|
SZERVIZ KÉRDÉSEK, azaz minden ami elromlott ide!
Szerző |
Üzenet |
Iranytu
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 03, 2004 21:01 Hozzászólások: 1360 Tartózkodási hely: Szolnok
|
Béláim az Úrban!
Nem szerencsétlenkedem tovább!
Ha lesz bolt, akkor meg fogom rendelni a belevaló százlábút.
Levettem a szekrényből az RLCfo mérőt.
Csöves, tekergetni kell, de pontos, és ami a legfontosabb előnye, hogy van egy deprez műszer, ami a rezonancia "jóságát/aktivitását" mutatja.
2 óra alatt az összes színkódos induktivitásomat bemértem.
Legalább el tudok indulni a Radio76 QRP adóvevővel.
|
kedd dec. 25, 2007 20:45 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
A 74LS132 hivatalosan (túlterhelés nélkül) csak 0,4 mA-t képes kiadni! Ide meg 20 mA kellene! Talán működne valahogy, de pontos nem lesz.
|
kedd dec. 25, 2007 12:25 |
|
|
gris
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 683 Tartózkodási hely: lehetőleg üvegközelben
|
egyenlőre rezegjen!
|
kedd dec. 25, 2007 12:04 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 11960 Tartózkodási hely: Budapest, Solymár
|
gris írta: a visszacsatoló ellenállatokat vidd le kb. a tizedére és rezegni kell annak.
Khmm. A ferkvencia is változni fog.
|
hétf. dec. 24, 2007 16:34 |
|
|
gris
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 683 Tartózkodási hely: lehetőleg üvegközelben
|
a visszacsatoló ellenállatokat vidd le kb. a tizedére és rezegni kell annak.
|
hétf. dec. 24, 2007 12:12 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 03, 2004 21:01 Hozzászólások: 1360 Tartózkodási hely: Szolnok
|
Béláim az Úrban!
Gafly-> O.K., de ennek kész a panelje, be van ültetve, kész a doboza (mármint, ha a villanyszerelődoboz doboznak minősül )
csek ezt kellene élesztenem...
Az első fokozattal van a bajom, nem rezdül be.
Van valakinek bármi ötlete, hogyan tudnám a 74LS132-t munkára bírni?
Van itthon 3 db is!
Kellemes ünnepeket mindenkinek!
|
hétf. dec. 24, 2007 9:34 |
|
|
Gafly
gyémánt tag
|
> oszt merre van az?
Most kalibraljak
Majd kiteszem csak nyugi
Egyebkent Neked kulon is kellemes Karacsonyt!
G.
|
hétf. dec. 24, 2007 9:18 |
|
|
gris
platina tag
|
oszt merre van az?
|
vas. dec. 23, 2007 19:37 |
|
|
Gafly
gyémánt tag
|
> Helyesbítek: induktivitásmérő...
Haaat, ha van frekimerod akkor inkabb
csinald meg a gafly(tm) induktivitasmero
adaptert. Abba csak egy CD4011 kell,
de nagyon kiraly (ez volt a reklam )
|
vas. dec. 23, 2007 9:24 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
|
Helyesbítek: induktivitásmérő... Lányos zavaromban nem tudom hogyan hívják...
Tegnap még volt nyitva elektro bolt Szolnokon! Sajna mindenhol csak a 74LS132 volt. A 74HC132-t január harmadik hete utánra hoznának.
Fokozatokat meg kellene érteni: első egy RC oszcillátor, a második egy buffer/inverter, legalábbis a doksiban ez áll. Panelen inkább műterhelésnek néz ki
Szkóppal néztem, és semmi mozgás nincs a jelekben, beálltak stabil helyre.
Van valami lehetőségem arra, hogy berezdüljön az LS sorozat?
tömören: ez a kapcsolás, csak a 74HC132-vel lehet életképes? (ne szenvedtessem szerencsétlen LS-t)
|
vas. dec. 23, 2007 7:14 |
|
|
ozpecs
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 361 Tartózkodási hely: Pécs
|
Ezt épp induktivitásmérőnek irják:) De amugy meg nem minfegy milyen IC mert a HC az MOS felépítésü és azért nagyon nem ugyanaz a kettő ebben az esetben. Ennek sokal nagyobb a bemeneti ellenállása, azaz kisebb áram kelll neki, még ha sok digitális áramkörben jó is helyettesíteni a másik bele, ide pont nem!!! Meg kellene érteni a kapcsolás müködését is!!!
