|
Szerző |
Üzenet |
watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 01, 2006 14:00 Hozzászólások: 3559 Tartózkodási hely: Régi nick .watt Hozzászólások: 3402
|
Nem tudok olyan könyvről, ami PIC specifikusan taglalná a nyelvet. Egy PIC kb. 20 utasítással programozható(talán ezért nem). Vannak spéci utasítások, amik ritkábban jönnek elő, és vannak amik csak a kényelmet és a hatékonyságot segítik. Így akár egy 18F-et is lehet programozni a 16F-ek utasításaival, csak akkor nem használjuk ki a további lehetőségeket.
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy azzal a kevés utasítással kell tudni felépíteni egy programot.
Én könyvből csak azt olvastam, hogy egy adott utasítás mit okoz. Azt, hogy ezeket hogyan kell egymás után rakni, nem könyvből tanultam. A variációk száma végtelen, és nagyon ritkán egyforma, eltekintve néhány matematikai rutintól, amiket nem érdemes másként, de ezeket meg lehet találni a neten.
Neked szerintem a programozást magát kéne tanulnod, megértened, ami nem nyelv függő. Ha megérted a programozás logikai folyamatát, utána bármilyen nyelven tudsz programot írni, ha megismered a nyelv fejlesztői környezetét, és utasításkészletét.
A PIC esetében a belső felépítés megismerése, elektronikai működésének tökéletes ismerete a legfontosabb. A programutasítások hatása így érthető meg a legjobban.
Az MPLAB ASM utasításkészlete és ezen utasítások viselkedése, működése, valamint a PIC logikai felépítése le van írva az adatlapokban.
Nemrég belinkeltem néhány irodalmat a témában. Azok is segítenek megérteni a dolgot, de a programozás gondolkodásmódját nem lehet könyvből megtanulni, ahhoz saját erőfeszítéseket kell tenni, egy probléma megoldására.
|
szomb. aug. 09, 2008 17:29 |
|
|
NickE
platina tag
|
Én így csináltam legutóbb PIC10F206-on. A 16/18 -as családokon is így kell, esetleg ott a retlw helyett lehet return -t is használni... Lényegen nem változtat.
Kód: wait clrf t1 clrf t2 ; clrf t3
; movlw 252 ; movwf t3
c1 nop nop nop incfsz t1 goto c1 incfsz t2 goto c1 ; incfsz t3 ; goto c1 retlw 0
|
szomb. aug. 09, 2008 17:13 |
|
|
Vendég
|
Tudnál ajánlani nekem valamilyen könyvet amiben jól, érthetően le van írva a PIC programozása Assembly nyelven?
Szeretném megtanulni rendesen, internetről, innen-onnan olvastam pár dolgot, de az nem túl sokat ért.
|
szomb. aug. 09, 2008 16:01 |
|
|
watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 01, 2006 14:00 Hozzászólások: 3559 Tartózkodási hely: Régi nick .watt Hozzászólások: 3402
|
Késleltetni nem szoktunk ciklusban, csak nagyon rövid időket, pl. kimeneti jelalakok megoldásánál. Időzíteni Timerekkel kell.
Idézet: Ha 255-nél többször szeretném lefuttatni, akkor hogyan kell?
Két, vagy több ciklusszámláló változóval.
|
szomb. aug. 09, 2008 14:48 |
|
|
Vendég
|
Köszönöm!
Ha 255-nél többször szeretném lefuttatni, akkor hogyan kell? Például késleltetéshez a NOP parancsot, 4MHz-en egy utasítás 1us, 8MHz-en 0.5us, és akkor egy másodperces késleltetéshez 0.5 millió NOP utasítás kellene.
A deklarálás ennyi?
Kód: #include <p16F636.inc> __config (_WUREN_ON & _INTRC_OSC_NOCLKOUT & _WDT_OFF & _BOD_OFF & _MCLRE_OFF) cblock 0x20 CIKLUS_SZÁMLÁLÓ endc org 0 banksel OSCCON bsf OSCCON,4 ...
|
szomb. aug. 09, 2008 14:36 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Idézet: Valaki írna nekem Assembly-ben egy olyan ciklust, amibe beírhatom, hogy hányszor fusson le, és elmondaná nekem, hogy melyik parancs mit csinál?
Legyen...
Kód: MOVLW D'31' ; ciklusok száma 1..255-ig W-be töltve MOVWF CIKLUS_SZÁMLÁLÓ ; Ebbe kerül a ciklus száma W-ből (deklarálni kell a változót CBLOCK-ban) C1 DECFSZ CIKLUS_SZÁMLÁLÓ,F ; Számláló csökkentése(F jelenti, hogy nem a W-be kerül az eredmény), 0 vizsgálata. Ha 0, ugrik GOTO CIKLUS_MAG ; Ciklus mag végrehajtására ugrik GOTO TOVÁBB ; Ha lejárt a ciklusszámláló, akkor kilép a ciklusból CIKLUS_MAG ; a végrehajtandó programsorok GOTO C1 ; vissza
TOVÁBB ...
