|
Szerző |
Üzenet |
szenad
vas-tag
|
segítene valaki megoldást találni a problémámra?
milyen routert használjak hogy stabil legyen a netkapcsolatom?
ne szakadjon meg időközönként ne dobáljon le!?
|
hétf. márc. 31, 2008 9:35 |
|
|
Hannibal
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6486 Tartózkodási hely: Bonyhád - BP
|
upnincs írta: baa! úgy néz ki, a kétcsatornás szöveg arra kellett, hogy tekintélyelven lerázza az ismerősömet ...
Szeretjük az ilyen embereket. Ha nem akarja megosztani, mondja azt hogy nem és kész....
|
vas. márc. 30, 2008 14:14 |
|
|
upnincs
vas-tag
|
baa! úgy néz ki, a kétcsatornás szöveg arra kellett, hogy tekintélyelven lerázza az ismerősömet, technikai háttere nincs. egyebet nem tudok mondani. köszönöm mindenkinek a segítséget! :]
|
vas. márc. 30, 2008 12:52 |
|
|
szenad
vas-tag
|
Én egy egyszerű kérdésre várok választ...
A szomszéddal routerral megoasztott netem van egy lépcsőházban.
Ő kábelen kapja a jelet én rádión keresztül.
A problémám csak az hogy folymatosan megszakadgat a netkapcsolatom etz szeretném stabilizálni.
Milyen routert vegyek hogy megszünjön a problémám vagy hogy osszamel a netet?
Előre is kösz a segítséget!
|
vas. márc. 30, 2008 11:43 |
|
|
upnincs
vas-tag
|
Persze, bocs, úgy értettem, hogy nem látszik a kliensen szépen bötűvel kiírva, hogy mi van neki beállítva.
Egyébként beszéltem ma a T-ügyfélszolgálattal, és ha helytálló, amit mondtak, akkor nincs olyan, hogy csak 2 eszköz használhatná. Se technikailag, se szerződésileg; vagy lehet osztani háztartáson belül ízlés szerint, vagy nem, a titkosítási kódokat pedig kiadják a usernek (ha egyáltalán ők állították be). (erről valaki tud többet?)
Szóval könnyen lehet, hogy user errorról van szó. Aki elvileg harminc éve van az (akkor még nem is létező) szakmában, tehát valószínűleg kényes a szakértelmére... ;] nem csak technika fog kelleni, diplomácia is. Mert hiába szorongatom meg egyik oldalról, hogy igenis lehetséges, ha eleve azért van a szöveg, mert le akar rázni. De itt koncentráljunk a technikai oldalra. :D
|
szer. márc. 26, 2008 14:25 |
|
|
TargeT
a fórum lelke
|
Khmm, tudtommal olyan nincs, hogy az SSID nem hozzáférhető. Akár szórja, akár nem.
Az ingyenes NetStumbler programmal elég sok adat kinyerhető, köztük ez is. Legfeljebb csak azt kell kisakkozni, hogy a jónéhány vehető hálózat közül éppen melyikről lenne szó.
|
szer. márc. 26, 2008 13:41 |
|
|
upnincs
vas-tag
|
Ha pötty/csillag alól akarsz olvasni, snadboy's revelation nevű program segít neked. Ezzel bányászom ki a jelszókat a mailkliensből, ha elfelejtem őket. :) (vagy lehallgatom magam, kicsit skizo)
Szerintem biztos keresztül lehet verni, a kérdés, mennyi idő és hajlandóság lesz rá a felek részéről. Ezért kell tudnom, mit kérdezzek, és mit kezdjek, ha esetleg hozzájutok a hálóhoz, optimálisan kell dolgozni.
További reflexió: láttam már olyan wlan utilityt, ami a beállításokat magukat is jelszóval védte. Ha valami T-cég, vagy akármilyen cég állította be nekik, akkor el tudom képzelni (bár nem igazán valószínű), hogy emiatt nem hozzáférhető a klienseken a jelszó, ssid, stb. Ezért gondoltam szélső esetben törésre.
Ismét köszönöm a gyors segítséget :).
|
szer. márc. 26, 2008 10:43 |
|
|
Hannibal
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6486 Tartózkodási hely: Bonyhád - BP
|
Eszközlecserélés: értem, így valóban nem az igazi. Mondjuk lehet, hogy lehetne kicsit trükközni, ha a szomszéd is benne van.
Visszafejtés: az jutott még eszembe, hogy ha hozzáférsz ahhoz a laptopokhoz, amik jelenleg tudnak kapcsolódni a hálózathoz, akkor gyakorlatilag mindent tudsz. Ugyanis kapcsolat tulajdonságainál láthatod, hogy milyen titkosítás van beállítva, SSID, jelszó is ottvan, igaz kipöttyözve látod csak, de neten fellelhetők olyan programocskák, amik megmutatják, h mi van a pöttyök alatt (pontos programnevet nem tudok, még nem volt szükségem ilyenre, google biztos tud segíteni.)
Ezenkívül logout.hu-n ha rákeresel arra, hogy "Ethicalhacking", lesz néhány írás, konkrétan nem írja le, hogy hogyan törd fel a hálózatot, de ez alapján el tudsz indulni googleba keresgélni.
Másik laptoppal kísérletezni tökéletes ötlet, első körben lehet, hogy MAC-t se kell klónozni. Ha azzal összejön, routerral is mennie kell.
Modem+router ajánlást meghagyom másnak, konkrét típussal még nem volt dolgom, amerre én járkálok, mindenki kábelnetes
|
szer. márc. 26, 2008 10:22 |
|
|
upnincs
vas-tag
|
Köszönöm a gyors választ!
Nos, ismerős lenne a "haszonélvezője" a netosztásnak, viszont az ismerős se nem ért hozzá, se nem fér hozzá a hálózathoz. Délután fognak fölhívni az illetőtől elvileg (szomszéd, akié az előfizu), addig én sem tudok többet. Még az se biztos igazából, hogy adsl, és nem valami kábel. A T-online ÁSZF-eket nézegettem, de egyikben sem esik szó csatlakoztatható wifi eszközök számáról, illetve a titkosítás, amit láttam szerepelni, WEP2.
