|
Szerző |
Üzenet |
Dester
Moderátor
Csatlakozott: kedd nov. 02, 2004 17:38 Hozzászólások: 5120 Tartózkodási hely: Budapest/Szeged
|
Így van. Főleg azért, mert a vinyó hőmérsékletéről ritkábban jön visszajelzés, másrészt pedig azért, mert a forró procinál gyorsabban forog is a ventilátor, azaz zajosabb (már amelyik lap támogatja), valamint esetleg fagyást okozhat. A tűzforró vinyó viszont ugyanúgy működik, mint a hideg (az esetek nagy többségében), de a hőség az élettartamot jelentősen megrövidíti.
|
vas. aug. 26, 2007 21:12 |
|
|
potyo
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3691 Tartózkodási hely: Ada
|
Én is ezt tapasztaltam. Az olyan gépekben, amik igen melegben voltak egyébként is, valamint a merevlemeznek nincs rendes hűtése, jelentős mennyiségben hullottak a lemezek. A merevlemez hűtése is egy olyan terület a felhasználók között, mint a tápok. Bezzek attól paráznak, ha a proci 60 fokos, pedig annak a 80 sem árt (legalábbis előbb lecserélik, minthogy tönkremenne), viszont hogy a merevlemezt nem lehet megfogni néhány órányi üzem után, az nem izgatja őket.
|
vas. aug. 26, 2007 20:50 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 11974 Tartózkodási hely: Budapest, Solymár
|
Amit még hozzá tennék:
Nem szereti a winchester, ha sokat kapcsolják ki/be. A folyamatos olvasás-írás is nyilván sokkal jobban igénybeveszi, mintha csak forog nagyrészben.
És hát (ahogy már elhangzott) a hőmérséklet nagyon fontos. De ez általában minden elektronikai eszközre igaz. Ha magasabb, rohamosan csökken az élettartam (pl elkók). Csövekkel ez nem volt így, de azokat már nem használjuk (legalább is a hétköznapokban).
Most olvastam egy winchester leejtés, rázás elleni ötletet (főleg laptponál érdekes): beépítenek egy gyorsulásérzékelőt. Ha ez jelez (meghalad egy értéket a gyorsulás), azonnal park helzetbe teszi a fejet.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Laci_L vas. aug. 26, 2007 20:50-kor.
|
vas. aug. 26, 2007 20:49 |
|
|
Dester
Moderátor
Csatlakozott: kedd nov. 02, 2004 17:38 Hozzászólások: 5120 Tartózkodási hely: Budapest/Szeged
|
somebody írta: Ez volt az én kicsi Maxtor vinyóm története. Gondolom már nem menthető.
Most jön a kérdésem. Milyen vinyót ajánlotok? Maxtort még véletlenül se fogok venni ezentúl, pedig már megvette a Seagate, de nem akarok kockáztatni.
Szerintem minden vinyóból foghatsz ki rosszat. Már sokszor leírtam, hogy tapasztalataim szerint a vinyó élettartama (ha feltételezzük, hogy a vinyó jó volt vásárláskor) sokmindentől függ. A legfontosabbnak a hőmérsékletet tartom, a második legfontosabbnak azt, hogy ne érje nagy fizikai behatás kikapcsolt állapotban sem, bekapcsolva meg pláne. A harmadik a stabil feszültség, jó táppal.
Nekem eddig - a mostani kettővel együtt - 5 Maxtor vinyóm volt zsinórban (20 GB, 40 GB, 80 GB, 120 GB, 300 GB), az ezeket megelőzőek Seagate-ek voltak (20 MB, 40 MB, 1.3 GB, 8.4 GB). Most a 120-as és a 300-as Maxtor működik a gépben (6Y120L0, 6V300F0). A 120-as a második 120-as szériából való volt, kb. 5 éve rendszervinyóként üzemel, tökéletesen. Mindkettőnek 20°C és 40°C között van a hőmérséklete, évszaktól függően. Most (5 nap uptime után) ebben a q melegben 34°C mindkettő hőmérséklete, szellős, ventilátoros nagy házban (Chieftec Scorpio).
Soha egyetlen vinyóm nem ment tönkre, de láttam már tönkrement IBM-et, Maxtort, Seagate-et, Samsungot és WD-t is. Nincs tökéletes recept, ha márkát kell mondani. Több múlik a vinyók kezelésén, a gondoskodást (és főleg ha nem kell izzadniuk) meghálálják.
Ennyi volt az én kis monológom, talán hasznosnak találja más is kb. 17 évnyi tapasztalatomat
|
vas. aug. 26, 2007 20:38 |
|
|
Lossfer
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3127 Tartózkodási hely: A véka segge alatt.
|
Link
nem mindig gyorsabb NCQ-val sem
http://www.hwt.hu/nyomtat.php?cikk_id=165
'A teszt többnyire a NCQ vereségét hozta.'
de sztem is mostanaban WD/Samsung -ok a legjobbak
|
vas. aug. 26, 2007 20:19 |
|
|
somebody
arany tag
Csatlakozott: hétf. ápr. 12, 2004 9:56 Hozzászólások: 316 Tartózkodási hely: Mindenhol előfordulok...
|
Tudna valaki mutatni egy linket ahonnan le lehet szedni a full HDD Regenerator progit?
|
vas. aug. 26, 2007 19:55 |
|
|
somebody
arany tag
Csatlakozott: hétf. ápr. 12, 2004 9:56 Hozzászólások: 316 Tartózkodási hely: Mindenhol előfordulok...
|
Ebbe a WD-ben nincs NCQ? A Samuba úgy tudom van.
|
szomb. aug. 18, 2007 23:08 |
|
|
Hannibal
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6486 Tartózkodási hely: Bonyhád - BP
|
Hmm, ez érdekes. Itt 3 év van wd-re is: http://www.ebolt.hu/product111359.html
Meg rákeresve elég sok helyen 3 év gari van....
|
szomb. aug. 18, 2007 22:25 |
|
|
somebody
arany tag
|
Hannibal írta: Én a WD-t ajánlom, eddig arról hallottam a legkevesebb rosszat. Nekem is van egy 320-as IDE WD külső rackbe, szegényke volt hurcolva rendesen, de problémát nem vettem észre. Halk, a rack olyan kézmeleg, intenzív használatnál kicist melegebb.
