Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: pén. jan. 10, 2025 0:29

Hozzászólás a témához  [ 6770 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 136  Következő
PIC kérdések 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Láttátok :?: http://www.microchip.com/enhanced

Eléggé átszabták a kontrollert, sok jó dolog került bele. Nagyon tetszik, hogy egy csomó dolgot megszakításkor (WREG, STATUS, BSR, FSRx, PCLATH) hardverből ment és tölt vissza, így egy megszakítás bebillenésétől a kiszolgálás kezdetéig max. két utasításciklus fut le (ha jól számoltam). Jóval több RAM, max. 32k utasítás, 16 szintű hardveres verem, ami látszik a memóriában, W is látszik a memóriában, megszakításkor mentett dolgok is látszanak a memóriában, stb.

szer. nov. 05, 2008 22:31
Profil Privát üzenet küldése Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Nem. A Kónya-féle könyv első kiadására gondoltam.

kedd nov. 04, 2008 11:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Igaz, hogy az első kiadás alapján indultam neki, de akkor sem voltam tőle elájulva.

Ezt hogy érted, van már valami terv amit előzetesben közzétettek? hol?

kedd nov. 04, 2008 5:46
arany tag

Hozzászólás 
watt írta:
Majd belenézek és ha érdemes megveszem, mert van két ilyen kicsikém...
Én félek attól, hogy túl sok mindent akarnak majd belepaszírozni, és a terjeledmi korlátok miatt inkább visszaüt ez. Igaz, hogy az első kiadás alapján indultam neki, de akkor sem voltam tőle elájulva. Sajnos nem igazi "tanuló" kötet... Nekem a hirtelen összedobott egyetemi jegyzetek köszönnek vissza belőle.

hétf. nov. 03, 2008 23:34
arany tag

Hozzászólás 
A press releases alatt volt egy okt. 21-ei levél, amiben azt írták, hogy lezárultak az adásvételi tárgyalások. Az a furcsa, hogy most nem találom azt...
Most csak ez van ott: Link

hétf. nov. 03, 2008 23:28
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hol van a Microchip honlapján, hogy megvette az Atmelt? Én még csak az ajánlatot láttam...

csüt. okt. 30, 2008 23:00
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
azt olvastátok már a Microchip honlapján, hogy valóban megvette az Atmel mikrovezérlős üzletágát?

Hallottam korábban róla én is, talán potyo, vagy Te említetted, de így konkrétan nem tudtam!
Mi sül ki belőle PICATMEL! Milyen szépen cseng. :D
Szerintem van mit tanulniuk, pl. a flash endurance terén!!!

Idézet:
december folyamán jelenik meg a Kónya-féle könyv harmadik kiadása

Majd belenézek és ha érdemes megveszem, mert van két ilyen kicsikém...
PIC32MX360F512L-80I/PT
PIC32MX320F128H-80I/PT
Bár bevallom elég az adatlap is egy dsPIC után...

szer. okt. 29, 2008 13:21
arany tag

Hozzászólás 
Én inkább attól tartok, hogy az ICD2 támogatását szüntetik meg...

(azt olvastátok már a Microchip honlapján, hogy valóban megvette az Atmel mikrovezérlős üzletágát? Az első pletykák csak az autóipari és a FLASH memóriás üzletrészről szóltak, de azok valójában az ONSEMI-hez kerültek. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi fog kisülni ebből.)

Apropó: december folyamán jelenik meg a Kónya-féle könyv harmadik kiadása: http://www.chipcad.hu/letoltes/RT_Evkonyv_ChipCAD.pdf

szer. okt. 29, 2008 8:32
gyémánt tag

Hozzászólás 
Attól féltek, hogy pl. a PK2 nem fog újabb procikat kezelni, mert elnyomja az ICD3? Talán ez nem így működik. Remélem...

szer. okt. 29, 2008 5:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
http://www.microchip.com/icd3

kedd okt. 28, 2008 23:18
arany tag

Hozzászólás 
Feltette már valaki közületek az MPLAB 8.15-öt? A programmer menüpont alatt lett egy ICD 3 lehetőség. Megnéztem a driverét, pontosan megegyezik a REAL ICE driverével (abban sajna már FPGA van).

kedd okt. 28, 2008 23:09
gyémánt tag

Hozzászólás 
.....

