Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. nov. 16, 2024 11:58

Hozzászólás a témához  [ 2618 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 53  Következő
Általános erősítős topic 
Szerző Üzenet
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Na,egy kis fejlemény az APT-vel.Eddig nem volt időm mert sok vizsga volt.Ha minden frankó lesz akkor hamarosan meglessz a technikusim :).
Tegnap ránéztem és első körben kiszúrtam egy diódát,ami fordítva volt befforrasztva......előttem valaki nagyon okos buherált...erről ennyit,hogy de utálok vmit úgy javítgatni,ha már vki belebarmolt.
Szal megcseréltem a diódát(előtte megnéztem h. jó-e),és lásscsodát,nem melegszik.
Viszont nem is szól...háháá.Halkan gerjed,de ha megérintema a T108-as tranyó(BC303) tetejét,akkor csend.Ha kötök a bemenetére jelet,semmit nem hallani.Ez mi afenéért lehet?A legtöbb gyanús elkot(10 mikrók) csseréltem.
tudom lógok a mérésekkel,így nehéz.A 741-es megmakkanhatott?Hogy tudom megállapítani,hogy ok?Gondolom a kimenetét mérem.A gondom az,h. se szkóp,se hanggen.se áll a rendelkezésemre(jelenleg).Ha adok neki CD-ről jelet,és egy kis hsz-t,pl fülhallgatót kötök a kimenetre szólnia kell?gondolom.
Sztem ez fog következni,de ha még tudtok okosat írni,ne kíméljétek magatokat! :)
Előre is köszi!
Fész

csüt. máj. 29, 2008 20:34
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Hozzászólás 
Üdv minenkinek, a következő anomáliával állok szemben. Adott egy Boschmann pch-2500fx 2 csatornás hidalható erősítő annak rendje és módja szerint összekötve a fejegységgel egy rca kábellel. Amint a fejegység beindítja az erősítőt ütemesen pár másodpercenként egy hatalmasat lök a hangszórón abban az esetben ha a fejegységre van kötve az erősítő, amint viszont átkötöm egy asztali dvd-re hibátlanul adja a basszust és működik. Ez vajon mi lehet?

vas. máj. 18, 2008 19:49
a fórum lelke

Hozzászólás 
Hát akkor csak azt tudom javasolni, hogy tanulj! Csak van valami jegyzet, vagy tankönyv, nem?

csüt. máj. 08, 2008 16:41
Profil Honlap
vas-tag

Hozzászólás 
Hát ez lenne nekem egy beadandó házi féleség ahol ezt kell kiszámolni. Ha kell több kondi akkor az is érdekel.

csüt. máj. 08, 2008 16:35
a fórum lelke

Hozzászólás 
Ha nem tudod, hogy puffer vagy csatoló, akkor hova akarod beépíteni??? Nálad egyetlen kondi van egy erősítőben?

csüt. máj. 08, 2008 15:46
Profil Honlap
vas-tag

Hozzászólás 
Hát az lenne a feladat hogy ezt a hangsugárzót meg tudjam hajtani ilyen adatokkal amik vannak.

ez hogy puffer vagy csatolo kondi nem mond semmit csak működjön :)

csüt. máj. 08, 2008 10:35
a fórum lelke

Hozzászólás 
Puffer, vagy kimeneti csatolókondi érdekel?

A kimeneti csatoló: C=1/(2*pi*fh*R)
pi= 3,14
fh= 5 Hz
R= 8 ohm

csüt. máj. 08, 2008 7:15
Profil Honlap
vas-tag

Hozzászólás Mélysugárzó méretezése
Hello, engem érdekelne hogy mi alapján lehet kiszámolni hogy mekkora kondenzátort kell az erősítőbe építeni ahoz, hogy 40V 1A a bemenő a meghajtandó hangszóró az 25 Watt és 8 Ohm. És az, hogy 5Hz-en a jel 70%-a jusson. Erre kéne valami megoldás fontos lenne és nem sok közöm van a témához. Aki tud segítsen sürgős lenne.
Köszi

csüt. máj. 08, 2008 4:42
arany tag

Hozzászólás 
szgp írta:
Gondolom PC-re kell?)
TDA 2030 (2040) ic-vel az nem tul hifi" de jol szol, és hatékony
Ü: G.