OZ
|
szomb. dec. 22, 2007 23:22 |
|
|
Gafly
gyémánt tag
|
Ize....
> A problémám:
> építettem egy kapacitásmérő előtétet digit. multiméterhez.
>
> INDUCTANCE METER ADAPTER
>
> Egy baja van: Nem működik.
Nem szivesen cseszegetlek, de amit leirtal az alapjan
abban sem vagyok biztos hogy tudod hogy mit epitettel.
Kapacitas vagy induktivitas merot
De cafolj meg nyugodtan...
|
szomb. dec. 22, 2007 20:50 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
|
|
szomb. dec. 22, 2007 19:18 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
|
Béláim az Úrban!
A problémám:
építettem egy kapacitásmérő előtétet digit. multiméterhez.
Semmi PIC, egy szimpla 74HC132 lakik benne.
Tudom, nem a legpontosabb, legelegánsabb, de az én igényeimnek bőven megfelel.
Egy baja van: Nem működik.
Nyákrajz jó, beültetésm alkartészek jók.
Mindegyiket ellenőriztem.
Egy gyanús dolog van:
74HC132-t írnak elő, és én 74LS132-t tettem bele.
Szerintem kompatibilis a 2 TTL IC.
S, LS... jelölésekkel találkoztam már, kis fogysztás, gyors, ... jelent. Alapesetben ezek egymással felcserélhetőek.
De nem láttam még HC-t.
|
szomb. dec. 22, 2007 19:10 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Mindenki!
Bocsánatot kérek, " de NEM tudom hol lehet".
Űdv! SMA
|
csüt. dec. 06, 2007 15:11 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Iranytu és Többiek!
Nem biztos, hogy a sortrafó a hibás.
Lehet, hogy a sorvégtranzisztor, vagy a sormeghajtó áramkörben van hiba, amit méréssel be lehet határolni. Tápellátás a sorvégfok felé is lehet hibás, mert nem indul a sorvégfok, ezért letilt a táp is, néhány próbálkozás után.
Mindenképpen mérni kell.
Ha gyakran fogsz hasonló javításba, akkor érdemes egy sorkimenő tesztert építeni, amit már jó régen valaki feltett ide az elektro-fórum oldalakra, de tudom, hol lehet.
Egyszerű, jó kis áramkör, amit érdemes megépíteni, mert biztonsággal jelzi, ha tényleg a sortrafó a hibás, akár TV-ről, akár monitorról van szó.
Ráadásul bent lehet vele mérni a trafót, ami nagy előny!
Nyilván, ha zárlatos a sorvégfok-tranzisztora, akkor azt a mérés előtt ki kell forrasztani.
Üdv! SMA
|
csüt. dec. 06, 2007 15:08 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
|
Laci_L->köszönöm a gyors választ!
Tehát nagy valószínűséggel a kimenő támasztott be, kisebb valószínűséggel a táp kondijai vannak kiszáradva, és harmatgyenge a táp.
egy körülnézést megér.
A sorkimenő hibájára hogyan lehet egyszerűen rájönni?
|
csüt. dec. 06, 2007 12:41 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 11960 Tartózkodási hely: Budapest, Solymár
|
A táp be akar indulni, de a védelem lekapcsolja. Ez ismétlődik, ezt hallod. Lehet bármilyen túlterheléstől (pl rossz sorvégfok stb), zárlattól.
|
csüt. dec. 06, 2007 11:11 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
|
Báláim az Úrban!
Adott egy 17" LG monitor. Régi.
Az a baja, hogy nem megy
ha bekapcsolom a gépet , és fesz. alá teszem, akkor narancssárga StandBy led világít, és halkan periodikusan kattog. Nem fesz átütés, hanem olyan mint egy relé.
Van-e értelme javítani?
Egyszerűbben: A tápnál a kondikat át tudom nézni, de sorkimenővel nem bajlódok. Hogyan lehet kizárni a sorkimenő hibát egyszerűen? (Még nincsen nálam a monitor. az a kérdés, hogy az egészet cipeljem el, vagy csak a panelokat... )
|
csüt. dec. 06, 2007 8:03 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
Fész írta: ...sajnos nemtom az értékét.Kb.mekkora lehetett benne?...
Ha jól emléxem néhány tized ohm. A pontos értéknek nem ártana utánanézni egy kapcsolási rajzban. Addig ne kapcsold be semmiképpen.