255 felett más program kell...
|
szomb. aug. 09, 2008 14:24 |
|
|
Vendég
|
sonicelcomp írta: Sziasztok, Szuksegem lenne egy otletre. Bele szeretnek vagni mikrokontrollerekbe, gondoltam PIC-el lehetne kezdeni. Tudok egy keves Assemblert, tehat nem lesz teljesen idegen. 8-bitteseket szeretnek elobb programozni.Szuksegem lenne egy fejleszto kartyara, olyanra amin vannak ledek, kijelzok, kapcsolok, meg stb. azert hogy lassam hogy kigyulladnak a ledek, mukodik a programom. Hol talalok egy jo rajzot? Ha van egy oldalas nyak rajz , akkor tokeletes. Van ugyan a Microchipnek a Pickit 1 Flash Starter -je (azt hiszem igy hivjak), de sokallom az arat. Gondoltam utanaepitek eggyet. Aztan lattam, hogy a FirmWare-t ami a masik kontrolleren van sehol sem talalom.. Kosz a tanacsokat
Heló!
Szerintem ez kell neked.
Tartalmaz 12 db programot, .hex és .asm fájl-al együtt. A "Low Pin Count DS51556a.pdf" nevű dokumentum 41. oldalán megtalálod a kapcsolási rajzát. Csak 16F690-el működnek a programok!
16F636-ra én is tudok küldeni egy LED villogtató és egy világító programot.
Ha még nincs égetőd, akkor javasolnám a PICkit2 klónt.
Tegnap előtt építettem meg, azóta már párszor használtam, kitűnően működik.
Nekem is lenne egy kérésem:
Valaki írna nekem Assembly-ben egy olyan ciklust, amibe beírhatom, hogy hányszor fusson le, és elmondaná nekem, hogy melyik parancs mit csinál?
|
pén. aug. 08, 2008 16:41 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. jan. 28, 2005 20:39 Hozzászólások: 3683 Tartózkodási hely: Bp
|
Ami van könyv magyarul, az se nagyon fogy....mivel pénzbe kerül, korlátozottan használható, nem kereshető, válaszolni nem tud, az internet viszont kimeríthetetlen információforrás.
Szerintem hőbörgés helyett pl Te is tanulgass inkább angolul, és máris nem lesz ilyen problémád többet.
Én sem beszélek folyékonyan (az egy másik szint), de nem okoz problémát, hogyha valamit csak angolul találok meg.
Gyakorlatilag nyeltudás nélkül az információ 90%-ától el vagy vágva, sötétben élsz, hiába van előtted az internet...
ilyen érdek és olyan érdek elméletek helyett inkább ezen gondolkodj el...
ez csak egy jó tanácsom Neked !
|
csüt. aug. 07, 2008 16:49 |
|
|
integral
gyémánt tag
|
watt írta: Nézz körül itt a hírek között visszafelé: (kis link van rá a Híreknél) Valamint az árlistában a könyveknél www.chipcad.hu
Megnéztem, köszi. Elég szegény a kínálat. Bezzeg a gagyi Romána füzeteket, meg a bulvársajtót kinyomtatják százezrével. Rendes szakkönyv meg nincs. Ami volt régiek, azt se nyomják újra. Oszt csodálkoznak, hogy elhülyülnek az emberek és nem megfelelő a szakember és mérnökképzés Nem hiszem, hogy ne lenne igény jó szakkönyvekre magyar nyelven. Valakiknek nem áll az érdekükben a háttérben. Azoknak üzenem, hogy ..... . Bocs, elkanyarodtam a témától!
|
csüt. aug. 07, 2008 11:34 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Az oldalamon van egy nyákterv. De szerintem ez nem akkora probléma, hogy gondot kéne okozzon! Egyszerűen kivezeted a PIC foglalatról egy tüskesorra a lábakat és a külső paneleket, csatlakozókat ezekre dugdosod.
Ez egy régi kép egy hasonló panelről:
www.wattmep.tvn.hu/Proba_panel/DSCF0151.jpg
|
szer. aug. 06, 2008 10:45 |
|
|
sonicelcomp
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 37 Tartózkodási hely: Mikor merre...
|
Sziasztok,
Szuksegem lenne egy otletre. Bele szeretnek vagni mikrokontrollerekbe, gondoltam PIC-el lehetne kezdeni. Tudok egy keves Assemblert, tehat nem lesz teljesen idegen. 8-bitteseket szeretnek elobb programozni.Szuksegem lenne egy fejleszto kartyara, olyanra amin vannak ledek, kijelzok, kapcsolok, meg stb. azert hogy lassam hogy kigyulladnak a ledek, mukodik a programom. Hol talalok egy jo rajzot? Ha van egy oldalas nyak rajz , akkor tokeletes.
Van ugyan a Microchipnek a Pickit 1 Flash Starter -je (azt hiszem igy hivjak), de sokallom az arat. Gondoltam utanaepitek eggyet. Aztan lattam, hogy a FirmWare-t ami a masik kontrolleren van sehol sem talalom..
Kosz a tanacsokat
|
szer. aug. 06, 2008 9:04 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Nézz körül itt a hírek között visszafelé: (kis link van rá a Híreknél)
Valamint az árlistában a könyveknél
www.chipcad.hu
|
kedd aug. 05, 2008 20:41 |
|
|
integral
gyémánt tag
|
Szia watt és többiek!
Bocs, hogy csak így beesek ide, nem olvastam el az eddigi hozzászólásokat.