Igen, és az még olcsó is. Kifejezetten PC-re hangkártyához (a jelszint miatt) van valami kapcsolás, ami hangerőszabályzós, és van subfiltere is?

vas. máj. 04, 2008 19:44
ezüst tag

Hozzászólás 
Gondolom PC-re kell?)
TDA 2030 (2040) ic-vel az nem tul hifi" de jol szol, és hatékony
Ü: G.

vas. máj. 04, 2008 17:23
arany tag

Hozzászólás 
A Creative hangfalrendszerem erősítője tönkrement, építek helyette egy újat.
2.1-es rendszerre gondoltam, valami egyszerűre. A két kis hangszóró 10W-os, a subwoofer 22W-os. A tápja 15V/5A. A hangszórók, és a mélynyomó is hibátlan, doboza is van már -a gyári- meg hűtőborda és táp is van.
Ezeket felhasználva szerintetek mit építsek? (Valami konkrét kapcsolás segítene a legjobban).

vas. máj. 04, 2008 17:17
ezüst tag

Hozzászólás 
FÉSZ)Keress meg e-mailban szgp@mailbox.hu.. fontos
Üdv.Gábor

vas. máj. 04, 2008 16:01
arany tag

Hozzászólás 
He,he,én is pont onnan vettem ki a z diódát a próbához.:)
Eddig nem volt időm még nekiállni,de most asszem elkezdem.
Ja,nagyon köszi SMA a segító hozzászólásokat!
Első körben kicserélem az összes rohadt kondit.Szerintem a félvezetők okék.
Mint írtam egy kis 8ohm-os hanxóróval néztem,persze először műszerrrel egyenfeszt figyelve.
Jelenség:nincs hallható gerjedés,talán nagyon halkan valami,szól is becsülettel,viszont 10 sec. után forró az említett végtranyó.A hangerőszabályzó részt ki is kötöttem,szerintem nem fog kelleni,hisz a tulaja szgépről fogja hajtani,az sztem meg elég lesz hozzá,ha nem akkor visszarakom.Egyébként azért is kötöttem ki,mert eléggé szét van barmolva...másik poti,stb...
Ha a kondicsere után is így fog viselkedni,akkor elkeztem a fesz.-eket lemérni,és közzétenni.
Üdv:Fész

vas. máj. 04, 2008 15:18
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Fész és Többiek!

Újabb adalék az APT100-javításához:
Kézzel ne tapizzuk mérés közben a fémházas tranzisztorokat, mert könnyen gerjedés alakul ki és elszállhatnak.
Parazita-jelcsatolás miatt következhet be újabb meghibásodás.
Valamilyen módon mindenképpen jó lenne egy hangszórót tenni a kimenetre, hogy halljunk is valamit, gügyögést, sistergést, miegyebet, mert ezekből is lehet következtetni arra, hogy jól működik, hibásan dolgozik, vagy gerjed.
Néhány példányba, annakidején BD139-es meghajtókat tettem, mert az éppen volt, ehhez a furatokat kicsit bővíteni kellett. Csak olyan panelen lehet ezt megoldani, ahol még ép a nyák, tehát nem volt sokat forrasztva, mert akkor szétmegy, átszakad a lyuk.
Ha a potméter recseg, cseréljük ki, mert sok hiba okozója a kontakthibás potméter. Ha az új poti is recseg, akkor a csatolókondikat is cseréljük ki körülötte.
Ha a végfokhoz nincs éppen 1,5V-os Z-diódánk, akkor vegyük ki az előfok panelból ( D201, D202 ) a poti után betett két 1,5V-os Z-diódát, felhasználhatjuk ezt a végfok javításához.
Ez a bemeneti túlvezérlés ellen védene, de mint minden hasonló megoldás, torzítja a jelet, határolja, tehát nem biztos, hogy ez jó megoldás.

Üdv! SMA

vas. máj. 04, 2008 10:50
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves pepe4 és Többiek!

Miért akarsz négy lyukba hat hangszórót dugni?
Nem egyszerű, mert az erősítőnél meg van adva, hogy hány Ohm-os hangsugárzó köthető rá, attól kisebb nem, mert tönkremegy.
Ha egy csatlakozóra 8 Ohm van megadva, akkor oda egy 8 Ohm-os hangsugárzó köthető, vagy két 16 Ohm-os páthuzamosan, mert az eredőben 8 Ohm lesz. Ez így rendben, de más impedancia esetén már nem lesz jó, túlterhelés lehet.

Üdv! SMA

pén. máj. 02, 2008 10:22
a fórum lelke

Hozzászólás 
SMA!

Így van, lemaradt a pötty.

csüt. máj. 01, 2008 17:33
Profil Honlap
vas-tag

Hozzászólás 
Lehet nem jó fúrumon írok, de segítségre lenne szükségem. A problémám a következő. Egy Yamaha erősítőhöz szeretnék kötni 6 hangfalat, de az erősítőn csak 4 hangfalnak van hely. A kérdés hogy lehetne rákötni 6-ot? Tudomásom szerint vhogy rálehet.

csüt. máj. 01, 2008 15:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Fész és Többiek!

