|
Szerző |
Üzenet |
Marcellus
ezüst tag
Csatlakozott: szer. okt. 31, 2007 20:07 Hozzászólások: 35 Tartózkodási hely: Miskolc
|
Szia
Én is csak a napokban jutottam hozzá egy IPC-1L-hez, de úgy tudom, hogy igen, 0,9V-ig süt ki.
Eddigi tapasztalat: beraktam 4db zsír új Ansmann 2700mAh aksit, beléjük rakott kb 1200mA-t, majd kisütöttem őket (kb 1000mA vett ki - már itt is csodálkoztam) és újra feltöltés. No itt aztán tényleg nem tudtam mit kezdeni a megjelenített infóval. Kb 900mA után kiírta, hogy FULL, hoppá mondom, benne hagyom reggelig és majd meglátjuk. Reggel a fenntartó töltés után már a szememnek kedvező értékeket mutatta: 2760-2800mAh.
Nálad a kisütés utáni töltésnél a kapacitás valós értéke után írja ki, hogy full-on van? Mert nálam olyan, mintha a fenntartó töltés fejezné be a töltést....
|
pén. dec. 21, 2007 19:16 |
|
|
topeti
gyémánt tag
Csatlakozott: vas. aug. 15, 2004 15:17 Hozzászólások: 1273 Tartózkodási hely: Otthon
|
Sziasztok
Kaptam a Jézuskától egy IPC-1L töltőt (na jó, bevallom, az én drágám vette).
A kiszállításáról írtam egy hozzászólást az offolós topikba, érdemes elolvasni
A töltő vagy kisütő áramot 3 lépcsőben lehet változtatni, és van aktuális állapotkijelzés az eltelt időről,
feszültség, áram és kapacitásértékekről. A kisütőáram fele a töltőáramnak, stb...
A használati útmutatóban arra vonatkozóan nincs leírás, hogy meddig tart a kisülés. Ezt a dolgot hiányolom.
Meddig tart a kisütés? pl. addig, amíg a 0,9V-ot eléri a feszültség?
üdv, Péter
|
pén. dec. 21, 2007 17:28 |
|
|
fishi
ezüst tag
Csatlakozott: pén. márc. 26, 2004 18:15 Hozzászólások: 23 Tartózkodási hely: Bp/Szeged
|
topeti írta: A Chip magazin mostani számában van egy akksi teszt: ... Kérlek, véleményezzétek, hogy mennyire higyjek a cikknek
Noha nem megy épp a link, de látatlanban is biztos vagyok benne, hogy semennyire... Chip-ék híresen dilettáns/lefizetett teszteket szoktak csinálni, szóval ne aggódj a végeredmény miatt.
|
pén. dec. 21, 2007 13:12 |
|
|
soundria
ezüst tag
Csatlakozott: csüt. dec. 29, 2005 10:36 Hozzászólások: 34 Tartózkodási hely: Budapest
|
Töltő tapasztalatok
Sziasztok
fotos vagyok es eleg hevi modban hasznalodnak nalam az akksik, egyelore azt gondoltam hogy egy MW8168GS mikroprocesszoros toltovel jol elleszek (500mA-el tolt, 85mA-el sut ki), de erdekes dolgokat kezdek tapasztalni:
az akksik feltoltottnek lettek minositve (egett a zold led), majd ujra behelyzve oket ismet egy fel orat toltotte, mielott kigyulladt a zold led.
Ezen felul egyre inkabb gyanusan hamar feltoltodnek az akksijaim, akár egy óra alatt is, ami nyilvan nem normalis, mivel mondjuk egy 2600mAh-s akksit 500mA-el majd 8 orat kellene toltenie.
Hasznal valaki hasonlo toltot? Mik a tapasztalatok?
Van még egy Ansmann procis toltom is, ami szinten 500mA-el tolt, de nincs kisutoje. Azt most tetsztelem.
|
vas. dec. 02, 2007 22:12 |
|
|
vasti
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1104 Tartózkodási hely: Zalaegerszeg
|
... nem akarok reklámot csinálni senkinek, de nekem van egy ilyen töltőm, és szerintem nem rossz kis cucc attól eltekintve, hogy csak egycsatornás....
