|
Szerző |
Üzenet |
pagrus
platina tag
Csatlakozott: szer. júl. 06, 2005 9:35 Hozzászólások: 591 Tartózkodási hely: Tatabánya, Budapest
|
proli007 írta: .... Pargus! Megnéztem a doksikat, kb. erre gondoltam, de azok a szűrő ingyom-bingyom dolgok, nem igazán tetszettek. Ezekkel több a baj, mint a haszon. (persze szerintem)....
Minden szabályzott (tehát visszacsatolt) körben meg kell akadályozni a lengéseket, ehhez pedig valahogy be kell állítani a megfelelő időállandókat.
Ez nem csak elektromos berendezésekre igaz, vegyük pl. a fűtést, ha 20 fokot állítasz be és ezt a fűtési rendszered 16-24 fok közötti ingadozással teljesíti, akkor nagy a hiszterézise, márpedig ezt csökkenteni azt jelenti, hogy szűrünk, még ha csak mechanikusan is.
Kalapur! A linkelt oldalon tényleg részletesen leírták, legjobb, ha ezt nézed meg:
http://www.servospeaker.com/tech/tech.html
|
szer. jún. 27, 2007 15:32 |
|
|
Kalapur
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 744 Tartózkodási hely: Budapest
|
proli007 írta: Kalapur!Szerintem a többiek értették! üdv.: proli007
nyilvánvaló.
a lényeg, hogy én nem értem, viszont szeretném megérteni.
|
szer. jún. 27, 2007 14:23 |
|
|
proli007
platina tag
Csatlakozott: szomb. ápr. 14, 2007 14:03 Hozzászólások: 752 Tartózkodási hely: Paks
|
Köszi az infókat, Shalafi és Pargus!
Akkor mégsem volt az rémálom. Kérlek benneteket, hogy vegyétek figyelembe, hogy az ötlet 20 évvel ezelőtt volt. 1987-ben költöztem Paks-ra, és azóta az "atom" volt a téma, nem a hangszóró. Hát valóban van valami "kis" elmaradásom.
Pargus!
Megnéztem a doksikat, kb. erre gondoltam, de azok a szűrő ingyom-bingyom dolgok, nem igazán tetszettek. Ezekkel több a baj, mint a haszon. (persze szerintem)
Mégegyszer köszi, és igérem nem zavarlak benneteket később.(legalább is nem sűrűn)
Kalapur!
Szerintem a többiek értették!
üdv.: proli007
|
szer. jún. 27, 2007 14:16 |
|
|
Kalapur
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 744 Tartózkodási hely: Budapest
|
proli007 írta: ... Mindig volt egy rémképem, hogy a dóm alá beteszek egy alumínium lemezt, és kivezetem egy plusz dróton. A lemez és a nágnesközép között mért kapacitás változással visszacsatolom a végfokot. Vagy ez szerintetek valóban rémálom! Hova lettek a hidas visszacsatolások?
ezt valaki fordítsa le magyarról magyarra. úgy hogy én is megértsem.
köszi
|
szer. jún. 27, 2007 13:34 |
|
|
pagrus
platina tag
Csatlakozott: szer. júl. 06, 2005 9:35 Hozzászólások: 591 Tartózkodási hely: Tatabánya, Budapest
|
shalafi66 írta: 8) Azért a légrés öntözgetésének nemcsak pozitív hatásai vannak.
Javítottam, az F betű jelöli, nem a B.
Kétségtelen hogy hátránya is van, szerencsére a Seasnál mindkét változat van, a 27TBC/G és a 27TBFC/G, az előbbi 55/150 W-os, az utóbbi teljesítménye pedig 90/220 W, nekem a nagyobb teljesítmény kellett most.
|
szer. jún. 27, 2007 12:53 |
|
|
shalafi66
gyémánt tag
Csatlakozott: vas. aug. 07, 2005 18:32 Hozzászólások: 1643 Tartózkodási hely: Mezőkövesd
|
Azért a légrés öntözgetésének nemcsak pozitív hatásai vannak.
|
szer. jún. 27, 2007 12:30 |
|
|
pagrus
platina tag
|
proli007 írta: ... Mindig volt egy rémképem, hogy a dóm alá beteszek egy alumínium lemezt, és kivezetem egy plusz dróton. A lemez és a nágnesközép között mért kapacitás változással visszacsatolom a végfokot. Vagy ez szerintetek valóban rémálom! Hova lettek a hidas visszacsatolások? A magnetofluid réskiöntés?....