Nyomtatott irodalom létezik magyar nyelven ebben a témakörben kezdőtől haladó szintig? Jó volna, ha volna Tudtok ilyet ajánlani? Könyvet szivesebben olvasok több száz oldalon keresztül, mint a monitort.
|
kedd aug. 05, 2008 19:52 |
|
|
Attila86
gyémánt tag
Csatlakozott: kedd szept. 27, 2005 17:13 Hozzászólások: 2193 Tartózkodási hely: Budapest
|
Köszönöm watt!
Nekiesek ezeknek, aztán meglátjuk mi sül ki belőle.
|
szomb. aug. 02, 2008 10:41 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Attila86!
Itt a link, ami egész jó a kezdéshez:
http://t-t.freeweb.hu/elokep/pic/felhkk.htm
Javaslom még a hobbielektonika PIC-es cikkeit (JDM-et élből felejtsd el, amúgy kiválló cikk, néhány apró hibával...)
Tehát a cikkek:
http://uc.hobbielektronika.hu/kapcsolas ... oknek.html
http://uc.hobbielektronika.hu/cikkek_nu ... _resz.html
Nyelvként javaslom az assemblert, mert megérthető rajta keresztül a PIC működése. Más nyelvek ezt elfedik, amiből később rengeteg bajod lesz!
Erről még annyit, hogy nem a nyelv a nehéz! A C sokkal bonyolultabb fejlesztői környezet, mint az MPLAB ASM! Ami itt nehéz, az a PIC működésének megértése, ha még nem tudod hogy működik egy számítógép. Ha vannak logikai áramkörös ismereteid, akkor könnyebb lesz, mivel az egész ilyenekből épül fel.
Sok sikert, és jó kérdéseket!
|
szomb. aug. 02, 2008 10:34 |
|
|
laci3041
ezüst tag
Csatlakozott: szomb. dec. 15, 2007 22:32 Hozzászólások: 14 Tartózkodási hely: Nógrád megye
|
Szia MotoHacker!
Nem pont emiatt szeretném ezt megépíteni. Főleg elektromechanikus rendszerekben lehet erre szükségem. Az a nyomtató már nincs is meg, szétszedtem, mert a barátom vett egy másikat.
A fej kb. 0.6s alatt ment végig, manuálisan eltalálni azt a néhány 10ms-ot kb. lehetetlen lett volna.
A programot BASIC-ben sem tudom megírni, már szinte semmire sem emlékszem.
PC-n is csak szoftversen lehetne megoldani, de leprogramozni azt sem tudom.
Egyébként imádok hardvert építeni, de felesleges alkatrésztemetőt nem annyira.
Tehát megírod nekem? Ha igen, légyszi' mondd meg mit kérsz érte. Köszönöm.
Üdv.: Laci.
|
kedd júl. 22, 2008 21:44 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. jan. 28, 2005 20:39 Hozzászólások: 3683 Tartózkodási hely: Bp
|
Egyetlen semmie jó tintasugaras nyomtató miatt szeretnél ennyire bonyolult hardvert építeni?
Indítsd a mintavételezést kézzel,amikor látod,hogy a fej majdnem középen van,aztán kész
Egyébként basicben is meg lehet írni ezt simán, majdnem ugyanúgy mintha C64-et programoznál.
Ezt nézegesd:
http://www.oshonsoft.com/pic18.html
Juteszembe: (bár innentől a PICes topicban OFF )
A PC-d eleve ott van,azon fut a szkóp program is.
Azt is használhatnád erre, akkor nem kell egy külön nyákra kijelzővel, gombokkal, stb célhardvert építeni!
|
kedd júl. 22, 2008 7:34 |
|
|
laci3041
ezüst tag
Csatlakozott: szomb. dec. 15, 2007 22:32 Hozzászólások: 14 Tartózkodási hely: Nógrád megye
|
Szia MotoHacker!
Nos a problémával néhány hete szembesültem. Egy Canon tintasugaras nyomtatót hozott a barátom. Az volt a baja, hogy a lap közepe táján (vizszintesen) torz volt a nyomat. Teljes hosszában. Olyan volt mintha azon a részen vizszintesen megnyújtották volna a képet, de szöveggel is ugyanezt csinálta.
Úgy tűnt, mintha annak a műanyag szalagnak ami az optokapuban fut (teljes hosszában fekete sávok vannak rajta a pozicionáláshoz) a fekete festése néhol kifakult volna. Középtájon is halványabb volt, ott ahol a nyomtató torzította a képet. Arra gondoltam, hogy ott az optokapu átlát a halványabb fekete sávokon és az okozza a hibát. Na, ennek az optokapunak a jelét szerettem volna megnézni a bekapcsolást követően amikor a fej végigmegy a pályán.
És itt jön a képbe a PC-s tárolós szkóp. Ez egy Velleman csoda. 32Ms/s, 4k memória, elvileg 10MHz sávszélesség ami gyakorlatilag talán 1MHz-nek elmegy.
A mintavételezést a motor által kapott első inpulzus indította (ekkor inult el a motor végig a pályán). A vizsgálni kívánt rész középtájon volt. Ha annyira levettem a mintavételezés sebességét, hogy a memóriában még benne legyen a középső szakasz, akkor a kis felbontás miatt értékelhetetlen lett a jelalak. Ha felmentem a mintavételezési sebességgel akkor nem tartott ki a memória (itt nagyon szépen látszott, ahogy az elején gyorsul a fej). Ha ekkor pontosan tudom késletetni a triggert, akkor vizsgálhattam volna csak a középső részt magas felbontásban.