Ha nincs ilyen kicsi, össze lehet rakni több paralell darabból, és odalógatni valahogy.
|
csüt. nov. 29, 2007 20:43 |
|
|
Fész
arany tag
Csatlakozott: hétf. aug. 27, 2007 13:38 Hozzászólások: 227 Tartózkodási hely: Paks
|
Szevasztok!
Kipukkant a TV-mben a "horizontal Deflection",azaz a horizontális eltérítő tranyó.Egy Phillips BU2508DF a tranyó.nem is ezzel lenne a gond,hanem tartozik hozzá egy munkaellenállat,ami"****"égett,és sajnos nemtom az értékét.Kb.mekkora lehetett benne?Gondolom erre van valami átlag érték,hátha tudjátok.Ha ez segít:egy 55cm-es képcsövű Maxim nevű tévé.
A próbálgatásig gondolom betehetek BU208A-t,nemsokkal kisseb a spcifikációja.Esetleg mi mehet még ilyenkor tönkre?Gondolm,a tranyó magától nem fingja el magát.A többi félvezető látszólag(mérve) rendben.
Előre is köszönöm annak aki tudna segíteni!
Üdv.:Fész
|
csüt. nov. 29, 2007 19:12 |
|
|
gepárd2
vas-tag
Csatlakozott: szer. nov. 21, 2007 0:16 Hozzászólások: 7 Tartózkodási hely: jászárokszállás
|
Sziasztok!
Van nálam egy RX 800-as végfok javításra.Az a bajom,hogy jó orosz szokás szerint minden Fehér és kék huzalozással van összekötve.Egy kapcsolási rajz jól jönne. Ezer évig tartana visszarajzolni.Ha tudtok ilyen rajzot értesítsetek.Előre is köszi! Üdv: Gepárd
|
szer. nov. 28, 2007 22:39 |
|
|
metalex
vas-tag
|
Tegnap este kb. egy hét hálózatbóli kihúzás után a gyerek meccset kezdett nézni a tv-n, és kb egy órát működött is normálisan( ????), csak utána kezdte újra kapcsolgatni a csatornákat magától lefelé.
Megbirizgáltam a frontpanel gombjait, hátha csak beragadt valamelyik mikrokapcsoló és azt a furcsa dolgot tapasztaltam, hogy felcserélődtek a kis gombok. A hangerőt a normál gomb növeli, de csökkenteni a csatorna váltó + jelű gombjával lehet. A hangerő - nem csinál semmit, vagyis a frontpanelen ilyenkor teljes a káosz.
Köszönettel újabb tippeket várnék, a saját tv jav.tapasztalatom egyenlő a nullával. Lehet olyan jellegű mechanikai hiba, mint pl. amikor egy távirányító bekoszolódik, vagy belefolyik valami ital ?
Mert a frontpanelt még kicsontozom a hétvégén (ha kapok valami kis bíztatást hozzá) talán egy esélyt még meg ér!!!!
addig is minden segítséget köszönök !!!
|
szer. nov. 28, 2007 14:00 |
|
|
farad
ezüst tag
|
Szerviz kérdések...
Szia metalex!
Egy hasonló hibánál nálam a front panelt csatlakoztató szalag vezetékeknek kontakt tisztítóval történő alapos mosása illetve a végeken az érintkező felületek elfogyása miatt folyékony grafittal vagy ezüsttel való felújítása segített...
üdv
farad
|
hétf. nov. 26, 2007 18:35 |
|
|
metalex
vas-tag
|
Kösz a segítséget, a kis gombot a front panelen már néztem, sajna nem az ragadt be, neken is ez volt ami beugrott a kezdeti kétségbeesés után. érzetre nem az lesz a ludas, a kis gomb a mikrokapcsolón nyomogatható, tehát érzetre olyan mintha nem lenne beragadva. De lehet , hogy végső elkeseredésemben a hétvégén megnézem azért. Jobban nem akarok belemélyedni, ha a kihúzás nem segít akkor szerviz. Ill. ha csak nincs valami csoda szerviz reset kód, ami a beállításokat és a memóriát törli,már ha egyálltalán létezik ezeken ilyesmi.
Az egészben az a gyanús, hogy a frontpanel gombjait nem is használtam, a sötét hálószobában egyszer csak villogni kezdett a kép, úgy, hogy napok óta nem ment a tv......Azért gondoltam először a szomszéd hülye viccére....