Ez nem az enyém, de ha valaki éppen akar venni olcsón egy töltőt, ezt nézze meg:
http://www.teszvesz.hu/item272317786_ki ... tolto.html
Üdv!
|
szomb. nov. 24, 2007 20:44 |
|
|
vasti
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1104 Tartózkodási hely: Zalaegerszeg
|
Gilszkilabor írta: Más, OFF: Az Euronics "szakértőiről" is meg van a véleményem...
... a moderátor biztos megöl, de akkor is elmondom ;-)
Egy haverom megkért, hogy vegyek neki egy Nethaus akciós discman-t. Megmondta, mennyibe kerül. Elmentem, kértem az eladótól. Azt mondta, sajnos az a típus már elfogyott, de van egy, ami 1500 forittal drágább.... Havert felhívom, mondja egye fene, ha már odamentem, vegyem meg. Otthon nézzük a katalógust: az akciós típust adták, nem akciós áron...
Úgyhogy én is imádom a juronicsot: mondjuk ez két-három éve volt, azóta nem voltam ott, és le is beszélek mindenkit ;-)
Üdv!
|
kedd nov. 13, 2007 21:36 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
http://adriankoooo.biztosan.hu/Akksi.pdf
Hmm... Nem is tudják, hogy az elem és az akkumulátor két különböző dolog. Tetszik a "tölthető elem".
Más, OFF: Az Euronics "szakértőiről" is meg van a véleményem... ON
Gilszkilabor
|
kedd nov. 13, 2007 16:35 |
|
|
vasti
gyémánt tag
|
Igen, éppen azt mondta itt egy hozzárétő, hogy mivel a R2U és hasonló akkuknak kicsi a belső ellenállásuk, ezért nagyobb áramot tudnak kiadni magukból, tehát pl. egy vakut hamarabb feltöltenek.
A kisülés: mintha olyat olvastam volna egyszer, hogy a hagyományos NiMH akkuk folymartosan sülnek ki, tehát a heti mondjuk 10% az folyamatosan igaz, pl. 4 hét után 40%. Az "új generációsok" meg nem: lehet, hogy az első héten 6%, de utána 4, aztán 3, aztán 2: ez így 15% ;-)))
Nekem Ansmann Formula 1 akármi kockás zászlós akkuim voltak, jó egy éve úgy 4500 forint volt a négyes csomag. De azok következetesen le tudtak merülni több hét alatt úgy a fotóstáskámban, hogy a felét sem tudták a frissen töltött állapotnak: pedig minden töltés előtt kisütöttem őket, és az első pár hónaptól eltekintve négycsatornás töltővel töltöttem őket.
Amúgy én sajnos azt vettem észre, hogy a legtöbb teszt "fizetett hirdetés": igaz, annak ellenére, hogy informatikus vagyok, Chip magazint és hasonlókat évek óta nem láttam ;-) , de HiFi lapokat régebben szoktam venni: aztán pont emiatt leszoktam róla.
Üdv!
|
kedd nov. 13, 2007 11:31 |
|
|
topeti
gyémánt tag
Csatlakozott: vas. aug. 15, 2004 15:17 Hozzászólások: 1273 Tartózkodási hely: Otthon
|
Ezért mondtam, hogy a lökés(impulzus)szerű tesztelést hiányolom!
Lehet, hogy a Ready2Use ill. Eneloop akksik sokkal jobban birják az efféle igénybevételt....
Ezt is le kellett volna letesztelniük!
vasti írta: Érdekes a teszt végeredménye. De biztosan igazuk van )) Ennek ellenére azt mondom, hogy a Varta Ready2Use használata egy élmény pl. a 2800-as Ansmann akkuk után. Ansmann Photo vagy Ansmann Professional akksikat cserélted Ready2Use akksikra? vasti írta: Annak ellenére, hogy egy hét alatt majdnem 7% kapacitásvesztést írnak
A mérésük szerint 1 hét alatt a Ready2Use elemek 10%, az Eneloop 6,7% kapacitást veszítenek.