Én most fogok szeptemberbe vinyót venni, tuti h WD lesz.
Igen, egy gépembe nekem is WD volt egy 37 gigás még nagyon régen. Tovább is ment, mint ez.
Engem a Samsungba a 3 év garancia vonz nagyon.
|
szomb. aug. 18, 2007 22:09 |
|
|
Hannibal
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6486 Tartózkodási hely: Bonyhád - BP
|
Én a WD-t ajánlom, eddig arról hallottam a legkevesebb rosszat. Nekem is van egy 320-as IDE WD külső rackbe, szegényke volt hurcolva rendesen, de problémát nem vettem észre. Halk, a rack olyan kézmeleg, intenzív használatnál kicist melegebb.
Én most fogok szeptemberbe vinyót venni, tuti h WD lesz.
|
szomb. aug. 18, 2007 22:07 |
|
|
somebody
arany tag
|
Sziasztok!
Elolvastam a topicot az elejétől, és egy tényleg tapasztalt, hozzáértő társaság jött itt (is) össze. Ezért is fordulok hozzátok.
Adott egy Maxtor 6Y120M0, pár éves, és nagyon úgy néz ki ravatalra akarja magát tenni(120GB, 7200rpm, 8Mb puffer, S-ATA).
Pár napja észrevettem, hogy iszonyatosan kezd belassúlni, ezért elvégeztem VOLNA az ilyenkor teendőket(lemezkarbantartó, scandisk, defrag).
Karbantartó, scandisk lement sikeresen, bootol be a gép és még lassabb lett mint volt. A defragig sajnos már nem sikerült eljutnom, úgy tűnt mintha lefagyott volna. Újraindítottam. Ezután nem akart elindulni az XP, a C:\windows\system32 mappára azt írta, hogy sérült, vagy hiányos. Próbáltam a legutolsó helyes beállításokat, indítólemezt stb sikertelenül. Szerencsére nem sok adatom veszett el, nem is pótolhatatlanok, mert a C:-n csak a rendszer van, a többi meghajtón lévő adat szerencsére megmaradt. Amúgy 4 felé van partícionálva. Újrahúztam a Win-t(alig akarta formázni). Ezek után feltettem a Hard Disk Sentinel progit és kicsit meglepődtem
267 hibás 264 gyenge szektort talált. Koncdícióra 16% teljesítményre 92%-t adott. Hátralévő élettartamot pedig 17 napra becsli.
Ez volt az én kicsi Maxtor vinyóm története. Gondolom már nem menthető.
Most jön a kérdésem.
Milyen vinyót ajánlotok? Maxtort még véletlenül se fogok venni ezentúl, pedig már megvette a Seagate, de nem akarok kockáztatni.
Szóval néztem párat a Kékhalnál, mert van kedvezményem. De el lehet bizonytalanítani még.
Olyan 20 aranytallér körüli maximum áron gondolkodtam.
Tehát a versenyzők:
Samsung
Seagate
Western Digital
Várom az ötleteket, javaslatokat! Előre is köszönöm
|
szomb. aug. 18, 2007 21:55 |
|
|
nbela
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. aug. 06, 2004 22:20 Hozzászólások: 3587 Tartózkodási hely: Miskolc
|
|
pén. aug. 03, 2007 18:55 |
|
|
pumpido1
ezüst tag
|
Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne hogy van 1 320gb samsunk ata vinyóm eltünt róla a partició de a partició magic látja a win nem milyen progival tudnám a rajta lévő adatokat visszaszrezni? Előre is köszi! Ja és némi segitség is kéne a progihoz!
|
pén. aug. 03, 2007 13:49 |
|
|
Sparow2
gyémánt tag
|
Megyo írta: Sziasztok!
A ma reggelem nem indult valami fényesen. A mobilrack-emmel együtt leejtettem a vinyómat. Egy 120 GB-os WD. Felpörög rendesen, ahogy kell, de kattog. Kattog vagy 10-et, abbahagyja, 2 mp múlva megint 10-et, aztán az elektronikus le is állítja az egészet. Nem volt más választásom, szétszedtem, benne látszólag semmi hiba, semmi törött darabka. A lemezek felpörögnek, de a fej (gondolom önellenőrzés képpen) végigmenne az útvonalán, de félútról a benne lévő mágnes visszahúzza a kiindulási pozícióba. Elektronikai hibának tűnik. Felhívtam egy haveromat, akivel szó szerint ugyanez esett meg (csak ő nem szedte szét). Ugyanígy kattogott, és nem indult el, csak neki épp nem volt rajta semmi, az enyém meg tele van. Most akartam róla lementeni az adatokat.