Az efféle esetekre szeretném ezt az áramkört. A túl hosszú időzítést pedig azért szeretném mert itt "elfér", + esetleg később más feladatokra is fel tudnám használni a programot. Semmilyen nyelven nem tudok programozni, még a C64-es korszakomban babráltam egy picit BASIC-ben. De annak ehhez nem sok köze van, + már irtó régen volt. Köszönöm, hogy hajlandó vagy ezzel foglalkozni. Ha van még kérdésed, tedd fel nyugodtan.
Üdv.: Laci.
|
hétf. júl. 21, 2008 21:15 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
Laci!
Mindez szép és jó, pár észrevételem lenne hirtelen:
1. Minek a szkóp triggert késleltetni,mikor éppen az a baj általában,hogy mire a trigger folyamat lezajlik,már régen nem az a jel van a bemeneten,ami a triggert kiváltotta,tehát a triggerelő eseményt nem is látjuk?
Komolyabb szkópokban ezért magát a jelet szokás késleltető művonallal időben eltolni...
2. Egy mikroszekundum baromi sok,csak nem valami hangfrekvenciás sávszélessége van ennek a szkópnak? 99s meg egyenesen észbontó,mit szeretnénk 1,5perccel valami trigger után látni?
3. Ha semmilyen programnyelven nem tudsz programozni,akkor okés...
Egyébként megírhatod bármiben,ilyen mikroszekundum felbontással nem túl sebességérzékeny a dolog.
|
hétf. júl. 21, 2008 7:46 |
|
|
laci3041
ezüst tag
|
Sziasztok!
Tudom jól, ez a topic nem arról szól, hogy írjatok nekem egy programot. Én most mégis ezt szeretném kérni tőletek. Szükségem lenne egy késleltető áramkörre, de én nem tudok (még) PIC-et programozni. Szeretném megtanulni, de az időm egyelőre nem engedi. Ez egy PC-s oszcilloszkóp trigger késleltetője lenne (mivel a szoftverben nincs, Velleman).
Én így gondoltam: Egy sima 2x20 karakteres LCD lenne a kijelző (KS0066 chip). Ezen beállítanám a késleltetés idejét us-ban. A max. késleltetési idő 99s999ms999us lenne, a felbontás 1us. A trigger jel indítaná a számlálót, ami 0-ra érve aktiválná a PIC egyik kimenetét. Ez a kimenet pedig indítaná a mintavételezést. Minden részét meg tudom csinálni, de a hardveres 8 digites, beállítható késleltető eléggé alkatrésztemető lenne.
Leírom a működését nagyjábol:
1, Bekapcsolás, a kijelzó 00.000.000 us -ot jelez, a kimenet alcsony szintű
2, Egy gombbal (select) kiválasztom melyik digitet szeretném állítani, az adott digit villog
3, Két gombbal (up-down) beállítom az adott digit tartalmát
4, Beállítás után (pl.: 01.022.000 us (1s22ms)) megnyomom a ready gombot, innentől a PIC a triggerjelre vár valamelyik bemenetén
5, trigger jel megjön, számláló visszaszámol, 0-nál megáll és magasra emeli a kimenetét, a kijelzőn végig csak a beállított késleltetés látható, nem peregnek a számok
6, Mintavételezés lezajlik, jelalak látható, én örülök
7, Most vagy újra ready gomb és várakozás vagy a select-up-down gombbal állíthatok a késleltetésen.
Hát ennyi lenne. Esetleg az alsó sorban kiírhatná az aktuális állapotot, pl.:wait for trigger, delay set, done. Azt hiszem néhányatoknak ez rutinfeladat lenne, én viszont nem tudom megírni. A PIC tipusa nem fontos, úgyis vennem kell. Ha lehet DIL tokos legyen. Természetesen nem kérem ingyen. Ha valaki közületek elvállalja, kérem jelezze és tisztázzuk az esetleges kérdéseket. Köszönöm.
Tisztelettel: Légrádi László
|
vas. júl. 20, 2008 21:20 |
|
|
potyo
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3691 Tartózkodási hely: Ada
|
USB bővíthető HUB-al. Bemész a legközelebbi PC boltba, és veszel 1500 Ft-ért egyet. Azt bedugod az egyik usb portba, és mindjárt van 4-5-6 usb portod. Egyszerre be tudod dugni a pendrive-ot, icd2-t, kamerát, meg még mindig marad egy szabad lyuk.
|
vas. júl. 20, 2008 19:30 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Kedves Öreg Barátom, valóban nem értettem, hogy kész nyáklapot akarsz venni, ezért elnézésedet kérem!
Viszont azt még mindig nem értem, hogy ha van egy olyan égetőd, amelyik a legjobbak között van a világon, ha nem a legjobb, akkor minek építesz egy szutyok LPT-st!? De igazából nem sok közöm van a dologhoz, ezért nem kell magyarázkodnod, úgy is leírtad már egyszer az "indokaidat".
|
vas. júl. 20, 2008 18:54 |
|
|
Farkas György
ezüst tag
|
.... potyo írta: Amúgy az oldalon van fenn nyákterv...