OFF
Imádom ezeket a teszteket, semmire se jók Annyit ér mint pl. a téligumiteszt. Imádom amikor októberben
csinálnak gumitesztet +5 fokban. Szvsz egészen más eredmények születnének -5...-10 fokban...
|
kedd nov. 13, 2007 2:14 |
|
|
vasti
gyémánt tag
|
Érdekes a teszt végeredménye. De biztosan igazuk van ;-)))
Ennek ellenére azt mondom, hogy a Varta Ready2Use használata egy élmény pl. a 2800-as Ansmann akkuk után. Lassan két hete eladtam az akkutöltőmet, és még 1-2 hét, mire meglesz az új: de fel sem töltöttem az akkuimat, mielőtt postára adtam a régit ;-))) Annak ellenére, hogy egy hét alatt majdnem 7% kapacitásvesztést írnak, én úgy 3-4 hét fotóstáskában pihenés után sem veszek észre jelentős "gyengülést". Ja, és napi renszerességgel használom a fényképezőgépement...
Üdv!
|
hétf. nov. 12, 2007 23:06 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
Tisztelt fórumtársak,
Az index fórumáról bátorkodtam idecsempészni az alábbi linket.
A Chip magazin mostani számában van egy akksi teszt:
http://adriankoooo.biztosan.hu/Akksi.pdf
Kérlek, véleményezzétek, hogy mennyire higyjek a cikknek, tényleg az a legjobb akku amit
elsőnek hoznak ki, valamint a Ready2Use és az Eneloop ennyire középszerű lenne?
Furcsállom, mert az akkutöltős topikokban ennek ellenkezőjéről olvasni.
Szerintem ott van a kutya elásva, hogy állandó 400mA-es terhelést tettek az akkukra, mert az nem úgy
fejti ki a hatását, mint egy fényképezőgép. A vakku dinamikus terhelését miért nem vették figyelembe??
Ezért eleve hibás a teszt. Én úgy teszteltem volna, hogy egy adott fényképezőgépben használtam volna
az elemeket, és lássuk, hogy folyamatos vakkus képekből az egyes elemek mennyi fénykép
készítésére képesek, valamint hogy hány percnyi folyamatos videófelvételt biztosítanak az egyes elemek.
Van értelme megreklamálni a szerkesztőségen ezeket a dolgokat??
Hátha készítenének egy új tesztet
|
hétf. nov. 12, 2007 21:08 |
|
|
proli007
platina tag
Csatlakozott: szomb. ápr. 14, 2007 14:03 Hozzászólások: 752 Tartózkodási hely: Paks
|
A legtöbb gagyi töltőben, csak egy ellenállat korlátoz, így nem biztos, hogy tönkrement.
De mérd meg, az a legjobb, polemizálás helyett.
üdv! proli007
|
kedd júl. 31, 2007 23:14 |
|
|
PumaElBusta
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 237 Tartózkodási hely: Szekesfehervar
|
ahm...koszi a valaszokat, lehet elobb kellett volna forumozni mint ablakonkidobalni.
az amugy tiszta volt hogy atpolarizalas tonkrevagja.Az volt erdekes szamomra, hogy a tolto elvileg forditott polaritas ellen vedett, es 2/4 akkut lehet egyszerre tolteni, de ha csak egy van forditva, azt vajon eszreveheto -e valahogy... arra nem emlekszem hogy mikepp vilagitott a led, mert amint eszrevettem reflexbol kiteptem a konnektorbol. igazabol az erdekelne hogy a tolto serulhet -e igy.
|
kedd júl. 31, 2007 21:06 |
|
|
watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 01, 2006 14:00 Hozzászólások: 3559 Tartózkodási hely: Régi nick .watt Hozzászólások: 3402
|
Ma álmodtam, hogy a Panasonic akkujaim tönkrementek nyaralás alatt és venni kellett volna párat. GP(?) akkukat találtam egy boltban, több mint 1000Ft-ért akarták adni! Még álmomban is minden idegszálam tiltakozott a vásárlás ellen!
Vegyetek márkás akkukat, márkaboltban, meghálálja! Megszámolni nem tudom hányszor töltöttem őket fel! 2300-asnál nagyobbat ne vegyetek, sőt érdemes kifutott 1500-okat, 2100-asokat venni, sokkal olcsóbbak, és alig bírnak kevesebbet!
|
kedd júl. 31, 2007 10:55 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
Idézet: sony 3000mAh akkumulatort,
Ilyen nem létezik. Valahol olvastam is a hivatalos nyilatkozatot. (Vagyis ez egy hamis gagyi, használhatatlan.)