Még egyszer kösz !!!
|
hétf. nov. 26, 2007 15:25 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. jan. 28, 2005 20:39 Hozzászólások: 3683 Tartózkodási hely: Bp
|
Ha van a TV-n magán is csatorna léptető gomb, én ezt nézném meg először nem csak beragadt esetleg..?.
A külső gomb amit a kezeddel nyomkodsz,sok tévénél egy darab műanyag,az igazi pici gomb bent van mögötte a panelon.
Figyelmeztetés:A tévében még kihúzás,kikapcsolás után is veszélyes lehet turkálni,inkább hívj TV szerelőt,ha nem vagy ezekkel a dolgokkal tisztában!
|
hétf. nov. 26, 2007 14:59 |
|
|
metalex
vas-tag
|
Bocs ha valaki olvassa mindkettőt, (a tv-s forumba is beírtam) olvassa, de barakom ide is , hátha lesz valakinek valami ötlete !
--------------------------------------------------------------------------------
Sziasztok!
A napokban egy igen érdekes dolog történt meg velem. Van a hálószobában egy Sony 72cm-es tévénk, pontos típus számot most nem tudok, de az a jellegzetes "kocka" fekete black trinitron, amiből dunát rekesztettek évekig. A történet röviden az volt, hogy az üres szobában a tv magától bekapcsolt, de úgy, hogy az állomásokat is lépteti egyesével lefelé !!!
Először azt hittem rápakoltam vmit a távadójára, de nem. Közel van a szomszéd ház , mondom akkor valaki szórakozik a szomszéd hálószobából, és letakartam az infra érzékelőjét is, de a jelenség nem múlt el, sajnos csak a tv szórakozott velem. Kikapcsoltam, ki is húztam a konnektorból, majd pár perc múlva vissza, de ugyan az, amint benyomom a főkapcsolót, automatikusan bekapcsol és natóriusan kezdi léptetni az állomásokat ,lefelé. Kíhúztam, pár napja így figyel, még nem volt kedvem új próbát tenni.
Szeretném megkérdezni, látott-e már valaki hasonlót, vagy mi lehet a hiba jelenség oka ????
Esetleg valami szervízkóddal nem lenne remény egy "újraindításra", ami kitörölné a fejéből ezt a hülyeséget!?!?!()
Már ha egyáltalán van hard reset ?!?!()
Szóval ha valakinek van valami ötlete, tanácsa szívesen venném.
Ráadásul a pech, hogy elég keveset ment a tv (cca 100-150 óra), de persze már rég nem garis.
A segítséget előre is köszönöm! !!!!!
|
hétf. nov. 26, 2007 12:35 |
|
|
biker
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 74 Tartózkodási hely: Dunaharaszti
|
ventillátor jó, azzal kezdtem én is
alkatrészt meg ésszel tennék bele, mert tényleg pikkpakk elérni az új árat
|
hétf. nov. 26, 2007 6:17 |
|
|
Transztyuszeres
gyémánt tag
|
.....
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Transztyuszeres csüt. dec. 16, 2010 20:14-kor.
|
vas. nov. 25, 2007 21:14 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
No para, azért forró, mert nem tud hűlni. Lehet hogy a hűtőventillátor csapágya szorult meg, vagy nagyon poros környezetben van a mikró, és elkoszolódtak a hűtőfelületek. Első körben egy erős porszívós átfújást javaslok.
Ha ezután is melegszik, akkor valami a magnetron terhelésével nem stimmel, de ez esetben érdemes az egész mikrót cserélni, mert már az alkatrészek egyenként drágábbak mint egy új...
|
vas. nov. 25, 2007 21:07 |
|
|
Transztyuszeres
gyémánt tag
|
.....