Akkor mi is a problem?....
Az Kedves Ifjú Barátom, hogy én kész nyomtatott áramkört keresesk!
De köszönöm az észrevételeid.
|
vas. júl. 20, 2008 16:03 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
pölö nekem nincs!
potyo írta: Amúgy az oldalon van fenn nyákterv... Akkor mi is a problem? Idézet: Van egy profi (gyári) "kerek" ICD2-őm. Ajándék gyanánt kaptam, és tudom, hogy mit tud. Biztos? Idézet: Aztán, ha majd nemcsak megsütni tudom a PICikéket, hanem progizni is megtanulom, majd hasznát veszem az ICD2-nek. Hogy is van az, hogy tudod mit tud? Idézet: A Brenner5 anyaga meg már rajta van egy perforált próbanyákon, csak az a ráforrasztot "dzsungel" miatt nem müxik.
Biztos?
Egy biztos, az egóddal "pölö" nincs baj, meg azzal sem, hogy simán hülyének nézel kettőnket a süket kifogásaiddal. Na mindegy....
|
vas. júl. 20, 2008 13:49 |
|
|
Farkas György
ezüst tag
|
Üdv Olvtársak, ifjú Guruk!
No, minden egyébb melik, miért, meliktől jobb, usw szócsere nélkül:
Fényképét nem tudom ide belinkelni ugyan, és nem is akartam eldicsekedni vele, de van egy profi (gyári) "kerek" ICD2-őm. Ajándék gyanánt kaptam, és tudom, hogy mit tud. (Meg kaptam hozzá egy PICDEM Mechatronics panelt is.) Mindössze egy asszem +5 V-os külső táp, meg egy 6 eres "telefonzsinor" csatlakozó kellene hozzá, aminek a végén van egy pölö "Textol" karos foglalat a PIC-nek, vagy egy ICSP lehetőség. Sajna vidéki lévén nincs a közelben oljan elektronikai "bót", ahol pölö tudnék venni egy 6 eres "telefon"csati emsét", azaz aljzatot. Az ICD2 ugyan soros, és USB portos, tehát így is tudnám használni, de ..... a nyomtató-portom kihasználatlan, és pölö USB portot valamitől el kéne vegyek, vagy pölö kártyával kellen bővítsek. (Nincs előlapim, amit ki-be dugdossak, még a pen-dryve is tóldókábelre dugódik, ha nem csatlakozik rá a kamerám. No.....
A Brenner5 anyaga meg már rajta van egy perforált próbanyákon, csak az a ráforrasztot "dzsungel" miatt nem müxik. No, ezért kellene a nyák.
Aztán, ha majd nemcsak megsütni tudom a PICikéket, hanem progizni is megtanulom, majd hasznát veszem az ICD2-nek. Mámint a progi visszaolvashatósága okán, ha netán félreütöttem a billentyűt!
Kinek van Brenner-5 nyákja?
Gyuri
|
vas. júl. 20, 2008 11:44 |
|
|
potyo
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3691 Tartózkodási hely: Ada
|
Ezzel szemben az, hogy a későbbiekben milyen chipekhez tudod használni, a fejlesztő jóakaratán múlik. A Pickit2 pedig minden chipet ismerni fog, mert gyári. Valamint a debug képesség is gyakran hasznos tud lenni. Hidd el, nekünk nincs semmi érdekünk abban, hogy milyen égetőt használsz. A te érdekedben mondjuk azt, hogy Pickit2-t építsd.
Nemtudom, mennyire számít az, hogy van 1000-1500 forint különbség a két égető között. Nekem ennyit simán megér a gyári támogatás.
Az üzembiztosság pedig nem azon múlik, hogy van benne pic vagy nincs.
Amúgy az oldalon van fenn nyákterv...
|
vas. júl. 20, 2008 10:10 |
|
|
Farkas György
ezüst tag
|
....Miért pont a Brenner5? .......
Üdv!
Sok oka van! Egyszerű, tökéletes, a PC nyomtatóportját használja, ami ma már nem használatos, és erre jó (pölö az én nyomtatóm pont USB-s)
szvsz az, hogy nincs benne PIC még olcsobbá, és üzembiztosabbá teszi, közel sem annyira bonyolult mint az általad favorizált PICKITT, usw....
Kösz a tippet, nem élek vele.
Mégegyszer: Brenner-5 nyák valakinek?
Gyuri
|
vas. júl. 20, 2008 9:32 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Miért pont a Brenner5? Ugyanannyiból megvan a PICKit2 és az egy gyári támogatású tökéletes égető.
|
szomb. júl. 19, 2008 18:05 |
|
|
Farkas György
ezüst tag
|
Üdv Topiklakók!
Én is elébb elnézést kérek, mert szintén tudom, hogy ez nem az adok-veszek topik....
Szeretném megépíteni a Brenner-5-ös égetőt.
Keresek hozzá nyákot. Kérem, ha valakinek van, akkor......
De, ha nincs, és elkészítené nékem, akkor is.....
Köszi!
Gyuri
|
szomb. júl. 19, 2008 8:45 |
|
|
Elektroby
ezüst tag
|
Itt az ideje, hogy elnézést kérjek és megköszönjem a segítséget azoknak, akik próbáltak segíteni a PICKit2 klón hibájának megfejtésében.