Ez a rajz is hibás, legalábbis szerintem. :)

A D105 dióda, az a bizonyos 1,5V-os Z-dióda, hova is van kötve?
Valószínűleg lemaradt a pötty, a BC212-vel van párhuzamban, a T104-105-ös párnál. A kerámia kondi is így már kap feladatot, a következő BC tranyónál. :)
Tehát itt kb. +53,5V-ot lehet mérni a testhez képest, ha a táp pontosan +55V.
Ha mérsz, akkor mindig a testhez képest írd meg a feszültség-adatokat, hogy egyértelmű legyen.
Más mérésnél tüntesd fel, hogy mérted.
Remélem tudunk segíteni.
Az összes BDY, vagy 2N3055-végtranzisztor kb. kézmeleg lehet, közel azonosan melegszenek. Tényleg, ha valamelyik gyorsabban, vagy jobban melegszik, akkor ott van a hiba előtte, vagy gerjedés van abban bizonyos szinteltolós meghajtásban. Mint említettem, kerámia kondik is meghibásodhatnak, valamiért Én elég sokszor találkoztam ilyen hibával, ami más erősítőkben nem volt jellemző.
Visszakerestem a régi javítási leírásaimat: nos, sokat, sokszor kellene fütyülni, vagy csillagozni a megjegyzéseimet egy ilyen végfok javításánál.
Jellemzően "eldurrantott végfokokat" javítottam:
Jellemző hibák: az 1,5V-os Z-diódák mind csere.
Az összes BC csere, összes BDY, vagy 2N csere.
100 Ohm-4db. csere. 15kOhm csere.
10uF mindegyik(!) csere.
47nF kerámia (!) csere.
100pF, 1nF, 47pF csere, valamiért ezek "elmelegedtek", elszíneződtek.
A védőkörben a két tranzisztor és a 10db(!) dióda csere és 10uF-ok csere!

Mérni kell minden egyéb alkatrészt, mert sok alkatrész bánja, ha nem vagyunk körültekintőek, kezdhetjük ismét a javítást.

Egyébként, ha a kezelése is megfelelő, akkor "nem rossz" készülék ez. :)
Tehát előbb bekapcsolni a keverőt, vagy más készüléket, ami után kötjük, persze, előbb a vezetékek csatlakoztatva legyenek, majd utána kapcsoljuk be végfokot és nem fordítva, mert akkor koppan, durran, vagy éppen elszállhat.
Sok örömet! :)

Üdv! SMA

csüt. máj. 01, 2008 14:33
ezüst tag

Hozzászólás 
Spafi! Nem akartam ragozni
a másodlagos letörés természetesen definitive más..és sajna 1x következik be,

szer. ápr. 30, 2008 23:37
arany tag

Hozzászólás 
Köszi a segítségeket!
Akkor megpróbálkozom az "on-line" hibakereséssel.
Mérek fesz-eket a félvezetőknél,és a testhez képest.
Ma már sajna nem lesz időm,mer az öcsi ballag..:)
Voltam ma itthon(Pakson) az elektronikai boltban,de egy nyamvatt zenert-se lehet kapni,csak rendelni tudnak 200FT-ért....meg vagyok áldva...majd vmelyik bontott panelból keresek...szerencsére tranyóim,ic-im vannak.
Szgp,mintha ismernélek vhonnan :D
Fész

szer. ápr. 30, 2008 12:06
a fórum lelke

Hozzászólás 
Fész!

Ezen már látni is lehet valamit:
http://users.hszk.bme.hu/~sp215/elektro ... _rajz1.gif
http://users.hszk.bme.hu/~sp215/elektro ... _rajz2.gif

Egyébként egy gyenge nagyítóval meg lehet táltosítani egy mobiltelefon kameráját is (értsd: megfelelően éles képet lehet csinálni közelről is), főleg nappali fényben.

Én a hibakeresést a működő erősítőben, feszültségek mérésével szoktam megejteni, de nem egyes alkatrészeken ötletszerűen, hanem a kimenet felől visszafelé szisztematikusan haladva. Ahol a mérhető feszültségkombinációk nem felelnek meg annak, ahogy az adott áramköri részletnek működnie kell, ott hiba van.

Célszerű megbizonyosodni róla, hogy nem gerjed-e. (Szkóp.)