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Transztyuszeres csüt. dec. 16, 2010 20:14-kor.
|
vas. nov. 25, 2007 20:17 |
|
|
biker
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 74 Tartózkodási hely: Dunaharaszti
|
hátha itt nagyobb az élet
Van egy Orion mikro, alapkivitel (mechanikus kapcsolóórás)
ma reggel 1 perc után leállt, párom szól, odamegyek, elindítom, működik.
ma délután 4 perc után leállt, és utána fél óráig (vacsi) nem is indult el.
szétszedtem, egyből ment és azóta is megy, ami igazán csak fura, hogy roghadt forró a magnetron háza, a rajta lévő hőbiztire gyanakodok, hogy leold-visszaáll. ez 140fokos persze...
valszeg nem a mikrokapcsolók, mert többszöri ajtócsapkodásra és ki-be kapcsolásra se indult el.
ha túlmelegszik a magnetron, az az elhalálozás első jele?
|
vas. nov. 25, 2007 19:47 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
Transztyuszeres írta: vfon írta: Van egy Vestel "márkájú" 55 cm-es tv-m. Pár napja bekapcsolás után azonnal kikapcsol, vagy pár perc után. Sokszori próbálkozásra viszont bekapcsolva marad, szóval még használható, csak rohadtul idegesítő. Szerintetek mi lehet a gond vele, táphiba, haldokló kondi esetleg? Nem vettem még rá magam, hogy szétszedjem, már azért sem mert nem igazán értek a tv szereléshez:) Tápnak tűnik. Szedd szét. (én számítógéppel jártam így)
Nézd meg a táp kimenő feszültségeit (sortáp, videotáp, alacsonyfesz táp) nem változott- e meg.
Lehet túlterheléstől is. Pl elállt nagyfesz, sorméret (persze hibás alkatrészek is, mint pl átvezető elkó, záltosba menő trafó stb).
Lehet elállítódott áramfigyeleés hiba.
És hát a tápban is sokminden (ezt már említették).
Ha púpos elkót látsz, ki kell cserélni. Ha nagyon melegedő környzetben van, akkor is csere, ha nem púpos.
Persze még sokminden lehet, de kezdetnek ennyi elég.
Ha nem nagyon értesz a dolgokhoz, nagyon óvatos légy, életveszélyesen megvághat.
|
csüt. nov. 22, 2007 21:21 |
|
|
Transztyuszeres
gyémánt tag
|
.....
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Transztyuszeres csüt. dec. 16, 2010 20:15-kor.
|
csüt. nov. 22, 2007 19:12 |
|
|
mrn
vas-tag
Csatlakozott: kedd nov. 06, 2007 14:37 Hozzászólások: 8 Tartózkodási hely: Bp, Érd
|
Re: Infracolor 2000 kapcsrajz + opciózási doksi
Köszi Ros-Co. !
|
szer. nov. 21, 2007 14:59 |
|
|
gabortiszai
ezüst tag
|
RE:
Azt nem tudom,hogy van e magyarországon szervíze..
Már 1-2 helyen megrendeltem itt Mátészalkán..(konkrétan nincs is több hely)
Hát ha lesz,ha nem akkor valamit k fogok majd találni..
Köszönöm!
|
szer. nov. 21, 2007 8:07 |
|
|
watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 01, 2006 14:00 Hozzászólások: 3559 Tartózkodási hely: Régi nick .watt Hozzászólások: 3402
|
Re: 8 lábú b100k potencialméter
gabortiszai írta: Sziasztok! Nekem olyan gondom lenne,hogy a dynavox erősítőmben elszállt a hangerőszabályzó potméter.S nem nagyon kapok hozzá olyat ami gyárilag van benne. Az van ráírva h b100k és 8 lába van.
Hol szerezhetnék be ilyet.Esetleg online shopban..Vagy Mátészalka közelében... Állítólag ez egy nagyon ritka fajta potméter.
A válaszokat előre is köszönöm! Laughing
Nincs neki szakszervize? Ott kéne próbálkozni, mert értékre "bárhol"(sini, hqvideo,ret,sos) kapsz potit, de pont olyan nagyon nehezen, szinte kizárt! Mindenhova be kéne vinned magaddal és mutogatni, akkor esetleg, ha szerencsés vagy kapsz hasonlót.
|
szer. nov. 21, 2007 5:55 |
|
|
gabortiszai
ezüst tag
|
8 lábú b100k potencialméter
Sziasztok!
Nekem olyan gondom lenne,hogy a dynavox erősítőmben elszállt a hangerőszabályzó potméter.S nem nagyon kapok hozzá olyat ami gyárilag van benne. Az van ráírva h b100k és 8 lába van.
Hol szerezhetnék be ilyet.Esetleg online shopban..Vagy Mátészalka közelében...
Állítólag ez egy nagyon ritka fajta potméter.