Azzal, hogy szétbontottad csak még nagyobb kárt csináltál. Mehcanikai sérülést otthon a konyhaasztalon nem nagyon lehet javítani. Nálad valószínüleg ez van. Ha az elektronika sérült, akkor volt már rá példa, hogy házilag ugyanolyan diszkről egy másik panellal még ki lehetett másolni az adatokat. De nálad szinte 100%, hogy nem az elektronika sérült. Megyo írta: Volt már valakinek hasonló élménye? Meg tudta már ezt oldani valaki valahogy? A milliós nagyságrendű Kürt adatmentést hagyjuk... Vagy dobhatom ki?
Megyo
Azért nem milliós nagyságrendű: http://www.kurt.hu/adatmentes/dijak
A lényeg belőle: Az ár függ attól, hogy mennyire sérült a diszk, meg mennyit kell vele dolgozni, meg nemtom miktől (ezt megmondják, egy 20e ft-os bevizsgálás után): "Az elmúlt év közel 2.000 winchesteres adatmentésének átlagára 197.000,-Ft volt. Tapasztalataink alapján a meghibásodások két fő típusa és súlyossága két fő ártartományt határoz meg. A logikai hibás eszközök mentésének ára nagyrészt 100.000,- és 200.000,-Ft között mozog. A másik a 150.000,- és 300.000,-Ft közötti ársáv, ennyibe kerül a fizikailag és logikailag is sérült tároló egységek mentése. Az esetek körülbelül 10%-ában - a különösen bonyolult feladatoknál - az ár ettől jelentősen eltérhet."
Céges adatok esetén megéri.
De ha csak saját letöltögetések, zenék, videók, játékok, programok, satöbbi volt rajta, akkor egyszerűbb, ha újra összegyűjtöd.
|
pén. júl. 20, 2007 10:36 |
|
|
Sparow2
gyémánt tag
|
rakadjiev írta: Koszi a valaszokat! Ugy tunik, hogy a keret okozta a gondokat, mert tegnap megigazitott csatlakozokartyaval tobb oran at csinaltam 11 dvd-rol image-t a hdd-re es minden tokeletesen ment. Az egyetlen dolog, ami miatt valoszinuleg visszaviszem, amit mondtatok, hogy lehet, hogy 1-2 honap mulva fogja magat, elromlik es elveszik az osszes adatom, ami joval nagyobb problema lenne. Gondolom nincs mod ra, hogy megallapitsam, hogy valami serult-e a belsejeben?!
SMART-ot figyeld programmal. Ha nem változik semmi, akkor nem lett baja. rakadjiev írta: Amugy lehetseges, hogy a winchester kattog, hogyha rosszul/csak reszben csatlakozik a keret SATA-vezerlo kartyaja?
Persze, ha rosszul érintkezik, olyan lehet, mintha lehúztad volna.
|
pén. júl. 20, 2007 10:23 |
|
|
Coulthard
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 238 Tartózkodási hely: Budapest
|
Re:
potyo írta: Ez nagyon adatkábel, esetleg tápkábel hibának tűnik. Egy másik sata kábelt szerezz be mindenféleképpen
Rendben, megnézem, bár örülnék, ha "csak" a S-ATA kábel lenne a gond...
Köszi!
|
vas. júl. 15, 2007 15:29 |
|
|
Lossfer
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3127 Tartózkodási hely: A véka segge alatt.
|
vloszinu a fejserules miatt 1-0 a padlonak, K.O. knocked out
esetleg meg(bar ha tenyleg leszakadt a fej nem fog menni):
-attenni egy masik gepbe adatmentes celjabol(nem sanszos), lefuttatni a kovetkezoket
HDD Regenerator, MiniPE CD --> www.isohunt.com
(az elso boot floppy-s, a masodik boot cd rajta getdataback egyebek...)
-ha nagyon fontos adatok voltak rajta, masik elektronikat keresni
-esetleg gyartonal megkerdezni csak adatvesztessel javithato -e?
|
szomb. júl. 14, 2007 12:38 |
|
|
Megyo
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 279 Tartózkodási hely: Odaát
|
Sziasztok!
A ma reggelem nem indult valami fényesen. A mobilrack-emmel együtt leejtettem a vinyómat. Egy 120 GB-os WD.
Felpörög rendesen, ahogy kell, de kattog. Kattog vagy 10-et, abbahagyja, 2 mp múlva megint 10-et, aztán az elektronikus le is állítja az egészet.
Nem volt más választásom, szétszedtem, benne látszólag semmi hiba, semmi törött darabka. A lemezek felpörögnek, de a fej (gondolom önellenőrzés képpen) végigmenne az útvonalán, de félútról a benne lévő mágnes visszahúzza a kiindulási pozícióba. Elektronikai hibának tűnik.
Felhívtam egy haveromat, akivel szó szerint ugyanez esett meg (csak ő nem szedte szét). Ugyanígy kattogott, és nem indult el, csak neki épp nem volt rajta semmi, az enyém meg tele van. Most akartam róla lementeni az adatokat.
Volt már valakinek hasonló élménye? Meg tudta már ezt oldani valaki valahogy? A milliós nagyságrendű Kürt adatmentést hagyjuk...
Vagy dobhatom ki?
Megyo
|
szomb. júl. 14, 2007 12:17 |
|
|
potyo
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3691 Tartózkodási hely: Ada
|
Ez nagyon adatkábel, esetleg tápkábel hibának tűnik. Egy másik sata kábelt szerezz be mindenféleképpen
|
pén. júl. 13, 2007 1:05 |
|
|
Coulthard
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 238 Tartózkodási hely: Budapest
|
Eltűnő wincsi
Sziasztok!