Az átpolarizálás meg természetes, hogy tönkretesz egy aksit.
|
kedd júl. 31, 2007 10:20 |
|
|
PumaElBusta
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 237 Tartózkodási hely: Szekesfehervar
|
helo!
furcsa, es latszolag osszetett dologgal allok szemben. anno a fenykepezogepemhez az elozo gazdaja vasarolt 4 minwa markaju(?) 2000mAh akkut, egy somogyi felirattal megaldott "toltovel", ami a maga modjan mukodott is. kesobb vettem hozza egy adag ansmann 2600mAh akkut, a hozza jaro gyorstolto/csepptoltovel. egy darabig frankon uzemelt ez is. egyszer apam megcsukta a rendszert toltesnel, az egyik akkut forditva tete be, nem tudom hogy ez ellen van -e valami vedelem, mar ha egyatalan ellenorizni lehet ezt valahogy. ennek ellenere egy darabig meg mukodott igy is. mostanaban viszont rosszalkodik, hiaba toltom fel rendesen, fel perc hasznalat utan a fotomasina kikapcsol. a regi minwa akkukkal, es az ansmann gyorstoltovel persze uzemel rendesen. most vassaroltam a vateran 4 elvileg sony 3000mAh akkumulatort, kicsit felve, mert gyanusan olcso volt (1300/2db). kibontottam a csomagolast, betaraztam a toltobe, majd ugy 10 perc utan teljes toltottseget jelzett. fenykepezogeppel meg ugyanazt muveli mint az ansmann akkuk. van valakinek otlete, hogy minek mi baja lehet?
|
kedd júl. 31, 2007 6:16 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
Idézet: ezek az akkuk azért vannak ellátva ilyen védelmel, mert sokkal veszélyesebb, tultöltéskor mint a NiMH. Bizony! Lobbanékony természetük van!
Nem túl bizalomgerjesző név egy litium aksinak!
|
hétf. júl. 30, 2007 20:33 |
|
|
wolfi
vas-tag
|
Igen ezt én is tapasztaltam, egy mobil akkuval (Motorola V300), amely ha jol emlékszem 2,4v -nál ugy le állt, hogy abszelutt semmi áramot nem adott, a tultöltést nem probátam, a tültő automat, amugy valaholazt olvastam, hogy ezek az akkuk azért vannak ellátva ilyen védelmel, mert sokkal veszélyesebb, tultöltéskor mint a NiMH.
|
hétf. júl. 30, 2007 20:08 |
|
|
Elektroman
arany tag
Csatlakozott: csüt. márc. 23, 2006 20:49 Hozzászólások: 223 Tartózkodási hely: Miskolc
|
Én úgy tudom a Li-Ionok mellett tényleg van elektronika. Egy régi szamszung telefonomban(SGH-R210) volt is valami kis IC-s valami az akkunál.
|
hétf. júl. 30, 2007 19:06 |
|
|
tubybb
gyémánt tag
Csatlakozott: vas. feb. 05, 2006 19:53 Hozzászólások: 1170 Tartózkodási hely: Győr
|
Tegnap egész éjjel azon gondolkoztam, hogy mi lehet az a dv, ráadásul ennek a dv-nek a függvényében változik a feszültség. Egyszerűen a sebességen kívül semmilyen más jel nem jutott eszembe, ami mértékegység lehet.
Nade mi az már, hogy a sebességváltozás alatt megváltozik a feszültség? Ledobjuk egy repülőről az akkumlátort, és akkor majd feltöltődik valahogy?
Esetleg az is eszembe jutott, hogy mágneses térben keringetjük, hogy a sebességváltozás hatására indukált feszültség változás jöjön létre.
Inkább nem mertem szólni.
|
hétf. júl. 30, 2007 16:32 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
Kedves kolléga jóvoltából kaptam Li-ion akkukat. LC18650-es cellák, és érdekes módon az van árírva hogy védett túltöltés, mélykisütés és rövidzár ellen.
http://www.ultrafire-shop.com/shop/prod ... 5018c59fd0
Vajon elektronika van benne?