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Transztyuszeres csüt. dec. 16, 2010 10:21-kor.

kedd okt. 28, 2008 19:09
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Transztyuszeres írta:
Nem KBájt hanem kByte , szóval minden ok. :wink:

És kis "k" vagy nagy "K"? Mert ugye az sem mindegy. :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Kilobyte

kedd okt. 28, 2008 18:31
gyémánt tag

Hozzászólás 
Magyarul nyugodtan írjhatod, hogy Bájt. Ez már egy elfogadott magyarítás. :wink:

kedd okt. 28, 2008 12:08
gyémánt tag

Hozzászólás 
.....

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Transztyuszeres csüt. dec. 16, 2010 10:21-kor.

kedd okt. 28, 2008 11:00
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Mondjuk azt nem értem,hogy a PICpgm miért írja a 628-ra, hogy 4k a flash?

2K word, ami ugyan 14bites szót jelent, de valószínű, hogy a programozó nem akart ezzel vacakolni ezért lett 4kBájt flash feltüntetve, ami csak részben igaz. Ha viszont nem KBájt a mértékegység, akkor az már hibba.

hétf. okt. 27, 2008 12:09
gyémánt tag

Hozzászólás 
.....

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Transztyuszeres csüt. dec. 16, 2010 10:20-kor.

hétf. okt. 27, 2008 11:38
arany tag

Hozzászólás 
Idézet:
És a varázsszó: tanulni.
Még kell hozzá legalább két dolog: türelem és kitartás.

hétf. okt. 27, 2008 11:33
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Van PIC dokumentáció... angolul, én meg nem az vagyok.

Meg kell tanulni. (Én sem tudtam, most sem vagyok nagy angoltudó, de igyekszem. Ennek ellenére ment a PIC dolog aránylag könnyen.)
Idézet:
Nosza sebaj, kell egy égető. Elsőre azonban nem tudja a kezdő-küzdő, hogy melyiket az ötezerből.

Használni kell a keresőt és sokat kell olvasni, mielőtt választunk.
Idézet:
Épít egy párhuzamos portos égetőt. Némi kínlódás után úgy tűnik műkszik. Hurrá, kell egy égetőprogi. Minden zseni az MPLAB-ot javasolja.

Nem tudom ki javasolta az égető programnak az MPLAB-ot, az nem értett hozzá, vagy Te nem értetted mit akar mondani.
Idézet:
Feltelepítés, elindítás: Azannya pilótavizsgás és *** nyelven.

Ugyan már miért kell nyafogni? Tanulni kell. (az is meg kell tanulni, hogy nem használunk rasszista kifejezéseket, mert egyrészt nem szabad, másrészt kiállít egy bizonyítványt, ami szakmai körökben nem csillog fényesen.)
Idézet:
Mivel programot még nem tud írni, letölt a netről. Igen ám de a PICeknek 88 fajtája van, ami izzadó tenyerében van ahhoz semmi értelmes nincs.

Nem 88, hanem sokkal több! :D Hála az égnek!
Idézet:
Van viszont 16F84-hez minden fincsi: könyvek (jó áron, tudományos igényességgel), ASM és hex fájlok. Kár, hogy már nem kapni, ha igen akkor aranyáron.

Ismételni tudom magam, tanulni! A 16F84 magyar nyelvű anyaga a neten is nagy mennyiségben megtalálható. Ha azt megérted, mindegyik PIC-et megérted! Ekkor rájösz, hogy a 16F628 milyen jó kis IC, és hogy némi átalakítással fut rajta a 84-es programja, nagy százalékkal.
Idézet:
Nahát ez itt a lényeg: vedd meg, vedd meg, ezt is azt is orcátlan összegekért, íratkozz be tanfolyamokra. Van bőven.
Hogy mitől döglik a légy érdeklődő kezdő barátocskáim majd bolond lennék ingyen elmondani. És én miből leszek akkor gazdag, ha dunát lehet majd rekeszteni a profi PIC programozókkal ?

Nem tudtam angolul, és nem vettem semmit(na jó egy kónya könyvet, ami akkor hasznos is volt!), még is a netről minden infót megkaptam. Szerintem benned van a hiba! :wink:

Idézet:
Úgyhogy az összes PIC cuccomat szépen belevágtam a kukába és azóta a vérnyomásom is visszaállt 120-ra.