Valójában talán nem is a wincsimmel van a gond, de alapjában véve az okozza a gondomat.
Szóval...
Van egy 250GB-os Seaget S-ATA-s wincsim. Előtte egy 160GB-os volt.
A helyzet így néz ki:
1. Gépemet bekapcsolom, Win betölt.
2. 1 perctől kb. 30 percig terjedő időszakban (mikor hogy...) teljesen szuperül megy minden.
3. A probléma jelentkezésekor egyszerűen fullra lefagy a Win csak a restart segít.
4. Itt jön a lényeg: a fagyás utáni restartok 90%-ban a BIOS-ból egyszerűen eltűnik a wincsim, a gép nem is érzékeli és a Win sem bootol be, mondván, hogy nincs system disk. (A maradék esetben érzékeli és újra a 2. ponttól megy a dolog.).
5. Tehát az esetek 90%-ban ilyenkor megmozgatom a S-ATA kábelt, vagy újra / átdugom ugyan abba vagy egy másik S-ATA csatlakozóba és utána megint látja a gép a wincsim.
Innentől pedig szintén újra a 2. ponttól megy újra az egész.
Ami biztos, hogy mindkét wincsi ugyan ezt a problémát csinálta, tehát feltételezem nem a winyók a rosszak.
Az alaplapomon 4 S-ATA csatlakozó van, mind a 4-ben eljátsza ezt a xarakodást.
Valakinek van valami ötlete, hogy mi lehet a gond? A S-ATA kábelem lenne xar? Netán az alaplapon rossz az összes S-ATA csatlakozó (ez remélem kizárt )?
Lehet ez BIOS beli beállítás probléma?
Várom a segítségeteket, előre is köszi!
|
pén. júl. 13, 2007 0:45 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 11974 Tartózkodási hely: Budapest, Solymár
|
potyo írta: ... Az USB-IDE csipek gyári ára 2-3$
Azért van ott még Nyák, csatlakozók, kábelek, doboz, és hát mivel sok kézen átmegy, a haszon a köbön.
|
hétf. jún. 18, 2007 19:09 |
|
|
potyo
gyémánt tag
|
MBman írta: Gondolom az IDE-USB átalakítók azért kerülnek annyiba, amennyibe, mert van rajtuk IDE-USB átalakító elektronika.. Hát szó mi szó, nem rossz, ha van rajtuk... De nem ezért kerülnek annyiba, hanem azért, mert sokat (sokan) keresnek rajta. Az USB-IDE csipek gyári ára 2-3$
|
hétf. jún. 18, 2007 17:44 |
|
|
MBman
vas-tag
|
Köszönöm az infókat, ezek szerint csak hülyítés a hagyományis Vipower (1500 Ft-os) Racken az USB.
Gondolom az IDE-USB átalakítók azért kerülnek annyiba, amennyibe, mert van rajtuk IDE-USB átalakító elektronika..
|
hétf. jún. 18, 2007 11:23 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
potyo írta: Vajon mi lehetett az a hozzászólás, ami máris törölve lett (793944-es)
Én voltam, de egyszerű a helyzet:
Megnéztem, hogy írta a f*szányost McLaca, azán elküdtem, ahelyett, hogy kiléptem volna.
Majd mikor megláttam a hsz nélküli önmagam, töröltem.
|
vas. jún. 17, 2007 16:40 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 10150 Tartózkodási hely: Miskolc City
|
Törölhette a megírója is.
Apropó merevlemezek (el is felejtettem, hogy van ilyen topic ):
Biztos van, aki már olvasta tőlem a kérdést máshol, szóval mitől függ, hogy egy vinyó beépítető-e vertikálisan is?
Ha folyadékcsapágyas, akkor mindegy?
Mert régen a leírásban is rögzítették, hogy csak horizontálisan, vagy mindkét módon beépíthető, de ez újabban elmarad a leírásokból...
Üdv!
|
vas. jún. 17, 2007 16:26 |
|
|
potyo
gyémánt tag
|
Vajon mi lehetett az a hozzászólás, ami máris törölve lett (793944-es)
|
vas. jún. 17, 2007 15:54 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 10150 Tartózkodási hely: Miskolc City
|
Állhatott is...
Gondolom, az eredeti szó a **** akart lenni.
Üdv!
|
vas. jún. 17, 2007 12:05 |
|
|
potyo
gyémánt tag
|
stol írta: A bemutatott keretben NINCS ATA-USB konverter, így max egy ****ányos USB-HUB készíthető belőle a megfelelő fiókkal. Vajon mi állhatott a csillagok helyén
|
vas. jún. 17, 2007 10:50 |
|
|
stol
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1929 Tartózkodási hely: Há' miko' hol... ;o)
|
MBman írta: Ez egy teljesen mezei Rack szekrény, IDE csatlakozós, de mellette van egy 5 tűs USB csatlakozó is. Az meg már mellékes, hogy a fiók milyen, egyébként az is IDE csatlakozós. Szóval Nem igazán értem, ezt miért linkeltétek be... Mivel a gépem tápjának kapacitsa véges, 3 vinyót, meg egy CD-t meg 4 ventilátort már nem igazán tudna ellátni, ezért külsőként használnám ezt a Racket. A tápját megoldottam már. Csak olyan USB kábel kellene, amivel az adatforgalmat tudom megoldani. Gondlolom, hogylétezik iylen kábel, kapható is, de a nagykerben, ahol vásárolni szoktam, nincs kiírva ilyen USB kábel.. edig ott minden van. Igazából előregyártott dugvány se kellene annyira, azt is meg tudnám oldani. Csak az érdekelne, hogy a hagyományos USB kábel 5 szálja közül melyiket melyikhez kellene kötni a rack szekrény csatlakozójához. Mellékeltem egy képet: http://w3.enternet.hu/tadam/index3
A bemutatott keretben NINCS ATA-USB konverter, így max egy **** USB-HUB készíthető belőle a megfelelő fiókkal.