Jelentem működik!
Sőt a reggel még halott 877A is magáhoztért. A klónnal sikerült felprogramozni. Igaz, továbbra sem értem, hogy a másik programozó, ami "minden" mást éget, azt miért nem égette.
A PICKit2 hibája az volt, hogy nem ment az oszcillátora. Volt egy szakadás a nyákon közvetlenül a PIC lábánál. Amikor ellenőziztem, pont oda tettem a mérőcsúcsot, ami így azt rövidre zárta, s a hiba rejtve maradt (ezidáig).
Mégegyszer köszi.
Mivel a probléma megoldódott, az előző hozzászólásom tárgytalan.
|
szer. júl. 09, 2008 20:32 |
|
|
Elektroby
ezüst tag
|
Sziaztok!
Tudom, ez itt nem az adok-veszek de iszonyú nagy szükségem lenne egy 16F877(A)-ra sürgősen (az se baj ha működőképes ).
Ha esetleg Szolnok környékén lenne, el is tudnék ugrani érte.
Nem elég, hogy a PICKIT2 klón szivat, így a 877 nélkül az ICD-t sem tudom beüzemelni. Amit vettem a ChipCadnál úgy tűnik halott, nem tudom beletölteni az ICD progiját. Most a napokban programoztam több PIC-et de ezzel nem jutok dűlőre.
Ha más nem lesz rendelek honap, csak nagyon fáj az az 1100+áfa szállítási díj.
|
szer. júl. 09, 2008 15:49 |
|
|
potyo
gyémánt tag
|
Sonar-X írta: tudnál adni támpontokat? Típust? Microchip oldalán Interface products-->Serial peripherals alatt Port expander néven találod őket.
|
szer. júl. 09, 2008 13:11 |
|
|
Sonar-X
arany tag
|
@Motohacker - este én is gondolkodtam és multiplexerre gondoltam
Valszeg hogy több pic is lesz használatban, mivel 4-es multiboardot kellene mérni.
@watt - tudnál adni támpontokat? Típust?
Előre is kösz.
|
szer. júl. 09, 2008 12:52 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Lehetne 16-os I2C-s port expander IC-ket is használni, az olcsóbb és jobban kézben tartható.
|
szer. júl. 09, 2008 7:00 |
|
|
potyo
gyémánt tag
|
Itt a link, de csak eagle fájlom van: http://potyo.extra.hu/sch3-rev1-k.sch
Haver elküldte, de bele sem néztem, hogy végül ez lett-e a végleges. Szóval ha valami nagy hibát találtok benne, akkor ne tessék ordítani...
Mondjuk az analóg kapcsolós megoldás helyett én is inkább néhány 100 lábú picet használnék pl. I2C-n összefűzve.
|
kedd júl. 08, 2008 17:51 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
Köszi potyo! A program (feladat) úgyis tökmás a kérdezőnek, vagyis azt majd megírja ő.
A rajzot viszont nem találom, pedig tuti, hogy nem privátban adtad a linket.
Kihullott a hajam a fórumkeresőtől, de végül meglett, hogy 74HC4052-ket használtál, ez dupla 4ről1-re multiplexer-demultiplexer, gondolom sonarx-nek is megfelel.
Így egy portbitet mondjuk 16felé lehet kiterjeszteni,viszont 4vezérlő kimenet kell,vagyis 5porttal lehet 16kanócot viszgálni.
32portja van a PIC-nek, az 6*5 (kettő marad) tehát 6*16=96 pont közt lehet a szakadás,dióda,zárlat témát vizsgálni.
Viszont 6*5=30db mux+pic,tehát 16db IC kell hozzá!
Könnyen lehet,hogy több PIC hazsnálata továbbra is gazdaságosabb volna!!
|
kedd júl. 08, 2008 17:21 |
|
|
potyo
gyémánt tag
|
Hát nem pic-el, hanem 8052-vel van, de végülis nem túl nehéz átírni pic-re sem a dolgot, mivel a forráskód C-ben van hozzá. Most nincs nálam, de ha haver elküldni még a munkaidő lejárta előtt, akkor felteszem valahová.
|
kedd júl. 08, 2008 14:06 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
Ide analóg kapcsoló kell,de nagyon át kell gondolni..
(ugyanis az nem tökéletes kapcsoló,bekapcsolva is van párszáz ohm ellenállása)
4066 ami létezik,kapni is lehet,de abban csak 4db kapcsoló van.
Inkább analóg demultiplexereket kellene keresni..
Potyonak volt(?) valami tranzisztorteszetlő sok analóg demultiplexeres kapcsolása pont PIC-hez, mintha a kapcsrajzát is linkelte volna valahol...
|
kedd júl. 08, 2008 13:50 |
|
|
Sonar-X
arany tag
|
MotoHacker írta: Arra mindenképp figyelj,hogy a tesztelendõ elektronika "elbírja-e" ha mindeféle hülye kombinációban 5V kerül a kivezetésekre. Nomeg azt sem ártana tudni,helyes mûködés etesén mekkora ellenállás mérhetõ a drótok közt. Mert ha nem csak szakadás,dióda,0ohm (zárlat) létezik,az ezt a mérési elvet esetleg elrontja.