Szerintem nyugodj meg, és nézz bele a kukába, hátha még nem került ki a konténerbe minden! Olvass vissza, van egy csomó hivatkozás, magyarul is,
pl: http://t-t.freeweb.hu/elokep/pic/felhkk.htm
És a varázsszó: tanulni.

hétf. okt. 27, 2008 6:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nem értem, mi a problémád. Mielőtt bármit vásárolsz vagy építesz, azelőtt utána kell olvasni. És akkor nem építesz hulladék jdm-et, nem akarsz mplab-al égetni a párhuzamos égetővel, stb. Tipikusan a sültgalamb esete, amit leírtál. Az elektronika nem a legolcsóbb hobbi, és az elektronika nyelve az angol. Ennyi, el kell fogadni. Nem muszáj ezt csinálni. Akinek van hozzá tehetsége, meg tudja tanulni. Akinek nincs, az meg jobb is, ha nemis próbálja megtanulni.

hétf. okt. 27, 2008 5:30
ezüst tag

Hozzászólás 
Remek dolog ez a PIC. Egész életemben erre vágytam ( többek között).
Aztán cefet nagy csalódás ért. Miért ?
Nos lássuk sorban.
- Van PIC dokumentáció... angolul, én meg nem az vagyok.
- Nosza sebaj, kell egy égető. Elsőre azonban nem tudja a kezdő-küzdő, hogy melyiket az ötezerből. Megnézi a késztermékeket és árait, rájön rossz helyre született. Elszánja magát az égetőkészítésre. Épít egy JDM programozót... meglepi: cseszik működni objektív okok miatt. Nahát elfelejtették közölni a derék szerzők, hogy 3-4 oka is lehet annak, hogy nem sok esély van rá.
- Épít egy párhuzamos portos égetőt. Némi kínlódás után úgy tűnik műkszik. Hurrá, kell egy égetőprogi. Minden zseni az MPLAB-ot javasolja.
Feltelepítés, elindítás: Azannya pilótavizsgás és [color=red]**** [/color]nyelven.
Szegény kezdő csak egy hexet akar abba az IC-be égetni, nem a kozmoszt akarja újradefiniálni.
- Mivel programot még nem tud írni, letölt a netről. Igen ám de a PICeknek 88 fajtája van, ami izzadó tenyerében van ahhoz semmi értelmes nincs.
Van viszont 16F84-hez minden fincsi: könyvek (jó áron, tudományos igényességgel), ASM és hex fájlok. Kár, hogy már nem kapni, ha igen akkor aranyáron.
- Keres és kutat a neten, fórumokon úgy tűnik néhány spíler urdu nyelven lövi egymásnak az infót.
- Juhé ! megjelent az elektronika füzetek legújabb száma kezdőknek, magyarul jó olcsón. Sebaj, lesz itt megvilágosodás.
Megvilágosodtam a 68.oldalon: " a progik megvásárolhatóak a HAM..."
Nahát ez itt a lényeg: vedd meg, vedd meg, ezt is azt is orcátlan összegekért, íratkozz be tanfolyamokra. Van bőven.
Hogy mitől döglik a légy érdeklődő kezdő barátocskáim majd bolond lennék ingyen elmondani. És én miből leszek akkor gazdag, ha dunát lehet majd rekeszteni a profi PIC programozókkal ?
Úgyhogy az összes PIC cuccomat szépen belevágtam a kukába és azóta a vérnyomásom is visszaállt 120-ra.

hétf. okt. 27, 2008 0:43
Hozzászólás 
potyo írta:
Van valami piklab nevű cucc, de csak hallottam róla, sosem néztem utána. Illetve van a gputils is, de azzal sem foglalkoztam.

Köszönöm!
Kipróbálom. Majd rakok be képeket, hogy milyenek.