|
vas. jún. 17, 2007 9:22 |
|
|
Hannibal
Moderátor
|
Nézd csak mit találtam: http://forum.terminal.hu/viewtopic.php? ... hlight=usb
A linkelt oldalon az első link már nem él, de a fényképből ítélve, amit felraktál, ua. a mobile rackünk van.
Update: http://www.vipower.hu/main.php?a=vp10lsfu_.html , ez a rack.
|
vas. jún. 17, 2007 9:17 |
|
|
MBman
vas-tag
|
Gyátrani is tudsz:1 Vcc,2data-,3 data+,4Gnd-általában duflás kiszerelésű az előregyártott dugvány.
Sajnos nem értek ennyire hozzá, most ezek közül a hagyományos USB kábrelen melyik melyik?
|
szomb. jún. 16, 2007 21:36 |
|
|
MBman
vas-tag
|
Ez egy teljesen mezei Rack szekrény, IDE csatlakozós, de mellette van egy 5 tűs USB csatlakozó is. Az meg már mellékes, hogy a fiók milyen, egyébként az is IDE csatlakozós.
Szóval Nem igazán értem, ezt miért linkeltétek be...
Mivel a gépem tápjának kapacitsa véges, 3 vinyót, meg egy CD-t meg 4 ventilátort már nem igazán tudna ellátni, ezért külsőként használnám ezt a Racket. A tápját megoldottam már.
Csak olyan USB kábel kellene, amivel az adatforgalmat tudom megoldani.
Gondlolom, hogylétezik iylen kábel, kapható is, de a nagykerben, ahol vásárolni szoktam, nincs kiírva ilyen USB kábel.. edig ott minden van.
Igazából előregyártott dugvány se kellene annyira, azt is meg tudnám oldani. Csak az érdekelne, hogy a hagyományos USB kábel 5 szálja közül melyiket melyikhez kellene kötni a rack szekrény csatlakozójához.
Mellékeltem egy képet:
http://w3.enternet.hu/tadam/index3
|
szomb. jún. 16, 2007 21:35 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
Csatlakozott: vas. szept. 12, 2004 18:08 Hozzászólások: 6037 Tartózkodási hely: Usa
|
Van ilyen kábel valami beső USB-derót vagy vm. hasonló a neve kb 300 Huf.Külön is lehet venni!
Gyátrani is tudsz:1 Vcc,2data-,3 data+,4Gnd-általában duflás kiszerelésű az előregyártott dugvány.
http://www.vipower.hu/main.php?a=vp15h_.html
Mellélinkelt a kollégaúr!
|
szomb. jún. 16, 2007 19:43 |
|
|
CyberDragon
platina tag
|
ViPower Rack? Mert akkor speciális IDE->USB belső fiókba kell rakni a merevlemezt.
http://www.vipower.hu/main.php?a=vp1028_.html
----- Üdv! CyberDragon
|
szomb. jún. 16, 2007 18:20 |
|
|
MBman
vas-tag
|
Sziasztok.
Egy alap Mobile Rackel kapcsolatban lenne kérdésem, mely az IDE csatlakozó mellett rendelkezik USB csatlakozóval. Azzal tisztában vagyok, hogy ha USBről akarom ahsználni, külön tápellátás kell neki.
Az lenne a kérdésem, hogy hol tudnék venni olyan USB kábelt, melyek másik vége csatlakozik a Racken lévő ajzathoz. Biztos tudjátok milyen van azon (5 tűs). Eddig sehol se találtam. (Akár a bekötás is érdekelne, akkor magam is meg tudnám csinálni egy sima USB kábel átalakításával)
|
szomb. jún. 16, 2007 15:46 |
|
|
rakadjiev
ezüst tag
|
Koszi a valaszokat!
Ugy tunik, hogy a keret okozta a gondokat, mert tegnap megigazitott csatlakozokartyaval tobb oran at csinaltam 11 dvd-rol image-t a hdd-re es minden tokeletesen ment.
Az egyetlen dolog, ami miatt valoszinuleg visszaviszem, amit mondtatok, hogy lehet, hogy 1-2 honap mulva fogja magat, elromlik es elveszik az osszes adatom, ami joval nagyobb problema lenne. Gondolom nincs mod ra, hogy megallapitsam, hogy valami serult-e a belsejeben?!
Amugy lehetseges, hogy a winchester kattog, hogyha rosszul/csak reszben csatlakozik a keret SATA-vezerlo kartyaja?
|
pén. jún. 08, 2007 22:50 |
|
|
Hannibal
Moderátor
|
Én azt a vinyót visszavinném a boltba, márha külsérelmi nyom nem látható rajta.
Boltba meg ugye jajj hát én nem tudom mi történhetett vele, egyszer kattog, egyszer nem....
Racket meg másik vinyóval másik gépen teszteld...
|
csüt. jún. 07, 2007 18:51 |
|
|
Skori
gyémánt tag
|
Teszteld a vinyót egy másik gépben, mondjuk egy ismerösnél.