Ha töltőt akarnék csinálni hozzá, akkor mire kell figyelni? Úgy tudom a töltési végfeszültség ne legyen nagyobb 4,2V-nál cellánként, és persze az áramlimitet sem szabad túllépni... Egyéb?
Van egy 300mAh-s LiPo akumulátorom is, ehhez is kellene töltőt csinálni, mert ilyen kicsihez nem éri meg egy drága töltőt venni.
|
hétf. júl. 30, 2007 16:07 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Jóvanna, ****! -du/dt!
|
hétf. júl. 30, 2007 12:16 |
|
|
proli007
platina tag
Csatlakozott: szomb. ápr. 14, 2007 14:03 Hozzászólások: 752 Tartózkodási hely: Paks
|
SPafi írta: A -dv/du érzékelővel fölteheted a koronát a műre.
Az tényleg koronás találmány
(Tudom rosszindulatú vagyok, de legalább tudatosan, nem ösztönösen mint az állat..)
üdv! proli007
|
hétf. júl. 30, 2007 11:30 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Idézet: amugy az 1000 Ft-os akku töltöd szerintem még az áram generálást sem oldja meg,
Azt nem is kell! Tökmindegy, hogy mekkora a pontos áramérték, akár hullámos is lehet. A legfontosabb dolog, hogy akkor kapcsoljon le, amikor föl van töltve az aksi! Ezt pedig simán feszültségkorláttal egyáltalán nem, időkorláttal többé kevésbé meg lehet oldani. Ha tudsz időzítőt építeni, akkor tedd azt! Úgy eléred a használhatóság alsó határát. Ha az időzítődet a töltőárammal arányosan vezérled, akkor az eredmény már töltésgenerátor. Ha hőérzékelőt is beépítesz, akkor még jobb lesz. Egy cellánkénti kisütő erősen fokozza az élettartamot, szerintem ez legyen a következő lépés. A -dv/du érzékelővel fölteheted a koronát a műre. Precíz áramgenerátor csak akkor elengedhetetlen, ha nálatok nagyon ingadozik a hálózat, és csak időzítőt használsz.
Ha valaki profi töltőt akar, az szerintem ne szedett-vedett kapcsolásokat nézegessen, hanem olvasson gyártói ajánlást, és tervezzen saját áramkört!
http://www.panasonic.com/industrial/bat ... utions.pdf
http://www.panasonic.com/industrial/bat ... ethods.pdf
Vagy használd pl. ezt:
http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm/qv_pk/1666
|
vas. júl. 29, 2007 23:21 |
|
|
wolfi
vas-tag
|
Nem az a gond hogy nincs pénzem rá, csak érdekel az elektronika, és most pont egy töltöre van szükségem, amugy már kinéztem egy lcd kijelzös inteligens akku töltöt 100 lej(kb 13000Ft)-ért, arra az esetre ha nem tudnék össze hozni semmit, egy simma áramgenerátorom már van , az 400mA-el nyomja öket (2500mA, 7 ora alatt tölti fell, csak gondoltam kicsit okositokk rajta, s nekem logikusnak tünt a plusz fesz generátor, de mivel nem voltam biztos benne ezért gondoltam rákérdek, amugy az 1000 Ft-os akku töltöd szerintem még az áram generálást sem oldja meg, de azért jó töltögetést.
|
vas. júl. 29, 2007 21:34 |
|
|
tubybb
gyémánt tag
Csatlakozott: vas. feb. 05, 2006 19:53 Hozzászólások: 1170 Tartózkodási hely: Győr
|
Fogyasztói társadalomban élünk, nem?
Én is így töltöm az aksiaimat a piaci 1000FT-os töltőmmel. 140mA-rel tölt. Bellítom, hogy másnap du 4-kor csörögjön a telefonom, aztán kikapcsolom. Hetente szoktam tölteni és bezony egy tanévet már kibírtak a 2700-as ceruza aksik.
|
vas. júl. 29, 2007 21:06 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Idézet: Csainál egy pic-es időkapcsolót hozzá, Gondolod, hogy tud??? Idézet: vagy vesz egyet a boltban Ha töltőt nem akar venni, akkor szerinted időzítőre szánna (még több) pénzt? Idézet: és már mehet is töltés.