Sajnos szorít az idő is, terrorizáló lakótárs előfizet saját netre, ha nem oldódik meg hamar, amiből ez a barátom csak nehezen tudná fizetni a rá eső részt. Ezért kell ma tudnom feltenni a jó kérdéseket, hogy remote eldöntsem, érdemes-e egyáltalán próbálkozni.
A dolog jellege miatt viszont nem lehet azt tenni, hogy simán lecserélni az eszközt, mert egyrészt nem a miénk, másrészt mi van, ha ahogy írod is, az AP-t is bérlik, és mondjuk köti még valami hűség őket... ezért is kérdezem, vajon gond nélkül átverhető-e a meglévő, működő AP egy plusz router beiktatásával, ha ahhoz nem nyúlhatunk hozzá?
Első tesztnek talán jó lenne egy másik eszköz (laptop) csatlakoztatása MAC klónozással, ha azzal megy, valószínű menne routerrel is, nem? Ahhoz viszont szükség lesz a titkosítás jelszavára - ha nem tudom kiszedni a kliensekből, akkor nincs mese, törni kell, méghozzá elsőre, nem lesz sok játékterem és időm, ha egyáltalán eljutok odáig. Töltöttem egy backtracket, de még sose használtam :).
(Kicsit off, de ilyen ADSLmodem + wlan routerből jó típus? Nem kell túlkonfigurálhatónak lennie - de legyen viszonylag olcsó, és egyszer beállítva menjen megbízhatóan.)
kösz ismét :)
|
szer. márc. 26, 2008 8:37 |
|
|
Hannibal
Moderátor
|
Hmm, ez érdekes, ilyen szolgáltatásról én még nem hallottam. (Ami természetesen nem jelenti azt, hogy nincs.) Esetleg azt tudom elképzelni, hogy van egy sima mezei ADSL-je és kiegészítő szolgáltatásként lehetett hozzá (jó borsos áron) AP-t bérelni, és így lehetett wifizni.
Első körben jó lenne, ha meg tudnád mondani, hogy pontosan milyen csomag ez. Aztán nagyon alaposan, a legapróbb betükig át kell bogarászni a szerződést és az ÁSZF-t, hogy van-e valami megkötés a gépek számát illetően.
Ha nézik, hogy hány gép használja a netet, az AP-tól meg lehet tudni, de nem hinném, hogy nagyon foglalkoztatja őket. Titkosításnak sztem csak WEP-t használnak, ami elvileg egész könnyen feltörhető.
A pontos felállást nem ismerve én azt választanám, hogy vennék egy WLAN-os routert, amiben van ADSL modem (vagy sima router ADSL modemmel + egy sima AP), aztán azt rádugni a telefon végére, felhasználónév jelszó beír, csatlakozás, azt kalács mehet a wifi ahány gépre akarod.
|
szer. márc. 26, 2008 0:43 |
|
|
upnincs
vas-tag
|
wifi több gépre
Sziasztok! Remélem, jó helyen járok.
A következőben kérném a segítségeteket: van egy netelőfizetés (T-valami), amit elvileg két wifis gép használhat, több nem. A user elvileg nem tudja a kódot, a szolgáltató konfigurált. Övék az AP is, ami gondolom egyben van az adsl modemmel, és nyilván jelszóvédett szintén. Ennél többet nem tudok a hálózatról, csak extrapolálok, ennyiből kell gazdálkodni egyelőre.
Cél: a netet több wifis eszközzel használni, mint ahányra hitelesítve van.
Kérdések:
1. Van egyáltalán ilyen T-szolgáltatás, hogy csak X darab wifi eszközre, vagy userünk nézett félre valamit? És a kulcs birtokában vígan lehetne többen?
2. Ha van, milyen módon tudják ellenőrizni, hogy nem használja-e más/több user, a MAC addressen nézésén kívül?
3. Átverhető-e ez a rendszer úgy, hogy az egyik wifi eszköz helyére wlan routert teszünk MAC address klónozással?
4. Detektálható-e a szolgáltató részéről a fenti, ha igen, vajon foglalkoznak ilyesmivel? (a plusz gépek nem okoznának forgalomnövekedést, csak mail, némi web)
5. Ha routert akarunk betenni, akkor szükség lesz a kulcsra. Milyen titkosítást használnak az ilyen előfizetések?
6. A kulcs kinyerésének módja, ha nem direktben elérhető a legális gépeken, gondolom külön történet :)
A dolog sürgős. Délután már tudnom kellene legalább jól kérdezni :).
Előre is köszönöm mindenkinek!
|
szer. márc. 26, 2008 0:19 |
|
|
Hannibal
Moderátor
|
energoman írta: Őszintén szolva nem hiszek a szoftveres ebben abban, ha az adóteljesitményt nem növeljük a harveren akkor szeritnem nem sok esély vana hatótávolság növelésére.
Megj.: a gyári adatokban 450mért irnak tiszta terepen, és drasztikusan csökken az akadályokkal. Megj.: a vevő is számit azért mert pl én egy toshiba notit hazsnálok ami látja gyenge jelen a hálót, de pl egy hasonló kategóriás ASUS már nem.
Otthon nekem fentvan egy külső antenna is a tetőn bár még nem használtam, csak rá van dugva a routerra. (Ha valakit érdekel megmutathaton képen a rendszert.)
Jajj, pótolom egy hiányosságomat:
Szóval adóteljesítményről: advanced wirelless settingsben van egy olyan, hogy TX power. Ez defaultban 50mW-ra van állítva, statusban erre 17dBm-t ír. Ha felteszem 100-ra, akkor 20dBm.
Hogy ez a gyakorlatban mit jelent, azt passzolom. Esetleg valaki, aki otthon van a témában?!
|
pén. márc. 21, 2008 23:33 |
|
|
mrcopak
vas-tag
|
Örömmel jelentem, hogy már nem szakad a rendszer. semmi egyebet nem kellett csinálni, mint feltölteni az újabb firmware-t, ami rendelkezésre állt az asus oldalán. Azóta megy jól a rendszer.
Egy gond azért maradt. Lassú.
A rendszer így áll fel:
Interware csatlakozás-D-link ADSL modemkimenetén 6-7Mbps
Utána egy linksys router, kimenetén még megvan az előbb írt sebesség.