Egyébként ha jól megy akkor sem biztos, hogy nem sérült benne valami, de lehet, hogy annak a hatása késöbb jön majd elö.....
|
csüt. jún. 07, 2007 17:44 |
|
|
rakadjiev
ezüst tag
|
Sziasztok!
Tanacsra lenne szuksegem a kovetkezo tortenettel kapcsolatban:
Nemreg vettem egy SATA-s Samsung HD501LJ winchestert USB-s kulso kerettel. Eppen eloszor akartam volna bekapcsolni, amikor veletlenul leloktem az asztalrol (mar keretben volt)...jo nagyot csattant a foldon. Remenykedtem, hogy nem lett semmi baja, de eloszor ugy tunt, hogy nem volt szerencsem.
A gep felismerte, de nagyon lassan tudtam csak adatokat ramasolni es kattogott is eleg hangosan. Futtatam a chkdsk-et: a sima teszt nem irt ki hibat, a bad ssctor ellenorzes pedig 30-40 perc utan is 0%-on allt, ugyhogy azt hanyagoltam. Megprobaltam ujraformatalni, eloszor nem ment, aztan ki-bekapcsolas es a keret igazgatasa utan sikerult. De termeszetesen ez nem oldotta meg problemakat.
HDDScan-nel probalkoztam ezutan: nagyon lassan ment es nagyon sok lassan hozzaferheto (kb. 500ms) block-ot talalt a hdd-n, de hibasat egyet sem.
Elejetol kezdve furcsa volt nekem az USB-s keret, leginkabb mert a SATA csatlakozo kartyaja nagyon mozgott (egyaltalan nincs a keret belsejehez rogzitve), mintha sosem ment volna be rendesen a vinyoba. Szetszedtem a keretet, kiraktam a winchestert az asztalra es a keretbol kiszedett SATA csatlakozo kartyaval, USB-n a gephez kotottem.
A tesztek eredmenye meg mindig hasonlo volt, de egyszercsak a HDDScan futasa kozben megmozgattam az egesz SATA csatlakozo kartyat es hirtelen leallt a kattogas, a program elkezdett sokkal gyorsabban olvasni es ezutan szinte csak gyorsan hozzaferheto (5-20ms) block-okat jelzett. Igy vegigfutott a program, ujrainditottam, megint kattogott kicsit es rajzolta ki a sok sarga es piros blockot, de ujabb kartyaigazitas utan tokeletesnek tunt minden.
Bekapcsoltam a regebbi kulso winchesteremet is (az egy IDE-s 160GB-os Maxtor, szinten USB keretben) es a Nero-s sebessegteszttel megneztem mennyire gyorsan lehet hozzaferni a 3 hdd-hez. A laptopom belso hdd-je kb. 30-40 MB/s, a regi kulso Maxtor 17-19 MB/s, az leesett Samsung pedig 10-12 MB/s.
Most proba keppen elkezdtem DVD image-eket masolni a winchesterre, hogy megnezzem menni fog-e, de egyelore minden jol megy, nincs kattogas (viszont kb. 20-25 perc egy image keszitese, bar ez valoszinuleg a DVD olvasom miatt van igy).
Tehat ugy tunik, hogy a keret volt a hibas a kattogas es a lassu hozzaferes miatt, de most, hogy megigazitottam a SATA kartyat, meg mindig lassabban lehet irni ra/olvasni rola, mint a tobbi hdd-rol (talan ez is a keret hibaja?).
Szerintetek vegyek egy uj keretet es merjem ramasolni az adataimat a leesett winchesterre, vagy van ra esely, hogy a kattogas csak ideiglenesen szunt meg es elveszhetnek a dolgaim? Hogy tudnam ellenorizni, hogy az eses altal meghibasodott-e a hdd?
Elore is koszonom a segitseget!
|
csüt. jún. 07, 2007 16:36 |
|
|
Interpid
arany tag
Csatlakozott: pén. szept. 15, 2006 18:44 Hozzászólások: 338 Tartózkodási hely: Budapest
|
Lossfer írta: 1GB Conner, 1GB Seagate 8.5-év volt nálam eddig a legtöbb, azután Bad Sector szaporodás és Konyec.
Nekem is van egy Conner vinyóm, 84 MBs, és elég jól megy. 1992-ben rakták bele egy 386 SX-25 gépbe, kifogástalan a minõsége.
Régi Seagate-k problémája mindig a gyatra csapágyazás, 500-800 MBs vinyók visítanak, és nagyon irritáló. Mindamellett hogy adatvesztéssel járhat.
Szedtél már szét Connert? Úgy is megy, mágnest is rakhatsz a fejhez, felpörög a lemez jó magas fordulatszámra. Utána formázás, és ismét mutogatható . Látható portól óvni kell, akkor biztosan jól mûködik. Szemléltetõeszköznek kiváló.
|
pén. máj. 18, 2007 15:54 |
|
|
glad
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 445 Tartózkodási hely: néha itt, néha ott
|
Sziasztok,
Köszönöm ismét mindenkinek a sok hasznos segítséget.
Már meg is tettem a megfelelő lépéseket és a biztonság érdekében egy dupla tárolás módszert választok(Verbatim+HDD).
|
csüt. máj. 17, 2007 17:32 |
|
|
Lossfer
gyémánt tag
|
Igen akartam is irni ha jo irod van akkor nem kell feltelenul
Plextor-t huszonx ezerert. A NEC-ek is altalaban szepen irnak,
foleg a 40es szeria.