Szerk.:
Piklab
A másikat nem találtam meg.
Még azt nem tudom, hogy a PICkit2 mit szól a Linuxhoz, vagy fordítva, majd kiderül.

kedd okt. 21, 2008 18:47
gyémánt tag

Hozzászólás 
Van valami piklab nevű cucc, de csak hallottam róla, sosem néztem utána. Illetve van a gputils is, de azzal sem foglalkoztam.

kedd okt. 21, 2008 18:44
Hozzászólás 
Linux (Ubuntu) alá van PIC-hez Assembly fejlesztő környezet?
Ha van, mi a neve?

kedd okt. 21, 2008 18:41
gyémánt tag

Hozzászólás 
Egy kis érdekesség. PIC műhold...
http://www2.chipcad.hu/tartalom.aspx?hir=313

kedd okt. 21, 2008 12:00
arany tag

Hozzászólás 
Jaja, igen. Ebbe bele sem gondoltam, hogy akkor a multiplexelési időköz is belassul. Megvan h hol tároltad le a képfrissítést az egyes effekteknél, csak jó lenne mindezt menet közben változtatni. Majd írok valami béna dolgot egy A/D vel meg potival, talán sikerül.:) Az a para ezzel is h az egyes efektek betöltése előtt derül ki, hogy milyen sebességgel fussanak, valahogyan oda kéne bebökni a poti állásától függő számot. Meg ugye azt sem néztem még meg, hogy van e szabad A/D láb...

kedd okt. 07, 2008 17:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
Bármikor megváltoztathatod a frekit, csak az kihathat a multiplexelésre is, ami káros lehet a lámpákra.
A képkockát futási sebessége meg van adva a meghívásuk előtt, keresd meg melyik változóba van lerakva.

vas. okt. 05, 2008 8:50
arany tag

Hozzászólás 
Szerintem próbanyákon fogom összedobni, szóval ezzel nem lesz gáz. Lábakat simán átírom, ezzel sem lehet probléma. Igazából nem kell ez nekem, csak jó mókának tűnik, meg mivel most tanulgatom a PIC programozást jó is h piszkálnom kell, és egyébként is akartam valamiféle "kijelző" vezérlési módszert látni, ami nem soros porton van i2c-n megy, hanem szoftverből.
Ha megértem teljesen a működését, valószínűleg tovább akarom majd fejleszteni, több pixel, esetleg rgb(nem pwm, csak 7 szín), ilyesmik.
Ideális tanulóprogram ez, átlátható, frankón kommentezett kód.

Mégegy kérdés: menet közben mennyire bírja a PIC, ha megváltoztatom az órajelet? Mittomén egy valamilyen külső oszcival hajtanám a picet, és akkor lehetne szabályozni a "képkockák" futási sebességét elég egyszerű módon. tudom h ezt szoftveresen is meg lehetne oldani, de esélytelen h ilyet írjak egyelőre, téged meg nem akarlak nyaggatni ezzel, se a többieket.

szomb. okt. 04, 2008 20:25
gyémánt tag

Hozzászólás 
Köszi a bókot, de én inkább attól tartok, hogy 3 láb hiányod lesz. A 18-as, a 23-as és a 24 láb nem használható, és a nyákon azok be vannak kötve.
Viszont a 29, 30 és 33-as lábra át lehetne kötni és programozni ezeket. Igaz, hogy ehhez vagy átkötéseket lehet használni, vagy újra kell tervezni a nyákot.

pén. okt. 03, 2008 18:09
arany tag

Hozzászólás 
Hardver még nincs, így a lábakkal még nem foglalkoztam, de szerencsére nagyon szépen programozol, így nem lesz nehéz átírni a definícióknál, ha esetleg para lesz belőle. :)

csüt. okt. 02, 2008 21:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
Én örülnék neki, bár bevallom ,csak akkor jutna eszembe 4550-et tenni ide, ha pont az lenne a fiókban és más nem. Mert ugye ez egy elég értékes PIC az USB miatt.

Azt már nézted, hogy nem esik bele a két USB láb a szórásba, mert azok csak bemenetek lehetnek, meg a Vusb is kiesik a szórásból...

csüt. okt. 02, 2008 20:52
arany tag

Hozzászólás 
Eszem ágában sem volt megkérni téged.:) Tudom h mások a config regiszterek, épp ezt kérdeztem h ha azt átírom akkor megy e, de már átnéztem a kódot is, menni fog simán. Ha esetleg valakinek (vagy neked) kell akkor elküldöm szivesen majd ha meglesz. Kitehetnéd az oldalra is, talám még efektet is írok bele... :)

csüt. okt. 02, 2008 20:45
gyémánt tag

Hozzászólás 
Teljesen más a két IC konfigurálása az oszcillátor miatt. Egyébént minden bizonnyal át lehet írni rá, relatív egyszerűen.(de engem kérlek ne kérj erre, mert most nem lesz rá időm!)

