Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. nov. 16, 2024 3:43

Hozzászólás a témához  [ 222 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5
Villám védelem(Ha van olyan!) 

Lehet villám ellen hatékonyan védekezni?
igen 70%  70%  [ 21 ]
nem 30%  30%  [ 9 ]
Szavazatok száma : 30

Villám védelem(Ha van olyan!) 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
A kábel tv-s védelmen gondolkodok, hogy hogyan lehetne egyszerűbbet, és arra gondoltam, hogy két nagy induktivitás, mondjuk 2mm-es vezetékből néhány menet, jó nagy átmérőn a vezeték belső és árnyákoló pontjaira kötve, majd leföldelve elég jó védelem lehet.

Kérdés, hogy mekkora induktivitás kéne, hogy a jelet ne zavarja, de ne késsen rajta sokat az áram!

Valami ilyesmi(persze, nem nagy durranás, csak hogy lássátok mire gondoltam)

Kép

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára watt szer. aug. 15, 2007 9:40-kor.

szer. aug. 15, 2007 9:31
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
solarian írta:
Belekotládkodok én is!

Lehet hogy okosabb dolog lenne előrejelezni a villámokat egy megbízható készülékkel! Néhány hete magam is keresgéltem ilyenek után, de nem találtam szimpatikus kapcsolásokat. Ha már van egy megbízható előrejelző akkor akár a gép maga is megtehetne bizonyos óvintézkedéseket bizonyos térerő felett. Ez a megoldás egészen DIY-barát!

Ez szerintem is jó ötlet! Ha érezni lehet a térerő növekedését határozottan(ami Gafly linkjeiből kiderül, hogy igen), akkor szét lehet választani egy vezetéket valamilyen mechanikus úton, és leföldelni a végét. pl. egy motorral hajtott mechanika, ami műanyag menetes szár mentén széthúzza a kábeltévé csatlakozóját a padlás leágazásnál, mondjuk 30-50cm távolságra, majd leteszi földre a lejövő kábelrészt.
A konnektorral ugyanezt könnyebb megoldani egy DIL052-essel.

szer. aug. 15, 2007 9:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
Gafly!
Ez egy villámbefogó kézi készülék? :)

Nem semmi!!!! :!:

Ja bocsi, látom, hogy egy antenna, lakihegyen, csak el kellett volna olvasni! :oops:
De a fenti merész ötlet nem működhetne ilyen méretekben? Háznyi kondi, aztán töltögetni vele aksikat! Repülőtéren integrálni a lézeres villámlehúzóval!

hmli
Köszi a tippeket, megnézegetem őket!

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára watt szer. aug. 15, 2007 9:36-kor.

szer. aug. 15, 2007 9:16
gyémánt tag

Hozzászólás 
Valamint lehet megfelelo szerelestechnikaval
is nemi vedelmet elerni:

"lightning protection coil (pig tail)
with suspension"

http://www.waniewski.de/id416.htm

> Gafly: mi lakik a csõben?

Katonai haromlabu szikrakoz.
Olyan "elektroncso szabasu" :)

szer. aug. 15, 2007 8:21
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok.

Watt: http://www.dehn.de/cgi-bin/pdbWWWE/extp ... :::::::int egy ilyet tennék az órához, a készülékekhez, ill a kábeltv/antenna, internet stb kábelekhez pedig innen valamit. Van RJ45 csatis túlfeszvédő is. http://www.dehn.de/cgi-bin/pdbWWWE/extp ... :::::::int

Nem reklám, de ahol eddig túlfeszvédelmet láttam, az Dehn volt. Csak jó lehet.

Félmilliós plazmaTV-hez, 300ezres PChez megértem, de mivel ilyenek nálam nincsenek, inkább kihúzgálom a kábeleket.

Gafly: mi lakik a csőben?

hmli

szer. aug. 15, 2007 8:13
gyémánt tag

Hozzászólás 
http://www.vgf.hu/villany/altalanoscikk ... n=viewfull
http://villam.lap.hu/

En ilyet alkottam Tab jovoltabol (utolag is koszonet erte :) )
http://web.t-online.hu/gafry/upload/tulfesz_lev.JPG

szer. aug. 15, 2007 8:12
gyémánt tag

Hozzászólás 
> Én nem tudom, mennyire lehetne az ilyet elõrejelezni...