A NEC tipusa alapjan meg kell nezni van e mar teszt rola,
lehet majd latni milyen lemezt szeret(+vagy- -ost).
http://www.cdrlabs.com/reviews/
http://www.cdrinfo.com/Sections/Reviews ... cturer=NEC
Vagy magad is vegezhetsz ilyen tesztet:
Nero 6 vagy 7 -ben van (legalabbis a premiumban biztosan) olyan
progi az eszkozoknel , hogy Nero CD-DVD SPEED...
disk quality fülnél, író kiválaszt, sebesség kiválaszt, irott media
behelyez és start, vegen kiir egy quality score-t, de a vonalak magassaga
jobban jelzi az olvasasi hibak mennyiseget
LASD nagy cds topik utolso elotti oldala en is belinkeltem ilyen
eredmenyeket az Asus iromrol, ott jool latszik a kulonbseg, a +os
Verbatim MC-t olyan szepen irta mint egy Plextor, a -os Philips -et
meg sokkal csunyabban.
http://forum.terminal.hu/viewtopic.php? ... start=1600
oldal vege... sajnos a kepfeltoltes.hu mar nem tarolja a kepeket,
de a kicsiken is latszik mennyivel alacsonyabb a hiba csík a +os
VerbatimMC.
|
csüt. máj. 17, 2007 7:45 |
|
|
glad
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 445 Tartózkodási hely: néha itt, néha ott
|
Van valami módja amivel letudnám ellenőrizni hogy a NEC írom mennyire megbizhatóan ír?
|
csüt. máj. 17, 2007 1:03 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
Csatlakozott: vas. szept. 12, 2004 18:08 Hozzászólások: 6037 Tartózkodási hely: Usa
|
Off:Szerverből kiindulva:két biztos pont van:
1:'gizda:ez egy elkerekedettszemű ember kezében a csákánnyal-ő testesíti meg a működő rendszert.
2. a nem működő matéria...
3.-a bizonytalan pont az a menynnybéli kaporszakállú akinek a gyártók bemesélhetik a "szkázi"-lemez 3-5 éves gariját... Murphy szerint is, meg a gyakorlatban is,kb.2-3 nappal tovább bírta
-más,de lásd "gagyi-márkás" propeller egy "márkás házban".
Ha, reklamálsz:megmondtuk,hogy az egyel nagyobb kellett volna ,mert abban akár 3 évet is kibír.Ha megveszed a nagyobbat és ui. jársz kerek szemekkel ui.ártatlanul néznek,de kapsz egy propellert(100e ért ennyi a minimális külömnbsés a két ház között)-mert,ez beletarozik a gariba...
On
|
szer. máj. 16, 2007 21:41 |
|
|
Lossfer
gyémánt tag
|
Idézet: Hátrány: - Több helyet foglal. - Írás hiba fentállhat nem megfelelő íróval vagy egyéb tényező. - Maximalizálva van a file méret
alukoffert fel a szekreny tetejere, senki nem fer hozza, nem foglal helyet
irasi hiba szinte kizart Plextor ironal, pontosabban minimalis
(en ugy szoktam minden esetben optikakkal lemezt irni, hogy
elotte minden mas alkalmazast kilovok + az internet kapcsolatot
letiltom (asztalra helyezett Hálozati kapcsolatok/Helyi kapcsolat
(internet) parancsikonra jobbklikk letilt) + ügyelek hogy meg
veletlenul se induljon el idozitett alkalmazas (ANTIVIR/SPYWARE)...)
no meg kepernővedo.. nem egyszeru az elet foleg ha bonyolitjuk
LASD Nagy cdiros topik utso oldala, mennyit jelent
File meret igen maxolt, foleg az olcso egyoldalunal,
viszont korlatlan szamban es foleg olcson all rendelkezesre
az alapanyag.
1000dbos alukoffer 8500penz
nem az en boltom nem a reklam helye
egy darabig eleg lesz ugy 20evig
meg csak annyit:
http://prohardver.hu/c.php?mod=10&id=14503&p=
A 25-os Verb DVD-R szerelessel vigyazni kell.
HAMISAK IS VANNAK GYENGEBB MINOSEGGEL.
A + osokkal nincs ilyen gond.
Az Asus irom ugyis csak a +ost szereti.
NO MORE OFF. cya
|
szer. máj. 16, 2007 21:01 |
|
|
Lossfer
gyémánt tag
|
igen folyamatos hasznalat mellett 8.5év
utana kidobhatoak voltak a sok badsec-tol
http://www.arukereso.hu/CategorySearch.php?st=plextor
http://www.cdrlabs.com/reviews/ ---> Plextor (10/10) -ekbol
a legujabbat erdemes amelyik 20e korul kaphato ennyi...
a 10/9eseknel sem az irasminoseggel lehet a gond hanem
valamelyik funkcioval, ok sem rosszak
CDRLABS oldal sztem valamilyen fertozestol szenved,
legalabbis ezt allitja a PeerGuardian es az antispamem is
http://www.cdrinfo.com/Sections/Reviews ... er=Plextor
vloszinu a CDRINFO is
mindegy csal legyen anti spywared...
igen abszolut jool irod, egyszerre vinyora es Verbattim MC +- dvd-re
hdd-bol WD/Hitachi/Samsung-ot , ebben a sorrendben, a 250-es
sata2 esek most eleg jo arban vannak, 2dbr ra (vagy 320GB)
parhuzamos adattarolaskor a vinyonal lesz gond:
2x 250GB os 2x 15e =30e
500GB ~ 110 DVD ha ez betelik akkor onnantol vagy uj vinyo(k)
vagy nemtom ugrott a duplikalt adattarolas
ilyen 50es hengerekkel vasarolva a Verbatim MC-t 4000Ft 50db
200db 16e, ami egy 250GB-os vinyo ara (ami csak kb 55db dvd)
tehat nem eri meg
raadasul ugye a vinyokat nem arra terveztek hogy miutan
betellik berakjuk a sufniba(vagy alulada lol )
|
szer. máj. 16, 2007 20:08 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
McLaca írta: ...Igaz, ami igaz, de biztos, hogy kizárt? A biztonsági trafók is csinálnak érdekes dolgot (szekunder oldalra kimegy a hálózat, biztonsági ide, vagy oda...)...