Aztán 20 töltés után kidobhatja az aksikat.
|
vas. júl. 29, 2007 21:01 |
|
|
tubybb
gyémánt tag
|
Naés? Csainál egy pic-es időkapcsolót hozzá, (vagy vesz egyet a boltban) vagy beállítja a kakukkos óráját, hogy csiripeljen ha eléri a névleges kapacitás/töltőáram óránkét - órát, és már mehet is töltés.
|
vas. júl. 29, 2007 20:53 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Működőképes, de ebben sincs semmi, ami a NiMH aksit megvédené a túltöltéstől. Csak savas, vagy litium aksihoz lenne jó.
|
vas. júl. 29, 2007 20:33 |
|
|
wolfi
vas-tag
|
Szerintetek ez működő képes? Elvileg automata. Vagy legalább az elképzelés jo?[img] [img]http://kepfeltoltes.hu/thumb/070729/_li-ion_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img]
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu[/img]
|
vas. júl. 29, 2007 19:24 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Már a koncepció is nagyon gyenge (sem -du/dt, sem termikus védelem, sem időkorlát nincs benne), a megvalósítás is ügyetlen, és simán el is lett rontva a rajz. Felejtsd el az egészet! Kb. 1000 Ft-ért kapsz 4 cellás gyári töltőt.
|
hétf. júl. 23, 2007 19:22 |
|
|
wolfi
vas-tag
|
Sziasztok! A segitségeteket szeretném kérni, épitettem egy rajz alapján egy töltöt, de nem akar mükődni ugy ahogyan kellene. Szeretném ha megnéznétek ti is a kapcsolási rajzot, szerintem abban van a hiba, csak nem tom hogy hol.
|
hétf. júl. 23, 2007 16:48 |
|
|
PL
ezüst tag
Csatlakozott: csüt. aug. 12, 2004 17:56 Hozzászólások: 44 Tartózkodási hely: Pécs
|
Igen, ide akartam! Néhány hsz.-al hátrébb az akkuforrasztással problémáznak, nekik szántam segítségként!
|
szer. júl. 11, 2007 19:27 |
|
|
watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 01, 2006 14:00 Hozzászólások: 3559 Tartózkodási hely: Régi nick .watt Hozzászólások: 3402
|
Szia PL!
Ezt biztosan ide akartad? Szerintem másold át a nyákgyártós topicba, aztán innen törlöm, ha megvan!
Köszi!
watt
|
szer. júl. 11, 2007 19:14 |
|
|
PL
ezüst tag
Csatlakozott: csüt. aug. 12, 2004 17:56 Hozzászólások: 44 Tartózkodási hely: Pécs
|
Üdv!
Ha esetleg még nem ismernétek!!
Bementek egy épületgépészeti szaküzletbe, és kértek Rohenberger Rosol 3 títusú lágyforrasztó pasztát! Ezt réz fittingek forrasztására használjuk a gépészetben, de mindenféle anyag lágyforrasztásánál alkalmazható! Ez egy magas óntartalmú paszta, ami melegítve pillanatok alatt befutja a forrasztandó felületet! Persze forraszanyag is szükséges! Én nagyon régóta használom minden féle lágyforrasztáshoz, és még nem találtam jobbat! Nem kell savazi csak egy kis csiszolás, kenés és mehet a forr. Nem olcsó, 2.5-3e Ft körül van (250 g), de extrém sok forrasztáshoz elég!
|
szer. júl. 11, 2007 18:00 |
|
|
proli007
platina tag
|
Watt!
Már pü-ben elrendeztem a kérdést.
üdv! proli007
|
kedd júl. 10, 2007 19:54 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Mondjuk én még mindig nem értem milyen áramkört akarsz hova kötni!
Idézet: a kérdésem az lenne, hova kössem a segítségül küldött áramkört Én küldtem volna segítségül neked áramkört? (lehet, bocs feledékeny vagyok, rég lehetett!) És akkor ez hogy jött ide? Idézet: Senkinek nincs töltő rajza???
Kérlek kicsit világosíts fel, miről van szó!
|
kedd júl. 10, 2007 18:52 |
|
|
proli007
platina tag
|
joeskac írta: Szóval a kérdés ismét fennáll, Hova kössem, cellánként töltsön, És még kiegészíteném, hogy ha lehet 5-6óra alatt töltse fel az akkukat (modellezéshez kellene)
Kedves Joekac!
