkiépítés
Bender írta: Helló mindenkinek!! lenne egy kérdésem hozzátok! azt szeretném megtudni hogy hogyan építsek ki egy (CoD:UO-s) servert hogy az megjelenjen mondjuk all seeing eye-ben??? meg gondolom kellene egy serverirányító kis commander, az "rcon" jó lenne?? és azt honnan tudom megszerezni??nagyon szépen kérlek titeket segíítsetek nekem plis!!! nagyon nem tudom hogy hogyan kell!! de szerintem az én gépem is menne szerverként!! intel P4 3,2GHz,2Ghz ddr ram(kingston), ati x850xt,
És, minek 3.2-es Prescot??
Villanykájha?
|
pén. júl. 22, 2005 15:15 |
|
|
Salvatore Salvataggio
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 8673 Tartózkodási hely: Ahol fikázni könnyű alkotni nehéz!
|
de minek a szerverbe xt850?:))))
2Ghz DDR ram? honnan szerezted? _NEM inkább 2Gb?
szerintem ha rákeresel P2P hálózatokon fogsz találni progit ami a szerverhez kell. WoW-nál is rengeteg ilyen van.
|
pén. júl. 22, 2005 8:17 |
|
|
Bender
vas-tag
|
szerverkiépítés
Helló mindenkinek!! lenne egy kérdésem hozzátok! azt szeretném megtudni hogy hogyan építsek ki egy (CoD:UO-s) servert hogy az megjelenjen mondjuk all seeing eye-ben??? meg gondolom kellene egy serverirányító kis commander, az "rcon" jó lenne?? és azt honnan tudom megszerezni??nagyon szépen kérlek titeket segíítsetek nekem plis!!! nagyon nem tudom hogy hogyan kell!!
de szerintem az én gépem is menne szerverként!! intel P4 3,2GHz,2Ghz ddr ram(kingston), ati x850xt,
|
pén. júl. 22, 2005 1:49 |
|
|
mrdee
vas-tag
Csatlakozott: csüt. okt. 21, 2004 1:07 Hozzászólások: 9 Tartózkodási hely: Budapest
|
Van néhány szerver a NET-en, jó helyen, kifejezetten játékra.
Mondjuk, fizetni kell érte, de havonta 500-1000 Ft-ot megér fejenként, hogy mindig jó és mindig gyors legyen, hogy ne dobjon le, meg ilyesmi.
Vagy nem?
|
kedd okt. 26, 2004 20:27 |
|
|
balha
arany tag
|
thx!
legköz. kipróbáljuk
|
kedd okt. 26, 2004 20:15 |
|
|
Thomas
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 4154 Tartózkodási hely: Baranya
|
balha írta: Hali!
Általában 6-12-en szoktunk hálózatban cs-vel játszani...
... felmerült az igény, hogy kipróbáljunk újabb, nagyobb hardverigényű játékokat is (pl call of duty, star wars battleforce, stb).
Cs-hez bőven elég, ha valamelyik gépen indítunk szervert( kb-15-20-as latency-vel mükszik akár egy 1.8-as celeronnal is...), de szerintem ez már nem járható út a a fennt említett játékoknál(még nem próbáltuk...)
tehát: kell egy külön szerver , vagy símán elég egy nagyobb teljesítményű gép (amin persze nem játszanak)?
tanácsokat szeretnék kérni, mert nemvágom a témát...
üdv!
Ha Lan-ról van szó, akkor szerintem elég egy erősebb gép is.
Mi 5-6-an szoktuk nyomni a Doom3-at, Mohaa-t, CoD-ot, UT2004-et.
Az én gépem simán megy szerverként, úgy, hogy én is játszom rajta.
Abit NF7, Barton 2500+, 512 DDR, Radeon 9500@9700
|
hétf. okt. 25, 2004 14:51 |
|
|
balha
arany tag
|
Hali!
Általában 6-12-en szoktunk hálózatban cs-vel játszani...
... felmerült az igény, hogy kipróbáljunk újabb, nagyobb hardverigényű játékokat is (pl call of duty, star wars battleforce, stb).
Cs-hez bőven elég, ha valamelyik gépen indítunk szervert( kb-15-20-as latency-vel mükszik akár egy 1.8-as celeronnal is...), de szerintem ez már nem járható út a a fennt említett játékoknál(még nem próbáltuk...)
tehát: kell egy külön szerver , vagy símán elég egy nagyobb teljesítményű gép (amin persze nem játszanak)?
tanácsokat szeretnék kérni, mert nemvágom a témát...