A válaszokat előre is köszönöm! Laughing
|
kedd nov. 20, 2007 22:58 |
|
|
mrn
vas-tag
Csatlakozott: kedd nov. 06, 2007 14:37 Hozzászólások: 8 Tartózkodási hely: Bp, Érd
|
Laci_L írta: Ez nem biztos, hogy menni fog egyszerűen. Elég komoly amplitudóju impulzus van ott, amit torzítatlanul kell átvinni a pontos mérés érdekében. Ehhez komoly (esetleg leválasztott, földfüggetlen) tápfesz, és tranzisztor kell.
Erre is gondoltam , nem sokból tart megépíteni, majd szkóppal ellenőrzöm a torzítást, és igyekszem úgy beállítani a munkapontot, hogy minimális legyen, esetleg kaszkód kapcsolással próbálkozok. Ha szemmel nem/alig látható a torzítás, akkor OK. (nem akarok 1% pontosságú műszert gyártani ). A galvanikus csatolás miatt viszont tényleg földfüggetlenné kellene tenni. Bár ha nem feltétlenül akarok DC-vel kalibrálni (miért ne lehetne színusszal akár?), akkor nem is muszáj a galvanikus csatolás a bemeneten. Kéne egy osztó is, hogy tényleg ne azok a 30V körüli impulzusok "vezéreljék" szegény tranzisztort (ilyen formában biztos, hogy nem működne.). Ezen még agyalok egy darabig
|
pén. nov. 16, 2007 13:35 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
|
pén. nov. 16, 2007 0:00 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
mrn írta: ... hogy még tovább bonyolítsam, meg lehetne fejelni a bemeneten egy néhány kOhm bemeneti ellenállású erősítővel (1 tranyó földelt emitteres kapcsolásban + egy másik az izzó meghajtásához), így már nyugodtan lehetne párhuzamosan kapcsolni a bekötött képcsőfűtéssel, nem hamisítaná meg a mérést...
Ez nem biztos, hogy menni fog egyszerűen. Elég komoly amplitudóju impulzus van ott, amit torzítatlanul kell átvinni a pontos mérés érdekében. Ehhez komoly (esetleg leválasztott, földfüggetlen) tápfesz, és tranzisztor kell. Szóval ezt nem javaslom.
Az izzós megoldás jó, de néha kalibrálni kell. Ami azért nem olyan nagy gond végső soron.
|
csüt. nov. 15, 2007 18:30 |
|
|
mrn
vas-tag
|
Laci_L írta: Ilyet lehet csnálni házilag.
Köszi, jó ötlet. Én is gondoltam rá , de én skálaizzó+fototranzisztor/fotoellenállás+Deprez-műszeres változatra, zárt, alufóliával kibélelt dobozban. Egy 2W-os ellenállásnak plusz az NTK-nak szerintem túl nagy lenne a hőtehetetlensége, nem lenne pontos a mérés, csak ha minden állítás után percekig várnék. Mondjuk az izzóból meg nagyon kis áramú kellene, hogy párhuzamosan lehessen kapcsolni a képcsőfűtéssel, mert egyébként ezt is csak 0.3A-es fűtéshez lehetne használni, meg gyakran kellene cserélgetni, és mindig újrakalibrálni a műszert, mert a kicsapódó wolfrám egyre inkább csökkentené a leadott fényt, és egyébként is csak a 6.3V értéket lehetne vele mérni pontosan, mert a leadott fény és a rákapcsolt feszültség között nemlineáris a kapcsolat. Igaz, ehhez lehetne igazítani a Deprez skáláját, de mivel nincs két egyforma izzó, valószínű, minden izzócserénél újra kellene skálázni a műszert, ez meg aztán már macera a köbön... hogy még tovább bonyolítsam, meg lehetne fejelni a bemeneten egy néhány kOhm bemeneti ellenállású erősítővel (1 tranyó földelt emitteres kapcsolásban + egy másik az izzó meghajtásához), így már nyugodtan lehetne párhuzamosan kapcsolni a bekötött képcsőfűtéssel, nem hamisítaná meg a mérést.
Szóval a te változatod mindenképp egyszerűbb, de sajna nem tudom, mekkora fűtőárama van a csőnek (valszeg 0.3A, de erre alapozva akár a fűtés világításának színéből, szemmel is következethetnék a fűtőfeszültség értékére ... így szemrevételezve egyébként kicsit soknak tűnik.)
Kutatok tovább a kapcsrajz után.