Nyitott kapukat döngetsz:
http://www.servospeaker.com/
Az egyik átalakítás pont az általam is használt Seas L18RNX/P hangszóróval készült:
Az ehhez használt Seas 27TBFC/G magas hangszóróm típusjelölésében a "F" meg pont a "magnetofluid réskiöntés"
Egyébként azért nem alakítom át mozgásvisszacsatolásúra, mert így is High-End hangfal lett (az első hangfalam, amire ezt merem állítani), pedig nem ezt tűztem ki célul hanem az eddigieknél jobb stúdió monitort akartam építeni.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára pagrus szer. jún. 27, 2007 12:50-kor.
|
szer. jún. 27, 2007 12:18 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
dark_bit írta: Kalapur:Idézet: Dark Bit!
Miből áll össze a hangsugárzód? Ezt a kérdést nem értem, fejtsd ki.
fentebb megkaptam a választ. FE207E. és feltételezem üborkásüvegben (reflexdoboz) van.
|
szer. jún. 27, 2007 8:05 |
|
|
shalafi66
gyémánt tag
Csatlakozott: vas. aug. 07, 2005 18:32 Hozzászólások: 1643 Tartózkodási hely: Mezőkövesd
|
Évekig használtunk pl. fekete pillét. Úgyhogy lemaradtál. Nem minta a színe lényeges lenne, anyaga, impregnálása, és a sütés módja viszont....
Nem a HC10 került szóba itt fentebb, hanem egy eléggé új hangszóró. Ma mondjuk a HC10 sem az már, mint régen a vidi korszakban. Szerencsére. Szóval nem érvényes a vád, annyi minden történt csak a H2000-nél az utóbbi időben a hangszórókkal, hogy még belegondolni is fárasztó.
Ui: Lancelot, ha olvasod, indítom a csomagod, lesz benne 125mm-es szélessávúból is.
|
szer. jún. 27, 2007 7:34 |
|
|
proli007
platina tag
Csatlakozott: szomb. ápr. 14, 2007 14:03 Hozzászólások: 752 Tartózkodási hely: Paks
|
Már nem vagyok mai gyerek.
Anno amit halgattunk, azok a jó magyar termékek voltak, gyári újak, meg átalakítottak. (rendesen)
kb.időrendi sorrendben;
Regent, Brillant, HS200, VIDI csörömpölők, HS500. Néha hozzá jutottunk egy-egy audiofil berendezéséhez. De hát hangszóró-hangszóró.
Rengeteg zenekari cucc. A népszerű 40cm-es, Marshall, Léni... már nem is emlékszem.
Jelenleg már nem igen hi-fi-zem, 84 óta egy HB1-em van. Annak nincs mély hangja, de legalább a közepe kiegyenlített. Láttátok, már a váltóját, milyen "parasztos"? Hát így is lehet.
Jut eszembe, hogy az a HC10-es ami szóba került, az azonos azzal a régi szélessávúval? Mert abban volt valami, ami "bosszantóan" jól szólt.
Papírmembrános síkhangfallal próbálkoztatok már? És a felsősarokba támasztottal? Régen mindent szóra bírtunk, még a lengőnyelves gerjesztetteket is (annak szabályozható volt a mágnese).
Mindig volt egy rémképem, hogy a dóm alá beteszek egy alumínium lemezt, és kivezetem egy plusz dróton. A lemez és a nágnesközép között mért kapacitás változással visszacsatolom a végfokot. Vagy ez szerintetek valóban rémálom!
Hova lettek a hidas visszacsatolások? A magnetofluid réskiöntés?