üdv!
|
hétf. okt. 25, 2004 6:36 |
|
|
stol
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1929 Tartózkodási hely: Há' miko' hol... ;o)
|
|
pén. okt. 22, 2004 15:45 |
|
|
Archon
gyémánt tag
|
Küldök pü-t, nem publikus... Egyébként nekem az egész hetem ****. EGYEDÜL vagyok a sztech boltban.
Eladó/szervízes/fénymásolós stb emberke vagyok/voltam egy személyben. Hurrráááá!!!!
|
pén. okt. 22, 2004 15:09 |
|
|
Zsivaagoo
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 779 Tartózkodási hely: Még mindig a bőrömben.
|
Egyébként mi volt a gond?
|
pén. okt. 22, 2004 12:06 |
|
|
Zsivaagoo
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 779 Tartózkodási hely: Még mindig a bőrömben.
|
Archon írta: OFF Zsivaagoo: pü-re direkt nem írtál vissza? Egyébként meg már nem aktuális amit írtam, a gondom megoldódott.
Nem direkt. Észre sem vettem. Rémtörténetekbe illő napjaim voltak, se láttam, se hallottam, syarból kellett állandóan várat építenem.
|
pén. okt. 22, 2004 12:05 |
|
|
mrdee
vas-tag
Csatlakozott: csüt. okt. 21, 2004 1:07 Hozzászólások: 9 Tartózkodási hely: Budapest
|
Zsivaagoo írta: Igyekszem mindig "nagyon kedves és közvetlen stílusban felhomályosítani" a rászorulókat. Jövőre, pontosan március 3-án délelőtt 10 órakor lesz 5 éves a Compaq szerverem, akkor cserélni szándékozom, idén sajna nem lehet, mert Draskovics csomag.
Az én Senorg szerverem még csak 3 hónapos, de a szülei, nagyszülei is Senorg gépek voltak.
|
pén. okt. 22, 2004 11:53 |
|
|
Archon
gyémánt tag
|
OFF
Zsivaagoo: pü-re direkt nem írtál vissza? Egyébként meg már nem aktuális amit írtam, a gondom megoldódott.
|
csüt. okt. 21, 2004 16:06 |
|
|
Zsivaagoo
platina tag
|
mrdee írta: Archon írta: Igazad van. Én abból indultam ki, hogy a teljesítmény valszín elég, a márkában meg bíztam, mert eddig nekem csak jó tapasztalatom volt a Compaq-al. De most, hogy Zsivaagoo nagyon kedves és közvetlen stílusban felhomályosított, most már látom, hogy nem jót szóltam. Ez van. Bizonyos feladatokra azért lehet még használni a régi gépeket, például fejleszteni teljesen elegendő. Pl. local Web-szervernek, vagy Intranethez, vagy valami olyan feladatra, ahol nem gáz a leállás. Kereskedelmi Web-oldalakhoz igenis profi cucc kell, mert hatalmas károkat okozhat, ha nem elérhető. Valójában nem is a vason múlik a dolog, hanem a hozzá tartozó szolgáltatáson. Pl. a vadi új szerverek is bekrepálnak időnként, de ha van hidegtartaalék, 1-2 órán belül újra üzemel.
Igyekszem mindig "nagyon kedves és közvetlen
stílusban felhomályosítani" a rászorulókat.
Jövőre, pontosan március 3-án délelőtt 10 órakor lesz 5 éves a Compaq szerverem, akkor cserélni szándékozom, idén sajna nem lehet, mert Draskovics csomag.
|
csüt. okt. 21, 2004 16:04 |
|
|
mrdee
vas-tag
|
Archon írta: Igazad van. Én abból indultam ki, hogy a teljesítmény valszín elég, a márkában meg bíztam, mert eddig nekem csak jó tapasztalatom volt a Compaq-al. De most, hogy Zsivaagoo nagyon kedves és közvetlen stílusban felhomályosított, most már látom, hogy nem jót szóltam. Ez van.
Bizonyos feladatokra azért lehet még használni a régi gépeket, például fejleszteni teljesen elegendő. Pl. local Web-szervernek, vagy Intranethez, vagy valami olyan feladatra, ahol nem gáz a leállás.
