Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. nov. 16, 2024 7:50

Hozzászólás a témához  [ 7 hozzászólás ] 
CPU sebesség állítás 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Köszönöm :)
A terv az, hogy teljesen átállok Linux-ra.

pén. jún. 08, 2007 10:19
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Hozzászólás 
Gratula, ügyes vagy. Ha már eddig eljutottál, szerintem maradni fogsz Tux közelében :-)

Üdv:
chx

csüt. jún. 07, 2007 9:58
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Mégsem elavult, rosszul emlékeztem, bocsánat! :oops:
Én is a cpufreq-et használom, este megnéztem.
Sikerült belőnöm úgy, hogy működjön végre, a megfelelő processzor-hoz való eszközmeghajtó is kell, én nekem PIII-M Tualatin volt a gépben, de amit kiválasztottam az PIII-M Coppermine-hoz való volt. A mostani az jó a legtöbb Coppermine-hoz, Tualatinhoz, ha van ICH2, ICH3 chipset.
Működik is, ha terhelem a gépet, felmegy 1000MHz-re, ha nem akkor vissza 730MHz-re (vagy 770Mhz-re? csak ezt a két sebességet tudja ez a CPU, nincs köztes, Windows-ban is így van)

Egy kédésem van csak: a menuconfig-ban ki lehetett választani az alap governort, de csak kettő közül: a max. sebességen hajtót, és az userspace-t.
Mikor elindult a rendszer, menet közben át lehet állítani, de nem akarnám folyton kézzel átállítani, vagy script-et írni rá, hiszen biztosan be lehet állítani rendesen is. A /etc-ben nem találtam olyat, ami rá vonatkozna. De ettől még lehet van.
Most neten keresgélek ... egyenlőre nem sok sikerrel.

Megvaaaaan:
A /etc/sysfs.conf -ba kell beleírni.
devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor = ondemand
És akkor ez lesz a default.

csüt. jún. 07, 2007 9:22
arany tag

Hozzászólás 
Biztosan nem klappolt valami, de én nem is akartam megcsinálni komolyan, csak érdekelt, kipróbáltam (volna).
Az elavultság -ha tényleg erről olvastad- szerintem nem mérvadó ebben a helyzetben, ha működik rendesen...

chx

szer. jún. 06, 2007 14:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
A cpufreq-ről azt írták, hogy elavult. Remélem jól emlékszem. Volt valami cpufreq-es dolog, amire írták.
Lehet, hogy Te azt a governort használtad, ami max. gázon járat folyamatosan.
Vagy nálad sem klappolt valami, csak minimum sebesség helyett max.on ment.

szer. jún. 06, 2007 13:17
arany tag

Hozzászólás 
Nekem meg pont az volt a problémám, hogy csak teljes sebességen akart ketyegni. Sokat nem görcsöltem vele, mert csak ki akartam próbálni.
Neked talán a fordításnál mászhatott el a dolog, nem tudom, de szerintem jobban járnál a cpufreq -val (daemon és segédprg-k).

Üdv:
chx

szer. jún. 06, 2007 12:03
gyémánt tag

Hozzászólás CPU sebesség állítás
Sziasztok!

DELL PIII-as gépre fordítottam 2.6.18-as kernelt. A processzor Pentium III M 1000 Mhz. Belefordítottam a Pentium M támogatást, és a governorokat (volt egy ami max. sebességgel hajtja a CPU-t, volt egy ami min. sebességen, meg kettő ami a terheléstől függően, meg egy userspace governor), de a menuconfig-ban csak a max. sebességet és az userspace-t engedte default governornak kiválasztani (hiába jelöltem be a többit is).
Lefordítottam a kernelt, elolvastam a doksit hozzá.
Írták, hogy a filerendszerben (pszeudo fs-ben, asszem proc/sys/devices/cpu vagy valami hasonló alatt) hol látható, hogy milyen governorok vannak, és hogy melyik az aktuális ezek közül (fejből nemtom, de akkor elolvastam).
Megnéztem, és az összes kiválasztható volt, amit belefordítottam (nem modulként fordítottam).
A leírás szerint, ha az aktuális governort tartalmazó file-be bele echo-zom az egyik governor nevét a kiválaszthatóak közül, akkor arra vált át. Bele echo-ztam, a file tartalmazta is, de mégis csak a minimum sebességen ment a CPU 100% terhelésnél is.
Még nem csináltam ilyet eddig, csak fix sebességű gépekre fordítottam kernelt.
Mit csináltam rosszul?
Aki csinált ilyet, és működött, adjon ötletet!
Köszönöm.

szer. jún. 06, 2007 9:32
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 7 hozzászólás ]