Elég arcpirító, hogy amióta feltalálták a dinamikus hangszórót, nem történt vele semmi, csak dugdossuk egyik dobozból a másikba.
Még a pille színét sem merték megváltoztatni.
Néha elindul valami, aztán mint az olaj elpárolog de izibe.
üdv: proli007
|
kedd jún. 26, 2007 22:51 |
|
|
proli007
platina tag
|
OFF
> Valaki magyarázza el a fáradt kis felfogóképességemnek a vicc lényegét, mert nagyon tetszik, de nem értem!
Ha Te hölgy vagy akkor lehet hogy igazad van, nem lehet a rúzzsal viccelődni!
De ez nem vicc. Az első dolog amelyre felírták, hogy Hi-Fi, az egy szájrúzs volt amerikában.
Jó reggelt! Ez egy markecing fogás volt. Nekem meg érdekesség.
ON
üdv.: proli007
|
kedd jún. 26, 2007 22:26 |
|
|
shalafi66
gyémánt tag
|
Nem, de a tekrenc önmagában kevés.
|
kedd jún. 26, 2007 20:50 |
|
|
cirrus
ezüst tag
Csatlakozott: vas. okt. 29, 2006 19:00 Hozzászólások: 59 Tartózkodási hely: Budapest
|
shalafi66 írta: Néha, ha olyan a hangszóró, sikerülhet a dobozt úgy méretezni, hogy kompenzálja a mélyátvitel esését, erre gondoltam.
Ilyenkor teljesen idiotizmus egy elsőfokú tekercset berakni?
|
kedd jún. 26, 2007 20:44 |
|
|
cirrus
ezüst tag
Csatlakozott: vas. okt. 29, 2006 19:00 Hozzászólások: 59 Tartózkodási hely: Budapest
|
proli007 írta: Hello Mindenki!Egyébként tudjátok mi volt az első Hi-Fi? Egy rúzs!üdv: proli007
Valaki magyarázza el a fáradt kis felfogóképességemnek a vicc lényegét, mert nagyon tetszik, de nem értem!
|
kedd jún. 26, 2007 20:42 |
|
|
shalafi66
gyémánt tag
|
Néha, ha olyan a hangszóró, sikerülhet a dobozt úgy méretezni, hogy kompenzálja a mélyátvitel esését, erre gondoltam.
|
kedd jún. 26, 2007 20:41 |
|
|
cirrus
ezüst tag
|
[quote]
Nem értem, hogy gondoltad a szélessávú + hangváltó párosítást.
[quote]
Feljebb már tisztáztuk, hogy félreértettem a dolgokat, később néztem, hogy egyutas topikban vagyok, BOCCCCS!
De azért azt görbét lehet kicsit billenteni jobbra, hogy vízszintes legyen, de mint Shala is írja a kiegészétő tekrenc levesz az érzékenységéből.
|
kedd jún. 26, 2007 20:38 |
|
|
dark_bit
ezüst tag
Csatlakozott: szomb. jan. 13, 2007 16:31 Hozzászólások: 51 Tartózkodási hely: Budapest
|
-törölve-
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára dark_bit csüt. dec. 06, 2007 0:10-kor.
|
kedd jún. 26, 2007 19:56 |
|
|
shalafi66
gyémánt tag
|
Onnan gondolta sztem, hogy egy baffle step kompenzálás akár elektromos akár akusztikus oldalról jól jönne a hangsugárzónak.
|
kedd jún. 26, 2007 19:36 |
|
|
dark_bit
ezüst tag
Csatlakozott: szomb. jan. 13, 2007 16:31 Hozzászólások: 51 Tartózkodási hely: Budapest
|
Cirrus:
Idézet: Ebben az Fe 207-es van? FE207E http://www.fostexinternational.com/docs/speaker_comp/FEAV-Series.shtmlFogadhatsz... tényleg nem éri el az 1-1,2 mH-s értéket sem. Nem értem, hogy gondoltad a szélessávú + hangváltó párosítást. Kalapur:Idézet: Dark Bit!