Kereskedelmi Web-oldalakhoz igenis profi cucc kell, mert hatalmas károkat okozhat, ha nem elérhető. Valójában nem is a vason múlik a dolog, hanem a hozzá tartozó szolgáltatáson. Pl. a vadi új szerverek is bekrepálnak időnként, de ha van hidegtartaalék, 1-2 órán belül újra üzemel.
|
csüt. okt. 21, 2004 14:49 |
|
|
Archon
gyémánt tag
|
Igazad van. Én abból indultam ki, hogy a teljesítmény valszín elég, a márkában meg bíztam, mert eddig
nekem csak jó tapasztalatom volt a Compaq-al. De most, hogy Zsivaagoo nagyon kedves és közvetlen
stílusban felhomályosított, most már látom, hogy nem jót szóltam. Ez van.
|
csüt. okt. 21, 2004 14:38 |
|
|
mrdee
vas-tag
|
Archon írta: Szerintem annyira nem karcsú az... Webservernek, stb nem hinném hogy 2 Ghz-es gép kellene. Ebben meg van SCSI, viszonylag sok RAM, nekem elégnek tűnik. De remélem jön valaki, akinek van konkrét tapasztalata hasonló konfiggal.
OK, lehet, hogy a teljesítmény elegendő lenne, de - ahogy már előttem is leírták - hosszú távon már nem megbízható.
Gondolj bele, hogy mi van, ha valamelyik alkatrész tönkre megy benne.
Honnan szerzel P2-es processzort? Ha a raid-ből kimegy az egyik vinyó, honnan szerzel egy ugyanolyat? Amíg ezeket intézed, a Web-oldalak persze elérhetetlenek. Meddig is? Már 24 óra is nagyon sok...
Én régebben saját szervert használtam - az első egy Celeron 366-os volt -, de csak a gond volt vele. Mindig odamenni, próbálkozni a hulladék alkatrészekkel, stb.
Most már vagy 3 éve bérszervert használok és csak jókat tudok róla mondani. Profi gépeket kapok, amiket évről-évre mindig egy újabbra cserélnek. A Web-szerver így már nem is kérdés. Mindig működik, nem kell vele foglalkoznom. Ja és nem utolsó sorban nem is drága.
Ezért is írtam, hogy nem érdemes bajlódni ezer éves vackokkal, mert csomó időd rámegy a szerelgetésére, amíg nem működik, elérhetetlenek az oldalak, lejáratod magadat vele az ügyfelek előtt.
Egy Web-oldalnak mindig működnie kell! Ha nem, a látogatók elszoknak róla. Házilag barkácsolt szerverrel csak nagy szerencsével tudod megközelíteni a 99%-os rendelkezésre állást, ami szerintem a minimum lenne.
|
csüt. okt. 21, 2004 14:29 |
|
|
Zsivaagoo
platina tag
|
Archon írta: Komolyan? Én azt hittem megbízhatóbbak egy kicsit. Nálunk volt 350-es Compaq beállítva adatbáziskezelésre, irodai melóra, gyak. egész nap ment, mert a forgalmunkat, stb arra vezettük fel. Januárban vontukki a forgalomból, igazából baja nem volt. Egy fickó megvette hasonló célokra, és nála a mai napig megy. Én csak ebből gondoltam, hogy megbízhatóak. Zsivaagoo: ezek szerint neked volt már vele párszor dolgod. Hány db döglött meg?
Rohadtul nem mindegy, hogy szerver ill. "workstation" vasról van szó. A szerver tud olyat 5-6 éves korában, hogy odacsesz az egyik szkázi vinyónak és csak nagy üggyel-bajjal tudod előkeríteni a partíció(i)dat.
A "normál" vas 4-5 éves korában nekiáll az IDE kontrollerrel viaskodni, hol van vinyó, hol nincs.
Memóriahibák (persze rejtélyesek) mindkettővel előfordulnak. Aztán szétszeded, összerakod és természetesen minden a legnagyobb rendben. Aztán később újra előjön.
5-6 éves szerver vasat munkaállomásnak még lehet használni, ami pedig desktop volt az mehet az ócskavas közé. 24 órás üzem ellenjavallt.
|
csüt. okt. 21, 2004 12:20 |
|
|
Archon
gyémánt tag
|
Komolyan? Én azt hittem megbízhatóbbak egy kicsit. Nálunk volt 350-es Compaq beállítva adatbáziskezelésre,
irodai melóra, gyak. egész nap ment, mert a forgalmunkat, stb arra vezettük fel. Januárban vontukki a
forgalomból, igazából baja nem volt. Egy fickó megvette hasonló célokra, és nála a mai napig megy. Én csak ebből
gondoltam, hogy megbízhatóak. Zsivaagoo: ezek szerint neked volt már vele párszor dolgod. Hány db döglött meg?
|
csüt. okt. 21, 2004 8:19 |
|
|
Zsivaagoo
platina tag
|
Archon írta: Szerintem annyira nem karcsú az... Webservernek, stb nem hinném hogy 2 Ghz-es gép kellene. Ebben meg van SCSI, viszonylag sok RAM, nekem elégnek tűnik. De remélem jön valaki, akinek van konkrét tapasztalata hasonló konfiggal.