http://www.techlib.com/electronics/lightning.html

http://www.hobby-boards.com/catalog/lin ... ematic.pdf

http://members.shaw.ca/novotill/SfericD ... /index.htm

szer. aug. 15, 2007 7:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hallottam egy érdekes megoldást a cső leverésére. Egyik végére kell rakni valami szűkítőt - egy bevert fadugó is jó - amin egy 5-6mm átmérőjű lyuk van. A másik végére pedig csatlakoztatni kell a vízcsapot, lehetőleg tisztességes nyomással. A víz utat mos magának a földben, és pillanatok alatt le lehet helyezni a csövet. Ráadásul a cső felső végét sem veri szét az ember, ha úgy adódik, toldani is lehet még hozzá, ha előtte a cső végére menetet vágunk.

szer. aug. 15, 2007 1:06
arany tag

Hozzászólás 
Én nem tudom, mennyire lehetne az ilyet előrejelezni...az tény, hogy ha közeledik a vihar, valószínűleg a térerősség egy adott célműszerrel érzékelhetően változik. Azt viszont emellett tudni kell, hogy a villám bizonyos mellék-ágai 10-20 km-eket is át tudnak "lőni"...nem ritka eset...

szer. aug. 15, 2007 0:06
arany tag

Hozzászólás 
Belekotládkodok én is!

Lehet hogy okosabb dolog lenne előrejelezni a villámokat egy megbízható készülékkel! Néhány hete magam is keresgéltem ilyenek után, de nem találtam szimpatikus kapcsolásokat. Ha már van egy megbízható előrejelző akkor akár a gép maga is megtehetne bizonyos óvintézkedéseket bizonyos térerő felett. Ez a megoldás egészen DIY-barát!

kedd aug. 14, 2007 23:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szerintem a "házra jutó" részt el is felejthetjük, mert egyrészt nagyon ritka, hogy ilyen történik, másrészt még ritkább, hogy nagy ág kap el.

Elég lenne a másodlagos feszültségekkel foglalkozni, mert az akár felléphet minden viharnál. Nem lehet mindig otthon az ember, hogy mindent kihúzogasson.

Egyébként egy ház nem túl jó vezető, ha belevág, szétoszlik, keresve a legkissebb ellenállásokat, így bejutva kábelekbe stb. De ez már eloszló erő, és ha a károkat nézem, amiket okozott, úgy gondolom, lehet ellene ilyen varisztoros megoldásokkal védekezni. Körülnézek milyenek vannak.

Egyébként ígértek nekem 2700Ft-ért kábelTV-s villámvédőt. ha meglesz beszámolok róla milyen...

kedd aug. 14, 2007 22:14
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hát annyi biztos, hogy a legnagyobb részét a villámnak mindenképp közvetlen földre kell vezetni, a maradék házra jutó térerőt pedig valami árnyékolás-szűrés-félvezetős kapcsoló/szikraköz trióval lehetne megszüntetni.

kedd aug. 14, 2007 22:05
gyémánt tag

Hozzászólás 
proli007 írta:
Vannak, félkilós VDR ellenállás túlfeszvédők is, a hálózat és a föld közé. (KiloAmper tartományban.)
Csak az ára vetekszik a TV-vel.

Persze, de igazából mi nem a fő ágat akarjuk regulázni, elég lenne a kóbor feszeket levezetni alkalomadtán.

Varisztor jó ötletnek tűnik!

A kép szép!

kedd aug. 14, 2007 21:59
gyémánt tag

Hozzászólás 
Akkor én csak kis villámot kaptam, de azért a betoncserép darabolása sem kis teljesítmény, elég arra gondolni, hogy egy kőre való koronggal félig sem tudtam elvágni, ez a kis villámocska pedig széttört 3db-ot belőle, és kifúrt egy negyediket! Ha sima cserepem lett volna, szerintem kigyullad a ház, mert azokat szilánkokká törte volna, és lett volna még ereje a gerendára!

kedd aug. 14, 2007 21:56
platina tag

Hozzászólás 
Vannak, félkilós VDR ellenállás túlfeszvédők is, a hálózat és a föld közé. (KiloAmper tartományban.)
Csak az ára vetekszik a TV-vel.

kedd aug. 14, 2007 21:38
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hát nem tudom hogy a villám melyik része mekkora kárt okoz, de általában a főágtól szétrobbannak a fák és a kémények...
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/f/f4/Bolts3.jpg
pl. itt lehet látni, hogy 2 ága van, és még azok is tovább ágazódnak, egyre kisebb kárt okozva. Meg láttam a domboldalon, 1km-ről ahogy egy ilyen vaskos villám egy fába csap, de ott szikraeső volt, és kigyulladt minden. Szóval szerintem ha az beüt a házba, ott nincs az a félvezetős/szikraközös védelem, ami ilyen kapcsolgatással megoldaná a védelmet. Szerintem a villámhárító és ilyen védő eszközök keveréke már jó eséllyel mondható hatásosnak. Azt hiszem a varisztort használják túlfesz elvezetőnek..

kedd aug. 14, 2007 21:36
gyémánt tag

Hozzászólás 
Unnamed írta:
Ja tényleg, még a BME-ben mutattak egy kismegszakító kinézetű védelmet, amit bekötöttek valami nagyfesz cuccba, és egy IC-panelre rakták rá. Apró kis szikrák ugyan előfordultak a panelon, de mikor a védelmet levették, azonnal szétrobbant néhány IC. Valami szikraközös dolog volt.