Miből áll össze a hangsugárzód? Ezt a kérdést nem értem, fejtsd ki.
|
kedd jún. 26, 2007 19:28 |
|
|
shalafi66
gyémánt tag
|
Lehet, csak áldozni kell az érzékenységből.
|
kedd jún. 26, 2007 18:19 |
|
|
cirrus
ezüst tag
|
Bocsi, akkor már kezd körvonalazódni a dolog, gyanús is volt ez a Fostex dolog, csak nem olvastam vissza eléggé. Ha jól tudom, azért azt a göbét is lehet billenteni egy kicsit jobbra nem?
|
kedd jún. 26, 2007 18:13 |
|
|
shalafi66
gyémánt tag
|
egyutas, ebben elvileg nincs váltó, kereszt meg főleg nem, nincs mit keresztezni. A szélessávú induktivitása tényleg 1,0mH környékén van, pontosabban kicsit kevesebb, 900uH környéke.
|
kedd jún. 26, 2007 17:50 |
|
|
cirrus
ezüst tag
|
dark_bit írta: a reflexcsövet direkt hangoltam úgy, hogy lejtsen kicsit a mély tartományban ...
Én is hangolgattam reflexcsövet, de az nem eredményezte az ilyen jellegű, szinte lineárisan emelkedő szép egyenes frekvenciagörbéjét a mélysugárzónak, sokkal inkább a másodfokú váltó tekercsének túl alacsony értéke adta ezt a képet. Fogadnék, hogy nem éri el az 1-1,2 mH-s értéket sem. Ha nem titkos, igen érdekelne a váltó felépítése. Természetesen a hangképet mindenki a saját szájaíze szerint alakítja, hiszen ő fogja élvezni a doboz hangját. Én sem vagyok a mindenáron vízszintes frekvenciagörbe híve.
|
kedd jún. 26, 2007 17:47 |
|
|
cirrus
ezüst tag
|
dark_bit írta: Lemérettem a hangfalamat
Ebben az Fe 207-es van?
Fontos lenne ismerni a keresztváltót, és a keresztváltó nélküli méréseket, külön-külön a hangszórókról, természetesen a dobozba épített állapotukban. Ebből elég sok minden kikövetkeztethető, és szerintem gyakorlatilag a keresztváltótervezés kiindulópontja.
|
kedd jún. 26, 2007 17:36 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
proli007 írta: Bocs, hogy beleugattam, csak megfogott a dolog.
Te proli
kérlek írj gyakrabban. milyen hangszórókról írtál fentebb, jelenleg mit hallgatsz?
Dark Bit!
Miből áll össze a hangsugárzód?
üdv
k
|
kedd jún. 26, 2007 15:50 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2990 Tartózkodási hely: Rákospalota-Kertváros
|
dark_bit írta: A dobozban SEMMI csillapító anyag nincs és most épp azon dolgozom, hogy ezt a hosszú lecsengést lefaragjam.
Igen, ez gyanítható volt a 80 Hz körüli 80 ohmos impedancia-értékből.
|
kedd jún. 26, 2007 12:53 |
|
|
proli007
platina tag
|
dark_bit írta: ...sok az elméleti-betyár, sokan sokmindent mondanak, osztják az észt és a köztudatba olyan dolgok terjednek el amik valójában nem vagy másképp léteznek..... Hallás alapján merem állítani, hogy teljesen igaza volt, semmilyen hiányt nem szenved a hangszóró a mély tartományban.
Hello Mindenki!
Annak idején, sokat "hifiztem", s tököltem hangszórókkal. Kis felszereltség, nagy lelkesedés.
- Nem igazán szimpatizáltam a bassreflex dobozzal. Az első hangszóró, mely nem kiabált egyből, hogy az, a JBL150-es volt. A többinél (már amit halgathattam) egyből kiszúrható volt. A rongyot levéve és figyelve a membrán mozgását, látható volt, hogy semmi köze a zenéhez, össze-vissza kóválygott, mint a gólyafos a levegőben. Ha a csillapítás több volt, jobb lett, de akkor meg jobban hasonlított a zártra. Végül is mélyebbre ment, de azután egyből bele is halt. Először úgy érzi az ember, milyen dögös, azután rájön, hogy minden hang, ugyan azt a zsírosbödönt rugdossa. Azért az impedancia görbe, mindig árulkodott.