Én válaszoltam a kérdésedre.
Ha 5-6 óra alatt akarod feltölteni, az áramgenerátor emitterében 1,5ohm ellenállást kell használni.
üdv. proli007
|
kedd júl. 10, 2007 13:42 |
|
|
joeskac
ezüst tag
|
Idézet: Látom írni azt tudsz, de olvasni nem! Mit gondolsz ez a topic eddig miről szólt? Csak két oldalt kellene visszalapozni és találnál egy cellánkénti lassú töltőt. Az is le van írva itt topicban számtalanszor, hogy mekkora áramhoz mennyi időtartam kell. Valamint az is, hogy mekkora áramig szabad időzített töltést végezni. Az is le van írva, hogy milyen módon kell a gyorstöltéseket felügyelni. Rolling Eyes Confused Olvasni is tudok, mivel átolvastam a topicot a kérdésem elött. És pont ezért kérdeztem, hogy Idézet: Van egy PC-tápegységem.
Idézet: a kérdésem az lenne, hova kössem a segítségül küldött áramkört Idézet: 1 cellát tud tölteni a fenti akkuból, és az áramkörböl többet "legyártanék" és igy cellánként tölteném az akkukat.
Szóval a kérdés ismét fennáll, Hova kössem, cellánként töltsön, És még kiegészíteném, hogy ha lehet 5-6óra alatt töltse fel az akkukat (modellezéshez kellene)
|
kedd júl. 10, 2007 13:19 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Látom írni azt tudsz, de olvasni nem! Mit gondolsz ez a topic eddig miről szólt? Csak két oldalt kellene visszalapozni és találnál egy cellánkénti lassú töltőt.
Az is le van írva itt topicban számtalanszor, hogy mekkora áramhoz mennyi időtartam kell. Valamint az is, hogy mekkora áramig szabad időzített töltést végezni. Az is le van írva, hogy milyen módon kell a gyorstöltéseket felügyelni.
|
kedd júl. 10, 2007 9:22 |
|
|
proli007
platina tag
|
Csak azért, mert senki nem szól közbe!
Rajzot, azt nem tudok mutatni, de tervezek egy normális töltő gyártását régóta. (Téli téma lenne)
Esetleg, a magyar Elektor 93/5. számában van, egy nyoccellás mikrovezérlős töltő, kiindulási alapnak. Illetve ugyanitt, U2400-a cél IC-vel, egy 1..12 cellás töltő.
Egy induló ötperces ötlet:
Az 3,3V-os kimenetről, egy áramgenerátorral, C/10 (230mA) árammal cellánként tölthető 12-13 óra alatt. Legegyszerűbb, egy tranyó, egy Led (referencia), két ellenállás, áramgenerátornak kötve. (BD140, piros Led, 100 és 3.3 ohm) Esetleg a hőfokból felismerhető a töltés vége. (kb. 40-45fok) Felügyeleti áramkör nélkül, nem célszerű a nagyobb áram.
Szerintem 10db cella soros töltése, nem célszerű dolog, még a 4db-ot sem támogatnám. Ha ez meg van, jöhetne, a PIC figyelésnek. (dV dT végfeszültség, hőfokvédelem, szigirúan cellánként.)
Egy "normális" töltőnek, több töltési módban (gyorsan is) kellene tölteni, deltaV, vagy deltaT üzemben, persze minden a kívánalmaktól függ. (minusz vagy nulla) Persze akkor már kapcsolóüzemű áramgenerátort célszerű tervezni.
üdv. proli007
|
hétf. júl. 09, 2007 20:07 |
|
|
joeskac
ezüst tag
|
|
hétf. júl. 09, 2007 17:54 |
|
|
joeskac
ezüst tag
|
Üdv Mindenkinek!
Építési leírást (rajzot) szeretnék kérni egy töltő megépítéséhez.
Van egy PC-tápegységem.
http://kepfeltoltes.hu/view/070709/2007 ... es.hu_.jpg
a belinkelt paraméterekkel.
a kérdésem az lenne, hova kössem a segítségül küldött áramkört, ha 1-10 cella AAméretü 2300mAh-ás NI-MH akkut szeretnék tölteni.