csüt. okt. 02, 2008 20:41
arany tag

Hozzászólás 
Jogos, az adatlapban csak az volt h 28/40 pines. Mind1 van 4550em is, akkor tolom azzal. A lábakat természetesen átnézem.

csüt. okt. 02, 2008 16:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nembiztos. Nézd át a lábkiosztást is, a 18F2550-en az usb-vel kapcsolatos lábak csak bemenetek lehetnek. Meg nekem 40 lábú chip rémlik, akkor pedig valószínűleg nemis lesz elég lába a 18F2550-nek.

csüt. okt. 02, 2008 16:38
arany tag

Hozzászólás 
Watt! Ha a fényfüggönyödet 18f2550 en akarom használni akkor elég átírni csak a config regisztereket megfelelően ugye? Nem néztem át a kódot annyira, ezért kérdem.

csüt. okt. 02, 2008 16:24
Hozzászólás 
watt írta:
Igen az ASCII karakterkódokat használja minden félig meddig szabványos megoldás.

Köszönöm a gyors választ!

hétf. szept. 15, 2008 17:17
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hát valóban nem PIC kérdés.
Igen az ASCII karakterkódokat használja minden félig meddig szabványos megoldás.

hétf. szept. 15, 2008 17:08
Hozzászólás 
Heló!

Ez nem éppen PIC, de némi köze van hozzá.
Minden LCD modult ugyan olyan bájtokkal lehet vezérelni, csak a karakterkészletük más?
Például:
Minden LCD modullal az "A" betűt a 00010100 bitekkel lehet kiírni?

hétf. szept. 15, 2008 17:02
gyémánt tag

Hozzászólás 
Igazából nemis próbáltam még. Ha nagyon muszáj lenne valamit, akkor van pár ismerős Pécsett, akik járnak haza 2-3 hetente, velük el birnám hozatni. Illetve a szegedi RET egy zentai származású fickóé, amit a RET-nél lehet kapni, azt itt is meg birom rendelni, mert itt is van üzletük (névleg nem, de gyakorlatilag igen), és hetente egyszer hozzák a rendelést. Ha valami olyan kell, akkor szoktam is náluk rendelni, csak egyébként nem járok arra, így az plusz utat jelent (bár mostmár van autóm, így végülis 45 perc alatt megjárom oda-vissza).

De jobban szeretek olyasmiből építeni, amiért elég elmenni a legközelebbi üzletbe, és leteszem a lóvét és hozom az árút. Az SMD valahogy errefelé nem ilyen. A múltkor is akartam venni pár smd alkatrészt, bementem az egyik boltba kb. 30 féle alkatrészt tartalmazó listával, és az ellenállásoknak csak kb. feléből volt olyan értékű, amit én akartam (persze nem azért, mert nem létezik, hanem egyszerűen nem volt náluk). Lábas ellenállások viszont mindenféle van. Többi alkatrészek terén meg ennél inkább csak rosszabb a helyzet. Szóval ezért nem szeretek smd-ből építkezni.

hétf. szept. 15, 2008 16:53
gyémánt tag

Hozzászólás 
potyo! Neked mennyi egy postaköltség? Vagy nem is tudsz rendelni a chipcad-től?

hétf. szept. 15, 2008 16:04
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Néztél már Errata-t? Ahogy fentebb említettem, nagyon bugos a 30F széria...

Néztem. :( De reméltem, hogy talán nem minden esetben igaz.
A bajom, hogy 1,25Msps sebességnél sem lehet a triggerelést ráültetni a konverziós sebességre, mert elszúr valamit. Eltolással pedig a bemenetpár nem alkalmas adat digitalizálásra. Tápegység építésére alkalmas, de mi most másra használnánk(lásd induktivitásmérő topic). Pénteken ha nem jön közbe valami, bevásárolok PIC32-ből és dsPIC33-ból és veszek egy AD9200-t(10bit 20Msps pipelines ADC)). Aztán majd számolgatom, hogy hányszor égettem(jó lenne egy ilyen szolgáltatás az égetőprogramokban! PK2-ben pl.), mint régen a 16F877-nél! :)

hétf. szept. 15, 2008 16:03
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nekem a 24F-ben tetszik, hogy van benne RTCC, viszont azt nem értem, hogy ugyanez a 24H-ból miért hiányzik :?: Először azt hittem, hogy a 24H a 24F magasabb órajelre képes változata, de nem az. Szóval tényleg egy kicsit illúzióromboló mostanában a Microchip. Egyelőre nekem megfeleltek a 8 bites chipek, az smd tokozás meg egyébként sem a szivem csücske (szeretem a dugdosós próbanyákot), illetve számomra az smd alkatrészek sem könnyen beszerezhetők.