A linksys jelét veszi egy asus Wl-320gE Repeteur üzemmódban, melynek a kimenetén már csak max 1,6Mbps letöltési és 450-500kbps feltöltési sebesség van.
Mit tehetnék?
|
vas. márc. 16, 2008 20:05 |
|
|
mrcopak
vas-tag
|
[quote="nbela"]Nem derül ki, hogy a Linksys-Asus, vagy az Asus-gép közötti kapcsolat szakad-e meg? Meg lehetne próbálni még az Asust bridge üzemmódban. Ilyenkor antennán veszi a jeleket és kábelen adja tovább a számítógép vagy router felé. (Említetted, hogy van még egy wlan routered is.) Amúgy az Asus AP fent van a tetőn ahol a régi usb volt?[/quote]
Nem az asus egyenlőre a lakásban van. Jobban szeretném bent tartani
Mivel próbáltunk egyszerre 2 gépet wirelles használni és szinte egyszeere észleltük a szakadást ezért azt gondolom, hogy Linksys-Asus között szakad. De ez persze nem biztos.
Nem szeretném a bridge üzemmódot, mert így már 3 masina lenne egymás után, de erre csak akkor akarok gondolni, ha egy irányított antennát leszek kénytelen feltenni a tetőre.
|
kedd márc. 04, 2008 21:18 |
|
|
nbela
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. aug. 06, 2004 22:20 Hozzászólások: 3578 Tartózkodási hely: Miskolc
|
Nem derül ki, hogy a Linksys-Asus, vagy az Asus-gép közötti kapcsolat szakad-e meg? Meg lehetne próbálni még az Asust bridge üzemmódban. Ilyenkor antennán veszi a jeleket és kábelen adja tovább a számítógép vagy router felé. (Említetted, hogy van még egy wlan routered is.) Amúgy az Asus AP fent van a tetőn ahol a régi usb volt?
|
kedd márc. 04, 2008 19:51 |
|
|
mrcopak
vas-tag
|
[quote="nbela"]Az a gondod, hogy a linksys és az asus is a 192.168.1.1 címen érhető el. Az asus ip címét változtasd meg például 1.2-re. Ha a "repeteur" módot használod, akkor átjárónak és dns-nek a linksys címét (1.1) írd be - ha továbbra sem akar automatikusan ip címet kapni.[/quote]
Működik a rendszer elég jól , de szakadozik. Kb. 1 perc alatt mindig újra feláll a kapcsolat, de szakadozik
Van az asus wl-320gE beállítási menüjében egy AP scan, mely ad RRSI értékeket a scannolás után dBm-ben. Nem tudom, hogy ez milyen egység, de nekem 72-80 között mozog ez az érték. Kicseréltem az asus antennáját egy 7dB-s swexx botantennára, semmi változás afenti scan értékben. kicseréltem az adó linksys router egyik antennáját egy 7dB-s HG2407RD-RTP botantennára szintén semmi változás. Lehet, hogy nem is kellene ennek az értéknek változnia?
Az igazság az, hogy a szakadozás fennmaradt, igazából nem tudom, hogy javult-e a helyzet.
Lenne valakinek valamilyen előremutató gondolata, ami esetleg közelebb vinne a végleges megoldáshoz,
|
kedd márc. 04, 2008 18:14 |
|
|
nbela
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. aug. 06, 2004 22:20 Hozzászólások: 3578 Tartózkodási hely: Miskolc
|
Az a gondod, hogy a linksys és az asus is a 192.168.1.1 címen érhető el. Az asus ip címét változtasd meg például 1.2-re. Ha a "repeteur" módot használod, akkor átjárónak és dns-nek a linksys címét (1.1) írd be - ha továbbra sem akar automatikusan ip címet kapni.
|
szomb. márc. 01, 2008 13:20 |
|
|
mrcopak
vas-tag
|
[quote="nbela"][quote="DWL-2100Ap"]Wireless Distribution System:
• AP Client
• PtP Bridge
• PtMP Bridge
• Repeater [/quote]Igen, a DWL-2100Ap már jó lehet neked [b]WDS[/b] módban. Felviszed a padlásra táppal együtt, és ethernet kábellel lejösz a router WAN csatlakozójába. Ha a padlásról le tud sugározni, akkor router nélkül is megpróbálhatod [b]WDS with AP[/b] módban.[/quote]
Újra én. Az élet szép én meg úgy látszik béna vagyok
Lett végülis egy asus wl-320ge acces point-m. ami elvben mindent tud. Vagy mégsem?
Egy linksys wrt54g router rádiós jelét akarom vele fogni, hogy azután újraszórjam. Az alapbeállításnál kezdődik a gondom. Az AP nem ad IP címet a gépemnek (nem csatlakozik a gépemre csak akkor, ha "automatikus IP kérése"-ről átállítom kézire a wlan kártyát.)
Utóbbi esetben megadok egy ip címet mondjuk 192.168.1.100-t például és máris jó. Ilyenkor "repeteur" üzemmódban látja jól az AP a gépem és látja/veszi a router jelét és tovább is adja a gép felé.
Internetcsatlakozás azonban nincsen. Valahol - azt hiszem -IP cím illeszkedés a gond. Mit gondoltok?
A router DHCP-vel adja az IP címeket, lehet, hogy azt kellene fixre tenni? Lehet, hogy hülységeket mondtam, de valahogy ezt tapasztalom.
SOS
|
szomb. márc. 01, 2008 12:32 |
|
|
Hannibal
Moderátor
|
energoman írta: Igen én is hasonló cipőben járok, mert ha kell akkor nagy hatótávolság kell, ezért az antenna. Egyébként én 1 menüt nem hazsnálok az "Alkalmazások és játékok"-at, valmaint 2 menüt nem vágok mire való az egyik a setup->"advanced routing", a másik pedig a wireless-> "advanced wireless settings" Talán te többet tudsz erről. Szerintem meg lehet oldani azt is hogy két router lássa egymást csak idő kéne hogy kipróbálhassam, mert ha müködik akkor megoldódott az internetproblémám otthon
Itthoni routeren egész jó a help:
Wirelless-->Advanced wirelless fül:
The Wireless screen allows you to customize data transmission settings. In most cases, the advanced settings on this screen should remain at their default values.