"Compaq gép, PII 450MHz, 2 db SCSI winchester, 512 MB SD."
Úristen Egy 6 éves Compaq
Kb. fél éve van még hátra 24 órás üzemmel.
|
csüt. okt. 21, 2004 8:14 |
|
|
Archon
gyémánt tag
|
Szerintem annyira nem karcsú az... Webservernek, stb nem hinném hogy 2 Ghz-es gép kellene. Ebben meg
van SCSI, viszonylag sok RAM, nekem elégnek tűnik. De remélem jön valaki, akinek van konkrét tapasztalata
hasonló konfiggal.
|
csüt. okt. 21, 2004 6:53 |
|
|
mrdee
vas-tag
|
narwen írta: Webszervert szeretnék összeállítani. Linux OS + Apache + PHP + MySQL futna rajta, kb. 30-40 domaint szolgálna ki, egytől-egyig magánszemélyek ill. kisvállalkozók oldalai, tehát nem nagy látogatottságú oldalak.
Kérdés, elegendő-e egy desktop PC ehhez? Compaq gép, PII 450MHz, 2 db SCSI winchester, 512 MB SD. Ha nem elég, mi lenne a minimum konfig?
Ne viccelj már! Az nagyon karcsú.
Olyan, mint ha 450-es GSM-mel járkálnál a GPRS világában.
Szerintem nincs értelme ilyesmivel bajlódni.
Mennyiért hostolják? Egy normális szerver hosting 10000 ezernél kezdődik havonta. Ha rádobsz még egy 10-est, akár egy mai, korszerű gépet is kaphatsz Internettel együtt.
|
csüt. okt. 21, 2004 2:04 |
|
|
stol
gyémánt tag
|
Ha jól be van konfigolva, akkor elégnek kell lennie!
|
szomb. júl. 03, 2004 18:09 |
|
|
narwen
vas-tag
|
Sziasztok!
Kezdő vagyok és tanácsra lenne szükségem.
Webszervert szeretnék összeállítani. Linux OS + Apache + PHP + MySQL futna rajta, kb. 30-40 domaint szolgálna ki, egytől-egyig magánszemélyek ill. kisvállalkozók oldalai, tehát nem nagy látogatottságú oldalak.
Kérdés, elegendő-e egy desktop PC ehhez?
Compaq gép, PII 450MHz, 2 db SCSI winchester, 512 MB SD.
Ha nem elég, mi lenne a minimum konfig?
Előre is köszi.
|
szomb. júl. 03, 2004 15:15 |
|
|
TheElf
arany tag
|
Lehet servert építeni, igen ám, de alaplapból két megoldás jöhet szóba: Intel vagy Supermicro. Ezeken van SCSI alapban, de kell bele RAID kártya. Használt vinyót ne vegyél, vegyél újat, lehetõleg 15000RPMest, PCI rendszer sávszélességét is kell tudni, meg a hálózatodét is. Érdemes 1 gigabittel számolni, ezt egy tisztességes SCSI raid fürt ki tudja szolgállni. Minden SCSIhez való komolyabb Raid vezérlõ tudja a RAID 5 szabványt ma is, érdemes ebbõl is újatt venni. Nem mindegy, hogy SCSI II vagy Ultra320 SCSI a szabvány.
Nincs olyan sima P4hez való lap ami kezelné Xeont mert más foglalatba megy bele a két proci. Sõt a Xeon és a Xeon MP is mást szeret. Értelmetlen a merevlemez nélküli konfiguráció, nem spórol semmit. évekkel ezelõtt a SUN NC és a Microsoft NetPC volt az amire azt hitték: Mostanra ez lesz a jövõ. 10 éve azt hitték a Windows nem fog hódítani a server piacon a linux mostanra lenyomja. Nem így történt. Miért? Mert a rendes PC olcsóbb, mint a vékony klienseid mögé a server. A központi felügyeletet megvalósító megoldások pedig az üzemeltetés költségeiben oldották meg a versenyképességet.