Ha mérsz egy csomó feszültséget (földhöz képest, kezdve a végtranyók lábaival), és feltünteted a rajzon, akkor lehetségessé válik az on-line hibakeresés. Különben csak totózni lehet.

D116,117 feszültsége gyakorlatilag érdektelen, normál üzemben nem kell nyitniuk. (Nem a nyugalmi áramot állítják be.)

szgp!

Valóban kibírtak többnyire 100 V-ot, én is válogattam őket, némelyik még 200 V-ot is kibírt (bár ki tudja, hogy abban valójában milyen chip volt), de ezt nem másodlagos letörésnek hívják, hanem lavinaletörésnek vagy simán csak letörésnek. A másodlagos letörés teljesen más jelenség, és már kisebb feszültségen is bekövetkezhet, de csak akkor, amikor jelentős áram folyik a tranyón.

szer. ápr. 30, 2008 11:15
Profil Honlap
ezüst tag

Hozzászólás 
SMA! és aki..
szivemböl szoltál..Ez az erösitö abban a korban született amikor csak kb 60V Uce tranyok violtak . ez a megosztott (soros) megoldás volt hivatott megoldani, hogy magasabb tápfesz ..ennél fogva kimenö teljesitmény legyen .nehéz téma de nem reménytelen. Erre mondjuk (?) korszerütlen ) megoldás, de innovativ volt. De aki vette a fáradságot és megmérte (akkoriban) a 2 N 3055 másodlagos letörését, simán 100 V felett volt!!! 10 böl 5- A tungsram és a aluminium tokos nem tudom F jelzésü volt. ezek magasan tudták a 100 V-ot.."lebegö bázis mellett.-Tényleg nehéz javitani az "ifjuságnak"
Ü:G

szer. ápr. 30, 2008 9:56
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Fész és Többiek!

Feszültség adataim sajnos nekem sincsenek, a gyári rajzon egy adat szerepel, a nyugalmi áram, ami a pozitív ágban 35mA, a rajz szerint.

Előbb az 1,5V-os Z-diódákat kellene ellenőrizni, hogy azok tényleg jók-e?
Az IC megkapja-e rendesen mindkét tápfeszültséget?
Érdemes hidegítőkondikat tenni ide, az IC-táplábaira, ez gyárilag nem szerepel a rajzon, de jót tesz.
Ha semmilyen terhelést nem kötsz a kimenetre, akkor ott 0V-ot kell tudni mérni, persze, ha minden rendben van. Ha a kimeneten rendben van a 0V, akkor az IC kimenetén is 0V a feszültség. Ha ez nem így van, akkor, mint írtam, egyenként kivenni a félvezetőket és biztosra kimérni, hogy jók, vagy hibásak. Ha bizonytalan a mérhetőség, akkor javasolt a csere. Lehetőleg azonos tipusú, vagy többet bíró alkatrészt kell betenni az eredetiek helyett.

Feszültségek mérésekor következtetni lehet, hogy a következő ponton milyen feszültség várható, - ez így talán nehezen érthető, de például, ha az IC kimenete 0V, akkor azt követő BC-tranzisztor bázisa is 0V, az emittere negatívabb, mert ez egy NPN-tranzisztor, a párjának feszültsége hasonlóan adódik. A felső BC-áramgenerátoros rész szintén így értékelhető. A Z-dióda 1,5V-os, paralel a BC212-vel, tehát azok kollektorain kb. hasonló lehet a feszültség ahhoz, hogy működhessen ez a fokozat. A többi tranzisztor feszültség-adatai is hasonlóan értékelendők.
Elég kacifántos ez a fajta szinteltolós-meghajtása a végfoknak, nem is terjedt el ez a megoldás, mert nem eléggé stabil és hiba esetén, szinte minden elszáll benne.
Sok türelmet és sikert!