Authentication Type
The default is set to Auto, which allows either Open System or Shared Key authentication to be used. For Open System authentication, the sender and the recipient do NOT use a WEP key for authentication. For Shared Key authentication, the sender and recipient use a WEP key for authentication. If you want to use only Shared Key authentication, then select Shared Key.
Transmission Rate
The default setting is Auto. The range is from 1 to 54Mbps.
The rate of data transmission should be set depending on the speed of your wireless network. You can select from a range of transmission speeds, or keep the default setting, Auto, to have the Router automatically use the fastest possible data rate and enable the Auto-Fallback feature. Auto-Fallback will negotiate the best possible connection speed between the Router and a wireless client.
Basic Rate
The default value is set to Default. Depending on the wireless mode you have selected, a default set of supported data rates will be selected. The default setting will ensure maximum compatibility with all devices. You may also choose to enable all data rates by selecting ALL. For compatibility with older Wireless-B devices, select 1-2Mbps.
CTS Protection Mode
The default value is set to Disabled. When set to Auto, a protection mechanism will ensure that your Wireless-B devices will connect to the Wireless-G Router when many Wireless-G devices are present. However, performance of your Wireless-G devices may be decreased.
Frame Burst
This setting can speed up data transmissions if you have a small network and all of your clients support Frame Burst. If this is enabled and problems occur, just disable it again. Default is Disabled.
Beacon Interval
The default value is 100. Enter a value between 1 and 65,535 milliseconds. The Beacon Interval value indicates the frequency interval of the beacon. A beacon is a packet broadcast by the Router to synchronize the wireless network.
DTIM Interval
The default value is 1. This value, between 1 and 255 milliseconds, indicates the interval of the Delivery Traffic Indication Message (DTIM). A DTIM field is a countdown field informing clients of the next window for listening to broadcast and multicast messages. When the Router has buffered broadcast or multicast messages for associated clients, it sends the next DTIM with a DTIM Interval value. Its clients hear the beacons and awaken to receive the broadcast and multicast messages.
RTS Threshold
This value should remain at its default setting of 2347. The range is 0-2347 bytes.
Should you encounter inconsistent data flow, only minor modifications are recommended. If a network packet is smaller than the preset RTS threshold size, the RTS/CTS mechanism will not be enabled. The Router sends Request to Send (RTS) frames to a particular receiving station and negotiates the sending of a data frame. After receiving an RTS, the wireless station responds with a Clear to Send (CTS) frame to acknowledge the right to begin transmission.
Fragmentation Threshold
This value should remain at its default setting of 2346. The range is 256-2346 bytes. It specifies the maximum size for a packet before data is fragmented into multiple packets. If you experience a high packet error rate, you may slightly increase the Fragmentation Threshold. Setting the Fragmentation Threshold too low may result in poor network performance. Only minor modifications of this value are recommended.
AP Isolation
This settings attempts to prevent wireless clients from communicating with each other via the AP.
TX Antenna
This setting allows you to change what antenna the router uses for transmitting wireless data. The right or left is determined by holding the router so the antenna connectors are facing you and the router is upright.
Note: At random, you may find your router has the antenna positions flipped, this is a known issue and happens during production of the hardware. If you get bad results with one setting, try the other. When using normal "rabbit ears" you can safely leave both antenna settings on "Auto".
RX Antenna
This setting allows you to change what antenna the router uses for receiving wireless data. See "TX Antenna" above for more information.
TX Power
This setting allows you to change the default transmit power of the wireless radio. It is recommended to upgrade the antennas to get the best preformance before changing this setting, if possible. The default setting is 28 mW (milliwatts).
Afterburner
This feature is a Broadcom/Linksys-specific speed enhancement. It is only available on the WRT54GS series routers and certain newer WRT54G routers. It requires that all wireless clients be "Afterburner" or "Speedbooster" enabled. If any one client does not have this capability, it will disable it temporarily for all clients until the one client leaves the area or turns off their wireless adaptor. If you enable this and have any problems, simply disable it.
Max Clients
In AP mode this parameter determines the maximum number of wireless clients that can connect to the AP simultaneously.
Max Distance
The 802.11b/g slot timing is adjusted to accomodate distances between AP's and clients or WDS linked units via this parameter. Set it to the maximum distance in meters you need to accomodate in your network.
Roam Trigger
In client modes this parameter determines when the radio attempts to roam to another AP. Set this to a low number like -50 or -40 if you want your router to roam to any AP with a strong signal and set it to -100 if you want it to stay locked to the SSID you specified on the Wireless->Basic page.
Interference
None - no interference mitigation
Non-WLAN - filter non-WLAN interference only
Manual - filter all interference manually
Auto - filter all interference automatically
WME
Enable this setting if Wireless Media Extension support is available in your network.
WME No Ack
Enable this setting if Wireless Media Extension support is available in your network and you do not want the router to wait for WME ACK packets.
Wireless MAC Filters
The Wireless MAC Filters feature allows you to control which wireless-equipped PCs may or may not communicate with the Router's depending on their MAC addresses. To disable the Wireless MAC Filters feature, keep the default setting, Disable. To set up a filter, click Enable, and follow these instructions:
1. If you want to block specific wireless-equipped PCs from communicating with the Router, then keep the default setting, Prevent PCs listed from accessing the wireless network. If you want to allow specific wireless-equipped PCs to communicate with the Router, then click the radio button next to Permit only PCs listed to access the wireless network.
2. Click the Edit MAC Filter List button. Enter the appropriate MAC addresses into the MAC fields.
Note: For each MAC field, the MAC address should be entered in this format: xxxxxxxxxxxx (the x's represent the actual characters of the MAC address).
3. Click the Save Settings button to save your changes. Click the Cancel Changes button to cancel your unsaved changes. Click the Close button to return to the Advanced Wireless screen without saving changes.
Wireless
Wireless Mode
Sveasoft firmware currently supports 5 separate wireless modes. AP or "Access Point", Repeater, Client_Routed, Client-Bridged, and Adhoc modes.
AP mode is the traditional Access Point mode and also supports WDS linking to other AP more routers.
Repeater mode unique dual mode where your router acts as both a local Access Point and can attach to a remote Access Point as a wireless client simultaneously. This mode is often used to extend the reach of a wireless network where WDS linking is not possible.