Köszi!
|
csüt. nov. 15, 2007 13:16 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
mrn
Idézet: ... Össz erőstés alatt mit értesz? Nincs meg esetleg a kapcsrajz hozzá?... A színcsatornák együttfutó erősítése, ami ha kicsi, akkor a kontraszt is kicsi. Lehet erre egy szabályzó is (ami mindhármat egyszerre állítja, végső soron ez a kontrszt szabályzás), de lehet hogy külön van csatornánként. A dekódert nem ismerem, sajnos rajzom sincs hozzá. Idézet: ... Meg jól jönne egy effektívérték-mérő is, nem szeretném 1 év alatt kinyírni a csövet túlfűtéssel...
Ilyet lehet csnálni házilag. Példaképpen: egy 6,3V/0,3A fűtés esetén kb 2W a teljesítmény. Fogsz egy 27 Ohmos legalább 2W-os ellenállást, ráragasztasz Araldittal (vagy hozzáfogod egy hővezető psztával) egy NTK ellenállást, amniek méred az ellenállását egy műszerrel. A 27 Ohmra rákötsz 6,3V DC-t és akkor megméred az NTK ellenállását. A fűtés helyére bekötöd a mérő ellenállást, és akkor lesz rajta 6,3V effektív, ha ugyanannyit mérsz a műszerrel.
Ha a fűtés nem ilyen paraméterü, ahhoz méretezd a mérő ellenállást.
|
kedd nov. 13, 2007 19:50 |
|
|
mrn
vas-tag
|
Laci_L írta: mrn írta: ... A legjobb lenne, ha tudnál szerzni egy PAL generátort (amihez van RF csatornamodulátor is), és avval állítanád (meg persze szkóppal). A tekercsekhez semmiképp se nyúlj.
A leírt PC monitorteszter + videó modulátora szted nem lenne jó? Elvileg annak is tök szabványos PAL jelet kellene kiadnia.
Köszi a választ, de még mindig nem tudom, melyik poti micsoda . Össz erőstés alatt mit értesz? Nincs meg esetleg a kapcsrajz hozzá? Nagyon megköszönném.
Ja, meg az opciózási doksit is!
A bordóságot gyakorlatilag teljesen meg sikerült szüntetni. Azok a fránya VT grafitérintkezős potik... kontaktosak, elmászott a feketeszint. Nagynehezen beállítottam (iszonyatos villogás kíséretében). Az a gyanúm, ezek PIHER-re cserélődnek... a dekóderen is, mert ott is ilyenek vannak. Viszont a PAL dekóder fél napig tartó csavargatása közben lekopott róluk az alk.filces jelölés, szóval a dekóder beállítása most vált igazán szükségessé... A színei nagyon "műviek", furcsák. (azért nem zöld a bőrszín, de nem ilyen színeket szoktam meg ezektől a TV-ktől, főleg nem új képcsővel.)
A táp szűrésével is gond lehet: a képen ferde hullámzás látható, ahhoz hasonló, mikor a hangvivő elnyomása rossz és bezavar a képbe. De nem erről van szó, mert a hullámzás nem a műsorhangtól függ. Félek, egy marék alkatrészt (elkó, poti) ki kell még cserélnem, hogy olyan képe legyen, ami egy új csőtől elvárható. Meg jól jönne egy effektívérték-mérő is, nem szeretném 1 év alatt kinyírni a csövet túlfűtéssel.
|
kedd nov. 13, 2007 18:06 |
|
|
umario
vas-tag
|
Sziasztok
Blaupunkt Laussane RD148
Annyi a problémám, hogy nincs hozzá használati utasításom, és kiír valami "CLK SYNC" feliratot kikapcsolás után és 1 dallamot is játszik. Múltkor ezt zenehalgatás közben csinálta :S de csak a dallam felirat nélkül. Mi lehet a gond.
Köszi Márió
|
szomb. nov. 10, 2007 12:41 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
mrn írta: ...viszont színes vétel és sötétebb képtartalom esetén a fekete helyett nagy "bordóság" látható, a kép fátyolos, kontrasztszegény...
A színegyüttfutás (csatornaerősítés) nem jó, és az össz erősítés sem elég.
A legjobb lenne, ha tudnál szerzni egy PAL generátort (amihez van RF csatornamodulátor is), és avval állítanád (meg persze szkóppal).
A tekercsekhez semmiképp se nyúlj.
|
pén. nov. 09, 2007 14:16 |
|
|
mrn
vas-tag
|
Infracolor 2000 kapcsrajz + opciózási doksi
Üdvözlet!