Üdv! SMA

szer. ápr. 30, 2008 8:17
ezüst tag

Hozzászólás 
Fésznek.
Eddíg nem reagáltam az erösitös gondra,de azért olvastam a topicot, nekem volt vadi uj panelem az apt 100 hoz de sajna nem találom.( Csak a trafoját) de a zenerek tényleg lehetnek "balhésak". Tudom nem segit , de a mérés és türelem az megoldja a problémát. Leszámitva a hatékonyságot..mennyire is jön ki az orabér?? (Vicc)Ja még el nem felejtem: A tápágba 24 vagy 42V.os izzókat tenni sorosan a bemérés idejére, mert gondolom nincs áramkorlátos labortápod. Különben is az izzók ellenállás-karakterisztikáját csak manapság lehet (korszerű ezközökkel szimulálni) Annó..a Mechanikai Labor studiomagnoiban is izzó volt a motorok lkágyinditása. Mig el nem felejtem! a zenereken mért fesz milyen polaritású? Vigyázz lehet, hogy diodát mérsz. (Eszembe jutott. és le kell irnom, én ugy jutottam az APT dolgokhoz, hogy egy APÁTOL kaptam fizetésképpen, mert a fia meghalt , aki zenész volt- a kora eldöntetett : genetikai betegsége, ami 25 éves kort enged.ráadásul a lánytestvére is ebben szenvedett. A fiú 27 évesen halt meg 93-ban) Ezért az APT erösitö nekem szakrális "cucc" a hangja már nem annyira.
Ü: Nagybátyád

szer. ápr. 30, 2008 6:28
arany tag

Hozzászólás 
SMA:
Lenne,egy láma kérdésem.
Méricskéltem a fesz-eket a zenereken.A 3V-osakon 0,78-0,38V mérhető.(D116,117),ha a rajz előtted van.Elvileg,nem akkora feszt kéne mérni a zeneren amekkora?Normálisan belegondolva,nem mindig,igaz itt,ha jól látom nyitófesz beállító szerepük van,mert a tranyók(BC182-212 E-C-je közt vannak)de erősíts meg.
Ha nincs,terhelés(egy 8ohmos hsz,akkor "lassabban" melegszik fel a T118,majd a többi végtranyó.Most vettem észre,hogy a T108-as is szépen elkezd melegedni.(BC303).
Gondolom így megőszülnék mire rájönnék,hogy melyik alkatrész(ek) rosszak,csak menekülök a teljes szétbontás alól.
Jól jönne,ha lenne(és létezne) olyan rajz,melyeken fesz.értékek lennének feltüntatve,így gyorsan megtalálnám a hibát.Gondolom nincs ilyen a birtokodban,(birtokában valakinek).
Fész

kedd ápr. 29, 2008 18:48
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Fész és Többiek!

Igen, elvileg 8 Ohm-ot javasolnak a kimenetén, de biztonságosabb, ha a kimenetre beteszünk sorosan egy 0,33Ohm/5W-os ellenállást. Ez nem ront a teljesítményen, inkább némi védelmi szerepe van, a hangsugárzóból visszarúgó reaktív terhelés esetén.

Egy valamire nagyon érdemes figyelni ezzel az erősítővel kapcsolatban:
Nagyon nem bírja ha túlvezérlik, tehát ha torz, határolt jelet kap, akkor nagyon könnyen meghibásodik és repül vele a hangszóró is, ha nincs biztosíték a kimenetén.
Érdemes a műszeres-áramkört meghagyni és rendesen beállítani, akkor megbízhatóan fog dolgozni.
Ha kicsi a teljesítmény ( hangerő ), akkor jobb, érzékenyebb hangsugárzót kell használni, vagy ( és ) nagyobb teljesítményű végfokot.

Üdv! SMA

kedd ápr. 29, 2008 12:11
arany tag

Hozzászólás 
Köszi SMA a segítséget,magam is a zener diódákra gondolok,sztem azok közül valamelyik a ludas.A tranyókat csak "dióda-vizsgálattal" tudom ellenőrizni,de sztem azokkal nincs gond.
Az a baj,hogy előttem már mókolták,sok helyen felszakadt a panel,a gyakori melegítéstől...ezeket ellenőriztem,korrigáltam.A héten megyek,és veszek egy zsák zenert,remélem kibukik a hiba.
Télleg,ugye kimenőtrafó nélkül 8ohm-ra dolgozik a végfok?Mert már hallottam olyat,hogy 16ohmra,meg ilyenek...
Fész

hétf. ápr. 28, 2008 14:11
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Fész és Többiek!