- A közép-magas váltási pontot, úgy figyeltem, hogy elfordítottam a hangszórót, hogy az egyik fülem felé essen a közép, a másik felé a magas (az orromat a kettő közé dugtam) és tekertem a generátort. A fázisváltás jól hallatszik. "Sztereózik". Ha többször hallotam átmenni a hangot a jobb oldalról a ballra, akkor a fáris forgott és a meghallgatáson "csörömpölősnek" hallottuk. Több váltót is készítettünk, melyek között volt dombos, egyenes meg huplis. Kapcsolgattuk, és nemtörődve a "mérésekkel", azt hagytuk meg amelyik a legjobban tetszett. Volt olyan, hogy a középsugárzó torzítását, csak egy Opus3 fúvós felvételen halottuk meg, de ott ordított.
-Végső tapasztalatunk, az volt, hogy az ember egy elképzelt hangzás világot keres magának. Ha másfélóra 90dB-es hallgatás után az embernek nem volt az az érzése, hogy azonnal ki kell ezt kapcsolni, akkor az már igen jó eredménynek számított. A jóságot szubjektíven úgy itéltük meg, hogy mennyire tudunk együttélni vele. A hangerő egy elvarázsolt dolog, mert 1 dB-vel hangosabban szóló hangszórót mindenki jobbnak ítélte. (két egyforma volt) A hangerőt, (hatásfokot) meg a karakterisztika és a hangzás jellege miatt, lehetetlenvolt megállapítani.
Elég érdekes volt, hogy hangszóró csere után a régi felvételeim megitélése egészen más volt. Volt, amit azelőtt pocséknak tartottam és láss csodát, most hallgatható lett. És akkor a helyiségről, csillapításról, reflexióról... még szót sem ejtettünk.
Ez az egész, olyan mint a bor. Az alapvető, hogy szép színe legyen, ne legyen töréses, de hogy melyik a jobb bor a Pinot noir, vagy a Chardonnay az már egy jó kérdés.
Mire az embernek egy "jó" hangszórója lesz, akkor már a Sokol zsebrádió is megteszi neki, vagy rég koncertekre jár és csak a zene érdekli és nem a hangzás.
Egyébként tudjátok mi volt az első Hi-Fi? Egy rúzs!
Bocs, hogy beleugattam, csak megfogott a dolog.
|
kedd jún. 26, 2007 7:57 |
|
|
dark_bit
ezüst tag
|
Idézet: A fázisgörbe nem tűnik igaznak. 0 Hz felé 0 fokról kellene indulnia, némi pozitív kitérés után 23 Hz körül metszenie kellene a 0 tengelyt, némi negatív kilengés után újra át kellene lendülnie pozitívba, hogy 80 Hz körül ismét átlendüljön a 0 értéken. A mérést Kovács Dénes végezte. Kinyomtatva és egy pdf-ben is megvan. A kinyomtatott ábrán van egy olyan kilengés sorozat amit leírtál, a pdf-ből (amiből a képeket nyertem) már "kikozmetikázta" feltehetőleg azért, mert ezt mérési hibának találta. Ma vagy holnap scannelem az eredeti ábrát, és felteszem, hogy azt is láthasd. Idézet: CSD: 341ms....... Embarassed Rolling Eyes
Nem tudom, hogy ez mérési hiba, vagy tényleg így van-e, de ez tényleg sok.
A dobozban SEMMI csillapító anyag nincs és most épp azon dolgozom, hogy ezt
a hosszú lecsengést lefaragjam.