Client-Routed mode replaces the WAN/Internet device with the wireless device set to client mode. Use this mode to attach to other Access Points as a client. Only wired devices can attach to your router in Client mode. Note that the subnet of the WAN/Internet deivce must be different from the subnet of the LAN when using this mode.
Client-Bridge mode is used where you want to remain within the same subnetwork as the Access Point you are attaching to. The WAN/Internet port is not used in Client-Bridged mode.
Adhoc mode is a special peer-to-peer wireless mode often used for mesh networking or spontaneous local wireless networks. In adhoc mode each wireless unit is a peer of every other.
Network Mode
If you have Wireless-G and 802.11b devices in your network, then keep the default setting, Mixed. If you have only Wireless-G devices, select G-Only. If you want to disable wireless networking, select Disable. If you would like to limit your network to only 802.11b devices, then select B-Only.
SSID
The SSID is the network name shared among all devices in a wireless network. The SSID must be identical for all devices in the wireless network. It is case-sensitive and must not exceed 32 alphanumeric characters, which may be any keyboard character. Make sure this setting is the same for all devices in your wireless network. For added security, Linksys recommends that you change the default SSID (linksys) to a unique name of your choice.
Channel
Up to 14 Wifi channels are supported. Please check your local laws for what channels are supported in your area. For example. only channels 1-11 are legal for use in North America. Most European nations allow channels 1-13. Channel 14 is currently only supported in Japan.
SSID Broadcast
When wireless clients survey the local area for wireless networks to associate with, they will detect the SSID broadcast by the Router. To broadcast the Router SSID, keep the default setting, Enable. If you do not want to broadcast the Router SSID, then select Disable.
Channel
Select the appropriate channel from the list provided to correspond with your network settings, between 1 and 11 (in North America). All devices in your wireless network must use the same channel in order to function correctly.
Setup-->Advanced Setup (ez eléggé eltér az alaptól)
On the Routing screen, you can set the routing mode and settings of the Router. Gateway mode is recommended for most users.
Operating Mode
Choose the correct working mode. Keep the default setting, Gateway, if the Router is hosting your networks connection to the Internet (Gateway mode is recommended for most users). Select Router if the Router exists on a network with other routers.
Dynamic Routing (RIP, OSPF, BGP)
Note: This feature is not available in Gateway mode.
Dynamic Routing enables the Router to automatically adjust to physical changes in the networks layout and exchange routing tables with other routers. The Router determines the network packets route based on the fewest number of hops between the source and destination.
To enable the Dynamic Routing feature for the WAN side, select WAN. To enable this feature for the LAN and wireless side, select LAN & Wireless
RIP routing is an older, simpler dynamic routing protocol for small networks of up to 16 nodes.
OSPF routing is a sophisticated routing protocol that can handle very large networks. Disable OSPF Security for interoperation with other routing daemons that have no security by default (i.e. Quagga or Zebra).
BGP is a sophisticated routing protocol to route between networks. The AS#, Neighbor IP, and Neighbor AS# parameters are required.
To disable the Dynamic Routing feature for all data transmissions, keep the default setting, Disable.
Static Routing, Destination IP Address, Subnet Mask, Gateway, and Interface
1. To set up a static route between the Router and another network, select a number from the Static Routing drop-down list. (A static route is a pre-determined pathway that network information must travel to reach a specific host or network.)
2. Enter the following data:
Destination IP Address - The Destination IP Address is the address of the network or host to which you want to assign a static route.
Subnet Mask - The Subnet Mask determines which portion of an IP address is the network portion, and which portion is the host portion.
Gateway - This is the IP address of the gateway device that allows for contact between the Router and the network or host.
3. Depending on where the Destination IP Address is located, select LAN & Wireless or WAN from the Interface drop-down menu. Then click Add.
4. To save your changes, click the Apply button. To cancel your unsaved changes, click the Cancel button.
For additional static routes, repeat steps 1-4.
Delete This Entry
To delete a static route entry:
1. From the Static Routing drop-down list, select the entry number of the static route.
2. Click the Delete This Entry button.
3. To save a deletion, click the Apply button. To cancel a deletion, click the Cancel button.
Show Routing Table
Click the Show Routing Table button to view all of the valid route entries in use. The Destination IP address, Subnet Mask, Gateway, and Interface will be displayed for each entry. Click the Refresh button to refresh the data displayed. Click the Close button to return to the Routing screen.
Destination IP Address - The Destination IP Address is the address of the network or host to which the static route is assigned.
Subnet Mask - The Subnet Mask determines which portion of an IP address is the network portion, and which portion is the host portion.
Gateway - This is the IP address of the gateway device that allows for contact between the Router and the network or host.
Interface - This interface tells you whether the Destination IP Address is on the LAN & Wireless (internal wired and wireless networks), the WAN (Internet), or Loopback (a dummy network in which one PC acts like a networknecessary for certain software programs).
|
pén. feb. 29, 2008 0:35 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
mrcopak írta: Nem gondolod, hogy a linksys és a d-link illeszkedése több gondot okozhat, mint 2 linksys-é? Nincs ilyen tapasztalatom, de problémákat sem szoktam olvasni ilyen területen. Szabványos wireless protokolt használnak, nem hiszem, hogy gond lenne a kapcsolódással. Inkább az lehet szempont, hogy melyik márka megbízhatóbb. De biztosan volt akinek ez ment tönkre másnak meg az...
|
csüt. feb. 28, 2008 13:12 |
|
|
mrcopak
vas-tag
|
nbela írta: DWL-2100Ap írta: Wireless Distribution System: • AP Client • PtP Bridge • PtMP Bridge • Repeater Igen, a DWL-2100Ap már jó lehet neked WDS módban. Felviszed a padlásra táppal együtt, és ethernet kábellel lejösz a router WAN csatlakozójába. Ha a padlásról le tud sugározni, akkor router nélkül is megpróbálhatod WDS with AP módban.