Ezek mind osztott csévetestes trafók, vákuumimpregnálva. Talán egy esetbe lehet, ha leég úgy, hogy összeolvad minden (bár az impregnáló anyag nem olvad, és nem ég, csak szenesedik), és a réz vezetők összeérnek. De ekkor már az egész környezet (lakás) leégett.
|
szer. máj. 16, 2007 19:50 |
|
|
glad
arany tag
|
Lossfer írta: 1GB Conner, 1GB Seagate 8.5-év volt nálam eddig a legtöbb, azután Bad Sector szaporodás és Konyec. Ahogy Utini irta ha azoktol megóvod a lemezeket akkor sokáig birni fogják. Tobbnyire azoktol a kemiai folyamatoktol, kulso behatasoktol mennek tonkre. Sztem igy is max 20 ev lesz. A gyartok is tobbnyire 20 evet irnak elmeleti hatarnak. Ezert irtam az aluminium ladat, hozza egy lakat igy nem nyulkalhat a dvd-k koze senki. Lehet kapni: www.lap.hu cd iras resz... ilyen olcso cd/dvd-ket arulo cegeknel 1000db-os olyan 7-8ezer lehet, Verbatim MC 50-es hengerben 70-80Ft Plextor iro 20e
Köszönöm még egyszer az infókat, mert sokat segít ez a több perspektívából való megközelítés.
Gondolom a 8,5év viszonylag folyamatos (vagy részben) használatot jelentet.
Nos úgy látszik akkor 20 év valóban garantáltnak tűnik.
Nos átgondolva akkor itt fej-fej mellett van DVD vs Mobil HDD.
DVD:
Előny:
-Olcsóbb
-több részben van az adat így biztonságosabb hiba esetén.
Hátrány:
- Több helyet foglal.
- Írás hiba fentállhat nem megfelelő íróval vagy egyéb tényező.
- Maximalizálva van a file méret
HDD:
Előny:
- Kis méret.
- Tetszőleges file méret.
- Nincs írás hiba (vagy azonnal észlelhető ha van)
Hátrány:
- Drágább
- Egy helyen az összes adat
- Virus érzékeny
Nos azokat a dolgokat ami mindkettőnél hátrány (pl sérülékenység) az nem vettem bele.
Hmm... kemény dió, de pont azon filóztam, hogy az anyagot két helyen kellene tárolnom és mi lenne jobb erre mint két eltérő technológia.
Hát köszönöm akkor a sok segítséget.
Amúgy mennyi mostanában egy olcsóbbik plextor?
Mifelénk sajna nehezebb beszerezni...
|
szer. máj. 16, 2007 19:35 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Apropó öreg vinyó... Itthon is van egy működőképes példány, egy 6,5 éve szolgáló Quantum Fireball LM Plus (!! tehát nem a gagyi lct...) sorozat tagja. Bár mostanában mintha hangosodna a motor, de lehet, hogy eddig is hangos volt, csak azóta tűnik fel, mióta csendesebb hűtő van a gépben. Semmi baja régóta... Szerintem örökké fog menni.
Üdv!
|
szer. máj. 16, 2007 19:31 |
|
|
Lossfer
gyémánt tag
|
1GB Conner, 1GB Seagate 8.5-év volt nálam eddig a legtöbb, azután
Bad Sector szaporodás és Konyec.
Ahogy Utini irta ha azoktol megóvod a lemezeket akkor sokáig birni
fogják. Tobbnyire azoktol a kemiai folyamatoktol, kulso behatasoktol
mennek tonkre. Sztem igy is max 20 ev lesz.
A gyartok is tobbnyire 20 evet irnak elmeleti hatarnak.
Ezert irtam az aluminium ladat, hozza egy lakat igy nem nyulkalhat
a dvd-k koze senki.
Persze senki sem tudja biztosan, lehet az tobb is. De sztem ez
hulyeseg 10 ev mulva ugyis atirja majd az ember az akkori adathordozora
, ahogy most a cd-ket en atirom dvdre kevesebb helyet foglal.
(700MB - 4.7GB , 1DVD 6-7CD , az akkori 50-100GB-os olcso tarolora
sok mostani dvd lemez fog raferni)
Tehat sztem 10 evnel felesleges elorebb gondolkodni. A leheto legolcsobb
legjobb alternativat kinalo adattarolora kell archivalni.
Alu cd/dvd tarolo + Plextor iro + Verbatim (M)itsubishi (C)hemical
Lehet kapni:
www.lap.hu cd iras resz... ilyen olcso cd/dvd-ket arulo cegeknel
1000db-os olyan 7-8ezer lehet, Verbatim MC 50-es hengerben 70-80Ft
Plextor iro 20e
|
szer. máj. 16, 2007 19:03 |
|
|