Most alapvetõen nincs más dolgod,mint minden PIC lábra tenni egy 100k felhúzót,összekötni egy-egy kivezetéssel,majd sorban kimenetre állítani és L-re kapcsolgatni,miközben a többi láb marad bemenet.
Egy kapcsoló ic-t tudnál ajánlani? Mert sokkal több láb van mint ami pic-nek.
|
kedd júl. 08, 2008 12:29 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
Arra mindenképp figyelj,hogy a tesztelendő elektronika "elbírja-e" ha mindeféle hülye kombinációban 5V kerül a kivezetésekre.
Nomeg azt sem ártana tudni,helyes működés etesén mekkora ellenállás mérhető a drótok közt.
Mert ha nem csak szakadás,dióda,0ohm (zárlat) létezik,az ezt a mérési elvet esetleg elrontja.
Most alapvetően nincs más dolgod,mint minden PIC lábra tenni egy 100k felhúzót,összekötni egy-egy kivezetéssel,majd sorban kimenetre állítani és L-re kapcsolgatni,miközben a többi láb marad bemenet.
|
hétf. júl. 07, 2008 7:45 |
|
|
Sonar-X
arany tag
|
Egy egyszerű kijelző panelről van szó. Aminek a lábai között rengeteg a hajszál zárlat, és szeretném fejleszteni a tesztberendezést. Ami per pill abból áll, hogy bekapcsolják és ha a zárlat nem a tápkörben van hanem a VFD lábai között van akkor csak pixel hibát okoz, amit az operátor nagyon kevés százalékban vesz észre. És később már összeszerelt állapotban vagy a Quality mintavételnél esik ki. Ami nem kevés fájdalmat okoz.
ICT-t nem lehet hozzá szerezni mert effektive drága, kamerás megoldás jöhetne még szóba, de azzal nincsenek jó tapasztalataim és szintén nagyon drága ehhez a megoldáshoz képest valamint a JIG kialakítása sem olyan, hogy kamerát fel lehetne szerelni rá.
Szerintem ez a megy nem megy elv tökéletes lesz nekem.
|
vas. júl. 06, 2008 15:22 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
Nem kell feszültséget mérni, visszafelé gondolkodsz!
Ha a dióda is a PIC két lába közé kerül,akkor nyilván csak úgy fog kinyitni, ha a katód felőli PIC láb negatívabb, azaz L szinten van.
Ekkor a másik bemenetre állított lábon megjelenik az L szint.
Visszafelé ez nem működik, mivel úgy a dióda lezár.
Tehát ott egy működő dióda van, a PIC máris tudja.
Ha visszafelé is működik,akkor rövidzár van ott.
Ha semerre sem, akkor szakadás van.
Nyilván evvel a dióda helyes nyitófeszültség értékét nem lehet ellenőizni, ez csak egy megy-nem megy digitális vizsgálat.
Pont ezért talán jobb volna, ha elmagyaráznád mi is ez a cuccos(amit vizsgálni kell), nehogy olyasmivel szenvedj,ami megcsinálható sokkal egyszerűbben is.
|
vas. júl. 06, 2008 9:30 |
|
|
Sonar-X
arany tag
|
Axys írta: Az egyik pontra kösd a PIC egyik lábát kimenetre állítva, a másik pontra pedig a PIC egy másik lábát bemenetre állítva. Ha a kimenet lábat magas szintre emeled a bemenet lábnak is magasra kell emelkedni, ha alacsonyra húzod, a bemenetnek is alacsony szintet kell mutatni. Ekkor rövidzár van közöttük, azaz nincs szakadás. Ha nem emelkedik/süllyed a megfelelõ szintre, akkor szakadás van a két vizsgált pont között.
Ez jól hangzik, erre nem is gondoltam. Sok lábat kell vizsgálni, de azt már megoldom mondjuk egy kapcsoló IC-vel.
Gondolkodtam még egy picit és diódát meg úgy tudnám mérni, hogy rákapcsolom a feszt és ha forditott a polaritás akkor ott a táplált feszültséget mérem, ha helyes akkor meg a nyitófeszt.
Már csak rá kéne jönni, hogyan lehet feszültséget mérni.
|
szomb. júl. 05, 2008 21:47 |
|
|
Axys
ezüst tag
|
Sonar-X írta: ... rövidzár illetve a szakadás mérésre ... nagyon egyszerű megoldás
Van két pontod, amelyről el kell döntened, hogy van-e közöttük szakadás/rövidzár.
Az egyik pontra kösd a PIC egyik lábát kimenetre állítva, a másik pontra pedig a PIC egy másik lábát bemenetre állítva. Ha a kimenet lábat magas szintre emeled a bemenet lábnak is magasra kell emelkedni, ha alacsonyra húzod, a bemenetnek is alacsony szintet kell mutatni. Ekkor rövidzár van közöttük, azaz nincs szakadás. Ha nem emelkedik/süllyed a megfelelő szintre, akkor szakadás van a két vizsgált pont között.
Ennek a vizsgálatnak az idejére ne köss semmilyen tápfeszt/földet a vizsgált áramkörre, mert az bezavarhat...
|
szomb. júl. 05, 2008 14:38 |
|
|
Soma01
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 527 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Sziasztok!