Ha van ötleted, hogy mihez nyúljak, hogy jobb eredményt érjek el, kérlek oszd
meg velem és a közösséggel.
|
kedd jún. 26, 2007 7:05 |
|
|
dark_bit
ezüst tag
|
-törölve-
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára dark_bit csüt. dec. 06, 2007 0:08-kor.
|
kedd jún. 26, 2007 6:45 |
|
|
shalafi66
gyémánt tag
|
CSD: 341ms.......
|
kedd jún. 26, 2007 6:41 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2990 Tartózkodási hely: Rákospalota-Kertváros
|
watt írta: Idézet: ki tud olvasni valamilyen gyengeséget a görbékből A görbéből azt olvasom ki, hogy nincs mélye. Persze lehet, hogy a görbék hazudnak!
Valamint 2-3 kHz között "az arcodba ordít".
A fázisgörbe nem tűnik igaznak. 0 Hz felé 0 fokról kellene indulnia, némi pozitív kitérés után 23 Hz körül metszenie kellene a 0 tengelyt, némi negatív kilengés után újra át kellene lendülnie pozitívba, hogy 80 Hz körül ismét átlendüljön a 0 értéken.
|
kedd jún. 26, 2007 6:33 |
|
|
watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 01, 2006 14:00 Hozzászólások: 3559 Tartózkodási hely: Régi nick .watt Hozzászólások: 3402
|
Idézet: ki tud olvasni valamilyen gyengeséget a görbékből
A görbéből azt olvasom ki, hogy nincs mélye. Persze lehet, hogy a görbék hazudnak!
|
kedd jún. 26, 2007 4:36 |
|
|
dark_bit
ezüst tag
|
-törölve-
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára dark_bit csüt. dec. 06, 2007 0:08-kor.
|
hétf. jún. 25, 2007 22:06 |
|
|
dark_bit
ezüst tag
|
Elsőre egyszerűbbnek tűnt a rajzot lemérni
mint keménypapírt körberajzolgatni.
|
hétf. jún. 18, 2007 21:20 |
|
|
zoli12
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 31, 2004 17:24 Hozzászólások: 400 Tartózkodási hely: Szolnok
|
Azért mondtam, hogy stimmelni kellene "elméletben". A gyakorlat akkor viszont mást mutat. De végülis sikerrel jártál és a lényeg pedig az. De egy kicsit gondolkodóba ejtettél (nem te csinálod sajátmagad az előlapba a marást ha jól olvasom az írásodat).Ha már van hangsugárzód (valahonnét szerezted, mert levetted róla a méreteket) akkor miért nem rajzoltad le egy keménypapírra a sugárzónak a kosárperemét. Innentől kezdve a marósablonkészítés már gyerekjáték , akár te magad is elkészítheted:D
|
vas. jún. 17, 2007 6:55 |
|
|
dark_bit
ezüst tag
|
Üdv,
Zoli12, eléggé logikusan gondolkodsz... de tévedsz (sajnos)
Nagyon aranyos, hogy úgy indítassz, hogy:
"megkeresem a Fostex honlapján a sugárzót" ezt azért ne.
A megoldást én is ebben kerestem kezdetben DE kicsit nem stimmelt
a valósághoz képest, ezért lemértem ugyanazokat a paramétereket
a rajzon és élőben; a pdf-ben szereplő rajz hibás. Ismétlem: Hibás!
Egyáltalán nem felel meg a valóságnak és ez nagyon gáz, mert majdnem
tévútra vezetett. El lehet képzelni ha valaki lerendel egy drágább
példány párt, majd a tervek alapján bemar és végül bele akarja rakni
a hangszórót és nem megy... bosszantó lehet.
A megoldás nem titkos, a hangszórót mértem le tolómérővel, ebből
számítottam ki különösebb koordináta geometria nélkül. Sztem offtopic,
ha nagyon érdekel benneteket akkor leírom de le kell szögeznem, most
várok egy MDF lapra amibe az első teszt mintát maratom szóval a
végkimenetel még ismeretlen.
|
vas. jún. 17, 2007 0:21 |
|
|
zoli12
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 31, 2004 17:24 Hozzászólások: 400 Tartózkodási hely: Szolnok
|
Lehet hogy lekéstem a megoldást , de én azt csináltam volna, hogy megkeresem a Fostex honlapján azt az ominózus sugárzót. Általában pdf dokumentumként szerepel , és felnagyítanám a kívánt méretre , majd kinyomtatnám. Ha jó a fostex sugárzó CAD rajza, akkor stimmelni kell elméletben a nagyításnak is. De lehet hogy tévedek. Ennyi lett volna
|
szer. jún. 13, 2007 16:37 |
|
|
pagrus
platina tag
|
dark_bit írta: ...Közben úgy esett, hogy megálmodtam a megoldást....