Az APT-100-as javítása elég hosszadalmas, mert minden félvezetőt ki kell mérni és ha jó, akkor vissza lehet azokat forrasztani. Nem elég diódaként mérni, hanem lehetőleg "Béta"- méréssel ellenőrizni, mert gyakori a belső átmenetek közötti szakadás, ami sima dióda-méréssel nem mutatható ki.
Ha semmiképpen nem áll be rendesen, akkor az IC-t is cserélni kell, illetve mérni kell a kimenetén a feszültséget, mert lehet, hogy elmászik, vagy utána a tranzisztor-négyes hibás. Az 1,5V-os Z-diódákat mindenképpen javításkor érdemes cserélni, mert megviccelnek, gyakori a meghibásodásuk és persze, az egyszerű dióda-méréssel nem bukik ki.
100 Ohm-os ellenállások és a többi mérése is fontos, kerámia kondik, bár ritka a hibájuk, de nagyon nehéz elcsípni, csak a csere segít. Védőkör tranzisztorai, diódák mérése - kivéve, persze!
( Én régebben, mikor ilyeneket javítottam, minden félvezetőt kivettem, mértem és amit kellett, cseréltem. Gyakori esetekben a 1,5V-os Z-diódák, BC301, BC303, persze a BDY73-ak is, vagy 2N3055-ök, egész csoportok cseréje, ritkábban az IC, e-helyett a 8-lábú 741-es pédául kiválóan megfelel, figyelni kell persze, a behelyezésére. Tápkondi-hiba esetén is felborulhat a kimeneti potenciál, ezt is érdemes műterheléssel és szkóppal nézve a DC-re szuperponálódott brummot nézni, egyforma brumm-szint esetén jó a kondi, de előfordulhat hibás is. )

A sört nem szeretem, de virtuálisan elfogadom, ha segít, amit leírtam. :)

Üdv! SMA

hétf. ápr. 28, 2008 9:22
ezüst tag

Hozzászólás Re: Erősitő
troby írta:
Sziasztok!
A minap készültem el egy 200W os erősitővel http://www.adam.com.au/cgpap/QuasiWeb/nmos200.htm
pontosabban ezzel amibe két IRFP260 as fet megy!
És az a problémája hogy 12V van a kimenetén forditott polaritással!
Ha teszek rá hangszórót akkor a tápágba kötött izzó enyhén izzik!
Nem kötöttem el semmit nincs zárlat sehol.
Valaki tudna nekem segiteni ebben vagy esetleg ötlet adni hogy hol keressem a hiba okát?

üdv Robi[/list]

Nem tudom miert pont erre az erösitöre esett a valasztasod
de gondolom tapasztalatlan vagy ha nem akkor bocsi,
tul van bonyolitva a kapcsolas majdnem az egyik oldalbol meg lehet
mind a ket oldalt csinalni es raadasul a minösege is jobb.
De inkabb kezd ugy a javitast a bemenetet zard földre es ugy merj
sokkal több infohoz jutsz igy es ozd meg az eredmenyeket velunk.

vas. ápr. 27, 2008 8:41
platina tag

troby írta:
Sziasztok!
A minap készültem el egy 200W os erősitővel http://www.adam.com.au/cgpap/QuasiWeb/nmos200.htm
Valaki tudna nekem segiteni ebben vagy esetleg ötlet adni hogy hol keressem a hiba okát?

üdv Robi[/list]

Sajnos így igazán használható tanácsot nem tudok adni .
De azt javasolnám:
Amíg a kimeneten DC van addig ne tegyél semmi terhelést rá .!!!!
Ha elkötés nincs akkor valami alkatrész hiba , vagy felcserélés van ..
Mérni , mérni kellene .
DC szinteket , de feszkó nélkül Ohm-ot is .....az ellenállások értékeire is gondolok , esetleg hibás színkód miatt más érték került a panelre .
Mind 2 oldal ezt csinálja ..., akkor azonos a baki ...
Trimmerek szabályoznak ?
Esetleg szkóppal kimeten ,nagyobb műterhelésen megnézni , hátha gerjed ...
Fóliák közötti átvezetés , zárlat ellenörzése ..
Ennyi , ha többet is elmondanál , akkor mehetnénk tovább....

szomb. ápr. 26, 2008 18:51
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

troby írta:
Sziasztok!

üdv Robi[/list]

A bemeneti difi ki van egyenlítve? Vagy végfet polarítás (gate) jól van bekötve?

szomb. ápr. 26, 2008 13:10
arany tag

Hozzászólás 
Senki???

szomb. ápr. 26, 2008 7:51
ezüst tag

Hozzászólás Erősitő
Sziasztok!

üdv Robi[/list]

kedd ápr. 22, 2008 18:55
vas-tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Nagyon köszi a segítséget!
Nyilván van pár dolog ami számotokra teljesen nyilvánvakó,
de pl. én nem tudom, hogy hová mehetnék "trafót tekertetni",
+ a távaszabályzó témában is megköszönném ha megdobnátok pár linkkel!
Utána már elvadászgatok, de az irányt azért látnom kéne. :)

Köszi!