Nem gondolod, hogy a linksys és a d-link illeszkedése több gondot okozhat, mint 2 linksys-é?
|
csüt. feb. 28, 2008 12:30 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
DWL-2100Ap írta: Wireless Distribution System: • AP Client • PtP Bridge • PtMP Bridge • Repeater Igen, a DWL-2100Ap már jó lehet neked WDS módban. Felviszed a padlásra táppal együtt, és ethernet kábellel lejösz a router WAN csatlakozójába. Ha a padlásról le tud sugározni, akkor router nélkül is megpróbálhatod WDS with AP módban.
|
csüt. feb. 28, 2008 11:25 |
|
|
mrcopak
vas-tag
|
[quote="vackor"]Bocs, én teljesen félreértettem a dolgot, :oops: de azt hiszem hogy már körvonalazódik.
A tetőn van egy adapter. Valami ilyesmi?
[img]http://www.shopbot.com.au/i/2005/1/53252811_small.jpg[/img]
Szerintem a legegyszerűbb, ha ezt teszed a gépbe (kábel nélkül), a tetőre meg kell (ahogy már többen is írták) egy bridge. A D-Link routereket nem ismerem, de a Linksys eszközök között van amelyik megy bridge üzemmódban is. Vezetékezni a tápfeszültséget kell, így elvileg a tetőről is lefedhető a lakás.[/quote]
Pontosan, erre gondolok én is.
A tetőre tenni egy AP-t mondjuk bridge módban. Most próbálom kicserélni a DWL-G700Ap-t esetleg egy DWL-2100Ap-re, de talán biztosabb lenne egy linksys wap54g az illesztés miatt ( linksys WRT54G adja a jelet )
|
csüt. feb. 28, 2008 10:24 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Bocs, én teljesen félreértettem a dolgot, de azt hiszem hogy már körvonalazódik.
A tetőn van egy adapter. Valami ilyesmi?
Szerintem a legegyszerűbb, ha ezt teszed a gépbe (kábel nélkül), a tetőre meg kell (ahogy már többen is írták) egy bridge. A D-Link routereket nem ismerem, de a Linksys eszközök között van amelyik megy bridge üzemmódban is. Vezetékezni a tápfeszültséget kell, így elvileg a tetőről is lefedhető a lakás.
|
csüt. feb. 28, 2008 10:11 |
|
|
energoman
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2584 Tartózkodási hely: miskolc
|
Magyarázzátok már el nekem azt az USB- izét. szóval az egy hálókártya?
Egyébként ha a gépen van net akkor, annyit kell hogy bele a gépbe egy hálókarit. Ezt rádugni a wifi ruter az uplinkjére. Ja be kell állitani az OP rendszeren hogy lehessen használni ennek a gépnek az internet csatlakozását.
Ha ez nem megy akkor kell Fix IP-siteni a rendszert.
Megj.: Egyébként nem lenne egyszerűbb rögtön a routerre adnoi a wifi jelet fix IP-vel. Azt is ugy hogy az INTERNETRE csatlakozó gép routerét (ezekszerint a fiadét) kell beállitani hogy a te routered mindig ugyan azt az ip-t kapja.
|
csüt. feb. 28, 2008 9:40 |
|
|
TargeT
a fórum lelke
|
nbela már leírta, hogy neked bridge kell.
Nem az USB jelet kell visszawifisíteni, hanem a meglévő rádiójelet venni és továbbszórni.
|
csüt. feb. 28, 2008 8:58 |
|
|
mrcopak
vas-tag
|
[quote="vackor"]Ha jól értettem, van egy wifi adapter a tetőn. Én routerre gondoltam, de pontosítsd ha nem az. Gyanús az USB csatlakozás...[/quote]
A fiam routerjének a jelét veszi egy asus "usb wirelless adapter" a házunk tetején. Ennek az adapternek kimenete már egy usb-s végű kábel, melyet a szgépem usb csatlakozóján keresztül használok.
Jó lenne ebből a kábeles jelből újra rádiós jelet csinálni, hogy WIFI legyen a házon belül.
Remélem így tiszta
|
csüt. feb. 28, 2008 0:43 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
mrcopak írta: Van egy plusz routerem DI-524 d-link és egy d-link DLW-G700AP-s acces pointom. Elöször arra gondoltam, hogy kiteszem a tetőre az acces pointot, majd kábellel hozzákötöm a routert, de a DLW-G700AP azt hiszem, hogy csak adni tud venni nem. Nem DLW, hanem DWL-G700AP. És jól tudod, azzal nem tudod venni a wifi jelet -csak szórni. Neked bridge kell, vagy olyan AP, amelyiknek van bridge üzemmódja is. És az mehetne a router wan csatlakozójába...
|
szer. feb. 27, 2008 22:53 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Ha jól értettem, van egy wifi adapter a tetőn. Én routerre gondoltam, de pontosítsd ha nem az. Gyanús az USB csatlakozás...
|
szer. feb. 27, 2008 22:21 |
|
|
mrcopak
vas-tag
|
[quote="vackor"]Szerintem a routert hagyd a helyén, és egy ethernet kábellel kösd egyik LAN portjára az AP-t, amit elhelyezel a lakásban.[/quote]
Bocs, -biztos béna vagyok - de ez nem tiszta nekem. Részletesebben elmondanád? köszi
|
szer. feb. 27, 2008 22:10 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Szerintem a routert hagyd a helyén, és egy ethernet kábellel kösd egyik LAN portjára az AP-t, amit elhelyezel a lakásban.
|
szer. feb. 27, 2008 21:47 |
|
|
mrcopak
vas-tag
|
Szeretnék tanácsot kapni Tőletek:
Van egy jól működő - a szomszéd házból, a fiamtól - vett internet csatlakozásom egy asus wifi adapterrel . Egy erősítős usb kábelen jön le a jel a tetőről ( az adapter egy jó időjárásálló dobozban már jól átvészelt 2 évet ).
Ezt az usb csatlakozós jelet szeretném újra wifi-síteni, magyarul szeretnék vezeték nélküli hálózatot csinálni ebből a jelből.
Sajnos nem tudom hogyan. Tudna valaki segíteni?
Van egy plusz routerem DI-524 d-link és egy d-link DLW-G700AP-s acces pointom. Elöször arra gondoltam, hogy kiteszem a tetőre az acces pointot, majd kábellel hozzákötöm a routert, de a DLW-G700AP azt hiszem, hogy csak adni tud venni nem.
elég tanácstalan vagyok. Köszönök minden ötletet előre is
|
szer. feb. 27, 2008 17:26 |
|
|
Hannibal
Moderátor
|
Elvileg az advanced routinban lehet azt valahogy beüzemelni, hogy két router kapcsolódjon egymáshoz, de hogy pontosan mit hova, arról passz.