hétf. szept. 15, 2008 14:32
arany tag

Hozzászólás 
watt írta:
Mondok jót is:
1. Nagyon jó az órajelgenerátora :!:
2. TTL kompatibilis lábak özöne.
folyt köv...

3. vektoros megszakítások.
4. open drain kimenet sok típusnál (kapcsolható), így 5V kimenet megoldva
5. a 24F/33F szériát fejlesztik (van már USB-s, továbbá 4 UART-os változat is és lesz Ethernet is)
stb.

A 30F széria fejlesztésével eléggé leálltak, és ennek ellenére a chipek nagyon bugosak.

watt írta:
Kezdik elveszteni a PIC-ek az előnyüket, ha komolyabb alkalmazást kéne rá fejleszteni! Ezek nagyon súlyos vásárló riasztó tényezők!

Sajnos ez nagyon igaz... Ezért nézelődöm másfelé is. (AVR, ARM stb.)

Idézet:
Bennem a 24F és H-k és a PIC32-ők mély nyomot hagynak, mikor a flash Endurance-t nézem. 24F-eknél 100 minimum, 1000 tipikus, PIC32-nél 1000minimum, és nincs tipikus megadva.
Ezért mérges is vagyok... A gyakorlatban nem sokkal többet bírnak... (24F -> 5-6 ezer írás és kampec és nincs is EEPROM)

Idézet:
Az elenőrzést hogy oldod meg? Az oszci hiba megszakítással?
Igen, és ehhez még hozzájön egy folyamatosan növekvő minta az UART-on nagy sebességgel való kiküldése. (PC-n van monitorozva)

Idézet:
Használtál már 2Msps-es ADC-t? Nekem nem akar folyamatos üzemben működni, csak akkor, ha 1,2usec-es triggerelést használok az ADCpárnak.
Néztél már Errata-t? Ahogy fentebb említettem, nagyon bugos a 30F széria...

hétf. szept. 15, 2008 13:49
gyémánt tag

Hozzászólás 
Bennem a 24F és H-k és a PIC32-ők mély nyomot hagynak, mikor a flash Endurance-t nézem. 24F-eknél 100 minimum, 1000 tipikus, PIC32-nél 1000minimum, és nincs tipikus megadva. Ennyi nem elég, hogy egy ekkora MC-t kiismerj! Szerencse a 24H esetében, hogy a dsPIC-ek utasításkészlete és nagyrészt a perifériái(kivéve a spéciket) megegyeznek, ezért egy dsPIC30F-esen lehet "gyakorolni". Kezdik elveszteni a PIC-ek az előnyüket, ha komolyabb alkalmazást kéne rá fejleszteni! Ezek nagyon súlyos vásárló riasztó tényezők!

Mondok jót is:
1. Nagyon jó az órajelgenerátora :!:
2. TTL kompatibilis lábak özöne.
3. folyt köv...

hétf. szept. 15, 2008 7:44
platina tag

Hozzászólás 
24F sorozatról mi a véleményetek?

Nem tudom, hogy vagytok vele, de nekem eléggé szétszórtság érzésem van a Microchippel kapcsolatban, ha megnézem az újabb termékeket. Még mindig a 18F családnál vagyok leragadva, ami még nem lenne gond, mert többnyire tökéletesen megfelel a célnak, de előfordul, hogy kezdem kinőni. Itt elsősorban nem is a MIPS-re gondolok, inkább a fejlettebb perifériák kellenének, mint több soros port, óra, kalendárium, (hogy ne külső ic-vel kelljen bajlódni), de a hatékonyabb utasításkészlet is sokat számít.