Tomato

hétf. ápr. 21, 2008 19:10
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Jó van na :D ,ezen ne vesszünk össze:).
Inkább segítsetek.
Egy Beag APT100-ast javítok,és nem értek vmit.
Ugye,ez egy mono végfok,100W-kimenő teljesítménnyel.
A 100V-os trafót,már kivettem,8ohm-ra van szükség.
Az a bajom,hogy az egyik végtranyó(2N3055),nagyon gyorsan felmelegszik.
Az összes félvezetőt kimértem(remélem),minden ok.
Itt van pár kép a kapcs.rajzról,elég ratyi,csak telefonnal tudok fényképezni.:

http://kepfeltoltes.hu/view/080421/rajz ... es.hu_.jpg

Az egyik képen bekarikáztam azt a tranyót,ami nagyon gyorsan felmelegszik.
Atöbbi is kezd eléggé melegedni,de ez nagyon,a tápfeszt mérve,a pozitív ágban kikapcs. után sokkal gyorsabban esik le a fesz,mint a "-" oldalon.Táp-elko hiba is lehet.Olyat már láttam,hogy azért volt ilyen hiba,mert a táp egyik fele,nem "bírta",de szerintem itt másról van szó.
Van benne védelem,egy hőérzékelő ellenállás figyeli a hőt,állítólag az nincs benne,de én megtaláltam:)Mérhető ellenállása 180Ohm-köröli.Ez jó érték?
Kérem segítsen aki tud,egy rekesz sör múlik rajta :D :D :D
Fész

hétf. ápr. 21, 2008 16:17
gyémánt tag

Hozzászólás 
.....

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Transztyuszeres csüt. dec. 16, 2010 14:01-kor.

hétf. ápr. 21, 2008 15:00
arany tag

Hozzászólás 
Attól hogy D osztályú még lehet jó hangja...

hétf. ápr. 21, 2008 14:25
gyémánt tag

Hozzászólás 
.....

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Transztyuszeres csüt. dec. 16, 2010 14:01-kor.

hétf. ápr. 21, 2008 14:06
arany tag

Hozzászólás 
Relative nagyra gondoltam,tehát nem elég rá egy L alakban meghajlított lemez.Sajnos egyre több készülékben látom,hogy"jó az,bírja".....,azt nem néztem,hogy milyen osztályban dolgozik az ic.egyébként,ha már itt tartunk,hmm,D osztály-és ahogy írja Audiophil hang...bizonyára.

hétf. ápr. 21, 2008 12:37
arany tag

Hozzászólás 
Fész írta:
Kell rá szép nagy hûtõborda,fõleg,ha 4Ohm-ra fogod terhelni.

D-osztályú végfokic, 85-90% hatásfok mellett. Nem hinném hogy nagy borda kell neki.

vas. ápr. 20, 2008 19:23
arany tag

Hozzászólás 
Helló!

Nem kell,hozzá két trafó,ha egy dobozban lesz majd a két oldal.
Szerintem elég hozzá egy 300/350W-os toroid trafó.
Ezen a linken: www.datasheetcatalog.com -on találsz infót az erősítő Ic-jéről.Beírod a típust,és katt.(TA2022 ).
Megtekerteted a trafót 2*29V-ra,ekkor egyenben 39V-körül lesz,ami elég neki,ez lesz a "nagyáramú"szekunder oldal,és még egy +5V-os szekunderre.Az adatlap szerint kell neki ez a +5V.
Az egyen 5V-hoz 3,75V-váltó kell.
Az akus dolgot nemértem,mért kéne arról mennie?Meg lehet oldani,de nem gazdaságos,másrészt nem olcsó,kéne 2*3db 12V-os akksi,és így csak +-36V-ot kapsz,ja és nem kis aksik kellenek ide,legalább 10Ah-sok.
Szvsz felejtsd el az aksikat.
Kell rá szép nagy hűtőborda,főleg,ha 4Ohm-ra fogod terhelni.
A "távirányítós-hangerő" nem nagy dolog,találsz rengeteg kapcsolást hozzá.
Üdv!Fész

vas. ápr. 20, 2008 18:15
vas-tag

Hozzászólás AMP 10 kérdés
Üdvözlet Midenkinek!

Még új vagyok itt, de örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra, mivel segítségre lenne szükségem.
A http://www.41hz.com/ -tól rendeltem 2 db AMP 10 kit-et,
meg is jött rendben a csomag, azonban a KIT-et még pár dologgal ki kell egészíteni, hogy működjön is az erősítő, ezek a következők a leírása szerint:

You need to add / not included in the kit
- Transformer with mains fuse and power switch
- Enclosure with connectors for speakers and line input if required
- Heat sink. For many applications, screwing the components to a metal enclosure is sufficient as a heat sink. However, for high power applications like bridged mono 8 ohms or high power 4 ohms, a heat sink is recommended.
- Mounting screws
- Volume control or pot if required

A fentiekből a trafóból nem tudom milyet válasszak a KITekhez,
mivel a 2 KIT lenne külön-külön a 2 oldal (bal, jobb), gondolom a legjobb egy-egy külön trafóval hajtani őket..
Miközben ezen tanakodtam, eszembe jutott, hogy lehetne ezt akár
akkumulátorról is hajtani.