A problémám ezekkel az "elérakom" védelmekkel, hogy csak akkor védenek, ha a kábel két ere között van potenciálkülönbség. Egy villámnál mindkét kábeleren lejön a fesz, aztán megy amerre "lát".

Ezért kéne külön földelés neki, hogy legyen merre leszaladnia. A ház földelésére nem lenne szerencsés tenni, de egy vasrúd leverése családi házaknál nem okozhat gondot. Ez így nem villámhárító jellegű, csak hasonló, mivel nem forszírozzuk vele a villám kialakulását, de ha bevág van merre mennie.

kedd aug. 14, 2007 21:33
gyémánt tag

Hozzászólás 
Úgy gondolod, hogy ami lekúszott hozzám a kábelen, az már csak áttételes fesz volt? Lehet, viszont ezek többször előfordulhatnak, mert néhány szomszéddal odébb bevág, nem biztos, hogy Te már észreveszed, hogy jön a vihar, az áldás már be is ért! Ezért lenne jó valami gyors dolog, ami ilyenkor rövidzárként viselkedik és testre zárja a kábelt. Az se baj, ha közben tönkremegy!

kedd aug. 14, 2007 21:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ja tényleg, még a BME-ben mutattak egy kismegszakító kinézetű védelmet, amit bekötöttek valami nagyfesz cuccba, és egy IC-panelre rakták rá. Apró kis szikrák ugyan előfordultak a panelon, de mikor a védelmet levették, azonnal szétrobbant néhány IC. Valami szikraközös dolog volt.

kedd aug. 14, 2007 21:24
platina tag

Hozzászólás 
A detektoros rádió korszakban, ennek az esetnek több jelentőséget tulajdonítottak. Voltak késes földelő kapcsolók, és használaton kívül be is kapcsolták.

Emlékeim szerint, voltak olyan ujjnyi vastag háromlábú glimasz lámpák, amire az antennát kellet felkötni, de hogyan, arra nem emlékszem.

Egyébként a villám ellen szerintem csak az említet Farady bátyánk tudott védekezni. A többi védelem, inkább a villámok okozta sztatikus feltöltődés ellen védett.

üdv! proli007

kedd aug. 14, 2007 21:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
Az offba most említettem a megawatt tartományban üzemelő pulzált nitrogénlézert, amit egy kisebb település, vagy intézmény stb. mellé helyezve mindig oda fog csapni a villám. Ez működik a gyakorlatban is! :wink: Az ilyen házba becsapós villám ellen a legjobb megoldás az áramtalanítás.. nekem nincs jobb ötletem. A villám levezetőt meg a háznak azon az oldalán kell elhelyezni, ahol semmi érzékeny elektromos cucc sincs szvsz.

kedd aug. 14, 2007 21:14
gyémánt tag

Hozzászólás Villám védelem(Ha van olyan!)
Arra gondoltam, hogy érdemes lenne valamilyen villám védelmet kitalálni antenna kábelen bejövő túlfeszek ellen.

Lehet, hogy vannak ilyenek, de olyat még nem láttam, amiben én is bíznék, mert pl. egyiket sem kell leföldelni!

Én valami olyasmire gondoltam, hogy valamilyen szikraköz, vagy valami félvezető megoldás kéne, amin, lemenne az áldás a föld felé.

Mondhatnátok, hogy nem lehet védeni elektronikai alkatrészeket villám ellen, de ha jobban belegondoltok egy ilyen esetnél nem ég le minden! Nekem is egy csomó minden megmaradt. Ha lett volna valami, amin elmegy a nagyja, lehet, semmi, vagy csak nagyon kevés dolog ment volna tönkre.

Tehát várom az alkotó ötleteket, miként lehetne egy vezetéken lejövő áramot eltéríteni, megregulázni!

Ha van tapasztalatotok gyári eszközökről, az is sokakat érdekelne.

kedd aug. 14, 2007 21:05
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 222 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5