Viszont képtelen vagyok dönteni. (vagy mégse? :D )

Kinéztem a PIC32-t, de hát többezer oldalas doksik, átfutottam, de elég durva. Ha nagyon nekiállnék, biztos meg tudnám tanulni, de nem gyenge... Ráadásul MIPS-ben jó, okos perifériák vannak, de csak TQFP tokosak, nekem sokszor elég a 28-40láb. Feleslegesen nem akarom megdrágítani a nyákgyártatást, forrasztás is macerásabb... Sőt a 24F-ből a nagyobbakban több soros port van például.

16-bites cuccok: Jóval kisebb doksik vannak, tehát gondolom, könnyebb megtanulni a 32-höz képest. Viszont van 4 féle család. 2 féle dsPIC és 2 féle 24-es. És pont azt néztem, hogy dsPIC30 5V-os, ami nekem általában előny, de sok egyéb szempontból jobb a 24-es család, viszont ennek 5V-os rendszerhez illesztése problémás.

Na nem akarom nagyon nyújtani.
A tutti ugye az lenne, hogy mindig a feladatnak megfelelőt választani, de mindegyiket megtanulni sok, (legalábbis nekem erre nincs kapacitásom). Szóval elég nagy káosz van bennem, nem tudom, merre lenne érdemes továbblépni.

hétf. szept. 15, 2008 6:49
gyémánt tag

Hozzászólás 
Köszi Tab120L és gozi! Azt hogy melegszik észrevettem. Főleg, hogy ez egy SMPS-es példány, amiben 480MHz is megtalálható, amiről a PWM modul megy. Ezt osszák az ADC-nek 2-vel, majd tovább a magnak. Az elenőrzést hogy oldod meg? Az oszci hiba megszakítással?
Használtál már 2Msps-es ADC-t? Nekem nem akar folyamatos üzemben működni, csak akkor, ha 1,2usec-es triggerelést használok az ADCpárnak. A szimulációban működik, valóságban nem. A táp, 5,1V, de a PK2 4,2V-járól is ugyanúgy viselkedik.

Egyébként ezek a dsPIc-ek kiakasztanak az oszcijuk miatt.Ilyen idióta frekiértékeket még nem láttam! 7,5MHz :!: :?: :shock: Amit meg most használok, az meg 15MHz! Legalább egy előosztót betehettek volna, ami a kvarcot osztaná le, akkor lehetne 30MHz-es kristályt használni.

hétf. szept. 15, 2008 4:50
arany tag

Hozzászólás 
watt írta:
Szerintetek mit szólna egy dsPIC30F, ha a max 7,5 x 16 = 120MHz helyett, 8 x 16=128MHz-el hajtanám? Próbált már valaki ilyet?
Sajnos a dsPIC30-as sorozat eléggé a határon jár. Sokszor még a 30 MIPS (120 MHz) elérése sem problémamentes (melegszik mint a fene, és nem mindegyik példány stabil 5V-on). Ha adsz neki plusz hűtést és 5,2-5,5V-ot, akkor nagy valószínűséggel elmegy hiba nélkül. A hibamentes üzemet azonban ellenőrizni ajánlott, főleg ha húzva is van ez a proci (én 120 MHz-en is szoktam ellenőrizni őket).

Én inkább, ha dsPIC kell, akkor a 33F szériát javaslom. (igaz 3,3V, de sokkal üzembiztosabb, már csak ezt fejlesztik)

Ha mégnagyobb teljesítmény kell, akkor PIC32. Durva, hogy akár ~40 MHz-es perifériasebességre is képes, így gond nélkül lehet csinálni ~40 megás négyszögjelet. :!:

vas. szept. 14, 2008 20:56
gyémánt tag

Hozzászólás 
watt írta:
Szerintetek mit szólna egy dsPIC30F, ha a max 7,5 x 16 = 120MHz helyett, 8 x 16=128MHz-el hajtanám? Próbált már valaki ilyet?

Ha nem is pont dsPIC...

potyo az ICD-jében a 16F877-et hajtja 24megán, én meg 18F4321-et szoktam 12megás kvarccal 4x-es PLL módban (48MHz) túlhajtani. Eddig nem tapasztaltam problémát vele.

vas. szept. 14, 2008 10:10
gyémánt tag

Hozzászólás 

szomb. szept. 13, 2008 21:57
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 6770 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 136  Következő