De nem árulod el?
|
hétf. jún. 11, 2007 19:30 |
|
|
dark_bit
ezüst tag
|
Üdv,
Ez egy jó ötlet Kalapur, köszönöm.
Közben úgy esett, hogy megálmodtam a megoldást
(ez gyakran megesik ha egy probléma napokig foglalkoztat)
úgyhogy ne fájjon a fejetek miattam többé!
|
hétf. jún. 11, 2007 16:22 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Sziasztok!
Nem tudom mennyire fontos a tizedmilliméter pontosság, én nem marással oldanám meg a problémát, hanem egy plusz előlappal ami legyen mondjuk 3-4mm vastag.
Ebből akár dekopírral is ki lehet vágni a hangszóró rajzát (egyszerű körberajzolással (kicsit szűkebbre kell venni a vágást) ezután kb félóra reszelgetéssel csiszolással a kellő mértere lehet igazítani.
A hangszóró pereme nyilván nem 3-4 milliméter, ezért a perem alá kell tenni valamit, ami kicsit kiemeli. Ez lehet valami vékony szivacsréteg, ami egyébként sem árt, ha jól akarjuk tömíteni a peremet.
Üdv
k
ui: megoldásom elég kókány, de szerintem így is lehet szépet alkotni. Egyszer valaki megkérdezte, hogy mivel csináltam a hangszóró nyílását ilyen szép lekerekítettre és szabályosra. Válasz: dekopír és csiszolópapír.
|
hétf. jún. 11, 2007 9:05 |
|
|
pagrus
platina tag
|
dark_bit írta: ...elvi síkon leírva talán jól cseng ez az öltet, de valóságban sztem használhatatlan.....
Ha mindenáron számolni akarsz, akkor tedd a hangszórót milliméter papírra, vegyél fel egy koordináta rendszert és határozd meg a kétféle ív szélső pontjainak és egy-egy közbenső pontjának koordinátáit, így lesz három-három pontod. Kis gyakorlattal ezt tizedmilliméter pontossággal meg lehet tenni. Mivel három pontra (ha nem esnek egy egyenesre) lehet kört illeszteni, a többi már csak koordináta geometria. Szólj, ha kell hozzá segítség.
|
vas. jún. 10, 2007 22:42 |
|
|
dark_bit
ezüst tag
|
Köszönöm Pagrus,
legalább valaki megpróbálta... bár sokra csakugyan nem megyek ezzel,
elvi síkon leírva talán jól cseng ez az öltet, de valóságban sztem használhatatlan.
Rengeteg így a pontatlansági tényező. Már számbavettem ilyen próbálgatásokat
is, de ha végképp nem kapok sehonnan műszaki rajzot úgy a próbálgatás helyett
már kitaláltam valami sokkal egyszerűbbet.
Azt, hogy egzakt vagy nem egzakt megoldás kell azt azért szeretném magam
eldönteni, de köszönöm, hogy vetted a fáradtságot és leírtad amit tudsz.
|
vas. jún. 10, 2007 22:03 |
|
|
pagrus
platina tag
|
dark_bit írta: ....Szeretnék besüllyesztve beépíteni egy FE207-es hansugárzót, de mivel eléggé el****ott formája van ezért ez nem egyszerű. .... eddig jutottam, de nem tudom, hogy lehet ezeket a méreteket megállíptani.....