Ha nem tudod a Xeon és a P4 közötti különbséget nem fogsz megbízható Servert összerakni, így inkább vegyél egyet készen.
|
szomb. jún. 19, 2004 2:21 |
|
|
LRy
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 45 Tartózkodási hely: A gépe előtt
|
HI!
Köszönet az értékes hozzászólásokért. Aszem részemről egyelőre ennyi.
T.: LRy
|
pén. jún. 18, 2004 23:59 |
|
|
man5on
gyémánt tag
|
http://www.depo.hu/?page_number=6&id=14 ... 3&csid=129
nah 500ezer pénz kb és k***a...szerintem ez barátságos ár egy DELL cuccér.
Tulajdonságok:
Hot Plug SCSI - Xeon 2.4GHz/512K 533FSB
Chipset: ServerWorks GC-SL Chipset
512MB DDR ECC SDRAM Memória(1x512MB)
36GB SCSI Ultra4 10k 1" 80 pin HDD
48x IDE CD-ROM Drive
Integrált ATI-Rage XL kontroller 8MB SDRAM
Dell/Logitech szürke PS/2 2 gombos egér
Szürke billentyűzet
Slotok:
2 x 64-bit/100MHz PCI-X
2 x 64-bit/66MHz PCI
2 x 32-bit/33MHz PCI
Drive kontroller:
LSI Logic 53C1020 Single-Channel LVD Ultra320 SCSI kontroller
Opcionális 39160 SCSI kontroller
RAID kontroller:
PERC4/SC (single-channel PCI RAID kontroller 32MB cache)
CERC-ATA 100 IDE (quad-channel ATA RAID kontroller)
USB Port:
Dual Universal Serial Bus (USB) Port
Méret:
44.73cm x 21.77cm x 57.23cm
|
szer. jún. 16, 2004 23:45 |
|
|
man5on
gyémánt tag
|
http://www.depo.hu/?page_number=6&id=16 ... =129&lid=3
ezt találtam most...szerintem ez tökéletes megoldás!
Tulajdonságok:
4 db Intel Pentium III Xeon 700 processzor 2048kB cache-sel
ServerWorks ServerSet III HE chipkészlet
2048MB Registered ECC PC100 SDRAM memória, 4-utas interleave, maximum 16GB
4 db 18,2GB 10k hot-swap SCSI HDD
Integrált SmartArray RAID-vezérlő
CD-ROM és FDD meghajtó
2 db 64bit PCI-slot (66MHz, 1 db foglalt), 3 db 64 bit (33MHz), 1 db 32bit PCI foglalat (foglalt)
Hot-plug PCI foglalatok (3 a 6-ból)
4U rack kivitel, méretei: 18cm magas, 49cm széles, 72cm mély
2 db 450W (redundáns) tápegység
Dual-port 10/100 hálózati csatoló
ennél jobb egyszerűen nem kell....
|
szer. jún. 16, 2004 23:04 |
|
|
Lossfer
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3127 Tartózkodási hely: A véka segge alatt.
|
Koszonom szepen.
|
kedd jún. 15, 2004 14:09 |
|
|
Pitbull
ezüst tag
|
Lossfer,
www.hwsw.hu
www.hardwareoc.hu
www.prohardver.hu
Bolhapiac fórumain érdemes szétnézni.
|
hétf. jún. 14, 2004 19:14 |
|
|
Lossfer
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3127 Tartózkodási hely: A véka segge alatt.
|
Idézet: Bolhapiacon kb 2-3K egy működőképes duron vagy tbird.
kicsit off de hatha mast is...
Pitbull: konkretan melyik bolhan(kon) erdemes ezugyben korulnezni?
k7s5a-t lattam 4-5 -ert, ez igy mar nagyon vidam egy megoldas
|
vas. jún. 13, 2004 16:29 |
|
|
stol
gyémánt tag
|
Hi!
HDD-hangok egy átlagos napi terhelésnél. (majd full seek)
Ezt képzeld el reggel 8-tól délután 14-15 óráig!
http://users.freestart.hu/joska5/hdd.ogg
|
vas. jún. 13, 2004 9:39 |
|
|
LRy
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 45 Tartózkodási hely: A gépe előtt
|
UPP!
Van valakine ötlete komplett konfigra??
|
szomb. jún. 12, 2004 10:12 |
|
|
man5on
gyémánt tag
|
azért mert azmár TESCO gazdaságos...
hm Tesco szerver?