Ill. ha nincs ilyen áramkör akkor jó lenne egy olyan is ami 1 cellát tud tölteni a fenti akkuból, és az áramkörböl többet "legyártanék" és igy cellánként tölteném az akkukat.
(nem kell hogy a töltő autómata legyen, felügyelet mellett fog tölteni, viszont egy megközelítőleges töltési időt szeretnék kérni hozzá)
A válaszokat előre is köszönöm.
Üdv: joeskac. (barkácsman)
|
hétf. júl. 09, 2007 12:43 |
|
|
Komaki
platina tag
|
Idézet: A NiMH sokkal kevésbé bírja az extra nagy áramfelvételt! Szerintem nagyon gyorsan ki fognak dögleni.
Az 1,8-2A soknak számít a 2500mAh AA akkuból. Bringa lámpába kellene, tehát folyamatos üzemre.
üdv: Komaki
|
szer. máj. 23, 2007 14:39 |
|
|
hanolfe
vas-tag
Csatlakozott: kedd máj. 22, 2007 8:35 Hozzászólások: 4 Tartózkodási hely: Paks
|
akku forrasztás
Én már gyakoroltam a forrasztást gyenge de még működő akkukon. Mindent úgy csináltam ahogy javasolták, 200W-os Weller pákával, megcsiszoltam az érintkezőket, zsírtalanítotam, réz lemezből vágtam csíkokat. Jól felmelegített pákával 2-3 másodpercig történt a forrasztás. Az akció után éppek maradtak az akkuk, most már jöhet az éles próba.
SPafi! Akkor inkább NiCd akkukat javasolnál?
|
szer. máj. 23, 2007 13:34 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Idézet: Sanyo NiMh cellák.
A NiMH sokkal kevésbé bírja az extra nagy áramfelvételt! Szerintem nagyon gyorsan ki fognak dögleni.
|
szer. máj. 23, 2007 12:24 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Pedig a modellezők tapasztalatból tudják, hogy lehetséges a forrasztás károsodás nélkül, de tényleg gyorsan kell csinálni! Hogy valaki igyekszik, az önmagában kevés. 2-4 mp alatt kell megforrasztani, de ezt kizárólag nagy tömegű pákacsúccsal lehet megtenni (100W fölötti bádogospáka).
Bár lehet, hogy különböző belső konstrukciójú aksik is vannak, mondjuk az egyik dupla fenékkel, így nem adja át a hőt azonnal a belső rétegeknek, mások meg esetleg kispórolják ezt. Szerintem érdemes lenne feláldozni egy cellát, hogy ez kiderüljön.
|
szer. máj. 23, 2007 12:20 |
|
|
hanolfe
vas-tag
Csatlakozott: kedd máj. 22, 2007 8:35 Hozzászólások: 4 Tartózkodási hely: Paks
|
Sziasztok!
Köszönöm a válaszaitokat. Tulajdonképpen én is ipari cellákat szeretnék, de sokkal drágábbak mint a normál cellák, ráadásul 4000 mAh-ás kellene 9 db. Kínáltak cellákat amik laptopba valóak, 4/3AU Sanyo NiMh cellák. Ezek szerintetek alkalmasak lehetnek akkus barkácsgépbe? Mennyire bírják ezek a terhelést?
Üdv.: hanolfe
ui.: inhouse, nagyon szép a kisbabátok, itt csodáljuk a párommal!
|
szer. máj. 23, 2007 12:03 |
|
|
inhouse
gyémánt tag
|
Watthoz csatlakoznék, anno én baby akkukat akartam pack-osítani, de a forrasztás közben a 3-ból 1 megdöglött, kapartam is, meg igyekeztem is vele, mégis...
Aztán forrfüles került bele. Nehezebb beszerezni, és általában kisebbek kapacitásra...
Esetleg építesz hozzá foglalatot.
Üdv
Inhouse
|
szer. máj. 23, 2007 11:36 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
A forrasztás tönkre teszi az akkut, de legalább is csökkenti a kapacitását. Forrfüles kivitelben kéne beszerezni, vagy rá ponthegeszteni valami forrlemezt. Ez utóbbi is igen kényes feladat. Inkább meg kell venni a bele való akkut szerintem...
|
szer. máj. 23, 2007 5:00 |
|
|