Tudnátok abban segíteni, hogy a Mplab c32-höz van e már valami okosság?
|
szomb. júl. 05, 2008 13:15 |
|
|
Sonar-X
arany tag
|
Sziasztok,
PIC-kel kellene megoldanom egy panel alkatrész szintű tesztelését tesztelését. Igazából pár komponensen kellene megnézni, hogy van e rövidzár illetve szakadás meg egy két diódát kellene megnézni, hogy jól van e ültetve.
Dióda mérést feszültséggel megoldom, de rövidzár illetve a szakadás mérésre nem jövök rá. Biztos van rá vmi nagyon egyszerű megoldás.
Előre is köszönöm a segítséget.
|
szomb. júl. 05, 2008 6:44 |
|
|
pajti
arany tag
|
18F4520-hoz összedobtam egy program alapot. Még nem tudom mennyit hibáztam benne. A program keret is hiányzik.
Kód: __CONFIG _CONFIG1H, 0X08 __CONFIG _CONFIG2L, 0X11 __CONFIG _CONFIG2H, 0X1E __CONFIG _CONFIG3H, 0X01 __CONFIG _CONFIG4L, 0X80 __CONFIG _CONFIG5L, 0X00 __CONFIG _CONFIG5H, 0X00 __CONFIG _CONFIG6L, 0X00 __CONFIG _CONFIG6H, 0X00 __CONFIG _CONFIG7L, 0X00 __CONFIG _CONFIG7H, 0X00 ;Periferiak es szolgaltatasok kikapcsolva, vedelmek mind ;bekapcsolva, extended utasitas keszlet tiltva.
ORG 0X0000 GOTO START
START
MOVLW 0X00 MOVWF PORTA MOVLW 0X00 MOVWF PORTB MOVLW 0X00 MOVWF PORTC MOVLW 0X3F MOVWF PORTD MOVLW 0X00 MOVWF PORTE ;Port latch feltoltesek.
MOVLW 0X3C MOVWF ADCON0 MOVLW 0X0F MOVWF ADCON1 MOVLW 0X4F MOVWF T0CON MOVLW 0X7E MOVWF OSCCON ;Minden port digit vonalnak van fenttartva, az osszes ;periferia kikapcsolva, orajel a belso 8 MHz-es generator.
MOVLW 0X03 MOVWF TRISA ;A2..7 bitek kimeneti 0-ra kerulnek (a tobbi bemenet) MOVLW 0X00 MOVWF TRISB ;B0..7 bitek kimeneti 0-ra kerulnek MOVLW 0XFF MOVWF TRISC ;C0..7 bitek mind bemenetek (a hatter latch hatastalan) MOVLW 0XC0 MOVWF TRISD ;D0..5 bitek kimeneti 1-re kerulnek (a tobbi bemenet) MOVLW 0X07 MOVWF TRISE ;E0..3 bitek mind bemenetek (a hatter latch hatastalan)
DO BRA DO ;Vegtelen ciklusban itt fog kinoni a szakalla.
END
|
kedd jún. 24, 2008 20:16 |
|
|
potyo
gyémánt tag
|
Elektroby írta: Most viszont újabb problémával találtam szembe magam. Ha jól értem akkor az "Attach Sense" ellenállás azért kell, hogy a PIC "észrevegye" amikor (self power esetén) pl. a pc-hez csatlakoztatjuk. Ehez figyelni kell/megszakítást kell kezelni. Nem lehetne erre a célra az ACTVIF-t (Bus Activity Detect Interrupt bit) használni? Szerintem ACTVIF már csak akkor lesz, ha a buszon van aktivitás. A láb figyelése pedig úgy emlékszem, az USB modult kapcsolja ki-be. Amíg a modul nincs bekapcsolva, addig pedig nincs ACTVIF flag sem.
De legjobb ha kipróbálod az ilyesmit. Nem fogsz vele semmit sem tönkretenni.
|
kedd jún. 24, 2008 7:28 |
|
|
Elektroby
ezüst tag
|
Azért köszi!
potyo: Én sem gondoltam, hogy 4 mondatban elmagyarázod. Látom mi mennyiségű infó van róla. Csak a köd elhessegetéséhez kérek egy kis segítséget.
Amint említettem most ismerkedem a témával. A PIC adatlapján tévedtem el. Azóta rájöttem, hogy a 3.3V a sebesség beállításához kell és nem a busz "feszültsége".
Most viszont újabb problémával találtam szembe magam. Ha jól értem akkor az "Attach Sense" ellenállás azért kell, hogy a PIC "észrevegye" amikor (self power esetén) pl. a pc-hez csatlakoztatjuk. Ehez figyelni kell/megszakítást kell kezelni.
Nem lehetne erre a célra az ACTVIF-t (Bus Activity Detect Interrupt bit) használni?
|
hétf. jún. 23, 2008 17:47 |
|
|
potyo
gyémánt tag
|
Elektroby írta: Azért ennél egy kicsit több segítségre számítottam. Főleg tőled. Nézd, az USB kicsit bonyolultabb dolog attól, hogy itt négy mondatban leírjak mindent róla. Én is csak próbálom megérteni a működését, pedig már rengeteg anyagot elolvastam róla.
|
hétf. jún. 23, 2008 8:38 |
|
|