A húr hosszából és a körívtől való legnagyobb távolságából a sugár számítható, ez geometria, csak az a baj, hogy ilyen kis körszeletnél pontatlan, ha pedig meghosszabbítod próbálgatással, már meg is van a sugár
Szóval ezt ajánlom, tedd le egy nagyobb papírra a hangszórót, köss egy spárgát egy ceruzára, és keresd meg próbálgatással a sugarakat, nem kell egzakt megoldás.
|
szomb. jún. 09, 2007 21:44 |
|
|
dark_bit
ezüst tag
|
Sziasztok!
Hozzátok fordulok egy problémámmal, mivel ti már öreg motorosok vagytok.
Szeretnék besüllyesztve beépíteni egy FE207-es hansugárzót,
de mivel eléggé el****ott formája van ezért ez nem egyszerű.
eddig jutottam, de nem tudom, hogy lehet ezeket a méreteket megállíptani.
A magyarországi képviseleten keresztül már próbáltam infót begyűjteni a
gyártól de 2-3 hét elteltével még nem óhajtottak válaszolni és meg van rá az esély, hogy nem is fognak.
Ha tudtok plíz segítsetek.
|
szomb. jún. 09, 2007 21:11 |
|
|
Lancelot
arany tag
Csatlakozott: pén. márc. 26, 2004 21:22 Hozzászólások: 461 Tartózkodási hely: Bp.
|
Üdvözlök minden Egyutas hívőt!
Hát megvolt.
Megkaptam Shalafi66 Úrtól a 2db egyedi gyártású 10cm-es szélessávút, és nem csalódtam keze munkájában. Pont olyan mindkét hangszóró, mint ígérte. Az első pár órás járatás után kellemes, rendkívül informatív, cseppet sem sávhatárolt hangot produkálnak. Méretüket meghazudtolva szólaltatnak meg bármilyen műfajt, pedig még be sincsenek rendesen járatva.
Egyéni vélemény: Köszönöm a lehetőséget, hogy meghallgathattam őket, és ha rajtam múlik, lesz folytatás. Nekem nagyon tetszenek. Boldogan hallgatom őket.
További szép napokat kívánok: -L-
.
|
szomb. máj. 12, 2007 20:08 |
|
|
watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 01, 2006 14:00 Hozzászólások: 3559 Tartózkodási hely: Régi nick .watt Hozzászólások: 3402
|
Szerintem nem jó helyen kopogtatsz. Inkább itt kéne megpróbálni...
http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?t=4493
|
szer. máj. 02, 2007 5:04 |
|
|
zulu
ezüst tag
|
Valami ilyesmire gondoltam. Érdelkes és meglepő nem?
|
szer. máj. 02, 2007 0:10 |
|
|
zulu
ezüst tag
|
|
szer. máj. 02, 2007 0:09 |
|
|
zulu
ezüst tag
|
Igazából olyan dolgot szeretnék kérni tőletek, amivel néhány ember szerint megcsúfolom a hifizést. Én ugyan is ha sportos azemmel nézzük, akkor a hifizés erőemelője vagyok, és nem egy sakkbajnok. Ha értitek mire gondolok. Tehát. Én hangnyomás versenyzek, és gondoltam egy merészet, mi lenne, ha építenék egy TL ládát, hangnyomásra.
Ebben tud nekem valaki segíteni? Vagy menjek inkább valahova? Igazából az elv érdekel, és az, hogy mitől függ, hogy milyen hangszóró alkalmas erre a célra. Az is érdekel, hogy a csőnek mekkorát kell tágulnia bizonyos hosszúság alatt, mekkora kamra kell,stb. Egyszóval, minden!
Tehát ha nem nagy gyalázat, akkor segítetek?
Köszi. (találtam egy jó oldalt képekkel, abból kaptam ötletet)
|
szer. máj. 02, 2007 0:06 |
|
|
zulu
ezüst tag
|
Hello Krisztián
Bocs, hogy nem bonyolítottuk le az üzletet a Visation fRS8 asokkal. Sok volt a vidéki meló, és a versenyemre is készülnöm kellett. Most igazából nem is aktuális a dolog!
Ne haragudj, hogy föl ültettelek. Nem volt szándékomban.
|
kedd máj. 01, 2007 23:56 |
|
|