Kérdésem, hogy Ti mit javasoltok, milyen trafót vegyek a KITekhez,
vagy milyen akkumulátoros meghajtás jöhet szóba (ha szóba jöhet).
Lehetne esetleg úgy, hogy ha szól az erősítő, akkor akkuról megy,
ha az erősítőt kikapcsolom, akkor pedig bekapcsol egy töltő ami tölti az aksit?
Lehet nagyon láma a kérdés, de sajnos nem értek hozzá,
még a forrasztásig oké, mert elég jól le van dokumentálva a cucc, de emiatt a trafó dolog miatt egyelőre áll a projekt. :(

Szóval ez lenne a nagy projektem, előre is köszi mindenkinek a helpet!

Tomato

ui: Esetleg tudtok olyan KIT-et ehhez amivel megoldható, hogy
a hangerő távirányítóval (pl. a meglévő TV vagy DVD) szabályozható legyen?

vas. ápr. 20, 2008 17:36
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok!!!
keresek( működő kipróbált) aktiv LPF-ről rajzot,nyáktervet! (leirást)Kb.:40-125Hz-ig
Ha rossz helyen keresek, Sorry, de új vagyok itt! Majd belejövök!! :roll:
Minden segitséget köszi :wink:

pén. ápr. 18, 2008 13:32
gyémánt tag

Hozzászólás Re: ds600
.....

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Transztyuszeres csüt. dec. 16, 2010 14:11-kor.

csüt. ápr. 17, 2008 18:41
vas-tag

Hozzászólás ds600
Köszi a segítséget!
Még egy kérdésem lenne: Lehetne a ezt a végfokot is úgy mint a tranzisztorosat először csak mondjuk egy pár fettel próbálni, természetesen kis teljesítményen ahol a visszacsatolás még nem okoz gondot.?

csüt. ápr. 17, 2008 18:22
a fórum lelke

Hozzászólás 
Válogatás nélkül is van esély, de válogatva biztos jobb. Konkrét értéket nem tudok mondani, de ha 8-8 darabból kiválogatod a leghasonlóbb 4-4-et, az már jó. Igazából kis áramon (10-20 mA) és nagy áramon (pár A) is célszerű őket összehasonlítani. 5 mV eltérés biztosan belefér, 200 mV már biztosan gond.

csüt. ápr. 17, 2008 15:43
Profil Honlap
vas-tag

Hozzászólás ds600
És mekkora különbség az a nyitófeszültségek közt ami még elmegy? Ha nem válogatom össze őket gondolom nincs sok esély...

csüt. ápr. 17, 2008 14:22
a fórum lelke

Hozzászólás 
Nem párba kell válogatni, hanem azonos nyitófeszültségűre az azonos típusúakat (tehát 4-4 db-ot) (a párhuzamos kapcsolás miatt). Persze a nyugalmi áramot ettől még be kell állítanod.

csüt. ápr. 17, 2008 8:10
Profil Honlap
vas-tag

Hozzászólás ágota ds600
Sziasztok!
Javítok egy ágotaq ds600-at, eddig fetes végfokkal még nem foglalkoztam, ezért felvetődött 1-2 kérdés... irf630, és irf9630 fetek dolgoznak benne 4-4 darab oldalanként, és gondolom ezeket is párba kéne válogatni. Milyen módon lehetne őket kimérni? Lehet esetleg párban kapni őket? Ha nem válogatom párba gondolom ha csak nincs nagy mákom nem fog beállni, és vehetem meg mégegyszer az egész garnitúrát...

szer. ápr. 16, 2008 20:28
ezüst tag

Hozzászólás 
Hello!
most kezdtem foglalkozni audiotechnikával és :oops: de meg kell kérdeznem hogy mi az a végfok? - valaki linkeljen valamit amitől majd átlátom az erősítők renszerét . szeretném ezeket megérteni , de nem találtam semmi olvasmányt. -jó én is értem őket ha ránézek egy rajzra, de azt nem tudom hogy miért zajos vagy miért nem, stb..
köszönöm :roll:

kedd ápr. 15, 2008 16:15
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 2618 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 53  Következő