Néhány napja "alakítottam át" (kávacsere ) egy Super Inracolort Infracolor 2000-é. Volt otthon egy nullkilométeres 67cm-es Tesla képcsövem. Bettettem, működik is, viszont a PAL dekóder beállításával nem stimmel valami: fekete-fehérben jó (az RGB szinteket beállítottam), viszont színes vétel és sötétebb képtartalom esetén a fekete helyett nagy "bordóság" látható, a kép fátyolos, kontrasztszegény. Mivel a potik és tekercsek mellé nincs odaírva, hogy mi micsoda, csak a potik beállításával mertem kísérletezni, mert azoknak be lehet jelölni az eredeti helyzetét. Beállítani viszont így, hasraütés-szerűen nem sikerült.
Nagyon megköszönném, ha valaki el tudná küldeni nekem a dekóder (de inkább a teljes készülék) kapcsrajzát, szervizkönyvét (főleg a PAL dekóder beállításának menetét). Gondolom, Color Bar generátor is kellene hozzá, ezt majd így oldom meg: PC(monitorteszter progi)-->VCR modulátora-->RF in. Szkópom van, 1:10-es mérőfejem sajna még nincs. Később szeretnék rá tenni CVBS- és RGB bemeneteket, és TXT-et is. Utóbbit tudom, hogyan kell (már csináltam), az RGB bemenet sem nagy cucc: színpanel RGB bemenete, a TXT modul RGB kimenete és a SCART megfelelő pontjai közé, vmint a szinkronmodul bemenetéhez egy kapcsolót teszek, így csak txt módba kell tenni a gépet, és látható a SCART-ra kötött RGB jel. Videobemenetes változathoz való hangmodulom van, így a hang átkapcsolása is megoldható, bár a DVD hangját úgysem monóban akarom hallgatni, majd rákötöm inkább a hifire. Az RGB és szinkronjel szintekkel és polaritásokkal remélem, nem lesz baj. Az eeprom-ban általában a nem txt-es típusoknál is engedélyezve van a txt, így ez nem gond, a kompozit bemenethez viszont szerintem opciózni kell majd.
Ezért a teljes, részletes opciózási dokumentációra is szükségem lenne. Az emailem: mrnmrn@freemail.hu (MRNMRN, tudom, kicsit nehezen olvasható, de az mrn már foglalt volt... )
Előre is köszönöm a segítséget.
|
pén. nov. 09, 2007 13:47 |
|
|
watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 01, 2006 14:00 Hozzászólások: 3559 Tartózkodási hely: Régi nick .watt Hozzászólások: 3402
|
Idézet: Azt ne várd el senkitől sem, hogy látatlanban megmondja, mit cseréljél ki és utána jó lesz, ilyen nincs.
Dehogynincs! Cserélj ki mindent!
De egyszerre, mert ha elsőre nem a rosszat cseréled, amit betettél, az is tönkremehet!
|
kedd nov. 06, 2007 9:55 |
|
|
csabau
vas-tag
Csatlakozott: pén. jan. 27, 2006 14:54 Hozzászólások: 9 Tartózkodási hely: Bp
|
bocs, nem is vártam el.
azt kértem, ha valaki pl. sűrűn javít ilyet, lehet, hogy első blikkre rávágja, hogy például a bemeneti FET-et (vagy egyebet) dobd ki és meggyógyul -
ilyesmire gondoltam.
csaby
|
kedd nov. 06, 2007 9:32 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves csabau és Többiek!
Egy esélyed van, ha mérsz.
Mindkét végfok panelt ki kell venni és egymás mellé téve, mérni kell az azonos pontok közötti alkatrészeket. Jó esetben hamar kiderül, melyik a hibás, ekkor azt ki kell forrasztani és ismét megmérni, ha ez a rossz, cserélni kell.
Ha tudod, mit mérsz, hamar megtalálható a hibás alkatrész.
Azt ne várd el senkitől sem, hogy látatlanban megmondja, mit cseréljél ki és utána jó lesz, ilyen nincs.
- De, mégis! - cseréld ki az egész panelt egy újra, vagy garantáltan jó, működőképes panelra.
Persze, lehet, hogy nem a végfok panelen van a hiba.
Üdv! SMA
|
kedd nov. 06, 2007 8:58 |
|
|