Az advanced wirellest én se nagyon bogarásztam, annyit tudok, hogy a SecuryEasySetup azt a ksi gombocskát kapcsolja ki be a router elején. Az AP Isolation pedig a vezetékes és a vezetéknélküli hálót különíti el. Erről már többször volt szó a fórumon. A többiről nem igazán van foggalmam.
|
kedd feb. 26, 2008 19:07 |
|
|
energoman
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2584 Tartózkodási hely: miskolc
|
Igen én is hasonló cipőben járok, mert ha kell akkor nagy hatótávolság kell, ezért az antenna. Egyébként én 1 menüt nem hazsnálok az "Alkalmazások és játékok"-at, valmaint 2 menüt nem vágok mire való
az egyik a setup->"advanced routing",
a másik pedig a wireless-> "advanced wireless settings"
Talán te többet tudsz erről.
Szerintem meg lehet oldani azt is hogy két router lássa egymást csak idő kéne hogy kipróbálhassam, mert ha müködik akkor megoldódott az internetproblémám otthon
|
kedd feb. 26, 2008 11:47 |
|
|
Hannibal
Moderátor
|
Igen, ezért írtam, hogy elvileg
Valószínűleg valamennyit lehet állítani szoftverből, neten amikor olvasgattam a routerről, találtam olyat, hogy működött az emberkének.
Menüjében valami állítgatási lehetőség van, hétvégén tudom megmondani, hogy micsodák.
Igazából eddig nem nagyon próbálgattam, mert nincs szükségem a növelésre, sőt inkább csökkenteném Úgy is csak házon belül használom a laptopit.
|
kedd feb. 26, 2008 11:31 |
|
|
energoman
gyémánt tag
|
Őszintén szolva nem hiszek a szoftveres ebben abban, ha az adóteljesitményt nem növeljük a harveren akkor szeritnem nem sok esély vana hatótávolság növelésére.
Megj.: a gyári adatokban 450mért irnak tiszta terepen, és drasztikusan csökken az akadályokkal.
Megj.: a vevő is számit azért mert pl én egy toshiba notit hazsnálok ami látja gyenge jelen a hálót, de pl egy hasonló kategóriás ASUS már nem.
Otthon nekem fentvan egy külső antenna is a tetőn bár még nem használtam, csak rá van dugva a routerra. (Ha valakit érdekel megmutathaton képen a rendszert.)
|
kedd feb. 26, 2008 11:15 |
|
|
Hannibal
Moderátor
|
energoman írta: És kb 15 méteren van némi vétel de van vagy 4-5 fal közben. Otthon 2 vasbetonfödémen keresztül van még bőven vétel. szóval ennyit a vételről.
Nem tudom most igy hirtelen mitöl jobb a 300N de lehet én azt venném ha szükségem lenne rá.
Én eddig a kapunkig mentem el, kb 15-20 méter, a jeleket a garázs két fala, illetve a házfal akadályozta (könnyűszerkezetes ház). Így közepes jelerősség volt, majd egyszer kipróbálom meddig bírja, a kert még vagy 140 méter hosszú, szóval azzal nincs probléma . Ja és ez az alap firmwarrel volt, most Sveasoft van rajta, abba lehet növelni elvileg a hatótávolságot
|
hétf. feb. 25, 2008 18:30 |
|
|
milestone
arany tag
|
Köszönöm a válaszokat.
|
hétf. feb. 25, 2008 16:47 |
|
|
energoman
gyémánt tag
|
És kb 15 méteren van némi vétel de van vagy 4-5 fal közben.
Otthon 2 vasbetonfödémen keresztül van még bőven vétel.
szóval ennyit a vételről.
Nem tudom most igy hirtelen mitöl jobb a 300N de lehet én azt venném ha szükségem lenne rá.
|
hétf. feb. 25, 2008 13:17 |
|
|
Hannibal
Moderátor
|
Úgyszintén WRT54GL-t ajánlom. Nekem is olyan van, albérletbe is olyan lett véve, nagyon szépen mennek. Torrentet is bírja.
|
hétf. feb. 25, 2008 11:32 |
|
|
energoman
gyémánt tag
|
Linksys WRT54GL
Lehet hogy van jobb de ennek a managelése nagyon jó, rengetegmindent lehet benen beállitani. Otthon is és a munkahelyemen is ilyneket használok. Üzembeállitás kb 5 perc. A többi meg már kényelem.
|
hétf. feb. 25, 2008 8:42 |
|
|
milestone
arany tag
|
Milyen wifi routert?
Üdv a társaságnak!
Routert szeretnék venni és a segítségeteket kérném.
A paraméterek: 2 desktop (később + 1 laptop), 4 Mbites ADSL. A 2 gép két külön szobában, közöttük 2 téglafal (ill. 2 ajtó), távolságra légvonalban kb. 8-9 m, de kábelezve, a falak mentén kb. 20 m. PC-hez nagyjából értek, de hálozatok/router terén laikus vagyok, bár egyszer sikerült beállítotanom egy D-Link routert.
Egyrészt: a router és a 2. gép között kábel legyen vagy wifi-adapter? Melyik biztosít stabilabb kapcsolatot, melyik megoldás a megbízhatóbb? Ha adapter, akkor usb vagy pci-kártya?
Másrészt: két routert néztem ki: egy D-Link DI-524 + DWL-G122 USB kártya, ill az eddig a fórumon olvasottak alapján egy TP LINK TL-WR542G + TP LINK TL-WN321G USB vagy TP LINK TL-WN551G PCI kártyát. Melyiket kombót ajánljátok és miért? Melyik a megbízhatóbb?
Ezek ugye 54 Mbps-os routerek. A 108-asok miben jobban, érezhetően gyorsabbak?
Olvastam még, h. kapható olyan TP-Link router, mely ADSL2 modem is egyben. Ez is megfelelő lehet?
Le lehet hardveresen kapcsolni alkalomszerűen a wifit a TP-LINK TL-WR542G-n, hogy csak kábelen legyen elérhető a net?
|
kedd feb. 19, 2008 17:04 |
|
|
Recoil
vas-tag
|
Sziasztok!
Van egy SMC 7908VOWBRB routerem és kábelneten szeretném a voip részét használni, ám mivel beépített ADSL modem van benne, a WAN portjára nem köthetem a kábelmodemet. Neten olvastam egy hozzászólást, hogy valakinek működött bizonyos routing és dns beállításokkal az smc voip része... A netet egy TP-LINK TL-R460 (192.168.1.1) routerről kapná az SMC 7908VOWBRB egyik LAN portjára. Milyen routing beállítások szükségesek a voip működéséhez?
Előre is köszi a válaszokat!
|
szomb. feb. 16, 2008 21:04 |
|
|
kuzo
vas-tag
|
milyen router?
Van egy wifi-s mobilom, kéne hozzá egy wifi router, hogy otthon tudjam használni IP telefonálásra (VoIP) és ne kelljen külön IP telefonkészüléket venni. A telóm tud 802.11b/g szabványt. A számítógépet is kéne tudni használni internetre, de nem feltétlen wifi-n, annak jó a drót is. Az lenne lényeges, hogy a telefonnal stabil kapcsolatot tudjon tartani a router, hogy mindig elérhető legyek. Mire figyeljek router-vásárlásnál (a MAC-szûrés például lényeges?) Esetleg konkrét típusokat tudtok ajánlani?
|
pén. feb. 15, 2008 18:06 |
|
|
tareszka
ezüst tag
|
wap54g
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem.
Adott egy Linksys wap54g amit dd-wrtről a saját firmware-ére frissítettem.
Le is ment a dolog rendesen, csak azóta azt sem látja a gép, hogy fel van dugva az ap.
A firmware tuti jó mert többször pakolgattam már, de most valami hiba csúszott a dologba.
Power és link led világít, de halottnak tűnik a dolog. Reseteltem is, de eredményt nem hozott. Szeretném talpra állítani amennyiben még lehet.
Kérem aki tud adjon egy kis háttértámogatást.
Köszönöm:taresz
|
csüt. feb. 14, 2008 8:26 |
|
|
thirteenager
vas-tag
|
thirteenager írta: nbela írta: VaFec írta: Akkor egy ovislink ap megfelelő lenne a számunkra
sziasztok, úgy látom, wifi ügyben itt érdemes kérdezni. van nekünk egy szép nagy kábeles hálónk. tettem rá egy 3Com AP-t. erre az AP-re kapcsoldóik egy pont ugyanolyan AP, AP client módban. a második AP-re egy switch van kötve, arra PC-k. miért lehet az, hogy véletlenszerűen csak hol egyik, hol másik PC képes a hálón kommunikálni, miközben DHCP-vel mindenki megkapja a saját IP címét MAC alapján???
közben kiderült, hogy a 3com ap csak 1db ethernet eszközt támogat ap client mode-ban
valami ötlet?
|
hétf. jan. 28, 2008 15:25 |
|
|
VaFec
gyémánt tag
|
nbela írta: Nem! Mint már írtuk neked nem ap, hanem bridge, repeater vagy Range extender kell. Az ovislink 5460 azért jó neked, mert van AP ,Bridge,client ,WDS Repeater és Universal Repeater üzemmódja is
Igen, azért írtam, access point-ként, mert az ovislink tudja a fent felsorolt dolgokat és mert a küldött pdf-ben is Wireless Access Point a neve.
Köszönöm a segítséget, akkor egy olyan eszközt keressek, ami tudja a repeater módot. Egyenlőre akkor most keresgélek és majd jelentkezem, ha valami konkrét elhatározásra jutottam.
|
hétf. jan. 28, 2008 15:20 |
|
|
thirteenager
vas-tag
|
nbela írta: VaFec írta: Akkor egy ovislink ap megfelelő lenne a számunkra Nem! Mint már írtuk neked nem ap, hanem bridge, repeater vagy Range extender kell. Az ovislink 5460 azért jó neked, mert van AP ,Bridge,client ,WDS Repeater és Universal Repeater üzemmódja is: http://manual.ovislinkcorp.com/AirLive_WL-5460AP_Manual.pdfAz adott helyen neked a Repeater módot kell kiválasztanod. De inkább nézz körül, hogy mi az amit meg tudsz venni, és annak nézzük meg a beállításait, hogy jó-e neked. Például a fenti DWL-G700AP is jó (mivel már csak 1 kábeles gép kell) ha esetleg sokkal olcsóbb lenne mint az ovislink... nem néztem utána az áraknak.
sziasztok,
úgy látom, wifi ügyben itt érdemes kérdezni. van nekünk egy szép nagy kábeles hálónk. tettem rá egy 3Com AP-t. erre az AP-re kapcsoldóik egy pont ugyanolyan AP, AP client módban. a második AP-re egy switch van kötve, arra PC-k. miért lehet az, hogy véletlenszerűen csak hol egyik, hol másik PC képes a hálón kommunikálni, miközben DHCP-vel mindenki megkapja a saját IP címét MAC alapján???
|
hétf. jan. 28, 2008 13:24 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
VaFec írta: Akkor egy ovislink ap megfelelő lenne a számunkra Nem! Mint már írtuk neked nem ap, hanem bridge, repeater vagy Range extender kell. Az ovislink 5460 azért jó neked, mert van AP ,Bridge,client ,WDS Repeater és Universal Repeater üzemmódja is:
http://manual.ovislinkcorp.com/AirLive_WL-5460AP_Manual.pdf
Az adott helyen neked a Repeater módot kell kiválasztanod. De inkább nézz körül, hogy mi az amit meg tudsz venni, és annak nézzük meg a beállításait, hogy jó-e neked. Például a fenti DWL-G700AP is jó (mivel már csak 1 kábeles gép kell) ha esetleg sokkal olcsóbb lenne mint az ovislink... nem néztem utána az áraknak.
|
vas. jan. 27, 2008 21:11 |
|
|
VaFec
gyémánt tag
|
Akkor egy ovislink ap megfelelő lenne a számunkra. Még azt írjátok meg, hogy hogyan kell bekonfigolni az ap-t. Közben annyiban változott a helyzet, hogy csak egy kábeles gép lenne, tehát a két kimenet még sok is.
|
vas. jan. 27, 2008 20:28 |
|
|